Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
Új hozzászólás Aktív témák
-
T0mBd1gg3R
veterán
Sziasztok!
Céges autót, mint juttatást milyen értékben számítanátok be fizetés helyett?
Eleve azt sem tudom, üzemanyagkártya is járna-e hozzá, ezekről a részletekről még majd ma beszélünk. Van, hogy azt nem adnak, csak a kocsit, aztán tankold magadnak?
Kb a szervizre, biztositásra, értékromlásra saját kocsinál elmegy havi 40-50 meg üzemanyagra még vagy 60. Szóval egy bő 100-ast spórolnék, mondjuk üzemanygakártyával és korlátlan (vagy kilométerkorlátos) magánhasználattal felskálázódna a használat egy kicsit. Ingázás havi 1500km, az évi 18. Mekkora keretet szoktak megadni?Mostani munkahelyemen van aki nagyon durván kihasználja, hétvégi Adria, Tátra körökkel, bár közel lakik, lehet így is bele fér a keretbe (ha van egyáltalán).
Illetve még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy csak a próbaidő lejárta után (vagy még később) lenne kocsi. Aztán majd kitalálják, hogy jó, jó, nincs gond de ők 'többet vártak' ezért nincs kocsi.
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
Qtya123
üzenetére
Nem lehet, hogy ez csak a karácsonyi dömping eleje nálatok?
De van csekkolás, munkaidőszaldó (tudod nézni, hogy na, 9 óra 14 perc pluszom van vagy épp 3óra 4 perc minusz) vagy nincs?
Én csak azt mondom, hogy kb ugyan azt a munkát végzitek, neked sok tapasztalatod van más területen, te úgy látod pont megfizetnek, semmi extra.
Lehet aki hajt mint az állat, az pedig eddig valami nagyon trágya helyen gürcölt régebben éhbérért, és rá ez igaz a Tankcsapdától:
"Aki meg a konténerben turkál annak a Hollywood Boulevard
Lenne a harmadik emelet négy, ahonnan reggel lifttel mégy el'
Nem a X. kerületben van ez? beköltözött most fölénk valami kínai-magyar import-export cég.
Sok sárga kislány is mászkál, de annyira az aliexpress-sárkánycenter divatja szerint öltöznek, hogy nem nagyon lehet rájukkívánni. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
Qtya123
üzenetére
Van valami munkaidőszaldó? Tehát ha 8:00 - 16:30 bent vagy akkor 8 óra, de ha maradsz 17-ig akkor van plusz fél órád és ha összejön akkor lecsúsztathatsz egy napot vagy valami?
Lehet mindenki más úgy érzi annyira jó a pénz hogy ezt ennyire meg kell becsülni, csak te nem sokallod? -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
taylor9414
üzenetére
Szerintem reális ez a 800-1200 szint, ha bármilyen szempontból amúgy jobb a mostani hely (társaság, környezet, stb) és MOST papíron leírják hogy mikor mennyit emelnek, nem majd igérgetnek mint sok helyen akár évekig akár még megfelelő is lehet a maradás is.
Az új helyen valószínűleg a januári éves emelésben még nem részesülnél, itt pedig a 2 lépcsőből a második az az lenne. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
tboy93
üzenetére
Semmiképp nem babrálnék ki a munkatársakkal, hamár bent vagyok akár dolgozhatok is.
Éreztem némi sértődöttséget a vezetés részéről, hiszen mindig mondták hogy szóljunk időben, hátha ki tudunk valamit találni. Kérdezte is a (kis)főnököm, hogy hamarabb is mondhattam volna, dehát nem volt hamarabb, elment szabira 31. hét pénteken, 32. hét kedden kerestek, szerdán 1 kör, csütörtök 1 kör és már mondták is szóban az ajánlatot, 33. hét szerdán kaptam meg a kész szerződést, és írtam is a felmondó emailt, ő meg 34. hét végéig szabin volt és emaileket sem olvasott (holott csak a gyereket várták, semmi nyaralás meg házfelújítás) -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
gyépés
üzenetére
Igen, korábban mindig 1 hónap volt, de az utóbbi években mindenhol megnövelték, mivel nehezen találnak új munkerőt.
Ffőleg mikor létszástop van, a gyakornokot is most külső cégen keresztül vették föl diplomázás után, és azzal hogy én felmondtam, még nem "üresedett meg" a helyem, továbbra sem tudják átvenni direktben. -
T0mBd1gg3R
veterán
Bejelenteni az új munkáltatót?
Szerintem ilyet nem csináltam máskor.
Bementem a munkaügyi hivatalba 29-edike hétfőn, megkaptam a 3 havi pénz 80%-át kedden, és elsején szerdán kezdtem új helyen.
Még csütörtök-pénteken kaptam tőlük egy sms-t hogy valami hadsereg toborzó szeretne velem beszélni, visszaírtam, hogy tiltja a vallásom. -
T0mBd1gg3R
veterán
Köszi a válaszokat!
Van ez a 3 havi álláskeresési járadék 80%-a dolog amit nem szívesen hagynék bent.
Ezt igénybe tudom venni akkor is ha külföldre költözök ugye? Nem kell azt nekik tudni vagy megmondani. -
T0mBd1gg3R
veterán
Ma lesz megbeszélés a főnökömmel, a 12 hét felmondást 10-re akarom lealkudni.
Tudtok ajánlani valami technikát? Van még bent az időarányos szabiból is pár nap, tőlem azt is kifizethetik és nem veszem ki.
Direktben befenyíteni, hogy állandóan betegállományban leszek, vagy megnézhetitek a munka minőségét amit ezután végzek ha nem engedtek el persze nem akarok.
De hogy lehetne ezt óvatosan sugallni?Van egy kinézett albi, már az ottmaradó bútorokról is tárgyaltunk az előző bérlővel, de ha nem tudjuk elfoglalni nov1-től lehet bukjuk, mert nem hiszem, hogy akarnak ránk heteket várni, miközben senki nem fizet albit. Nyilván fizetéskülönbségből fakadó bevételkülönbség sem elhanyagolható, ha nem is óriási.
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
szerenkemnek
üzenetére
Ez milyen pozi? Úgy 7 éve interjúztam volna hozzájuk, olvastam sok nem túl jót róluk, 20 éves elavult szoftverekkel kell fejleszteni mert arra van biztonsági engedély, hogy aviationban lehessen használni. Továbbá lett volna nemzetbiztonsági átvilágítás is (ez egyébként a Zalaegerszegi új Rheinmetall-ra is igaz, egy HR köröm ott is volt tavaly. Érdekes módon amire totál alkalmasnak találtam magam arra azt mondták nem, és egy másik pozira akartak erőszakolni.
-
T0mBd1gg3R
veterán
Jó de hogy kezdted? Felvettek? Medior mérnöki bérhez képest milyen bérrel kezdő programozóként? Milyen nyelv?
Én a programozó állások facebook csoportba bekérdeztem, általánoságban le lettem hülyézve vagy sz*rva, egy ember jelentkezett hogy csináljak meg ezt vagy azt, minden háttérinformáció nélkül, elkezdtem nézegetni mit szeretne tőlem, de nem igazán értettem aztán már nem volt aktuális. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
carapace
üzenetére
Amúgy az a helyzet, bajnak nem mondanám, hogy ez a topik nagyon IT túlsúlyos, és rengeteg dolog van itt amiről kívülállók nem is sejtik mi fáj terem.
Mit és mennyit és honnan kell ilyen pozikhoz tanulni?
Szerintem azért mint kívülálló egy villamosmérnök akinek van gőze a programozásról elég jó alapról indulna/indulnék ezeket elsajátítani nem?
Több mint 10 éve ácsingózok, hogy el kéne menni programozónak, több nyelven is programoztam már de sosem túl magas szinten. Valamilyen adatot beolvastam vagy egy fájlból vagy egy beviteli mezőből, valamit variáltam rajta, ciklusok, if-ek, kiírtam vagy fájlba kiírtam, netán egy I/O portra kitettem egy digit vagy analóg értéket egy mikrokontrolleren, de hoyg mennyire nehéz ezeket a magas szintű nyelveket elsajátítani azt nem tudom megítélni. Főleg, hogy merre kéne elindulni. Vagy miben más ez az említett SCCM vagy a korábban említett DevOps egy C(++/#)-hez vagy Perl-hez, Pythonhoz, stb képest?
Asszem valami köze van a VSTS-hez, abban dolgoztam kicsit, abban tároltuk a requirementeket és a tesztleírásokat az előző helyen. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
azbest
üzenetére
Nincs 800, 7 se. 800 inkább amiből kijönnénk.
Akkor még 500 volt az itthoni, és 5-6000€ nettó közt kaptam meg, akkor még nem volt ennyi az euró, számoljuk 1,9-2M-val.
Ebből ugye kellett lakhatásra 1270€, mondjuk 450. Meg hozzátesszük a megélhetésre az 500-at, extra utazgatással, kicsit több ajándékkal a kisciknek kicsit több mint 500. Rögtön kijön, hogy a 2ből a felét tudtuk elrakni.
Most kevesebb lenne a nettó. Akkor valami trükkel a cég megoldotta hogy nyugdíjárulékot és TB-t itthon fizessek, így jobb lett a nettóm. Illetve akkor a fizum el volt osztva 12 fele és kész, itt meg karácsonyi és nyári bónuszokkal lesz meg a hasonló éves bruttó. Szóval inkább 1.65M lenne a rendszeres havi, plusz a bónuszok. Ebből lejön az azóta megnövekedett megélhetés, meg egy albérlet ára, 1000€ és 500e HUF közt marad jó esetben.
Mindketten dolgozás: Szerintem kint jobb esély van részmunkaidőst találni amit bírna is, itthon szerintem könnyebb heti 50-60 órás állást találni mint 20 órásat. Illetve azt néztem nincs lángosozó 50-60km körzetben, ebben látok némi fantáziát
Közelebb áll hozzá, szeret emberekkel foglalkozni (gyógyszergyárban dolgozott az oktatáson, ő szervezte az egyetemisták szakmai gyakorlatát, gyárlátogatásokat, közös képzéseket egyetemekkel, családi nap szervezés, onnan lett leszázalékolva, aztán vitt pubot, pékséget, aztán együtt csináltunk egy pubot) -
T0mBd1gg3R
veterán
Én is pont így látom. Nagyon jó ott dolgozni, de inkább majd 45-65 évesen szeretnék náluk dolgozni. Főleg aki az új campuson van, van egy enyémnél 1-2 szinttel kellemesebb fizuja, fele HO-ban van, annak szuper. Mi egy tök régi épületben vagyunk, szinte minden nap bent kell lenni, baromi sok és igazán szopatós meló van, és már nem érzem, hogy tanulnék belőle. Persze lehetne még kimenni a németekhez újabb betanulásra (változott a munkaköröm) de nem nagyon akarnak minket engedni, mert akkor ki dolgozik? Pedig az egy út lenne az expert irányba és onnan indokolta lenne az egyel magasabb szint.
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
Drizzt
üzenetére
Elvileg ő mondott fel, elkezdett hétvégente esküvőkön fényképezgetni meg drónozni, aztán már jobban keres azzal, nem hiányzik neki a stresz.
Igen, én is így gondolom, ha annyira tartott volna a nagyfőnök attól, hogy mivel tömi tele a fejem, akkor miért mondta, hgoy milyen jó ötlet, hogy amíg nem teszi le a lantot odamenjek pár napra a szabimból?
Igen vannak tervezett de még nem kiforrott változások. nem feltételen csak jók, nem lesz egyszerű, de valamit valamiért. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
VirsLee
üzenetére
Ketten mennénk ki, igen, a felnőtt nevelt gyerekekere gondolok, jó lenne őket is meggyőzni, de nekik a gyerekeik másik szülőjével még küzdeni kell emiatt, nem költöztetheted csak úgy külföldre a gyereket, van láthatás, stb.
Nem attól tartok, hogy kapja-e a rokkant ellátást (nem látom be miért ne kapná, magyar lakcímet nem látom indokoltnak megszüntetni) de valahogy jó lenne neki akár házastársi jogon, akár máshogy valami rendesebb biztosítás mint az EU-s TB kártya. Nem tudom még, ennek mi a menete. Avagy kint külön elindíthat-e mint ottani lakos aki nem dolgozott ott egy leszázalékolási kérelmet, vagy lehet-e honosítani.Kusza, igen. Hoztam egy döntést és családfőnél gondoskodom egy családról, amihez tartom is magam, mert a család az első, fontosabb, mint hogy BMW-ből bámuljam a dugót, ne Skodából.
Igen. a szeparáció jó lenne, ahogy volt 3 éve is. Nem nagyon szándékoznak önállósodni amíg nem kényszerülnek rá.
A feleségem dolgozott annak idején, sőt amíg egyetemre jártam ő volt a fő kenyérkereső. Csak mióta megszülettek a kicsik folyton szükség van rá, és az egészségügyi állapota sem olyan, hogy én eröltetném neki a munkát, amíg máshogy is megoldjuk. Bírná, szeretné is mert emberek közt lenne, de tudom, hogy romlana tőle az állapota. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
VirsLee
üzenetére
- Többet szeretnél kint félretenni, mint amennyit itthon egyáltalán meg tudsz keresni.
Ez ment a 9 hónap alatt, havi 1M ment a számlára
- Ezután összehasonlítod az itteni saját tulajdonú ház költségeit (ami szerinted 0) a kinti albérlettel. Nem vezet sehova.
Tudom hogy nem nulla, de egy albérlethez képest sokkal kevesebb
- Ha rokkantnyugdíjas a feleséged, miért gondolkozol egyáltalán azon, hogy a magyar egészségügyben maradjatok
Ez egy nagyon jogos pont, igen valószínűleg jobb lenne. Nem tudom még hogy mennek ezek a dolgok, kint is tudunk-e ottani rokkantságit kapni, vagy csak ott ledolgozott écek után?
- Nem számolsz a ház árának alternatív költségével, azt írod lakbér nincs (ha pl. 70m a ház ára, akkor a jelenleg elérhető 16%-os hozammal számolva 933k a “lakbéred” havonta)
Ez egy pillanatnyi helyzet, a kamat nem volt, és nem is lesz ilyen magas. Az emberek mégsem tolonganak eladni a házaikat és albérletbe költözni. Sőt nem is tervezzük még jó ideig eladni, max ha összeszedtünk annyit kint, hogy vagy kinti ingatlanvásárlásba fogjunk, vagy itthon jobb helyre vagy újabba költözni. Meglepő, de annyival nem drágább ki t az ingatlan.
Továbbá a házban lakik (ingyen) a két felnőtt nevelt gyerekem az unokákkal, mindketten nemrég elválva, most rászorulnak a lakhatásra.
- Nem számolsz a ház karbantartásának költségével
Igen, van költsége
- Nem gondolsz arra, hogy kinti tapasztalattal a következő melód jobban fizetne odakint
De, és pont ez jelenleg számomra a legfőbb vonzereje, hogy most egy kicsit szar lesz, de majd ezzel a tapasztalattal pár év után találok kint jobbat.
A költözés macerás, és leginkább akkor van értelme, ha hosszú távon gondolkozol.
Ezt majd meglátjuk. Nem akarok örökre kimenni ls soha többé nem költözni haza, de jobb lenne a gyerekeket is kivinni valahogy. Leaglább egy 5-10 évre én elszántam magam. Svájc sincs a melótól messze, ha később ott tudnék még egy szorzóval magasabbat találni. -
T0mBd1gg3R
veterán
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
nyunyu
üzenetére
Persze de a vele járó kiadások (albi 700-1000€ + rezsi) sem és az itthoni környezet és családi dolgok amit fel kell érte adni.
Illetve az is elég gáz hogy a főnök magyarázta interjún hogy hogy örülnek a fiuk hogy annyi munka van hogy be lehet menni szombat-vasárnap túlórázni, sorba állnak érte és a plusz pénz jól jön nekik. Közben kiderült hogy egy huncut fillért nem írtak nekik alá kifizetésre, le kell csúsztatni, átlag 70-120 túlórák vannak bent. Én azért számítottam egy plusz 1000 euró környékére ebből havonta.
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Valaki írna erre egy véleményt? Szóval villamosmérnök vagyok. Nagyon összevissza cikáznak a gondolataim, hogy merre tovább.
- Jelenleg bő 3 éve magyarországon jónevű, stabil, biztonságos, kissé szűkmarkú multi, villamos tesztelésen belül elég szopós meló, kicsivel br 1 alatt. Amiért 3 éve idejöttem az 1 év németországi betanulás, ami le lett röviditve 10 hónapra és br 89 ezer euró éves bért fizettek rá, de tudtam és mondták hogy túl van fizetve a kellemetlenségek miatt. Akkor majdnem ment a havi 1M félretevése.
Itt még visszamondhatnám a felmondást, talán egy 15-20% kicsikarható belőlük, és/vagy egy magasabb szintre hozás (vannak számozott pozíciószintek, technikus max 7 lehet, sima mérnökként a 8-as vagyok, 9-10 a szakértő-teamleader-projektmenedzser, efölött csoportvezető, ahonnan jár autó)
- Most ez a külföldi labor és csoportvezető meló van amit irtam, karácsonyi meg nyári pézekkel jön ki az évi 87000 € bruttó, meg egy céges kocsi magánhasználatra is (gyanítom 3 hónap után), 20-25 fő főnöke lennék, elég szopónak tűnik, de HIVATALOSAN főnök még nem voltam, ez nagy ugródeszka lehetne. Aláírtam de nyilván ki lehet táncolni, ha másnem elkezdem és felmondok első nap.
- van még egy ajánlatom amit már visszamondtam de nagyon csalódottak voltak, tuti kellenék még, bruttó 1.3M full HO. Teszteket kell írni, teszt setupokat megtervezni stb. Ez is több mint 200 plusz nettó havonta.Az a bajom, hogy jelenleg nem jövünk ki a fizumból (feleségem rokkantnyugdíjas, havi pár tízezer a bevétele, szerencsére egy saját Prst megyei házzal jött a házasságba, így lakbér nincs), folyton hozzá kell nyúlni ahhoz a Németországban gyűjtött tartalékhoz. Egy százas legalább hiányzik havonta (nyilván lehetne spártai életet élni, mert van aki megél ennyiből, de hát ne már ...)
A másik itthoni, full remote ajánlat erre épp elég lenne, de jó esély van rá, hogy a januári éves emeléssel is ennek a közelébe jutok.
A külföldi meló meg, hát reménykedtem, hogy el tudok rakni havi 1 millát, de ahogy utánaszámolgattam, a megemelkedett árakkal albi, stb, jó ha a fele menni fog.
Tényleg döntésképtelen vagyok.Ja még 1 dolog: tavaly csináltam egy villanyszerelő szakmát, és akartam itthon meló mellé vállalkozni kiegészítésképp, de lehet hogy mindezt kint megcsinálni sokkal profitábilisabb lenne.
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
dellfanboy
üzenetére
Szóval nem kellett nagyon sok időt itt tölteni, hogy kidőljenek a csontvázak a szekrényből.
Ez egy villamos tesztlabor, tehát nem IT. Külön cég, de egy cégcsoport tulajdonában van, annak a "leányvállalata" és ők is a legnagyobb megrendelő.Itt tartok az információgyűjtéssel és a benyomásokkal:
Problémák
- Az anyacég csak 80%-ot fizet a neki végzett munkáért, mindent azonnal akarnak prioritással a külső ügyfelek előtt, akkor is ha ők késnek a mintával, szopatnak ahol tudnak, nem fizetnek pluszban semmit, csak lenyelik a hasznot (ami van) Náluk van a HR, értelmes fizuemelés, beruházás, túlórakifizetés mind off
- Túlóra kifizetés nagy kamu, még a cégnek helyi főnöke sem akarja, ködösített róla, egy nagyon megbecsült kollégának sem engedte, és nem a genyó anyacég HR, hanem ő
- Nem klimatizált. Hogy lehet így a tesztek érvényességét felelősen aláírni, ha nem tartható a 23 +-2°C?
- Több munkakör egyben. Laborvezető + 3 csapat vezetője
- Ügyfelekkel beszélni, német anyanyelvű kollégákkal beszélni kicsit jobban kéne tudni németül
- Sokan felmondtak mostanában, részben a fentebbi okok miatt, nem tudok mivel motiválni
- Van releváns de nem mély szakmai tapasztalatom, de ha itt hiányosság lesz és rajtam számonkérnek abból gond lehet
- Rengeteg szabványmegfelelés, audit, QM témák amit mind nekem kéne vinni, de még a tesztriportokra is rámondani a végső áment.
Pozitívum:
- Juttatások, bár csak a mostanihoz képest jó, a feladatkörhöz nem sok. Bőven többnek kéne lenni 15-20%-kal
- Van 2 asszisztens, sok ügyfélkapcsolatot, dokumentációt intéznek, illetve a HR ügyek delegálva vannak a recepciósnak
- Azért jön pár ember az elhullottak helyéreSemleges:
- Akarják bontani a csoportot kisebb csapatokra, így lehetne feladatokat delegálni, ha jól történik
Magán:
- Nem tudom mernék-e erre egy évre albérleti szerződést kötni, vagy lehet-e rövidebb időre, vagy egy pár hónapra meghúzni magam valahol -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
Vision
üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Érdekes ez a Business as Usual és Projekt aránya.
Nálunk a mostani helyen pont az van, hogy amikor különböző projekteknek dolgozunk, tudunk haladni, megy szépen minden, tudunk projektre könyvelni, az a BAU.
Amikor valami nem megy, nem úgy működik ahogy kéne, javítás van, bővítés, karbantartás, hibakeresés, az meg a nem produktív munka ami gátolja a pénzkeresést, és overheadre könyvelünk.Azért van pár dolog, amit bár jó lenne tudni, direktben bekérdezni elég meredek egy vadidegentől. Pl hogy kik a görények. Azért nyilván meg fogja kérdezni tőle a nagyfőnök hogy mi volt, mi a véleménye rólam.
-
T0mBd1gg3R
veterán
Sziasztok! Gondoltam megkérdezem itt, hátha kapok pár tippet, vannak itt tapasztalt vezetők szerintem.
Kaptam egy csapatvezető állást külföldön. Holnap repülök ki beszélni az elődömmel, mert már nem lesz ott mire kezdek. Nyilván járt már rajta az agyam, de hátha kimaradt valami. Tudnátok esetleg pár dolgot mondani hogy miket érdemes megkérdezni tőle? Mik a fontos dolgok? Mi segíti elő leginkább a későbbi munkámat?
- Beosztottak
- Kapcsolat más cégekkel
- Kapcsolatok a cégen belül
- Feladatok
- Folyamatok
Ti mit kérdeznétek? -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
carapace
üzenetére
Én ezt a HAYS-t nem egészen értem.
4 kategórai van:
Junior 0-3 év tapasztalat
Szenior 3+ év tapasztalat
Csapatvezető / 5+ év tapasztalat
10+ év tapasztalat / felső szintű vezetés
Most akkor ha 10 éve vagyok mérnök és ebből 8 éve vagyok tesztelési területen, melyik kategóriába tartozom? -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
Qtya123
üzenetére
5-kor kelek, 5:15-kor a kocsiban vagyok, 6-kor becsekkolok, 15ig van törzsidő (fél óra kötelező ebédszünet) amikoris fél óra túlórával elindulok haza, és 15:45re otthon vagyok.
Nyilván ez az elmélet, és valami mindig csúszik, van hogy csak 6:20-ra érek be, vagy maradni kell tovább, stb.
De 2-3 hetente egy napot le tudok csúsztatni. Illetve HO is lehet, lehetne heti 1 is de inkább bejárok.
De alapból 16-tól azért van idő estig.
Alapvetően nem értem azokat az embereket akik az egész napjukat munkával töltik, én szeretem a kötelezettségeimet kora délutánra letudni.
Nyilván jobb lenne ha hétfőtől csütörtökig 8-12-ig dolgoznék
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
D1Rect
üzenetére
Kell hozzá 3 év szakmai tapasztalat, ami leghamarabb onnan indulhat hogy kiváltom a vállalkozást.
Még ha találok is valakit aki igazolja hogy nála dolgoztam, csak szeptember óta van szakmám szóval max fél évet nyernék.
Ugyan ez igaz a korábban említett tervezői jogosultságra. Mivel nem ezen a területen dolgoztam. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
tototos
üzenetére
Ebben is van valami, amit mondasz. De csak mondtam egy számot, szerintem többet is el lehet kérni. Vagy kevesebb órában.
Le lehet hajolni a fillérért, ha lesz havi 1-200 plusz de a főállásomhoz képest dupla órabéren heti pár délutánért vagy egy-egy szombatért cserébe, és közben beletanulok az nem rossz.
Amire még gondolok, hogy aki nincs otthon mert dolgozik, az szintén ilyenkor ér rá, örül is, hogy nem kell szabit kivenni.
Nyilván ez egy teljes felújításra, új építésre nem érvényes. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
bandus
üzenetére
Mondjuk a programozás sem áll messze tőlem, akkor már lehet abba az irányba kellene elindulni. Csak ez a tudásom nem annyira modern, C, C++, C# bizonyos fokú ismerete és sok évvel ezelőtti használata az oké, de modern API-kat, GIT-et, stb használni nem tudok, ebbe bele kéne jönni, elméleti alapokra lenne szükség.
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
Vision
üzenetére
Lehet, hogy nincs rajta nagy pénz, de gyakorlok, belejövök. Egy kis kiegészítés.
Ha azt mondom, hogy 15000 lesz az anyag, kb 4 óra alatt vagyok kész, 20 ezret kérek a munkára, akkor nem tudom mit takar az, hogy nincs rajta haszon? Nyilván elég sok szerszámom már van, persze nem minden. Ha ezt vissza is forgatom, veszek horonymarót vagy egy jó létrát/állványt és nem kp-ban realizálódik, akkor is előrébb vagyok. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Köszönöm a válaszodat!

Alapvetően kicsiben kezdenék, a faluban néniknél hibajavítás, villanykapcsolócsere, vezetékcsere, bojlertakarítás, és szép lassan mindig vállalnék valami újat, de először csak magánszemélyeknek ami belefér munka mellett.
És ha már úgy látom, hogy belejöttem akkor vállalnék el nagyobb munkákat, pl komplett ház, illetve fővállalkozókkal mindig nagyon vigyázni kell, előleget kérni, részteljesítés-kifizetést, stb.
Kapunyitó, okosotthon, napelem, regisztrált villanyszerelőség villanyóratelepítéssel, ezek majd később fokozatosan.
Hogy a mérnökségről lemondjak és csak ezzel foglakozzak főállásban, hát az nagyon-nagyon messze van, egyelőre nem tervezem. Csak mellékállásban. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
Qtya123
üzenetére
Nekem is sokkal többet jár az agyam ilyesmin, mint kellene:
Villamosmérnök vagyok, és ha igaz amit írsz akkor szerencsés, mert a bruttó 700-at elhagytam úgy 3 éve, és már nettóban közelítem meg, de azért még br. 1M alatt vagyok.
És ezt nagyon keveslem. Mert 2014-ben 1 éves diplomával kaptam br 430-at, kis túlórával 350-400 nettó és jobban éltünk belőle, mint most. Most nem lehet túlórázni, akartam most kifizettetni de lecsúsztattatták.A mai nap reggelén kerültem 0% motivációs állapotba. Járunk egy huszon éves csajhoz fodrászhoz. Tök ügyes, több helyen dolgozott, váltogatta, hogy lásson több mindent, de akkor is fodrász és jó 10 évvel fiatalabb nálam. Nemrég kezdett egy új helyen talán BP belváros nem tudom pontosan, a havi 2M-t hazaviszi. Igaz heti 48 óra.
Háromszor annyit keres mint én.
És akkor elfogott az a pusztító érzés, hogy én minek tanultam? Minek töröm magam a munkában? Minek beszélek nyelveket? Konkrétan ha holnap átköltöznék Németországba és ott mérnökként dolgoznék, akkor is csak maximum ugyan annyit keresnék, miközben jelentős extra kiadásom lenne vele (minimum 1000€ egy albi+rezsi).Tavaly szereztem egy villanyszerelő képesítést. Komolyan mondom érdemes lenne kiváltani a mellékállású vállalkozást, mert szerintem kisebb hétköznap délutáni melókra (16-20) max 4 óra el tudnám kérni a mérnöki napi béremet.
Annyi a baj, hogy piaci gyakorlati tapasztalatom nincs. Nyilván volt szakmai gyakorlat és nem is az elméleti meg a villamos részével lenne problémám, az volt is gyakorlaton, de falvésés, csőbehúzás, best-practice, termékpalettaismeret terén nyilván hiányos vagyok, és főállás mellette ezeket az ismereteket nehéz megszerezni, hiába mennék el valaki mellé dolgozni, az nyilván csak egész napokra fogadna bedolgozni.
Illetve magától a vállalkozástól tartok egy kicsit, mármint mellékállásban is van 25 pluszköltsége, meg nem is szeretném itthonra bejelenteni, mert akkor jönnek a különböző lehúzások mint a kéményseprés, inkább fizetnék havi pár ezret egy székhelyszolgálatért. De akkor havi 1-2 napnyi munkám fixen elmenne ezekre a költségekre. -
T0mBd1gg3R
veterán
Hát én nem értem ezt a hozzáállást, miért nem veszitek ki a szabit? Féltek, hogy kirúgnak? Nem azért élünk hogy dolgozzunk, hanem éppen fordítva, a munka célja, hogy megteremtsd az életed anyagi feltételeit.
Szerintem a 20-30 nap is baromi kevés. Előző helyen szabadon lehetett túlórát fizettetni/csúsztatni oda vissza, akár beírtam szabit, bementem dolgozni és kifizettettem túlórába, de ha 1-1 nap dokihoz kellett menni, ügyet intézni arra sose szabit vettem ki, hanem csúszóra.
Most akikkel dolgozunk franciák, náluk alapból 32 vagy 35 óra a munkahét de ők aláírták, hogy dolgoznak 40-et ezért kaptak plusz 4 hét szabit, meg eleve van nekik vagy 5-6 azért ez már baromi kényelmes, 40-50 nap alatt nagyon jól ki tudod magad pihenni, mehet nyáron 2x2 hét, karácsony 2 hét, őszi-tavaszi szünet a gyerekekkel és marad az 1-1 napokra is. Ez így szerintem batomi egészséges.
Én mosz szerintem kimaxoltam, volt tavalyról is szabim, április végén kivettem egy hetet, augusztusban idén először ránkerőszakolták a leállást pedig gyűlölöm mikor a munkáltató akar rendelkezni a szabival még ha törvényileg 70%-rol rendelkezhet is. Nem tudom az r&d-nek mi köze a gyártósor ütemezéséhez. Karácsonykor is úgy lesz kötelező leállás hogy dec 19-jan5 de szerencsére már nincs ennyi szabim így 20ig megyek. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
DanielLong
üzenetére
Van még ilyen meló? Én vállalom szívesen, ennél azért jobb vagyok
Milyen területről van szó egyébként? -
T0mBd1gg3R
veterán
A forgalom igen jelentős részéről tehet, hogy már mindenkinek van autója, mert jobban megy mindenkinek. Nem volt? Vettek. Anyának nem volt, kapott ő is. Ééés akkor mit csinál vele anya? Hát elviszi a gyereket az iskolába, mert a mai gyerekek annyira el vannak varázsolva, hogy egy 20-30 ezer fős városban sem képesek eljutni az iskoláig.
Mondjuk régen mi még bicikliztünk a suliba, szerintem kb 3-madikos korom óta biciklivel jártam egyedül (addig gyalog mert anyám munkahelye pont 2/3 úton volt) de ma már a forgalom miatt nem lehet elengedni őket egyedül, emiatt kocsival kell vinni, emiatt nagy a forgalom, és a forgalom miatt nem lehet őket elengedni egyedül, ezért kocsival el kell őket vinni... Ezt hívják pozitív visszacsatolásnak.
Talán a kötelező és jól működő iskolabusz lenne rá megoldás. Gyalog azért durva lehet, itt Gödöllőn van olyan része a városnak ahonnan a legközelebbi iskola 30-40 perc gyalog. -
T0mBd1gg3R
veterán
Volt is valahol cikk vagy riport vagy már nem emlékszem németországi életről, és azt ecsetelte az alany, hogy ugye senki nem hiszi, hogy kint kolbászból van a kerítés és hogy amikor valaki kimegy kétkezi hentes/gipszkartonos/villanyszerelő munkára és pár hónap múlva hazamegy új ájfonnal meg pár éves prémium(abb) autóval azt mind a pár hónap munkából kp-ra vette, csak ott könnyebben kap rá és sokkal kedvezőbb hitelt, meg ugyanúgy kihozta a telekomtól csak a nagyobb piaci verseny miatt kisebb díjcsomaghoz is megkapod.
Az igazi különbség, hogy ha kint kétszer annyit keresel és kétszer annyit költesz akkor kétszer annyit is tudsz félrerakni, ami majd hazaköltözve többet fog érni, de kint nem. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
axioma
üzenetére
Nem írtam le, de én számításba vettem annak idején. Dány-Hatvan útvonal, busszal Gödöllőn átszállással másfél óra volt egy irányba. A menetrend miatt nem tudtam túlórázni, ha a 16:30ast nem értem el akkor csak a 17:30 volt ahhoz meg 5 helyett 35 percet várhattam átszállásra. 3 hónapig csináltam, aztán vettem kocsit, kellett rá hitel de havi 50-100 ezer volt a túlóra meg a benzinpénz (akkor még volt hajdúszoboszlói címem, de volt havi max limit asszem 32-34 ezer forint körül) így behozta.
-
T0mBd1gg3R
veterán
Szerintem alapvetően a személyautó egy elég luxus dolog.
Feltételezzük, hogy nem shitbox-ról beszélgetünk, tehát szeretnéd korától függetlenül műszakilag és esztétikailag rendben tartani, ha nem is patika állapotról beszélünk, de 75-80%-ban megközelítve azt. Ezesetben ha használod is rendesen (havi legalább 1000 km) akkor üzemanyaggal, értékromlással, és az állapotmegóvással, karbantartással együtt szerintem ez legalább havi 50-60 ezer de inkább több, 2000km környékén már szinte biztosan eléri a 100 ezret havonta. Számoljunk egy átlag magyar családdal, keresnek mondjuk ketten 2 átlagbért, 4-500 ezret összesen. Tehát több mint 10%-ot elvisz csak a kocsi, de akár 20-at is. És ez a minimum, meg sem közelíti azt, ha mondjuk vesznek szalonból egy akármilyen faék egyszerű új autót.
Aki hazavisz havi (fentebb említett) fél milliót meg még az asszony legalább egy átlagbért az megteheti hogy legyen egy egyszerűbb új autója, de havi szinten nekik is elviszi a kocsi a bevételek kb 10%-át. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
axioma
üzenetére
Én az agglomerációban élő önmagamból indulok ki. A felnőtt nevelt fiam velünk él, levelező+meló, így 3 kocsink van, a feleségemé mondjuk csak 4 személyes, de általában elég lenne ha megyünk valamerre, nekem megfelelne egy ilyen 1-2 személyes commuter elektromos izé bejárni 23km-re Gödöllőre. Csakhát egy ilyen is lenne vagy 4-5-6 millió újonnan, akkor már megveszed a rendes autó méretűt másfélszer annyiért.
Szóval az 1 rendes 5 személyes autó (akár nagyobb 7 személyes vagy egyterű vagy emelt hasmagasságú álterepjáró) + mindenkinek egy 1+1 személyes a saját dolginak intézésére elég jó lenne, de hát nekünk van hol tárolni az autót az udvaron, míg pesten ez gond lenne. -
T0mBd1gg3R
veterán
A másik probléma a 8-16-ig munka. Nem szívesen vállalnék ilyen munkát kötötten pesten. 6-14-ig még vállalható a forgalom, de 16-18ig elviselhetetlen.
-
T0mBd1gg3R
veterán
Még egy szempontot azért megosztanék az autósok savazása közepette:
Ha te bekocsikáznál az agglomerációból (mondjuk 40 kilométerre laksz a BP táblától) te szívesen otthagynád egy adott esetben őrizetlen mégrosszabb esetben fizetős parkolóban az autódat, hogy felülj egy elővárosi vonatra ami bevisz a Keletiig, majd átszállj a metróra, és még arról egy villamosra majd sétálj kicsit? Vagy akkor már, még ha plusz 5 perc is (a sok átszállás viszi ám az időt), de inkább végig kocsiznál, hogy a közeledben tudd a kocsit, bármikor ránézhess, és ha az asszony délután odaszól, hogy extra program/feladat van és át kell ugranod Budára valamiért, akkor nem kell kimenned a kocsidért mondjuk Rákoscsabára, és még a sok koszos büdös emberrel és a baktériumtenyészetükkel sem kell együtt utaznod. És ha túlóráznod kell és 18 után már nem félóránként, hanem csak óránként jár a vonat és pont úgy végzel, hogy 50 percet kell várnod rá?
Ami nagyon jó lenne: 1 személyes elektromos keskeny járművek amiből elfér 2 egy sávban, esetleg úgy 2 személyes mint a vadászgép, egymás mögött. Illetve az összes budapestre be-ki vezető 2x1 sávos utat 3 sávra kellene bővíteni, délelőtt befele, délután kifele lenne 2 sáv. -
T0mBd1gg3R
veterán
A belvárosban én sem járnék kocsival, agglomerációból külső kerületekbe még oké.
Én úgy kalkulálok, hogy havi 1000km-t 'kommutálok', fizetnek havi 15 ezret, üzemanyag kb 25 ezer plusz olajcsere, értékvesztés, havi 20-25 ezer. De amit kapok cserébe:
- nem vagyok buszhoz kötve (napi 1 céges busz van a buszvégre ott átszállás)
- nem 1 hanem max fél órát utazok irányonként
- nem kapok el állandóan valami betegséget. Míg busszal jártam állandóan beteg voltam. Csak a táppénzen majdnem buktam havi 20-25 ezret amibe most kerül.
- be tudok menni boltba, találkozni valakivel, kötetlen időben járni -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
axioma
üzenetére
És dolgoznál a társadalom számra hasznos és sok gondolkodást igénylő szakmádban heti 80 órát? Nem fáradnál el túl hamar mind szellemileg mind fizikailag?
Ha egy fix 40 órás állásban nem tudok túlórázni akkor nagyon szivesen megcsinálom a ház körüli munkákat, hogy ne kelljen a fix béremből költeni ezekre, mivel ez inkább fizikai munka az agyam pihen közben (vagy fölösleges dolgokon jár, álmodozik és aggódik
). -
T0mBd1gg3R
veterán
Ezt valaki nagyon szépen levezette nekem Descartes-koordináta rendszerben.
Y tengely hogy mennyi fizetése/vagyona van valakinek, X tengely, hogy mennyit tett érte.
Te vagy az origóban.
Akinek több van azt irigyled ezért utálod.
Akinek kevesebb van az tróger ezért utálod.
Akinek ugyan annyi van de kevesebbet tett érte az máker/helyezkedős/hátszele van azt azért utálod.
Akinek ugyan annyi van de többet tett érte az lúzer.
Persze ez nem komoly, de van benne valami
-
T0mBd1gg3R
veterán
Ja meg vannak azok a szolgáltatók akik kifizetik az 50 katát a többi zsebben. Fodrászok, kozmetikusok, tetoválók, masszőrök, heti minimum 40 óra, óránként alapanyagon felül minimum 8-10 ezer bevétel, kiadás a bérleti díj, minimum nettó 1 milla de inkább több. Nyugodtan lehet segghülye, sőt legalább tud beszélgetni mindenkivel. Mondjuk én nem szivesen nyulnék más hajához/bőréhez.
-
T0mBd1gg3R
veterán
Sógornőm ápoló egy
elfekvőbenöregotthonban. Semmi pénzért nem csinálnám, egyszer voltam náluk valami számítógépes probléma miatt, konkrétan hullaszag volt, az a sor jutott eszembe a bibliából hogy "még ha a halál völgyében járok is..."
Kamionos bérek: nász kamionozik, 4 hét kint (holland központ, onnan bárhova, anglia, svéd, lengyel, spanyol) 1 hét itthon, kamionban lakik, nem beszél egész nap senkivel, el van butulva, nem lehet vele beszélgetni, 600 nettó, persze kajára, piára, kinti és itthoni nőkre és haverokra a magány kompnzálása okán elb*sz annyit, hogy jó ha megél. -
T0mBd1gg3R
veterán
Ez gondolom BP. Mérnökként a 400 közelebb van a valósághoz Pesten kívül de Pest megyében, 40 év körül már az 500 reálisabb.
Nem tudom ez az általad említett 500 mennyire igaz nem műszaki végzettségűekre, logisztikusok, marketingesek, egyéb diplomás gazdasági munkakörök.
Viszont ami zavar (bár tudom ezért majd kapok) mikor egy kőműves, kamionos, stb keres annyit vagy többet mint én diploma nélkül, igaz nem 8 (sőt én 7,5) órában, igaz nem légkondis irodában, nem teljesen bejelentve, talán a szabadnapja sincs fizetve, de napi 20 alatt nem kapsz már melóst se. -
T0mBd1gg3R
veterán
Én ezt leginkább április végétől augusztus elejéig abszolváltam, azóta egy korábbinál egészségesebb de fogyásra nem alkalmas életmódra álltam be, lassan lendíteni kéne tovább a szekeret, mert rég volt már az az augusztusi 2 hét szabi ami miatt abbahagytam.
Én gratulálok neked, hogy sikerült ennyit? Mit csinálsz? -
T0mBd1gg3R
veterán
Nem csak IT-ról volt szó, műszaki pályáról, én konkrétan a bme-villamosmérnökivel hasonlítottam össze a Kandót. Nekem a legtöbb munkátarsam az a se kövér se sovány se kigyúrt, 80-90 kiló, mild-dadbod-ra lőném be, de azért van 1-2 kifejezetten szikár izmos vékony is. Meg vagyok én aki most fogytam le 140-ről 120-ra

-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
Jhonny06
üzenetére
Ezzel egyet értek, nyilván csapatban kell dolgozni. De azért lássuk be alapvetően introvertáltabb emberek mennek műszaki pályára és extrovertáltabbak pénzügyire. Konkrétan a BME VIK-en szerintem a hallgatók jónéhány százaléka mild-aspergeres. De lehet ez változott az elmúlt tíz-tizenpár évben, de mikor én kezdtem sokan voltak akik nem tudtak szemkontaktust tartani, kontextuson kívül csatlakoztak egy beszélgetéshez, és láthatóan zavarban voltak bármit kérdeztél tőlük, és össze vissza ugrált a hangmagasságuk, beszédtempójuk, arckifejezésük érthetetlen módon.
-
T0mBd1gg3R
veterán
Az hogy valaki elindít egy 1-2 perces automatizált kommunikációs tesztet, és amíg fut megnéz 3 mémet 9gagen majd ledokumentálja a teszteredményt nem hiszem, hogy kontraproduktív. Az hogy munka mellett zenét hallgatunk fejhallgatóval, és néha váltok zenét az sincs a rovására. A többire csak azt mondtam, hogy működik, nem azt hogy valaki állandóan rajta csücsül.
-
T0mBd1gg3R
veterán
Ez így van csak amikor egy cég úgy érzi, hogy neki mindenhez van köze, nem csak a 8 hanem 24 óráddal rendelkezik az undorító tud lenni.
Hallottam már olyat, hogy valakit behívtak, hogy mire vett föl hitelt, pedig nem kért jövedelem-igazolást.
Meg amikor megmondják kire kell szavazni. Anyám is rámszólt már (amíg beszéltünk) hogy ne tegyek ki politikai dolgokat facere mert ő állami alkalmazott (pedagógus). Mondjuk max annyit találnának, hogy lájkoltam az egyik politikai pártot, de ugyanúgy a másikat is szóval 1:1. -
T0mBd1gg3R
veterán
Nálunk nagyon kevés dolog van letiltva, pl az nCore egyik címe le van tiltva de a másik meg működik
, munkatársam 9gag-ezik, face, 4chan, reddit is megy, és wifi is van, az van akinek mindig is működött és működik is, van akinek meg sose akar. Valamelyik nap letöltöttem egy albumot nCore-ról mobillal és utólag vettem észre, hogy nem kapcsoltam ki a wifit, de megy. Youtube-ról megy a zene egész nap mindenkinek. Előző helyen is ez volt, kb mikor eljöttem akkor tiltották a facet meg a yt-ot, ugyhogy ezzel nyert a spotify pár előfizetőt. Illetve ott párszor rámszoltak, hogy benne voltam a top3 adathasználóba és vegyek vissza a yt-ból. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
Sempronius89
üzenetére
Hát, nem tudom, én annak a híve vagyok, hogy a munkahely az munkahely a magánélet meg magánélet, és előbbinek pont semmi köze hozzá hogy 16:00-kor a Kék osztriga vagy az általad említett "integetős buli" felé veszed-e az irányt.
Ezzel szemben hallani olyat, hogy itt-ott aláiratják, hogy lehallgathatják a telefonod stb.
Amúgy meg kb annyi, hogy facebookon beállítasz mindent hogy csak a közelebbi ismerősök láthatjók, idegen vagy munkatárs (akit szintén beraksz távolinak) meg kb semmit.
Persze más tészta, ha valahogy lehallgatnak vagy komolyabb eszközökhöz nyúlnak. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
OPiiPO
üzenetére
Én nem azt mondtam hogy kizárólag ezeken múlik, hanem hogy kellenek ezek is (nyilván nem úgy értem hogy márpedig puskázni kötelező), hiába tanulsz k*rvasokat erőn felül, ha nincs előtanulmány, jó kapcsolat csoporttársakkal, felsőbbévesekkel, hogy tudd mit KELL a leadott anyagon felül tudni vagy milyen épp említett anyagból kell részletesen felkészülni a példatár alapján, melyik tanárhoz kell felvenni mert a másik megbuktat 90%-ot.. Nekem az sch kommuna/kaptár életforma nem volt való, ttny jobban bejött, haladni viszont akkor tudtam, mikor rendszeresen együtt tanultam egy sráccal aki 10 exosztálytársával kezdett (én senkit nrm idmertem) és sokat tanultak együtt is.
Fenntartom, hogy a bme nem az oktatás színvonala, minősége miatt nehezebb (szakirányról nem tudok nyilatkozni) hanem más módszerekkel kell tanulni, több kooperációt igényel és a számonkérés is tud kellemetlen lenni. Ha úgy vesszük jobban tanít a való életre hiszen kapcsolatokat kell építeni, önállóságra nevel, de nekem nem ez kellett.
A kandó straightforwardabb. Azt kapod amit látsz, megkapod a tanulni valót, amit leadnak ami és ahogy a könyvben van azt kérik számon. A könyv is magyarázósabb, a bme-n a hudson-nelson fizikakönyv volt ilyen. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
Resike
üzenetére
Amit most leírok az szubjektív vélemény, és a személyes tapasztalataimat tükrözi, nem kéretik savazni miatta:
Nekem kompletten a f*szom kivolt a műegyetemmel, mert ki kell mondani, NEM TANÍTANAK JÓL, az a lényeg, hogy megb*szhassanak. Szívatnak, szopatnak, a lényeg a kiszórás, mert a végzettek/felvettek aránya patinásítja a diplomájukat.
Akinek van Puskásos háttere, megfelelő baráti köre akikkel tud nap mint nap tanulni, megszerezni minden korábbi zh-t, jól puskázik, és szerencséje is van az tud időben végezni. Aki számára a tanulás inkább magányos tevékenység (pl nekem) és nem szereti magát fölöslegesen szopatni annak nem való.
A félreértések elkerülése végett a Kandón is követelnek, az sem könnyű. De amit számonkérnek azt le is adják, és jól meg is tanítják, antitisztelet a kivételnek. Igen szopatott Sándor Tamás, Tényi, Vajda Aurél, na hát a Valkai azt rugdosni kéne, mikor dec22-én 8-től 14ig szopat a kettesért, de utóbbi kivételével azért csinálták, mert a maximumot akarják kihozni belőled, amit benned látnak és mérnöki tartásból és ebből fakadó magunk kezéből csak tökéletes munkát kiadó hozzáállásból "kínoznak" és láss csodát hozzászoksz, hogy minőségi jegyzőkönyvet adsz ki a kezedből. Mert nem akarják, hogy elhíguljon a szakma, és ezt helyeslem. Hozzáteszem nem híradóra (a.k.a. ctrl+c ctrl+v szakirány) mentem, hanem műszerre, direkt mikrokontrolleres szakirányra, hogy tanuljak programozni, és direkt plc-s gyakorlatra mentem, hogy ahhoz is értsek.
A BME-n is szopatnak de egészen máshogy, sokkal g*cibben. Ahogy Horváth István és Horváth Tamás, Vitéz András meg a különböző Jelek gyaktanárok tudnak szivatni ahhoz nincs fogható.
Én úgy érzem azzal, hogy az alaptárgyakat (Matek 1-2-3-4-számtud, fizikák, jelek1, digit1-2, infó2, meg még jópár dolog) megtanultam a bme-n majd szinte a komplett kandót végignyomtam, igen átfogó képzést kaptam ami magas szintű elméleti (bme) és gyakorlati (kandó) tudást adott. Akkreditáláskor meg szívtam a fogam, hogy a kb 30 kreditnyi matekot elfogadták, csak épp a kandón a matek 1-2 valami 5-5 vagy 6-6 kredit és annyi, nincs több matek.
És igen, így utólag visszanézve 100%-ig biztos vagyok benne, hogy most meg tudnám csinálni, hiszen 14 éve kezdtem, egész más ember vagyok már közel kétszer olyan idősen. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
lajafix
üzenetére
Amit a legjobban utáltam a bme-n jelek és rendszerek, frekvenciatartománybeli analízis, Fourier-Laplace, stb, na végül abból volt az utolsó vizsgám a kandón államvizsga előtt (jel és képfeldolgozás elméleti részeként). Mikor kijöttem a többiek kérdezték hanyas lett, mondtam hogy ötös. Senki nem hitte el, nem is hallottak még ilyet
Előttem egy kivételével mindenki megbukott. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
Resike
üzenetére
Másodjára már elvégeztem a kandón csúszás nélkül, csak addig elb*sztam pár évet a bme-n.
Mondjuk utolsó félévben így is 63 kreditem volt :S Éjszaka a szakdogámat írtam vagy a projektet csináltam hajnal 2ig, aludtam 5-ig, mentünk a feleségemmel kenyeret szeletelni a pékségbe majd onnan busszal az egyetemre vagy a gyakorlati helyre. Szerintem öregedtem 2 évet abban az 5 hónapban. -
T0mBd1gg3R
veterán
Elkezdtem 18 évesen érettségi után a bme villanyt. Nem éreztem magam jól, nem szerettem, volt egy rossz kapcsolatom, aztán a mostani feleségem gyerekeit kezdtem el lízingelni, együtt vállalkoztunk, itt-ott dolgoztam (mediamarkt raktár, tesco pénztár, követeléskezelés, de előtte voltam hotel recepciós, gyógyfürdő pénztáros meg lápcsőháztakarító is) passzívon voltam, végül jelentkeztem a kandóra, akkreditáltattam, és 1 héttel a 26. sz.napom előtt államvizsgáztam (bsc). A feleségem le van százalékolva így egy fizetésből élünk (kap kemény 47 ezret havonta). A nevelt fiamnak becsúszott egy gyerek, épp mikor végzett a gimivel, töménytelen pénzünket elvitte, felújítás, a lány is hozzánk költözött, stb. Annyi, hogy a feleségemnek van egy fél háza, teljesen 2 generációs, egyik felében lakunk mi, másikban anyósom, szerencsére full normális és öröklési szerződésünk van rá, mármint a másik feléből már nem kell kifizetni a testvéreket. Na erre a házra is dobtunk jócskán még. Most vagyok 32, ezek után annyira nem csodálkozom, hogy jelenleg nincs meg a 3-6 havi tartalék, de ha gond van max eladom a kocsim.
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
dyablo0506
üzenetére
Most kicsit elvesztem, hogy most a te általad javasoltakkal, vagy a sanfransisco-s oldallal vagy azzal az agyhullám könyvvel kezdjek-e :S
Mindenesetre több fantáziát látok abban, hogy elkezdek java-t tanulni, mint hogy keresek egy csoportvezető/projektmanager állást, mert ez nemzetközileg eladható, hameg kikeverednék külföldre le se sz*rnák, hogy nekem itthon beosztottjaim voltak, sima beosztott "mezítlábas" mérnöknek vennének fel csak.
Jobban keres egy PC-s programozó, mint egy beágyazott? Ott kb villamosmérnök fizetésekről hallok. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
dyablo0506
üzenetére
Érdekes ez, mert villamos, gépész mérnök már nem megy el 450-500 bruttó alatt friss diplomával sem, de seniorként meg is áll 6-700nál, csapatvezető vagy managerként megközelítheti az 1 milliót, ezzel szemben egy programozó aki seniorként magasabb bérekre számíthat lentebbről indul.
Van egy exkolegám, összeszedett egy kis lóvét (még otthon lakik harmincpár évesen) felmondott és elment egy féléves java gyorstalpallóra valamelyik mostanában divatos "majd mi találunk neked állást" iskolába, azt mondja jó, de ő is olyan bruttó 400-ra számit max elsőre -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
dyablo0506
üzenetére
Köszönöm szépen, ez egy igen tartalmas leírás, átrágom részletesebben, vannak szürke foltok, mit hol keressek.
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
dyablo0506
üzenetére
Akkor kár még én is elmehetnék kezdőnek programozni? :D
Egy a gond, nem tudok nettó 400 alatt kezdeni mert a feleségem le van százalékolva, ennyiből is szűkös ketten. -
T0mBd1gg3R
veterán
Valaki rúgjon már oldalba, hogy az atya úristenben érdemes elkezdenki ezt a programozást rendesebben? Mármint itthon tanulni.
Minek teperjem magam villamosmérnökként, ha 30 év tapasztalattal se fogok annyit keresni mint egy nem lead csak szenior programozó?
Közben van hozzá hátterem, egyetemen C, C++, Perl, embedded C, minimális fpga, azóta C#, Python-ba szagoltam bele, Ardunio-t már le se merem írni, de semmi komolyabb, semmi GIT meg Eclipse meg web tapasztalatom nincs (15 ével ezelőtti html nem számít annak gondolom
), tudtok valami olyan tutorial sorozatot esetleg linkelni ami tényleg jó és nem a nooboknam mutatja be mi az a for ciklus meg változó?
Azt se tudom merre kéne elindulni. Python? Az most divatos, de mikor álláslehetőségeket látok ott vagy 4-5 olyan nyelv van felsorolva amiket nem ismerek. Mik mostanában ez a DevOps állások? Kb napi 4 órát ülök az Azure DevOps (leánykori nevén VSTS) előtt mint tesztmérnök (nem PC szoftver, hanem kézzel fogható termék HW-es és funkcionális tesztelése), a user story-k és test casek sűrűjében és látom a hiányosságait (tesztriport generálás hiánya).
Szerk.: Ja, PLC-t is programoztam, de olyat már nem, hogy pc-vel összekötve ment adatbázisba mondjuk gyártási adatokat. -
T0mBd1gg3R
veterán
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
travix
üzenetére
2017 júni elsején váltottam, akkor 17% emeléssel sikerült váltani.
Erre jött még rá a 7% azóta. amúgy valóban keveslem. Az a szép, hogy a szakszervezettel 2 hónapig rugóztak, mire kihozták, hogy 11% átlag egyéni megítélés alapján, az egységes 11%-ba a vezetők nem mentek bele. Ahogy hallottam mindenki 5-6%-ot kapott. -
T0mBd1gg3R
veterán
Na a jó kis forintgyengülés miatt, 2 éve mióta ezen a munkahelyen vagyok 10%-ot zuhant a forint és 7% fizuemelést kaptam
Még hozzászámoljuk a 20-25% inflációt... -
T0mBd1gg3R
veterán
Hát én sohse hallottam jókat a Boschról. Van 1-2 jó lehetőség jobb pénzért, de inkább felvásárolják a frissen végzetteket aprópénzért aztán adnak nekik évi pár százalékot. Volt egy technikus kolegám, 2 hét után könyörögte magát vissza annyira utálta.
Viszont 2 pozitív tapasztalat:
- Junior managers programról jókat hallottam
- Egyik kolegám Hatvanba ment projekt managernek és fizuval, képzésekkel elégedett volt, kissé lélekölőnek tartotta. -
T0mBd1gg3R
veterán
Sziasztok!
6 éve végeztem Kandó villamosmérnöki BSc-n. Azóta már elég sok mindennel foglalkoztam, volt CNC, automatizálás, de kb 5éve tesztelés. Ebből 3 év autóipar beosztott mérnökként, utóbbi 2 év pedig pici csapat de-facto vezetése, validáció, scheduling, resource management, laborépítés, laborvezetés, kalibráció, beszerzés, szabályzatok, requirement management, test plan (VSTS alias ADS) és persze riportolás a core tema meetingeken a legfőbb feladataim. Nem látom reálisan, hogy a belátható időn belül ki is neveznének, mert hogy kicsi a csapat (2 mérnök, 1 technikus, 1 beugró diák) vagy nőne az évi 4-5%-on felül a fizu.
Kicsivel br 6 fölött vagyok, a szokásos kiegészítőkkel (kilométerpénz, cafeteria, 60-90 ezer negyedéves bónusz). Ennyit az előző helyen túlórával megkerestem beosztott mérnökként, csak épp eltelt 3 év és baromira kilőtt az áremelkedés ha tagadják is. Valamit lépni kéne, mert ez így nem jó. Mi lenne a helyes irány?
- Pozícióváltás hasonló, tesztes, csoportvezető, esetleg projekt vagy termékfelelős mérnöki pozícióba. Itt talán olyan bruttó 800-1M reális lenne helytől függően?
- Átállni IT szektorra. Sokat programoztam az egyetemen, nyilván inkább mikrokontrollert. A gond, hogy itt minimum 3 évre fizetéscsökkenéssel kellene számolni, de utána elvileg jó lenne. Ez másodállásban nehéz, és elkezdeni is.
- Alternatíva a kettő között: Beágyazott SW fejlesztés
Mi lenne a jó irány?
Új hozzászólás Aktív témák
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Vezetékes FEJhallgatók
- XPEnology
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Esik a hóóó!!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 Pro (256 GB) (rendelhető)
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Honor 90 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Motorola Moto G72 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- ERAZER Cooling Kit V2 Vízhűtés - MD 62737 Beast 16 X1 gamer laptophoz
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Sok sárga kislány is mászkál, de annyira az aliexpress-sárkánycenter divatja szerint öltöznek, hogy nem nagyon lehet rájukkívánni.

Milyen területről van szó egyébként?
).
Előttem egy kivételével mindenki megbukott.
Csalódás, menni kell tovább, de most nem találok hasonlót.