Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:03:10

LOGOUT.hu

Amit a Coffee Lake-ről tudni érdemes!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4901) Dare2Live válasza Milka 78 (#4898) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

8700Khoz nem elegek a fenti lapok?

Mármint alapon.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#4902) Shamli86 válasza GFerr56 (#4899) üzenetére


Shamli86
tag

Hali. Most raktam fel az új biost. Van ugyan úgy normál Vcore állítás is biosban. Én nem szoktam felrakni az AiSuite progit.

(#4903) GFerr56 válasza Shamli86 (#4902) üzenetére


GFerr56
aktív tag

Hay!

Ez nem a"normál" állítási mód, megjelent egy "jelleg görbe", amin két csúszka segítségével tudsz állítani.

Üdv

.Minden eshetőségre gondoltam...hmmm, lehet, hogy én vagyok a gyilkos? - Frank Drebin...........és a farkam benne volt a Guinness Rekordok Könyvében....ki is tiltottak a könyvtárból....

(#4904) Cyberboy42 válasza GFerr56 (#4903) üzenetére


Cyberboy42
senior tag

az adaptive mode a legjobb a feszültség beálításához. mert a megadott érték lesz a maximum a procinak full load közben, de attól még visszaveszi a feszültséget amikor idle-ben van.

...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...

(#4905) laychi válasza Cyberboy42 (#4904) üzenetére


laychi
veterán

Ez azért így nem teljesen igaz, haswellnél így volt,már amelyik nem feszelt túl avx terhelésnél.
Itt a kávénál már az llc beállítás is befolyásol.

(#4906) Shamli86 válasza laychi (#4905) üzenetére


Shamli86
tag

Akkor a normál beállítás a legjobb?

(#4907) laychi válasza Shamli86 (#4906) üzenetére


laychi
veterán

Nem feltétlenül.
Én adaptívon használom, kevesebb feszt adtam, mert normál használat mellett kevesebbel is beéri a proci,llc pedig úgy lett beállítva, hogy avx2/fma3 kombóhoz prime alatt is elég legyen a fesz.
Ez nálam msi lapnál auto llc vagy llc4-gyel érhető el. Más lapoknál passzolom, ki kell tapasztalni

27 collal kapcsolatban meg annyi, hogy talán ha a monitor teteje szemmagasságban van, illetve még hátrébb tolom az asztalon, akkor talán nem lenne probléma a mérettel

[ Szerkesztve ]

(#4908) Milka 78 válasza Dare2Live (#4901) üzenetére


Milka 78
nagyúr

Alapon elég,sőt egy kicsi oc is belefér egy szolidabb fesszel (bár ez utóbbira a Killer SLI-t is meg lehet nézni).

(#4909) Cyberboy42


Cyberboy42
senior tag

ismét tesztelgettem picit, most hogy visszakaptam a lapomat :)
néhány érdekes dologra, meg eredményre jutottam, szóval gondolom megosztom.

volt itt korábban szó arról hogy nem sokan használják az asus programjait, konkrétan az asus ai suite 3-at azon belül is mondjuk a fan xpert 4-et... vagy az alaplapon lévő ventilátor beállításokat, és inkább mondjuk egy fordulat irányító panelre bízzák ezt. Én is évekig egy ilyan zalman cuccot használtam, de most már ezek a lapok nagyon jó lehetőségeket kínálnak e téren:

a Q fan tuning oldalon mindent be lehet állítani, sőt, ha leteszteltetjük a ventiket, akkor a minimum értéket sokkal alacsonyabb pontra helyezi és ráadás az, hogy ha DC módot választjuk, akkor bekapcsolható Fan stop. vagyis a minimum hőfok alatt a ventik teljesen leállnak. innentől meg a gép teljesen néma ;) (jólvan, a proci venti nem tud megállni, de az már tényleg csak a minimum)
na most a fan xpert énnél tovább megy

itt már a maximumot is ki lehet tolni, vagyis nem kell hogy 75 foknál már fullon tekerjen minden, nálam például ez 80 fokra van téve

és most ey picit vasról xD. Adott egy 8600k meg az Asus TUF pro gaming, ami nem éppen a leghíresebb lap, és ugyanakkor lehet hogy a procim is a gyengébbik fajtából van, szóval itt egy kép.

aki nem ismeri az intel XTU-t annak ajánlom, minimum kipróbálásra, tényleg nem kell minden pici feszültség emeléshez a biosba rohanni, már ha nem fagy ki a gép teljesen...
naszóval itt látható, hogy 4,8Ghz-en mi kell neki... 1,28 volton szinte azonnal elszálltm.. ez a fesz még elég neki a 4,7Ghz-re... 1.32v-on már bírta kb 3 percig. később 1,33v-on mér nem állt te 15 perc után sem. elkönyveltem stabilnak ;] persze prime95 alatt tesztelve, látni is a teljesítmény felvételt...165 watt...
ehhez azt kell tudni, hogy ki kelett kapcsolnom az alaplapi vr thermal controlt, mert ott falba ütközött állandóan, és throtlingolt... hosszas keresgélés és méricskélés után mertem csak ezt meglépni,mert nem, voltam biztos benne hogy a lap ezt kibírja...viszont a kikapcsolása csak egy magasabb hőfok értéket alít be a vrm-nek, és mivel mértem is magát a hűtőbordát így nyugodtan kijelenthetem hogy még minden okés.
az llc level 5-re van állítva így a lap droppol is egy picit, vagyis az a 1.33volt hwinfoban mérve 1.31vcore-nak felel meg. talán lehetne llc 6 vagy 7 és akkor konkrétan 1.31-et adnék neki, de valahogy így jobban tetszik, stabilabbnak vélem.
az AI suite-ról még ejtenék néhány szót: az olyan dolgokat mint az llc, meg a többi digi vrm cucc nagyon szépen állítható benne menet közben, vagyis szintén nem kell restart ahhoz ha valamit ezek közül tesztelnénk. ugyanakkor rájöttem egy bugra is:

a vccio feszültséget rosszul jelzi ki, és ha álítok rajta akkor kifagy a gép. minden mást lehet benne módosítani, persze ezt is cak amíg tesztel az ember, és majd a véglegeset biosban kell belőni.
annak aki ibt-re veri, 191Gflopsot ad... a ramok 2666-os crucial 1.2voltos szettek, ezeket majd méskor hajtom ki a maximumra :o és itt egy kép az instabil 5ghz cinebench eredményről is, csak hogy legyen :D

...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...

(#4910) klepto


klepto
addikt

Sziasztok!

Az i5 8400 támogatja az Intel Optane technológiát?
Ha igen, kizárólag Intel Optane SSD-vel használható, vagy jó hozzá bármilyen 3D NAND SSD (pl. Ez is)?
A válaszokat előre is köszönöm:R

Ha magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)

(#4911) schawo válasza Cyberboy42 (#4909) üzenetére


schawo
titán

Gigabytenál ilyen sokpontos, grafikonos beállító a biosban (is?) van. Mindent tud ugyanígy, és nem kell hozzá szoftveres polling, bármilyen oprendszer alatt megy. Valamint minden egyes ventiporton tudja. Nálam alaplapvezérelt félpasszívra van állítva a cpu hűtés, a vrm hűtés és a házhűtés is. Mindegyik csak 60 fok fölött kapcsol be és a max 80 foknál jön el.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#4912) Dare2Live válasza klepto (#4910) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

chipkészlet támogatása fontos. lapnál ott van tudja. Nem nem.

kb bármely más SSDvel is használható.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#4913) Devas válasza Devas (#4897) üzenetére


Devas
őstag

B-s lap menne alá, ha majd lesz. Valaki nekem azt írta, hogy laboratóriumi körülmények között tudja tartani csak a 4,6-ot, meg komoly VRM kell hozzá. Azért kérdem, ha esetleg valakinek van itt ilyen procija, mik a tapasztalatok. Most akkor jár hozzá gyári hűtő, mert erről sehol nem találtam utalást?
Köszi!

[ Szerkesztve ]

Melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás? A tojás... mivel az reggelire volt... a tyúk meg ebédre.

(#4914) Cyberboy42 válasza schawo (#4911) üzenetére


Cyberboy42
senior tag

igen, gondoltam hogy más gyártóknál is van ilyen, csak mivel pont asusom van, hát erről írtam :) és igen, van az a grafikonos beálítás is biosban, de ott bizonyos dolgokat nem lehet beálítani az advancedhoz képest...és sajnos csak a szoftveres verzióban lehet kitolni a maximális hőfokot, ami a biosban 75.
egyépként érdekelene hogy érted el azt az 5,1ghz-et. mekkora fesz kell neki nálad, és mennyire stabil? mivel tesztelted? delides?

...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...

(#4915) bajnokpityu válasza Dare2Live (#4912) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Nem csak spec Intel optane ssdvel megy?

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#4916) Cyberboy42 válasza bajnokpityu (#4915) üzenetére


Cyberboy42
senior tag

bármilyen m2 ssd-t belerakhatsz hidd el :) az optane picit talán gyorsabb, de azt a felárat úgysem éri meg.

...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...

(#4917) janos666 válasza bajnokpityu (#4915) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ez a tiered-storage jellegű HDD-SSD cache játék egy elég régi-új funkció. Akkor találták ki, mikor kis méretben már elérhető, és úgy-ahogy megfizethető volt a NAND SSD, de nagy méretben sehogy, vagy csak eszméletlen drágán. Most pedig jobb híján előtúrták, hogy na akkor ezzel vezetik be a kis X-Point SSD-k éles consumer piaci tesztjét.

Engem személy szerint jobban érdekelt az, hogy igazából boot-olni is lehet-e egy önálló kis Optane SSD-ről (Linux-ot C232 chipset-es lapban), de végül azt sem próbáltam ki (csak heccből néztem volna meg, de nem akadt soha véletlenül a kezem ügyébe egy ilyen se).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#4918) klepto válasza Cyberboy42 (#4916) üzenetére


klepto
addikt

És ez ki van próbálva?
Ezt csak azért kérdezem, mert nem szeretnék úgy járni, hogy megveszem, és mehet az apróra kótyavetyébe, mert nem kezeli a rendszer :U
Egyébként van ennek a rendszernek ajánlott, vagy alapból maximált felső tárkapacitás határa, vagy bármekkorát tud kezelni a rendszer?
Ezt csak azért kérdezem, mert ahol én néztem, ott dedikált Intel Optane SSD-ből csak két méret kapható; 16GB, és 32Gb. Mondjuk ez utóbbi azért lényegesen gyorsabb is; igaz, közel dupla áron.
Viszont szintén ott, alig többért lehet venni 128Gb-os WD SSD-t; bár ez még a kis Intel Optane SSD-nél is lassabb, és lehet venni Patriot-ot is, ami sebességre lekörözi a nagyobb Optane-t, viszont árban alig drágább nála (egy szerény borravalónyival).
Nekem ez utóbbi tetszene, ha garantáltan működik vele a rendszer (meg persze ha van értelme ilyen méretben gondolkozni) :K

Ha magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)

(#4919) abridabri


abridabri
veterán

Amugy mire jo ez az Optane ssd ? Gondolom akinek mar SSDn van a win meg a jatekok , annak haszontalan az Optane. Emlekeim szerint csak akkor er valamit ha HDDn van minden ?!

(#4920) Cyberboy42 válasza klepto (#4918) üzenetére


Cyberboy42
senior tag

igen, bármelyik jó, de tényleg na :D most raktunk össze egy ilyen gépet sógornak egy samsung 960evo-val...
ha nagyon nem értesz hozzá akkor esetleg arra figyelj hogy nvme interfészt szeretnél, vagy sata3-at.. a lapok kezelik mindkettőt, de az nvme sokszorosan magasabb átviteli sebességel bír.

...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...

(#4921) Cyberboy42 válasza abridabri (#4919) üzenetére


Cyberboy42
senior tag

az optane-nak az elérési ideje kb a 10x-ese a sima ssd-vel szemben.. és pici méretű fájlokat (4k) szintén a sokszorosával képes olvasni/írni. elvileg egy sima ssd-vel párosítva gyorsítja a rendszert. persze ez annyira vitatható... reális körülmények között alig veszed észre... pár másodpercel gyorsabban betölti a játékot//windows. kb ennyi.

...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...

(#4922) klepto válasza Cyberboy42 (#4920) üzenetére


klepto
addikt

Csakis M.2 SSD-t vennék, ha vennék; mivel azt a foglalatot úgysem használnám másra :B
Más: ugye ez teljesen automatikus rendszer, az M.2 SSD nem jelenik meg az eszköz kezelőben; vagyis nem lehet elbabrálni?
Utolsó: mi a véleményed a fentebb linkelt SSD-kről; érdemes a drágább, de gyorsabb Patriotot vásárolni, vagy bőven elég az olcsóbb, de lassabb WD Green is?
Legutolsó: jelenleg egy Seagate 4TB SSHD van a gépemben, ezen van a rendszer, és az adat is. Ezt is érezhetően gyorsítaná ez a technológia, vagy többet ér egy nagyobb (több szálas) processzor?

Ha magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)

(#4923) Cyberboy42 válasza klepto (#4922) üzenetére


Cyberboy42
senior tag

érezhetően jobb lesz, a processzor nem rak annyit a latba átviteli sebességnél. azt nem értem hogy hogy gondolod az eszközkezelős dolgot.... miért ne jelenne meg? ez is csak egy merevlemez... berakod, instalálod a windowst oszt kész.. vagy a meglévő win melett használod. azt is próbáltam magyarázni hogy nem minden m2 egyforma. vezélő válogatja... van az nvme, meg a sata3 bekötés. az a wd zöld pl. sata3-as de egyébként tökéletesen elég szerintem.

[ Szerkesztve ]

...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...

(#4924) klepto válasza Cyberboy42 (#4923) üzenetére


klepto
addikt

Az eszközkelezőt úgy értem, hogy régebben azt olvastam ezzel kapcsolatban, ha jól rémlik még, hogy az ebbe a rendszerbe berakott SSD-t nem lehet a felhasználónak közvetlenül elérni, vagyis nem jelenik meg egy új eszközként, mint egy második merevlemez az eszköz kezelőben, hanem maga a rendszer úgy tekint rá, mint a HDD gyorsítótárjára. Vagyis ha külön meghajtóként szerepel, akkor hogy tölti be a gyorsítótár szerepét, ha csak én tudok rá pakolni bármit is :F
Nem szeretnék két HDD-s rendszer; egyszer már volt benne részem, de elég volt. Hiába mondták itt a fórumon többen is, hogy az milyen jó, nálam nem gyorsított semmit, csak bonyolított a helyzeten (igaz, akkor még csak 2db HDD megoldásom volt, 1 rendszer, és 1 adat HDD; SSD még nem létezett) :B

Ha magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)

(#4925) Milka 78 válasza klepto (#4922) üzenetére


Milka 78
nagyúr

Durván fele annyi idő alatt indul a gép (36mp vs 20mp egy régi amd-s géppel és egy sata 2-es ssd/1 TB Seagate FireCuda SSHD) és kicsit pörgősebb a rendszer. Hozzáteszem a 3.5-ös FireCuda is elég gyors kis darab tud lenni,simán leiskoláz egy sima hdd-t,de egy akármilyen sata2-es ssd is alá tud vágni.Megjegyzem a mostani m2-es nvme ssd-m meg gyorsabb mindketőtöl,de nem lesz olyan melbevágó a különbség mint amikor hdd-ről sshd-re váltottál.
Ssd-s kérdésekkel meg a milyen ssd-s topickba kérdezősködj,ők tudnak neked ajánlani megbízható típust. :K
Ui:Ja már leesett...ez nem sshd,hogy egy lemezként kezeli a rendszer,full autómatikusan,ez pont úgy fog megjelleni mint egy másik hdd,sshd,ssd egyszóval meghajtó,tehát két külön meghajtód lenne a gépen,már ha erre gondoltál.

[ Szerkesztve ]

(#4926) Cyberboy42 válasza klepto (#4924) üzenetére


Cyberboy42
senior tag

na még egy utolsó off ;]
uff, ha már a 2 merevlemez is probléma akkor nem is tudom... na mindegy :) most már értem hogy hogyan is gondoltad... szóval igen, lehet gyórsítani a meglévő merevlemezt is. kell hozzá az intel RST és be kell álítani hogy mekkora részt akarsz gyorsítóként(SRT) használni, maximum viszont 64 gigabájtot. Itt van egy angol leírás, de a lényeg az hogy igen, lehet úgy is ahogy te akarod.

...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...

(#4927) klepto válasza Milka 78 (#4925) üzenetére


klepto
addikt

Erre gondoltam; ill. pont ezt akarom elkerülni.
Akkor rosszul tudtam, hogy az Intel Optane-nak pont az a lényege, hogy saját belső (HDD) gyorsítótárként kezeli a berakott SSD-t, és nem külön meghajtóként?
Mert ha külön meghajtóként kezeli, amire én telepíthetek bármit, akár Win-t is; akkor ennek így ebben a formában nem látom értelmét :(
Ezért is kérdeztem, hogy ez a technológia bármilyen SSD-t képes belső HDD gyorsítóként kezelni, vagy csak a célzottan az Intel Optane SSD-t; speciális kialakítás, vezérlőchip, kapacitás, stb. miatt?
A kérdésemet pedig azért itt tettem fel, mert az SSD milyensége másodlagos; a kérdésem lényege az Optane-ra vonatkozott :B
Szerk:
Cyberboy42 Köszönöm :R
Így már akkor meg is lett válaszolva, hogy nem érdemes nagyobb kapacitásban gondolkozni, mint a hivatalos Intel Optane SSD-ben :B

[ Szerkesztve ]

Ha magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)

(#4928) pohár válasza klepto (#4927) üzenetére


pohár
félisten

ezt nézd meg, mindenre választ ad tesztekkel :K

GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |

(#4929) klepto válasza pohár (#4928) üzenetére


klepto
addikt

Én vagyok a hülye, mert ezt előbb kellett volna megnéznem, de igazán Cyberboy42 segített megfejteni a titkot, és utána kutakodtam picit mélyebben, és az lett a vége, hogy bár a nagyapa az RST volt, de ez más. Már a neve is sokat mondó; Intel Optane Memory. Bár nem volt világos, de most már tuti, hogy csak célzott SSD használható Intel Optane Memoryként :B
Milka 78: Igen, az SSHD-m valóban gyors rendszerindulásnál, de apró fájloknál iszonyat lassú (pl. fényképeknél, vagy egyéb dokumentumok betöltésénél), ami egyre inkább idegesítőbb, (mindenhol 7200RPM-et írnak, de érzetre a sima HDD része inkább 5200 RPM) és már-már azon gondolkozom, hogy visszaváltok sima HDD-re :U
Szóval utolsó lehetőség, hogy gyorsítson, de ha ez szerinted, szerintetek fölös pénzkidobás, akkor megyek a konkurenciához, és nem i5 8400 lesz belőle :U
Bár az az RST mióta létezik piszkálja a csőrömet, csak eddig soha nem költöttem prémium alaplapra; de most, ha a Kaby Lake után Coffee Lake-t szeretnék, akkor muszáj lesz; viszont ha már más lehetőségem nincs, akkor végre kipróbálnám az Optane technológiát is :B

[ Szerkesztve ]

Ha magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)

(#4930) schawo válasza klepto (#4929) üzenetére


schawo
titán

de ha ez szerinted, szerintetek fölös pénzkidobás

SSHD külön két eszközre bontva. Teljesen fölösleges. Ha ez az egy, ami intelen tart, akkor erre kár volt ránézni is.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#4931) klepto válasza schawo (#4930) üzenetére


klepto
addikt

Pedig a reklámja annyira jól hangzik :B
Megfontolom, még 1x körbejárom az i5-8400 vs. R5-1600 témát, de azt már nem itt, OFF-ba, Egyébként ez a kíváncsiság az egyik, az A memória háklissága a másik, az A 12 szála azonos áron (és a márkaszimpátia) odavonz, az I multam ide, de az új proci új alaplap méreg oda, stb... Szóval ahogy írtam ez itt már OFF, és itt offolni, na meg persze hitvitákba belemenni, nincs kedvem :B
Szóval köszönöm a véleményed, mérlegelek, és döntök :R

[ Szerkesztve ]

Ha magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)

(#4932) SECTORnooB


SECTORnooB
addikt

Sziasztok!
Felebarátom birtokosa egy 8600K, Asrock K6 kombónak. Régen nagyon odavolt az EVGA lapjaiért az X99-es időkben, most gondolkozik a K6 lecserélésén. Megérhet e egy cserét és ha nem akkor milyen mondvacsinált indokokkal érhetné meg? Kiszemelt a Z370 FTW.

[ Szerkesztve ]

(#4933) schawo válasza SECTORnooB (#4932) üzenetére


schawo
titán

Melóztam rajta, bogarásztam a kézikönyvet, hátha, de semmi értelmes előnyt nem találtam. A szolgáltatások szinte tök egyformák (pci-e konfiguráció, m2/nvme konfiguráció, hang). Egyedül az usb portok számában van egy kis előnye az EVGA-nak, és a lan portokban hátránya.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#4934) SECTORnooB válasza schawo (#4933) üzenetére


SECTORnooB
addikt

Köszönöm a segítséget :)

(#4935) zaja8


zaja8
aktív tag

Sziasztok! 4. Generációs Intel-ről érdemes lenne váltani? Főleg játékra használom a PC-t. Így is kihasználnám a plusz 2magot és a plusz erő többletet?
Köszönöm! :R

(#4936) zaja8 válasza zaja8 (#4935) üzenetére


zaja8
aktív tag

Egy i5 4670k-t váltaná egy i7 8700k.
A lényeg lemaradt. :)

(#4937) Cyberboy42 válasza zaja8 (#4936) üzenetére


Cyberboy42
senior tag

az a véleményem, hogy amíg nem váltod a gt 1060-at, addig nem lenne túl nagy értelme... persze a 8700 izmos proci, talán a minimum fps-ek nél észre is vennél különbséget , főleg mivel ddr4-re is kéne váltanod, ugyanakkor ahogy látom, szépen meg van húzva az a proci is. naszóval, szerintem azt az 1060-at biztos hogy maximumra kihajtja a 4670k is.

...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...

(#4938) zaja8 válasza Cyberboy42 (#4937) üzenetére


zaja8
aktív tag

Először is köszönöm a válaszod! Ritkán kapok ennyire kielégítő segítséget! :R
Egyre több játéknál akadok CPU limitbe, ezért érdeklődtem. Először arra gondoltam, hogy cserélek 4790k-ra, de a használtnak is magasan van ára. Célszerűbb lenne platformnál maradni egy i7-el? :R

(#4939) schawo válasza zaja8 (#4938) üzenetére


schawo
titán

Ha cpu limittel találkozol (ami egy i5-nél nem meglepő, de játékfüggő), akkor érdemes lehet cserélni valamire. Egy váltás 4790k-ra 20-25% plusz cpu teljesítményt jelent, az azonnali cpu limitet biztosan megoldaná, egy évre (de legkésőbb az első vga cseréig) a legtöbb problémát megoldja. Relatíve kis költséggel megvan. A Coffee váltás sokkal több plusz cpu-teljesítményt jelentene, egy 4,8-on használt 8700k plusz 140% (tehát kábé két és félszeres) cpu teljesítmény. Az azonnali cpu problémát és sok jövőbelit is megold, hosszú távú váltás. A költsége viszont az eszetlen ddr4 ár miatt igen magas. Neked kell mérlegelni, hogy melyik éri meg neked.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#4940) zaja8 válasza schawo (#4939) üzenetére


zaja8
aktív tag

Világos, köszönöm szépen! :R
Valószínűleg az lesz hogy marad a platform, i7-re cserével. Úgy még a jelenlegi VGA-val 2evig FHD elég. Aztán meg már ott lesz a 9. Esetleg 10.gen.

A memória árakat nem követtem, de meglepődtem hogy már azt is arany árban mérik nem csak a VGA-kat...

[ Szerkesztve ]

(#4941) RECSKA


RECSKA
veterán

Sziasztok!

Építettem egy i5-8600K-t magamnak. 5GHz 1.275volt, 5.1GHz 1.3V, felette nem néztem, mert elmelegszik ( rossz kupak. )
Csak a vcore-t állítottam, kellene mást is? Mert automatán felnyomta az SA és PLL feszeket... Azoknál mi lenne a normális?

Sry a kérdésekért!

Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!

(#4942) Nippon


Nippon
őstag

Sziasztok!

Z170-es lapom és 6600K procim van amit lecserélnék az új procik valamelyikére. Először azt gondoltam, hogy elég lesz nekem egy 8400-as is, a tuning már nem szempont. Gigabyte Z370N Wifi lapot vettem volna. Aztán mivel nem volt proci sokáig, úgy döntöttem, hogy inkább 8700-ast veszek majd H-s vagy B-s lappal.
Most nagyon felületesen olvastam TDP limit problémákról, meg a 8700-asok melegedéséről.
Kérdés hogy melyik procival járok jobban 8400/8600K/8700 és milyen lapba tegyem?

Köszönöm.

(#4943) schawo válasza RECSKA (#4941) üzenetére


schawo
titán

Teljesen oké.

(#4942) Nippon
Ha nem tuningolsz, akkor 8700, ha igen, akkor 8600K. Z lappal mindkét esetben.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#4944) Nippon válasza schawo (#4943) üzenetére


Nippon
őstag

Ahogy nézem nagyon nincs már szükség tuningra ezeknél a prociknál, az én esetemben meg főleg. Már többet számít a stabil és halk működés ami nem jár sok vesződéssel. Évekkel ezelőtt leszámoltam az épített vízzel és egy D14-et használok 1db alacsony fordulatú ventivel. Nem tudom, hogy a 8600K prociknál mi az az alap tuning amivel már kockázatmentesen stabil alacsony feszültségen, és csendben elbír vele így a Noctua.

A gigabyte itx-es lap jó választás vagy nézzek mást?

(#4945) schawo válasza Nippon (#4944) üzenetére


schawo
titán

ITX-est tuningra biztos nem vennék. :Y

Nálam a 8600K elvan 5,1-en "félpasszív" üzemű (60 fok fölött bekapcsoló) Raijintek Tisis hűtővel. Nem emlékszem, hogy valaha is följebb tekerte volna játékok alatt 600 rpm-nél.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#4946) RECSKA válasza schawo (#4945) üzenetére


RECSKA
veterán

Finomhangolni kellene a picikét, de még most nincs időm...

Játék alatt 55 fok :)

IBT alatt elmegy 82-ig. 80-nál kapcsol a venti magasabb fordulatra.

Játék alatt szinte hangtalan...

Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!

(#4947) schawo válasza RECSKA (#4946) üzenetére


schawo
titán

Az nem rossz kupak, az nagyon is jó kupak. Kiemelkedően jó, ha gyári állapotú és még nem volt deliden. (5,1, ha jól értem). Mert akkor deliddel elmenne az 5,2-5,3-at is. Az enyémnek a plafonja 5,2-n van, de ahhoz már 1,4V kell, ami annyira nem hiányzik nekem.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#4948) RECSKA válasza schawo (#4947) üzenetére


RECSKA
veterán

Gagyi alaplapban van, de 135W-nál nagyon fogyit még nem láttam rá. 170-ig meg elméletileg ez is elég ( Z370-A )

Nem kinzom, annyi, hogy lejjebb veszem az automatán feltolt feszt ( SA és PLL ), megnézem stabil-e ugy is.

Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!

(#4949) schawo válasza RECSKA (#4948) üzenetére


schawo
titán

Igen, az IBT annyira nem bántja, az a Prime (AVX2 és FMA3), ami kihozza belőle az ördögöt (170W). Az még megfingathatja. Az IBT nem tökéletes stabilitástesztre még 8600K-nál sem, az ott kapott feszültségre tegyél legalább +0,05V-ot, hogy tényleg stabil legyen játékok alatt is.

Nálam Windowsban így stabil (hónapok óta nem akadt le semmi), de linux be se bootol, szóval még a Prime-stabilitás sem 100%-os. A linux valószínűleg az adaptív beállítást nem komálja, valamiért kevés feszt ad neki a boot során alacsony terhelésnél, amire a linux elszáll, mint a győzelmi zászló. Ha kikapcsolom az adaptívot, akkor megy a linux gond nélkül. Fura.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#4950) Nippon válasza schawo (#4945) üzenetére


Nippon
őstag

Eredetileg nem is gondoltam K-s procira. Silverstone TJ-08E házam van, matx lap megy bele max. Van esetleg tipped? Nem vagyok tisztában a mostani kínálattal. :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.