- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Governor
csendes tag
Sziasztok,
Régóta olvasom ezt a fórumot, mert nagyon érdekes dlgokat lehet megtudni, illetve mindig is érdekeltek a katonai dolgok. Több témában is "érintett vagyok", mivel sok szó esett a császári Szovjet laktanyáról és császári gyerek lévén engem is mindig izgatott, hogy mi lehet, lehetett ott. Amikor a Szovjetek kivonultak és pakoltak fel a vasúti kocsikba, sokszor kimentem leselkedni gyerek lévén. A másik téma a dunaszentmiklósi lokátorállomás, mivel ott voltam sorkatona. Hát elég elkeserítő volt látni, mikor leszerelték, mert szerettem ott. amúgy 1996-ban szereltem. Bent akartam maradni továbbszolgálatosnak, de sajnos leszerelés előtt két héttel volt egy balesetem
Üdv,
Governor -
ócskás
aktív tag
A kifutó mellett és a betonon is akad néhány rusnya fekete pötty :-)
-
ócskás
aktív tag
válasz
buldog-bódog #787 üzenetére
-
mikojan
csendes tag
Végre valaki aki ha OBORONÁt említ akkor tudja is hogy az melyik.Sokaknál előforduló hiba (szakmabelieknél is),hogy keverik a P-14 antennával fotók alapján.De bizony te nem hibáztad el ez a szépség bizony az OBORONA!!!
Anno nálunk Dunaszentmiklóson volt P-13 (ami tulajdonképp P-12 kabin és P-14 antenna) az egy fedezék tetején, vagyis inkább mellé volt felállítva,szóval tény hogy nem a mező közepén települt.Úgyhogy nem javítalak
Valaki elárulhatná hogyan lehet ezen a fórumon fotót feltölteni -
ócskás
aktív tag
Szia mikojan!
A kérdés valójában megdöbbenésemnek adott hangot, amikor RT-t találtam a BARS 104 feltételezett helyén:-)
Ránézésre a két "nagy" szerintem OBORONA ( viszonylag közel van két Vega TÁS, és ha jól tudom, az OBORONA a "lebutított" :-) 1200 Km-es hatótávolságával az Sz-200 komplexumok mobilizálható távolfelderítő lokátora volt.A P-14 viszont inkább épületbe építették, bár a "birodalomban" ez nem biztos, hogy törvényszerű volt. Ha tévedek, légyszives javíts!)
Az általad felsorolt lokátorok közül az SZT-68U önállóan, az OBORONA (vagy P-14) és a P-37 pedig PRV-vel "grafikon"-képes.Valójában a műholdkép alapján ott is azok az eszközök találhatók, amik anno a Néphadseregben is működtek az 54. RT-nél. -
mikojan
csendes tag
válasz
typermuzli #753 üzenetére
Szia typermuzli!
Igen Tótvázsonyt őrzik még és ha olvastad a 783 hozzászólást akkor légyszíves kerüld a helyet,az ott elmagyarázottak miatt.Köszi: mikojan -
mikojan
csendes tag
Szia Ócskás!
A 736 -os kérédésedhez nyomnék egy infót.Ez egy rádiótechnikai század a ruszkiknál.Közel a határhoz és egy repülőtérhez.Pontosan kivehetőek a radarok is a képen.Látok ott PRV-t valami P-37 szerűséget,mintha lenne SZT-68 is(de ez nem tuti ilyen fentről) és van 2 hatalmas antennás lokátor is,azok P-14-esek, vagy OBORONA radarok lehetnek.Még az árnyék se semmi amit vetnek. -
mikojan
csendes tag
Még annyit szeretnék hozzáfűzni a "túrázásokhoz",hogy megkérnék mindenkit a jelenleg használt objektumokat (akár katonák, akár civil őrség védi) legyetek szívesek elkerülni.Én katonaként dolgozom és higgyétek el sok kellemetlenséget okozhattok vele az éppen szolgálatban lévő állománynak.Előre is köszönöm.
Aki teheti nyugodtan látogassa meg a Tatától északra (15km) elhelyezkedő dunaszentmiklósi volt radar századot.Én régebben ott kezdtem a pályámat,legutóbbi ottjártamkor már teljesen civil volt a terület (egy emu farm működik ott).Oda bárki bemehet és szabadon kószálhat az épületekben,lokátor dombokon és fedezékekben.Sőt mikor én voltam még a HÁP (harcálláspont) is nyitva volt,igaz oda elemlámpát feltétlenül vigyetek. 1999-ben számoltuk fel és kezdi visszahódítani a természet.Nekem személy szerint eléggé lehangoló élmény volt ezt látni,szerettem ott melózni.Hála istennek a jelenlegi hely is szuper,de ugye ezt a témát nem érintjük a fórumon :-) -
hadsz
tag
Szia,
Megkaptam köszi!
Megvan nekem ez a file,csak nem voltam benne biztos,hogy Te is arra gondolsz. : )Egyébként nem feltétlenül kell másolni a könyvtárba,elég ha rákkantintasz a file-ra és a GE automatikusan nyitja az ideiglenesek között.
Azért köszi mégegyszer!üdv
hadsz -
mikojan
csendes tag
Helló mindenkinek!
Most találtam rá a fórumra a Honvedelem.hu mai írása alapján.Engem is nagyon érdekelnek az országunkban található katonai objektumok,egyik kedvenc időtöltésem a google earth nézegetése,pontosabban az ott található fotók ezekről az objektumokról.Nem olvastam végig a fórumot,ezért nem tudom előkerült-e már a téma: szóval a lényeg,hogy van 1 doc.kml fájl amit ha bemásoltok a google könyvtárba a program indítása után megjelennek az alakulatok pontos (többnyire pontos,de néha picit mellélőttek a készítők) helyei. Ezáltal egyrészt láthatjátok őket a levegőből, illetve sok helyen fotókat is találhattok (régieket és maiakat egyaránt). Ha már túl vagytok rajta akkor bocsi,de ha kell valakinek szívesen elküldöm e-mailben. Üdv.: mikojan -
ócskás
aktív tag
válasz
ouzosprite #774 üzenetére
Itt a fórumon nem "érintjük" (tehát nem tárgyaljuk,nem beszélgetünk róla)!
Ha kirándulás közben véletlenül egy aktív hely környékére tévedsz, nincs semmi probléma (feltéve ha nem akarsz bemenni:-) )!
-
Juríj
csendes tag
Sajna nem tudtam megnézni a műsort, de ahogy olvasgatom nem is baj. Maradt tovább ami eddig is volt, vagyis kutatni keresni.
-
ócskás
aktív tag
válasz
buldog-bódog #763 üzenetére
Kétszer ment át! SRY!
-
ócskás
aktív tag
válasz
Már ma reggel belefutottan a legfrisebb "legend"-be, ami valahogy úgy hangzott: "Nagyvázsonyban atomvalamiket találtak! Tennap mondták a TV-ben!"
Nagyon LOóóóóL!!!!!!!
-
ócskás
aktív tag
válasz
A várakozás izgalma nálam is megvolt (főként, hogy az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy meg tudom nézni a műsort). Sajnos nem tudok rájönni, mi lehetett a műsor szerkesztőjének a célja, amikor Gálszécsi Andrást meghívta erre a beszélgetésre. Ugyanis nem mondott semmit! Beszélt ugyan..., de minek?
A téma megért volna egy hosszabb műsoridőt, és Gálszécsinél egy, a témában jártasabb, felkészültebb partnert Vándor Károly mellé. -
Bedmen
csendes tag
válasz
Helló.
Tényleg nagy kamilla volt az egész.Én is megnéztem a műsort.
Semmilyen információt nem mondtak ami új lett volna,bár a végén kissé elszólta magát a pasi azt mondta hogy ami a föld alatt van azt jobb 50-100 évig nem zargatni...
Engem tényleg érdekel a dolog,de nem tudom hogy miért.
Sokat járok kirándulni és az ember ilyenkor lát ezt meg azt,ha akar ha nem,a Kiskunlacházi dunaparti dolgokat is véletlenül fedeztük fel,aztán legközelebb vissza meg vissza mentünk,hajtott a kíváncsiság minket a cimborámmal,aztán egy pár hónap kimaradt utána meg minden eltűnt amit láttunk...Kérdezősködtünk többfelé a környékről,azt mondták helybeliek hogy valami gazdag emberé az egész terület és ő gyűjti a volt hadi eszközöket...
Ekkor már sejtettük hogy ez csak fedősztori...Kirándulásaink során találkoztunk orosz emberekkel,szerencsére nem csesztettek minket.Megtudtuk hogy valami nagy föld alatti bázis van ott,ami összeköti Bankházát és Tökölt.Persze ezt csak hallomás innen onnan információk alapján tudtuk meg. Bejáratott ami épp és nem őrzik nem találtunk,(berobbantottat egy párat azt igen)...Betévedtünk aláaknásított erdőbe is.Szerencsénk volt.
Idén kissé beijedtünk aztán én úgy döntöttem abba hagyom a kutakodást.Elkezdtünk lezuhant gépeket keresni.(Nagy légi csata volt a II.világháborúban Kiskunlacháza légterében).Nem igen találtam semmit,csak rengeteg bomba tölcsért,olyan helyeken jártam ahol ember tuti 50-60 éve nem járt.De kaptam egy fontos információt hogy hiába találok bármit is,az állam azt elkobozza tőlem mivel minden ami a föld alatt van, az államé..Így tényleg abba hagytam minden kutakodást keresgélést mivel hasznom nem sok származhat belőle.Persze még érdekel a téma de már csak elméleti síkon.Inkább családot alapítok mint mindenki más,de elég izgalmas élményekben van része annak aki kutakodik és az élmény felejthetetlen...
Ami felkeltette az érdeklődésemet a leginkább hogy halottam idős ember beszámolóját hogy pl Bankházán 1967 környékén a repülők a "föld alól szálltak fel és szálltak le" azaz nem használtak a Mig-29 esek felszállópályát ami szerintem igencsak durva dolog mivel csupáncsak hivatalosan, pár darab összesen 6 gép készült ami helyből fel tudott szállni....
Találtam a google keresőn egy érdekes helyet az előbb véletlenül...
Csak 500m ig nagyit a mühold ott ahol írtam főlé...
Helló. -
buldog-bódog
csendes tag
Nagy izgalommal vártam a mai ŐSÖK TERE adását a HÍRTV-n.
De megvalva az igazat csalódtam. Sokat beszéltek, de nem mondtak semmit.
A volt titokminiszter felháborítóan tájékozatlan volt a témában. Vándor Kálmán,
aki meg ért a dolgokhoz, nem tudta azt kifejteni.Egy ilyen lezáratlan ki nem tárgyalt témájú műsor sokat árt. A laikus nézőben
csak kérdések maradtak, és beindul a "legend". -
Bedmen
csendes tag
válasz
#11666432 #759 üzenetére
Helló.Nem,nem vicc.
Ha arra járok tudok fényképezni egy-két érdekes dolgot ami kilóg a környéken a földből és ami igazán ínyencség annak aki egy kicsit is ért a katonai dolgokhoz.
Gondolok például egy kisebb fajta kör alakú építményre,betonból aminek teteje be van deszkázva,én zsilipnek nevezném.Le van zárva a terület frissen ott, nagy zöld két szárnyú kapuval.
Szomszédságában épület,(kisebb hangár,szerelő csarnok) szélzsákokkal tele.
Valami van ezen a részen a föld alatt ami nagy,sok emelet mély és baromian nem a magyar honvédség tulajdona.
Ennyit elárulhattam abból amit tudok és amivel nem sértem senki érdekeit.
Helló. -
stop
aktív tag
holnap este 1/2 7-kor lesz vmi műsor ezzekkel kapcsolatosan a hírtv-n
-
ócskás
aktív tag
válasz
ouzosprite #758 üzenetére
Az bizony: Mezőcsát.
Egykor: 54.RT, DD, 6. RT. ZLJ, 17.RT.SZD. -
ouzosprite
csendes tag
Sziasztok!
Nagyon örülök, h megtaláltam ezt a fórumot! Köszi mindenkinek a sok érdekes infót.A hozzászólások böngészése alapján azt hiszem el fogok nézni Császárra és Lacházára...
A mezőcsáti ojjektumról van valami infótok? Esetleg ez az?:
LINK
Érdemes beszélni róla? -
ócskás
aktív tag
válasz
typermuzli #753 üzenetére
2007-ben volt örzés, de be lehetett jutni. A múlt évben nem jártam arra, de gyanítom, hogy még mindíg őrzik.
Nagyvázsonyt inkább nevezzük Tótvázsonynak ( közelebb van Tótvázsonyhoz).A felsorolásból csak két hely biztos: Kunmadaras és Tótvázsony,Kiskunlacháza valószínű, Császár és Tab inkább csak atomgyanús.
-
typermuzli
csendes tag
Tiszteletem az uraknak ! Kicsit lemaradtam a témában volt némi egészségügyi problémám, ha jol olvastam akkor bövült a kör Tab ,Császár ,Kunmadaras,Totvázsony,Kiskunlacháza,Nagyvázsony ,itt illetve még kitudja hogy még hol tároltak motyot szergejék?! Valakinek van esetleg infoja nagyvázsonyt örzik még?
-
Bedmen
csendes tag
Még egy fontos dolog.
Tavaly még sokat mászkáltam arra felé,de rájöttem valamire.
A területen valószínűleg a mai napig működik valami titkos dolog.
Így ezt tényleg csak érdekesség képen tettem fel.
Én nem nagyon mászkálok mostanában arra felé.
Mai napig lehet látni néhány emberkét akik figyelik kik mennek arra felé.
Nagyon érdekelnek az ilyen katonai dolgok,
de rájöttem az életem fontosabb mint ha esetleg
találok valamit és kinyuvasztanak érte.Ha valakit érdekel a környék,
szervezetlen magán akciót nem javaslok
mivel nem egy életbiztosítás azon a környéken egyedül császkálni. -
Bedmen
csendes tag
Helló.Nem arra a részre gondolok.Amire gondolok,az a rész Kiskunlacháza és a Kiskunlacházi Duna part közötti részen van.A motokrossz pályától kifele a Duna partig.
Teljes tereprendezés,Néhány rész lekerítve nagy kétszárnyú zöld színű kapukkal,stb...A fontos dolgok mindig az ember szeme előtt vannak nem pedig elrejtve.
Sok arra felé a fákkal teli rész és a fák érdekes dolgokat takarnak el,hiába terep rendezés ide vagy oda... -
Juríj
csendes tag
-
Bedmen
csendes tag
Helló srácok...
Jó a téma én is fűznék hozzá néhány gondolatot ha szabad.
Ismerős valaki Pest megyében a Bankházi reptér és szomszédságában?
Van egy érdekes sztorim,ami roppant furcsa.
Tavaly kicsit kutakodtam egy ismerősömmel a környéken.
Sok minden érdekes dolgot találtunk.(sok-sok elhagyatott járművet,uralt,meg Gaz-t a pusztában,Bekerített katonai területet)valószinüleg rakéta indító állásokat is már amennyit láttunk belőle,egy erdős részen nagy lokátort stb...De sajna kissé nagy volt a mozgolódás a környéken és elhatároztuk hogy majd most tavasszal szétnézünk jobban.
És itt jön egy fura dolog amit nem igazán értünk most sem.Most tavasszal visszamentünk és elképedtünk.
Sehol semmi nincs.A katonai terület helyén almáskert lett,a tájat elég durván átrendezték.
A járműveket elvitték,tele az egész friss szántásokkal néhol kb 0.5-1 m es mélységben is.
A táj más lett mint tavaly volt teljesen.(gátat gyalultak le,csatornát szántottak be,utakat tettek más helyre,szóval ez fura.
Van valakinek valami ötlete,észrevétele?Helló.
-
hadsz
tag
"Az sem kizárt,hogy egyes országokban (pl: Bulgária) esetleg már lebontották, átépítették stb."
Igen,sajnos a bolgár BARS-ok helyéről szinte semmit sem tudunk,bár folynak a kutatások...
Attól tartok,hogy nem lesz egyszerű ennek a végére járni,különösen ha tényleg az lett a sorsuk amit írtál.
-
ócskás
aktív tag
A GE-kép nem Magyarországról készült (a Birodalom Romániával határos része, a tengerhez viszonylag közel)
A számozások:
Szu.: 101-105-ig
Lengyelország: 201-207-ig
NDK: 301-303-ig
Csehszlovákia: 401-403-ig
Magyarország: 501-504-ig
Bulgária: 601-604-ig"a térképen megjelölt helyek a földi adók helyei"' Igen, de ezek már nem üzemelnek ( a VSZ. szétesése óta). Az sem kizárt,hogy egyes országokban (pl: Bulgária) esetleg már lebontották, átépítették stb.
-
ócskás
aktív tag
A térkép a Varsói Szerződés egyik kommunikációs hálózatának (troposzféra-rádiórendszer) vázlata. A rendszer úgy működött, hogy egy 4-5 GHz-es rádióhullámot sugároztak kb. 1 kW teljesítménnyel a troposzféra alsó rétegére, amelyről a visszavert jelet egy másik objektum veszi.
Az NDK-ban 3, Csehszlovákiában 3, Lengyelországban 7,Magyarországon 4,Bulgáriában 4, és a Birodalomban (legalábbis a térkép szerint) 5 vagy több.
A felsorolt objektumok közül NDK-ban,Csehszlovákiában,Lengyelországban, Magyarországon ismert a helyük, a többiről ( Bulgária, Szovjetúnió) kevés vagy nincs infó.
Innen letöltheted a kmz-t, és ha bepipálod a BARS kockáját, meg tudod nézni az ismert állomások helyét.A GE-kép a 104-es feltételezett helye lehet...(?)
-
hadsz
tag
Igen,erre a linkre gondoltam. : )
Azért ebben is van néhány olyan dolog amiről azóta kiderült,hogy nem teljesen a leírtak szerint volt. -
PeppErKorN
tag
Ezzel nem jutottunk sokkal előbbre. Maradtak még olyan konspiratív lehetőségek, hogy a szovjetek üzemeltettek egy ideiglenes tárolót valahol, amit aztán esetleg berobbantottak a kivonulásukkor. Minden esetre az logikusnak tűnik, hogy állandó jelleggel csak egy helyen – Nagyvázsonyban – tároltak nukleáris eszközöket. Ez viszont jelentheti azt, hogy a helyzet „fokozódása” esetén az ott tárolt eszközöket az alkalmazókhoz közelebbi helyekre széttelepítették.
-
PeppErKorN
tag
Kicsit sok volt benne a http. Így már jónak kell lennie.
-
ócskás
aktív tag
-
stop
aktív tag
Van egy ismerősöm, a nyáron mesélte valamikor, Ő Tapolcán volt katona, volt a laktanyán belül egy őrzzött rész melyen belül egy kerítéssel elzárt rész, amiben senki sem tudta mi van/volt, de az aktuális őr(járőr)nek 4 óránként Geiger_müller számlálóval végig kellett mérni a kerítés mellett és ezt naplózni.
Ha jól tudom ehhez nem volt köze a szovjeteknek sohasem (mármint a laktanyához). -
hadsz
tag
válasz
tazman75 #723 üzenetére
"Valamikor a 90-es évek elején láttam egy cikket, mi szerint Pápá-n volt atombomba hordozására alkalmas MiG 21 SzMt (Púpos). Erre nézve a reptér melletti roncstelepen találtak bizonyítékot, miután a CA kivonult és átadta a repteret. nevezetesen egy külön konzol volt a bomba vezérlésére, abból találtak egy sérültet."
Annyit hozzátennék ehhez,hogy az eset nem Pápán hanem a tököli reptérnél történt,amikor '85 tavaszán lezuhant egy MIG 21bis.A tököli reptéren pedig ideiglenes atombomba tároló volt /Gránit/,Kiskunlacházáról települt RTB -vel.Erről a roncsolódott bombavezérlő konzolról pedig találhatsz fotót a neten is
-
ócskás
aktív tag
válasz
tazman75 #723 üzenetére
"állítja, hogy Várpalota mellett voltak az Olaszokra irányozott atomrakéták. Néztem a GE-t, de nem láttam semmi olyat ami egyáltalán hasonlított volna bármi katonai objektumra. Sejtésem szerint te már jártál arra. Tudsz esetleg valami közelebbit?"
Nem voltak!
-Ott egy nagy kiterjedésű, mintegy 14 ezer hektáros lő- és gyakorlótér van. 1905-ben Hajmáskéren hozták létre a Közös Hadseregbeli Tüzérségi Lövőiskolát, valamint a Várpalotán és Inota-Hajagospusztán működő gyalogsági lövőiskola katonai szervezeteit. 1913-ban külön parancsnokságot is kapott a terület. A II. világháború után tüzéreket képeztek itt, és a szovjet csapatok ugyancsak gyakran használták a térséget. A rendszerváltás után is központi szerepe volt és van a hazai és a nemzetközi gyakorlatok lebonyolításában.
-Magyarországon a DHDSCS és a MN harcászati-hadműveleti, ill.harcászati, nukleáris harcirészt is hordozni képes rakétarendszereket tartott hadrendben. Ezek nem fix földi telepítésűek, hanem mobil egységek (Egy támadás esetén a hds. arcvonala mögött kb. 50 km-re folyamatosan mozogtak volna álláskörletből álláskörletbe.)
-A nevezett területen voltak harcászati rakétával ( Luna-M, NATO kód: FROG-7, más néven: 9K52 ) lövészetek.
-Várpalota-Olaszország táv (légvonalban) több, mint 300 km, ami az Elbrus (NATO kód: SCUD-B) max hatótávja. -
tazman75
csendes tag
Kb 2 Órán keresztül néztem a térképet, de nem találtam semmit. Taszárt kizártnak tartom én is, mivel háborús helyzetben túl egyértelmű célpont.
Öcsémet rávettem, hogy az arra lakó csoporttársainál érdeklődjön. Bár tartok tőle, hogy többnyire "Urban legend" kategóriájú infót kaphatok.
Más.
Beszéltem apámmal a hét végén, állítja, hogy Várpalota mellett voltak az Olaszokra irányozott atomrakéták. Néztem a GE-t, de nem láttam semmi olyat ami egyáltalán hasonlított volna bármi katonai objektumra. Sejtésem szerint te már jártál arra. Tudsz esetleg valami közelebbit?Valamikor a 90-es évek elején láttam egy cikket, mi szerint Pápá-n volt atombomba hordozására alkalmas MiG 21 SzMt (Púpos). Erre nézve a reptér melletti roncstelepen találtak bizonyítékot, miután a CA kivonult és átadta a repteret. nevezetesen egy külön konzol volt a bomba vezérlésére, abból találtak egy sérültet. Ha nem csal az emlékezetem, az egyik Top Gun című újságban láttam, de ebben nem vagyok biztos (kb 15 éve volt).
-
ócskás
aktív tag
Egy érdekes hsz (8142) az MN1480 fórumáról.
Az utolsó mondat (" Ha a térképen húznak egy vonalat Dombóvár és Kaposvár közé akkor viszonylag könnyű megtalálni azt a helyet ahol tároltak.") ellentmond az eddigi ismereteinknek.
Dombóvártól Kaposvár felé Kapospula, Attala, Csoma, Szabadi, Nagyberki, Mosdós, Páfrányosdűlő, Baté, Kaposhomok, Taszár, Sántos települések követik egymást.A link nem biztos, hogy elsőre megnyitja a fórumot. Ha nem sikerül, próbáld mégegyszer.
-
tazman75
csendes tag
Elfelejtettem leírni, kb 8 éve én is dolgoztam Tolnán, a volt laktanya területén.
Sok mindent nem láttam, mert nekünk egy külön, új építésű csarnokunk volt.
Kb 2 alkalommal voltam a területen, valamilyen garázst vagy gk fedezéket alakítottunk át.
A falon voltak valamilyen ciril betüs feliratok, de már nem emlékszem rájuk.
Volt olyan kollégám, aki a kezdetektől ott volt, említette, hogy saját óvódája is volt a laktanyának.
Mostani kollégám (volt tolnai) említette, igen komoly kórháza is volt.Tegnap este beszéltem egy tűzoltó barátommal, ők gyakorlatoztak a kölesdi bunkerban.
Azt mondta rá, igen nagy és valóságos labirintus. Elvileg egyetlen be és kijárata van. Mellette (fölötte?) van a Zönge nevű domb, aminek a tetején még mindig van egy adótorony. Mint említettem, a pv ellenőrizte, kölesdi kollégám szerint, 2007 december 31.-ig. A jelenlegi tulajdonviszonyokról nem tudtam még kideríteni semmit. -
ócskás
aktív tag
Kisérleteztem fordítóprogramokkal, de kevés eredménnyel. A webfordítás.hu valamiért nem hajlandó nálam működni, a Babelfish pedig az oroszt csak angolra hajlandó fordítani (azt pedig végképp nem tudták nekem megtanítani...)
Így hát marad a szótár és az eddigi tanulmányaimból összekapart orosztudás. -
PeppErKorN
tag
Igen bőségesek az orosz források, csak sajnos nem arról szólnak, amire nekünk szükségünk lenne. A DHDSCS a jelek szerint csak marginális szerepet játszik a birodalom történetében.
A 459-es dd a mai napig létező alakulat, honlapját mégsem leltem. (Az külön öröm, hogy ilyen számon lőtte Szevasztopolt egy 420mm-es Gamma osztály, meg Afganisztánban is kalandozott egy 459-es önálló szpecnaz század.)
Valószínűleg a szovjeteknél is csak egy szűk réteg (specialisták, parancsnokok) tudott biztos információkat a nukleáris fegyverekről, az "alja nép" csak szóbeszédet és mendemondákat hallhatott. (Kunmadaras ebből a szempontból kivétel lehet.)Szerk: az orosz nyelvvel meg komoly kihívásokal küzdök, pedig valaha méter számra voltak ilyen nyelvű kapcsolási rajzaim, formulárjaim.
-
hadsz
tag
válasz
PeppErKorN #706 üzenetére
Annak idején összesen 8 évet tanultam oroszul.Illetve próbáltak tanítani...
Ha tudtam volna előre,hogy ma mire használnám,nem lenne szükségem a fordítóprogramra./ami ráadásul elég gyakran hoz ki sületlenségeket/ -
ócskás
aktív tag
válasz
PeppErKorN #706 üzenetére
A fórumozást illetően volt egy ilyen kósza gondolatom, de rá kellett jönnöm arra, hogy az igen gyenge alapokon nyugvó orosz tudásom az utóbbi húsz évben erőteljesen megkopott.
-
hadsz
tag
válasz
PeppErKorN #702 üzenetére
-
PeppErKorN
tag
Meglepő, mennyire kevés szó esik az egyes alakulatokról, például a "Tocska" topikjában sem tesznek említést egyről sem.
Az említett osztályok pedig - lévén csak alegységek - majdnem reménytelen esetnek tűnnek. Esetleg egy míves orosz nyelvet bíró valaki megpróbálkozhatna némi fórumozással. -
ócskás
aktív tag
válasz
PeppErKorN #702 üzenetére
Szenzációs leletet sikerült előásnod!!
A cikkben szereplő 698- й, 670-й, 338-й, 347-й отдельные ракетные дивизионы lenyomozása esetleg közelebb vihet Császárhoz, ill. a harci részek tárolási helyéhez. -
tazman75
csendes tag
A tolnai laktanya az ötvenes években, magyar tüzér laktanya volt. Majd a CA átvette az ötvenes évek második felétől. Amit eddig ki tudtam deríteni róla: gépesített(?) lövész egység, rakétasorozat vető egység és/vagy tüzér egység és nagy méretű üzemanyagraktár, állítolag még Taszár is innen kapott. Külön vasúti vágány vezet a töltő álláshoz.
46°26'47.20"N 18°46'37.65"ESzekszárd belterületén volt a Budai Nagy Antal laktanya. hadtáp és felderítő-vegyimentő alakulatokkal. A felderítőket tudomásom szerint a 70-es évek végén, 80-as évek elején szüntették meg. Az épületük jelenleg (szinte az egyetlen ami még áll) vendéglátoipari szakképző iskola. Hadtáp tudomásom szerint valamivel késöbb szűnt meg. A 90-es évek második feléig még voltak ott katonák szerintem őrök. A tavalyi év folyamán gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé. Jelenleg (állítólag) a város önkormányzata pályázatot írt ki a terület újrahasznosítására. Számomra annyi a jelentősége, hogy ott szolgált apám. ők betonozták a kerítést. Ami még mindig áll!!
Esetleg a kapuról és az iskoláról tudok majd képet készíteni.
46°20'47.20"N 18°42'36.53"ESzekszárd külterületén van egy volt vegyi raktár. Nem tudom pontosan mit tároltak ott.
Van aki szerint vegyi fegyvereket, van aki szerint vegyi mentesítő eszközöket.
Az őrtornyokat szintén tavaly bontották le. A többi épületet nem láttam, milyen állapotban vannak.
Igyekszem majd innen is képet hozni. (Csak nem tudom mikor fogok arra járni.)
46°21'15.60"N 18°43'30.43"EKölesd külterületén van egy "ojjektum" legutóbb a PV fennhatósága alá tartozott.
Előtte -állítolag- CA tartalék vezetési pont volt. Valamilyen bunker van ott, ami képes autonóm üzemmódban is működni. Vegyi és nukleáris védelemmel ellátva.
Néztem a GE-n de felhő takarja. Azért megadom a koordinátákat.
46°29'56.51"N 18°35'06.10"EVolt még a környéken építő laktanya, amikor a paksi atomerőművet építették, de az a 80-as évek elejétől lakótelepkén t működik.
Ha érdekel megnézhetem a koordinátáit.Van még a medinai laktanya, valamilyen szinten még aktív.
Kb ennyi van a környéken, amiről tudok.
-
PeppErKorN
tag
Kicsit kutakodva, a következőket találtam:
1987. szeptember 7-én megalakításra került a 459. rakéta dandár Tata helyőrségben, a DHDSCS alárendeltségében. 9K79 "Tocska" technikával szerelték fel. Nagyon kevés info lelhető fel, a nukleáris harci részekkel kapcsolatosan pedig semmi.
Az általad linkelt PDF túlságosan átfogó munka, abban sajnos a részletek nincsenek benne. (szerk: a 459-et is Budapest helyőrségbe helyezi)
Esetleg a ЮГВ honlapját lenne érdemes átbogarászni, főleg a fórumot. -
Daemon09
őstag
Ez jó topic, nagyon tetszik. Multkor mentem haverral Győrbe, utközben láttunk ilyen nato lokátort vagymit.
Forgó antenna, tábla, hogy behajtani tilos, kivéve katonaság... Kiváncsi lennék, hogy milyen egy ilyen belülről.
Megálltunk, közelebb mentem és a fák között a keritésen kivül a talajtól kb. 20cm-re körbe valami drót volt kifeszitve.
Nemsemmi, hogy ha bemész egy ilyen helyre, akár le is lőhetnek szó nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- iKing.Hu - Apple Macbook 14 M1 Pro - 2021 - Használt, újszerű
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - Lenovo ThinkPad 40A9 dokkoló (utolsó 30db szett vagy csak dokkoló)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest