Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5474) qpadb


qpadb
csendes újonc

Sziasztok! Ma vettem:
- Ewent EW7055 R2 ház, mert 5 év garanciával adják
- Seagate Barracuda Pro 4TB 7200rpm 128MB, ST4000DM006, ami szintén 5 év garanciával

Ewent házban Asmedia ASM1153-as chip van (...és látok még FM25F01-et, és Techcode TD1410-et), USB3.1 5Mbps, és a gyártó eddig 8TB-os diszkekkel tesztelte. Win10 64 bit alatt semmi gond, pedig a gyártó csak Win10-et említ, mintha csak 32 bites lehetne. Firmware-t frissítettem, a gyártó linkjét használva az MPTool v2.1.11.1 verziójával (PID 55AA). A ház külseje valóban tiszta alumínium, de a HDD egy műanyag bölcsőben fekszik, ami nagyon puha és vékony (1,5mm) műanyagból van. A SATA csatlakozóra rátolásnál különösen kell figyelni, hogy ne törjön el a bölcső az ellentartástól. Ráadásul itt a bekapcsológomb vezetéke olyan hosszú, hogy a belerakott HDD falának ütközik, ami így majdnem 90 fokban megtöri (...persze hajlítható). Ennél azért többre számítottam. Sokkal szimpatikusabb a pár éves Thermaltake Max4-em, amiben semmilyen műanyag nincs.

Seagate Barracuda Pro jó meleg! A házat nyitva hagytam, de így is felmelegedett 1 óra alatt 29 fokról 43 fokra. És még nem is használtam!
Ha elkezdem használni, meddig érdemes hagyni melegedni? (amíg még egyáltalán nem csökkenti az élettartamot)
Idle average 6W, typical operating 6.7W. Ha csak 0.7W-tal fogyaszt többet használat közben, akkor talán már nem megy sokkal 43 fok fölé?
Random Read 0.83MBps reális? Ha egy WD Red 2MBps fölé is megy (ahogy itt lejjebb látom), akkor ez vajon miért ennyivel lassabb?

(#5475) King Unique válasza qpadb (#5474) üzenetére


King Unique
titán

A gyártó weboldalán a specifikációban a Windows 10 nyilván 32 és 64 bites rendszerre egyaránt értendő.
A HDD max. tárolókapacitásának kezelésénél névlegesen 4 TB-os limit van megadva, de az valószínűleg csak a gyártó által tesztelt, ellenben a külső ház ténylegesen kezelhet attól nagyobb tárolókapacitású HDD-t is. Jó példa erre a Sharkoon Swift Case Pro külső ház is, ahol névlegesen 12 TB-os limit van megadva, ellenben egy fórumtag beszámolója alapján nála 16 TB-os HDD-t is simán kezel.
Az USB 3.1 ezen Ewent külső háznál meg amúgy nyilván csak marketingbulshit, mivel Gen 1 = USB 3.0 alapon értendő. Sőt, ennyi erővel USB 3.2 is lehetne Gen 1x1 alapon. :D
A firmware-frissítés lehetősége pozitívum a gyártó részéről, általában nem jellemző a legtöbb ilyen külső háznál. A pontos firmware verziókat nem írtad, de a gyártó weboldaláról letöltött fájl alapján az eredeti a 13042311ac04 firmware, amit a 140508_21_7B_01 verzióra lehet frissíteni. Ami amúgy nem a legújabb ASM1153(E) vezérlőnél, az USBDev weboldalán vannak az utóbbinál újabb firmware-ek is. De ha a jelenlegivel most jól működik a külső ház, akkor nem feltétlen kell piszkálni. Meg a nem közvetlenül a külső ház gyártójától származó, hanem külső forrásból beszerzett firmware-ek használata amúgy is csak saját felelősségre javasolt.

Az Ewent EW7055 egy passzív hűtéses külső ház, amiben pont ezért elsődlegesen 5400 RPM-es HDD-t javasolt használni, ami kevésbé melegedik. Ellenben a Seagate BarraCuda Pro eleve 7200 RPM-es, vagyis nem meglepő, ha ez esetben intenzívebb a melegedése. 40-45 °C-ig még általában elmegy, de 50 °C, illetve afölötti hőmérsékleten tartósan lehetőleg ne legyen használva. Bár ez is függhet magától a HDD-től, ahol az említett sorozat adatlapján max. 60 °C üzemi hőmérséklet van megadva. De a hosszabb élettartam eléréséhez nyilván javasolt az alatt, illetve lehetőleg 50, vagy akár 45 °C alatt tartani.
A CDM teszt eredménye, az adatátviteli sebesség USB 3.0-n jónak mondható, egy modern, nagy adatsűrűségű lemeztányérokkal szerelt, 7200 RPM-es 3,5"-os HDD manapság 200 MB/s körüli/feletti szekvenciális értékeket tud. A random 4K írás és olvasás viszont HDD-knél általában eleve jóval gyengébb szokott lenni, az utóbbinál a 0.X MB/s érték meg ez esetben leginkább modellspecifikus lehet. Egyébként maga a külső ház SSD-vel tudna ennél többet is, kb. ilyen értékeket.

Néhány információ esetleg még hasznos lehet az alábbiakról:

Windowsban a hardver biztonságos eltávolítása opció használata után, valamint a Windowst, gépet leállítva a külső házban a HDD leáll, állapotjelző LED kialszik rajta?
X perc teljesen inaktív állapot után (+ információ), valamint a Windowst/gépet altatva alvó módba vált a külső ház, illetve a benne lévő HDD leáll, állapotjelző LED kialszik rajta?
Windows 10-nél UASP módban működik a külső ház?
Windowson a CDI, HDS stb. programok megfelelően kezelik a külső házat, illetve a benne lévő HDD-t, a hőmérsékleti adatok mellett az egyéb SMART értékek kiolvasása is rendben van?
A 4 TB-os HDD hol lett inicializálva és particionálva, a gépben (SATA), vagy a külső házban (USB), az ezen hozzászólásban említett probléma nem állt fenn? Milyen logikai és fizikai szektoméretet használ a külső ház USB-n?

Köszönjük a beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#5476) qpadb válasza King Unique (#5475) üzenetére


qpadb
csendes újonc

Eredeti firmware verziót nem láttam/figyeltem, de valóban 140508_21_7B_01 verzióra frissült.
HDD max. méretre a modell adatlapján 4TB és 8TB-t is megadnak, a dobozra pedig 8TB-ot írtak. :D
Tényleg nem melegedett nagyon tovább használat közben sem, maximum kb. 2-3 fokot. Hasonlóan, mint amikor bezárom a házat. De persze 5400 RPM-mel ugyanennyivel hidegebb is lehetne, úgyhogy erre oda kell figyelnem. Nyitott házzal most folyamatosan 41-45 fok között maradt. Nyitva is hagyom egyelőre...

A ház elején levő LED kék színű, ha be van kapcsolva. Ha használom, akkor piros, és fényesebb is (talán túlságosan is, úgyhogy inkább a fal felé fordítva hagyom!). Windowsban a hardver biztonságos eltávolítása opció használata után a HDD leáll, és csak a piros világít folyamatosan. A PC leállítása után is piros marad a LED, és persze a HDD is leáll.
Ha nem használom, alvó módba vált a megadott idő alatt, és a piros világít folyamatosan.
Sajnos egyáltalán nem látok UASP bejegyzést Device Manager-ben. Ezt a chip nem tudja, vagy a ház gyártója spórolta ki? :(
CDI és HDS szépen látja a HDD-t és a SMART adatokat.
A háznak először frissítettem a firmware-jét, majd inicializáltam és particionáltam benne a 4TB-os HDD-t (GPT, 4TB partíció). Szektoronként 4kB (Advanced Format), alapértelmezett.
Egyébként HDS szerint 7.2W-ot fogyaszt üresjáratban, és 12.8W-ot használat közben. Ez azért jóval több, mint amit Seagate megadott (6W és 6.7W). Hmmm...

Köszönöm a segítséget, és a gyors választ! :R
Az előző hozzászólásom végét persze át akartam kicsit írni, de 15 perc után már nem engedte, ahogy újat se írhattam. Hát, ez ilyen. :DDD

(#5477) King Unique válasza qpadb (#5476) üzenetére


King Unique
titán

Maga az ASM1153E chip általánosan támogatja az UASP-t, ellenben a tényleges működés már a firmware függvénye lehet. Aztán OS szinten a Windows 10 szintén támogatja, viszont a tényleges működés az adott hardvertől (géptől), annak alaplapi USB 3.X vezérlőjétől, az ahhoz tartozó drivertől is függhet. Vagyis esetedben vagy a külső ház nem támogatja, vagy az adott hardver- és szoftverkörnyezet miatt nem működik. Viszont ha más, UASP-t támogató USB-s tárolóeszközöknél működik az UASP ugyanazon gép és OS párosításnál, akkor egyértelműen az Ewent EW7055 külső ház nem támogatja azt firmware szinten. Ami amúgy nem feltétlen akkora gond, a jelen HDD sebességéhez elég a BOT mód is. Az UASP az USB 3.0 szabvány maximumának éléréséhez feltétel, illetve oda már SSD szükséges a HDD helyett.

A szektorméretnél egy dolog az Advanced Format, ami az említett HDD-nél fixen 512e, vagyis 512/4096 bájt logikai és fizikai szektorméret. Ellenben én a külső házra vonatkozóan kérdeztem, hogy annál USB-n mit mutatnak az alábbi screenshoton lévő parancsok. Azaz pl. nem-e 4Kn, vagyis 4096/4096.

A HDS-nél azok a teljesítményértékek csak a program adatbázisában lévő adatok az említett HDD-nél, nem egy friss mérés eredményei a saját hardver- és szoftverkörnyezetedben. Meg elsődlegesen amúgy is az a mérvadó, amit a HDD gyártója ad meg az adatlapon.

Köszönöm az újabb információkat! :R

[ Szerkesztve ]

(#5478) traktorgumi


traktorgumi
aktív tag

Sziasztok
Szügségem lenne 4 lemezes das tárolora.
4X2tb vinyok raid 5 használnám.
Fontos a hogy gyors legyen és megbizható és lehetöleg nem legyen hangos :DD
Videó vágásra használnám.
Mit ajánlanátok? Akár külfölröl is rendelek csak jó legyen :D
usb c és thunderbolt 3 csatlakozás preferálnám.

Qnap tr 04 néztem... [link]

(#5479) King Unique válasza traktorgumi (#5478) üzenetére


King Unique
titán

Egy másik válaszban vannak példák 4-lemezes, illetve JBOD/RAID funkciós külső házakra. Ha USB-C (Type-C) fizikai interfészes modell kell, akkor a RaidSonic kínálatában ott van pl. az IB-3740-C31, de az nem tud RAID módot és itt nincsen vele konkrét tapasztalat. A GR4670-TB3 viszont tud (azzal sincsen), valamint az már Thunderbolt 3. Plusz az általad linkelt QNAP is szóba jöhet, de itt azzal eleve nincsen tapasztalat, mivel normál külső házakkal foglalkozik a topik.
Az utóbbihoz kapcsolódóan, ha dedikált DAS/NAS ház kell, akkor az eleve nem ennek a topiknak a témája, az ügyben a "Milyen NAS-t vegyek?" topikban kellene érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#5480) traktorgumi válasza King Unique (#5479) üzenetére


traktorgumi
aktív tag

Koszonom a valaszodat :) amit ajanlasz az nagyon jo lenne csak nagyon draga :Y

(#5481) SunMount3r válasza King Unique (#5473) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Egyelőre jegelve ez a project, ez az ICY Box nem éppen egy pénztárcabarát gyártó (attól még elhiszem, hogy jó).

Viszont van egy HDD RAC-es média lejátszóm (Q10 Pro), amibe vennék egy 2TB-os winyót. Lehet 7200RMP-eset és így a hőfok ellenőrzés lehet szükséges lenne néha. Csak hálózaton Android-os SAMBA megosztással lesz elérhető a winyó pl. a PC-k számára, ill saját magának a Box-nak nyilván Android alatt, de gondolom így akkor a hőfokellenőrzés is ugrott, ugye?

(#5482) M_ToMMy


M_ToMMy
csendes tag

Sziasztok!

A következőben szeretném a segítségeteket kérni, van egy 3,5" HDD-m és külső tárolóként szeretném használni. Idáig egyszerű is volt, de ami miatt segítségre lenne szükségem az az hogy létezik-e olyan amit elegendő csak az USB-re csatlakoztatni és nincs szükség pluszba a 220-as tápra, "szak"boltban kérdeztem, hát ilyen nem létezik de ilyen 20e+-os árkategóriában láttam volna. Létezik olcsóbban is ha igen tudtok valami megbízhatót ajánlani?

Köszönöm.

(#5483) tomp válasza SunMount3r (#5481) üzenetére


tomp
félisten

Zárt médialejátszóhoz miért veszel 7200-as HDD-t?
5400-as is bőven elég! Kevésbé melegszik. Androidon szerintem nem lehet megtudni a HDD hőfokot.

(#5484) King Unique válasza M_ToMMy (#5482) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik válaszban leírtakat. Vagyis tudtommal jelenleg nincsen olyan 3,5"-os külső HDD, külső ház, ami csak USB-s tápellátással működne. Max. korábban a Seagate Innov8 volt kivétel és az is USB 3.1 Gen 2 Type-C alapon, de az olyan megoldás végül nem terjedt el. Ha ilyen igényed van, akkor vegyél és használj 2,5"-os külső HDD-t, azok tápellátásához és működéséhez elég az USB-port.
Ha maradsz a 3,5"-os megoldásnál és kell egy USB 3.0-s külső ház a HDD-hez, akkor lásd egy másik válaszban, valamint a topik összefoglalójában leírtakat, említetteket.

(#5485) SunMount3r válasza tomp (#5483) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Toshi P300, ez van a legjobb árban + ajánlott is. Csak alapból nem tudom mennyire melegszik, ill. hogy ez lehet e gond abban a Box-ban. 7200RPM-re pedig a Torrent miatt gondoltam (mert az fog rámenni), hogy így jobban bírná.

(#5486) qpadb válasza King Unique (#5477) üzenetére


qpadb
csendes újonc

Szektorméretnél ezt látom:
C:\WINDOWS\system32>fsutil fsinfo sectorinfo s:
LogicalBytesPerSector : 512
PhysicalBytesPerSectorForAtomicity : 4096
PhysicalBytesPerSectorForPerformance : 4096
FileSystemEffectivePhysicalBytesPerSectorForAtomicity : 4096
C:\WINDOWS\system32>fsutil fsinfo ntfsinfo s:
Bytes Per Sector : 512
Bytes Per Physical Sector : 4096
Bytes Per Cluster : 4096
Bytes Per FileRecord Segment : 1024

Jól értem, hogy ez 512/4096 bájt logikai és fizikai szektorméret, tehát 512e?

Ewent EW7055 nem tudja UASP-ot, pedig az ASM1153 chipje elvileg támogatja. Viszont csak 3Gbps SATA busza van.

Az általad linkelt ASM1153E chip viszont már 6Gbps SATA buszos. Kerestem hát valami észszerű házat UASP + 6Gbps SATA jellemzőkkel, ...és végül vettem gyorsan egy Sharkoon Swift Case PRO-t, amit már ismertek. :)
Pár infó, ami érdekes lehet:
- Tiszta fém ház kívül-belül, és sokkal robusztusabb a belseje, mint az Ewent hajlékony műanyagja.
- Szépen látom az Ewent házban inicializált és formázott Seagate 4TB partíciót a Sharkoon házban is.
- UASP van // 5Gbps USB 3.0 // 6Gbps SATA busz // 12TB-ra tesztelte a gyártó
- LED-ek így működnek: Bekapcsolva kék ég. Használat közben kék ég + piros villog. Elalvásnál kék ég + piros ég. Hardver biztonságos eltávolításnál szintén. PC kikapcsolásnál szintén. (szerencsére mindkét lámpa halvány)
- Szektorméret ugyanúgy néz ki, ahogy Ewent-nél, tehát 512e, ha jól értem.
- SMART adatok ugyanúgy látszanak HDS-ben.

Sharkoon-t megtartom, így ezzel elveszítek 3 év garanciát (Sharkoon 2 év, Ewent 5 év). Gyors SSD-ket a jövőben nem lassítja be 3Gbps SATA busszal és UASP hiányával. Kidolgozásban egyenrangú a Thermaltake Max4-gyel, és azzal sincs gondom.
StarTech márka is jónak tűnt, de inkább feleannyit költöttem, ugyanannyi garanciáért.

Random Read felment 0,8MBps-ről (Ewent) 3MBps-re (Sharkoon), a többi érték nagyjából ugyanannyi:

(#5487) King Unique válasza qpadb (#5486) üzenetére


King Unique
titán

Igen, az 512/4096 bájt logikai és fizikai szektorméret = AF 512e. Ami ha esetedben az Ewent és a Sharkoon külső háznál is megegyező USB-s csatlakozásnál, akkor nyilván nem fog fennállni a korábban említett probléma.

Az Ewent EW7055 külső háznál az ASM1153 chip valóban csak SATA 3 Gbps alapú, valamint ha az UASP sem támogatott a külső háznál, akkor az adatátviteli sebességnél nem lesz elérhető az USB 3.0 szabvány maximuma. De ez is akkor téma, ha esetleg SSD-vel használnád, ellenben a jelenlegi HDD-hez nyilván elég ezen külső ház, illetve vezérlő adta sebesség is. Vagyis csak emiatt nem feltétlen kellett volna másik külső házat venni. Meg egy SSD-hez alapesetben eleve 2,5"-os, vagy M.2 méretformátumú külső házat használ az ember, nem 3,5"-os típust. De ha te mégis, meg emiatt fontos számodra a sebesség kimaxolása, akkor ilyen és akár egyéb téren is előnyösebb lehet az említett Sharkoon külső ház. Illetve ez esetben érthető, ha a leírtak alapján végül mégis lecserélted az utóbbira, bár kontraként ott van, hogy a gyártói garancia arra valóban kevesebb.

Köszönöm! :R

(#5488) mester778 válasza draco31 (#5415) üzenetére


mester778
csendes tag

Szia!
Hogy működik a ház 2-3 hónap után? Minden rendben vele? És honnan rendelted (magyar oldalakon sehol nem találom)?

Köszi a választ előre is :R

[ Szerkesztve ]

(#5489) tomp válasza SunMount3r (#5485) üzenetére


tomp
félisten

Nekem egy 5400-as Samsungon megy a torrent és bírja az 500-as netet is.
7200-al csak jobban melegszik és nagyobb lenne a hangja is.

(#5490) draco31 válasza mester778 (#5488) üzenetére


draco31
veterán

Szia!
Ebay-en rendeltem a forgalmazótól. Legalábbis az eladó neve a márka neve volt, így gondolom Ők azok.
Ritkán van használva, de hibátlanul működik. :)

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#5491) Vibalazs válasza qpadb (#5474) üzenetére


Vibalazs
tag

Hali!

Nekem is: Ewent EW7055 R2 -es házam van. Kb 1 hónapja. Az 5 év garancia tényleg nagyon biztató.

Eddig 2 db merevlemezzel próbáltam/használom. P300-as sorozat 1 és 3 TB-os változattal. Többnyire adatmentésre. Sebessége teljesen jó. Gyorsabban lement a mentés mint ahogy szokott. (Eddig pc-ben lévő Toshiba-ra.)

Összehasonlításképpen: [kép]
Később lehet lefuttatok egy CDM-t. (ha van rá igény) :)

Házzal nincsen negatív tapasztalatom. Firmware-t hagytam. Szerelésnél a vezeték egy kicsit útban van de nem vészesen. Ledek működése észszerű de nem zavaró. Fényerőssége világosban is látható. Éjszaka nem világítja be a szobát. [kép]
HDD-k hőmérséklete 45°C folyamatos 1 TB írás után. Filmek, zenék, dokumentumok... minden.

Ritkán használtam Sharkoon Swift Case PRO-t is de egymás után mentek tönkre ezért nem erőltettem. :(

[ Szerkesztve ]

(#5492) qpadb válasza Vibalazs (#5491) üzenetére


qpadb
csendes újonc

Szia!

Ewent EW7055 R2 jól hangzott minden szempontból, és még a másolás is gyorsabb vele HDD-re, mint a Sharkoon Swift Case PRO-val. Annak ellenére, hogy csak 3Gbps SATA busza van, és UASP-ot se támogatja. Remélem, Sharkoon kicsit összekapja majd magát SSD-vel. :)

Egyetlen komoly kifogásom Ewent-nél, hogy a belső bölcső nagyon hajlékony műanyagból van, és ha olykor cserélem a vinyót benne, nem szeretném, ha véletlenül eltörném a csatlakozóra rátoláskor. Hőleadást is rontja a műanyag.
Nálam egyelőre mindig nyitva van a ház, és így kb. 42-43 fokig megy fel, de nyáron lesz ez még magasabb. Meg ha becsukom.

Sharkoon Switft Case PRO kicsit sorjás belül, ahol a csavarok tartanák a HDD-t. Ez egyrészt indokolatlan, másrészt összekarcolja a HDD oldalát minden kivételnél és berakásnál. Majd lecsiszolom legközelebb. :(
Ha esetleg kipurcan (ahogy neked), remélem nem rántja a halálba a HDD-t. Vagy a PC-t. :(

P300-as is erősnek tűnik, 2 év szavatossággal.
Remélem, a Barracuda Pro az 5 év garival is jó sokáig kitart :D
Igazán sok használható infót/tesztet a gyári adatlapokon felül nem találtam a vinyókról. Egy helyen valami olyat olvastam, hogy valamelyik Toshiba hangosabb volt mint valamelyik Seagate... Na ja... Akárhogy is, 5 év kiterjesztett garit nem sok HDD kap. Ha mindenben ugyanolyan, mint a sima Barracuda, csak a QC-nél jobbak voltak az értékei, hát legyen.
Az jó, hogy rezgés érzékelő a P300-ban is van. És hogy az is PMR. :C

Köszi az infót! :R

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.