Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3554) robesz87 válasza g4mer (#3551) üzenetére


robesz87
tag

PRK-nál is van fényudvar. Volt itt olyan (psycroptic), ha visszább olvasol, akinek PRK-t csináltak és 2.5 év után múlt el neki, elmondása szerint 90%-ban. Az a 10% meg lehet elmúlik még egy fél év alatt.

Érdekes ez, mert az gondolnám, hogy ez olyan dolog, ami nem múlik, mivel a kitágult pupilla és a műtéti zóna közötti eltérés okozza. Mind a két dolog olyan, ami nem igazán tud változni az idő múlásával.

Fényudvart okozhat még a szaruhártyában maradt/keletkezett aberrációk, amik szerintem csak a "köd"-öt okozhatják a fényforrások körül. A "csillogást" (starburst) tuti, hogy a pupilla és a műtéti zóna különbsége teszi hozzá plusszba. Ezt tesztelni is lehet. Ha belenézel a lámpafénybe, akkor összehúzódik a pupilla és visszahúzódik a starburst.

Ezeket lehet csökkenteni több féle módon. Egyik módszer az Alphagan szemcsepp, ami kikapcsolja a szimpatikus idegrendszer pupilla szabályozását, azaz nem fog kitágulni sötétben. 8-10, de akár 24 óráig is tarthat a hatása.

Aztán elvileg az AR (anti-reflective coat) szemüveg is segít. Olvastam olyan tanulmányt, ahol szemüveggel teljesen megszűnt a fényudvar.

Végül ott van a neuro-adaptáció, vagyis az idő. Az agyad elkezdhet dolgozni azon, hogy kiszűrje azokat a dolgokat, amik zavarnak a megfelelő látásban. Lehet, hogy psycroptic-nál is ez van folyamatban, csak mint látod 3 év kell hozzá.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.