- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
Aktív témák
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Forest_roby #422 üzenetére
Összefoglaló feladatgyűjtemény matematikából [ZÖLD KÖNYV]:
3. oldal / 11. feladat:
''Bizonyítsa be, hogy a gyök(2) irracionális szám!''.
Tudom, ez nem a ''gyökhármas'' feladat, de a hasonlóságot szerintem te is fel tudod fedezni. Tehát a feladat igenis középiskolai szintű.
(A valós számok halmaza a racionális és irracionális számok halmazának uniója.)
A gyök(3) pedig valós szám, mivel x+yi alakjában képzetes részének együtthatója nulla. -
zoty314
aktív tag
válasz
Forest_roby #422 üzenetére
''Attol még hogy nem racionális szám, az nem azt jelenit, hogy valós szám!!!!''
Ez tény.
''Pl.: komplex szám, persze kudom, hogy a gyök3 nem komplex szám, de akkoris, a bizonyítás nem teljes.''
De, a gyök3 komplex szám.
''Egyébként meg a 'gyök3 irracionális szám' nem középiskolás feladat bizonyítani. Persze egy középiskolás is megcsinálhatja ilyen módszerrel, de sajna ez így még nekem nem teljes.''
Ha csak azt kellett bizonyítani, hogy irracionális és már definiáltátok a racionális és irracionális számok fogalmát, akkor ez így teljes.
''Én egyetemista vagyok és háziba kaptam a bizonyítását ismétlés gyanánt, nem is gondoltam, hogy van ilyen viszonylag egyszerű megoldás és nekem figyelembe kell vennem a többi számhalmazt is.
Persze az lenne a tutkó, ha vmi komolyabb bizonyításra akadtam volna, de ez is jó lenne, csak tudnám mi a valós számok halmazának a definiciója.''
Valós számoknak nevezzük azokat a komplex számokat, melyeknek az imaginárius (képzetes) részük 0, tehát az (a,0) vagy a+0i alakú komplex számokat.
''Nekem ez már elég távoli.''
Nekem is.
[Szerkesztve] -
Marianna
csendes tag
válasz
Forest_roby #419 üzenetére
Én is csak annyit tudok, hogy valós számok=racionális+irracionális számok. Harmadikos gimis vagyok, a nem valós számokról annyit tanultunk, hogy olyan is van.
Amúgy ha nagyon bele akarnak kötni, azzal is magyarázhatod, hogy egy valós szám négyzetgyöke mindig valós lesz. Most az jön, hogy bizonyítsuk be, hogy a 3 valós szám?
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Forest_roby #419 üzenetére
A te bizonyításod középiskolás feladat, középiskolában pedig csak a valós számok halmazával szokás foglalkozni.
Mellesleg a valós számok halmaza tartalmazza az irracionális számok halmazát, szal be van bizonyítva.
[Szerkesztve] -
Marianna
csendes tag
válasz
Forest_roby #416 üzenetére
Ezt nem feltételeztem, ez egyértelmű. Ha nem relatív prímek akkor addig egyszerűsíted a törtet amíg azok nem lesznek. Egyébként bizonyítás szempontjából tényleg semmi szerepe nincs, de legyünk precízek
-
Marianna
csendes tag
válasz
Forest_roby #406 üzenetére
Indirekt módon kell bizonyítani. Feltételezzük, hogy racionális szám, vagyis gyök3=p/q, p és q egész és relatív prímek.
Négyzetre emelés után 3=p^2/q^
3q^2=p^2
A jobb oldal négyzetszám, ezért a bal oldalnak is annak kell(ene) lennie. Egy négyzetszámnak minden prímtényezője páros kitevőn van, ezért ha 3-mal beszorozzuk q négyzetét akkor tuti hogy a 3 páratlan kitevőn lesz. Így a bal oldal nem négyzetszám, nem lehet egyenlő a jobb oldallal. Ellentmondás-->az indirekt feltevés hamis, tehát az eredeti igaz.
Ha nem érthető valami akkor kérdezz. -
Forest_roby
őstag
válasz
Forest_roby #406 üzenetére
UP
Aktív témák
Hirdetés
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Intel i3-9100 - 24GB RAM - Samsung 980 500GB - be quite! Pure Base 500 + 1000W Táp - MSi Z390-A PRO
- SzoftverPremium.hu
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest