Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#4023) #35193216 válasza D@ve89 (#4021) üzenetére


#35193216
törölt tag

Ráadásul érzek némi szakadékot az egyik fél álláspontja, hogy pályakezdőként 90k-val akarták kiszúrni a szemét, és hogy azért nem akarnak felvenni munkahelyi gyakorlat nélküli (de egyetemet csúszás nélkül elvégző) frissdiplomást, mert helyből nettó millát akar a semmiért.

Egyébként az, hogy valaki csúszik 1 évet, és 1 évig hallgatói jogviszonnyal szakmai gyakorlatozik gombokért, vagy hogy nem csúszik, és utána 1 évik ugyanez ugyanennyiért, szakmai szempontból ekvivalens lenne, adózás és jog szempontjából viszont nem. Anno én is voltam 1,5 évig szakmai gyakorlaton, és három bevált megoldás volt, egyik a diákmunkán keresztüli bejelentés (ott ugye nincs járulék), másik a full fekete, ami diáknál annyira nem feltűnő, a harmadik, az a ritkább, mert csak egyetemmel együttműködő vállalatnál lehet, az az ösztöndíjas szerződés. Ez nyilván jóval előnyösebb a munkáltatónak, emellett lehet abban is valami, hogy tényleg gombokért vállaltunk el ilyeneket, ezt úgy kell érteni, hogy volt aki a minimálbért sem kereste meg fejlesztői munkáért, heti 30-40 órában. Minimálbérnél kevesebbet meg végzett embernek jogilag nem lehet fizetni, csak olyan trükkökkel, amik immár veszélyesebbek.

Amúgy érdekes, gazdasági és (nem informatikai) mérnöki területen az is gyakran előfordul, hogy egy multi több éves, már végzés utáni gyakornoki programot hirdet, ahol egész korrekt fizetéseket adnak, miközben a gyakornok több területet is megismerhet a cégnél, a végén pedig aki érdemes rá, felajánlanak neki egy pozíciót ezek egyikén, az ő döntését is figyelembe véve. Nem egy ismerősöm kezdte így a karrierjét.

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.