Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3551) g4mer válasza Hadrianus (#3550) üzenetére


g4mer
senior tag

Kíváncsi vagyok vajon PRK-nál is előfordulhatnak ezek a fényudvar tünetek, vagy csak Lasik-et érinti?

Sic Parvis Magna

(#3552) Hadrianus


Hadrianus
csendes tag

Hát nem tudom, már inkább csinálnék PRK-t, mondjuk a fényérzékenység, fényudvar legalább tudom hogy normális, és kicsit javult is, (legalábbis a fényudvar, a fényérzékenység még nem) annyira már nem is zavarnak, de ezek a fénycsíkhúzások pislogáskor vagy enyhe hunyorításnál úgy látom kb egyedi tünet nálam :(

[ Szerkesztve ]

(#3553) Moleman válasza Hadrianus (#3552) üzenetére


Moleman
addikt

Most kipróbáltam, hunyorításkor kicsit én is látok ilyet 2 évvel a PRK után, de szerintem előtte is volt ilyen, mert sose zavart. Pislogáskor meg olyan gyorsan történik, hogy nem is látom.

(#3554) robesz87 válasza g4mer (#3551) üzenetére


robesz87
tag

PRK-nál is van fényudvar. Volt itt olyan (psycroptic), ha visszább olvasol, akinek PRK-t csináltak és 2.5 év után múlt el neki, elmondása szerint 90%-ban. Az a 10% meg lehet elmúlik még egy fél év alatt.

Érdekes ez, mert az gondolnám, hogy ez olyan dolog, ami nem múlik, mivel a kitágult pupilla és a műtéti zóna közötti eltérés okozza. Mind a két dolog olyan, ami nem igazán tud változni az idő múlásával.

Fényudvart okozhat még a szaruhártyában maradt/keletkezett aberrációk, amik szerintem csak a "köd"-öt okozhatják a fényforrások körül. A "csillogást" (starburst) tuti, hogy a pupilla és a műtéti zóna különbsége teszi hozzá plusszba. Ezt tesztelni is lehet. Ha belenézel a lámpafénybe, akkor összehúzódik a pupilla és visszahúzódik a starburst.

Ezeket lehet csökkenteni több féle módon. Egyik módszer az Alphagan szemcsepp, ami kikapcsolja a szimpatikus idegrendszer pupilla szabályozását, azaz nem fog kitágulni sötétben. 8-10, de akár 24 óráig is tarthat a hatása.

Aztán elvileg az AR (anti-reflective coat) szemüveg is segít. Olvastam olyan tanulmányt, ahol szemüveggel teljesen megszűnt a fényudvar.

Végül ott van a neuro-adaptáció, vagyis az idő. Az agyad elkezdhet dolgozni azon, hogy kiszűrje azokat a dolgokat, amik zavarnak a megfelelő látásban. Lehet, hogy psycroptic-nál is ez van folyamatban, csak mint látod 3 év kell hozzá.

(#3555) cocka


cocka
veterán

Terápiás célú lézeres szemműtétet végeztek már valakinek? nem PRK-t, hanem PTK-t.

(#3556) Hadrianus


Hadrianus
csendes tag

Femto után egy hónappal a világos háttér előtti tárgyak még elég rosszul láthatóak, javultak de nem sokat, ti tapasztaltatok ilyet, javulhat ez még?

[ Szerkesztve ]

(#3557) Plazmacucci válasza Hadrianus (#3556) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Én mondjuk egy neon fényes teremben a fehér fal előtt álló tárgyak körül sziluettet látok. Nem zavar, mert ritkán dolgozok ilyen körülmények között, és akkor is csak ha sokáig bámulok egy helyre. Szerintem ez így marad, de legalábbis nem szűnik meg.

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#3558) Hadrianus


Hadrianus
csendes tag

Körülöttük csak akkor látok ha valami erősen megvilágított fehér vagy világos dolog van sötét háttér előtt, a világos háttér előtti dolgokat inkább kicsit "eltakarja" a fény. Leginkább akkor zavaró, ha egy kicsit sötétebb szobában egy világos ablakra nézve nem igazán látom mi van az ablak körül.

[ Szerkesztve ]

(#3559) raven12 válasza Ariadne (#551) üzenetére


raven12
senior tag

Leírom a tapasztalataim erre válaszolva, hátha valakinek jól jön.

Sasszemklinikán voltam FEMTO műtéten (szerencsére elég vastag volt a szaruhártyám), most 1 hetes.
Kérdésedre válaszolva -1,75-ös volt mindkét szemem feles cylinder-rel, arra vállaltak garanciát, ha 1 dioptriát eléri 1 éven belül a szemem, semmi másra, se komplikációra, semmire. Le lehet szűrni a következtetéseket.

A lebenyképzésnél sajnos a lézer egy ponton a bal szememen nem tudta átvágni a hártyát és mechanikusan el kellett szakítani, ezért kaptam 1 napra kontaktlencsét a szememre, hogy ne szarjam össze magam a fájdalomtól.
Amúgy a lebenyképzés nekem nagyon kellemetlen volt, mintha a koponyámba visszanyomták volna a szemem, a "pucolós" lézer viszont 2mp, egy semmiség.
A recepciós megkérdezte, ki tudom-e azonnal váltani a szteroidos cseppet, vagy adjon egyet, hát mondtam, adjon, legyen szíves. Erre azt mondta, hogy de másnapra hozzak vissza egy bontatlan dobozzal. 490ezres műtétnél érdekes volt ez a fillérbaszás :D Azt viszont már szóvá is tettem neki, hogy érdekes, hogy a műtétet előre kell kifizetni. Végül is szolgáltatás... Na mindegy.
Ez a nap eléggé off volt. Másnap kontroll, levették a lencsét, onnantól kezdve a bal szemem úgy szúrt, hogy folyamatosan könnyezett, mégis 20 percenként kellett a műkönny a fájdalom miatt. Ez a nap is eléggé off volt.
Utána, főleg az éjszakai alvások után, napról napra egyre jobb lett, de talán még mostanra se jutottam el oda, hogy maradéktalanul eltűnt az idegentest érzés, legfőképp a bal szememből.
Tegnap az 1 hetes kontrollon a jobb szemem 125%-ot, a bal szemem 100%-ot mutatott. A lebeny tökéletesen visszaforrt, és a helyén van. Mondtam, hogy gyakran behomályosodik a látásom, nehezebben találom a fókuszt. Azt mondta, normális, újra kell tanulni, meg a szteroidos csepptől is homályosodhat a látásom. Még ingadozhat a látásélesség 1-2 hónapig, de azért én remélem, hogy a következő, 1 hónapos kontrollra beáll, meg azt se bánnám, ha fájdalomdíjul elérnék mondjuk egy 150%-os látásélességet.
Szteroidos cseppet most 15 napig folyamatosan kell elhagyni, műkönny már csak 2-3 óránként.

Kellemetlenségek:
- Egyértelműen nem volt fájdalommentes a komplikáció miatt.
- Még mindig van idegentest-érzés, ez kellemetlen.
- 1 hétig nem moshattam hajat, a szemem környékét max fertőtlenítős törlőkendővel nagyon óvatosan törölgethettem. A cseppek miatt a só kiült a szempilláimra, szemhéjamra állandóan, tapadt, húzódott. Ez sokszor volt idegörlő, főleg, mert igyekeztem minél kevesebbszer törölgetni, hogy minél optimálisabban forrhasson a lebeny.
- A bal szememen elég nagy bevérzés folt van, de majd felszívódik, pár hét az orvos szerint.
- 1 hét után még mindig gyakran behomályosodik a látásom, elvesztem a fókuszt.

Összességében egy kicsit csalódott vagyok, mert direkt a sokkal drágább módszert választottam, de a komplikáció miatt egyáltalán nem volt fájdalommentes a gyógyulás, kellemetlenségmentes meg aztán végképp nem volt az egész a ragadó szemekkel, a homályosodással... Az instant éleslátás se jött össze. Rubint Réka meg másnap már teljes értékű életet élhetett a 150%-os szemével a videója szerint. Na persze... Szerencsére ezt a hülyeséget már előtte se hittem el.
Az meg még egy dolog, hogy eddig 3 dokinő vizsgált, abból 1 volt, aki nagyon segítőkész volt és jól szót értettem vele, tényleg nagyon értette a dolgot, a másik kettő kevésbé, sőt, az első vizsgáló dokimat meglehetősen zavarba hoztam azzal a kérdésemmel, hogy ha végtelen mennyiségű fehérjedús ételt ehetek, akkor a külön tápkiegként bevitt fehérjét miért kell megvonni 2 hónapig.
Azért ennyi pénzért örültem volna egy kicsit nagyobb törődésnek. A kontrollokon a dokinőkön azt éreztem, hogy minél előbb túl akarnak esni rajtam, haladjunk a millió pácienssel. Nem éreztem azt a törődést, amit a költséghez mérten méltónak tartottam volna, na.

(#3560) Hadrianus válasza raven12 (#3559) üzenetére


Hadrianus
csendes tag

Az első lézer egyértelműen nem fájdalommentes, olyan mintha ki akarná nyomni a szemed. Azért kibírható, mondjuk inkább úgy. :D A szempillák nekem is így néztek ki, de ez ilyen, a kontrollon majd letisztítják. Nekem az egy hónapos kontrollra beállt 125%-ra mindkét szemem, a bevérzés egy hónap után szinte teljesen eltűnt, egy csíkban még megmaradt de halványodik az is folyamatosan, még szerintem 2-3 hét kell neki. A fókuszt néha még mindig elveszítem, de egyre jobban megy, ez természetes. Nekem főleg a közelre nézés volt problémás az első 1-2 héten, ráadásul kicsit rosszul is láttam közelre, de már jó lett az is. Tapasztalatom szerint az idegentest érzés hetekig tart, de elmúlik. Fényudvar, homály is lassan, de csökken, leginkább a tobradex elhagyása után.

(#3561) raven12 válasza Hadrianus (#3560) üzenetére


raven12
senior tag

Ez most megnyugtató volt, köszönöm :D Szóval nem csak nálam vannak ilyenek, meg tudom, mikor keressem a fényt az alagút végén.
Igen, én is inkább közelre nézésnél vesztem el a fókuszt.
Nekem nem akarták tisztítani sose, én meg elfelejtettem kérni, így nem is tudom, hogy kellett volna szakszerűen csinálni :(
Ami még érdekes volt, hogy az 1 hetes kontrollon most azt mondta a nő, most már nyugodtan mossam az arcom, ahogy szoktam. Pedig nem arról volt szó, hogy minél inkább vigyázzunk, minél kevésbé érje víz a szemet?

(#3562) Plazmacucci válasza raven12 (#3561) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Csukott szemmel moss arcot :D

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#3563) Moleman válasza raven12 (#3561) üzenetére


Moleman
addikt

A közeli fókuszvesztés teljesen természetes, megvan az izzommemóriád, hogy ha valahova fókuszálsz, hogyan kéne, csak most máshova esik az a pont, újra kell tanulni. Hónapokba telik, mire stabilan és gyorsan tudsz majd mindenhova fókuszálni.
-1,75-ös szemnél még nem is annyira vészes, nekem 5-6-ról még nehezebb volt. :)

A mosdást én megoldottam csukott szemmel, még hajat is mostam, egész arcos búvármaszkban. :D

(#3564) Hadrianus válasza raven12 (#3561) üzenetére


Hadrianus
csendes tag

Nekem azt mondták tiszta vízzel, tiszta kézzel felülről lefele lehet mosni, a tiszta víz meg nem baj ha belemegy, utána cseppentsünk egyet. Nekem hasznos volt szerintem az is, a közeli látás helyrejöttében, hogy olvastam.

(#3565) bajusz15 válasza raven12 (#3559) üzenetére


bajusz15
senior tag

Üdv a klubban, az éleslátók között!

A 3 dokinős részhez: nekem Visumax volt, 1. hónapos kontrollal együtt 4 különböző dokinő vizsgált meg, közülük 1 volt tök kedves, 2 so-so, 1 meg annyira lekezelő, hogy rendesen ideges lettem 1-2 perc alatt :D

A fehérjés részhez: ELVILEG azért más a tápkieg, mert máshogy szívódik fel, segíti a szem gyógyulását, ami nekünk pont nem jó, mert a gyógyulás=vissza amilyen dioptria volt, azt meg nem akarjuk.
Dokinő akkorát kapott, mikor rákérdeztem, hogy versenyszerűen edzenék ismét, szteroidot nyomhatok-e, szegény csak nézett és mondta, hogy egyáltalán nem kéne ilyesmiket szednem, jól nézek ki most is. Végül 3 hónapot mondott rá. Rákérdeztem az edzésre is, elvileg Visu-val 1 hét után lehetne menni, de nem éppen az a fajta vagyok, aki lemegy terembe, pózol, képet készít, 3kg-mal emel kettőt és hazamegy, hanem addig edzek általában amíg van erőm, és azt mondta ezt nem lehet, kis súllyal próbálkozzak. Holnap leszek 7. hetes, jövő héttől mennék vissza edzeni, kicsit félek, mert ha nem is az eddigi súlyokkal tolom majd, de határok felderítése lenne a cél, remélem nem teszek oda egy olyat a szememnek, amitől másnap már érzem, hogy rosszabbul látok. Tudom hagyni kéne, pár centi meg satöbbi, de ilyen ez ha valaki fanatikus és imád valamit :))

(#3566) cocka válasza bajusz15 (#3565) üzenetére


cocka
veterán

És ez a Visumax Focus Medicalban vagy Sasszemben volt?

(#3567) CAJ69I válasza raven12 (#3561) üzenetére


CAJ69I
csendes tag

Nekem 2 hónapja volt, holnap reggel megyek a 2 hónapos kontrollra.

Idegentest érzés nekem is sokáig volt. Egészen addig volt nagyon zavaró, míg le nem telt a lebeny teljes rögzülése, és azt nem mondták, hogy már megdörzsölhetem a szememet. Egészen addig még óvatosan is féltem akár lesöpörni a szempillámat, nem hogy megdörzsölni. Aztán miután teljesen rögzült minden ok volt és azt mondták és írták is, hogy szabad, nagyon óvatosan megdörzsöltem és az valami isteni volt :D Még mindig nem merem rendesen megdörzsölni, csak nagyon óvatosan csinálom még mindig, de azóta sokkal jobb :)

A fókuszálás nálam is jellemzően nehezen ment az elején. Az első héten szerintem ha a saját vállamra néztem rá, egyáltalán nem tudtam oda fókuszálni. Most már probléma nélkül simán megy, de ez akkor még nagyon aggasztóan hatott. És most már semmi baj :) Fókuszvesztés is volt, de mára az is teljesen megszűnt :)

Ami nálam kicsit kellemetlen, hogy érzem, hogy mennyivel rosszabbul látok sötétben. Nem éleslátás szempontjából, hanem hogy nincs meg az a "HDR", hogy egy sötétebb alakot is simán észreveszek. Valószínűleg ez ugyanúgy amiatt lesz, amit többen is írtak, hogy az izommemória és a reflexek még nem az igaziak. Főleg, hogy az elmúlt két hónapban gyakorlatilag egy kezemen össze tudom számolni, hány órát töltöttem sötétben a szabadban.

Egy tipp, hogy én hogyan takarítottam le a könnycseppes valamit a szempilláimról, hátha másnak is hasznos lesz: Fültisztítót vizeztem be, és azzal nagyon óvatosan le tudtam törölni csak a szempilláimat anélkül, hogy víz ment volna a szemembe.

(#3568) bajusz15 válasza cocka (#3566) üzenetére


bajusz15
senior tag

Sasszemhez mentem alkalmasságira, kontrollra is oda járok, de maga a műtét Focus-ban volt, mert csak ott van Visu-s gép, meg ugye társcégek. A műtétet Sasszemes néni végezte, de ezt mondták is, hogy ők jönnek ki.

(#3569) cocka válasza bajusz15 (#3568) üzenetére


cocka
veterán

Hát ez nem nagyon van hangoztatva Sasszemék kommunikációjában.

(#3570) Moleman válasza CAJ69I (#3567) üzenetére


Moleman
addikt

Én PRK után 1 héttel ültem neki valamit forrasztani, nem kis kihívás volt. :D Semmit nem láttam abból, amit csináltam. :D

(#3571) bajusz15 válasza cocka (#3569) üzenetére


bajusz15
senior tag

Igazából nem nagy dolog, a Sasszem a Bécsi úton van, a Focus meg Margitsziget, annyira nincsenek egymástól messze. Én azt hiszem akkor tudtam meg, mikor közölték, hogy nem vagyok alkalmas Femtora, csak no touch vagy Visu, ott lett megemlítve, hogy ha azt választom, akkor azért Focusba kell mennem, de mindent Sasszemesek végeznek, illetve minden egyéb dologért Sasszembe kell járnom a Bécsi útra. Nagyon rendes volt ott mindenki ( 600k-ért legyenek is :DDD ) szóval ezzel sem volt gond.

(#3572) raven12 válasza bajusz15 (#3565) üzenetére


raven12
senior tag

Hehe, na de van ám tejsavó izolátum, koncentrátum, marhafehérje, tojásfehérje, szójafehérje, kazein, kb ilyen sorrendben csökkenő felszívódási idővel, gondolom ez a felszívódási idő is beleszól a javítósejtek piszkálásának folyamatába... A dokinő, akivel jól szót értettem, egyébként azt mondta, saját véleménye szerint a fehérjefogyasztást túlmisztifikálják ilyen téren, sokkal fontosabb, hogy A-B-C-E vitaminokat ne szedjek kilószám (pedig az jellemző volt), ízületvédőt meg egyáltalán ne.
Ez a dokinő volt műtétnél, akkor azt mondta, 1 hét múlva már edzhetek szerinte. 1 hetes kontrollon a nő azt mondta, hogy a rendes kondit 1-2-3 hétig még hanyagoljam. Jövő héttől, vagyis 2 hetesen már mennék kondizni, és én is nagy súlyos edzéseket preferálom (persze ez relatív). Maximum az elején az alapgyakorlatokat még hanyagolom, pl. felhúzás helyett hiperhajlítás, guggolás helyett még gépek, fekvenyomás helyett is nyomó gép. Sokáig már nem bírom a tétlenséget :D

(#3564) Hadrianus: Na ja, de én azért még mindig próbálom óvatosan mosni az arcom, és nem nyitni a szemem, amíg meg nem törölgettem, különben belejut a víz. Próbálom minimalizálni, hátha a vízbe levő dolgok kicsit ösztönzik a javító sejteket. De én is csöpögtetek utána műkönnyet, lehet azon a 10 mp-en már nem kéne múlnia, ami addig eltelik.

(#3567) CAJ69I: Igen, én is egyértelműen rosszabbul látok sötétben, homályos, mintha dioptriám lenne.

Köszönöm mindenkinek a tapasztalatai leírását, ezekből most sok erőt merítettem :)

(#3573) cocka válasza bajusz15 (#3571) üzenetére


cocka
veterán

Tudom voltam ott. (sasszem) Közölték, hogy nem műthető. De azt nem közölték, hogy létezik terápiás célú lézerkezelés is, ami viszont segítene rajtam. PTK-nak hívják.

Amúgy nem 700k-ért? Állítólag 349 ezer szemenként.

(#3574) andrisss8 válasza Hadrianus (#3560) üzenetére


andrisss8
csendes tag

Akkor nem visumaxod volt, mert az nem nyomja a szemet, csak éppen érinti, ettől kíméletes a dolog. Nekem legalábbis ezzel adták el. :)

(#3575) andrisss8 válasza raven12 (#3572) üzenetére


andrisss8
csendes tag

Ez a fehérje/edzés kombó elég sokszor előjött. Én nem rizikóznék. Tudom, hogy nem bírod sokáig, de gondolj arra, hogy azért ez egy szemműtét, bárhogy is próbálják bagatellizálni. Ha mondjuk sérv műtéted lenne és a doki azt mondaná, hogy 3 hónap pihi, akkor szó nélkül pihiznél nem? Itt meg megy az agyalás... :) ugye?

(#3576) raven12 válasza andrisss8 (#3574) üzenetére


raven12
senior tag

https://tisztanlatok.blog.hu/2018/04/07/kezelesek_a_klinikakon_2_resz
Itt találtam egész sokat a visumax-ról.

Amúgy tényleg, sasszemes femto-nál a szaruhártya topológiát nem táplálják bele a gépbe? (mondjuk lehet a szemfenék topológiával együtt lenne értelme) Ez nem teljesen tiszta nekem.

Fehérjeport amúgy elhagytam már a műtét előtt, és még folytatom is az előírt 6 hétig, az edzés... Először 2 hétről volt szó, aztán 1 hétről, aztán 2-3-4-ről. Kicsit következetlennek érzem részükről is... Mintha totál nem lennének képben. Gondolkodom rajta, de ha nem nagy súlyokkal elkezdhetem, elkezdem, hogy legalább valamit mozogjak.
Amúgy totál igazad van, csak direkt rákészültem, hogy mennyi esik ki, és az max 2 hét volt, nem ilyen határozatlan hosszabb idő.

[ Szerkesztve ]

(#3577) CAJ69I válasza raven12 (#3572) üzenetére


CAJ69I
csendes tag

@raven12: Nekem nem rosszabb a látásom, csak nem eléggé "HDR". Élesnek élesen látok, csak a kontraszt nem olyan jó. Ha van valami nagyon fényes, akkor minden más majdnem ugyanannyira sötét. Talán ehhez a képhez tudom hasonlítani:
https://www.marchnetworks.com/themes/images/blog/hdr-comp-all.jpg
A jobb oldali előtte, a közép/bal utána. Valószínűleg köze van hozzá, hogy a sötétet eddig kerültem, amennyire lehet.

Anyways, tegnap volt a 2 hónapos kontroll. Mindkét szem 125%, a kettő együtt majdnem egy kategóriával jobb :) (4-ből 3 karaktert láttam rendesen) Ahhoz képest, hogy az elején a bal csak 110% volt, nagyon meg vagyok elégedve, főleg hogy sokan írták, hogy romlott egy picit.
A hőlégballonos vizsgálatnál feltűnt, hogy nem teljesen ugyanolyanok a színek, nagyon pici eltérés volt, de azt mondták rá, hogy ez amúgy is normális, csak enélkül nem tűnne fel.

A szemcseppeket már csökkenthetem rendese, most épp napi 5 a cél, aztán szép lassan 4, 3, majd 2. Viszont elfelejtettem megkérdezni, hogy az esti és reggeli szemcseppet mikor kell/kellene elhagynom. Nem tudjátok véletlenül?

(#3578) bajusz15 válasza cocka (#3573) üzenetére


bajusz15
senior tag

Igen, az a VisuMax HD, nekem sima VisuMax volt, "csak" 299k-ért. Hogy mi a különbség nem tudom, de nekem már a 600 is sok volt, meg tudtam, hogy ez is a lehető legújabb, gyógyulási idő így is jobb mint PRK/Femtonál, úgyhogy boldog vagyok ezzel is. :))

(#3572) raven12 : Igen a porcerősítőt nekem is mondták, vitaminból One-a-day ment, de azt elhagytam műtét előtt, fehérjéről meg annyit, hogy (szerdán volt a műtét) még kedden olyan tripla adagot nyomtam, hogy nemigaz. :DDD Én csak most olvasgattam, hogy el kellett volna hagyni 1 hónappal előtte, én meg pont ott szedtem több fehérjét, mert tudtam, hogy ki fog esni pár hét. Eddig szedtem Supernova-t, BCAA + Glutamin-t, vitaminokat, hétfőtől kezdtem az edzést, az a 8. hét lesz, csak fehérje fog menni ezek közül most, semmi más, ha úgy érzem romlik ( vagy a fehérjétől vagy a túlzott erőlködéstől ) akkor abbahagyom erre az évre, de ha nem, akkor happy meg minden, aztán majd írok ide is, hogy nálam negatívan hat-e a dolog.

(#3579) robesz87 válasza CAJ69I (#3577) üzenetére


robesz87
tag

Nekem is csökkent az sötétben látásom, pont úgy mint neked. Femto után 10 hónappal még mindig ilyen. Reméljük fog javulni.

(#3580) Moleman válasza robesz87 (#3579) üzenetére


Moleman
addikt

Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam PRK-val, szemüvegben nem láttam jól sötétben, így utólag azt gondolom, hogy a lencse fényértékrontása miatt. Az élességjavulás miatt sokkal részletesebben látom a fényforrásokat is sötétben (szemüveggel 0.90 volt a látásom, a távoli fényforrások homályos foltok voltak, nem tűhegyes fénypontok, mint a műtét óta).

(#3581) robesz87 válasza Moleman (#3580) üzenetére


robesz87
tag

Ezek szerint a PRK jobb, mint a drágább LASIK. PRK-ról elég sok pozitívumot olvasok külföldi fórumokon is, ellentétben a LASIK-al.

(#3582) Moleman válasza robesz87 (#3581) üzenetére


Moleman
addikt

Van, amiben jobb, cserébe az elején jelentősen rosszabb állapotról indul a gyógyulás. :) Mikor a műtét másnapján csukott szemmel szenvedtem a vizsgálatra várva, az előző napi Femtosok a telefonjukat nézték. :D A fényérzékenység nem viccelt.

(#3583) CAJ69I válasza robesz87 (#3581) üzenetére


CAJ69I
csendes tag

Én így utólag is úgy vagyok vele, hogy huszonévesen műttettem meg magam, ha 20-30 év múlva visszaromlana a szemem, akkor jó lenne megint menni :) (PRK-nál ugye ez a lehetőség nincs)

(#3584) robesz87 válasza CAJ69I (#3583) üzenetére


robesz87
tag

Mind a kettőnél meg van az újraműtés lehetősége. Attól függ, hogy maradt-e elég szaruhártyád. Sasszemék 400 mikron alá nem mennek. Femtonál kevesebb marad, mert ott a lebeny is elvesz valamennyit. Nekem pl. 427 mikron maradt, úgyhogy nem lehet többet műteni.

Azonban femtonál kisebb az esély, hogy idővel visszaromlik. Talán ez az egy dolog, amit hosszú távon a femto javára lehet írni a PRK-val szemben.

(#3585) raven12 válasza robesz87 (#3584) üzenetére


raven12
senior tag

erre mi a bizonyíték? Mármint a kevesebb visszaromlásra?
Amúgy nem értem, nem az az egyetlen különbség a PRK és femto között, hogy az egyiknél újra kell termelődjön a szaruhártya védőrétege, a másiknál meg vissza kell forrnia a meglevőnek? Mert ha igen, akkor én jobbára csak a lebeny visszaforrásának tökéletességében látom azt, ami beleszólhat a látás tökéletességébe (ha csak szigorúan a 2 technikát nézzük)

(#3586) robesz87 válasza raven12 (#3585) üzenetére


robesz87
tag

Az én értelmezésem:
Femtonál a lebeny védi a műtött területet. Alapból a szaruhártya rendelkezik egy sokoldalú védőréteggel, - pl. UV elleni - ezért kisebb a visszaromlási esély, ellentétben a PRK-val, ahol nem védi semmi a műtött területet.

A szaruhártya a műtét után visszatermelődhet, de nálunk az a cél, hogy ez ne történjen meg, különben visszajön a rossz látás, mert elveszíti a "kifaragott" fénytörési beállításait. A szteroidos cseppel (pl. Torbadex) megállítjuk a javítósejtek működését, ezért marad a szaruhártya kifaragott, azaz vékonyabb.

A Femto eljárást (Intralasik) úgy kell elképzelni, mint egy lebeny alatti PRK-t.

(#3587) raven12 válasza robesz87 (#3586) üzenetére


raven12
senior tag

Jaja, ez tiszta, de a felső védőréteg, amit lasik-nál elválasztanak, PRK-nál meg elpárologtatnak, az PRK-nál is visszanő, különben világ életedben fájna, mint a rosseb. Vagy ezt rosszul tudom?

(#3588) robesz87 válasza raven12 (#3587) üzenetére


robesz87
tag

Nem tudom biztosan. Ezek szerint a PRK-t úgy csinálják, hogy hámosodás után hozza a tervezett látásélességet.
"It can take a week to recover an intact epithelium and several weeks before best-corrected acuity is achieved."

De ami alatta történik az már véglegesen elvékonyítja a szaruhártyát, feltételezve, hogy annak nem szabad regenerálódni.

[ Szerkesztve ]

(#3589) forumoss7 válasza robesz87 (#3588) üzenetére


forumoss7
újonc

Ahogy én tudom, az az, hogy a szaruhártya már nem regenerálódik, viszont a hámréteg újra kialakul a felszínen, hogy az idegek ne a szabadba "lógjanak" mert azt éreznénk.
Egy ismerősömnek valami vírus, vagy baci támadta meg a szemét amit semmilyen szemcseppel nem tudtak kiírtani, kaparta a falat napokig, mire valaki javasolta neki, hogy mi lenne, ha kipróbálná a prk-t. Ezzel két legyet ütne egy csapásra: leszednék a hámréteget, ahol valószínűleg a bacik tanyáznak és megcsinálnák a dioptriáit is. :) Végül ezt választotta és mindkét problémája megoldódott. Mondjuk ez nem mostanában volt.

(#3590) andrisss8 válasza raven12 (#3576) üzenetére


andrisss8
csendes tag

Jó kis összefoglalót találtál a budai klinika által támogatott blogon a konkurens klinika kezeléséről. :)
Ami különösen tetszett benne, az az, hogy mennyire elfogulatlan: bárhonnan indulunk, valahogy a mindig a femtodiamond a legjobb. :) Ami amúgy egy kb 15 éves gép és technika :C , ezt már többen leírták itt is, máshol is, de ne menjünk bele, mert engem is visumaxal műtöttek, szóval én is elfogult vagyok. :K

(#3591) Hozzászóló válasza robesz87 (#3581) üzenetére


Hozzászóló
újonc

Ezek a külföldi fórumok milyen országokban vannak? Hozzám az jutott el, hogy mióta van és biztonságos a femtolasik, azóta abból többet csinálnak mint prk-t... A hagyományos lasikot már nem nagyon csinálja senki, szerintem. Most akkor mi lehet az igazság? Valaki tud valamilyen nemzetközi statisztikát?

(#3592) robesz87 válasza Hozzászóló (#3591) üzenetére


robesz87
tag

Ha bütöd angolul a google-be, akkor elég sok ilyen weboldalt kapsz.

Szerintem PRK-ból is elég sokat csinálnak, mert azt az eljárást is fejlesztik a mai napig. Minden nagyobb klinikán csinálják.

A PRK-nak az az előnye, hogy nincs lebeny, ezért jobban ki tudják használni a szaruhártya vastagságát. Nagyobb kezelési zónát tudnak csinálni, így kevésbé alakul ki fényudvar, meg minden egyéb fénytörési abberáció. Kevesebb eséllyel alakul ki krónikus szemszárazság. Több szaruhártyád marad, ezért stabilabb lesz a szerkezete. Több esélyed lesz sok év múlva még egy kezelésre, ha szükséges.
Hátrány az, hogy nem 1 napot kell várni, amíg beáll a látásélességed, hanem 1-2 hetet. Illetve, hogy jobban kell rá figyelned az elején - tisztaság, UV védelem.

[ Szerkesztve ]

(#3593) g4mer


g4mer
senior tag

Nektek vannak olyan napjaitok, amikor érezhetően rosszabbul láttok? Nekem havi szinten van egy pár ilyen napom, sokkal gyorsabban is fárad a szemem ezeken a napokon, főleg sötétben zavaró, ha tvzek és feliratos filmet nézek egybefolynak a betűk meg duplán látom őket..

Főképp a régebbi műtöttekhez szól a kérdésem.

Sic Parvis Magna

(#3594) andrisss8 válasza g4mer (#3593) üzenetére


andrisss8
csendes tag

nálam annyi volt, hogy ha homályosabban láttam, csepegtettem, mert nagyon megtanultam, hogy az éles kép kialakulásáért a szemfelszíni folyadék is felel, mint fénytörő-közeg...

(#3595) g4mer válasza andrisss8 (#3594) üzenetére


g4mer
senior tag

Nekem az nem segít semmit kb. Ezek a fénytörési hibák már sajnos megmaradnak nekem amíg élek

Sic Parvis Magna

(#3596) szalaiedit


szalaiedit
újonc

Sziasztok!

Én hétfőn, november 19-én voltam Femto lézeres szemműtéten a Sasszemklinikán. A szemem -3-as dioptriájú volt, tehát nem volt hatalmas dioptria. Az alkalmassági vizsgálaton megállapították, hogy szemem műthető, minden rendben van vele. A műtét nem volt kellemes, de fájdalmat nem lehetett érezni. Inkább az a kellemetlen, hogy a szem körül tevékenykednek, berakják a szemterpeszt, illetve egy eszközzel felhajtják a lebenyt, amit az első lézer képez. Persze ezt nem lehet érezni, de látni lehet. Egyik, majd másik szemet korrigálják. A lézer fény nem vakít, ettől ne féljetek, csak egy zöld fényt kell nézni. Az első lézer, ami a lebenyt készíti, az teljesen rányomódik a szemre, ami nem fáj, csak erősebb nyomást lehet érezni. Nekem műtét közben nem mondtak nagyon semmit, szóval jobb, hogy felkészültem előtte, mert egyébként lehet megijedtem volt ezektől az eszközöktől. Főként, hogy a második lézer kezelés előtt már csak homályosan lehet valamennyit látni és áttolnak a második lézerhez, ahol bekapcsolnak egy szagelszívó berendezést. A szemtámaszokat szemenként 2 alkalommal rakják be és veszik ki. Maga a konkrét kezelés, amikor a lézer dolgozik ott semmi kellemetlenség nincs. Ami kevésbé jó, az a közben történő munkálatok, szemtámasz, lebeny fel és le hajtása. Engem az zavart, hogy közelítettek a szememhez és automatikusan összecsukja az ember. Rám is szóltak műtét közben. Én azt hittem ez nem baj, mert írják, hogy a szemtámasz ezt megakadályozza, de ez az én esetemben nem teljesen így volt. A lebeny fel és lehajtás közben olyan érzés, hogy látod, hogy valami közelít a szemedhez, persze nem érzel semmit és olyan hatása van, mintha előtted lenne egy üveglap, ami vizes és ködös és ezen az üveglapon egy eszköz ide oda igazít valamit. Ekkor hajtják fel és le a lebenyt a szemen szerintem. A műtét után nekem semmilyen negatív mellékhatásom nem volt, és most sincs, nincs fényérzékenység, sem idegentest érzése, se semmi, még szemszárazság sem. Viszont már a műtét utáni kontrollon mondtam, hogy a szemem, kb. -1-es körül lehet, tehát a távoli betűket és egyéb dolgokat homályosan látom. Ez azóta így van. Természetesen a -3 as dioptria közel 2/3-át megjavították, de 1/3 eddig maradt, ami nekem nagyon soknak tűnik, főként, hogy azonnali 100% vagy attól élesebb látást ígér az összes hirdetés. A szemem másnap be is mérték, igazam volt, még a dioptriák nem jók sajnos, azt mondták, hogy a lebeny ahogy gyógyul jobb lesz, de kicsit furcsállom, mert akiknél rendben volt a dolog, élesen láttak azonnal. A -1 körüli dioptriához is kell szemüveg, főként vezetéshez, stb. Most nincs szemüvegem, szóval várom a biztató eredményeket, mert ez így nem a legjobb, főként, hogy ha azt mondják, hogy csak a látásom egy részét lehet korrigálni, és szemüveget biztos kell hordanom, akkor nem fizetek be a műtétre. A munkám miatt elengedhetetlen, hogy jól lássak. Akiket szintén femtoval műtöttek, szeretném kérdezni, hogy Ti láttatok-e azonnal élesen vagy hetek folyamán lett jó a látásotok? Köszönöm, ha írtok tapasztalatot! Edit :)

(#3597) raven12 válasza szalaiedit (#3596) üzenetére


raven12
senior tag

Kezdem azt érezni, hogy itt mindenkinek van/volt valami problémája :D
Nem értem, ilyenkor hol a sok Rubint Réka, aki felült a műtőasztalon és azonnal látta az ápoló csajszit a csukott ajtón keresztül :DDD

Viccet félretéve igen, még ingadozhat a látásélesség keményen, ha szteroidos cseppezés után olvastad a táblát, főleg ne várd, hogy éles legyen, biztosan észrevetted, hogy utána egy ideig még rosszabb.
Nekem volt egy kis komplikáció, ezért kaptam védő kontaktlencsét 1 napra, nem tudom sajnos megítélni, milyen lett volna a látásom rögtön, mert dioptriás volt a lencse. De speciel 3. napra nekem már egész éles volt a kép, csak iszonyat gyakran elvesztettem a fókuszt és behomályosult a látásom.
Szerintem egy kicsit mindannyiunknak máshogy gyógyul a szemünk, a helyedben akkor se keserednék el, ha még az 1 hetes kontrollon se tudsz 1.0-ig menni olvasásnál.

Sajnos én is komolyan vettem, hogy akár már másnap munkába állhatok, ami amúgy a valóságban úgy nézett ki, hogy esetleg 3. nap már dolgozhattam volna, de igazából 8 órát bámulni a képernyőt elég nagy kín lett volna még akkor.

Sok véleményt olvastam már itt a fórumon, komolyan mondom, szívem szerint kicsit seggberúgnám azért őket a hazug marketingszövegeik miatt. De persze ha bármiért panaszkodsz, hogy ez nem volt a reklámban, akkor megvonják a vállukat, hogy ők nem vállaltak semmiért se garanciát, csak azért a bizonyos ~0.001% esélyű hibáért. :))

[ Szerkesztve ]

(#3598) andrisss8 válasza raven12 (#3597) üzenetére


andrisss8
csendes tag

Jelentem nekem nincs bajom. És nem is volt :). Remélem nem is lesz. A reklámszövegek tényleg érdekesek, de gondolj bele, hogy hol van az sokezer ember, akinek sikerült a műtéte? Csak a sasszem műtött százezret, a többiek is ezreket, tízezreket. Ide leginkább azok írnak, akiknek kérdésük, panaszuk van, meg akik amúgy is grafománok. Én is írogatok ide, oda, amoda. Állandóan emailban kommunikálok. Ezért aztán nem mi vagyunk a statisztikai átlag. Persze aki éppen pánikban van, azt ez a legkevésbé se érdekli, de a legtöbben szép lassan eltünnek. Szerintem pont azért, mert telik az idő, javul a helyzet és végül csak jól látnak...

(#3599) andrisss8 válasza szalaiedit (#3596) üzenetére


andrisss8
csendes tag

Szia, ezt szerdán írtad, két nappal a femtoműtét után. Türelem, jó lesz. Itt a legtöbben azt írtuk, hogy nem egy nap alatt jött a csoda, de előbb-utóbb szinte mindenkinek javult az állapota. Csepegtess és várj türelemmel. Jó lesz. Két nap semmi.

(#3600) CAJ69I válasza szalaiedit (#3596) üzenetére


CAJ69I
csendes tag

Szia!

Nekem már első nap éles volt minden. 110% volt az egyik, 125% a másik szemem. Hosszútávon javult, a 2 hónaposon már 125% volt mindkettő, és a kettő együtt majdnem 150%. Az első hét mondjuk tényleg kényelmetlen volt. Így utólag belegondolva mintha szürkébb/színtelenebb lett volna akkor minden.

Mindenesetre nekem nem volt drasztikus javulás, csak egy kisebb stabilizáció. Annak szerintem járj utána, hogy az a garancia, amit vállalnak, mit takar. De nálam nagyon jól ment ebből a szempontból minden, szerintem én a szerencsésebbek közé tartozok, mert semmi különleges dolog nem történt.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.