Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5600) King Unique válasza Roland8622 (#5599) üzenetére


King Unique
titán

Ha veszel egy vadonatúj HDD-t, akkor az gyárilag particionálatlan, vagyis nem meglepő, ha az első használatbavételnél a Windowsban először inicializálni (2 TB felett GPT-re), majd particionálni és formázni kell a lemezkezelővel (bővebben). Az meg alap, hogy ha eleve, illetve tartósan a külső házba téve lesz használva a HDD, akkor ott, USB-s csatlakozásnál kell ezeket elvégezni, nem a PC-be téve SATA-n.

A 4K fizikai szektormérettel kapcsolatban lásd egy másik válaszban leírtakat, illetve már többször volt róla szó itt a topikban. Vagyis ha az alábbi szemléltetés alapján tényleg 4Kn (4096/4096) szektorméretet használ USB-n az általad vásárolt külső ház, akkor a 2+ TB | GPT paraméterű HDD tartalma másik külső házban USB-n, vagy a PC-be téve SATA-n nem lesz közvetlenül hozzáférhető, ha az utóbbiaknál eltérő, azaz pl. 512e (512/4096) szektorméret van. Törlés és újraparticionálás után viszont újra használható lesz a HDD, de akkor előtte az adatokat értelemszerűen le kell menteni róla az eredeti környezetbe, illetve külső házba visszahelyezve.

"A majd érkező ORICO ház felfogja ismerni?"

Ha az ORICO külső ház is 4Kn szektorméretet használ USB-n, akkor igen, ha 512e szektorméretet, akkor viszont nem, max. törlés és újrainicializás, újraparticionálás stb. után, lásd az előbb leírtakat. De amúgy nem világos minek összevissza cserélgetni, egyikből a másik külső házba tenni a HDD-t, ha jelenleg megáll a Sharkoon modellben is. :F Vagy ha ez csak ideiglenes állapot és eleve másik HDD lesz abba rakva, az új meg alapból az ORICO külső házba megy, akkor addig nem kellett volna USB-n beüzemelni, pláne elkezdeni rámásolni az adatokat, stb.

A firmware módosításával, frissítésével jó esetben amúgy megoldható a 4Kn —► 512e váltás az adott külső háznál, dokkolónál (példa). De az egyrészt csak és kizárólag saját felelősségre javasolt, mivel rossz esetben balul is elsülhet (példa)! Másrészt az hirtelen passz, hogy a Swift Case Pro esetében ASM1153E chipnél melyik firmware biztosan 512e és melyik 4Kn, bár a korábbi verzióknál külön is állítható, be/ki kapcsolható volt ez az MP Tool kezelőfelületén.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.