Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
hdekakas #3648 üzenetére
Itt en is irtam hasonlorol: [link]
Bar nekem ez hamarabb megszunt, de ahogy ott is irom, nagyon sok eltero sztori van a neten, de jol szoktak vegzodni.
Nekem pl az 1 eves kontrollomon jott ki, hogy ilyen mikro hegesedes van mindket szememen, a balon nagyobb, ugyhogy arra adtak valami speckos cseppet, amit kb. 3 honapig megint csepegtetnem kellett es meg mindig lesz egy kontroll vizsgalatom hatra, amikor pedig mar masfel evnel fogok tartani.
De amugy meg tok jol latok, nincs semmi gondom, de ebbol is latszik, hogy lassan mennek vegbe a folyamatok es mindenkinek nagyon maskepp.
A legfontosabb szerintem az, hogy a doki normalis legyen, ha ugy tunik, hogy kamuzik vagy nem foglalkozik a dologgal, akkor azonnal meg kell nezetni masikkal, nem varni semmire. -
hdekakas
senior tag
válasz
Henzusa #3647 üzenetére
Szia!
Olvass vissza csak 4-5 hozzászólást, amiben én írok.
Nekem lassan 4 hete volt a műtét, a bal úgy két hét után lett 100% fölötti, a jobb még így 4 hét után is 60-70 % körüli. A bal is van hogy fél napig rosszabb mint a jobb, utána egyszer csak megjavul és újra tűéles. De a jobb még sose volt éles. Hát én is kíváncsi lennék, hogy mikor lesz már némi javulás a jobban is... -
Henzusa
újonc
Sziasztok!
Én PRK szemműtéten átesett forumozókat szeretnék kérdezni, hogy kinek hogyan javult a szeme a műtét után.
Nekem kilenc napja volt a műtétem és a jobb szemem teljesen éles, a bal viszont nagyon gyenge még mindig nagyon messze van a tökéletestől de még a jótól is.
A kontaktlencse levétel után úgy nézett ki javul de most olyan mintha a bal teljesen megállt volna a javulásban.
A doktornő azt mondta kell idő a gyógyuláshoz amit értek inkább az aggaszt, hogy ennyire eltérően javul a két szem.Ha más is ilyen cipőben jár vagy van ebben tapasztalata ossza meg velem, köszönöm!
-
D. Kis Zsolt
újonc
Sziasztok!
Valakinek esetleg lencseműtéttel kapcsolatba van valami tapasztalata? Műtét előtt állnék, de tartok tőle. -
hdekakas
senior tag
3 hetes PRK:
Bal: 100+%
Jobb: 60-70%
Az oké hogy nem javul 3 hete egy dekát se?
Ha a szemem sarkában nézek vagy bárhol akkor se élesebb. Csak ha széthúzom oldalra a szemhéjam, akkor műtét előtt is éles volt, kvázi manuálisan deformáljuk a szaruhártyát és azáltal kiélesedik. -
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
Ma voltam első vizsgálaton a Sasszem klinikán és alkalmasnak találtak mindegyik fajta műtétre.
Amikor a tábláról kellett a számokat felolvasnom, akkor a legalsó sort már kicsit homályosan láttam, gondolom a szemüvegem értékeihez lőtték be a lencsét, amit a keretbe raktak. Itt nem kellett volna addig próbálgatni, amíg azt is tökéletesen nem látom?
Vagy ez csak egy alkalmassági vizsgálat, és itt még nem azt az értéket határozzák meg, ami alapján a lézer be lesz állítva? -
robesz87
tag
válasz
raven12 #3641 üzenetére
Pupilltágítás után már csak a szemfenéket, retinát vizsgálják.
Nekem úgy vizsgálták a sötéthez adaptálódott pupillámat (utólag), hogy szinte full sötétben kellett ülni 2 percet, majd a szem topográf mérő eszköznek van egy olyan funkciója, amikor nem ad ki fényt és úgy szkenneli be a szemed.
-
robesz87
tag
Az a lényeg, hogy mérjenek kitágult pupillát és akkora legyen a kezelési zóna, hogy azt lefedje, mert ha nem akkor alakul ki ez a fényudvar, amitől sokan szenvednek.
Legtöbb klinika a lézer alapértelmezett beállításait használja, ami 6.5mm, ezért javasolt rájuk szólni, hogy mérjenek sötétben pupillát, mert valamiért ezzel nem foglalkoznak. Nekem is utólag mérték meg (9.1mm) és mondták, hogy nagyon sajnálják. Ez már rajtam sajnos sokat nem segít.Itt egy stat mellesleg sötétben kitágult pupillára.
-
cocka
veterán
Amúgy ha jól láttam kifejezetten pupillaszűkítő szemcsepp nem nagyon van. Olyan van, aminek elsődleges funkciója a szemnyomás csökkentése és állítólag ezek kísérő tünete lehet a pupillát szűkítő hatás.
De gyanús, hogy természetes módon nem véletlenül tágul ki a pupilla a sötétben, tehát ha mesterségesen szűkíted, gyanús, hogy szart se fogsz látni.
-
robesz87
tag
Sötétben nekem is leromlik a látásom, mivel a pupillám nagyon kitágul. Alpahagan szemcseppet szoktam ilyenkor használni, amit Sasszemék ajánlottak. Ez nem engedi, hogy a pupillád nagyon kitáguljon. Amikor vezetni kell este, moziba megyünk vagy csak már nagyon elegem van a fényproblémákból, akkor szoktam használni. 8-10 órát legalább szokott hatni. Ha neked is a pupillatágasság a probléma, akkor ajánlom kipróbálásra.
-
-
cocka
veterán
Aki femto műtétre készül, az feltétlenül nézze meg ezt:
-
hdekakas
senior tag
válasz
Jamesch #3624 üzenetére
Hát nem is az hogy nem 100, hanem két nap után hogy ki bírtam nyitni a szemem azóta ugyanilyen 70%.
Én nem érzem hogy száraz lenne, sokszor könnybe lábad, de azért napi párszor műkönnyet adok, bár nem érzem szükségét se meg utána hasznát se.
30 éves vagyok. Oké hogy csak 2,5es rossz volt mindennel együtt a szemem, de látni már úgyse láttam szemüveg nélkül. A szemüveg hátrányai meg ugyanúgy adottak, mindegy hány dio van mögötte. Pl bemegyek egy üzletbe a hidegről, bepárásodik, leveszem, nem látok semmit, megtörlöm tiszta maszat lesz.
Egy hetes kontrollon a papírra az van írva hogy bal +0,50, jobb -0,50. Olvastam, hogy más is járt így hogy átment pluszba. Az majd alakulhat is tán, de hogy azóta két hete egyformán 70, azt keveslem. -
Jamesch
tag
válasz
hdekakas #3623 üzenetére
Sztem ez lehet egyéni eltérés, 2 hét után azért még nem kritikus, hogy nincs 100%
Szemed nem szárad? az sokat ront.
Megkérdezhetem, hány éves vagy? Én -2-nél jobb szemet biztos nem műtettem volna, de ez egyéni preferencia, meg cilinderem sose volt komoly, nem tudom az milyen hatással van, akár a műtéti gyógyulásra is
-
hdekakas
senior tag
Sziasztok!
Két hete volt PRK műtétem Szegeden.
Jobb szemem -1.00d 1.50cyl
Bal szemem: -1.50d 1.00cylSzóval elég kis dioptriám volt, nyers visus 0,2, szemüveggel korrigált visus 1.5 volt.
Normális dolog-e az, hogy a műtét óta két hét alatt azóta folyamatosan 0,7 a visus-om?
Nem látok semmi javulást, meg az eredmények is azt mutatják, hogy nincs.Kontrollon hiába raktak elém bármilyen lencséket, 0,5dioptiáig még volt egy kis javulás, de afölött se semmi. Pedig egyre mondta az asszisztens, hogy de megy az, pislogjak, fog az menni, mennie kell. De nem láttam 70% után, már az is homályos volt, de azt még úgy ahogy kitaláltam.
Valami ilyen kis csőszerű egy ponton kilátó lencsét is tettek elém, azzal ment a 100-150%.Mire számíthatok, mikor fogok már jobban látni? (Egy hete kontrollon csak annyit mondtak, hogy hamarosan. :/ )
Néha inkább jobb volna felvenni a szemüvegemet és látni végre 150%-kal mint műtét előtt, mert ez a 70% elég karcsú, főleg, hogy ahhoz voltam hozzászokva...
(Nagyon sokat olvastam vissza ezt a fórumot, szóval láttam, hogy sok prk-s az egy hetes kontrollon már 100%-ot látott.) -
szilvi-
újonc
válasz
Chesterfield #3613 üzenetére
Szia!
Maga a műtéti eljárás javítja meg a dioptriádat, de a gyógyulási folyamat is ugyanolyan fontos! Ha utazgatsz sok fertőzésnek teheted ki a szemed. Immunrendszered romlik, stresszelsz is az utazás miatt. Fáj a szemed. NEM! Tessék pihenni, jókat inni, enni, regenerálódni! -
cocka
veterán
válasz
Chesterfield #3619 üzenetére
Ez nem arról szól, hogy 60 liter könnyed fog hullani és szúr a szemed, mint állat? Tehát biztos, hogy megvakulni nem fogsz, de a fényérzékenység miatt meg a 60 liter könny miatt tuti kell a kísérő.
Nekem ugyan nem műtötték a szememet így, de volt egy elég kellemetlen szaruhártya-gyulladásom és ugyanezek a szarságok járnak vele: fényérzékenység, könnyezés, szúró, égő érzés, csepegtetés napi háromszor, szemészhez járás stb..
-
Hozzászóló
újonc
válasz
Chesterfield #3619 üzenetére
Szerintem ez majdnem a muszáj kategória...
Hidd el, nagyon jól jön a fizikai, de a lelki segítség is. Ráadásul a szemedet izélgetik -
Chesterfield
őstag
válasz
Hozzászóló #3618 üzenetére
Csak ha nagyon muszáj, szóval elvileg egyedül lennék.
-
Hozzászóló
újonc
válasz
Chesterfield #3617 üzenetére
Kisérőt tudsz "intézni"?
-
Chesterfield
őstag
Köszi a válaszokat, bíztam benne, hogy nem kell 3 napig maradnom, na de majd meglátom.
-
annulus
aktív tag
nekem tegnap volt 9 éves a prk, részemről a rendszeres szemszárazság csak az első időszakban (1-2 év? nem emlékszem) volt, az utóbbi években már csak évi 1-2 alkalommal csepegtetek.
a fények összefolyása talán még ennél is rövidebb ideig tartottegyébként -4 környékéről indultam (majd 24 évesen műtöttek), az első pár hónap után 100% fölött is voltak a szemeim, de nem tartott sokáig sajnos, manapság -1.25 -0.75 (az "vicces", hogy eredetileg a jobb szemem volt a gyengébb, ma a bal)
lehet, hogy elsiettem és amúgy is romlott volna még, lehet, hogy a szervezetem túlbuzgósága (javítósejtek)..de mindegy is, ez van.egy biztos, a hétköznapokban ég és föld még mindig a kiindulási állapothoz képest, elvagyok szemüveg nélkül, de szürkületben/este vezetésnél már nem tartom biztonságosnak szemüveg nélkül.
ha lehet, újra nekifutok, de nem prk-val (csupán kényelmi szempontok miatt)ami viszont a mai napig megmaradt: a fáradtság nagyban befolyásolja a látásomat. kialvatlanság, másnaposság, stb. alkalmával rosszabb, vagy legalábbis annak érzem.
-
Jamesch
tag
válasz
Nekem a No-Touch helyett műtét előtt 10 perccel döntöttek sima késes PRK mellett anatómiai okok miatt, szóval ne lepődj meg.
Nem para egyébként és olcsóbbNekem a legrosszab a szombat reggeli műtét után vasárnap délután/este volt (ezt jelezták is a vasárnap reggeli kontrollon), akkor kimondottan fájt és egy altatót is bevettem.
Azon kívül nem volt para, viszont a fényérzékenység simán az lehet jópár napig, Debrecenbe elmenni nem lenne kellemes az biztos, én kihagynámIlletve ja, kísérővel vállalható lehet, bár ha fáj...
-
Hozzászóló
újonc
válasz
Két opciót érdemes figyelembe venni, az egyik, hogy kisérővel menj és akkor mindegy hogy hogy utazol. Ha nincs lehetőséged erre, akkor inkább maradj még egy napot, legalább pihensz. Bár egyedül ilyenkor nem a legjobb, de embere válogatja. Meg az is, hogy milyen lesz a másnap, harmadnap. Szóval kisérő.
-
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
No-touch PRK-t tervezek(ha a vizsgálat pozitív).
Mivel debreceni vagyok, így a műtét után 1 napig még Pesten maradnék a másnapi kontroll miatt.
Viszont a 3. napon is kell menni kontrollra, és az lenne kérdésem, hogy az 1. napi kontroll után fogok-e annyira látni, hogy hazabotorkáljak Debrecenbe (tömegközlekedés+vonat), vagy 3 napig mindenképpen ott kéne maradnom.köszi
-
andrisss8
csendes tag
-
Jamesch
tag
válasz
Moleman #3610 üzenetére
Ebben lehet vmi. Én azért nem hordtam kotaktlencsét (csak sport, pl snowboard), mert száradt a szemem tőle, de már fél nap után napival, havival is.
Említettem is ezt műtét előtt, még külön csináltattam is a dokival szemnedvesítés tesztet (megnézik hogy milyen gyorsan szakad fel a könnyfilm nyitvatartott szem esetén), de nem mondott semmi negatív predikciót ez alapján.
Egyébként azért is választottam a PRK-t mert elvileg kisebb eséllyel fordul ez elő, bár igazából nincs konszenzus, de akár másfél évig is elhúzódhat a normalizálódás, szóval még reménykedem -
Moleman
addikt
válasz
Jamesch #3608 üzenetére
Van egy olyan elméletem, hogy akinek kontaktlencsével volt szemszárazsága, annak műtét után is lesz. Nekem túlhordott lencsével se volt száraz a szemem, PRK után 4-5 héttel már le is tudtam tenni a Systane-t, azóta se kellett. Egy ismerősöm folyamatosan cseppentett a lencse mellé, neki előttem 1 évvel volt PRK-ja, azóta is száraz a szeme.
A sötétben látással is szerencsém volt, szemüvegben sose láttam jól sötétben, nekem szemüveggel folytak össze a fények, mert sose volt 1.0 a látásom, legfeljebb 0.9.
Most tűszerű pontokként látom pl a több km-re lévő utcalámpákat a Gellért-hegyen, és a sötét dolgok mozgását is jobban észlelem (út menti kutya, macska, róka). -
g4mer
senior tag
válasz
Jamesch #3608 üzenetére
Nekem így 1 év után se múlt el a szemszárazság, van amikor napokig nem kell csöppentenem, de azért általában kell.
Viszont ez a helyzet, hogy sötétben kb semmit nem tudok elolvasni, mert összefolynak a fénynek kiábrándító. Remélem lesz majd valami új eljárás szemműtétek terén a jövőben, ahol már nem lesznek ilyen mellékhatások (amiket kontrolloknál meg alkalmasságin úgy állítanak be, hogy elmúlik kis időn belül).
-
Jamesch
tag
Közeledek az 1 éves PRK évfordulóhoz -4-ről.
Én azt tapasztalom, hogy sokkal érzékenyebb a szemem ilyenekre, hogy kialvatlanság, dohányfüst stb. Konkrétan másnap sokkal jobban szárad, fárad.Ez a szemszárazság még zavar is egyébként, kérdezném a régieket, hogy javulhat-e ez még 10 hónap után?
Tudtam, hogy van egy ilyen kockázat, de reméltem, hogy a szemüveget nem kell szemcseppre cserélném, kb havi 1 Systane Hydration elmegy, ami azért költségben sem kevés.
Kibírom mondjuk, meg még mindig jobb élesen látni, nem bepárásodni stb, de jó lenne ha nem kéne ezzel foglalkoznom.Sötétben feliratos film nekem is sokáig zavaró volt kicsit (bár nem egybefolyás, inkább starburst stb), de vagy megszoktam, vagy elmúlt
PRK vs akármilyenLASIK témához:
A PRK esetében eltűnik a Bowman's layer, mert az nem nő újra őssejtekből, mint a hám (epithelium). A Stroma az ami ugye valójában alakítva van.
Annyi, hogy konkrétan nincs bizonyított specifikus funkciója a Bowman rétegnek, tudományus konszenzus szinten, csak elméletek, csak emberszabásúaknak van.
https://timroot.com/name-the-layers-of-the-cornea-and-their-function/
https://en.wikipedia.org/wiki/Bowman%27s_membrane -
raven12
senior tag
válasz
raven12 #3559 üzenetére
1 hónapos kontroll tapasztalatai:
Megint a jófej nőcihez kerültem, elbeszélgettünk.
Azt mondta, a femto azért szerencsésebb, mert itt nem kell felépíteni a szaruhártya felső rétegét, hisz ott van lebenyként. Itt a két felület között nem indul meg sejtfejlődés, saját a sajátot megtalálja és összetapad. Ahol sejtfejlődés van, az a lebeny kerülete és a szaruhártya között van, itt bizony még "heg" van most, ez megtöri a szaruhártya sima felszínét, ennek ki kell simulnia, ehhez kell kb. 2 hónap. Úgyhogy ne csodálkozzak, ha még szárad a szemem, mert a sima film itt a hegnél megtörik, amíg nem simul ki. Ugyanígy a fényszóródás este ezért léphet fel.
Azt mondta, a tobradex elhagyása után minden szépen egyre jobb lesz. Ha 2 hónap után még vannak fókuszálási problémák, nem jó az éjszakai látásélességem, akkor panaszkodjak, most még ne.
Illetve még azt javasolta, hogy nem tornáztatni kell a szemet, hanem pihentetni az egész napos monitorbámulás mellett, néha bambuljak el messzire (emberi szemnél a végtelen fókusz kb. 5 métertől kezdődik), az segít.
Fehérjeport még 1 hónapig ne egyek, ha nem muszáj (bár igaz, előzőleg azt mondta saját bevallása szerint, hogy nem hisz benne, túl nagy feneket kerítenek neki, fontosabb, hogy az erős vitaminbombákat és az ízületvédőket kerüljem).Utána kint az, aki a következő időpontot adta, már azt mondta, hogy azért ne csodálkozzak a szemszárazságon, mert ilyenkor még más a könny összetétele (???). Adott egy krémet, ami kb. egy sűrű műkönnynek felel meg, ennek hosszabb a hatása, mint a refresh-nek. Próbáljam ki, ha beválik, használjam.
Látásélesség:
Bal: 120%
Jobb: 125%
Együtt: 130%A bevérzés már halványul
-
CAJ69I
csendes tag
Köszönöm, akkor mihamarabb betervezem
-
CAJ69I
csendes tag
Egy kérdésem a "veteránabb" páciensekhez lenne. Jogosítványos papírozásos dolog pontosan hogyan működik? Kaptam valami igazolást a 2 hónapos vizsgálaton, de akkor még nem volt aktuális, így bevallom, elfelejtettem hogy mit kell vele csinálni
Szerdán megyek útlevelet igényelni okmányirodába, ott leszek egy darabig, gondoltam egy körben elintézem ezt is, ha lehet. Valamelyikőtöknek van közeli tapasztalata, hogy milyen menüpontot kell kérni, vagy egyáltalán foglalkozni kell-e vele?
Új hozzászólás Aktív témák
- Opel topik
- Elkészült a nagymama hardverbefőttje
- Villanyszerelés
- Ringbe száll a Xiaomi a mobilchip piacon
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen egeret válasszak?
- Xbox Series X|S
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- További aktív témák...
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest