Hirdetés
Aktív témák
-
zoty314
aktív tag
válasz
Apollo17hu #448 üzenetére
Nyugodtan leírhatod az előtte levőnek a megoldását is, nem fogok megharagudni.
Bocs, csak most nem nagyon van időm, de igyekszem.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Apollo17hu #448 üzenetére
Örök hálám!
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Szten Márs #447 üzenetére
[a(1)]*[a(3)] = [a(2)]^2 = 64 --> a(2) = 8
a(1) + a(3) = 34 --> a(1) + 64/[a(1)] = 34
[a(1)]^2 - 34*[a(1)] + 64 = 0
a(1) = 32
q = 1/4 -
Szten Márs
nagyúr
Látom ti is sorozatoztok
Had én is
Adva vagyon egy mérteni sorozat, és két egyenlet hozzá
a1+a2+a3 = 42
a1*a3 = 64
És az lenne a kérdés mennyi a q és mennyi az a1.
Hát eskü régen jártam én már gimibe, elfelejtettem, és vkinek nagyon kéne, szóval nagyon megköszönném -
Salak
aktív tag
Segítsetek légyszi ebben a feladatban:
van 5 szám. az első 3 egy mértani sorozatot alkot, a utolso 4 egy számtani sorozatot. az utolso 4 összege 20. a masodik es az otodik szorzata 16.
Melyik az 5 szám?
Légyszi valami magyarázatot is mellékeljetek.
Kösz szépen! -
Apollo17hu
őstag
válasz
Szten Márs #437 üzenetére
Itt lényegében csak az első és az utolsó egyenlet függ egymástól. Ha ezek ismeretleneire kitalálsz egymást kielégítő értékeket, akkor a 2. és 3. egyenletbe beírva azokat a 2.-ban az ''f'', a 3.-ban pedig a ''h'' paraméter megfelelő megválasztásával lehet igazzá tenni az egyenleteket, mivel a teljes egyeneltrendszerben egyetlen ''f'' és egyetlen ''h'' szerepel.
Ha viszont ez általános iskolai feladat, akkor sztem a számelmélethez kapcsolódna, és nagy valószínűséggel az ismeretlenek mind egész számok lennének (talán mindegyik egyjegyű...). -
zoty314
aktív tag
válasz
Szten Márs #441 üzenetére
Azért csókoltatom a tanárt!
-
zoty314
aktív tag
válasz
Ez így biztos rossz, mert én még nem nagyon láttam olyan egyenletrendszert, ahol felcserélték volna a betűket, itt pedig hamarabb van az ''f'', mint az ábécében előtt levő ''e''.
-
zoty314
aktív tag
válasz
Te szívatsz.
-
Szten Márs
nagyúr
Igen, újranézve kis konferenciabeszélgetéssel kiderült rosszul lehet leírva. Még egyszer helyesen:
a+b*c-d=g
f*a-b+d=g
d:[h+a]*c=e
e+d-e:c=g
[Szerkesztve] -
[HUN]Zolee
őstag
Itt sztem a szokásos hibás feladat megadás esete áll fent. Mindíg is szerettem az ilyet
-
zoty314
aktív tag
válasz
Szten Márs #432 üzenetére
Ha a d:[h+a]*c=e helyett d:h+a*c=e lenne, akkor az összes ismeretlen lehetne 1, mert az kielégítené az összes egyenletet, de így ez sem jó.
-
zoty314
aktív tag
válasz
Szten Márs #432 üzenetére
Őszintén szólva elég esélytelennek tűnik. 7 ismeretlen és 4 egyenlet...
Még csak számtartomány sincs megadva.
szerk.: Illetve csak 5 ismeretlen és 2 egyenlet, mivel az ''e'' és a ''g'' nem is valódi ismeretlenek.
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
Sziasztok!
Állítólag ilyeneket adnak fel általánosban... nos én nézegettem, nézegettem, de valahogy nem tiszta a dolog
a+c*c-d=e
f*a-b+d=g
d:[h+a]*c=e
e+d-e:c=g
Melyik ismeretlen mi lesz...
Hát ha valaki ezt meg tudja csinálni... egyáltalán lehetséges megcsinálni?
[Szerkesztve] -
kíváncsi
őstag
Sziasztok!
LÉgyszíves segítsetek ebben a feladatban:
Írjuk fel a binomiális tétel segítségével a pascal háromszöget. Keressük meg benne a Fibonacci számokat.
Köszi előre is -
Apollo17hu
őstag
válasz
Forest_roby #422 üzenetére
Összefoglaló feladatgyűjtemény matematikából [ZÖLD KÖNYV]:
3. oldal / 11. feladat:
''Bizonyítsa be, hogy a gyök(2) irracionális szám!''.
Tudom, ez nem a ''gyökhármas'' feladat, de a hasonlóságot szerintem te is fel tudod fedezni. Tehát a feladat igenis középiskolai szintű.
(A valós számok halmaza a racionális és irracionális számok halmazának uniója.)
A gyök(3) pedig valós szám, mivel x+yi alakjában képzetes részének együtthatója nulla. -
_lupin_
csendes tag
Nem a határértékre kell visszavezetni a valós számokat, hanem az ekvivales Cauchy-sorozatok osztályaira.
A határérték azért nem jó, mert a sorozat határértéke valami ilyesmi:
Legyen xn : N -> A, akkor a eleme A az xn határértéke ha ....
(itt jön a minden epszilon > 0 rész)
Tehát a határértéknek A-belinek kellene lenni.
Így egy racionális számokon értelmezett sorozatnak a határértéke is racionálisnak kell lenni, és így nem kapunk bővebb halmazt.
Viszont ha vesszük a racionális Cauchy-sorozatokat, és veszünk egy ekvivalencia relációt, ahol két Cauchy sorozat (pn, qn) ekvivalens, ha lim(pn-qn) = 0.
Ez az ekvivalencia reláció osztályokra bontja a Cauchy sorozatok halmazát, és minden ekvivalencia osztályt megfeleltethetünk egy valós számnak. -
Akagi
tag
A valós számok definíciója nem ez.. Hanem, ha jól emlékszem az összes konvergens racionális sorozatok határértékei. A komplex számok definíciója a valós számokra hivatkozik (a komlex szám egy rendezett valós számpár), ergo nem igazán tiszta a komlex számokból definiálni a valós számokat..
Bocs a szőrszálhasogatásért..
[Szerkesztve] -
zoty314
aktív tag
válasz
Forest_roby #422 üzenetére
''Attol még hogy nem racionális szám, az nem azt jelenit, hogy valós szám!!!!''
Ez tény.
''Pl.: komplex szám, persze kudom, hogy a gyök3 nem komplex szám, de akkoris, a bizonyítás nem teljes.''
De, a gyök3 komplex szám.
''Egyébként meg a 'gyök3 irracionális szám' nem középiskolás feladat bizonyítani. Persze egy középiskolás is megcsinálhatja ilyen módszerrel, de sajna ez így még nekem nem teljes.''
Ha csak azt kellett bizonyítani, hogy irracionális és már definiáltátok a racionális és irracionális számok fogalmát, akkor ez így teljes.
''Én egyetemista vagyok és háziba kaptam a bizonyítását ismétlés gyanánt, nem is gondoltam, hogy van ilyen viszonylag egyszerű megoldás és nekem figyelembe kell vennem a többi számhalmazt is.
Persze az lenne a tutkó, ha vmi komolyabb bizonyításra akadtam volna, de ez is jó lenne, csak tudnám mi a valós számok halmazának a definiciója.''
Valós számoknak nevezzük azokat a komplex számokat, melyeknek az imaginárius (képzetes) részük 0, tehát az (a,0) vagy a+0i alakú komplex számokat.
''Nekem ez már elég távoli.''
Nekem is.
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
Apollo17hu #420 üzenetére
Dehogy van bebizonyítva!
Attol még hogy nem racionális szám, az nem azt jelenit, hogy valós szám!!!!
Pl.: komplex szám, persze kudom, hogy a gyök3 nem komplex szám, de akkoris, a bizonyítás nem teljes.
Egyébként meg a 'gyök3 irracionális szám' nem középiskolás feladat bizonyítani. Persze egy középiskolás is megcsinálhatja ilyen módszerrel, de sajna ez így még nekem nem teljes. Én egyetemista vagyok és háziba kaptam a bizonyítását ismétlés gyanánt, nem is gondoltam, hogy van ilyen viszonylag egyszerű megoldás és nekem figyelembe kell vennem a többi számhalmazt is.
Persze az lenne a tutkó, ha vmi komolyabb bizonyításra akadtam volna, de ez is jó lenne, csak tudnám mi a valós számok halmazának a definiciója.
Nekem ez már elég távoli.
Azért köszi minden segítséget! -
Marianna
csendes tag
válasz
Forest_roby #419 üzenetére
Én is csak annyit tudok, hogy valós számok=racionális+irracionális számok. Harmadikos gimis vagyok, a nem valós számokról annyit tanultunk, hogy olyan is van.
Amúgy ha nagyon bele akarnak kötni, azzal is magyarázhatod, hogy egy valós szám négyzetgyöke mindig valós lesz. Most az jön, hogy bizonyítsuk be, hogy a 3 valós szám?
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Forest_roby #419 üzenetére
A te bizonyításod középiskolás feladat, középiskolában pedig csak a valós számok halmazával szokás foglalkozni.
Mellesleg a valós számok halmaza tartalmazza az irracionális számok halmazát, szal be van bizonyítva.
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
Marianna #417 üzenetére
szia!
Jobban megneztem ezt a bizonyitast. Tok jo, de ez meg csak egy resze. Ha jol gondolom, akkor meg azt is be kell bizonyitani, hogy gyok3 a valos szamok halmazaba tartozik.
Kerestem a google-ben definiciot a valos szamok halamazara, de nem adott ki semmi hasznalhatot. Lehet hogy azert, mert nem tudok ekezeteket irni, nem tom. Tudnal meg ebben is segiteni?
Hogy lehet bizonitani azt, hogy a gyok3 a valos szamok halmazaba tartozik(, persze matematikusan!!)?
Ugyebar, ha gyok3 a valos szamok halmazaba tartozik es nem racionalis szam, akkor mar csak irracionalis szam lehet, gondolom en.
cs
Forest -
Marianna
csendes tag
válasz
Forest_roby #416 üzenetére
Ezt nem feltételeztem, ez egyértelmű. Ha nem relatív prímek akkor addig egyszerűsíted a törtet amíg azok nem lesznek. Egyébként bizonyítás szempontjából tényleg semmi szerepe nincs, de legyünk precízek
-
Marianna
csendes tag
válasz
Forest_roby #406 üzenetére
Indirekt módon kell bizonyítani. Feltételezzük, hogy racionális szám, vagyis gyök3=p/q, p és q egész és relatív prímek.
Négyzetre emelés után 3=p^2/q^
3q^2=p^2
A jobb oldal négyzetszám, ezért a bal oldalnak is annak kell(ene) lennie. Egy négyzetszámnak minden prímtényezője páros kitevőn van, ezért ha 3-mal beszorozzuk q négyzetét akkor tuti hogy a 3 páratlan kitevőn lesz. Így a bal oldal nem négyzetszám, nem lehet egyenlő a jobb oldallal. Ellentmondás-->az indirekt feltevés hamis, tehát az eredeti igaz.
Ha nem érthető valami akkor kérdezz. -
Forest_roby
őstag
válasz
Forest_roby #406 üzenetére
UP
-
Forest_roby
őstag
Hi!
Kellene egy kis segítség.
(Ha forrásanyagot tudtok a neten, nekem az is jó.)
Be kellene bizonyítanom, hogy a gyök3 irracionális szám.
Hogy kell? v. Hol van erröl leírás?
Előre is köszi -
Bibby
addikt
Számtani sorozat első 60 tagja közül a páros indexű tagok összege 2760 a hárommal osztható indexűeké 1870. Mi az első 60tag?
-
[HUN]Zolee
őstag
kössz mindenkinek.
Aktív témák
- LAMAX W 10.1 Akciókamera + 256GB SD kártya + kerékpárra szerelhető tartó + úszó szelfibot GARANCIA
- Kopottas állapotban lévő Apple iPhone 14 256GB 84%-os akkuval kábellel, dobozzal, fekete színben
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy Watch 6 47mm ESIM
- Fallout Stílusra Szabott Coca-Cola Mini Hűtő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E540 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I DVDRW I 15,6" FHD I CAM I W10 I Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest