Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3701) robesz87 válasza raven12 (#3700) üzenetére


robesz87
tag

Valamint, ha maga a lézergép gyártója javasolja ezt a féle mérést, akkor csak van valami alapja.

(#3702) Plazmacucci válasza Geri89 (#3699) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Nem merek megesküdni, de mintha a Fócusban lett volna ilyesmi. De az is lehet, hogy mással keverem.

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#3703) Hozzászóló válasza Geri89 (#3699) üzenetére


Hozzászóló
újonc

Mintha lett volna ilyen a vizsgálatkor, de én se mernék megesküdni:) a teljes sötétségre. Gondolom az emberek többségének nem nyílik akkorára a pupillája, hogy túllépné a lézeres kezelési átmérőt.... Egyébként egy ismerősömnek hasonló tünetei voltak az első hónapokban, de aztán vagy elmúlt, vagy hozzászokott, mert nem beszélt róla, nem tudom.

(#3704) andrisss8 válasza raven12 (#3696) üzenetére


andrisss8
csendes tag

Együttérzek, bár lehet, hogy kicsit korai még az írásos panasz. Egyrészt még javulhat, sőt, szerintem javulni is fog a helyzet, másrészt meg, még "csak" két hónap telt el, ami a fél éves, éves végleges "beállási" időszak harmada. Bármilyen, szakmailag megalapozott véleményt kimondani, leírni csak a szokásos fél éves, éves időszak letelte után lehet, nem?
A 125%-s látás, amúgy tényleg nem rossz, elvileg az meg jobb, mint a szemüveges érték...
Mi lesz itt, ha tényleg elkezd javulni az éjszakai látásod is? :) Szóval, fel a fejjel, lesz ez még jobb is!

(#3705) Plazmacucci válasza andrisss8 (#3704) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Ha egy nappal is lemarad a fél éves garanciáról, elhajtják majd .

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#3706) g4mer válasza andrisss8 (#3704) üzenetére


g4mer
senior tag

Az a baj, hogy mindenkit elhajtanak ezzel a szöveggel, hogy "kis idő kell még neki, beáll majd, jó lesz majd az"
(némelyik olyan hangnemben mondja, hogy kinyílik a bicska az ember zsebében), és semmi nem fog változni. De újraműteni garanciában én biztos vagyok, hogy nem fogják, mert megvan a garantált 1.0-es visus,meg amit rákamuznak ezekre a látásélességekre természetesen.

Tud itt valaki egyáltalán olyanról, akit gariban újraműtöttek? (és nekem mintha az lenne a papíron, hogy 4 hónap garancia az a fél év.)

[ Szerkesztve ]

Sic Parvis Magna

(#3707) raven12 válasza g4mer (#3706) üzenetére


raven12
senior tag

Nekem az van, hogy az ígérthez (0) képest fél vagy 1 dioptriánál nem lesz rosszabb a végeredmény. Az még 0.5-ös nyers visus sincs.
Amúgy is végigmondom 2 szemmel a számsort 1.25-ig, majd utána azt mondja, hogy olvassam fel csak jobb szemmel, mondom de emlékszem az egészre, nem tudom azt mondani, hogy tökéletesen látom, mert az agyam tudja, mit kell látni. Erre meg az a válasz, hogy neki csak ez van, meg 1 betűsor, de azt a bal szemre tartogatja. Végigolvasom úgy az 1.25-öt, hogy kétszer mondom talán E, de nem vagyok biztos benne, ő meg már írja is a papírra, hogy 125%.

Ez a kis idő kell, még beáll, ezt a műtét óta mondogatják és nekem is kinyílt már a bicska a zsebemben. Az 1 hetesen azt mondták, majd az 1 hónaposon panaszkodjak, az 1 hónaposon, hogy majd a 2 hónaposon, a 2 hónaposon pedig, hogy lesz még jobb.
Amit én még pluszban utálok, az a dobálózás ezekkel a 120-125%-okkal. Tudtommal ez egy 150 éves mérés, 150 éve lett meghatározva az átlag, manapság az átlag éleslátó 100% fölött lát (forrást most nem linkelek, de kevés google-özéssel utánaolvasható). Nem feltétlenül, mert fejlődött a szemünk, hanem mert anno nem tudtak akkora kontrasztot vetítéssel/nyomtatással elérni, mint manapság. Szóval engem senki ne nyugtatgasson, hogy én 25%-kal jobban látok, mint az átlag, és ne az esti rossz látásommal foglalkozzak (mint ahogy a vizsgáló orvos mondta), mert még csak nem is igaz. BTW szemüveggel is 125%-os volt a látásom.

Nem is akarnám, hogy újraműtsenek, szívás volt a műtét, nem szívesen szenvedem újra végig, ha nem tudják garantálni, hogy most jó lesz. Talán ennél a smart femto-nál jobban odafigyelnek, meg más a gép, ki tudja...

(#3708) Moleman válasza raven12 (#3707) üzenetére


Moleman
addikt

Azért nem olyan rossz az a 125%, saját szemüveggel én csak 0.9-et láttam, sötétben kifejezetten rosszul. A tág pupilla okozta problémákra persze ez nem gyógyír.

(#3709) g4mer válasza raven12 (#3707) üzenetére


g4mer
senior tag

Én úgy vagyok már vele, hogy majd a jövőben egyszer újraműttetem, ha romlik, és fejletebb lesz a technika, de biztos nem Magyarországon. Nyugati a lézer, de magyar a mentalitás, ahogy bebizonyosult sok esetben :)

Sic Parvis Magna

(#3710) robesz87 válasza g4mer (#3709) üzenetére


robesz87
tag

Újraműtteted, ha a megmaradt szaruhártya vastagságod engedi. Eleve még vékonyabb lesz, amivel a szerkezetét veszélyezteted, ráadásul a flap újra-felszedése komoly komplikációkat okozhat.

Nekem pl. már nem lehet többet műteni soha, mert 400 mikronon vagyok.

Remélem lesz valami egészen más tecnológia a jövőben, ami nem okoz ilyen visszafordíthatatlan károkat. Az ICL (Implantable Collamer Lens) tudtommal ilyen, de sokat még nem olvastam róla. Saint Jamesen csinálnak ilyet. [link]

[ Szerkesztve ]

(#3711) g4mer válasza robesz87 (#3710) üzenetére


g4mer
senior tag

de PRK-val újra lehetne műteni, nem?

Amúgy ez is a sors fintora, hogy műtét előtt semmi ilyen újdonság nem volt,ugyan ezek az eljárások voltak évekig, rá egy évre meg van már 2-3 újfajta eljárás. Valahogy mindig ilyen szerencsém van mindennel :U

[ Szerkesztve ]

Sic Parvis Magna

(#3712) robesz87 válasza g4mer (#3711) üzenetére


robesz87
tag

Igen, olyan is van, hogy egy PRK felszíni kezlést rátolnak a flapedre, amivel apróbb abberációkat lehet javítani. (0.5-1.0 D) Azonban a flap max. 120 mikron vastag, ami bőven nem elég egy komplett nagyobb optikai zónás újrakezeléshez, ami ezeket a fényudvaros dolgokat, meg rossz éjszakai látást helyrehozná.

(#3713) robesz87


robesz87
tag

Itt egy wiki oldal az OZ kalkulációhoz. Ez feltételezem csak egy általános képlet, mindegyik lézer máshogy dolgozik, de nagyjából ehhez közelít. [link]

Flap thickness
The most commonly used is 120 microns. Mechanical microkeratomes may have a wide variance from the intended actual flap thickness. Thinner flaps usually occur in thinner corneas and when the same blade is used for the second eye. Some surgeons measure a central pachymetry during surgery, before and after constructing the flap to determine its thickness. It is important to abort surgery if the flap thickness seems to be thicker than planned, this would leave a thinner stromal bed for ablation

Ablation depth
Ablation depth per diopter with vary between systems. Nomograms for each laser exist and it is recommended that every surgeon who is new to the equipment ask for this information.

The Munnerlyn Formula will help the refractive surgeon with an estimate of the ablation depth in myopic corrections. [3]

t = S^2 D/3

t = thickness of the tissue ablated in microns
S = diameter of the optical zone in millimeters
D = dioptric correction

Mondjuk 8 mm-es OZ és -5 D-t szeretnénk korrigálni.

8^2*5/3 = 106.6 micron szaruhártya kell.

Ha a default OZ-t vesszük, akkor jóval kevesebb.
6.5^2*5/3 = 70.416

Tehát ha vastag a szaruhártya akkor mehet a nagyobb OZ.
PRK-nál az előny, mert megspórolunk átlag 120 mikront, mivel nincs flap.

[ Szerkesztve ]

(#3714) andrisss8


andrisss8
csendes tag

Sokszor téma volt, hogy hiába hitegetnek, hogy "várj türelemmel", mert "úgyse javul".
Szerintem meg igen, a legtöbbször javul, mert a szervezetünk dolgozik. :)

Az itt-ott olvasottak alapján azt látni, hogy elég nagy különbségek vannak - orvosi szempontból - panasz és panasz között. Ami szerintem tényleg durva volt: beleszaladt valaki a múltkor olyanba, hogy nem mérték a szemnyomását műtét után és olyan zöldhályogja lett a tobradextől, mint a huzat. Mondjuk az is egyszer volt, vidéken, de volt.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem kell lehurrogni, hogy ha azt mondják, várj türelemmel, idővel javul, mert van olyan hogy ez egy megalapozott, monitorozott, szakmailag kezelt begetnek mondják és tényleg javul.
Az más tészta, ha simán elhajtanak, mert nem akarnak foglalkozni veled, vagy rosszul bánnak veled, ilyen is van. És nem, nem védem a klinikákat.

Csak azt látom, hogy ez a fórum (is) kezd egy ilyen panaszfelületté válni, ahova lassan már ciki beírni sima véleményt vagy kérdést, neadjiseten azt, hogy minden oké, jajj de jó, hogy újra látok szemüveg nélkül. Csak én látom ilyen bajlósan? :U

(#3715) raven12 válasza andrisss8 (#3714) üzenetére


raven12
senior tag

Szerintem nincs igazad, volt már egyszer itt téma, hogy ki ír általában fórumra: akinek valami baja van vagy kérdése. Ettől függetlenül a jó tapasztalat is tapasztalat, szerintem nincs lehurrogva, én semmiképp nem akartam senkit se lehurrogni, sorry, ha így tűnt.
Mindenki más, én is olvastam nagyon meredek szemműtétes sztorit, hogy 3 hónapig folyamatosan kb. naponta +-50%-ot szórt a látásélessége. Fel se tudom fogni, az milyen lehet.

A panaszáradatommal sem azt szerettem volna üzenni, hogy de szar nekem, jól tudom, hogy járhattam volna sokkal rosszabbul, és rengeteg emberhez képest szerencsésnek mondhatom magam. Hálás vagyok, hogy nem kell többet a szemüvegemmel szívnom. Amit viszont tiszta szívből gyűlölök, és ami ellen fellázadtam, az az inkorrektség és a hazudozás/félrebeszélés.
Ez a "várj türelemmel" se zavart volna, ha nem minden kontrollon úgy hangzott volna el, hogy várj még 1 hetet/1 hónapot. Harmadszorra hallani már elég illúzióromboló.

[ Szerkesztve ]

(#3716) hdekakas válasza andrisss8 (#3714) üzenetére


hdekakas
senior tag

Nem a tobradextől hanem a flucontól, az okoz.
Nekem például SOHA nem mérték. :F Volt egy egyhetes kontroll, ahol leolvastam (volna a táblát ha láttam volna), odaadták a 3 doboz flucont, és felírta hogy 3 hónap múlva márciusban találkozunk. Ennyi.
5 hét után hívtam hogy néha ég a szemem, és semmit se javult a jobb szememen a látásom, azt mondták, ez a cseppektől van, ja és ne nézegessem a jobb szememet, nézzek együtt a kettővel. :DDD
És arra pedig amit mondasz hogy "majd javul":
6 hét után ugyanaz az eredmény mint 10 nap után: Bal 150%, jobb 70%.
(A bal eleinte ingazodott, ha száraz volt a szemem, egyből romlott a látásom, de a jobb nem ingadozik, mindig fixen ennyi.) Szemüveggel mindkét szemmel 150%-ot láttam.

(#3717) andrisss8 válasza raven12 (#3715) üzenetére


andrisss8
csendes tag

Tény, hogy nincs két egyforma ember és a panaszok is az élet részei.
Én csak azt tudom, hogy úgy két, három éve, amikor elkezdtem olvasgatni a műtétekről beszámolókat, infókat, akkor tuti nem volt ennyi panasz. Lehet, hogy nem volt ennyi műtét se, én nem tudom, de én azért jöttem ide, mert érdekelt a műtét és valamennyire hiteles forrásból akartam tájékozódni. Nemcsak én, nagyon sokan leírták, hogy az itteni, meg az indexes leírásokból tájékozódtak, mert ezek voltak a valós tapasztalatok, nem a reklámduma. Én is küldtem ide embereket olvasni és nekem is úgy javasolták ezt a fórumot képbe kerülni.

Ha viszont a panaszosok ennyire sokan jönnek, akkor hívjanak orvosokat is a fórumba, akik értenek hozzá, mert most nincs sok orvos köztünk, legalábbis nem vállalja névvel. Nekem meg marad a saját tapasztalatom, véleményem, meg az internetes böngészés. :)

(#3718) andrisss8 válasza hdekakas (#3716) üzenetére


andrisss8
csendes tag

Sajnos a tobradexnél is lehet ilyen szövődmény, nem csak a fluconnál.

(#3719) Moleman válasza andrisss8 (#3718) üzenetére


Moleman
addikt

Így van, mindkettő szteroidos, a Tobradex erősebb.

Nekem mindig mértek szemnyomást, de végig alsó határértéken maradt hálistennek. Pedig kb minden nagyszülőmnek cserélték már a szemlencséjét, hajlamosnak kéne rá lennem.

[ Szerkesztve ]

(#3720) katee92 válasza raven12 (#3715) üzenetére


katee92
újonc

Nekem is lassan 2 hónapja lesz, hogy átestem a kezelésen. Amikor kb egy hét múlva először ültem autóba, akkor nagyon bepánikoltam, mert szörnyű volt a fényudvar hatás. Szóval megértem, hogy izgulsz.Megkérdeztem, hogy ez mindig ilyen marad -e. Mondták, hogy legyek türelemmel, folyamatosan javulni fog. És így is lett már sokkal jobb és folyamatosan javul. Szóval nem azért mondják mert nem akarnak veled foglalkozni vagy mert kamuznak, tessékelnének már ki, hanem mert tényleg így van. Adott helyzetben, ott rögtön nem hiszem, hogy ezzel bármit tudnak kezdeni. Hanem a gyógyulás során áll helyre és ehhez, mint ahogy mondják neked, türelem kell. Mindenki másképp gyógyul. Mint ahogyan egy seb gyógyulása is mindenkinél más. Nem hiszem, hogy itt bármelyik klinikát szapulni kéne, meg 2-3 tanulmány elolvasása után kijelenteni, hogy ti jobban tudjátok, hogy melyik lézer milyen és hogy hogyan kellene beállítani. Ráadásul a teljesen gyógyulási idő fél év... Ahogy itt írogattok teljesen elveszitek az emberek kedvét a műtéttől, miközben egy tök jó dologról van szó. Nekem 17 év szemüveg és kontaktlencse viselés után hihetetlen élmény ennyire élesen látni mindent :) Remélem, hogy neked is minden rendben lesz :)

(#3721) raven12 válasza Plazmacucci (#3698) üzenetére


raven12
senior tag

Érdemi választ nem adtak. Azt írták, látják, hogy nagyon sokat foglalkoztam a témával, de hiányoznak olyan alapfogalmak, amik szükségesek az információk értelmezéséhez, ezért várnak személyes konzultációra a vezető-főorvossal.
Meg fogom kérdezni, hogy akkor hangrögzítőre vehetem-e a beszélgetést.

[ Szerkesztve ]

(#3722) Plazmacucci válasza raven12 (#3721) üzenetére


Plazmacucci
félisten

:R

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#3723) kocsmazoltan


kocsmazoltan
újonc

Sziasztok, lassan 10 hete már, hogy az Optikban volt No-Touch kezelésem. Velem mindenki kedves volt, olvastam korábban pár olyan kommentet, hogy nem foglalkoznak az emberekkel, de én semmi ilyet nem tapasztaltam. A doktornő minden kérdésemre válaszolt, azt gondolom, kérdezni kell, és nem kell megvárni, hogy kitalálják, mit akarsz megtudni.
A szemterpesz egy kicsit kellemetlen volt, de ez minden, meg a műtét után kellett pár nap, mire elmúlt a van valami a szememben érzés. Meg kellett bevennem két napig cataflamot, de a kontroll vizsgálatokon megnyugtattak, hogy minden ok, ennél a műtétnél ez van.
A látásom szerencsére teljesen jó, mínusz 3 és mínusz 2,75ös volt a szemem, az egyhónapos kontrollon 105% és 100%-ot mért a doktornő.
Teljesen jól látom a táblákat az utcán, sokkal kényelmesebb így az élet, mint előtte a lencsékkel. Igaz, hogy a csepegtetésre nagyon oda kell figyelnem, mert hajlamos lennék elfelejteni, de erre meg azt javasolták, hogy írjam be a telefonomba.
Csak ajánlani tudom a klinikát, mindenki felkészült és profi, én azt kaptam, amit ígértek.
+1 pont a "Griffendél"-nek :DD

(#3724) cs.ildiko45


cs.ildiko45
újonc

Szervusztok! Affelől érdeklődnék, hogy a műtét utáni könnyezés, homályos látás kb. mikorra múlik el? Gyakran kell "nagy" tömeg előtt előadnom és ezt is figyelembe kellene vennem mielőtt belevágok. Van itt más is aki elődó, egyetemi tanár, tréner? Egy két hónap elég lesz? Mennyit hagyjak rá? Köszi

(#3725) CAJ69I válasza cs.ildiko45 (#3724) üzenetére


CAJ69I
csendes tag

Szia!

Igazából pont hogy könnyezés nem lesz, ezért kell szemcseppezni. Ha jól emlékszek, elvágják az idegeket, és a szervezeted így nem tudja, hogy kiszáradt, ezért nem termel elég könnyet. Emiatt kell műkönnyet használni. Lehet, hogy az idegek átvágását rosszul tudom, de a lényeg, hogy nem fogsz sokat könnyezni :)
Én azt mondanám, hogy az első hét a legrosszabb. Legalábbis nekem FEMTO-nál az volt. Első héten még csak vízzel sem moshatod meg a csukott szemedet. Nekem pedig a sok szemcsepp és műkönny lerakódott a szempilláimra és összeragadtak pár nagy darabba.
Amikor műkönnyet használsz, olyankor amúgy pár másodpercig olyan, mintha könnyeznél, de ez sem vészes. Egy hétig óránként kellett, azt hiszem, aztán meg 2-3 óránként még 2-3 hétig. Azt mondanám, hogy ha két órát le kell tolnod egyhuzamban, akkor egy hétig biztos kellemetlen lenne.

Homályos látás nekem már másnapra elmúlt :)

(#3726) CAJ69I válasza Geri89 (#3699) üzenetére


CAJ69I
csendes tag

A pupillatágítós vizsgálat nem erre van?

(#3727) Chesterfield válasza robesz87 (#3673) üzenetére


Chesterfield
senior tag

Ezután a beszélgetésünk után felhívtam a sasszemklinikát, és beszéltem a dokival.
Azt mondta, hogy az OZ valóban 6,5, de műtét előtt van peramis vizsgálat, és az alapján állítják be úgy a lézert, hogy egy átmeneti zóna is készüljön(a 6.5oz-n kívül), elkerülendő a fényudvar hatást.

És valóban, másnap a műtét előtt bemérték a pupillámat 2 perc sötétben ücsörgés után, mindkettő 6,5 alatt volt pár tizeddel.

És végül megcsinálták a no-touch PRK-t, a műtét maga tényleg nem nagy szám, sokkal rosszabbra számítottam.
Ugyanakkor műtét után meg nem számítottam ennyire rosszra. Ahogy kijöttem a klinikáról, hazabattyogtam, még ott örömködtem, hogy nem fáj semmi, látni is tűrhetően látok. Aztán ahogy hazaértem, és kiment az érzéstelenítő, hát én is csak az ágy szélén görnyedve tudtam létezni. Pedig direkt az ütősebb fájdalomcsillapítót kértem - ugye Algopyrinből és Cataflamból lehetett választani- de az kettessével bekapkodva sem segített sokat.
A két altatót is biztos ami biztos alapon egyszerre dobtam be, így hajnalig elvoltam.
Amikor is kinyitni a szememet nagyon nem akaródzott, attól ugyanis égett irritált, zavart a fény, minden bajom volt.
1. nap kontroll
A reggeli kontrollra elbotorkáltam résnyire kinyitott balszemmel, előttem hívták be az előző napi PRK-sokat, és még hallom a váróból, hogy "Nem igazán volt panaszom", a másik meg "néhaenyhe szúrást éreztem".Ez király, én meg majd meg pusztultam.
és ilyen 70-80%-osak a szemeik.

2. nap
Kicsivel jobban vagyok, a látást még inkább ne firtassuk.

3. nap kontroll
Valószínű belepiszkáltam a szemembe, mert az egyik lencse alsó széle hullámos. Fasza, kaptam bele hámosító kenőcsöt, állítólag nem lesz gond, helyrejön.
Terápiás lencse ki, a látásom valamivel rosszabb, mint az előző kontrollon.
íg a lencse védelme nélkül 2 napja ismét érzek kellemetlen tüneteket a szememben, szúrkál, szárad, kettőslátás, homály.

[ Szerkesztve ]

(#3728) raven12 válasza Chesterfield (#3727) üzenetére


raven12
senior tag

Na ja, az átmeneti zóna arra van, hogy szépen egyenletesen dolgozódjon el a peremnél az a váltás, ami amúgy ugrásszerű lenne a kezelt-nem kezelt területek között. A fényudvar hatást elkerülendő, de mivel az nem kezelt zóna, csak átmeneti, onnan így se faszán érkezik be a fény, nem a fókuszpontban fog összegyűlni.
Továbbra se értem, hogy miért nem lehet az OZ-t állítani, ha láttunk erre példát, illetve a lézer manual-ja... Áh, na mindegy.. Illetve szép dolog, hogy erre van a peramis vizsgálat, de ha nem végzik el úgy, ahogy kell... Nálam csak a pupillatágító utáni, szvsz nem mesopic körülmények között lett megmérve, valami 4,5-öt mértek, az elég messze van attól, amit 2 hónapra rá produkáltam sötétben.

Az dicséretes, hogy kérésre elvégezték nálad, ha műtét előtt tudtam volna erről, én is kértem volna... Viszont bizonyítja, hogy jó dolog, hogy beszéltünk róla, mert így talán többeknél megelőzhetjük, hogy ilyenbe belefussanak.

Én régen pont ilyeneket hallottam, amit te is átéltél, a létezés is fáj, stb. Megdöbbentő, hogy ezt egyedül végigcsináltad, jó szar lehet így haza-bebotorkálni.

A belepiszkálást a szembe én is átéltem, de szerencsére már csak valamikor az 3. héten, mondjuk így is kicsit beszartam, mert utána éreztem, hogy hozzányúltam. Nagyon ügyelj rá, hogy ne érje mechanikai behatás, se víz!

[ Szerkesztve ]

(#3729) Chesterfield válasza raven12 (#3728) üzenetére


Chesterfield
senior tag

Ja, végül amúgy a 3. napi kontrollig csak Pesten maradtam, szerencsére egy nagyon jó ismerős a klinikától 150m-re lakik, szóval onnan könnyű volt bemenni. :)

(#3730) cs.ildiko45 válasza CAJ69I (#3725) üzenetére


cs.ildiko45
újonc

Köszi, de eddig én nontouch sasszemre gondoltam, a femto nekem nem jön be 🙂. Ott nincs más csak lézer meg pár nap szenvedés ha jól olvasom..., ugye?

(#3731) Hozzászóló válasza Chesterfield (#3729) üzenetére


Hozzászóló
újonc

Pont ezt akartam kérdezni, hogy végül mi lett a kiséréssel. Ha így megoldottad, az akkor rendben volt 👌. Azért műtét után levonatozni egy a pest-debrecen viszonylatot, kontrollokkal mindennel az elég meredek lett volna...🚂🚂🚂

(#3732) Geri89 válasza cs.ildiko45 (#3730) üzenetére


Geri89
aktív tag

Nekem inkább a Femto.. A lebeny felhajtása kb. 2 másodperces dolog, és nem jár fájdalommal.. PRK esetén viszont utána több nap sok esetben fájdalmas szenvedés..
Összességében sokkal nagyobb fájdalommal, kellemetlenséggel jár, és "életből való kieséssel" a (No Touch) PRK mint a Femto.. Ha anyagilag megteheted, akkor szerintem femtot válassz.

(#3733) cocka válasza Geri89 (#3732) üzenetére


cocka
veterán

Nem mindenki választhatja a femtot. Pl. szaruhártya disztrófia esetén kifejezetten ellenjavalt a femto, mert nemhogy javítana a helyzeten, de még kifejezetten ront is. (tanulmányok vannak erről)

(#3734) kocsmazoltan válasza cs.ildiko45 (#3730) üzenetére


kocsmazoltan
újonc

Szia, nagyjából jól olvasod, de az se mindegy hány éves vagy... A látásélesedés azért tovább tart, mint pár nap, szerintem úgy egy hónapot hagyjál ki, addig ne tarts ilyen nagy előadást. Plusz kérdezz rá a klinikánál is. Hajrá. A hivatalos gyógyulási idő amúgy fél év a notouch esetében, csaxolók.

(#3735) Chesterfield


Chesterfield
senior tag

Megvolt az 1 hetes kontroll no-touch PRK után, 85 és 90%.

Nem tudja valaki, hogy a sasszemklinika regionális kirendeltségeinek listáját hol találom, ahol a havi kontrollokat lehet végeztetni?

Eddig amiről tudok: Eger, Szolnok és Miskolc.

[ Szerkesztve ]

(#3736) cocka válasza Chesterfield (#3735) üzenetére


cocka
veterán

Azt se tudtam, hogy vannak regionális kirendeltségei. Ezt a honlapjukon írják?

(#3737) Chesterfield válasza cocka (#3736) üzenetére


Chesterfield
senior tag

Valahol a honlapon is szerepel, de csak említés szintjén, legalábbis úgy rémlik, hogy találkoztam vele korábban.

Ezeknben csak a havi kontrollokat lehet elvégezni (kivéve a 6 és 12 hónapost) és csak azoknak, akik egyösszegben fizették a műtétet.

(#3738) hdman


hdman
őstag

Sziasztok!

Tegnap voltam a Sasszemklinikán alkalmassági vizsgálaton. A szemem alkalmas (-2,5, cilinderrel, szaruhártya 540 mikron)

Vakumos femtot választottam, 2 hét múlva műtenek.

A csapat profi, a bizalom megvan, de most hogy elolvastam ebben a topikban a hsz-eket, kicsit tele lett a gatya... :( persze eddig is tudtam, hogy várható pár mellekhatas, fenyudvar, néha homályos látás, szemszarazsag, de azért amit itt olvastam pár embernél az elég meleg, pláne úgy, hogy meg mindig ezekkel kinlodnak ilyen hosszú idővel a műtét után ... :(

Ertelemszerű, hogy a gyógyulás tempója egyénfüggő, azt hittem pl femtonal max 3 hónap alatt azért már totális felepules várható.

Sopron city :)

(#3739) whitezo88 válasza hdman (#3738) üzenetére


whitezo88
nagyúr

6 az a 3, de megeri igy is hogy tokeletesen fogsz latni.

(#3740) hdman válasza whitezo88 (#3739) üzenetére


hdman
őstag

Ja, de milyen áron :) persze tudom nem kötelező :)

Sopron city :)

(#3741) andrisss8 válasza hdman (#3740) üzenetére


andrisss8
csendes tag

Az se mindegy ám, hogy hány éves vagy... Minél fiatalabb a szemed, annál hamarabb gyógyul...

(#3742) Chesterfield


Chesterfield
senior tag

Az normális, hogy 9 naposan PRK után még napi 1-2x egy pillanatra erős szúrást érzek a szememben?

(#3743) Chesterfield


Chesterfield
senior tag

Még tiszta mázli, hogy nem léptem fel műtét előtt a sasszemklinika facebookjára.
Mondhatni elég sok a panaszos, akinek visszaromlott a szeme.
De ha azt nézzük a 3% 100 000-ből, az 3000 elégedetlen páciens.

(#3744) g4mer válasza Chesterfield (#3743) üzenetére


g4mer
senior tag

Azért az a 100ezer elég nagy szám, nem tudom, hogy hihető-e.. És ez csak 1 szemklinika a sok mellett. Kicsi ország ez ahhoz hogy igaz legyen szvsz

Sic Parvis Magna

(#3745) CAJ69I válasza hdman (#3738) üzenetére


CAJ69I
csendes tag

Azért a sok panaszosba vedd bele, hogy akinek panasza van, az írni fog, akinek meg nincs, az általában nem ír semmit :)

Többen is írták, hogy a fiatalság sokat számít, és valószínűleg nekem is ezért volt gyorsabb. 24 vagyok, szeptember első napjaiban csináltattam, decemberben már csak a reggeli és esti szemcsepp, illetve napközben a napszemüveg emlékeztetett arra, hogy egyszer volt egy szemműtétem :)

(#3746) CAJ69I válasza cs.ildiko45 (#3730) üzenetére


CAJ69I
csendes tag

Hát, hogy őszinte legyek, az a pár nap szenvedés nem tudom, mennyire szenvedés a no touch-nál. Annyira jól nem tűröm a fájdalmat, de túl rosszul sem. Mikor a bölcsességfogamat szedték ki, nem volt olyan szörnyű a következő hétvége, mint sokan leírták. Na a FEMTO-nál a műtét utáni 2-3 óra, miután elmúlt a fájdalomcsillapító a szervezetem pedig hirtelen elkezdett "küzdeni" a változás ellen, az bevallom, szörnyű volt. Akkor folyamatosan az járt a fejemben, hogy ezt nem kellett volna, annyira fáj. Aztán nap végére elmúlt :) No touch esetében nem tudom, milyen nagyságú a fájdalom.

Sokan írták, hogy a kortól is függ a gyógyulási idő. Én 24 vagyok, így tudtam menni dolgozni már másnap. (aznap csak beugrottam elintézni pár papírt) Első héten 3-4 órákat, következő héten 6 órákat, aztán visszatértem a napi 8-ra.

(#3747) whitezo88 válasza CAJ69I (#3746) üzenetére


whitezo88
nagyúr

Neked fájt a Femto? Nekem nem, hazavittek, aztán bealudtam 1-2 órára, utána se volt semmi.

(#3748) Chesterfield válasza whitezo88 (#3747) üzenetére


Chesterfield
senior tag

PRK-nál is olvastam sok embertől, hogy szinte semmi panasza nem volt, én meg szidtam magam rendesen az első napon, hogy minek kellett ez.

Ezeknek az embereknek vajon érzéstelenítés nélkül lehetne kapargatni a szemét? :U

[ Szerkesztve ]

(#3749) hdekakas


hdekakas
senior tag

No Touch PRK 7 hét:
Bal 150 % tűéles
Jobb 80 % homályos
6 hete változatlan a helyzet. Még mindig azt mondjátok, hogy lesz a jobb is 150%? :((
Elméletileg van rajta fél dioptria, mert -0,5 lencsével már ez is tökéletes.
1 és 1,5-es dioptriával műtöttek, előtte szemüveggel 150% volt mindkét szemmel. Az fasza, ha 1 dioptriából 0,5 megmaradt... :F

(#3750) andrisss8 válasza hdekakas (#3749) üzenetére


andrisss8
csendes tag

Az "előírt" féléves prk gyógyulási időszak 26 hetéből eltelt 7 hét, ami azt jelenti, hogy van még19 hét. Ne parázz, jobb lesz ez. :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.