Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5599) Roland8622


Roland8622
aktív tag

Sziasztok.
Ma megérkezett a WD Purple 4TB-os 3.5"-os HDD.
Beraktam ebbe a házba: Sharkoon Swift Case PRO
Nem ismerte fel a gép, de a lemezkezelő feldobta, hogy GPT vagy MBR. Ekkor kinyomtam és utána olvastam itt melyik, melyik. Ezután megint vissza a Lemezkezelőbe és választottam GPT-t az inicializáláshoz + választottam meghajtónak betűjelet. És a szektorméretet (remélem jól írom) automatikusra állítottam.
Szépen másolok rá, gondoltam megnézem a hőfokot a HDS-el.
És ez fogadott:
A merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem.
A logikai meghajtó(k) ezen a merevlemezen 4 K fizikai szektormérettel készült(ek). A merevlemezt a jelenlegitől eltérő módon csatlakoztatva (más lemez-vezérlővel, USB, eSATA csatlakozóval) a tárolt mappák, fájlok elérhetetlenné válhatnak.

Most akkor lehet nem a külső rackben kellett volna elsőnek raknom?
A majd érkező ORICO ház felfogja ismerni? :U
Legfeljebb újraformázom ha így nem jó, csak már 30%-ot átmásoltam a közel 2TB-nyi adatból amit mentek át a WD Blue 2TB-os 2.5"-ról.

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#5600) King Unique válasza Roland8622 (#5599) üzenetére


King Unique
titán

Ha veszel egy vadonatúj HDD-t, akkor az gyárilag particionálatlan, vagyis nem meglepő, ha az első használatbavételnél a Windowsban először inicializálni (2 TB felett GPT-re), majd particionálni és formázni kell a lemezkezelővel (bővebben). Az meg alap, hogy ha eleve, illetve tartósan a külső házba téve lesz használva a HDD, akkor ott, USB-s csatlakozásnál kell ezeket elvégezni, nem a PC-be téve SATA-n.

A 4K fizikai szektormérettel kapcsolatban lásd egy másik válaszban leírtakat, illetve már többször volt róla szó itt a topikban. Vagyis ha az alábbi szemléltetés alapján tényleg 4Kn (4096/4096) szektorméretet használ USB-n az általad vásárolt külső ház, akkor a 2+ TB | GPT paraméterű HDD tartalma másik külső házban USB-n, vagy a PC-be téve SATA-n nem lesz közvetlenül hozzáférhető, ha az utóbbiaknál eltérő, azaz pl. 512e (512/4096) szektorméret van. Törlés és újraparticionálás után viszont újra használható lesz a HDD, de akkor előtte az adatokat értelemszerűen le kell menteni róla az eredeti környezetbe, illetve külső házba visszahelyezve.

"A majd érkező ORICO ház felfogja ismerni?"

Ha az ORICO külső ház is 4Kn szektorméretet használ USB-n, akkor igen, ha 512e szektorméretet, akkor viszont nem, max. törlés és újrainicializás, újraparticionálás stb. után, lásd az előbb leírtakat. De amúgy nem világos minek összevissza cserélgetni, egyikből a másik külső házba tenni a HDD-t, ha jelenleg megáll a Sharkoon modellben is. :F Vagy ha ez csak ideiglenes állapot és eleve másik HDD lesz abba rakva, az új meg alapból az ORICO külső házba megy, akkor addig nem kellett volna USB-n beüzemelni, pláne elkezdeni rámásolni az adatokat, stb.

A firmware módosításával, frissítésével jó esetben amúgy megoldható a 4Kn —► 512e váltás az adott külső háznál, dokkolónál (példa). De az egyrészt csak és kizárólag saját felelősségre javasolt, mivel rossz esetben balul is elsülhet (példa)! Másrészt az hirtelen passz, hogy a Swift Case Pro esetében ASM1153E chipnél melyik firmware biztosan 512e és melyik 4Kn, bár a korábbi verzióknál külön is állítható, be/ki kapcsolható volt ez az MP Tool kezelőfelületén.

[ Szerkesztve ]

(#5601) Roland8622 válasza King Unique (#5600) üzenetére


Roland8622
aktív tag

Köszönöm a gyors és bő választ.
Az Oricoba akartam a WD Purplet, ebbe csak azért raktam, hogy kipróbáljam a HDD-t és ha már átmásoltam csak átkeljen pakolni.
De erre nem is gondoltam, hogy eltérő szektorméret.
Na akkor az Oricoban majd újra formázom/inicializálom és marad abban.
Vagy lehet mákom lesz és felismeri.
A Swift Case meg el lesz rakva, annyira nem vagyok oda érte a rezonanciája végett.

Most már ezt is tudom. Mindig tanul valami újat az ember.

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.