Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• td

senior tag

válasz btotyi #1299 üzenetére

Jaja. :D

Az autocommit az mikor történik meg? A kapcsolat lezárásakor? Vagy minden egyes lekérdezés után?

• td

senior tag

válasz btotyi #1297 üzenetére

Semmi különös okom nincs rá, csak a meglévő kódot minimálisan szerettem volna módosítani. Tranzakciót egyébként nem használok benne, szóval az insert eredménye az benne maradna a táblában (végül is ez csak amolyan demonstráció-progi, nem akarom túlvariálni, mert a lényeg nem ezen van, de még lehet, hogy beleteszem).

Amúgy meg rájöttem (olvastam), hogy egy rs = psmt.executeQuery(), aztán if (rs.next()) is megteszi.

• td

senior tag

válasz btotyi #1294 üzenetére

Köszi, ilyen szinten ismerem a settereket. Csak arra lettem volna kíváncsi, hogy mivel véd az SQL injection ellen, de ha így végiggondolom, akkor meg is van a válasz szerintem.

A másikat akkor hogy lehet jól működővé tenni? Merthogy false-ot ad vissza, ha az első eredmény egy update count vagy ha nincs eredménye az SQL-nek.

if (rs.getUpdateCount()) ?

vagy:

if (rs.getMoreResults()) ?

• td

senior tag

válasz btotyi #1290 üzenetére

Na megvan a gond. Idézőjelbe kell tenni a mezőneveket is, de oda már nem kell a user neve. Ez preparedStatement-re is igaz.

Viszont újabb probléma lépett fel:

PreparedStatement ps1 = conn.prepareStatement("INSERT INTO \"WHUSER\".\"Orders\" VALUES (?, ?, ?, ?, 0, 0, ?)");
    ps1.setString(1, articleID);
    ps1.setInt(2, quantity);
    ps1.setString(3, customerID);
    ps1.setLong(4, totalcost);
    ps1.setLong(5, trackID);

if (ps1.execute()) {
    ...

Megfogadván tanácsodat, alkalmaztam az előkészített lekérdezéseket (tényleg, miket csinálnak a háttérben a setterek?), de az if igaz ága valamiért nem fut le. Több ilyen lekérdezésnél is rendben van, de ennél az egynél valami nem tetszik neki. A furcsa viszont az, hogy az INSERT berakja a sort, tehát az execute()-nak nem kéne hamisat visszaadnia...
    Ez az if azért fontos, mert az INSERT sikerétől függően kell update-elni is. setLong()-gal BIGINT mezőket állítok be, a többi varchar és integer.

• td

senior tag

válasz btotyi #1290 üzenetére

Az exception ez:

org.apache.derby.client.am.SqlException: Invalid operation to read at current cursor position.

Ez akkor van, amikor egy sima SELECT * FROM tábla jellegű lekérdezést csinálok. Az rs.getFetchSize() is nullát ad vissza. Viszont ha kiadok előtte egy rs.next()-et, akkor már nem nulla, és kivétel sem keletkezik. És rendesen le is lehet kérni a mezőértékeket, persze ezeket az első sorból adja.

A SET SCHEMA nem működött sajnos. Az APP-be hogyan tudom betenni? A jobb klikk/Properties... lapon nem lehet átállítani a Schema sort, és amikor a táblát létrehoztam, akkor is csak a WHUSER volt kiválasztható (legalábbis az Owner listából).

Ezt próbáltam amúgy:

stmt.execute("SET SCHEMA=WHUSER");
    ResultSet rs = stmt.executeQuery("SELECT * FROM \"WHUSER\".\"Stock\" WHERE ArticleID='" + articleID + "'");

És ugyanaz lett a kivétel, mint máskor is:
    org.apache.derby.client.am.SqlException: Column 'ARTICLEID' is either not in any table in the FROM list or appears within a join specification and is outside the scope of the join specification or appears in a HAVING clause and is not in the GROUP BY list. If this is a CREATE or ALTER TABLE statement then 'ARTICLEID' is not a column in the target table.

Csináltam úgy is, hogy a WHUSER-t '-ok közé tettem, de semmi... (kivétel amúgy arra nem volt)

A másik ötletet (parametrizált query) köszi, majd még kipróbálom azt is. Bár most nem az injection a legnagyobb gondom. ;)

• td

senior tag

Sziasztok!

NetBeans/Java adatbáziskezelésben otthon van valaki közületek? Az IDE-hez adott Derby-t használnám az egyszerűség kedvéért, de - alapvetően két okból kifolyólag - nem boldogulok vele.

Egyszerű csatlakozás és lekérdezés/adatmódosítás lenne a programban, konkrétan redelések rögzítése (ill. egy limitellenőrzés is).

A DBConnect kapcsolódik az adb-hez, a másik kettő metódus egy-egy webszolgáltatást valósít meg. Ami nem megy, és mindig kivételt dob, az a két következő fajta hívás:

rs.first()
    rs.getInt() / ill. rs.getString()

Valami nagyon nem stimmel nálam ezzel a ResultSet objektummal... :F

A másik gondot az SQL-utasítások okozzák. Arra már rájöttem, hogy valami oknál fogva nem elég a táblanevet megadni, hanem minősíteni kell a user nevével, amire létrehoztam még az IDE-ben, és idézőjelek közé kell írni. Tehát pl. Stock helyett "WHUSER"."Stock". Ezt onnan szedtem, hogyha a Databases alatt nyomok a táblán egy View Data-t, akkor a NetBeans is ilyen formában adja meg.

Viszont ettől még a SELECT * FROM ... jellegű lekérdezéseknél bonyolultabbak nem mennek, ott is reklamál, itt például:

int rows2 = stmt.executeUpdate("UPDATE \"WHUSER\".\"Orders\" SET OrderedByCustomer=" + orderedByCustomer + " WHERE ArticleID='" + articleID + "'");

...ez a gondja: org.apache.derby.client.am.SqlException: 'OrderedByCustomer' is not a column in table or VTI 'WHUSER.Orders'.

A táblanév az már jól van hivatkozva, de a mezőnév nem tetszik neki, és a táblához hasonló hivatkozással sem megy (WHUSER.Orders.OrderedByCustomer, persze idézőjelekkel).
    Nem tudom, milyen SQL-t használ ez a rendszer, de elég fura dolgai vannak.

Hálás lennék, ha valaki tudna ebben segíteni!

(MOD: ja, és még egy dolog. Azért jó lenne, ha valami rs.next() jellegű lépegetést is meg tudnék oldani, mert egy JSP-ben meg az árucikkeket szereném kiválaszthatóvá tenni egy legördülő listával.)

Idemásolom a kódot, vannak kommentek is. ;)

package com.sun.customerorderhandler;

import javax.ejb.Stateless;
    import javax.jws.WebMethod;
    import javax.jws.WebParam;
    import javax.jws.WebService;

import java.sql.*;
    import javax.xml.ws.WebServiceRef;

@Stateless()
    @WebService()
    public class CustomerOrderHandler {

@WebServiceRef(wsdlLocation = "http://localhost:8080/AmountPriceQueryService/AmountPriceQuery?wsdl")
    private com.sun.customerorderhandler.AmountPriceQueryService service;

static long CUSTOMERLIMIT = 60000;

public Connection DBConnect() throws java.sql.SQLException {

return DriverManager.getConnection("jdbc:derby://localhost:1527/FurnitureWarehouse","whuser","whpass");

}

/**
    * Web service operation
    */
    @WebMethod
    public long checkCustomerLimit(@WebParam(name = "customerID") String customerID, @WebParam(name = "totalCost") long totalCost) {
    // TODO implement operation

Connection conn;

try {

conn = DBConnect();

Statement stmt = conn.createStatement();

ResultSet rs = stmt.executeQuery("SELECT SUM(TotalCost) FROM Orders WHERE CustomerID=" + customerID + " AND Paid=0");

rs.first();

long owsTotal = rs.getInt(1); // egyetlen oszlop van

conn.close();

return (owsTotal + totalCost) - CUSTOMERLIMIT; // ha a limit fole megy, pozitiv lesz

}
    catch (Exception e) {

return 9999999; // mintha a limit fole ment volna

}

}

/**
    * Web service operation
    */
    @WebMethod
    public long placeOrder(@WebParam(name = "articleID") String articleID, @WebParam(name = "quantity") int quantity, @WebParam(name = "customerID") String customerID) {
    // TODO implement operation

Connection conn;

try {

conn = DBConnect();

Statement stmt = conn.createStatement();

ResultSet rs = stmt.executeQuery("SELECT * FROM Stock WHERE ArticleID=" + articleID);

rs.first();

int price = rs.getInt("Price");
    int orderedByCustomer = rs.getInt("OrderedByCustomer");

long totalCost = quantity * price; // a rendeles teljes ara

orderedByCustomer++; // vevok altal rendelt, kiszallitatlan mennyiseg

long trackID = Math.round(Math.random()*1000000000); // 10.000.000

int rows1 = stmt.executeUpdate("INSERT INTO Orders VALUES ('" + articleID + "', " + quantity + ", '" + customerID + "', " + totalCost + ", 0, 0, " + trackID + ")");

int rows2 = stmt.executeUpdate("UPDATE Orders SET OrderedByCustomer=" + orderedByCustomer + " WHERE ArticleID='" + articleID + "')");

conn.close();

if (rows1 == 0) return 0; // ha nem tudta rogziteni a rendelest

return trackID; // egyebkent a nyomonkovetesi azonosito visszaadasa

}

catch (Exception e) {

return 0; // ha sikertelen volt a muvelet

}

}

}

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés