Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4201) emiki6 válasza andrisss8 (#4197) üzenetére


emiki6
veterán

Gondolom arra gondol koronaleválás alatt, ami a lasikos műtéttel fordulhat elő, pl ha erős ütést kapsz a szemedre vagy ilyesmi.

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég.

(#4202) Moleman válasza enginev3.0 (#4199) üzenetére


Moleman
addikt

Az elején nekem is volt, bár nem emlékszem, hogy 3 hónap után is volt-e még. Ideális esetben idővel elmúlik ahogy újratanulod a fókuszpontokat.

(#4203) csƵ válasza emiki6 (#4201) üzenetére


csƵ
őstag

Az a cornea, nem a korona.

(#4204) hdekakas válasza Thoty (#4181) üzenetére


hdekakas
senior tag

Szia!
Nos, mit mondtak pénteken, újraműtik a szemed?
Nekem most 4 hetes a korrekciós műtét, a helyzet változatlan, 70% körül van, a műtét előtt meg 80% volt.
Azt még értem, hogy egy nagy dioptriából marad valakinek valamennyi, és másodjára is kell egy kis korrekció. De hogy alapból volt 2,5 dioptriám, és abból megmaradt 1,5 és most másodjára is ugyanannyi legalább?! :U :O
Szerintetek kontaktlencsét lehetne használni? Mivel csak az egyik szemem rossz, szemüveg nem kellene azért. De így meg nagyon zavaró, hogy az egyik szemem feleolyan mint a másik.

(#4205) NagyPé válasza #08010496 (#4186) üzenetére


NagyPé
újonc

Egyetertek a többiekkel, altalaban azok gyülnek az ilyen forumokra, akiknek valami problemaja van.
Honapokig olvastam ezt es egy masik fb csoportot, melött a mütetre került a sor mult szerdan. Bar lattam, hogy bizonyos mellekhatasok latszolag sokaknal jelentkeznek, abban a tudatban döntöttem a mütet mellett, hogy az aprobb kellemetlensegeket, esetleges kesöbbi visszaromlast is vallalnam most a jobb latasert cserebe. Aztan a kitüzött idöpont elötti hetben megis egymas utan több nagyon gaz sztorit olvastam, ugyhogy rendesen be voltam szarva mütet elött :D
En a Sasszem-fele Visumax müteten voltam, amit a Focus Medicalban csinalnak. Most a hosszabb sztorit nem irnam le, de nekem igy alig 1 hetesen alig van barmi panaszom, es nagyon feltem, de most hihetetlenül boldog vagyok, hogy belevagtam. Meg mindig felfoghatatlan a segedeszköz nelküli eleslatas elmenye :))
Persze fel vagyok ra keszülve, hogy meg törtenhet hiba, de az mar nagyon jo jel, hogy eddig nem volt semmi.
Viszont az en jo tapasztalatom mellett is sose beszelnek ra senkit a mütetre olyan modon, hogy nezd, nekem semmi bajom nem lett, ugorj bele, es viszolygok az ilyen ajanlasoktol. En azt tamogatom, hogy igen, nagyon megfontolando ez a mütet. Olvasgasd a beszamolokat, merlegeld, hogy mennyit er neked a jobb latas, milyen esetleges mellekhatasokat vagy hajlando elviselni, ha nem lesz minden tökeletes.
Nem kell olyan pesszimistanak lenni, hogy "ugyis en leszek az a 0,001% akinel nagy gaz lesz", de nagyon nem tamogatom a rendes tajekozodas nelküli beleugrast a mütetbe. Tudd mit vallalsz es legyen az a csalodas pozitiv a vegen :)

(#4206) enginev3.0 válasza Moleman (#4202) üzenetére


enginev3.0
félisten

Hát remélem mert elég zavaró

Főleg pl ha kis fényes dolgokat nézek, akkor jön elő nagyon
Illetve messzire

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#4207) Thoty válasza hdekakas (#4204) üzenetére


Thoty
senior tag

Megnézte az a dokinő, aki műtött. Mindkét szememen maradt 0,25 cylinder, ami elhanyagolható. A bal szememmel az a gond, hogy pont a pupilla előtt van rajta egy hámsérülés. Valószínűleg legutóbb, mikor nagyon kiszáradt és reggel kinyitottam, akkor felsértettem. Ennek ki kell simulnia idővel, csak ez megint sok idő, sokáig tart. Kaptam megint Efflumidex cseppet a balra és 3 óránként kell csepegtetnem a műkönnyet.
Ha ez nem oldja meg, akkor tavaszal lekaparja a hibás réteget (kb. mint a PRK műtét elején) aztán majd újraépül a hám. Remélem, ezt azért sikerül elkerülni és megjavul. Addig havonta kontroll.

Egyébként most, hogy kevesebbet csepegtetek, mintha jobb lenne. Meglátjuk :)

A tiéd viszont elég gáz, a korrekciós műtét után rosszabb lett? Azért az durva. És mivel bíztatnak? A műszeres mérés is kimutatta a 1,5 dioptriát?

[ Szerkesztve ]

(#4208) NagyPé válasza hdekakas (#4204) üzenetére


NagyPé
újonc

kontaktlencse hasznalat nincs kizarva. csak jo esellyel nem fog illeszkedni mar a mütött szemedre :( egy probat megerhet azert.

(#4209) andrisss8 válasza hdekakas (#4204) üzenetére


andrisss8
csendes tag

Erre csak azt tudom mondani fanyarul, hogy mi folyik ott Szegeden??? Kitartás és reménykedés! A kontaktlencséről többek tapasztalata, hogy már nem illeszkedik úgy, ahogy kéne, ahogy más is írta imár itt alant.

(#4210) andrisss8 válasza NagyPé (#4205) üzenetére


andrisss8
csendes tag

Nekem is Visumaxom volt, csak az eredeti helyen, a Focusban :).
Én is gondolkoztam már el azon, hogy nem egy két ember sikeres kezelése kellene, hogy segítsen a döntésben, azonban a "gyakorlat" azt mutatja, hogy engem is egy ismerősöm beszámolója és lábadozása "lökött át" a határon és az én történetem is átsegített már pár embert a bizonytalanságon :). Ez van, így műxik az ember. Ilyen helyzetekben a legkevésbé sem racionális. :F

(#4211) emiki6 válasza NagyPé (#4208) üzenetére


emiki6
veterán

Úgy tudom kemény lencsét még lehet műtött szemhez csináltatni.

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég.

(#4212) NagyPé válasza andrisss8 (#4210) üzenetére


NagyPé
újonc

Persze, ez igy van, azert irtam le en is, hogy nagyon jol sikerült a mütetem, hogy ne csak a negativ beszamolok legyenek. Legyen ez akar egy lökes annak, akit elkedvetlenit a sok panaszos sztori.
En csak azt probalom propagalni, hogy senki ne ugorjon bele alaposabb tajekozodas nelkül a mütetbe. :)

(#4213) hdekakas


hdekakas
senior tag

De gondolom várni kell még valahány hónapot, míg lehet kontaktlencsét hordani esetleg?
Nem, sajnos csak 3 hónap múlva lesz kontroll. Van 1 hetes kontroll, utána 3 hónapos a következő. :F Szóval addigra már beáll ami beáll.
Az 1 hetesen volt 80% a látásom (ugyanannyi mint műtét előtt), az után pár napig romlott és beállt olyan 70-esre. Tehát rosszabb maga a látás, mint előtte volt. Gondolom hogy több rajta a dioptria/cylinder is ezáltal.
Tudom, fél évig még majd javul ez, mindig mindenki ezt mondja, de nem szokott.
Ezt nagyon keveslem, hogy 1 hét után 3 hónap múlva van csak a következő kontroll. Tavaly egy hónap után telefonáltam, hogy valami nem oké ezzel a jobb szemmel, de csak annyit mondtak hogy türelem. Idén nem telefonálok, várok a semmire.

(#4214) NagyPé válasza hdekakas (#4213) üzenetére


NagyPé
újonc

2 honapot biztos varnek, de a legjobb, ha ezt a kilinikatol kerdezed meg, nem a forumozoktol :)

(#4215) Zeller


Zeller
újonc

Sziasztok!

Egy ideje olvasgatom a fórumot, most gondoltam regisztrálok, mivel van néhány dolog amihez hozzászólnék és kérdésem is akad pár.

Nekem kb. 10 éve (~21-évesen) volt a műtét mindkét szemem -3 ról indult (valamint némi cylinder), a PRK-t választottam akkor az optik-med.-ben.

Ugyan szerintem nem lettek 100%-osak (kezdettől úgy éreztem maradt bennük B:-0.25,J:-0.5, pár évvel később ennyit is mértek szemésznél, sajnos nem mentem el rögtön független helyre megnézetni így ez lehet visszaromlás és továbbromlás is bár a fél éves kontroll után már nemigen érzetem változást, előtte se sokat), de persze kihozták 100 és 120% százalékra az egy éves kontrollon... :DDD . Ennek ellenére nem voltam és vagyok elégedetlen előtte lencséztem és szemüveget is hordtam, bőven visszahozta az árát és sokkal jobb a látás élmény azóta.

Nemrég szemésznél -0.75 "mértek" mindkét szememre, amit picit furcsálltam mivel jól érezhetően a bal szemem legalább egy negyeddel jobbnak érzem továbbra is és nem tűnt fel, hogy rosszabbul látnék mint eddig ( itthon a kezdetektől vannak "referencia pontok", amiket időnként nézegetek és változatlanul látok) a -0.75-t pedig túl erősnek érzetem lencseprobálgatásnál, de kicsit fáradtak is voltak a szemeim, szóval nemsokára teszek még egy látogatást egy másik dokinál aki oda is adja a leleteket.
Amire igazán kíváncsi lennék, hogy mennyi maradt a szaruhártya vastagság (ebből ugyebár ki lehetne következtetni, hogy visszaromlott vagy tovább romlott) kár, hogy ilyet nem csinálnak legalább a fél vagy egy éves kontrollon...

Mindenesetre ha ez a -0.75 korrekt, akkor arra már érdemes lehet szemüveget csináltatni elgondolkodtam az újraműttetésen is, ezzel kapcsolatba van pár kérdésem:
Mi az a minimum kezdő dioptria, amit mostanában vállalnak PRK-ban?
Pécsen van az optik-mednek/sasszem klinikának kontroll helye ?

(Sry for the wall of text...)

[ Szerkesztve ]

(#4216) UnknownNoob válasza andrisss8 (#4197) üzenetére


UnknownNoob
tag

"Aki akar, az menjen a feljett Szlovákiába..."

Nálam nagyobb jobbert nehezen fogsz ezen a fórumon találni, de még én is azt mondom hogy hagyjuk már ezt a hülye dogmatizmust hogy valami csak azért jobb mert magyar meg sokan elmentek arra a műtétre, sok a reklám blablabla.

Orvosokat, asszisztenseket nem ismerem annál a klinikánál, de aki azt hiszi hogy a jelenlegi magyarországi kezelések technológiailag azonos szinten van a smile-lal, vagy akár már jobbak is az alulinformált vagy csak szimplán hülye.

Az összes szemműtéttel az a baj hogy így vagy úgy, de szöveti károsodást okoznak a szemben. Jelenleg a smile eljárás során keletkezik a lehető legkevesebb károsodás. Innentől kezdve nincs értelme leszólni ezt a módszert.

(#4217) andrisss8 válasza UnknownNoob (#4216) üzenetére


andrisss8
csendes tag

Nem azért jobb mert magyar, hiszen a magyar klinikák is ugyanazokkal gépekkel dolgoznak, mint a nyugaton, vagy Szlovákiában. Viszont nem mindegy, hogy Te leszel a 12. alanya a doktornak, aki műt, vagy 3.500-ik. Ez egy új eljárás, nincs még gyakorlata benne senkinek itthon. Plusz unió ide, unió oda, szlovákiában akkor is egy külföldi páciens leszel, míg itthon 20 éve kialakult begetutak, eljárások, modulok működnek ha gebasz van. Egyébként meg mindenki ott műtteti magát ahol akarja.

(#4218) andrisss8 válasza Zeller (#4215) üzenetére


andrisss8
csendes tag

Szia, én felhívnám őket telefonon, mert szerintem műtenek egy dioptira alatt is...

(#4219) NagyPé válasza Zeller (#4215) üzenetére


NagyPé
újonc

Szia!
Pecsen nincs a Sasszemeknek kontrollhelyük. Itt talalod, hol vannak a regionalis központjaik: https://sasszemklinika.hu/regionalis-kozpontok

(#4220) Zeller válasza hdekakas (#4213) üzenetére


Zeller
újonc

Én a 6 hónapos gyógyulási idő alatt biztos nem lencséznék (a szemcseppben lévő kortikoszteroid alapból csökkenti az immunválaszt így növeli a fertőzés esélyét kontaktlencsénél), ha pedig ilyesmin gondolkodsz mindenképp az orvost kérdezd meg.
Ezek a kontroll intervallumok elég soványnak tűnnek, nekem ez első hét után havi kontroll volt a 6.hónapig és közben változtatták mennyit kell csepegtetni az eredmény alapján, ami ugyebár a visszagyógyulást hivatott befolyásolni.

Anno én is körbejártam a témát amiből nekem az jött le, hogy a prk-nál gyógyulási idő után ÁLTALÁBAN lehet soft lencsét használni a kemény lencse az ami inkább problémás, de nagyobb kezdő dipotriánál és/vagy jelentősebb szaruhártya egyenetlenségeknél nem biztos, hogy megoldható.

Így 1 hónap után még tényleg nem dőlt el semmi szerintem a szemeddel, az agy sokkal lassabban szokik hozzá az új állapothoz, lényeges, hogy használd a szemed, ha pedig kételyed van irány a doki akár függetlenhez is.

Itt jegyezném meg, hogy, amit emiki6 ír a 4080-as hsz.-ban meg a környékén, hogy időnként ki kell menni meg nem csak a képernyőt nézni (közelre) eléggé fontos, csak az indoklás pont a fordítottja: Ha sokat nézünk közelre a „lencse feszítő izmok” nem elgyengülnek, hanem folyamosan be vannak feszülve „túl erősek” és nem tudnak eléggé ellazulni, hogy a távollátás is kellően éles legyen. Részben ez az oka annak, hogy kor előrehaladtával (~40-50 környéke), aki mínuszos lencsét hord, ez ilyenkor kis mértékben javulhat, illetve jön az olvasószemüveg mert az izmok már nem tudnak úgy és olyan gyorsan összehúzódni, hogy közelre fókuszáljon a szem.
Éppen ezért nem igazán működik a szemtorna a legtöbb esetben myopiánál mivel a javulást az izmok lazítása okozná aminek megvannak a határai és nem nagyon lehet edzeni, illetve a szaruhártya töréshibáját sehogysem tudja korrigálni. (Emlékeim szerint a „túl erős lencse feszítő izmok” számlájára így is csak elég alacsony nem egész dioptria róható szóval ha ez fennáll akkor a javulás is max. ennyi lehet).

Hozzáteszem nem vagyok orvos tehát, akit érdekel ez a téma ne nekem higgyen hanem végezze el a saját kutatómunkáját ő is, mert előfurdalhat, hogy butaságot pontatlanságot írok.

andrisss8: köszi, persze majd megy a telefon is ha odáig jutok, de egyelőre még csak előre informálódok.
Lebenyes műtétek közül nekem is a relex smile a legszimpatikusabb, de külföldön valószínűleg én se vállalnám be, mondjuk én még ma is prk-t választanám (akkor is ha még nem lett volna már meg a műtét) de mindenkinek mások az igényei és lehetőségei.

[ Szerkesztve ]

(#4221) tipuka válasza NagyPé (#4219) üzenetére


tipuka
addikt

Nem is néztem, hogy, ha megműttetném a szemeim Pesten, akkor Szegeden van kontrollra lehetőség. :)

(#4222) NagyPé válasza tipuka (#4221) üzenetére


NagyPé
újonc

Igen, ez jo lehetöseg annak, aki messzebb lakik. En mondjuk Ausztriabol is visszajarok Bp-re, engem megnyugtat ha ök neznek meg inkabb :)
Viszont csak az 1. es 2. honapos kontrollok vegezhetök videken. Az alkalmassagi, az 1 napos, 1 hetes es a 6 honapos nem.

(#4223) UnknownNoob válasza andrisss8 (#4217) üzenetére


UnknownNoob
tag

Különítsük el a technológiát és magát a klinikát és ne úgy váltogassuk a vita tárgyát ezen két fogalom között kényünk kedvünkre ahogy épp kézenfekvő a jó ellenérv megfogalmazásához.

"Én is hallottam már erről a smileról. [...] A koronaleválás, az mi lehet? [...] Amúgy meg nincs itthon elég klinika, többszázezer műtéttel? Meg kialakult betegútvonalak, végtelen tapasztalattal? Tudom, az új az jó :) a régi az rossz. Elfogult vagyok, na."

Nem a klinikáról beszéltél hanem a technológiáról, pontosabban vagy nem értetted vagy nem akartad érteni hogy itt nem arról van szó hogy a kolléga (akihez a hsz-t intézted) nem menne szívesebben magyar klinikára, hanem hogy apró elfertőzött sebnél ne vágjuk már le az egész végtagot, vannak annál már humánusabb megoldások is. Az amputáció is bevált "gyógymód" volt régen nagyon sok esetben. Akkor is nyomhatták volna az emberek hogy "nincs elég klinika többszázezer műtéttel? Meg kialakult betegútvonalak, végtelen tapasztalattal? Minek neked antibiotikum meg ez a sok high-tech hülyeség. Menjél amputálni, azt el van intézve". Még jó hogy nem volt akkoriban internet.

Egyébként meg nehogy azt hidd hogy pl egy sasszemklinikánál bárkit is érdekel hogy te jó ellátásban részesüljél. Úgy nyomják át az embereket az egész életükre kiható műtéteken mintha a gyárban állnának a szalag mellett.

Amúgy megjegyzem hogy a smile-hoz tartozó szoftver licencdíja elég húzós. A páciensek nagyrésze túl hülye ahhoz hogy utánanézzen hogy melyik helyen mi a módszer, ezért elég megvenni a legújabb lézereket. Az hogy a legújabb lézerrel végzik az elavult hentesmunkát sajnos már senkit nem érdekel. Hidd el, ha nagyon érdekelné bármelyik magyar klinikát hogy neked jobb életed legyen, akkor lenne náluk smile.

(#4224) UnknownNoob válasza Zeller (#4220) üzenetére


UnknownNoob
tag

PRK egy szemfelszíni kezelés, tehát ott a kontaktlencse a sérült, gyógyuló felülettel érintkezne, ezért érdemesebb a teljes gyógyulásig nem lencsézni, nem baszogatni a szemet, és rendesen csepegtetni, máskülönben megnöveled annak az esélyét hogy szarul fog hámosodni és lesz egy kis dioptriád (akár asztigmia is) gyógyulás után.

A smile nem lebenyes műtét, hanem egy 3. kategória. Jelenleg létezik prk, lebenyes és smile.

[ Szerkesztve ]

(#4225) Zeller válasza UnknownNoob (#4224) üzenetére


Zeller
újonc

Szerintem én is azt írtam, hogy a gyógyulási idő alatt nem kéne lencsézni, az amit írsz gondoltam annyira alap, hogy nem is említettem ( de lehet, hogy kellett volna) a kortikoszteroidos szemcsepp csak egy plusz dolog ami miatt nem jó ötlet a lencsézés ez idő alatt (ha félreérthető voltam akkor: NEM azért írtam, hogy akkor orvosi utasítás nélkül el lehet hagyni a csepegtetést és lehet lencsézni, mert az igen nagy butaság lenne.)

Igazad van nem lebenyes (bár én azért közelebbinek érzem mondjuk a intra-lasik/lasek stb.-hez mint a prk-hoz, a lebenyes továbbfejlesztése az én szememben/pun not intended/ ), úgy kellett volna fogalmazzak, hogy a „felszín alatti” műtétek közül.

NagyPé: köszi. Nem tudom, hogy ezt, hogy nem sikerült megtalálnom guglizgattam is, kerestem az oldalon is nem dobta ki.
Kár, hogy nincs bár nem lep meg gondolom a helyi klinika miatti érdekkülönbség miatt nem sikerült még itt is összehozni egy szemészettel a dolgot...

[ Szerkesztve ]

(#4226) UnknownNoob válasza Zeller (#4225) üzenetére


UnknownNoob
tag

Nem kijavítani akartalak, csak hozzátenni hogy ha nem megfelelően hamosodik akkor nem lesz éles látás. Tehat még ha nem is gyullad be, akkor is lehet baj belőle.

Amiatt nem érdemes egy kalap alá rakni lasikkal meg a variansaival mert itt strukturálisan nincs meggyengitve a cornea, ugyanis nincs félbe vágva es felnyitva mint egy zsemle, majd visszahajtva. De értem amit mondasz, valóban kb egy továbbfejlesztett lasik, ahol nem kell körbevágni, elég egy kicsi 2 mm-es vágás.

(#4227) NagyPé válasza Zeller (#4225) üzenetére


NagyPé
újonc

"guglizgattam is, kerestem az oldalon is nem dobta ki" nem te vagy a bena, jol eldugtak (szandekosan vajon? bar az egesz homepage eleg tre)
En is csak emlekeztem, hogy egyszer raakadtam erre, es felturtam az oldalt hozza megint, a Google nekem se dobta ki...

Bar ahogy irtam a masik kolleganak is, csak bizonyos vizsgalatokat vegeznek a videki pontokon, szoval neked az "ujraalkalmassagit" amugy is csak Budapesten vegeznek el szerintem. De hivd fel öket mindenkepp, hogy adnanak-e neked egy ujabb eselyt :D

(#4228) yuing válasza NagyPé (#4219) üzenetére


yuing
őstag

Hm, Miskolcon van két központ is. Ez azt jelenti, hogy az állapotfelmérést is megcsinálják ott, vagy ahhoz Budapestre kell menni?

(#4229) NagyPé válasza yuing (#4228) üzenetére


NagyPé
újonc

nem, irtam is az eggyel kesöbbi hozzaszolasomban:
"Viszont csak az 1. es 2. honapos kontrollok vegezhetök videken. Az alkalmassagi, az 1 napos, 1 hetes es a 6 honapos nem."
Illetve ha PRK akkor a 3 nap es 6 honap közti havi kontrollok is mehetnek videken. De a fö vizsgalatok csak Budapesten.

(#4230) yuing válasza NagyPé (#4229) üzenetére


yuing
őstag

Ohh, igen, azon a kommenten átsiklottam. Köszönöm!

(#4231) NagyPé válasza UnknownNoob (#4223) üzenetére


NagyPé
újonc

Sasszemklinika allitolag tervezi bevezetni a Smile-t (hisz a Visumax gep mar megvan hozza a Focusmedben), de egyelöre meg csak hitegetik a nepet, hogy hamarosan, lehet, hogy csak evek mulva lesz...
En ezt mar nem akartam kivarni. :U
A keves szemelyes tapasztalat, amit szlovak ill. cseh Smile-beavatkozasokrol olvastam, pont eleg negativ volt. De nyilvan mint ahogy fentebb is feljött, mindegyik fajta mütetnel a panaszosok kerülnek elöterbe az ilyen forumokon.

(#4232) UnknownNoob válasza NagyPé (#4231) üzenetére


UnknownNoob
tag

Ha hitegetik a népet akkor gondolkoznak rajta, ami jó jel. Igazából az összes orvosi műtétre elmondható hogy bármit mondanak, ígérgetnek az a szerv / testrész már soha nem lesz olyan mint műtét előtt. Mindig mérlegelni kell hogy mit kapunk és a műtét milyen kárral jár. Sok ember az alap lasik után is boldog, örül hogy elment műtétre, pedig az végképp egy invazív műtét.

Olyan emberrel is beszéltem akinek lasikja volt, idegkárosodás miatt lecsökkent a könnytermelése olyan szintre, hogy élete végéig csepegtetni kell napi pár alkalommal. Ennek ellenére azt mondja élete legjobb döntése volt a műtét mert a csepegtetés napi pár alkalommal nem gátolja meg abban hogy teljes életet éljen, a rossz látás viszont meggátolta. Én mondjuk személy szerint inkább a dunába ugranék minthogy permanensen száraz szemmel kelljen élnek (ezt halál komolyan írom). A fenálló kockázatokat mindenkinek személyesen kell mérlegelnie. Olyan sajnos még nincs hogy csiribá-csiribú és jön az éleslátás. Itt nem csak a komplikációkról beszélek, mert a szemműtét nem olyan hogy vagy megnyered a lottót vagy nem, vagy lesz komplikáció vagy nem. Ez olyan mint a cigi. Vagy rákos leszel vagy nem, akkor is ha cigizel, akkor is ha nem. Viszont a dohány sok tekintetben ront az állapotodon, ami meg megnöveli az egyes nem túl szerencsés esetek bekövetkeztének valószínűségét.

Én pl. úgy vagyok vele hogy ha már műtét akkor legyen az éjszakai látás is megcsinálva (domborzatot égessenek bele, ne fix dioptriát), illetve minél kevésbé legyen hentes munka (smile vagy ha kitalálnak ennél is jobbat akkor az).

(#4233) NagyPé válasza UnknownNoob (#4232) üzenetére


NagyPé
újonc

A kockazatok merlegelesevel kapcsolatban teljesen egyetertek veled. En igy döntöttem a mütet mellett.
Es csak a sajat pozitiv tapasztalatom alapjan senkit se gyözködnek a mütetröl.

(#4234) mufi válasza NagyPé (#4205) üzenetére


mufi
senior tag

Bocsi, most tuti hülyeséget fogok kérdezni de ezt nem értem: Sasszem-fele Visumax mütet - ha sasszemes, akkor miért a Focus Medicalban csináltattad? :F

Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.

(#4235) enginev3.0 válasza mufi (#4234) üzenetére


enginev3.0
félisten

Mert ott végzik el a műtétet

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#4236) mufi válasza enginev3.0 (#4235) üzenetére


mufi
senior tag

Mert a Sasszem klinikan ezt az o modszeruket nem csinaljak? Bocs de tenyleg nem ertem mirol van szo...

Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.

(#4237) NagyPé válasza mufi (#4234) üzenetére


NagyPé
újonc

ahogy a kollega mondja. A Sasszemklinikanak nincs sajat Visumax gepe, tehat ezt a fajta mütetet a Focus Medicalban vegzik. (A Sasszem es a Focus amugy egy ceghez tartoznak)

Viszont ezen a napon (heti 1x van "Sasszemes" Visumax) a Sasszemklinika eziranyu csapata kivonul a Focusmedbe, es ök vegzik a mütetet. Remelem igy mar erthetö. :)

[ Szerkesztve ]

(#4238) Zeller válasza UnknownNoob (#4226) üzenetére


Zeller
újonc

Valóban teljesen jogos kiegészítés volt.

Hétvégén volt időm kicsit olvasgatni a témában (viszonylag régen foglalkoztam már a dologgal) és találtam pár nem túl régi kutatást a prk lasik smile összehasonlításáról, angolul persze.
Ez a műtétet követő idegregenerációról szól leginkább, ez ugyebár a szemszárazság kérdése miatt érdekes.:
https://www.researchgate.net/publication/330302370_Corneal_re-innervation_following_refractive_surgery_treatments

Ez pedig egy pár olyan kutatást (amik a lap alján meg is vannak jelölve) foglal össze ahol a szaruhártya „stabilitását” vizsgálják műtét után smile és lasik esetében.: https://www.eyeworld.org/article-biomechanics-following-relex-smile-and

Nekem az jön le belőlük, hogy a smile valamivel jobb mint a lasik de az pl. nem teljesen igaz hogy a szaruhártya nem gyengül, lebenylevállásról valószínűleg mivel ugye nincs, annyira nem kell tartani, de az ectasia-t is ugyanúgy említik bár feltételezik kisebb az esélye.
(Ismételten ne rám hagyatkozzatok akit érdekel olvassa értelmezze, mert lehet, hogy félreértek valamit)

Az amit a „dunába ugrás”-ról írsz sajnos nem olyan ritka ezek után a műtétek után és a szemszárazság mellett a corneal neuropathy mellékhatás is felelős.

Ahogy ti is írjátok, senkit nem szabad győzködni a műtétekről, ami azt illeti a klinikák is lehetnének valamivel informatívabbak mellékhatások ismertetése téren szerintem (igaz a jó szűrővizsgálat csökkenti ezek előfordulásukat elvileg).

NagyPé : köszi megnyugodtam, tényleg fura, hogy így eldugták.

(#4239) emiki6 válasza Zeller (#4238) üzenetére


emiki6
veterán

Haver pl a sasszemnél műttette LASIK-kal, neki nem mondták, hogy valószínű száraz lesz a szeme.

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég.

(#4240) NagyPé válasza Zeller (#4238) üzenetére


NagyPé
újonc

Sajnos nem erdekük kidomboritani a mellekhatasokat :(
de a honlapjukon is van szo a mellekhatasokrol, es az összes hivatalos papir, amit odaadnak es alairsz, rajta vannak a lehetseges mellekhatasok. Ök igy vedve vannak.
Persze a fenyudvarhatas es a szemszarazsag is atmeneti tünetkent van emlitve asszem, az elöbbi biztosan.

En azert abban is latom a nagy problemat, hogy nem eleg alapos a szüres. Ugye a megelözö betegsegekröl csak a paciens nyilatkozik, igy is kerül ra a lapra, hogy "elmondasa szerint nem volt xyz betegsege". Az emberek meg sok mindenröl vagy nem tudnak, vagy pedig csak a sasszemüseg lebeg a szemük elött, es letagadnak, elodaznak aprobb problemakat. Aztan jönnek a panaszok.
Ezzel persze nem azt mondom, hogy mindenkinek a sajat hibajabol lesz valami sulyosabb szövödmenye, de azert sok sztoriban derült ki a hatterben, hogy valami nem volt szazas mar elötte se. :U


(#4241) #08010496


#08010496
törölt tag

Engem meglehetősen alul informáltak a sasszem klinikán vizsgálaton. Legalábbis ott nagyon kedvesek voltak, hogy hú de jó lesz minden. Aztán kapcsoltam, hogy a kapott papírokon nincs semmi a garancia vállalás részleteiről. Szóba került halványan, hogy esetleg 2 műtéttel oldható meg nálam ez a kezelés, mert ~3,5-es a cylinder érték, ami magasnak mondható.
(Femto-t mondtak, vagy visumaxot, mindegy melyik lesz szerintük)
Eléggé hallgattak erről inkább.
Úgy tudom, hogy 1 dioptria alatt meg garancia sincs a műtétre, azt úgy hagyják. De ezzel kapcsolatban még várom a válaszukat.
Amit kb tudtak mondani utólag, hogy kb 0,75-ös lesz elsőre, ez a várható eredmény, az meg pont nem garanciás. Akkor fél millió kuka, és ugyan úgy szemüveg marad?
Másnak volt esetleg ilyen értékű cylinderes szeme, amit műttetett, és van tapasztalata erről? Érdekelne hogy sikerül.

A reklám anyagokban, videókban durván megy a marketing hírességekkel, hogy ez mennyire jó, de esetemben, ami lehet ritka, közel se bíztató a helyzet, lehet el se vállalom így.

[ Szerkesztve ]

(#4242) Thoty válasza #08010496 (#4241) üzenetére


Thoty
senior tag

Az én tapasztalataimat megtalálod itt a topikban. Nekem asszem 2,75 cylinder volt, 0,25 maradt mindkettőn (állítólag, mert a mérési adatokat sosem mutatták meg)
A műtét előtti beleegyező nyilatkozatban rögzítve volt a +-0,5 dipotia lehetősége, ha ennél több, akkor újraműtik. Mondjuk ezt a nyilatkozatot külön el kellett kérnem, mert a paciensnek nem jár belőle alapból...
Igazából, ha a bal szememen nem lenne a hámsérülés, akkor tökéletesen látnék ezzel a 0,25 cylinderrel is :)

(#4243) NagyPé válasza #08010496 (#4241) üzenetére


NagyPé
újonc

Nekem ez egy kicsit zavaros. Azt mondták, hogy 2 műtét kellhet, és az első után maradhat 0,75, és utána újra megcsinálják? Vagy azt, hogy 0,75-öt ígérnek, az alatt kalap-kabát? Nem ugyanazt jelenti nekem a kettő.
Máshol olvastam olyan eseteket, ahol szépen korrigálták egy második műtéttel, az 1 alatti dioptriákat is, amik megmaradtak. Jó lenne ezt tisztáznod velük.

(#4244) #08010496 válasza NagyPé (#4243) üzenetére


#08010496
törölt tag

Ez így lett elmondva zavarosan nekem is, meg hogy rajta lesz minden a papírokon. Ott nem tudtam elolvasni a pupilla tágító csepp miatt. Utólag meg láttam, hogy semmi konkrétum.
Írtam nekik, hogy tisztázzuk.
Írásban kérem előre én is, hogy akkor mit vállalnak, ne a műtét napján legyen meglepetés.

Thoty: megkeresem, köszi

[ Szerkesztve ]

(#4245) NagyPé válasza #08010496 (#4244) üzenetére


NagyPé
újonc

Értem. Amúgy igen, el tudom képzelni, hogy nem volt érthető ott, akkor. Én alapvetően a műtétemmel meg az eredményével baromira elégedett vagyok, de a Sasszemklinika dolgozóiról nem vagyok olyan pozitív véleménnyel, mint az előttem szóló kollega.
A pupillatágítás után én mint aki be van lőve, szédültem, rosszul voltam, azon túl, hogy nem láttam. És ilyen állapotban kérdezzem meg a fontos kérdéseket. Ők meg már egyeztették volna, hogy mikor legyen a műtét, mondtam hogy bocsi, de ezen még gondolkodnék. És tolták elém a papírt, hogy írjam alá, úgy, hogy egy sort nem tudtam belőle elolvasni. :U
Mégis maradtam náluk, mert a többi klinika se győzött meg ennél jobban a véleményeket olvasva.
Azért nem akarok unfair lenni, találkoztam nagyon kedves és lelkiismeretes dolgozókkal is ott. De elég vegyesek voltak az eddigi tapasztalatok.

(#4246) Thoty válasza #08010496 (#4244) üzenetére


Thoty
senior tag

Nekem is lehetséges két lépcsős műtétet mondtak az alkalmasságin, a magas cylinder miatt, de nem hangzott el, hogy mennyi lehet elsőre, és az sem, hogy 1 dioptria alatt ne műtenék újra. Szerintem a 0,75-öt simán újraműtenék, de azért tisztázd velük ezt.
Egyébként a vizsgálati lapodon rajta kell lennie, hogy mi a várható eredmény. Valami legjobb korrigált visus vagy valami hasonló, most nincs energiám előkeresni a lapomat :)
Nálam egyik vizsgálatnál sem merült fel, hogy ha gond lenne ne műtenék újra, de mindent megpróbálnak megtenni, hogy magától rendeződjön a szemem és ne keljen újra beavatkozni. De ha mégis kell, akkor megcsinálják.

(#4247) Lien


Lien
tag

Én nekem a legjobbakat mondták a vizsgálatnál, de még nem műtöttem meg, mert sajnos az életben jöttek olyan események ami miatt jobban jött az a kis tartalék, mint ami a műtétre menne. Nekem a bal szemem cylinderes, megpróbálom ma este megnézni mi van a lapomon pontosan, mert pl nekem adtak egy külön olyan lapot, hogy garanciát vállalnak és a fentebbi kommentekből most arra következtetek, hogy a cylinder lehet, amit pl. nem is említettek, hogy baj lehetne...

(#4248) g4mer válasza #08010496 (#4241) üzenetére


g4mer
senior tag

Femto-ra nekem valami 4 hónap! Garancia rémlik a papírokon.
Meg szerintem csak a legrosszabb eseteket műtik újra. Amikor szóvá tettem, hogy jobb szememmel kettős látásom van meg homályosan látom a messzebb lévő dolgokat, pl tv-t, a válasz az volt, hogy két szemmel kell tv-t nézni :D

Sic Parvis Magna

(#4249) emiki6 válasza g4mer (#4248) üzenetére


emiki6
veterán

Pedig ha az egyik szemed letakarod a kettős látás is megszűnik... :DDD

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég.

(#4250) UnknownNoob válasza emiki6 (#4249) üzenetére


UnknownNoob
tag

Hát ha a jobb szemedet takarod le, akkor valóban nem lesz szellemképes jobb szemmel a látás. :))

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.