Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• válasz #68216320 #81940 üzenetére

Keress egy kis megszállottsággal rendelkező gyűjtőt aki profi az elektronikai és a beállítási szegmensbe is, ezt nagyobb fórumokon érdmes keresgélni. Pl. FB és ilyen helyek, bár ezek gyűjtőhelyei a színhülyéknek is de van nagyon sok valóban profi is.

Beszéld le vele hogy ha nem is adja kölcsön a beállítókazettáit, 3 féle kazettár, FE, CR, ME (amit vagy elküldesz neki postán vagy megveszed tőle) vegye fel a beállító jeleket, markereket és hangokat.
    Az ő magnói, pláne ha van neki egy Nakamichi1000 vagy egy Dragon :) :K nagyságrenddel jobb beállítási paraméterekkel rendelkeznek, így támaszkodhatsz a fej dőlés, a kivezérlésmérő kalibrálása, a szalagsebesség, a korrekciós állandók stb. beállításakor.
    Ha ezek mind megvannak, saját magad a saját magnóddal elkezdheted beállítani a felvételi paramétereket, etalon a lejátszási szint és a torzítás lesz, ezt viszont korrekten nem tudod minden nélkül, legalább egy torzításmérő kell.
    Az előmágnesezés a legmacerásabb,
    DEVISZONT. Ha nem tekergettél el semmit a törlő-előmágnesező oszcillátor környékén, és EREDETI a felvevő, vagy a kombináltfej, akkor ezzel nem is kell foglalkoznod csak a lejátszási beállításokkal.

Ha meg nem ennyire csúcsgéped van, elég a szalgsebesség meg a fejmerőlegesség beállítása, erre egy régi músoros kazetta is megteszi. A fejet addig tekergetni míg a legtöbb magasat nem hallod, itt egy csepp körömlakkal fixálni a csavart. Normális hangcucc hiányában ehhez egy jó fülest ajánlok és csukott szemmel átélést. :) Szalagsebességhez nekem sose kellett semmi csak egy ismert zeneszám pedig nincs abszolút hallásom.

A szalagsebesség-ingadozást, szakzsargonba a nyávogást pedig olyan felvétellel lehet kimutatni amibe szólóba, vagy halk kísérettel zongorán játszanak.
    Azonnal feltűnik még botfülnek is hogyha a magnó nyávog.

Szerk, amíg írtam más is válaszolt, látom Donki Hóte se ma jött a 6:20-assal ebben a témában.

• Donki Hóte

veterán

válasz #68216320 #81940 üzenetére

Kazettás magnók esetében annyival jobb a helyzet, hogy lehet kapni jó állapotú műsoros kazettákat. Ezek segítségével két dolgot be tudsz állítani, a lejátszási sebességet, meg a mélyfrekis lejátszási kivezérlést.

Ha egy műsoros kazettára rá van írva, hogy lejátszási idő 22 perc 50 másodperc, akkor addig állítgasd a magnó meghajtómotorján lévő sebességszabályozó trimmer potit, amíg ennyi idő alatt fogja lejátszani a kazetta adott oldalát.

A bumm-bumm zenékkel meg beállítod a lejátszási hangerőt +2 dB-re (ha vasoxidos szalagú műsoros kazettád van).

Aztán letöltesz egy beállító CD-t az internetről, kimásolod egy írható CD-re, beteszed egy normál asztali CD lejátszóba (ezeknek szabványos a kimeneti jelszintje) és elkezded a felvételt egy vasoxidos kazettára 400 Hz frekvencián. A külső felvételi szintszabályozó potit beállítod 4-esre (egy 10-es skálán), az előmágnesezést szabályozó potit meg középre, és addig állítod a magnó belsejében lévő felvételi szintszabályozó trimmer potit, amíg a visszajátszott felvétel szintje nem lesz 0 dB (háromfejes magnó beállítása egyszerűbb, mert kétfejes magnó esetében mindig tekerhetsz vissza, ha vissza akarod hallgatni a felvételt).

Ha a 400 Hz-t beállítottad, akkor csinálsz felvételt 10 kHz-n is, a többi potihoz nem nyúlsz, csak az előmágnesezést állító potit addig tekered, amíg 10 kHz-n is 0 dB nem lesz a visszahallgatott jelszint.

Ennyit tudsz rendes beállítószalag nélkül elérni, ehhez elég a magnó saját kivezérlésmérője, még csak műszer se kell hozzá :K

Disclaimer: tudom, hogy egy magnó korrekt beállítása ennél sokkal bonyolultabb, tisztában vagyok vele, hogy én egy szívműtétet írtam le 10 mondatban, de ha ennyit beállítasz a magnóidon, akkor már hétköznapi zenehallgatásra megfelelőek lesznek. Részletesebb beállításhoz vagy veszel beállítókazettát (annyiért, amennyi egy magnód ára volt), vagy elviszed a magnókat Árva Lajoshoz, aki nagyon pontosan beállítja őket (magnónként annyiért, mint amennyiért az összes magnódat vetted).

• Dr. Szilikát

őstag

válasz #68216320 #81940 üzenetére

A sebesség állítására van egy kazettád, ami jó.

A szalagra menő jelszint beállítását (mágnesezettségi szint) hasonlíthatod valami máshoz, másik (aránylag megbízható) magnóval készült felvételhez stb. De az nem is nagyon szokott elállítódni, ha nem piszkált bele senki.

Az előmágnesezés is megoldható.

Új hozzászólás Aktív témák