Hirdetés
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ZUK Z2 - Kicsi a bors, de erős!
- Meggyi001: Párizs - Rue Buenos-Ayres - a szelfik utcája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
Húúú ez kimerítő írás volt.
Jó volt olvasni.
Köszönöm. -
Lord Myn
senior tag
válasz
Ferenci Norb #50 üzenetére
Én abandonware oldalokon próbálkoznék... (pl. a "my..." oldalon
).
-
Ferenci Norb
csendes tag
Sziasztok. A Colin Mc Rae 2. játék érdekelne ,de sehol nem találom már!
-
negro
őstag
Nekem alaplapi volt amit hasznalt a K6-2 ha jol emlekszem. Fentebb irtam arrol milyen jo kis proci volt a K6-2. Intel 166MMX utan a legjobb valsztas volt hiszen nem kellett slot1-re valtani es lapot is cserelni ellenben ha vki Celeron-ra vagy PII valtott. A 3Dnow! meg nagyobb dolog volt mint ma az X3D. Fel aron kaptad azt a teljesitmeny attol mint aki komplett platformot cserelt.
-
Z_A_P
addikt
válasz
Donki Hóte #39 üzenetére
Haaaat, az FPU az gyenge volt ott is, lasd: [link]
Ahol valoban eltunt ez a lemaradas, az az Athlon volt (K7) -
Z_A_P
addikt
válasz
Donki Hóte #39 üzenetére
K6-2 mar volt 3DNow! [link]
-
Pikari
addikt
válasz
Donki Hóte #41 üzenetére
Ezek a K6/3 die shrinkelt változatai. Mobil procik, viszont socket7 foglalatosak, így asztali alaplapokban is mennek általában.
-
-
Pikari
addikt
válasz
Donki Hóte #39 üzenetére
Létezett K6/2+ és K6/3+ is.
-
-
Z_A_P
addikt
A 486 utan a cyrix - amd (5x86-K5-K6) vonalon a CPU jo volt, kb hozta az adott Pxx jelolesu Intel Pentium szintet, viszont az FPU volt rohadt lassu ahhoz kepest. Emiatt pl a 3D jatekok is lassuak voltak. A cyrix meg is halt, az amd-t a K7 Athlon mentette meg, de mennyire!, ott brutal lett az FPU is.
-
Az AMD 5x86 az P75 szint. Ha 160MHz-en toltad neki mint általában akinek volt, akkor meg Pentium 90 MHz kategória. (kivéve Quake alatt, ahol jóval lassabb)
Csakhogy ez a proci még sehol nem volt akkor. A játékhoz képest 1-1,5 évvel később lett elérhető.A processzor követelményeket úgy értem a leírásban, hogy normál használattal, nem lebutítva. Ahogy a képek is mellékelve vannak.
Az NFS kapcsán ott a pont, ezt kihagytam, mindjárt beleírom infónak.
Köszönöm!
A 3DO verzió előbb volt, de jót tett a programnak hogy reszeltek még
az SVGA PC verzión ami így szebb és gyorsabb lett. Valaki képes volt ezt is letesztelni:
https://www.youtube.com/watch?v=DqBFAMr7upIZ_A_P köszönöm!
-
Z_A_P
addikt
Azt hittem valami unalmas par regi jatek leiras (es nem is akartam ujra melankoliaba esni a regi jatekok , kor miatt), de ez nagyon jo lett
Ahogy elottem irtak, en is (vagyis faterom) 386DX-40, 4MB ram, Trident kartya, svga 14 monitor, 120MB HDD.
Micsoda idok voltak.
Aztan jott par dolog, 56-os modem, matrix nyomtato, cdrom, joystick, hangkartya (ez akkora pluszt adott mindenhez a speaker utan hogy hihetetlen). 3D gyorsitonk nem volt sosem akkoriban, nem voltunk bo lere eresztve
Ujra irom, micsoda idok voltak!
Sok-sok kisebb nagyobb ceg, valtozasot jatekok, nem 10+ millio $ volt egy jatek kifjelesztes, porgott a vilag, dos, windows, mekkora valtas volt, ems/xms memoria, autoexec.bat, config.sys, rar tomorites raferjen a floppyra, es ne a 7. lemez legyen bad sectoros mikor tomoritjuk ki, stb... -
negro
őstag
Szinten '94-ben 386DX-40, 4MB memo, 170MB HDD, GUS, kis-nagy floppy. 14"-os SVGA. CD olvaso az viszont nem volt. Csak `95 vegen talan de akkor mar 486 -os gepben de itt kodosek az emlekek mi volt pontosan. Talan DX4-100? Nagy ugras, illetve mikor utol ertuk a kort az `97 osz kornyeke volt nalunk (batyam is persze nyuzta a szuloket) mert erkezett egy Pentium 166MMX es ev vegen meg egy Voodoo Rush. `98 vege Voodoo2 12mb + S3 4mb. `99 -ben ugras AMD K6-2 350-re es a Voodoo2 + 3dnow! combo eszement volt akkor es mi mentek a kiterjesztest tamogato jatekok.
A mihez tartast veget egy PII 400 -al is ennyit tudott (~80fps) csak eppen 2x annyiba kerult.
-
Silenzio
addikt
"A Wing Commander 3 az Origin-től emeli a tétet. Nem volt elég a Srike Commander vagy a Pacific Strike (mintha csak az előbbi küldetéslemeze lett volna floppyn) elszállt követelménye.
Az új alkotás már 4 db CD lemezen terpeszkedik. Korának a AAA+++ játéka. A Pentium a minimum hozzá, abból is a lehető legújabb, az átvezető animációkhoz Mark Hamillt (alias Luke Skywalkert) kérték fel szereplőnek."486 DX volt minimum hozzá, nem Pentium. Én 5x86-on próbáltam ki, amin a Pentiumot igénylő címek nem futottak. Apróság, the a The Need for Speed 1994-es. A PC-s verzió követte majdnem egy év késéssel.
-
Igen. Alapvetően az adta az ötletet az összefoglaláshoz, hogy ne legyen ennyi helyen szétszórva az információ. A neten mindenre külön rá kell keresni, akkor is ilyen adatbázisszerűen ömlesztve a sok adat. Elég sok árlistám megmaradt. Megvan az összes korabeli játékmagazinom is.
Olyan lehet, hogy nem teljesen sorban vannak a játékok. Próbáltam kategorizálni őket, nem ismételni magam 1-2 játékkal később.
(ettől függetlenül sorban dolgoztam fel, időrendben)Egyébként nekem pont az jött le így egyben látva, hogy régen is pontosan ugyanaz volt a helyzet mint most.
Jelenleg sincs mindenkinek RTX 4060 kártyája, mégis azt követelik meg a játékok vagy inkább jobbat. Próbálnak kényszeríteni a fejlesztésre.1994-ben nem volt elterjedt a 486-os, a programok mégis egyre inkább azt követelték. (ahogy írtam, ekkor már Pentium is volt)
A legagresszívebben az Origin játékok léptek fel. Lásd pl. Wing Commander 3, amihez egy gyors 486-os is kevés volt 1994-ben.
Nem mentek csődbe, vagyis gondolom így is nagyon sok példányt értékesítettek a játékból.A 386-os gépek 1993 végére kifulladtak. Egy "TFX" vagy "Stike Commander" teljes halált jelentett volna neki, a "Doom" már csak szenvedett rajta.
Nekem speciel ekkor még mindig a 286-om volt.Arról az időről is írtam összefoglalást:
https://logout.hu/bejegyzes/1992_mivel_jatszottunk_pc-n.html -
Lord Myn
senior tag
Valóban nem, de azért a tehetősebbnek már 486SLC/DLC volt (a még tehetősebbnek 486DX). Nekem '94-ben 386DX-40 volt 387 FPU-val és 4MB memóriával, 250MB HDD-vel, mindkét típusú floppyval (5.25 és 3.5) és dupla sebességű CD-ROM-mal, a hangkártya GUS MAX volt fél mega RAM-mal, SVGA kártya + monitor, szerintem ez az akkori PC átlag felett volt egy kicsivel.
-
freeapro
senior tag
Biztos jó az időrend? Én '91-ben építettem az első PC-met, egy 286-os AT-t a Schönherzben és akkor még az XT volt az ajánlott konfig. 3 évvel később biztos nem a 486 volt az elterjedtebb konfig.
-
válasz
AxBattler #28 üzenetére
Köszönöm!
A képet a Logout rakta bele amikor kiment címoldalra. Amúgy nem túl jó választás, mert már valami nagy felbontású remake verzió. Nem reprezentálja a korszakot. Az írásban le is cseréltem a Pinball Fantasyra - hirtelen ez volt kéznél. Keresgélek még, hátha van jobb.
-
-
Köszi a cikket, kellemes volt újra olvasni a régi klasszikusokról!
Legfelül melyik játékból szerepel a screenshot? Emezt nem ismertem fel.
-
-
3shae
aktív tag
Milyen nagy számban jelentek meg anno repülőszimulátorok!
-
válasz
Donki Hóte #21 üzenetére
Ha Redalertet akarsz játszani, akkor redalert.exe-t indítod telepítés után, ha dune-t, akkor meg a dune2000.exe, ha tiberian dawnt akkor meg tiberiandawn.exe-t.
-
Urby66
aktív tag
Huuuu, ezzel most nagy nosztalgiabombát dobtál le rám!
Én 386 DX-en kezdtem, aztán úgy fejlesztettem apránként amikor már semmi sem futott el. 4 megás gépem volt, és emlékszem, amikor a suliban reggel megtudtam, hogy lehet plusz 4 mega virtuális memóriát beállítani a DOS/4GW-vel, az életem egyik leghosszabb napja volt. Alig vártam, hogy hazamenjek és kipróbáljam, azután pedig alig vártam, hogy másnap a suliban elmondjam a haveromnak, hogy mégsem működött.Aztán mégis nagy config.sys és autoexec.bat mágusok lettünk.
Akkoriban a MicroProse volt a kedvenc kiadóm, ha valami kijött a jellegzetes piros logóval az elején már tudtam, hogy nem lehet rossz. Az UFO, az X-com játékok, a Transport Tycoon a szimulátorok amelyikhez sosem volt elég erős semelyik gépem.
Emlékszem az UFO-t az egyik havernál láttam egy 13-as monokróm monitoron, de teljesen beszippantott. Hetekig csak azt nyomtuk. A havertól a szülei elvették a billentyűzetet, mert csak azt látták, hogy minden helyett is gépezik. Persze az UFO-t teljesen egérrel kellet irányítani, kivéve egy entert, amit az elején kellett nyomni a tört verzió miatt (akkor még kb. senki se vett eredeti játékot). Szóval a srác ott könyörgött nekünk, hogy vigyünk át neki egy billentyűzetet mielőtt a szülei hazaérnek. Aztán csak a monitort kapcsolta ki vagy 2 hétig.
A Comanche, Syndicate, persze a Doom, nagyon mentek. Aztán pedig a Duke Nukem demo amit haverral vagy ezerszer játszottunk végig. Kalandból persze a LucasArts volt a kedvenc, bár akkor még nem tudtam andolul a Day of the tentacle-t végig tudtam úgy játszani, hogy emlékeztem melyik perbeszéd alatt melyik választ kell nyomni. A Beneath a Steel Sky is nagyon jó volt (aminek a modern folytatása sem sikerült rosszul szerintem)
A Little Big Adventure az első játék, amit a gazdag havernál láttam 486 DX2 66-os gépen már SVGA grafikával (ha jó emlékszem 256 szín mellett) ami akkor hihetetlen volt. Ő volt az egyetlen akkor akinek volt CD a gépében, pentium is neki lett elsőnek. (aztán cikiztük is a hírhedt bug miatt.)
Később Oldman tuning rovatának hatására sikerrel húztuk fel a másik haver DX2-esét szédületes 100 MHz-re így képes volt SVGA felbontában futtatni a Screamert – pár percig – aztán szétfagyott.
Meg amikor a gyógyszertárban haver anyukájának munkahelyi gépén indítottuk el az Eurofighter-t, mert az volt a leggyorsabb, amihez hozzáfértünk. Beállítottunk egy szürkületi időt, és csak röpködtünk a táj fölött meg néztük a külső nézeti kamerákat ami akkor valószínűtlenül valóságosnak tűnt. Akkor úgy gondoltuk ennél jobb grafika már nem is létezhet.
Aztán nekem is lett erősebb gépem, bár már nem emlékszem mi, és jött a Destruction Derby, a Terminator, és a többiek….Szerintem jó volt ebben az időszakban kölyöknek lenni.
-
-
válasz
Donki Hóte #17 üzenetére
Ami kell neked, az az https://www.openra.net/
-
Életemben 1x akartam elmenni javítani vizsgát , mert igazszágralanul 4-eat kaptam, júniusban már nem volt időpont augusztusra kaptam, de kijött a Tie fighter, annyira belemerültem, hogy megyőztem magam jó lesz a 4-es (nem is a 4-es az hanem az igazságralanság zavart, de közben eltelt 2 hónap, a játék meg jó volt
-
-
Pikari
addikt
az első 3d gyorsított játékok közül születtek nagyon jó játékok, de aztán azok is átmentek az n+1-edik wasd repkedésbe 2000 körül. amúgy 97 közepe-vége fele már kaphattál egy riva128 kártyát 30 ezer ft körül (mai áron ~150k), az azért nem annyira kardba dőlős ár, bár kétségkívül nem olcsó.
-
negro
őstag
Nem voltak meg 3d gyorsitok. Nem lehetett tovabb tolni a grafikat mert a cpu nem birt vele ezert par jatek ezt a megoldast valaszotta. Szerencse volt valasztek boven. Ilyen szemponbol inkabb a `96-97-es ev volt szomoru mert ott volt mar GL quake, nfs2, de legtobben 320x240-ben toltak ahogy en is majd mar jottek az infok, kepek Q2, Unreal-rol es amultunk a grafikan kozben egy Voodoo mai ereteken 200 ezer forint kornyeken ment de az is csak a memoria arak akkori bezuhanasa utan. Az indulo ara jo 300 ezer volt. Egy komplett gep es benne levo vga melle meg ennyit kolteni + egy 3d gyorsitora?
-
-
Viktor77
titán
válasz
Donki Hóte #11 üzenetére
Ahogy olvasom, külön már nem megvehető, csomagban tudod 20 euróért (vagy előfizetsz az EAPlayre 6 euróért havonta, abban is benne van).
Kifizeted, megjelenik a Steam könyvtáradban, letöltöd, játszol. Ha nem menne, van visszatérítési idő, asszem ez most 2 óra. -
totron
addikt
Aggályos ez a szerelési díj. Hibátlan írás.
-
Á, ez szuper lehet
A RedAlert2 1,5 euró, ami meglepően korrekt ár. Csakhogy teljesen járatlan vagy az ilyen formájú kereskedésekben
Kifizetem, letöltöm a játékot, aztán mi történik?
Ez van írva rendszerkövetelményekhez:
Ez azt jelenti, hogy a letöltött játék egyből fut Win11 alatt, tehát nem kell hozzá semmilyen DOS emulátor
-
negro
őstag
En spec. az itt megemlitett jatekok 90%-at ha nem is vittem vegig de ki probaltam persze nem a megjelenes idejen. 8-9 eves voltam igy volt ido boven. A 4 megas mizeriarol jutott eszembe, hogy mennyire ki voltam akadva, hogy nem megy egy Screamer. De szomszed srac kolcson adta a szinten 4 mb-os moduljat, hogy ki tudjuk probalni. Majd szomorkodva vettem ki es adtam vissza.
Viszont olvasgattam mar akkor a chip magazint es abban volt egy tipp, hogyan kell dos-ban virtualis memoriat csinalni es igy mar el indult, igaz akadt meg ki-ki fagyott ha jol emlekszem. Szerencsere szulok karacsonyra megdobtak a gepet meg 4 megaval. Nem tudom mennyi volt `95-vegen az ara 4bm-nak de a `94 januari lista ar 16 ezer forintja annyi mint ma 160.000
Amugy is retrozom jo par eve most es jo az ilyen idoutazasokat olvasni de ugyanakkor el is szomorit, hogy ez a korszak ahol lelkes jatekfejlesztok krealtak a jobbnal jobb jatekokat es az az idoszak mikor minden evben "forradalom" volt e teren, innovaciok, mennyire el laposodott es kapzsiva valt az egesz jatek ipar. 1990-2005. Az aranykorszak vege.
-
Acélfarkas
őstag
válasz
Donki Hóte #7 üzenetére
Red Alerttel kapcsolatban nem tudok segíteni, de DOS emulációra ott a Dosbox.
-
Viktor77
titán
válasz
Donki Hóte #7 üzenetére
Ahogy olvasom, ami Steamen van, mindent tud amit szeretnél.
-
Nosztalgiám lett, játszanék a C&C Red Alert2 játékkal.
Csak éppen ennek több akadálya is van
Egyrészt nincs CD-ROM sehol sem a közelben, ahová a CD-ket be tudnám rakni
Elérhető valahol a RedAlert2 valami ISO formában, amit egy DaemonToolsba be lehet rakni? Vagy hogyan megy ez mostanában?
A másik probléma, a DOS emuláció. Milyen program van arra, hogy régi DOS-os játékokat lehessen Win11 alatt játszani? Vagy mi erre a megoldás mostanában?
-
Pikari
addikt
Ez az éra az, ami visszanézve, nekem csalódást keltő volt, kb destruction derby/lhx/ecstatica/alone in the dark 1 után. Ekkor kezdődött az, hogy van 3d, és akkor a AAA wasd mozirepkedéssel akarják az embert lenyűgözni ahelyett, hogy a játék az ténylegesen játék lenne. Ez tartott pár évig.
Aztán 1997-2000-ig volt megint egy időszak, amikor rohadt jó játékok jöttek ki.
És 2000-től 2010-ig megint mozirepkedés. -
EkSYS
senior tag
Remek és részletes áttekintést adtál! Igazi nosztalgia azoknak akik anno - 30 éve - belekerültek ebbe a sprilába és átélték mindazt hogy milyen az élet 80Mb-os HDD-vel, hogy egy TSENG 6000 hol volt elérhető boltban, az 576 Kbyte vagy a PC Guru milyen újdonságokat mutatott be és órák után ment a biznisz "kinek van meg?". Az biztos hogy a Gravis állati jó kártya. A fejlesztések anno igazi előrelépések voltak mondjuk szerintem egy proci váltás ma 5700x-ről 7800X3d-re vagy egy 4070 , 5070-re már nem érződik olyan fajsúlyosnak - bár ez lehet a korunkból is adódhat. Micsoda öröm volt amikor az intel 486 DX először futtatta a Doom-ot 30 fps felett (386 után) !!! és nem a béna adlib-bal hanem egy SB pro-val szólt (esetleg egy gravis zenével). Micsoda meló volt az első CD-t megírni
ha csak egy 210-es vinyód volt. Egyáltalán a megyébe ki tudott cd-t írni, be kellett jelentkezni hozzá és ha mázli volt még volt is cd-je. Mindegy..jó kis összefoglaló - kellenek az ilyenek.
-
Szerintem ennyi programmal senki nem játszott. Azért is írtam össze, mert kíváncsi voltam a fejlődésre, meg jó látni hogy páran honnan indultak. Kik voltak régen.
Azt gondoltam, hogy a DemoSceneben saját gyártású volt minden
Gratula a progihoz, én sajnos nem merültem bele annak idején a programozásba ilyen szinten.
A 96-97 évről jutnak eszembe magyar demo csapatok, de nem sokat tudok róluk. Nem néztem még utána.
Illetve, ebben az írásban egy kicsit hanyagoltam a DemoScene-t, inkább a 96-97-98-ra koncentrálnék, amikor berobbannak, akkor eszméletlen jó programok születnek.
De ha van ötlet, szívesen veszem, lehet beleírom az összefoglalóba. De az sem célom, hogy egy adatbázist készítsek, amiben minden szerepel. Csak a különlegességet próbálom kiemelni, hogy ne legyen unalmas. Így is túl hosszú lett az írás.Lord Myn, köszi az infót, javítottam. És az egyéb különlegességeket is, most hétvégén beleszerkesztem.
-
Strezi
őstag
Hogy volt ennyi idő játszani?!
Mondjuk én meg demoscenéztem, a fentebb említett védett mód, illetve memóriakiterjesztés nagy flash volt az első 386 deszkámmal. Sikerült desztillálni a protected mode lényegét, és egy pár bájtos kód lefuttatása után (kvázi saját dos4gw) az akkor flatreal módnak hívott modelben programozgatni.
Gyakorlatilag minden más változatlan maradt, csak a 32bites indexregiszterekkel lehetett 1MB fölé is szabadon címezni.
Demoscene révén 94-ben kaptam GUS -MAX-ot, nagy kirélyság volt! Azon gyakorlatilag nem fogyasztott a MOD lejátszás procit. Írtam egy rezidens playert, ami a DOS felett, hátttérben felső memóriában játszotta a zenéket kódolás közben
Nekem ez volt ajáték -
Acélfarkas
őstag
Jó összefoglaló. Nekem az első 3D játék a Wolfenstein volt. A DOOM csak utána került hozzám.
A Hearth of Darkness nagy élmény volt. Belőle kéne egy remake verzió, a játékmenete, hangulata zseniális volt szerintem. -
Lord Myn
senior tag
Jó kis válogatás!
Mint, ahogy korábban írtam az Under a Killing Moon, a korának Crysis-a volt (nem volt gép, max. csilliárdokért, amin full grafikán ment volna). A Fade 2 Black a Flashback közvetlen folytatása volt, kár az elbaltázott irányításért (ennek ellenére anno végigszenvedtük, a végén ráadásul 2 befejezés között is lehetett választani), mert tényleg az első full 3D TPS volt, megelőzve a Tomb Raidert is.
A Rebel Assault 2-nek 8GB memória kellett, nem volt elég a 4, és az első élőszereplős Star Wars film volt a klasszikus trilógia óta. Hiányolom a Sierra játékokat, pedig ekkor váltott nagyfelbontású rajzfilm stílusra (King's Quest VII, Space Quest 6), illetve 95-ben jelent meg a hírhedt 7(!) CD-s horrorjátékuk a Phantasmagoria...
Új hozzászólás Aktív témák
- ThinkPad T480s 27% 14" FHD IPS i7-8550U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- Dell Precision 5540, 15,6" FHD IPS, I9-9880H CPU, 32GB DDR4, ÚJ 512GB NVMe SSD, T2000 4GB VGA, WIN 1
- HP Pavilion 14-dv0xxx, 14" FHD IPS, I5-1135G7 CPU, 20GB DDR4, 512GB NVMe SSD, WIN 11, 27% áfás száml
- HP Pavilion 15-eh1xxx, 15,6" FHD IPS, Ryzen 7 5700U CPU, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, WIN 11, 27% áfás
- Dell Latitude 5590, 15,6" FULL HD IPS, I5-8350U CPU, 16GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 11, 27% áfás szá
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest