- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Xiaomi Power Bank - az ár-érték bajnok
Aktív témák
-
kíváncsi
őstag
Sziasztok!
Visszatértem
Szeretnék kérdezni ha nem gond
Ezt írta a mester vagyis a matektanár a feladatra:
a 3. pontra hogy miért?
a 4. -re mikor az van hogy d, a1 irracionális akkor minden tag irracionális lesz...
Azt mondja nem igaz mert: Pl a= - négyzetgyők 2
d= négyzetgyök2
ekkor a2=0 és eleme Q.
az a2 nél a kettő index akar lenni -
rvs
aktív tag
válasz
kíváncsi #193 üzenetére
másik:
számtani sorozat def:
a_n+1 - d = a_n ; a_n = a_1 + (n-1)d
no mármost a lehetőségek:
1. d, a_1 racionális. (pl: 1, 2, 3, etc.)
értelemszerűen minden tag racionális lesz.
2. d racionális, a_1 irracionális
minden tag irracionális lesz. (pl: gyökkettő+1, gyökkettő+2, etc.)
3. d irracionális, a_1 racionális
legfeljebb egy tag lehet racionális, mégpedig az a_1. (pl: 0, 0+gyökkettő, 0+2*gyökkettő, etc.)
4. d, a_1 irracionális
minden tag irracionális lesz. (pl: gyökkettő+gyökhárom, gyökkettő+2*gyökhárom, etc.)
ezzel bizonyítva van.
bár utána kellene olvasni, ez már rég volt, de saccperkb így működik a dolog. ( '_' <- alsóindexet jelöl.)
-
Marianna
csendes tag
válasz
kíváncsi #193 üzenetére
A=100 a harmadikonnal. Elő kellene állítani 100 db egymást követő pozitív páratlan szám összegeként a 100 a harmadikont.
2x+1+2x+3.......+2x+197+2x+199=1 000 000
Összeadjuk a sorozat tagjait úgy hogy az elsőt az utolsóval, a másodikat az utolsó előttivel, stb., így mindig 4x+200 lesz az eredmény. A sorozat 100 tagú, szóval a tagok összege 50(4x+200) lesz.
10 000+200x=1 000 000
x=4950
a 100 páratlan szám: 9901, 9903...10 099 -
kíváncsi
őstag
válasz
Apollo17hu #192 üzenetére
Szia!
igen elírtam
Jó a megoldása köszönöm
Még lenne kettő remélem nem vagyok pofátlan
Az egyik:
A=100 a harmadikonnal. Elő kellene állítani 100 db egymást követő pozitív páratlan szám összegeként a 100 a harmadikont.
A másik:
Biz. be ha egy számtani sorozatnak van 2(db) irracionális tagja akkor legfeljebb 1 racionális lehet.
Előre is nagyon köszönöm.
[Szerkesztve] -
rvs
aktív tag
válasz
kíváncsi #183 üzenetére
a szabály egyértelmű, a teljes indukció nem.
szal:
n + n+1 + n+2 + ... + n+m = n+m+1 + n+m+2 + ... + n+m+m
(m+1)n + (1 + 2 + ... + m) = mn + mm + (1 + 2 + ... + m)
(m+1)n = mn + mm
mn + n = mn + mm
n = mm
értelemszerűen mm = mnégyzet.
mivel minden sor elso tagja negyzetszam, így ez nem okoz gondot.
de végülis ha indukciónak ennyi kell, akkor általános szabályként igaz ez is:
n = (n-1) + (2m-1)
fáradt vagyok, elnézést ha hülyeséget írtam.
[Szerkesztve] -
kíváncsi
őstag
Sziasztok!
ha ebben tudna valaki segíteni nagyon megköszönném. :
Analízis azon belül számsorozatok a téma.
1+2=3
4+5+6=7+8
9+10+11+12=12+14+15
Mi az általános összefüggés? teljes indukcióval bizonyítani.
Előre is köszönöm.
[Szerkesztve] -
Apollo17hu
őstag
Hali!
2 bizonyításban kérem a segítségeteket!
''Biz.be,h ha f 1szer deriválható,és f' monoton nő, akkor f konvex (f'' nem létezik)''
''az Sn=a0+a1+...+an sorozat konvergens.Biz.be,h :
f(x):=szumma(an*x^n)=(1-x)szumma(sn*x^n)
a szummák 0tól végtelenig vannak és |x|<1''
Jó lenne, ha még ma kapnék választ, mert sürgős! Előre is köszönöm! -
_lupin_
csendes tag
válasz
L@@-Yosh #167 üzenetére
11.
Eddig ez a kedvencem
(csak nehogy elrontsam)
Itt mivel összeragasztottuk a [0,1] intervallum két végpontját az 1 és a 0 pont egybeesik.
A nyuszi ugrási távolsága legyen p/q, ahol p és q egészek. Ekkor q db ugrás után
q*(p/q) = p távolságra lenne a 0-tól ha nem ragasztottuk volna össze az intervallumot. Mivel összeragasztottuk ezért visszakerült a 0-ba. (csak p szer körbejárta).
Tehát a megoldás a 0-ba teszünk egy csapdát, aztán várunk amíg a nyuszi belesétál. (azaz a többi csapdát bárhova tehetjük) -
_lupin_
csendes tag
válasz
L@@-Yosh #167 üzenetére
13.
Ha adott két pont P(px, py) és Q(qx, qy), akkor a felezőpontjuk koordinátái
(px + |qx - px| / 2, py + |qy - py| / 2)
ez akkor esik rácspontra, ha qx-px és qy-py egyszerre páros
(Azt tudjuk, hogy P és Q rácsponton van)
Ennek az állításnak minden P, Q eleme R-re (P != Q) teljesülni kell.
Emiatt csak négy pont lehet R-ben, amiknek koordinátái
P1(páros, páros)
P2(páros, páratlan)
P3(páratlan, páros)
P4(páratlan, páratlan)
Tehát a feladatot vissza lehet vezetni arra a problémára, hogy a páros és páratlan szóból hány féleképpen tudunk előállítani 2 hosszú sorozatot. (Azaz másodrendű ismétléses variáció)
Ezért 3 dimenzióban 8 pont lehet,
n dimenzióban pedig 2^n-en. -
Qorthral
őstag
válasz
Blackmate #173 üzenetére
Szia !
x^3 - 4x^2 + 2x + 4=0
Általában célszerű az a*x^3 + b*x^2 + c*x + d = 0 alakú egyenletek megoldását úgy kezdeni, hogy megvizsgáljuk d egész osztóit, hátha megoldásai az egyenletnek.
Jelen esetben tehát a 4,2,1,-1,-2,-4 számokkal próbálkozunk.
Látható, hogy +2 esetén az egyenlet mindkét oldalának helyettesítési értéke 0, hiszen 8 - 4*4 + 4 + 4 = 0
Tehát a +2 az egyenlet egyik gyöke.
ezekután a gyöktényezős felbontás ilyen alakot kell, hogy öltsön:
(x - 2) * (f*x^2 + g*x + h) = 0 , ahonnan beszorzással az f = 1, g = h = -2 értékek adódnak. tehát:
(x-2) * (x^2 - 2x - 2) = 0
Mostmár csak a második zárójelben lévő egyenlet gyökeit kell meghatároznunk a megoldóképlet segítségével: ezek pedig: 1 + gyök3 és 1 - gyök3
Tehát az egyenlet megoldásai :
x1 = 2
x2 = 1 + gyök3
x3 = 1 - gyök3
A gyöktényezős alak pedig : (x - 2) * (x - (1 + gyök3)) * (x - (1 - gyök3)) = 0
Remélem érthető, követhető, és tudod használni ! -
L@@-Yosh
tag
Hi all!
nagyon szépen köszönöm a segítséget
Még annyit hozzátennék hogy a rácspont egész számoknál van.
[Szerkesztve] -
Blackmate
őstag
Adott az alabbi egyenlet:
x^3 - 4x^2 + 2x + 4=0
Egy kis levezetes sem artana
Matematikusok pliiz help me!!!!!!! -
_lupin_
csendes tag
válasz
L@@-Yosh #166 üzenetére
9.
'' Mi el szeretnénk kapni a bolhát, de nem ismerjük sem az ugrások számát,
sem a nagyságát.''
Tehát a bolha előbb utóbb meg fog állni.
Most nincs más teendőnk minthogy az origóból kiindulva csigavonalban elkezdjük mérgezni a pontokat. azaz (0,0), (1,0), (0,-1), (-1,0), (0,1), (2,0), (1,-1), (0,-2) stb.
Mivel a bolha megáll így uról fogjuk érni, és meg is mérgezzük. Amikor látjuk a halott bolhát megállunk.
[Szerkesztve] -
_lupin_
csendes tag
válasz
L@@-Yosh #166 üzenetére
8.-as
Az alábbi stratégiát alkalmazzuk:
1; -1; 4; -4; 9; -9; ... (2k+1)^2; -(2k+1)^2; ... (k=0,1,2,3,4 ... )
pontokat mérgezzük meg.
A bolha az n*d pontokba ugrik (n = 1,2,3,...)
Mi minden második lépésben haladunk egy irányban egy négyzetszámnyit.
Tfh. a bolha a pozitív irányban ugrál:
Az biztos, hogy a bolha is meg mi is érinteni fogjuk a d^4-en pontot.
A bolha ezt d^3-on lépésben teszi meg, mi viszont 2*d^2-ben.
ui. a bolha minden időben d-nyit halad, és d^3 * d = d^4.
Mi viszont a négyzetszámokat mérgezzük két lépésenként.
2*d^2 < d^3, ha d>=3
d=1 eset: mi megmérgezzük pl. a 9-et 5 lépésban addig a bolha 9-ben ér oda.
d=2 eset: mi a 16-ot 7 lépésben mérgezzük meg a bolha meg 8-ban ér oda.
A negatív irányt ehhez hasonlóan lehetne bizonyítani,
d=-2 esetben azonban nem a 16-nál, hanem pl a 64-nél kapnánk el a bolhát.
Azt észrevesszük, hogy ha meghalt a bolha, tehát akkor megállunk
[Szerkesztve] -
_lupin_
csendes tag
válasz
jakobkacsa #165 üzenetére
A Szumma (-1)^n nem konvergens.
ui. Szumma (-1)^n = 1 - 1 + 1 - 1 + 1 - 1 + 1 ............. a végtelenségig,
tehát nem lehet eldönteni, hogy az összeg 1 vagy 0.
Az igaz, hogy ez egy spec. Leibnitz típusú sor, amiben az a(n) azonosan 1.
ui. a L-sor def: Szumma (-1)^n*a(n);
És van egy olyen tétel, hogy az L-sor akkor és csak akkor konvegens ha
lim a(n) = 0, de lim 1 = 1 -
L@@-Yosh
tag
válasz
L@@-Yosh #166 üzenetére
Folyt.
10. A térbeli koordinátarendszer rácspontjain egy bolha ugrál. Az origóból indul és minden másodpercben ugyanabba az irányba, de kétszer akkorát ugrik. Mi el szeretnénk kapni a bolhát, de nem ismerjük sem az első ugrás irányát, sem nagyságát. Annyit tehetünk csupán, hogy minden másodpercben megmérgezünk egy rácspontot ( ha a bolha ott van, vagy odaugrik, végeztünk). képesek vagyunk véges sok pont mérgezésével elkapni a bolhát?
11. Most kivételesen nevezzük a számegyenes racionális pontjait rácspontoknak. Vágjuk ki a számegyenesből a [1,0] intervallumot és ragasszuk össze két végpontját, így egy kör keletkezik: ennek rácspontjain ugrál egy fehér nyúl. A nyúl a 0-ból indul és minden másodpercben ugyanabba az irányba. és ugyanakkorát ugrik. El tudjuk-e kapni véges sok lépésben a fehér nyulat, ha másodpercenként csak egy rácspontra tudunk csapdát teni? (A nyulat is csak akkor vesszük észre, ha csapdában van) .
12. Határozzuk meg azt a legkisebb törtet, amelynek számlálója és nevezője is pozitív egész, a tört és négyzetének összege nagyobb 6-nál, valamint számlálójának és nevezőjének összege 100-nál kisebb.
13. Legyen R a síkbeli koordinátarendszer rácspontjainak olyan halmaza, amelyre teljesül, hogy semelyik kettő R-beli pontot összekötő szakasz felezőpontja sem rácspont. Hány elemű lehet R halmaz? Mi a helyzet térben? És n dimenzióban?
Előre is köszönöm a segítséget és az építő jellegű hsz-eket. Ha bármint elgépeltem akkor sry -
L@@-Yosh
tag
HI all!
előre is köszönöm annak aki tud segíteniők lennének a feladatok:
1. A síkbeli koordinátarendszer hány rácspontján haladhat át egy egyenes?
2. És vajon milyen messze halad el egy ilyen egyenes a többi rácspont mellett?
3. Az origó középpontú, négyzetgyök 2 sugarú kör áthalad racionális koordinátájú pontokon? Ha igen, hányon?
4. Az origó középpontú, négyzetgyök 3 sugarú kör áthalad racionális koordinátájú pontokon? Ha igen, hányon?
5. Van-e olyan szabályos háromszög a síkon, aminek csúcsai rácspontok? És négyzet?
6. Tudunk-e síkbeli rácspontokat összekötve szabályos nyolszöget rajzolni?
7. A térbeli koordinátarendszer rácspontjait összekötve lehet szabályos háromszöget rajzolni?
8. A számegyenes egész koordinátájú pontjain egy bolha ugrál. A 0-ból indul és minden másodpercben ugyanabba az irányba, ugyanakkorát ugrik. El szeretnénk kapni a bolhát, de nem ismerjük sem az ugrások irányát, sem a nagyságát. Azért annyit tehetünk, hogy minden másodpercben megmérgezzük a számegyenes egy pontját. Amennyiben a bolha ott van, vagy később arra a pontra érkezik, fe,dobja a bakancsot. Képesek vagyunk véges sok pont mérgezésével elkapni abolha urat? ( Ha kimúlt észrevesszük a bolhát. )
9. A síkbeli koordinátarendszer rácspontjain bolha ugrál, Az origóból indul és minden másodpercben ugyanabba az irányba, ugyanakkorát ugrik. Mi el szeretnénk kapni a bolhát, de nem ismerjük semi az ugrások számát, sem a nagyságát. Annyit tehetünk csupán, hogy minden másodpercben megmérgezünk egy rácspontot (ha a bolha ott van, vagy odaugrik, végeztünk) . Képesek vagyunk véges idő alatt elkapni?
Folyt. köv csak nem szeretném hogy túl hosszú legyen -
jakobkacsa
senior tag
na alljon meg a menet, sorokrol van szo
a (-1)^n sorozat nem konvergens, de abszolut konvergens (ugye az egyhez tart), a (-1)^n alaku tagokbol allo sorra pedig forditva: ez konvergens, de nem abszolut konvergens (ugye vegtelenszer adnad ossze az 1-et, ami nem veges)
te most valojaban mondtal egy az enyemnel sokkal egyszerubb peldat (ez a legegyszerubb Leibniz-tipusu sor) az eredeti kerdesedre
Leibniz-sorokra ugye az igaz, hogyha a sort alkoto sorozat a 0-hoz tart, akkor konvergens a sor (de nem feltetlenul abszolut konvergens, mint lattuk a fenti ket peldaban) -
corm
senior tag
válasz
jakobkacsa #163 üzenetére
Köszönöm! viszont a másik rész még mindig kérdés, példának ittvan a (-1)^n, ami nekem úgy tűnik hogy nem konvergens, viszont például az abszolútértéke, az konvergensnek túnik, és határértéke 1, csakhogy ez ellentmondás... + a gyökkritériumok tényleg kihagyják az =1 esetet
-
corm
senior tag
félup, mert kérdésem is lenne, ami elég eccerű azért: mondjatok egy olyan sort, ami konvergens, de nem abszolúz konvergens. másik: mivan akkor ha egy sor határértéke 1? mert pl. a cauchy és a dalambert féle gyökkritériumok erre a esetre nem vonatkoznak...
-
corm
senior tag
félup, mert kérdésem is lenne, ami elég eccerű azért: mondjatok egy olyan sort, ami konvergens, de nem abszolúz konvergens. másik: mivan akkor ha egy sor határértéke 1? mert pl. a cauchy és a dalambert féle gyökkritériumok erre a esetre nem vonatkoznak...
-
Cathfaern
nagyúr
Feladat: van egy függvénysor: fn(x)=x^n/(1+x^(n+2))
igazolni kéne, hogy ez egyenletesen konvergens a 3,vegtelen balról zárt, jobbról nyílt intervallumon.
Na most az egyenletes konvergálás definícióját tudom, de egyszerűen nem tudom alkalmazni
U.I.: Tényleg kéne egy képletszerkesztő a PH!-ba -
anulu
félisten
némi segítség kéne... kiderült, h 6-án vizsgázom BevMat 1-ből (ELTE progmat...), viszont jegyzetet csak holnap reggel kapok. ha vkinek van pdf/doc-ban néhány tétele, pls jelezze, mert reggelig is tanulnom kéne vmiből, a jegyzetem meg vhova durván elkallódott...
előre is nagyon köszi! -
khalox
őstag
válasz
georgeeboy #144 üzenetére
Nem tudom, te küldtél.-e nekem levelet, mert sajnos egy baklövés miatt elveszett... (kollégám törölte). Az viszont eljutott, hogy kidolgozott feladatokat keresel különböző témákban. Ilyenjeim viszont nekem nincsenek, de ha még egyszer megmondod konkrétan, akkor lehet, tudok hozzá szólni (a fizikához azonban általában nem nagyon értek).
-
Tithian
őstag
válasz
TexT-BoY #152 üzenetére
Görög cucc = Ró (Rho) = sűrűség( itt a vas sűrűsége)
1. Kiszámolod a teljes henger térfogatát (aminek átmérője 4.2cm):
V(henger) = Alapterület(sugár négyzete szorozva pível) szorozva magasság(5m)
2. Kiszámolod a kis henger térfogatát (aminek átmérője 3.4cm)
3. Felszorzod a kapott térfogatokat a vas sűrűségével
4. Kivonod a kapott tömegeket egymásból, a különbség a vascső tömege -
TexT-BoY
addikt
ez mennyi szeritnetek ?
nekem rohadtul kinai de holnapra kéne:
MEkkora 5m vascső súlya ha a Dk=4.2cm Db=3.4cm. 8asszerüségü alaku görög cucc= 7.8
9/cm3=cm3 -
eXodus
őstag
válasz
TexT-BoY #146 üzenetére
Bővebben: link
PI értéke kb. -
Drizzt
nagyúr
válasz
Wildmage #141 üzenetére
Azt, hogy egy függvény egy megadott mondjuk a pontban folytonos-e vagy nem, azt nálunk úgy kellett bebizonyítani aszem, hogy veszed a függvénynek az ''a'' pontbeli baloldali és jobboldali határértékét. Ha a kettő megegyezik, akkor a függvénynek az a pontban nincsen szakadási pontja, tehát folytonos.
-
TexT-BoY
addikt
Egy henger sugara 4.8cm magassága 12.6cm. V=? A=?
segicsetek ez 1 és van még 1:
Egy henger palástja 1963cm2 terültü négyzet . V=? A=? -
Wildmage
senior tag
-
Wildmage
senior tag
Tanulok, de nem mindent adott le a csaj órán. A könyv meg egy rakás %%$#%%. Azt mondjuk megjegyezném, hogy nálunk közel sem a matek a fő tantárgy (mint a műszaki irányultású sulikban), csak szükséges rossz.
Most vadásztam épp a netről egy olyan lehetséges megoldást, hogy az x helyébe valami sorozatot kell behelyettesíteni. Így lesz egy olyan, hogy :
f(x)=I a+ 1/n I ,ha az tetszőleges ''a''-hoz a jobb oldalról közelítek
f(x)=I a - 1/n I ,ha pedig balról.
Mind a kettő határértéke ''a'', vagyis f(a)=a. Mivel ''a'' eleme az ÉT-nek, és még tetszőleges is, így f(x) bármely pontjában folytonos. Legalábbis gondolom én... -
Wildmage
senior tag
Így, hogy egyre közeledik az analízisvizsgám Ismét hoztam egy kis szórakoztató feladatot. Help me plz!
A köv függvényről kellene eldönteni és bebizonyítani, hogy folytonos, vagy nem.
f(x)=IxI
Thx -
khalox
őstag
válasz
Wildmage #133 üzenetére
Izé... a legalább azt jelenti, hogy nagyobb vagy egyenlő...
Aztán meg ha minden év elején berak fél millát, akkor rossz az egyenlet is...
(...(((0,5*1,085+0,5)*1,085+0,5)*1,085+0,5)*1,085+0,5)...+0,5>=15
0,5*(1,085^n+1,085^(n-1)+...+1,085+1)>=15
1,085^n+1,085^(n-1)+...+1,085+1>=30
Ez meg egy mértani sorozat, ahol a_1=1, q=1,085, és S_n >= 30-at keressük, hogy milyen n-re teljesül (gimnázium III-IV).
A többit rádbízom -
Wildmage
senior tag
Sziasztok! Ég az arcom, de régen volt a szakközepes matek, most meg analízis vizsgám lesz és alig jártam be.
Van egy feladat, amihez kérném a segítségeteket:
Hány évig kell minden év január elsején 500 eFt-ot bankba helyezni, hogy évi 8,5%-os kamatláb mellett az utolsó év végén legalább 15 millió Ft-unk legyen?
Szerintem:
500.000*1,08^x <= 15.000.000 egyenletet kéne megoldani.
Addig eljutok, hogy
1,08^x <= 30.000
-re rendezem, de nem emlékszem már, hogy innen hogy volt tovább. Az biztos, hogy 1xerű, de ehhez én most sügér vagyok. Hiába, ami nem érdekel, azt elfelejtem. -
khalox
őstag
válasz
Cathfaern #129 üzenetére
Na figyi... ezen a felületen ez elég macera, de azért megpróbálom elmondani.:
(TeX-ed nincs?)
Az érintő egyenletét y=mx+b alakban keressük.
Ha az 1/x függvénynek meghatározod a derivált függvényét, akkor az adott x pontban megmondja a hiperbolához tartozó érintő iránytangensét, ami az egyenes egyenletében az m-nek felel meg.
A derivált függvény -1/x^2, mint tudjuk.
Tehát a meredekség egy adott x0 pontban -1/x0^2, bármi is az x0.
A hiperbola érintőjének egyenlete tehát már adott egy x0 pontban, ahol az y=1/x0 persze (hiszen y=f(x)=1/x volt):
1/x0 = -(1/x0^2)*x0+b ----> ebből b = 2/x0 adódik.
Most mivel megadták az (5;-3) pontot, ezért az érintőnek teljesítenie kell, hogy:
-3 = 5* (-1/x0^2) + 2/x0
Ez x0-ra egy törtes másodfokú egyenlet, aminek két megoldása az 1 és az 5/3.
Ezért az egyik egyenes az y=-x+2 (triviálisan leolvasható akkor is, ha lerajzolod), a másik pedig értelemszerűen y=3/5 x - 6/5 (ez már nem látszik olyan jól).
Írd le lapra és akkor világos lesz, remélem még nem késő.
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
Lenne egy olyan feladat:
''Adja meg azoknak az egyeneseknek az egyenletét, amelyek illeszkednek az (5,-3) pontra, és erintik az f(x) = 1/x függvény grafikonját''
Na most a feladatot meg tudnám csinálni, csak két baj van:
1. amit tudok módszert az embertelenül hosszú
2. a feladat deriválásra feladat, én meg azt nem is használom
Szóval hogyan lehetne ezt deriválással megoldani? -
khalox
őstag
válasz
neduddgi #124 üzenetére
Nna, a kedvedért felmásztam a padlásra, de nem találtammeg azt, amiért mentem...
Viszont találtam Christos H. Papadimitriou - Számítási bonyolultság c-ű remekművét, ami kétségtelenül hasznos könyv,, ám teljesen más szemszögből közelíti a problémát (bár minden út Rómába vezet, mégsem ajánlom - hiszen mire eljutsz a válaszig, addigra számos olyan problémával tisztába jössz, amit rajtad kívül maximum ketten ismernek az országban - na jó, hatan...).
Ezzel szemben Halmazelmétlettel kapcsolatos szakirodalom tanulmányozását ajánlom, csak sajna nem találtam meg, amit konkrétan akartam, de majd még utána nézek...
-
neduddgi
aktív tag
Én úgy emléxem, hogy csak annyit láttunk be, (BME) hogy az összes halmazok halmaza nem ''halmaz''. A bizonyítás menete csakugyan az volt, hogy ugyebár vannak ''tartalmazkodó'' halmazok, amik önmagukat is tartalmazzák, és vannak ''nem tartalmazkodó'' halmazok, és az összes halmazok halmazát bármelyik tulajdonságúnak vélelmezve, ellentmondásra jutunk. Tehát nem halmaz. De azután hogyan tovább? Ez idáig csak egy + elem... Mi van ezekkel az osztályokkal? Tudsz valami irodalmat ajánlani, amiben ez az osztály, meg számosság dolog benne van?
[Szerkesztve] -
khalox
őstag
válasz
neduddgi #117 üzenetére
Az az alap pl. hogy nem létezik az összes halmaz halmaza (azzal lehet belátni, hogy megvizsgáljuk, hogy tartalmazza-e önmagát vagy nem és mindkét esetben ellentmondásra jutunk). Ha jól emléxem, akkor az ilyeneket nevezik osztályoknak (halmaz helyett) és a tulajdonságaikkal ezen elmélet egy külön ága foglalkozik. A létezésük következik a halmazoknál eredetileg felállított axiómarendszerből is.
Annak belátása, högy egy ilyen konstrukció nem lehet halmaz, ekvivalens probléma a 'halmazok halmazával', ezért arra próbálják mindig visszavezetni. -
neduddgi
aktív tag
Legközelebb kérdezd meg az előadótól, lehet ám, hogy ő sem fogja tudni. Ezek a dolgok a számelméleten belül sem könnyű problémák. Pl van a számelméletben egy bizonyított tétel, amihez halandó ember hozzá sem tud kezdeni. A probléma a következő. Vannak ugyebár a tizes számrenszerben 1-re, és vannak 7-re végződő prímszámok. Ugyanannyian vannak-é. Nos, nekem lövésem sincs, hogy ezt a problémát miként lehet kezelni, de állítólag a számelmélet a következő eredményre jutot: Ahogy megyünk fölfelé a természetes számokat sorra véve, váltakozva vezetnek, hol az 1-re végződő, hol a 7-re végződő prímekből van több,
DE AZ 1-RE VÉGZŐDŐK TÖBBSZÖR VEZETNEK, MINT A 7-RE VÉGZŐDŐK . Na őszintén...! ki az aki ennek a bizonyításába érdemben bele tudna kezdeni?
[Szerkesztve] -
neduddgi
aktív tag
Up! Én tényleg kíváncsi lennék erre! Nincs itt senki, aki számelméletben egy kicsit jártas lenne?
-
neduddgi
aktív tag
Kérdés: Állítólag, léteznek ugyebár a halmazok hatványozásával létre nem hozható számosságok. Pl kardinális számok. De akkor, honnan tudjuk, hogy vannak, mi akkor a megkonstruálásuk módja, hogyan bizonyítható a létezésük, milyen tulajdonságaik különböznek ezeknek a halmazok hatványozgatásával létrehozható végtelen számosságok tulajdonságaitól, azon kívül, hogy ''nagyobbak''?
[Szerkesztve] -
anulu
félisten
köszönöm a segítséget, megvan a gyakjegy!
-
chicken
senior tag
Biztatás: Bővebben: link
Sokkal valószínűbb, hogy analízisből fogsz megbukni -
anulu
félisten
visszaszívva...
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Wuthering Waves
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- SSD kibeszélő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- One mobilszolgáltatások
- One UI 7 frissítés: volt, nincs
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- IPhone 15 Pro 128GB gyári független 2 év Rejoy jótállás
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- Intel I7 14700 - 20mag/28szál - Eladó!
- Eladó Google pixel 7pro 8/128
- ThinkPad P16 Gen1 16" FHD+ IPS i9-12950HX RTX A1000 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv gar
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest