- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PH-User
addikt
válasz
tornas #47780 üzenetére
Köszi az infót!
Közben kiderítettem, hogy ez egy 3 fázisú 2,2kW-os villanymotor, ami ugye segédfázissal volt használva 230V-ról. Most már van itthon 3 fázis is és szeretnénk átkötni 3 fázisra, viszont a motoron nincs semmiféle adat. Hogy tudom kideríteni és hogyan kössem be?
-
Kernel
nagyúr
válasz
tornas #47780 üzenetére
3 fázisú motort nem is lehet másképp 1 fázisra kötni, az maga a Steinmetz-kapcsolás. Akár csillag, akár deltában is lehet.
De azt úgy kell hagyni, ahogy gyárilag megcsinálták. Ha például eredetileg csillagban volt, akkor deltába átkötve megnövekszik az áramfelvétel, noha erősebb is lesz, nő a nyomaték, de ha nem erre lett tervezve, akkor a biztosítékot kinyomja.
De ezek amúgy is deltában szoktak lenni, ha jól tudom. Mivel egy háromfázisú motor tekercselése kétféle lehet:
3x 230 vagy 3x 400 V-os. Utóbbi deltába kötve elbírja a 400 V vonali feszültséget is, míg az előbbit csak csillagba szabad kötni (3 fázisra), különben leégne.
1 fázisra gyártott körfűrésznél csak 230V betáp adott, ezért az első változat alkalmazása kézenfekvő (3x 230V tekercselés), amit viszont ilyenkor deltába kell kötni, hogy 230 V kerüljön a tekercsre. Így más opció nincs is, szerintem.
Eleve ezek a kisebb teljesítményű motorok általában ilyenek, 3x 230-as. Nagyobb teljesítménynél jön be a képbe a 3x 400V-os motor, csillagban indítva (kisebb áram, kisebb nyomaték), utána átkapcsolni deltába.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged