Hirdetés
- Send to qBittorrent (with SavePaths): Egy apró Firefox kiegészítő qBittorrenthez
- Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- -TongFang- Medion Erazer Beast 16 X1 - induló teszt így kora délután..."CB R23"
- Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- A Magyar Néphadsereg emlékére
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
yossarian
aktív tag
oké, köszi a segítséged, rendes tőled.

Bővebben: link
az ezen az oldalon található ''Metronome'' kapcsolást használtam négyszögjelgenerátornak, a potival lehet a frekit változtatni. első lépésben simán egy BUT11A tranyót kapcsoltam rá, a bázisára az 555-ös IC kimenetét, az emittert a földre, a kollektor és a táp (gratez-szel egyenirányított, 230, semmi pufferkondi, csak úgy simán) közé pedig a tekercset. az alapgondolat ennyi lett volna. (így nem ment
)
230~
|
** tekercs
/
----| bázis
\
_|_ föld
gondolom ez így kevés, lehe hogy egy Fet-tel jobb lenne, de azt nem ismerem annyira.
majd még jelentkezem
-
yossarian
aktív tag
graetz-szel egyenirányítottam. csak attól tartok, hogy túl nagy feszt kap így. no mind1.
de hogyan süssem ki a tekercset, hogy gyorsan el tudjon engedni?
meg ugye azért akartam egyenfeszt kapcsolgatni rá, hogy nehogy az legyen, hogy a szinuszhullám pont olyan részét kapcsoljam rá, ahol éppen nullátmenet közelében van, mert akkor nem húzna be.
összegezve: hogy nézzen ki a kapcsolás, hogy a négyszöjellel vezérlelt tranyó, ami graetz-szel egyenirányított feszt kapcsolgat a tekercsre, rendesen, gyorsan tudjon működni? -
yossarian
aktív tag
ok. ez rendben van így.
a probléma nem is ez lenne. mint mondtam, az a tekercs simán egy diódán keresztül kapcsolódik a 230V-os hálózatra, szóval félhullámokat kap, minden második ütemet kihagyva. hogyan illesszem/vezéreljem a tekercset, hogy a behúzás-elengedés frekvenciáját változtatni tudjam?
az 555-ös timer IC-vel generált négyszögjellel való kapcsolgatás nagyon rossz ötlet? -
Bigya
őstag
HALI!
Igen, tudom, de az életveszély az jó!
Láttam kondis leválasztó módszert is.
Bár az lehet, hogy cmos nem szereti...
Ki tudja milyen fesz kap egy ilyen után...
Ohm az jó, csak gondoltam hátha valami jobb megoldás is van.
rról nem is beszélve, hogy a relé meghúzása esetén nagyságrandekkel több áramot fesz fel a dolog mint nyugalomban. -
T_bee
aktív tag
hűha... az nem fog menni, mer a somogyi oldalán pdfben van, de azt talán belinkelem mingyárt.
mod.: nna.. itt is van Bővebben: link
és még 1: Somogyis cuccokat hol lehet venni?
[Szerkesztve] -
T_bee
aktív tag
-
-
elttiL
senior tag
icc-s tápáramvezérelt - na látod nem értek olyan szinten hozzá (gépészmérnök vagyok nem villamos)
hogy tudjam, hogy mi ez.
egy ilyen van benne az biztos: egy ellenállás, rétekerve x menet rézdraut
hidd el szimmetrikus, majdnem hogy tükör.
egy rádiótechnikás cikkben van leírva az építés (quad-ot akartam csinálni, de lebeszélt róla egy hozzáértő)
[Szerkesztve] -
elttiL
senior tag
Nem. Ha megnézed a zenyém, az tök szimmetrikus, amit te linkeltél az nem. Én is ráejtettem egyszer egy csavarhúzót vagy mit még a teszt szakaszban. Annyira értek a dolgokhoz /értsd: nemigazán/, hogy elkezdtem cserélgetni a fet-eket, aztán a végén kiderült, hogy egy 1n4148 szállt el az egészben
Asszem a nyugalmi áramfelvétel, meg a nemtudommilyenfeszültség beállításánál nem volt rajta terhelés és nem szállt el. Ami a nagyon szar a cuccomban, hogy gyakorlatilag a földelés egyáltalán nem megoldott. -
And
veterán
''mivel cső teljesítményt nem vis zát, csak jlet, és azt erősíteni kell trafóval.''
Csak pontosításképp: természetesen áramkörileg a cső erősíti a jelet, az adja a teljesítményt, de a kimeneti impedanciája eléggé nagy: kOhm-os nagyságrendű. A trafó pedig - mint passzív elem - nem erősít (épp ellenkezőleg, valamennyit csillapít), hanem impedánciát illeszt: azért kell hogy az Ohm-os ellenállású hangszórókat illeszteni lehessen az erősítőcső/csövek forrásimpedanciájához.
Új hozzászólás Aktív témák
- Insta360 X5 - GO Ultra
- Elgato Stream Deck 10GBD9901 (Bontatlan)
- új aktiválatlan Apple Watch Series 10 GPS 46mm kozmoszfekete alumíniumtok fekete Apple 1 év garancia
- szinte új Apple Watch Ultra 3 GPS + Cellular 49 mm-es titántok 1 év garancia
- szinte új iPhone 17 Pro Max 256GB deep blue mélykék független Apple 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 3060TI 8GB Zalman Z1 Plus XFX 650W
- PlayStation 5 SLIM DIGITAL 1 TB + kontroller 2026.12.09-ig garanciális, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-A H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Új Asus 15 Expertbook FHD Nano i5-13420H 4.6Ghz 16GB DDR5 512GB SSD UHD Graphics XE Win11 Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

... Nálam a magasfesz 24V-nál, a durungáram meg 1A-nél kezdődik... 

hogy tudjam, hogy mi ez.
Asszem a nyugalmi áramfelvétel, meg a nemtudommilyenfeszültség beállításánál nem volt rajta terhelés és nem szállt el. Ami a nagyon szar a cuccomban, hogy gyakorlatilag a földelés egyáltalán nem megoldott.

ekkold