Én úgy vagyok ezzel, hogy érzem a különbséget, amikor néha egy jó kávézóban olyan igazi mély telt ízű kávét kapok, ahol minden a helyén van - az ember, a gép, az alapanyag, és el is ismerem, hogy jaj de jó kávét ittam.
De ennél sokkal többször kapok "semmilyen" kávét, ami a célnak megfelel, de élvezeti értéke nincsen.
Itthonra pedig nem célom a tökéletes kávé megalkotása, de a sima de longhi kávéfőzővel az általános "semmilyen kávénál" sokkal jobb eredményt kaptam, és ahhoz a géphez meg tökéletesen elég volt a Krupps kávéőrlő, most pedig elégedett vagyok azzal, amit az automata produkál itthon.
És nem engedem el azt a részt, hogy az olaszok 50 centből kihozzák a finom presszókávét, abba pedig ott sem sok kézműveskedés férhet bele.
Szerintem simán el kell fogadni, hogy a tökéletességre törekvés nélkül is lehet korrekt kávét inni, és hogy valószínű, hogy egy automata géppel nem az ipari kávé lesz a szűk keresztmetszet, sőt, a nagyüzemi gyártástechnológia megismételhetősége miatt a gépnek még jobban is be lehet lőni ipari kávéval, hogy miből lesz a megismételhetően elfogadható eredmény, mert ott nincs mozgástér a manuális kézműveskedésre.
Ettől még nyugodtan próbálkozhat más a tökéletes otthoni kávé megalkotásával (ami nekem egészen biztosan nem a kotyogós lesz, de nyilván másnak attól még lehet finom), ezeknek a dolgoknak meg simán el kell férniük egymás mellett egy kezdő topicban (viszont nyilván viccesek lennének a profi topicban).