Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1851) 0xmilan válasza 0xmilan (#1850) üzenetére


0xmilan
addikt

Ez privatnak indult eloszor, de inkabb gyarapitom a hozzaszolasaim szamat.
Domonkos, van kedved utolag hirdetest csinalni a dactylnak? :D
Kezdem megszokni, de nyilvan eleg sok uj valtozo van.
Forma
Az alfanumerikus resz par perc hasznalat utan teljesen kenyelmes. A thumb cluster nem a kedvencem, de nem is veszes. Lehet, hogy nagyobb szogben elforgatnam az alfakhoz kepest es egy kicsit beljebb, lejjebb (ha tenting mellett nezzuk) vinnem. Tudom, hogy pont ezeket mondtad, hogy ilyen iranyban valtoztattad az eredeti 3D modellt, de ugy erzem, hogy meg mindig kicsit messze vannak a thumb gombok az alfaktol. :D Ez valszeg csak az en heppem, hogy nem szeretek a huvelykujjal annyit nyujtozkodni. Emiatt eloszor azt is hittem, hogy a legbelso thumb gomb lesz az idealis (es akkor ilyen Sweep-szeru, 2 gombos thumb clusteresen tudom hasznalni), de egy eleg magas csuklotamasszal a "rendes", kozepso gomb is konnyebben elerheto. Erre amugy a tescos, motivacios uzenetes faronk egesz jo megoldasnak tunik. Ennek darabja 90%-os akcioban csak 250 ft volt :D



Kapcsolok
Kozel egy ev kihagyas utan az MX kapcsolok is szokatlanok, de jo erzes ujra 'puha felhokon' gepelni. A Gateron G Pro 3.0 White 38 gf kemenysege tetszik. Az alfakon ilyen extrem tenting mellett siman lehet pihentetni az ujjakat ugy, hogy nem kell a veletlen lenyomasoktol tartani. A huvelykujj home pozicioja lehet, hogy elbirna egy red vagy yellow kapcsolot, mert azt ugye felulrol nyomom, szoval jobban ranehezedik az ujj.

Idozitesek
A hosszabb kapcsolout egyik kellemetlen hozadeka, hogy tobb idobe telik felengedni a billentyuket. Ami nevetsegesen hangzik, hiszen millisecundumokrol van szo, de amig choc kapcsolokkal egyaltalan nem voltak veletlen home row mod aktivaciok, addig itt konkretan volt olyan billentyu-szekvencia, amit csak sokadik probalkozasra tudtam leutni ugy, hogy ne a modifiert erzekelje, hanem csak a sima alfakat (pl. 'or' a ctrl-r helyett). Ezeknek a veletlen HRM triggereknek hala ezt a hsz-t is 1-2x ujra kellett gepelnem. :D Lehet, hogy csak szoknom kell, hogy az MX switcheken is a chochoz hasonloan pattogosabban engedjem fel. A modtap idoziteseken egyelore nem akarok valtoztatni, mert a choc Corne-on tok jol mukodott, inkabb probalok itt is gyorsabban gepelni majd.

(#1852) Domonkos válasza 0xmilan (#1851) üzenetére


Domonkos
Ármester

Thumb cluster:
Egy par millimetert tudsz esetleg varialni, ha alacsonyabb profilu kupakot raksz fel. Azt hiszem, hogy neztuk is, hogy az eredeti DSA mintha egy picit alacsonyabb lenne.

Motivacios faronk:
:D :D
Ilyen aron eleg jo kihivoja a gosig mus-nak! Kar, hogy utobbit mar nem lehet kapni. :(

Kapcsolok:
Passz. En ezeket sosem hasznaltam linearis kapcsolokkal.

Idozites:
Ha meg tudod oldani, hogy on-the-fly varialhato legyen a timeout, akkor kezdhetsz egy kicsit hosszabb intervallummal, majd lepesekben csokkentheted addig, amig meg nem talalod, hogy mi mukodik a legjobban.
Tipp: mar most deritsd ki, hogy hogy tudod a futo kodbol kideriteni, hogy aktualisan milyen ertek van beallitva!

De ezt igy olvasva orulok, hogy tetszik! Remelem, hogy rendesen ki fog szolgalni, amig az azeron ki nem hozza a rendes split-billentyuzetes firmware-et! :K

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#1853) PROTRON válasza 0xmilan (#1851) üzenetére


PROTRON
addikt

Nekem azért még fura hogy nincs a képen hanyatt egér, elvégre számomra már az is macera hogy az egérről azért levegyem a jobb kezem mert a numerikus billen számokat pötyögjek, még ezt is optimalizáltam a bal kezemre, pedig fényévekre vagyok tőled. :D

Amúgy azon a transformeren ami a második képen bal oldalt van én is gondolkodtam, de az eredeti ára nem tettszett, amúgy mennyire volt nehéz átszokni?

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#1854) 0xmilan válasza Domonkos (#1852) üzenetére


0xmilan
addikt

Igen, a DSA picit alacsonyabb, mint az XDA. Lehet, hogy kiprobalom majd azzal is.

A GOSIG RÅTTA meg mindig elerheto!

Jo otlet az on-the-fly varialas. Most latom, hogy a Dynamic Tapping Term beepitett QMK funkcio! 😮 Voltam mar parszor ezen az oldalon, de ugy latszik meg soha nem olvastam vegig rendesen. :D
> Tipp: mar most deritsd ki, hogy hogy tudod a futo kodbol kideriteni, hogy aktualisan milyen ertek van beallitva!
ezpz, DT_PRNT keycode. Itt az ideje ujra forkolnod az aktualis QMK mastert. Jo sokat fejlodott az elmult evekben (gondolom). :P

(#1855) 0xmilan válasza PROTRON (#1853) üzenetére


0xmilan
addikt

A nagy topikban irtam mar parszor, hogy keresem az idealis eger alternativat, amihez nem kell nagyon kinyulnom a billentyuzetrol, es persze a trackballok is kepbe jottek. A Corne-omon van egy beepitett pimoroni trackball, de az a meretebol adodoan szerintem hasznalhatatlan nagyon korulmenyes.

Egy sima hanyatteger szerintem nem segitene sokat. Ahhoz is ugyanugy ki kell nyulni oldalra.

A kovetkezo lepes az talan egy Charybdis Nano lesz. Ott kozvetlenul a huvelykujj alatt van a golyo.

Az Azeron Cyborg sajnos tenyleg nem olcso mulatsag. En csak jatekra hasznalom, de arra nagyon szeretem es csak par ora volt megszokni, mert elotte a Corne-ra mar megvolt a jatszos reteg es azt vittem at kis modositasokkal. Gyakorlatilag ugyanugy column stagger mindketto, szoval a fizikai poziciok nagyjabol maradtak.

(#1856) PROTRON válasza 0xmilan (#1855) üzenetére


PROTRON
addikt

Igen, engem is zavar hogy folyton cserélgetni kell egerezek vagy írkálok, ezért van 14+ gombos egerem, hogy legalább autocadhez ne kelljen billzetet ragadni...most a napokban a G915 miatt rápróbáltam hogy milyen sima billzettel autocadezni, szörnyű volt, tényleg nem értem embereket hogy képesek így munkát végezni, annyira zavaró volt hogy a sima billzeten minden karakter az egyes funkciókhoz baromi távol van.
Nekem meg az egeren a hüvelykujj alatt van az összes.
Régebben az ML 160 Commanderen meg a jobb gomb helyén voltak 8-an, csak sajna annál egyre több kapcsoló adta meg magát szal most Redragon M908 Impact-el tolom, de nem az igazi, majd a kettőt összemixelem, hogy legyen egy olyan frankeinstein szörnyetegem, aminél a jobb gomb helyén is van 8 gomb meg a hüvelykujj alatt is 12. :D

Ez a Charybdis Nano barón néz ki, van belőle low profile is?

A cyborgnál úgy láttam hogy igazából nem csak lefele kell nyomni a gombokat, hanem egy részüket más irányban kell, ezért érdekelt az átszokás.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#1857) 0xmilan válasza PROTRON (#1856) üzenetére


0xmilan
addikt

Szerintem alapvetoen minden Bastardkb billentyuzet MX kapcsolok kore van tervezve, de elvileg rakhatsz choc kapcsolokat is a hazba anelkul, hogy azt modositani kellene.
Ha jol gondolom, akkor Domonkos choc Skeletyl-je is igy keszult.

Igen, a Cyborg felso sorait felfele kell nyomni / pockolni korommel, ami eleg termeszetellenesnek tunik a tobb evtized ujbeggyel valo gepeles utan. :D
Ott eppen ezert csak a mutatoujjamat hasznalom, de azt eleg gyakran, mert a space/ugras van rajta. Ezt konnyu lenyomni es nagyon intuitiv volt, mert a mutato ujj lefele az meg pont az "ellentete", a control/crouch lett. Eleinte kicsit fura volt a mutatoujjal ugrani, hiszen ahhoz mar az idok kezdete ota minden letezo jatekban a space/huvelykujj az alapertelmezett, de hamar megszoktam.
A kozepso ujj felfele pockoles meg oke lenne szerintem, a gyurus- es kisujjaknal mar nehezebb kivalasztani, hogy csak azt mozditsam felfele es ne legyen mellette egy masik ujjal felrenyomas.
A ket szelen meg van 1-1 oldalra iranyu gomb is, ezeket nagyon konnyu es kenyelmes lenyomni, mert nem is feltetlenul kell kivalasztani csak a kisujjat / mutatuujjat, hanem lehet az egesz kezet kicsit odebbmozditani.

(#1858) PROTRON válasza 0xmilan (#1857) üzenetére


PROTRON
addikt

Jaja a kis ujj oldalra mozgatást azt hamar meglehet szokni, hisz a hosszú í, meg a shift-et is így használja az ember.
A felfele mozgatás az amire gondoltam, meg jaja főként a gyűrűs ujj.

Köszi a fotót a kollega munkájáról, jól gondolom hogy az is egyenként vezetékenként forrasztott kapcsolós és nem PCB-be forrasztott?

Mert nekem most ez a gondom a Redox ERGO-val hogy rávegyem magam az összes bill cseréjére, így hogy megérkezett a Keychron low profile szett.
Csak még kipróbálom hogy melyikkel tudok gyorsabban szöveget gépelni, barna vagy banana kapcsolóval ( Minionok előnyben), még azt sem tudom hogy a Keychron K13 PRO lesz végül a fő bill, vagy a Redox. :D

Miután ez megvan, még érdekelne a menete, hogy mennyire kell vigyáznom a lábacskákra forrasztáskor?
Nincs valami olyan megoldás hogy a vezeték végekre egyesével valami kis alakkal záró kapcsot forrasztok, amit csak ráhúzok a switch alján lévő kontaktokra?

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#1859) Domonkos válasza PROTRON (#1858) üzenetére


Domonkos
Ármester

>Köszi a fotót a kollega munkájáról, jól gondolom hogy az is egyenként vezetékenként forrasztott kapcsolós és nem PCB-be forrasztott?

Kb. jah.

[ Szerkesztve ]

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#1860) PROTRON válasza Domonkos (#1859) üzenetére


PROTRON
addikt

Köszi, na meg is válaszoltad az utolsó fenti kérdésem a témában, hogy van-e mód arra hogy a vezetékenkénti forrasztást hot swappable-é alakítani, tehát a vezetékek forrasz pontjaira "alakkal záródó kapcsot" forrasztani. Úgy hogy ne kelljen egy egész PCB-t rakni alá...

Ehhez van valahol leírás hogy idehaza mit kell rendelni(azok a fekete elemek a kapcsokkal) és forrasztáskor mire kell figyelni?
Valamint ahogy nézem nem mind1 a kapcsoló gyártmánya, mert gondolom eltérések lehetne a lábak távolságában.

Amúgy ha priviben rádírok, vállalsz ilyen teljes forrasztásos mókát órabérben? :D
Nem sürgős, mert most örülök a K13 PRO-nak, amihez még tesztelnem kell a másik adag switchet, hogy melyik tettszik jobban a gateron barna, vagy keychron banana.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#1861) Domonkos válasza PROTRON (#1860) üzenetére


Domonkos
Ármester

En a kapcsolohoz valo SMD socket-et hasznalom. Egyedul arra kell figyelni, hogy a socet-nek ne forraszd ossze azt a reszet ahova a kapcsolo laba csuszna be.

Forrasztos munkat nem tudok vallalni.

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#1862) PROTRON válasza Domonkos (#1861) üzenetére


PROTRON
addikt

Köszi szépen meg a tanácsot is.
Most rákerestem a gateron sajátjára, mivel ugye a K13 PRO-mban alapjáraton gateron kapcsolók vannak, így feltételezem hogy a keychron hozzávalói is ugyanolyan távolsággal kéne rendelkezzenek.

Te honnan szoktad beszerezni?
Nem drágállom a 7 dodót, inkább az hogy szállítás...

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#1863) 0xmilan válasza 0xmilan (#1851) üzenetére


0xmilan
addikt

Kozben megis Sweep-esitettem a Dactyl Manuform-ot, szoval 3x5+2-re lett igazitva a fizikai (es logikai) kiosztas es a legbelso gomb lett a huvelykujj home pozicioja:

Az 1.5u kupakokat felcserelte az 1.75u es 2.25u, igy a huvelykujjamat kozelebb tudom vinni az alfakhoz es a 2.25u meg a szelen lenyomva is meglepoen stabil.

A thumb clusteren meg igy is tudnek csiszolni, szoval lehet, hogy vennem kell egy 3D nyomtatot, hogy tudjak kiserletezni a hazakkal. :D

A 34 gombos kiosztashoz mar tenyleg ajanlott combo-kat hasznalni es kicsit banom, hogy ezeket korabban nem allitottam be. Sok funkcio, amit a Miryoku gyarilag egy ketkezes mod/layer+tap leutesre rak, sokkal egyszerubben es kenyelmesebben elerheto egy gyors, egykezes komboval.

(#1864) hyperst


hyperst
tag

üdv
Lehet nem a legjobb hely de ha építenek a topikban hátha kapok választ rá.
Van egy asus echelon [link] billentyűzetem, amit szeretek, viszont már elég poros/ragadós állapotban van, kicsit akadozik a leütés is a nem sűrűn használt gomboknál. Mivel nem értek hozzá igy kérdezek inkább. Lehet ezt orvosolni? Valahogy rendbe hozni a billentyűzetet.

Elég bölcs vagyok, hogy tudjam, hogy nem tudok szart se. :)

(#1865) tvamos válasza 0xmilan (#1851) üzenetére


tvamos
nagyúr

Szia! / Sziasztok!
Megkerdezhetem, hogy ez mi, es hogyan epithetnek magamnak egyet?

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1866) dqdb válasza tvamos (#1865) üzenetére


dqdb
nagyúr

[link]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#1867) Domonkos válasza tvamos (#1865) üzenetére


Domonkos
Ármester

Ez 0xmilan cyboorg-janak tunik. :U
Azeron gyartja es teljesen(?) proprietary az egesz. Keszen lehet rendelni csak - egeszen indokolt aron.

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#1868) tvamos válasza Domonkos (#1867) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ez igy nem jo. Csak epitgetos projekt erdekel. Olyan verziot nem tudtok? Kesobb, ha lehet, xboxoznek vele. Illetve a gyereknek adnam, ha tetszik neki.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1869) Domonkos válasza tvamos (#1868) üzenetére


Domonkos
Ármester

Epits egy lalboard-ot!
Azzal mar en is evek ota szemezgetek. :B

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#1870) tvamos válasza Domonkos (#1869) üzenetére


tvamos
nagyúr

Olyan kene, amin van analog kontrol, mint egy xbox kontrolleren, csak mas elrendezesben, nekem az kicsi, es nem komfortos a csuklomnak. Persze amugy nem hiszem, hogy sokat hasznalnam, csak a megepites erdekes. Szoval legyen olcso! Arduinos verzio lenne jo, csak az nem tudom, megy-e xbox-szal, mert megis az kene, hogy univerzalisan hasznosithato is legyen, ne csak PC-n.

Ds ez a alboard valami ESP-s cucc. Lehet, pont ezt keresem.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1871) Domonkos válasza tvamos (#1870) üzenetére


Domonkos
Ármester

Ha osszevalogatod az alkatreszeket amibol epiteni szeretnel, akkor az ugy konnyebb lesz. :K
Milyen eszkozokhoz, szerszamokhoz es muszerekhez van hozzaferesed?

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#1872) tvamos válasza Domonkos (#1871) üzenetére


tvamos
nagyúr

Forrasztó, oscilloscope, labor táp, fúrógép, 3D nyomtató. Alkatrészből van sokminden, arduino, ESP32, bluetooth seral modul, breadboard, jst csatlakozók. Komplett elektronikai műhely.
Ilyen billentyűzet specifikus dolgok nincsenek.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1873) Domonkos válasza tvamos (#1872) üzenetére


Domonkos
Ármester

Amugy ha ennyi minden a rendelkezesre all, akkor Cyborg-ot sem lenne nehez lemasolni.
Jo lenne tudni, hogy ok milyen joystick-et es kapcsolokat hasznalnak es ha azok megvannak, akkor a koritest mar nem lesz nehez oda rakni.

Vegeredmenybe ez is csak egy billentyuzet - amire valaki ramarkolt es epp kenyelmes formajura gyurodott ossze. :B

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#1874) Domonkos válasza Domonkos (#1852) üzenetére


Domonkos
Ármester

Amugy most nezem, hogy mennyire kozel lehetnek, hogy a cyborg-hoz vegre kiadhassak a billentyuzetes firmware-uket:

Siman be tudnak aldozni azt a ket led-et, hogy a billentyuzet ket fele egymassal tudjon kommunikalni.
De akkor is egy csomo pin-t felszabadithatnanak, ha csak sima matrix-os elrendezesre ternenek at. Ami ennel az elrendezesnel szerintem tokeletesen adna is magat. Persze a diodak, meg ez meg az... De akkor is! ;]

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#1875) tvamos válasza Domonkos (#1874) üzenetére


tvamos
nagyúr

Kapcsolodhatna bluetooth-thal is, az is van az ESP32-ben.

Ja, epitettem gyorsan egy hangeroszabalyozot a gephez, ezzel elutottem a hetveget. :)

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1876) tvamos válasza Domonkos (#1871) üzenetére


tvamos
nagyúr

No, megvan. Aurora Lily58 PCB Kit-et neztem ki, sok LED-del, meg OLED kijelzovel. Ugy nezem, hogy inkabb hotswap billentyuk kellenek, mivel ki akarok probalni tobb felet. (Nem mintha nem tudnam kiforrasztani, de egyszerubb lenne a hotswap.) Ebbol viszont csak "choc" panel van. Nomost ez 68 EUR billentyuk nelkul, ami szerintem okes is.
Billentyuket, meg keycapeket tudok rendelni valahonnan olcson? Szeretnek kiprobalni tobbfelet, ha lehet! Gondolom, van ebbol low profile is.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1877) dqdb válasza tvamos (#1876) üzenetére


dqdb
nagyúr

A megcélzott splergo + low profile vonalon EU-n belül a splitkb, a keycapsss és a 42keebs kínálata a legnagyobb, valamint még a Mechboards is közel van a UK-ben.

Arra vigyázz, hogy a négyféle valamennyire elterjedt low profile kapcsolótípus (Kailh Choc V1, Kailh Choc V2, Gateron és Cherry MX LP) esetében a PCB oldalról mindegyikhez eltérő footprint tartozik, azaz olyan kapcsolót vegyél, amihez a nyák készült. Emellett a kupak oldaláról a Kailh Choc V1 eltérő felfüggesztést alkalmaz (két pöcök), míg a másik három a teljes méretű kapcsolóknál megszokott MX keresztet, szóval először a nyák, aztán a kapcsoló és végül a kupak a helyes döntési sorrend.

Controllerből én USB-C-set választanék (az alap Pro Micro, amivel fizikailag kompatibilisek, micro USB és abból is sérülékenyebb darab), amiből léteznek BT-t is támogató darabok. Ha cél a vezetéknélküliség (a sok LED miatt valószínűleg nem), akkor olyat érdemes nézni, amihez van ZMK firmware (mindegyikhez lesz), és azt használni, mert azzal sokkal jobb üzemidőt tudsz elérni. Ha a wireless nem prioritás, akkor a QMK firmware mellett maradnék a feature-ök miatt.

A Lily58 eléggé népszerű típus, ha a háromszintes szendvics ház (FR4 plate, FR4 nyák, FR4 alsó rész közöttük távtartókkal) valami "házszerűbbet" szeretnél, akkor pár helyen árulnak ilyet készen, valamint a legtöbbhöz elérhető 3D nyomtatott és akrilból vágható változat is némi keresgéléssel.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#1878) lypen99


lypen99
aktív tag

Sziasztok!

Kövezzetek meg ha rossz helyen járok (utasítsatok a megfelelő helyre :D), de Redragon Kumara K552 Brown switchet hol találok?

(#1879) dqdb válasza lypen99 (#1878) üzenetére


dqdb
nagyúr

Outemu Brown néven például az AliExpressen.

Ha mindet cserélnéd valami másra, akkor az alkalmazott hotswap megoldás miatt csak az Outemu, Gazzew és Akko kapcsolók között válogathatsz (bár ez is közel 3 számjegyű variánst jelent), ellenben a Cherry, Gateron és Kailh kapcsolói nem lesznek jók.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#1880) lypen99 válasza dqdb (#1879) üzenetére


lypen99
aktív tag

Nem para, hasznos infó, köszönöm. :K

(#1881) lypen99 válasza dqdb (#1879) üzenetére


lypen99
aktív tag

Magyar oldalról nem lehet vagy csak only ali? :B

(#1882) Ribi


Ribi
nagyúr

Pár makróhoz akarok valószínű arduinot használni. Van esetleg 3-4 gombos kit vagy hasonló erre a célra? Nem igazán tudnék normálisan kinéző billentyűzetet összehozni.

(#1883) dqdb válasza Ribi (#1882) üzenetére


dqdb
nagyúr

Készen, vagy esetleg Wooting Uwu

A BN006-on QMK fut, azaz teljesen nyílt forrású a firmware, azt kezdesz vele, amit akarsz, és VIA képes, azaz böngészőben futó konfigurátor felületen tudod makrózni.

A Voice Mininek nem nyitott a firmware-e, de programból konfigurálható és tud BT-t is.

A CU7 is hasonló a BN006-hoz, de ez nagyon régről beragadt készlet lehet, mert legalább 2 éve lehúzta a Caps Unlocked a rolót.

Ha jobban a DIY felé mennél el, akkor a tvamos-nak ajánlott boltokban vannak macropad kitek is, és a legtöbbhöz létezik 3D nyomtatható ház.

Ha asztal alá szerelhető kellene, akkor Pikatea.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#1884) dqdb válasza tvamos (#1876) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ha fancy macropadrendszer is lehet a cél, mert nem a konkrét végeredmény, hanem a DIY rész a fontos, akkor ez érdekes lehet, bár ahogyan a végén említi, még nem tökéletes a projekt.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#1885) tvamos válasza dqdb (#1884) üzenetére


tvamos
nagyúr

Nagyon vagany az az ezust gomb a kepen! Olyan minden keppen kell nekem!

Arra tudtok megoldast, hogy potmeter abszolut allasat tudjam elkuldeni PC-nek, hogy azzal allitsam a hangerot? Most azt csinalja, hogy jelado van, ami tudja allitani a hangerot fel, meg le, de a potmeterrel abszolut erteket allitanek, be, hogy a hangero legyen 25%, vagy 90... ilyesmi.

Az erdekelne meg, hogy valami kis trackballt tudok-e venni, lehetoleg olcson, amivel tudnek gorgetni a kepernyon. (Hasonloan, mint az egeren a fel-le gorgo, csak 2D-ben gondoltam a gorgetest.)

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1886) dqdb válasza tvamos (#1885) üzenetére


dqdb
nagyúr

Most nézem, hogy elbénáztam, és a videót elfelejtettem linkelni.

Arra tudtok megoldast, hogy potmeter abszolut allasat tudjam elkuldeni PC-nek, hogy azzal allitsam a hangerot?
Erre két megoldást tudok, de mindegyik kényelmetlen a maga szintjén.

Az egyikhez MIDI eszközt kell emulálni, a billentyűzeten lévő slidereket így szokták megoldani, de ehhez a túloldalon is olyan szoftver kell, ami elboldogul ezzel, szóval egy sima, operációs rendszer szintű hangerőállítás nem fog így menni külön szoftver nélkül (biztosan van ilyen, de sosem néztem utána, mert még nem volt sliderrel szerelt billentyűzetem).

A másik lehetőség, ha USB raw HID protokollon keresztül a számítógépen futó program lekérdezi az aktuális értéket, miután a billentyűzet beküldött egy speciális kódot (lehet, hogy direkten is be tud küldeni ilyet a billentyűzet, de én eddig csak olyat csináltam, hog a PC kérdezett le valamit a billentyűzettől, a másik irányt sosem, és nem tudom, hogy lehetséges-e).

Az erdekelne meg, hogy valami kis trackballt tudok-e venni, lehetoleg olcson, amivel tudnek gorgetni a kepernyon.
Nagyon kis méretben ezt szokták használni, a szoftveres támogatottsága eléggé jó (QMK natívan kezeli). Ha ennél nagyobb kell, akkor ott már épített-3D nyomtatott megoldások vannak csak egészen tekegolyó méretig felfelé.

Ezt a kereső dobta ki, mostanáig nem is hallottam róla, arra az esetre, ha extrém megoldásra vágynál.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#1887) tvamos válasza dqdb (#1886) üzenetére


tvamos
nagyúr

Kozben az aliexpressen talaltam blackberry trackball sensort, breakout boardon, azt fogok rendelni, mert olcso. Ezzel csak az a baj, hogy mire megjon, elfelejtem, mit akartam vele. :(

"MIDI eszközt emulálni" menne, olyat mar csinaltam, de nem akarok telepiteni semmit a PC oldalon, ugyhogy a hangero marad ez a fel/le modszer most.

Hu, nagyon jo a video. Lehet, kesobb belevagok.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1888) PROTRON válasza tvamos (#1887) üzenetére


PROTRON
addikt

küldesz linket?

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#1889) tvamos válasza PROTRON (#1888) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ezt valasztottam: [link]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1890) 0xmilan válasza tvamos (#1889) üzenetére


0xmilan
addikt

Nekem ilyesmi van a Corne-omon.

Gorgetesre pont egesz jo, kurzormozgatasra mar kevesbe.

_________________________________________________________
mas:
Kijott a Svalboad Lightly

[ Szerkesztve ]

(#1891) tvamos válasza 0xmilan (#1890) üzenetére


tvamos
nagyúr

Szerintem ez valami nagyon hasonlo lehet, mint amit en rendeltem, csak gondolom jobb minoseg. Jo tudni, hogy gorgetesre megfelelo. Jo lesz kiprobalni! Koszi az infot!

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1892) 0xmilan


0xmilan
addikt

Elkeszult a Sweep es ezuttal mukodik mindket fele! 🎉

Nincs socketelve, csak egy header van a mikrokontroller es a NYAK kozott, igy jo alacsony. Ez igazabol csak akkor szamitana, ha lenne rajta egy trackball / trackpoint, de szerintem kinezetre is jobb igy.

Felul a Corne, socket + header. Alul a Sweep, csak headerrel.

A Dactyl Manuform kialakitasaval nyilvan nem tud versenyezni, de talan segit majd kitalalni, hogy MX vagy Choc kapcsolokat szeretnek-e hosszu tavon.

(#1893) tvamos


tvamos
nagyúr

Ennek a billentyuzetnek a trackballjat valahogy meg lehetne otthon epiteni szerintetek? [link] Gondolom valami eger szenzor lehet...

Ezt a trackpadet is kiprobalnam, ha lenne olcson... [link]

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1894) Domonkos válasza tvamos (#1893) üzenetére


Domonkos
Ármester

Persze.
Eleg gyakori, hogy valami ujabb PMW szenzort hasznalnak az ilyesmihez.

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#1895) tvamos válasza Domonkos (#1894) üzenetére


tvamos
nagyúr

Valami ilyesmi lehet ez?

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1896) 0xmilan válasza tvamos (#1895) üzenetére


0xmilan
addikt

A Charybdis open source. Githubon elerheto a BOM, abban meg a sensor PCB, ami egy PMW3360-at hasznal.

A PMW3901 felhasznalasi terulete egy kicsit mas.
"It uses a tracking sensor that is similar to what you would find in a computer mouse, but adapted to work between 80 mm and infinity."
Szoval ha a trackball-t a szenzortol minimum 8 centire forgatnad, akkor jo lehet. Amugy meg a PMW33xx vonalon nezelodnek. :D

(#1897) tvamos válasza 0xmilan (#1896) üzenetére


tvamos
nagyúr

Koszi! :R Ezt nem vettem eszre.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1898) dqdb


dqdb
nagyúr

Ez a projekt open source lett, Doomra fel :D

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#1899) xEon1337


xEon1337
őstag

Sziasztok! Keychron Q2-höz keresek Tactile kapcsolókat. Eddig egy Q1-et használtam Cherry MX Brown kapcsolókkal és mivel világ életemben barna kapcsolós billentyűzeteim voltak, maradnék is ennél. Ezeket néztem első körben:

- Gateron Silent Brown
- Gateron Cap V2 Golden-Brown
- Gateron G Pro 3.0 Brown

Valaki próbálta már őket, van érezhető különbség? Van olyan márka/típus, amit még javasolnátok? :) Köszönöm szépen!

"Less but better" - Dieter Rams

(#1900) dqdb válasza xEon1337 (#1899) üzenetére


dqdb
nagyúr

Én áttenném a Q1-ből a Q2-be a kapcsolókat. A Cherryk vadonatúj állapotban eléggé karcosan járnak (bár ennek nagy részéért a rugó a felelős, azt érdemes cserélni), de bekopás után ez enyhül, így megspórolnál egy 1-2 hónapos bekoptatási fázist. Ha újonnan kellene, akkor itt találsz belőle (Európában sajnos csak drágán akad Cherry kapcsoló). 3 pines, az kevésbé áll stabilan hotswap billentyűzetben.

Ha másra váltanál, de maradnál a gyengén taktilis vonalon, akkor a listádból a G Pro 3.0 lenne talán a legjobb választás. Kicsit gyengébb taktilitást kapnál, cserébe mind a kapcsoló, mind a rugó meg van kenve, olcsó és jó.

A Gateron Silent Brownt csak akkor választanám, ha halkítás lenne a cél, a szilikon hangtompítók a gépelési érzetre is hatással vannak, és enyhe gumis érzést adnak a bottom outhoz. Ez úgy halkított, hogy nem szilikon hangtompítót használ és gyengén taktilis, de a taktilitása teljesen eltér a Cherryétől.

A Gateron Cap közepesen taktilisnek tűnik, a többi felsorolthoz képest nagyobb lesz a taktilis hupli.

Gyengén taktilis vonalon nulla pezsgés van a piacon. Épített billentyűzeteknél a legtöbben lineárist használnak, vagy ha kell a taktilitás, akkor erősen taktilis kapcsolókat, a gyengén taktilis ritkaságnak számít. Ha lista nélkül kérdezel rá, akkor is valószínűleg ugyanezeket az ajánlásokat kaptad volna a (plusz Cherry, mínusz Caps V2), mert az olcsó+jó opcióként felmerülő Gateronokból (KS-3X47 Pro, Milky Pro) nincsen taktilis változat, más gyártóktól pedig ajánlható kapcsoló nem akad.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.