Hirdetés

2021. május 18., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#251) Tapsi válasza Resike (#229) üzenetére


Tapsi
addikt

Sajnos nem lesz reprezentatív, mert elég sok pénzt vissza akarok majd forgatni a cégbe. Ilyenkor éri meg leginkább ugye a KIVA, de erről beszéltünk már korábban.

(#252) julius666


julius666
addikt

https://index.hu/gazdasag/2020/09/13/a_covid_mellett_a_kata_es_az_afa_is_uti_a_zeneszeket/

Érdekesség, milyen kaotikus helyzetet képes teremteni komplett szektorokban a jól átgondolt KATA módosítás.

Minden bizonnyal mind a zenészek, illetve a köréjük épülő infrastruktúra működése színtiszta adócsalásra épült. Ha egy tulajdonoshoz tartozó több szórakozóhelyen is fellép egy banda, vagy éppen egy menedzsernek több bandája is fellép egy helyen, akkor a fenének nem veszik fel őket rendes munkavállalónak, igazán beérhetnék a csapos fizetésével.

Vagy lehetne akár KFT Kft. ;]

(#253) Ringman válasza julius666 (#252) üzenetére


Ringman
veterán

A zenészek ekhozhatnak is, nem?

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

(#254) rednifegnar


rednifegnar
aktív tag

ujabb otletborze, nem tudom ezeket csak igy irkaljak cikkekbe vagy netan elkuldik hivatalosan vagy mitol is lenne hatasa.

A camera does not make art, the artist makes art.

(#255) djgeg válasza rednifegnar (#254) üzenetére


djgeg
őstag

https://forbes.hu/uzlet/javaslat-kata/
Van itt "hivatalos" is a "kedves, aranyos, írtózatosan hasznos" BKIK tól is. :DDD

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#256) Ringman válasza rednifegnar (#254) üzenetére


Ringman
veterán

Harmonizáljuk a KATA-t a munkajövedelmek rendszerébe, hogy tartósan fenntartható legyen!

-> emeljük fel az adótartalmát

A KATA kedvezőbb adómértéke miatt a BKIK javaslata szerint
egy gyerek után legalább havi 5 ezer, két gyermek után havi 10 ezer,3 gyerek után pedig havi 25 ezer forint családi kedvezményt lehessen a fizetendő KATA-ból levonni.

nem oszt, nem szoroz.

A BKIK egyetért a Kormány álláspontjával miszerint a munkaviszonyok katás vállalkozássá történő átszerződése káros folyamat. Ennek megállítására új szabályt célszerű hozni:
két éven keresztül 40%-os különadó terhelje bármely szerződéses összeg esetén azt az új katás jogviszonyt, ahol az egykori munkavállaló a volt munkáltatójával vagy annak kapcsolt vállalkozásával köt vállalkozói szerződést!
Így két éven keresztül ez gyakorlatilag azt jelenti, mintha továbbra is munkavállaló lenne a volt cégénél, viszont egyéb szerződései keretén belül élvezheti a KATA előnyeit.

hozzunk visszamenőleges hatályú rendelkezést.
mellesleg jellemző szellemi foglalkozásnál, hogy tényleg az történik, hogy kiválik egy cégből az alkalmazott, aki lehet hogy addig is vállalt plusz munkákat (és nem akar 8órázni, elköltözik, stb), erre ugyanúgy fűnyíróelv szerint büntessük meg a vállalkozókedvet.

vö. egyes pont: akik megbélyegzése és büntetése igazságtalan és gazdaságilag káros.

szerk:
mérnököknél sokszor jellemző, ha valaki megkapja a tervezői jogosultságát (5 év általában), akkor kiválik a cégből és vállalkozik.

[ Szerkesztve ]

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

(#257) Lex Icon válasza Ringman (#256) üzenetére


Lex Icon
aktív tag

kiválik egy cégből az alkalmazott, aki lehet hogy addig is vállalt plusz munkákat (és nem akar 8órázni, elköltözik, stb),

Ha a korábbi munkáltatójának számláz, az továbbra is "munkaviszony". Ha önállóan vállalkozna, akkor a munkáltatója ügyfeleinek számlázna, akik a tényleges megrendelők. Ezt viszont sok cégnél érthető okokból 1-2 évre tiltják, hogy a kilépett dolgozók ne vigyék el az ügyfeleket.
Ha nem tiltott, akkor meg nosza viheti őket és nem érintik a KATA fenti korlátozásai.

Lex

(#258) julius666 válasza Lex Icon (#257) üzenetére


julius666
addikt

Én is számlázok még a volt munkaadómnak, problem? Lényegében "jófejségből" support munkákat végzek nekik alkalomszerűen egy olyan rendszerre, amit leginkább én írtam. Nekem kb. mindegy lenne anyagilag, de ők jó mélyen beszívnák ha a törvényalkotó is úgy gondolkozna ahogy te és arra kéne felvenniük egy senior fejlesztőt állandóra, hogy 2-3 hetente beesik mondjuk egy 10 órás task.

Az meg megint csak jó poén, hogy közvetlenül a megrendelőnek számlázzak. Pont azért outsourceolták a feladatot egy külső cégbe, mert nincs kapacitásuk a fejlesztést/üzemeltetést koordinálni. Nagyon nem fognak azzal szarakodni, hogy a KATA-s kódmajomra épp milyen taszkot kéne/lehet rátolni, meg kb. mennyit számlázhat ki a saját részéért. Van X igény/probléma és Y keret rá, megcsinálja-e a beszállító komplettben ennyiért vagy sem, szevasz. Van így is elég meló az igények összeszedésével, lekommunikálásával, becsléssel, átvétellel, üzleti oldal kezelésével.

Egy gyors személyes kérdés: te ugye nem az IT-ban dolgozol?

(#259) Rolly válasza julius666 (#258) üzenetére


Rolly
veterán

amúgy ezt a mostani törvények alapján simán belefér a katába :) ... amúgy ha nem akkor ennyi órára a sima egyéni vállalkozás is jó ...

(#260) julius666 válasza Rolly (#259) üzenetére


julius666
addikt

Fel se merült számomra hogy nem, Lex Icon hozzászólására reagáltam.

Más:
KATA változások a játékipar szempontjából.
https://youtu.be/1Gbb-A-r7fQ?t=4030

TL;DR: akinek volt kis esze fejlesztő cégnek, az KATA-ban bújtatott munkaviszonnyal dolgoztatott, mert csak így voltak képesek nemzetközi szinten értelmezhető "nettójú bért" adni, ezáltal versenyképesek maradni. Ez persze nagyon nem szép dolog, de KATA miatt sok IT-s maradt itthon, vagy akár voltak akik haza is jöttek külföldről ennek köszönhetően. Most, hogy jövő évtől kinyírják (vagy legalábbis megnehezítik) ezt a lehetőséget, várhatóan vissza fog térni a nyugatra menekülős trend, egész konkrétan már most érezhetően kiszáradófélben a hazai játékfejlesztői munkaerőpiac.

[ Szerkesztve ]

(#261) Rolly válasza julius666 (#260) üzenetére


Rolly
veterán

akik itthon vannak azoknak csak jó ha kiszárad a piac :)

(#262) julius666 válasza Rolly (#261) üzenetére


julius666
addikt

Hosszútávon nem feltétlen. Rövidtávon béremelkedéssel járhat, bizonyos bérszint fölé viszont nem tudnak menni a cégek (nem lesznek versenyképesek a nemzetközi porondon). Ha annyiért se találnak megfelelő mennyiségű+minőségű embert, akkor szépen lehúzzák a rolót, vagy ők is más országba költöznek.

Ha ez tömegessé válik, azzal sem a szakmában dolgozók, sem az állam nem jár jól. De még a KATA-sokon károgók sem, a rendszerből eltűnő adófizetők helyett nagyobb rész fog rájuk hárulni a nyugdíjasok eltartásából, stadionok építéséből. Hiába volt a munkabérekhez képest pofátlan alacsony a KATA adóterhe, sok KATA-s csak az ÁFA-val számolva ott hagyott az államnál azért nem kevés pénzt, bőven többet, mint amennyi állami szolgáltatást "elhasznált" (rendes nyugdíjra ugye meg eleve nem lenne jogosult). Ezek a befizetések azért igen erősen hiányoznának, ha kivándorlási hullám indul a szakmában.

(#263) Lex Icon válasza julius666 (#258) üzenetére


Lex Icon
aktív tag

Egy gyors személyes kérdés: te ugye nem az IT-ban dolgozol?

Gyors válasz: De.

Lex

(#264) Resike válasza julius666 (#260) üzenetére


Resike
tag

Teljesen igaza van hogy hiányzik egy adónem fajta a KATA mellett, de az hogy úgy kimegy Kanadába hogy a nincs tisztába a TAO-s adózással az úgy nem igazán van meg. Hogy lesz 100 bevételből 35 kifizetve?

(#265) Ringman


Ringman
veterán

csak mellékzönge, de a jól mutatja, hogy mennyire a bevételnövelés volt a cél a kata szigorításával - mellesleg a kiva összeghatára eredetileg 500M volt a 2013-as jogszabályban
[link]
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó. Miután tavasszal már döntöttek arról, hogy az adó kulcsa 13-ról 12 százalékra fog mérséklődni, most a bevételi értékhatár megduplázásáról döntöttek. 2021-től tehát már 3 milliárd forintig lehet élni a kisvállalati adóval.

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

(#266) Ringman


Ringman
veterán

A kormányt nem hatotta meg a vállalkozói szövetségek könyörgése, marad a szigor a katában

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

(#267) arcsin válasza Ringman (#266) üzenetére


arcsin
aktív tag

"Illetve egy ponton mégis találni könnyítést: amikor a kifizető külföldi, és az onnan származó bevétel meghaladja a 3 millió forintot, a különadó alapja nem a 3 millió feletti bevételrész egésze, hanem annak 71,42 százaléka. Érzékelhető azonban, hogy ez a módosítás a katások jelentős részét - akik kizárólag belföldi kifizetőkkel állnak kapcsolatban nem fogja érinteni."

Szerintem ez a szám valami excel random függvénnyel jöhetett ki :DD

(#268) Lex Icon válasza arcsin (#267) üzenetére


Lex Icon
aktív tag

Szerintem ez a szám valami excel random függvénnyel jöhetett ki

Nem. Az a 40% adó miatti adóalap számítás. Ez a többi esetben is így van, ha az adót költségként számolhatja el a jövedelem megszerzője.
71,42% +40% adó = 100%.

Lex

(#269) Resike


Resike
tag

Frissítettem a lehúzásgenerátort 2021-re:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_gFyOvgMPBmkDQnm0Li3gsmx9pnw3phO/edit#gid=1242217389

Egy slotos (de még a két és fél slotos is) kata limit több adót fizet mint egy alkalmazott. Tapsvihar.

[ Szerkesztve ]

(#270) Ringman válasza Resike (#269) üzenetére


Ringman
veterán

büszke lehet magára a csempeárus!

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

(#271) Lex Icon válasza Resike (#269) üzenetére


Lex Icon
aktív tag

Mire jó ez a számolgatás, ha nem is akarjátok felhasználni az infót a megfelelő vállalkozási forma és adónem kiválasztásához, csak sírtok, hogy ekkora összeget nem a KATA-ban lehet a legjobban leadózni?! És? Akkor a kedvezőbb megoldást kell választani!
Megváltozott az adózási környezet, köszönhetően a sok ügyeskedőnek, így ha szükséges, váltani kell! Miért várjátok el, hogy a KATA legyen a legkedvezőbb adózási mód minden variációra? Van pár százezer KATA-s, akinek most is jó ez az adónem. A többiek meg váltsanak, mert mostantól nem ez a jó nekik! Vagy meg tudod változtatni a szabályozást vagy elfogadod és alkalmazkodsz. Minden más csak energiapocséklás.

Lex

(#272) Resike válasza Lex Icon (#271) üzenetére


Resike
tag

Ja, csak úgy brahiból csináltam a kalkulátort nem azért mert használom.
Nekem nem kell váltani én már megtaláltam a legjobb adózást!
[link]

(#273) Ringman


Ringman
veterán

[link]
Parragh László, a kamara elnöke az RTL Híradónak beszélt azokról a konkrét lépésekről, amiket javasolt a miniszterelnöknek:
„Az az állításunk, hogy akár a társasági nyereségadót le lehetne vinni öt százalékra egy esztendőre. Az az állításom, hogy az iparűzési adót fel kéne függeszteni”
– mondta az MKIK vezetője, hozzátéve, hogy „mindenkinek költsége van, persze, nyilván az önkormányzatnak is, de fel lehetne függeszteni, akár egy évre”. Parragh szerint „ha lehet, akkor hagyjuk ott a vállalkozásoknál a pénzt”, és törekedni kellene arra, hogy „általában a vállalkozások kiadásait csökkentsük a magunk módján”, elsősorban adócsökkentéssel.

nekem is lenne egy tippem a vállalkozások adócsökkentésére :U

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

(#274) Ringman válasza Resike (#269) üzenetére


Ringman
veterán

kata+kivával nincs kedved megcsinálni? :)

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

(#275) Resike válasza Ringman (#274) üzenetére


Resike
tag

A probléma a Kivával hogy elég bonyolult a számítása még annak is aki keni vágja azt mert elég sok az egyéni változó benne, a neten kering egy csomó kalkulátor, de szerintem egytől egyig használhatatlanok mert mindegyik mást mutat vagy feltételezi hogy osztalékot veszel fel vagy pont hogy nem.

A NAV-nak van egy kalkulátora ami persze most nem elérhető, de itt egy drive link:
[link]

Elvileg hogyha a te vállalkozásodnak a KIVA jobban megéri akkor arról kapsz értesítést a NAV-tól. Az mindenképpen a KIVA felé dönti a labdát hogy 13%-ról egészen 11%-ra csökken az adóékje 2021-re.

[ Szerkesztve ]

(#276) Ringman válasza Resike (#275) üzenetére


Ringman
veterán

azt én is néztem, hogy nagyon sok változó kell a kalkulátorhoz, kb az éves mérleg kell hogy előtted legyen.

a nav meg nem hiszem hogy releváns lenne az én esetemben, mert az tavalyi+tavalyelőtti mérlegtől az idei és főleg a jövő évi eléggé el fog térni (nem kizárólag a kata-módosítás miatt)
mivel jelenleg 2 fős a cég és jövőre lesz 3 fős (családi) így szignifikáns változás nem hiszem hogy lenne a két adózási mód között.

---
köszi a linket, leadtam egy requestet rá.

[ Szerkesztve ]

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

(#277) Resike válasza Ringman (#276) üzenetére


Resike
tag

Publikussá tettem.

(#278) Ringman válasza Resike (#277) üzenetére


Ringman
veterán

köszi!
:R

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

(#279) Resike válasza Ringman (#276) üzenetére


Resike
tag

Három fővel szinte biztos hogy a KIVA lesz a jobb neked, esetleg még ezt a kalkulátort próbáld ki:
[link]

Viszont ha a két családtag nem ragaszkodik a havi fizetéshez, hanem csak te lennél havi béren és ők meg az osztalékból kapnának évente egyszer akkor viszont lehet a TAO a jobb.

Ha esetleg könyvelőtől kérsz egy számítást adott adatokra (amire jobban lehet alapozni mint az online vackokra) azt megoszthatnád majd.

[ Szerkesztve ]

(#280) Ringman válasza Resike (#279) üzenetére


Ringman
veterán

köszi, ha lesz új infó, akkor megosztom majd. könyvelőnek is említettem a héten.
az értékcsökkentéses rész is bonyolítja az egészet, azt amúgy is csak könyvelő tudja majd (hardver, nagyobb értékű (1-2MFt) szoftverek (+szoftverkövetés), stb is vannak)

(2 családtag meg 2-2 évvel áll nyugdíj előtt, szóval ott egyértelmű a helyzet, hogy alkalmazottként látják el a feladatokat - ahogy eddig is)

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

(#281) Ringman válasza Resike (#279) üzenetére


Ringman
veterán

feltették a jövő évre érvényes kalkulációt:
Elérhető a 2021-es kiva-kalkulátor

A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában most is segít a cégeknek a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora. Minden cégnek megéri a próbaszámításokat elvégezni, hiszen a kisvállalati adó (kiva) választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 70-80 százaléka jobban járna. Ráadásul jövőre még kedvezőbb lesz a kiva, hiszen egy százalékponttal – 12 százalékról 11 százalékra – csökken a mértéke.

szerk:
mondjuk a tao felezését belebegtették már 1-2 hete

[ Szerkesztve ]

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

(#282) Resike válasza Ringman (#281) üzenetére


Resike
tag

Ez mondjuk egy jó mutató:
"Annak a cégnek, amelynek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyik növekedésre fordítja vissza a nyereségét, mindenképp érdemes tíz percet szánni a kiva-kalkulátorra."

(#283) Lex Icon


Lex Icon
aktív tag

"A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) jövő évi változtatása a nagyértékű (hárommillió forint feletti) ügyletek adóztatásával úgy teszi igazságosabbá a magyar adórendszert, hogy az továbbra is segíti a jellemzően lakosságot ellátó kisvállalkozásokat, így például a fodrászokat, kozmetikusokat, taxisokat - húzta alá Izer Norbert.

Az EU egyik legegyszerűbb és legkisebb teherrel járó adófajtája, a kata tényleges célcsoportját, a mintegy 340 ezer kisvállalkozást nem érinti az új szabály, amely szerint 2021-től a katás vállalkozásokat megbízó cégeket negyven százalékos adó terheli, ha a katás cégnek adott megbízások összértéke egy éven belül meghaladja a 3 millió forintot - tette hozzá.

Az soha nem szerepelt a kata céljai között, hogy a kedvezményes adófajtával a kormány a néhány cégnek nagyértékű, több millió forintot meghaladó összegű szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat támogassa, mint ahogy az sem, hogy azt a nagycégek a munkaviszony alternatívájaként használják - jegyezte meg az államtitkár."

Lex

(#284) Ringman válasza Lex Icon (#283) üzenetére


Ringman
veterán

akkor már csak az a kérdés, hogy az államigazgatási szervekre miért kivételezettek? (költői)

nagy értékű az három millió, ez meg no komment.

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

(#285) pvt.peter


pvt.peter
őstag

Sziasztok,

Jelenleg alkalmazottként dolgozok fő állásban és mellette katás vállalkozásom is fut (havi 25eFt -os "változat").
Az alkalmazotti munkaviszonyom megszűnik december 19 -től, majd január 4 -én újraindul, ugyanis ekkor kezdek egy másik helyen.
Azt találtam ki, hogy december és január hónapra szüneteltem a katás vállalkozásomat, addig ameddig nincs fő állású alkalmazotti munkaviszonyom.
A kérdéseim:
- Jól tudom, hogy évente egyszer minimum 1 hónapra szüneteltethetem a katás vállalkozást?
- Ha igen, akkor ez az "évente" mit jelent? Akár azt is meglehet csinálni, hogy most decemberre szüneteltetem, majd januárban újra indítom és 2021 -ben akár megint szüneteltethetem 1-24 hónapig?
- KATA tekintetében mi az amire érdemes még figyelni, ha szüneteltetem a vállalkozást x hónapig?

Köszi a válaszokat.

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#286) Siera


Siera
senior tag

Sziasztok!

Mindenhol olvasok a kapcsolt vállalkozásokkal kapcsolatban, de csak egy szempontból vázolják fel ezt a viszonyt a cikkek: hogy mi van ha veled kapcsolt a partnered.

Külföldre dolgozom fejlesztőként egy cégcsoportnak, ami több országban van jelen, de elég picike, és a cégek tulajai, ügyvezetői ugyanazok az emberek, ergo a partnereim egymással kapcsoltak. (Több esetben a név is megegyezik, csak van ahol GmbH, van ahol s.r.o a kiterjesztés.)
Ebben az esetben vajon kell értelmezni a 3milliós partnerenkénti határt?

Örök hálám előre is, ha erre bárki tud érdemben válaszolni! :R

(#287) Resike válasza Siera (#286) üzenetére


Resike
tag

Ha ugyanaz a tulaj (vagy bárki más közeli családon belül) valamint minden leány- és anyavállalata az adott cégnek elvileg kapcsolnak számít. Viszont ez tényleg jó kérdés hogy egy egyén különböző országban alapított cégjei is kapcsoltak-e vagy sem.

[ Szerkesztve ]

(#288) Gabás válasza Siera (#286) üzenetére


Gabás
őstag

Google szerint nem: [link] , [link]

(#289) Siera


Siera
senior tag

Köszi szépen srácok!

A könyvelőm a múltkoriban annyival lerendezte, hogy kapcsolt külföldi cégek => egy és ugyanazon partner, de úgy éreztem elég sok pénzről van szó, hogy ne hagyjam ennyiben.

A TAO törvénykönyv ide vonatkozó rendeletében ehhez köthető említést nem találok. A legközelebb ez áll, de szerintem ez nem releváns, mert nem egy cég telephelyeiről van szó, hanem különálló cégekről (az már más kérdés, hogy hogy ők vajon hogy oldják meg az place of effective management kérdéskört):
"d) * a külföldi vállalkozó és belföldi telephelye, valamint a külföldi vállalkozó telephelyei, továbbá a külföldi vállalkozó belföldi telephelye és az a személy, amely a külföldi vállalkozóval az a)-c) alpontban meghatározott viszonyban áll"

Még futok a témában pár kört... :))

[ Szerkesztve ]

(#290) Pfiucska válasza Siera (#289) üzenetére


Pfiucska
tag

“A könyvelőm a múltkoriban annyival lerendezte, hogy kapcsolt külföldi cégek => egy és ugyanazon partner”

Ismeretsegi koromben ugyanezt hallottam :K

Athlon X4 750K, Geforce GTX 1050 Ti, 8gb ram, 24" + 19", Iphone SE 2020, PS5, 7th gen civic, YZF-R125

(#291) scream


scream
veterán

Hát, egyelőre nem sok jót látok magam előtt jövőre.

Szoftverfejlesztőként dolgozom, itthoni és külföldi megbízóknak egyaránt, és nem egy projekt van, ami a 3M keret felé ér, de ahogy felvezettem, hogy 3M után 40% adóteher kerül rá, azért dülledtek a szemek - ami azt sejteti, hogy nem szívesen (hosszabb távú projekt/együttműküdés kizárva) vagy egyáltalán nem fogják kifizetni, nem fognak alkalmazni. És kétlem, hogy ez egyedi eset lenne.

Szerintetek milyen irányban érdemes elindulni? Nem szívesen mennék vissza az alkalmazotti jogviszonyba a sok kötöttség, policy, kötelező jelenések, tréningek, stb-k miatt, nem hiányzik - viszont tényleg nem látom, hogy mi lenne a jó irány - sajnos a jogi részekhez nem értek, könyvelő azt javasolta, egyelőre várjunk még...

Ismerős kollegáktól már most hallani érdekes elképzeléseket megbízói oldalról. :U

ELADÓ cuccaim - https://bit.ly/ph_scream

(#292) Pfiucska válasza scream (#291) üzenetére


Pfiucska
tag

Kata + kft? A regebben itt linkelt excellel eleg jol lehet tervezni.

Athlon X4 750K, Geforce GTX 1050 Ti, 8gb ram, 24" + 19", Iphone SE 2020, PS5, 7th gen civic, YZF-R125

(#293) Siera válasza scream (#291) üzenetére


Siera
senior tag

Sok opció van, de a legoptimálisabb, ~7%os költséghányadnak (1 milliós havi bevételnél; adók és egyéb folyó költségek formájában) búcsút mondhatsz, ha nem találsz hárommilliónként egy új számlázó partnert.

Az utóbbi heteket a hazai és nemzetközi lehetőségek feltérképezésével töltöttem, és hüvelykujjszabályként azt mondanám, hogy szoftverfejlesztőként alapból ~30%os költséghányadod lesz, és ha tudsz optimalizálni valamennyit, lejjebb lehet vinni ~20% köré, de az alá csak katával.

1. 20m+ felett, ha sokat utazol külföldön, (=nem itthonról vezeted a céget, és többnyire nem itthonról nyújtassz szolgáltatást) és alacsony a költséghányadod, egy USA LLC elgondolkodtató lehet amiből osztalák után fizetnél SZJA-t és SZOCHO-t

2. Ha reális, hogy a bevételeid visszafekteted valamibe, ami hoz legalább ~14% profitot (ez a breakeven a TAOval szemben, egy fő bérminimumon foglalkoztatottal), érdemes lehet a KIVÁt is feltérképezni

3. TAO-t akkor választanék, ha tudsz rendesen költségelni, vagy egyből ki akarod vakarni a pénzt osztalékként, és nem bonyolítanád a helyzetet

4. Ha 15m bevétel alatt vagy, átalányos EV költséges, de egyszerűen adminisztrálható megoldás

5. A KATA továbbra sem hihetetlenül rossz, ha többnyire külföldre számlázol 3 m fölé

+1 adóelkerülési célzattal egyszerre több céget fenntartani jogellenes (ha egyszer ránéznének a KATA-TAO kft kombódra...)

+2 Optimalizáció terén érdemes elmélyedni a 0%os HIPA-s településekben és az egyszerűsített foglalkoztatásban. Emellett vállalkozói számlából érdemes egy alacsony költségű itthonit fenntartani (jogszabály cégeknél), és pl egy Transferwiseon menedzselni ténylegesen a bevételeidet.

[ Szerkesztve ]

(#294) djgeg válasza Siera (#293) üzenetére


djgeg
őstag

"3. TAO-t akkor választanék, ha tudsz rendesen költségelni, vagy egyből ki akarod vakarni a pénzt osztalékként, és nem bonyolítanád a helyzetet"

Azért KFT TAO (esetleg KIVA) úgy jól járható út, ha kimaximalizálod a költségelést amire azért van elég kiskapu (törvényes és sokan csinálják) és akár nem is veszed ki a pénzt.
-Kezdjük azzal, hogy KFT-ből nem feltétlen kell kivenni a pénzt, vagy nem mindet. Lehet érétkpapír számlája és fektethetsz be később (bár ha ki tudod használni a TBSZ-t akkor lehet nem jó opció),
-Akár ingatlant is vehetsz (bár a céges hitelezés egy vicc, előző évi árbevétel felét adják a bankok max alapból és elvétve van csak értelmes pályázat vagy más hitel konstrukció, szóval cégként azért kell gyűjtögetni pl egy pesti ingatlanra).
-Céges kocsi és az összes költségelése majd magadnak mint magánszemélyenek eladás aztán magán személyként többért eladás is megy ( nem a semmiért megy ennyire a céges nyíltvégű lízing idehaza...) Mivel normál esetben többet ér a kocsi, mint a maradványérték és így is ki tudsz venni pénzt a cégből, miközben a cégbe költségeltél mindent a kocsira plusz értékvesztést is könyvelsz így csökkentve az adóalapodat.
-Továbbá ami megy, hogy pl magán ingatlan egy részét kiadod a cégnek irodaként. Persze ebbe bele lehet kötni, de ha tényleges gazdasági esemény történik (otthonról is dólgozol) és ha nem túlzó, a környék átlag iroda bérleti díjal számolsz (Ft/m2) akkor törvényes. (Plusz ha már céges kocsi a parkolót is kiadhatod. Ezek céges oldalon mind költség és adóalapot csökkentesz míg magánszemélyként SZJA-t fizetsz "csak".)
-Ezentúl bármi amit akár csak részben de munkára használsz el tudod költségelni és alapesetben ÁFA-t visszaigényelni.
Érdemes utánaszámolni.

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#295) Siera válasza djgeg (#294) üzenetére


Siera
senior tag

Ezekben teljesen igazad van! :)

Nekem se kutyám, se macskám, se autóm és ha nem lennének itt a lezárások, épp egy spanyol koktél mellett próbálnék munkát imitálni.
Szóval nem merültem el a költségelésben, mert tudtam, hogy nagy vonalak mentén nekem ez nem fogja megérni - ez tükröződik az idézett írásomban.

Ami a TBSZt illeti, az tényleg mindent üt, ha tőzsdén fektetné be az ember a pénzét. Viszont, ha nem akarjuk 3/5 évre lekötni a pénzünk, jobban megéri cégként befektetni, mint magánszemélyként.

[ Szerkesztve ]

(#296) Resike válasza Siera (#293) üzenetére


Resike
tag

Szerintem valamit elszámoltál mert én még katával se tudom a költségemet 25% alá vinni, legyen az éves bevétel bármekkora is.
Talán akkor lehetséges ez ha legalább 3 db 3 milliós kata slotot is ki tudsz használni, az meg nem sokkal különbözik az idei szabályoktól.

[ Szerkesztve ]

(#297) atenza


atenza
senior tag

Sziasztok,

olvasom, hogy van “Vállalkozóvá válási támogatás” kezdő kezdő KATA-soknak, ehhez a támogatási formához az egyik legfontosabb feltétel, hogy regisztráltatni kell magunkat munkanélküliként.

Meg tudnátok mondani hogy mennyi ideig kell munkanélkülinek lenni, hogy utána legyen támogatás, vagy rögtön ki lehet váltani a KATA-t?

(#298) Ringman válasza atenza (#297) üzenetére


Ringman
veterán

Szerintem munkaugyi központban tudnak segíteni.

Lehet hogy maga a település is támogatja külön a vállalkozóvá válást

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

(#299) macikos


macikos
addikt

Sziasztok!

Mi történik, ha az év utolsó heteiben, tehát december 20-31 között válok KATA-s vállalkozóvá? Olvastam, hogy érdemesebb a vállalkozás indítást a hó elejére időzíteni. Ez az évre is vonatkozik, tehát érdemesebb év elején?

(#300) Ringman válasza macikos (#299) üzenetére


Ringman
veterán

Kata esetén mindig fix a havi adó mértéke, nincs tört hónap. KB ennyi a hátrány.

Éves szinten mindegy, hogy mikor indítod, viszont a leszamlazhato összeghatár az időarányos. (Aktív hónapok száma ami figyelembe vehető)

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.