- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- antikomcsi: Ázsia Expressz 5
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz
rostiron #90420 üzenetére
Ha az eredeti gyártó kell akkor szerintem keresd ki a rajta lévő márka hazai képviselet weblapján az email címet és kérdezd meg tőlük, majd továbbítják az illetékes felé.
Vannak viszonteladóik is, pl Budapesten, Óbudán az Elektrocentrum bolt (de másutt is vannak partnereik), akiken keresztül magánszemélyként is tudsz 1-1 darabot vásárolni, csak levelezd le.
[link] -
PROTRON
addikt
válasz
Intruder2k5 #90167 üzenetére
Pedig ha lenne benne egy SD kártya, meg egy rövidke script képernyő mentéssel 5k hufért nagyon szuper lenne nekem...vagy inkább még szuperebb lett volna amikor kezdtem az egyetemet.
-
PROTRON
addikt
válasz
Intruder2k5 #90165 üzenetére
A kérdés, hogy valahogy el tudom-e menteni más adathordozóra a készített oldalt?
-
PROTRON
addikt
válasz
rednifegnar #90031 üzenetére
Azok a P1 procik jól fognak jönni amikor épp a Marsra utazik és bemondja az unalmast a hiperszuper okos számítógép és kell gyorsan valami kiváltó PC ami egy 386-os képességeit már eléri, mert azzal már lehet röppályát számoltatni.
Ennek is különböző szintjei vannak, van az a szint aminél még tényleg van mögötte logika és van az a szint ami már túl van rajta és igazából rá lehet venni az illetőt hogy gondolja végig...ha elsőre nem sikerült, akkor még 100x gondolja végig a végén meg lesznek azok amiket tényleg ki lehet dobatni, meg tényleg nincs rá szüksége időrablás állítgatni dolgok.
De nem mindent. Ez az amit sokan elfelejtenek, hogy ezen dolgok egy része mögött van tényleges logika.A fent linkelt 10-es listából pl "okos tojástartó" mögött is van valós logika. Lehet a fejlesztő, egyedül él és sokszor ha x hétig nem kívánta a tükörtojást, megromlott a hűtőben a 10-es adagból 1-4 db mire megint megkívánta.
És amikor boltban volt, senki nem emlékeztette hogy figyu, van 3 db tojás a hűtőben amik már elég régiek, lehet venni kéne 6 újat a meglévő 3-at meg a szomszédnak odaadni, hátha tud vele valamit kezdeni. Az hogy vízbe beledobva pár másodperc kideríteni, ugyanúgy nem segítség akkor amikor a boltban állsz és nem tudod hogy vegyél-e még egy dobozzal vagy sem.
Ahogyan a "mit főzzek ma" kérdést is könnyebbé teszi, ha tudod milyen dolgaid vannak amik régiek és jó lenne megromlás előtt felhasználni és nem csak azt nézed hogy nem tudod eldönteni mihez is van kedved, mert mindenhez is, mivel minden finom.
Én egyébként azért tudok belemagyarázni értelmet, mert akartam ilyet fejleszteni, csak nem a hűtőbe, hanem a sima "kamrába", vagy is az 1 db szekrényem 3 polcára ami befért a konyhába. Hogy tudjam mióta van ott a liszt, a cukor, a dobozos tej.
Sajna jártam már úgy hogy megvettem a 2x6-os csomag 2 literes műanyagflakonos kőbányait és mire megint előkerültek már megromlottak.Nem minden hülyeség ami "okos".
-
PROTRON
addikt
Ha csak nem Elon Musk vagy, aki napi 14 órát dolgozik (és azért van modell barátnője, mert tényleg csak dugásra van ideje meló mellett, tartalmas kapcsolatokban megbukott emberileg) akinek a parkolási birságok miatti bírósági látogatásokra tényleg nincs ideje, akkor bíróságra így bejelentkezni csak akkor kell, ha azt akarod megmutatni mind a Bíró, mind az "ellenfél" irányába hogy mennyire nem tiszteled az egész ügyet és leszarsz mindenkit.
Esetleg WC-n ülve történő bejelentkezés, ahogy oldalra fordított fejjel magyarázol, majd a kamerába altájjal fordulva törlöd ki?De valszeg lesznek ilyen bejelentkezések olyankor, amikor valaki megfeledkezik a teljesen automata üzemű okosotthonáról és arról hogy úgy állította be a központi rendszert, hogy ha érzékeli hogy a fürdőben van, akkor a tükörbe épített kamerát kapcsolja be hívások alkalmával automatikusan, és hiába van a kezében az okostelefon, attól még premier plánban látják.
-
PROTRON
addikt
Pedig tök szuperül működik...hogy kidobj egy rakás pénzt az ablakon.
De komolyra fordítva a szót, olyankor szerintem jó, amikor mondjuk direkt a táskádban hagyod a telefont, mert az órában lévő csipre klónoztad a sim kártyádat, füleden meg ott a BT füles, így nem kell egy féltégla a zsebedben ami miatt leülni sem lehet rendesen.
+ zenét is kényelmesebb így kezelni. Gyűlölöm az olyan füleseket ahol 2 gombbal akarnak megoldani mindent.Amúgy a sajnálom hogy a "smart equipment" szitok szóvá vállt.
Például ott az okos tükör. Semmi értelme hogy kijelzővel megtudom nézni a fürdőben a páratartalmat meg a külső belső hőmérsékletet, de ha meg teljes értékű PC-t pakolsz bele, annak megint nincs sok haszna, mert borotválkozás közben amúgy sem fogsz céges emailekre reagálni.De nekem előszoba-konyhám van, ott már van értelme a tükörbe kijelzős-PC-t integrálni (mármint nem 300k huf-ért, hanem DIY okostükröt építeni), mert mint előszoba: elindulás előtt megnézem hogy milyen idő lesz, melyik irányba induljak aszerint hogy melyik BKV járat mikor indul, de mint tükör is kell hogy megnézzem jól lőttem-e be a sérót.
Mint konyha: egyértelmű, recepetet tudok nézni főzéshez, vagy csak beindítani zenét.De a boltok valamiért ostoba módon a fürdőbe helyezett okostükörrel égetik a "smart" kifejezés jövőjét...a fürdőben alig 10-20 percet töltök + wc-zés. De wc-zéskor nem jó helyen lenne a tükör ahhoz hogy kiváltsa az okostelót. A párátlanítás helyett is inkább építészetileg kell jól kialakítani a fürdőt, szal ennek a több 10-ezres funkciónak sincs értelme, pláne amikor a bekapcsoló gombja miatt "maszat" lesz a tükrön.
Még a fűtőpaneles tükörnek is próbáltam értelmet keresni, nem sok sikerrel, mert megint csak az infra fűtéshez rossz pozícióban van, nem tud melegíteni ahogy a wc-n ülök. Amikor meg szemben állok vele és borotválkozom, vannak jobb lehetőségek. -
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #89994 üzenetére
Köszönöm a türelmedet.
Most végeztem a gyors tesztekkel.
A 45W VGA-t használva induláskor csak 3.6V, amit fixen tart akármit csinálok.
A GTX 1070-et beledugva induláskor megint 3.648V, majd ha leterhelem max-ra = 180W terhelés, akkor beesik 3.6V-ra.
A UEFI 3.648-at pirosan jelzi, míg a 3.6V-ot már nem, gondolom 10%-ra van beállítva a végső figyelmeztetés.De tény hogy eddig még multiméterrel nem ellenőriztem le hogy hitelesek-e a mérési adatok, vagy csak gagyi az alaplap érzékelése és szórakozik velem.
Mindenesetre feltűnt hogy a bios elem már lemerült, azt amint szereztem újat cserélem is.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #89986 üzenetére
Végül is van itt egy "felesleges" gtx 1070 kártyám, mert most vettem másik VGA-t, azt írod hogy tegyek vele próba kört, hogy azt is belerakom a serverbe és ráküldök benchmarkot, mert a 12V ág leterhelésével a 3.3V ág is helyre fog állni?
Na ezt ki tudom tényleg próbálni, köszi.Amúgy erről/ilyenről van szó, még keresem a rajzokat róla, de nem találok erről a konkrét típusról:
[link] -
PROTRON
addikt
De mivel terhelem le?
Akárhol kérdezem, erre senki nem tud válaszolni, azon kívül hogy visszadugom az értékes céges adatokkal megpakolt SSD-HDD-ket a gépbe, semmi egyéb eszközöm nincs.
Proci terhelésre ugyanúgy megmarad az érték.
Esetleg elindítok egy cinebench R23-at, de nem hiszem hogy akkora változás lenne...#89984 ekkold
Mivel ez gyári eszköz, így gondoltam hátha sikerül behúzni esetleg kedvezmény kupont egy másik tervezett vásárláshoz, mert tervben van a tavalyi fejlesztésük beszerezése amihez már nem kell külső ACDC átalakító, cserébe 55k huf.
Vagy hátha van valami gyári megoldás.Az eszközre forrasztást kevésbé próbálnám meg, inkább a kábelkorbács módosítást csinálnám ha már topichoz tartozik.
Tehát kikeresni a 24PIN kábelkorbács adott vezetékét(vezetékeit), elvágni és abba beleszerkeszteni.
Ilyen téren mit javasolsz?
Már csak azért is inkább ezt tartom a célravezetőnek, mert a 2 féle méret közül amit adtak gyárilag hozzá, az egyik túl rövid, a másik túl hosszú. -
PROTRON
addikt
Tegnap ugye megírta hogy a magasabb fesz érték "kvázi" tervezett állapot, a hosszú 24PIN kábelkorbács hossza miatti fesz eséssel kapcsolatban, így megkértem őket hogy ha ez tervezett állapot, akkor legyenek szívesek lenyilatkozni hogy tesztelték és nem lesz belőle baja az alkatrészeimnek. Most érkezett a válasz:
"
I can't confirm.
"lehet a következő kérdés így lesz:
És ha feltöltök egy nyilvános videót a témáról a youtube-ra, megjelölve benne a hivatalos válaszokat talán jobban átlátható lesz a probléma? -
PROTRON
addikt
Az a fura hogy nem én vagyok az első tulaja, ez a példány már vagy 5 éve kering a használt piacon 4-5 tulaj lehetett előttem.
Egyébként bekérték volna a rendelési adatokat, majd közlik hogy már rég nem garanciális termék(már support oldala sincs, csak quick installation guide), de egyébként meg user error hogy nem vette észre az összeszerelést végző személy hogy a UEFI pirosan jelzi a 3.3V ágat.
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #89936 üzenetére
Köszi neked is meg #89937 Dr. Szilikát -nak
Egyelőre nem méregettem tovább.De a fentieket megírtam a gyártónak.
Első körös válaszuk (megszólítás, fejléc, aláírás egyéb nélkül) idézem:
"
My engineer said this is to compensate for possible voltage loss from long 24PIN cable. No method to lower it.
"
Még azért futok velük még egy kört, mert akármelyik hosszúságú gyári 24 PIN kábelt használom, mind a két esetben ezt a 3.648V értéket kapom.Szal direktbe megírtam hogy legyen szíves az engineer lenyilatkozni hogy nem megy tönkre SSD-m, sem PCIe 2,5G Lan kártyám emiatt a kiugró fesz érték miatt.
A többi értékes fesz értéket rendesen szolgáltatja, csak ez csúnyán piros sávban van.
-
PROTRON
addikt
Tudom ez már kissé specifikusabb kérdés, de mivel nem nagyon mozognak az adott topicok, a mini-itx topikban meg nem tudnak biztosat írni, gondoltam ide is beírom, elvégre szoktatok Ti is PC-ket építeni, hátha titeket is érintett hasonló korábban:
Eddig a háziserver egy Inter-tech 200W nas pico-psu + led traforól üzemelt.
A server: Asus H310m, i3-8100, 2x4GB ram, igpu, PCIe slotban 1 db 2,5G lan kártya, M.2 rendszer NVME, meg pár SSD-HDD. 30-80W közötti terhelés.
Szereztem egy 250W HDplex HIfi DC-DC 19,5V--ról 12V (meg persze 5V, 3.3V, etc) átalakítót, meg hozzá 230W Hp laptop AC 230 -> DC19.5V téglát egyéb projekt miatt, de leakartam ellenőrizni így beszereltem a fenti szerverbe.
Elsőre tettszik hogy csendes, a fenti LED trafó coil whineol...dulván.
Aztán feltűnt hogy a BIOS szerint (és HWinfo szerint) is a 3.3V ágon 3.648V értéket mér, ami kívül esik a hivatalos tűrésmezőn.
Szétszedtem, visszaraktam az Inter-tech teljes összeállítást (mert az 12V tehát nem köthetem a 19.5 V ACDC téglára, kell a saját LED trafója), arról járatva 3,408V-ot kapok, ami határok között van(legalább is én inkább szeretem 5%-on belül).Mit tehet így tönkre ha egyáltalán tönkre tesz valamit a HDplex használata során a 3.3V ág "magasabb fesz" értéke számítógép esetén?
Hogyan tudnám ellenőrizni hogy lesz-e ebből bajom-esetleg javítani?
Lehet hogy nem jól érintkezett a 24 tűs kábel?
Még lehet megnézem majd hogy a rövidebb 24 tűs esetén is ilyet produkál-e(ugye két hosszat is adnak ami jófej HDplextől), csak 2 szétszedés este elég volt. -
PROTRON
addikt
válasz
HUNited #89886 üzenetére
Igen ez a gondom, hogy ugyan legalább a könyvelő nyugodt lesz, hiszen kap egy magyar áfá-s számlát, amit ért és tud kezelni. Lehet elvileg utánvéttel kiszállításkor fizetni, legalább is még rendelés előtt ezt olvasom a holnapon, szal elvileg nem kockáztatunk ha működik amit kapunk.
Ugyanakkor ha bármi gond adódik, akkor nagyon valószínű hogy nem vagyunk előrébb annál mint ha a bangoodról rendeltünk volna.Pedig tényleg van választékuk a webshop név alapján kitalálhatóan CNC gépek terén, sokféle alkatrész-szerszám, egyéb kiegészítők, egész gépek...stb.
-
PROTRON
addikt
-
PROTRON
addikt
Long shot, de gondoltam csak megkérdem:
a cncworld.hu webshopot ismeri valaki? Megbízhatóan lehet tőlük rendelni?
Mert az tettszik hogy elvileg magyar adóhatósághoz bejegyzett cégként áfával, garnciával, házhozszállítással lehet több olyan dolgot is berendelni tőlük, amihez egyébként bangood vagy aliexpress kéne.
De ha valaki lukra futott, akkor nem kísérletezek.
Céges berszerzés lenne nem otthonra kell, azért szeretném megúszni aliexpresst...nem szeretek cégre külföldről rendelni, anomáliák lehetnek. -
PROTRON
addikt
-
PROTRON
addikt
válasz
carl18 #89379 üzenetére
Megértelek. A havernál mivel messze volt az előszoba, így 3 hónapig csak heti 1-2x túnt fel neki.
A szomszéd bérlők tényleg fura hogy ott maradtak, de amikor 3 napra leáramtalanította őket az ELMŰ azonnal elköltöztek.
Gondolom a felelőtlen tulaj mellett inkább nem maradtak.Imerősödnél az is megoldás hogy kihív egy villanyszerelőt felméretni, mondja meg mennyi az annyi a teljesre.
Mellette adjon egy másik ajánlatot arra hogy ha csak a főelosztót megcsináltatni meg addig a betápláló hálózatot ha kell rendes földeléssel, majd előszobában megcsinálni 2-4 külön-külön kismegszakítóról üzemelő dugaljat rendesen.
Aztán onnan meg falon kívül hosszabbítóval ideiglenesen bevinni a szobákba , szobánként 1-2 dugaljat felrakni. A régi vezetékeket a falban meg lekötni addig.Az ideiglenes állapothoz az ajtóknál lehet érdemes átfúrni a keret mellett be lehessen vinni a kábelt, az egyéb szakaszokon falra lehet bilincselni addig hogy a földön ne rúgjanak bele.
A világítást is lehet a hosszabbítózott dugaljról üzemeltetni, pl álló lámpákkal.
Ez így gyors, falon kívül a felszögelős bilincsek nem is drágák, viszonylag olcsó megoldás is a teljes átvezetékezés 600k-1M-1,5M költség (ugye nem írtál négyzetmétert) képest.
-
PROTRON
addikt
válasz
carl18 #89361 üzenetére
Havernál belvárosi nagypolgári lakásban hónapokon át hallgatta a sercegést a mérőóra mögül, ahol le van plombálva, de sose villogtak a lámpák.
Egyik alkalommal 3 szobával arrébbról hallotta a sercegést olyan hangos volt, kihívta az elműsöket, mert hogy ha az Ő kötésükkel(pl kismegszakító) van a hiba, akkor szabványosítás nélkül is kötelesek hibaelhárítani.
Amikor lenyitották a táblát, látták hogy a vezetékek egy része a szomszéd lakáshoz megy és persze az szikrázott rendesen. Anno a másik lakáshoz az itteni lakásban lévő dobozból vittek bekötést.
Na most a haver lakása egy másik kötésről élt, ezért nem villogtak a lámpái, mert nem az Ő hálózatán volt hiba.
Ráfogta az ELMŰ-s hogy ez már társasházi hatáskör ahelyett hogy megcsinálta volna és egyszerűen elvágta a betáp oldalt úgy hogy nem lehetett csere nélkül javítani.Persze teljes szabványosítást is előírtak a hibalistára, majd elmentek.
A szomszéd lakásban a külföldi bérlők 3 hónapon át nézték ahogy villognak a lámpák, mert a bérbeadó tulajdonos spúr volt hogy kihívja a villanyszerelő haverját.
Mondjuk amikor az illető kijött a "szakvéleményével" inkább jobb volt hogy nem hívták korábban. -
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89324 üzenetére
Aliexpress-ről még soha nem rendeltem, de a Bangood -on a forumok alapján az értékelések semmit se jelentenek, mert csak az adott eladó engedélyével kerülhet ki negatív értékelés. Gondolhatod hogy nem fogja kiengedni.
-
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #89322 üzenetére
Köszi, igazából az adott webshoppal kapcsolatos tapasztalatok miatt írtam ide, nem kifejezett elektronikai cuccot keresek.
Maga az alkatrész konkrétan: M.2 NVME to PCI-E x1 adapter [link].
Erről a helyről rendeltem korábban is másfajta adaptert így velük szemben van némi bizodalmam, ez most jelenleg VAT-al és szállítással 4210 huf-ra jön ki.
Még legjobb hazai esélyesnek(most találta csak meg a gugli 3 nap alatt) ezt a Dellaprint webshopot találtam ami hasonló adaptert kínál és Budapesti üzlet és legalább rendelésre ismeri a webshopjuk (míg a PCX webshopnál rendelésre sincs): [link]
Mondjuk ez a fajta adapter furcsán ki fog állni a háziserverből. -
PROTRON
addikt
A hestore-t én is nézegettem már, elektronikából erősek, de egyszerűen nem lehet mindenből készleten tartani, mindig máshonnan rendelek mert egyszerűen pont 1-2 apróság hiányzik azokból ami náluk van.
Ezért lenne jó olyan megbízható cég akik tényleg a teljes aliexpress kínálatból válogatnak, csak korrekt kommunikációval meg nyomkövetéssel.
Az már necces hogy ugye ha MO-n bejegyzett cég elad valamit, akkor jótállási kötelezettség lép fel, amit így kínából rendelve nehéz kezelni ha nincs profit az egyes termékeken csak kezelési költség.Most ránéztem, Ebayről az adapter amit keresek 12 usd-ért érkezne VAT-el együtt ápr 2-18 között ugyanattól a webshoptól, akiktől korábban rendeltem már hasonló adaptert, szal másfél évvel korábbról van jó tapasztalat velük. Csak azóta nem vásároltam náluk, simán lehet mára leromlottak. Meg ez kínai cég ebaye-n keresztül, szal a számlát nem tudom elszámoltatni.
Szal a lehetőségekkel tisztában vagyok, csak szeretek a 21. század 21. századként tekinteni.
-
PROTRON
addikt
Bocs a dupla hszért.
BTW maga az alap elgondolás szerintem nem ördögtől való.
Tehát hogy én pl nem szeretem Aliexpress-Baggod oldalakat, mert nem ismerem és nem nagyon rendeltem, tartok a 90 nap utáni "elkeveredett csomagok" miatti pénzlenyúlásoktól, meg hogy nem ismerem fel a legegyszerűbb csalókat, mert nem ismerem az oldalt.
Ezért örülnék neki ha lenne egy olyan cég aki berendeli nekem, továbbá ha a kínaiak szerint megbízható cég, lehet Neki megengedi hogy abból is tudjon 1-1 próba terméket berendelni, amiből Nekem mezei halandónak 100 vagy ezer darab alatt nem szállítanak.
Ilyen téren nincs gondom a felárral, sem azzal ha fixen tudom hogy 10 nap 30 nap 50 nap, csak legyen fix.
Tehát ilyen esetben nem zavar a működési költség meg áfa, ha épp olyanom van hogy főnöknek el tudom magyarázni miért bele adózási szempontból a cég működésébe, még az áfát vissza is fizeti nekem. Persze nem mindig, épületvillamosságis cégként a kávéfőzőt nem tudja elszámolni a cég, ezt mindig kihangsúlyozza a főnök, pedig múltkor találtam egy tök faját 180k-ért otthonra.
De nekem nincs céges bankkártyám, így sem külföldről, sem magyar webshopokból nem tudok cégre ilyen módon rendelni, sem átutalással, csak helyszíni készpénzes fizetéssel.Így azzal már gondom van amikor a kínában alkatrész költséggel együtt 1.000 hufért legyártott, majd 1500-ért MOra szállított valamit egy hazai kisbolt a mindenféle költségeire hivatkozva 10k + áfá-ért akarja velem kifizettetni.
Az hogy valaki leveszi a vállamról ezt a rendelési terhet nekem / nekünk cégnél megér némi felárat, a korrektség mezején belül, mert az elvégzett munkának értéke van, az hogy megkeresi a megfelelő aliexpress eladót, akikkel megalkuszik és figyelemmel kíséri a szállítást, majd SMS-ben értesít és kiadja a háza kapuján nekem a terméket meg a számlát a készpénzes fizetésről, ez mind munkaidő.
Ha nagy tételben, ömlesztve csinálja, akkor tud erre az egészre kedvezményes időkeretet számolni, mondjuk a szállítással vámolással együtt 2500+ áfáért beérkező dolgot eladja nekem 4.000 + áfáért. Kevésnek hangzik a 900 hufos nyereség, de mégegyszer, ha ömlesztve rendel neki kevés munkaidőbe kerül 1-1 termék.
De nem 10+áfa... -
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #89317 üzenetére
Köszi hogy felhívtad a figyelmem.
No igen a nem túlságosan kitöltött ÁSZF már eleve gyanús, meg hogy semmilyen magyar cím az email címen kívül, sem telefonszám.
Pedig már már azon is gondolkoztam hogy a 433 forintos alkatrészt kipótlom pár 2,5-5,5 DC dugó+aljzattal hogy legyen 1-2 ezer hogy nekik is megérje a minimális érték nélküli ingyenes szállítás. -
PROTRON
addikt
Valaki rendelt már ettől a bolttól? Mennyire megbízhatóak? Mivel csak átutalással lehet fizetni így azért meggondolja az ember mielőtt rendel valamit mert a kis pénz is kis pénz... [link]
Igazából NVME m.2 ---> PCIe x1, tehát 1-es hosszúságú slotba való adapter kellene, de minden boltból out of stock, itt meg 500 huf, ami meg hihetetlen ár még akkor is ha postán érkezik, bár ez utóbbinak azért sem örülök mert kilophatják a postaládából, nem lenne példa nélküli.
-
PROTRON
addikt
Mármint Tibi bácsi arra gondol, hogy tűzoltósági előírás hogy a menekülő utakon minden kézzel nem nyitható ajtó esetén áramkimaradás során kötelezően biztosítottnak kell lennie a menekülésnek továbbá lehetőség szerint a tűzoltó számára a kívülről történő bejutás.
Ezért ha olyan mágnes zár van ami áramkimaradás esetén zárva marad, akkor biztosítani kell szünetmentes ellátást(területi áramkimaradás esetére készülve) és redundanciát hozzá, tehát például ha meghal a vezérlő akkor inkább nyíljon ki állandóra. Ez esetben alkalmazható normally closed mágnes zár.Vagy olyan zárat kell használni, ami addig zár amíg áramot kap. Így áramkimaradás esetén nyitva van. Tehát normally open zárat.
Persze ezt sok társasháznál elfelejtik, meg félnek hogy a kapualjban lévő tűzeseti főkapcsolót lekapcsolva besurranó tolvaj bejut az udvaron át a lakásokba éjjel... -
-
PROTRON
addikt
válasz
rolio1 #88673 üzenetére
Na várjál csak.
Egymás után akarsz két dolgot állandóra bekapcsolni?
Tehát "a logika":
-egyik irányban kattintva bekapcsolja "A" eszközt, ami bekapcsolva marad;
-Visszatérsz középre, "A" eszköz továbbra is bekapcsolva marad;
-Elkattintod másik irányba, "B" eszköz bekapcsol, miközben az "A" továbbra is bekapcsolva marad;
-megint visszatérsz középre, miközben "A" is és "B" eszköz is be van kapcsolva;
-Tehát ezt követően mind "A" mind a "B" eszközök továbbra is bekapcsolva vannak, de lényegében egymás után kapcsoltad be?-Lekapcsolni ugyanígy valamelyik állásba kattintva kapcsolod le őket egyesével?
Ha jól tippelem mire gondolt a költő, akkor még kelleni fog 1-2 dolog... -
PROTRON
addikt
válasz
fatpingvin #88640 üzenetére
A lomex megér egy próbát, a webshopjuk tényleg siralmas, de ha jó árakat akarsz náluk rá vagy kényszerülve a webshopra, mert a boltban szépen elkérik az árat...hiába no valamiből ki kell fizetni a sarki kebabosnál a löncshúst a dolgozóknak...
vagy a HQ elektronika. -
PROTRON
addikt
válasz
#32277248 #88604 üzenetére
Köszi, ezt a táblát nem vágtam.
De akkor ez szerintem szándékos huzalozás kérdése, nem a pineké.
Mármint feltételezik hogy x4 slotba nem raksz olyan VGA-t amin minden enerdzsit a pcie-n keresztül fesz fel(muhahaha én meg pont hogy igen), ezért eleve az alaplapon kevesebb enerdzsit adnak neki függetlenül a kommunikációs hossztól.
Mert egy x1-es audió kártya nem kér 75W-ot...Az is igaz hogy a VGA-m max terhelése 45W, nem az állandó...
-
-
PROTRON
addikt
Van olyan relé, ami impulzus jelet vár és ha az véget ér, akkor indítja a ciklusát.
De van olyan relé, ami addig tartja fent egy adott kapcsolást, ameddig kapja folyamatosan a vezérlő jelet.
Meg vannak multifunkciósok, amiket 11 féle beállítást tudsz eszközölni, aszerint hogy nyomógombod van, vagy kapcsolód. De ezek ugye drágábbak is, továbbá gyártója válogatja, ugye ami elromolhat el is romlik.
Van olyan szerelő aki kifejezetten utálja a multifunkciósokat, pont a hibásodás miatt. -
PROTRON
addikt
De akkor viszont elsőre nem értettem.
A legtöbb relé esetén érintésvédelmileg nem oké ha csak úgy szabadon érinthetőek a feszültség alatt álló fém részek, csavar fejek. Ezért szokták belerakni egy kis moduláris falon kívüli elosztóba.
Azzal mi is a gond? Oké 2 csavarral több hogy hozzáférj a reléhez... -
PROTRON
addikt
válasz
demars #88559 üzenetére
Szerintem a "falra rögzítést" azzal együtt érti, hogy olyan kivitel ami érintésvédelmileg megfelelő csatlakozókkal rendelkezik, tehát valójában a felfúrás után nem igényel "villanyszerelést" csak be kell dugni az elmenő köröket....mondjuk a 12V mozgásérzékelős kapcsoló, amin DC dugó van így rögtön rá tudsz dugni egy 5 méteres led szalagot.
-
PROTRON
addikt
Febr. 6-tól írja megint a lidl akciós újság hogy lesznek finom mechanikai szettek, érdemes megnézni, de árban ma már a lidl cuccok nem annyira tutik.
Én Conrad-ból vettem ennek egy másik márkázott változatát: [link] tavaly még 5-6k-ért.
Ahogy Linustechtips is elmondja, ezeknek az "utánzatoknak" a csavarhúzó része és a bit fejek árkategóriát tekintve jók, nem nyírom el a csavarokat, tehát ezen a területen nem éri meg az Ifixit a felárat magyar pénztárca szemszögből.
De a csavarhúzóhoz kapott flexibilis szár 3. használatra elpattant.A szettben található bumszli műanyag "feszítők" közül csak az egyik igazán jó, a többi gagyi, első használatkor elfárad, fogyó eszköz.
Ezen a téren jobb az Ifixit. Kapni is ilyen 5-7 darabos Ifixit kiegészítő szettet, amiben van a feszítőből, a hosszú műanyag spatulából 2 féle meg még 1-2 cucc: [link] Ha épp kapható.
A hosszú műanyag spatulával az a helyzet hogy ebben a szettben Ifixit olcsóért kiszórja a piacra a régi típust, ami anno azért nem volt csúcs.
Ők is elismerik, ezért adják "fillérekért". Ezekből a drága Ifixit szettekbe pakolják a tartós minőségi darabokat, szal óvatosan kell bánni velük, de azért tartósabb mint a 500 hufos legolcsóbb kínai.A fém spatula esetén Ifixites helyett jobb hogy ha fogorvosi kiegészítő boltból rendelsz, fele harmad annyiért olyan alakúakat amik kellenek, az Ifixit formája nem az igazi.
Ugyanígy a kis kés terén is van minőségibb kínai koppintás, jobb mint az Ifixit.
A tapadókorongból ezek a kis fém bimbas.al szereltek mind kuka, az ifixit szerű nagy műanyag füles az jó.
ESD csipeszekből a Conrad-ban is szép a választék, sajnos azt helyben kell kipróbálni, mert pl a fent linkelt full szettben lévő nem vezeti az áramot de nem kapta meg a pecsétet, ugyanakkor vékony az anyaga és könnyen hajlik. Ki kell próbálni élőben és olyat venni ami tartós, nem feltétlen Ifixit.
Tehát konklúzió:
össze lehet válogatni ugyanazt a funkcionalitást olcsóbban és egyes területeken tartósabb anyagokból mint az Ifixit, de azért időigényesebb mint leakasztani valamikor az akcióban is 2x annyiba kerülő amcsi tervezésű cuccost. -
PROTRON
addikt
válasz
darvinya #88358 üzenetére
12V pákára nem is gondoltam, csak 20V-osakra.
Nekem 5k-t megért a lidl-es 20V aksival használható, pláne hogy van 8Ah aksim hozzá, csak egyrészről nagyon kellene a hőfokszabályzás, meg a fej csere, meg a 230V adapter hozzá...aztán már tökéletes is lenne az én kis tanuló szintemhez. -
PROTRON
addikt
válasz
darvinya #88356 üzenetére
Feltételezem azért mert a parkside-os 5k hufba kerülő 20V aksiról üzemeltethető forrasztó páka nem hőfokszabályozható, továbbá mert bumszli, nem olyan kifinomult.
Nekem még a tavalyi első generációsból van, annak a nyákján még ott a lehetőség hőfokszabályzóssá tenni, meg van lehetőségem kicserélni magát a fejet.
Aztán már csak egy kiszuperált töltő átalakításával kéne csinálnom egy 230V - > 20V átalakítót, hogy ne kelljen külön 2 forrasztót tartani a polcon, elég legyen csak 1 cuccost.
-
PROTRON
addikt
válasz
razorbenke92 #88279 üzenetére
Nem ijesztgetni akarok, de sok APC hosszabbító esetén volt panasz, hogy maga az alap energiaelosztás terén sajna már alább adtak a minőségből.
Túlfeszültség levezető része továbbra is magas minőségű, de hosszabbítóként sokaknál idővel elromlott. Vagy a bekapcsoló gomb lett bizonytalan, vagy csak simán a dugaljak egyike-mindegyike nem kontaktált belül a belső forrasztási pontnál és emiatt ingadozott a feszültség, villogott a bedugott lámpa. Tehát nem a külső eszköz dugvillájával volt gond, hanem az apc hosszabbító belső összeszerelési minőségével. Ismerősnél is 2 év után villódznak a bele dugott lámpák, de nincs meg a blokkja szal nem tudja garanciában cseréltetni. Van akinél a csere darab is problémás.
Ezt főként újabb évjáratúaknál olvasni több forumon.Amúgy én inkább javasolnék 2 db 6-os hosszabbítót, így ha egyik elromlik még mindig át lehet dugni a fontosabb készülékeket. Meg el lehet osztani hogy melyek azok az eszközök amiket amikor nem használsz le lehetne áramtalanítani egyben.
-
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #88254 üzenetére
Igen, eddig még a wifi relé volt a legjobb tipp, mivel pont az hogy túl akarom bonyolítani...ugyanakkor gyerekek, ez nem a barkácsolós topic, itt azért alapelvárás hogy ha valaki elektronikával akar megoldani valamit, akkor az legyen az elsődleges.
Meg hát fene se akarja kinyitni az ajtót és bejönni kapcsolni a kapcsolót. Ott vagyok a gangon, ott a doboz benne dugalj, feltekerve a töltőkábel. Ez a feladat.
A wifi-hez már csak valami appos megoldás kéne hogy más ne tudja kapcsolni, pl ha szomszédon megesne az én jó szívem és megadnám neki az általános wifi jelszót.A mágneses relé egyébként nem rossz, csak azt is ki tudják figyelni.
-
PROTRON
addikt
Nos az alábbin gondolkodom.
Társasházi lakásom van, a függőfolyosón az ajtóm felett a saját lámpám, belülről kapcsolóval.
Arra gondoltam hogy levinném a tápot kéz magasságba, hogy ha épp folyosón vagyok és szeretném tölteni a telómat és használni közben, akkor legyen ott egy dugalj. De nem szeretném hogy a fél szomszédság rajta lógjon, tehát szeretném elzárni és ha már a hobby elektronika topic, nem egyszerűsíteném le egy sima kulcsos zárral, szeretem túlbonyolítani a dolgokat, szeretném RFID-val "védeni".
Tehát a célom hogy legyen egy kis doboz, aminek a zárja RFID-val nyitható meg a benne lévő dugalj is egy RFID-s kapcsoló mögött legyen.Gyors kereséssel se olcsó se egyszerű megoldást nem találtam, így gondoltam ide is beírok:
milyen RFID-s lakatot-zárat tudtok ami nem horror áron mozog?
milyen RFID-s 230V-t kapcsoló, kapcsolót tudtok ami nem horror áron mozog?
Tudom a dugaljra egy wifi-s dugalj is megoldás, de érdekelnek alternatívák is. -
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87907 üzenetére
Az enyém szerencsére (vagy nem) olyan hogy van full-ra aksis üzemmódja, azaz teljesen kiiktatja a felső kört és ha megdöglik az aksi teljesen leáll az ellátás. Persze más üzemmódja is van.
De köszi a megerősítést, pont erre gondoltam, pl emiatt a berendezés miatt: [link]Ahol a bekötési rajz alapján párhuzamosan kerül rá az elmenő áramkörre a "balkonsolár", tehát az energia nyereség is kevesebb lesz, de legalább így elvileg nem történik műszaki szabály szegés(csak jogi).
Mivel a solár rendszer invertere mögött külön kerül rákötésre a saját akku, így nem vesznek össze a fő szünetmentessel.
A legjobb lenne persze a 2 inverter funkcióját 1 egységbe összefogni így a solár energia 100%-ban kihasználható lenne és tényleg 1000%-ra csak akkor fogyasztana a hálózatról ha kevés a saját delej, de ott már csúnya helyzetek lehetnek 1-1 nem odafigyelésből előforduló hiba okán. -
PROTRON
addikt
válasz
rednifegnar #87906 üzenetére
A bejövő fázisok csak "átmennek" az órán, nincs köztük keveredés, mivel eltérő "fázisban" vannak (nagyon nagyon nagyon laikusan megfogalmazva). Mivel eltérő fázisban vannak, ezért nem azonos miliszekundumban fogja a visszafele folyó áram a nulla vezetéket terhelni, hanem "eloszlik". Ezért szeretik 3 fázisra kötni a lakásokat, mert akkor a nulla vezetőből elegendő csak a legerősebb megszakító értékére méretezni. Míg ha 3x16 helyett 1x50A kismegszakítót raksz, akkor a nulla vezetéket is erre a terhelésre kell megválasztani.
Az elmenő oldalon, a mért elosztóban is külön fázisokként táplálják az adott kismegszakítókat, de innentől kezdve hogy pl több soros elosztó esetében soronként 1 fázison van az összes, vagy 3-asával váltják egymást, az már szerelőszaki kérdése.Tehát ilyen esetben nincs "összegzés" a túlterhelés szempontjából, hanem az adott fázison történő túlterhelés jöhet létre, ezért alkalmaznak a szolgáltatók 3 db 1 polusú kismegszakítót, 1 db 3 polusú helyett. Mert ha 1 db 3 polusúd van, akkor mindig a legerősebben terhelt fázis terhelése számít, simán levághatja akkor is a közös kismegszakítót, ha egyébként a másik 2 fázison csak 1-1 led körte van. 3 db 1 polusú esetén csak az az 1 fog levágódni amit túlterheltél.
Ilyenkor a szaki felelőssége hogy az ingatlanon belül úgy legyen elosztva a hálózat hogy egyik fázison se lépje túl adott esetben 10 percen át mondjuk a 16A-t a mindennapi felhasználás során. Ez nem az EON fogyasztási számlázás miatt, hanem a megszakítók miatt, nem lesz emiatt kevesebb vagy több a számla hónap végén.
Pl ha van főzőlapod amire ha rápakolsz 4 db 20 literes lábost és fullra nyomod, akkor 2 fázison elkéri a 16-16A, ha most van még mellette elektromos sütőd, az is kér felfűtési időszakban 10 percen át 11A-t. Ilyenkor a szerelőnek kell elosztania, hogy ha a bejövő 3x16A, akkor a sütő a 3. fázisra kerüljön, nehogy túlterhelődhessen valamelyik.
Amúgy a főzőlapok egyébként belül 1 fázisos berendezések, tehát simán lehet 1 fázisra kötni, de akkor a vezetékezésnek (a gép bekötő kábelének is) 1 fázison el kell bírnia akár a 32A-t, azaz 3x6-os kábel kell, és 32A kismegszakító.
Alapvetően 20% túlterhelést a legtöbb kismegszakító elvisel 5-15 perc időtartamban, ezért nem szokott probléma lenni abból hogy a főzőlappal párhuzamosan valaki porszívózik.
Meg mert a főzőlapokat ritkán használod csutkán mind a 4 zónában, általában lejjebb veszed miután már felforrt a víz, eleve nem 4 db 20 literes lábost pakolsz rá...a sütő is 10 perc után ha már felfűtött ki-be kapcsolgatja a fűtőszálakat.Az 1x16A az nagyon kevés ma már a fentiek miatt, de ahol egyébként minden más gáz üzemű ott csak a klíma felszerelésekor bukik ki hogy kevés lehet a delej.
-
PROTRON
addikt
válasz
rednifegnar #87889 üzenetére
Szakmabeliként ahhoz hogy tênyleg eltérő fázison legyenek ahhoz a legfontosabb hogy ne csak 1 db kismegszakító legyen a mérő óra mellett. Mert erről nem írtál, ahogy a mérőóra méreteiről se hogy el lehessen dönteni az most egyfázis vagy három. Az hogy uj építésű, az égegyadta világon semmennyire nem releváns. Sokszor felujitanak, de a régi 3x10A bekötéshez nem nyúlnak.
Az a kérdés hogy benne van-e műanyag dobozban a méröóra, ha igen hany db kismegszakító van kozvetlenül mellette, nem a kiselosztóban, hanem mellette. Ha nincs muanyag dovozban, akkor pl.fekete bakelit lemezen lehet, aminek a csavarjai vannak plombalva, mellette/alatta a kismegszakitoval/kkal.
Es meg kérdes hogy a mérő óra menyiire tölti ki a teret.Simán elképzelhető hogy eredetileg 3 fazis volt, leszabvanyositottak 1 fazisra az epitkezes alatt( hulyeseg de elofordul), de az atmeneti idoszakra bekotottek a masik 2 fazist is atmrnetileg, de azokat mar aramlopaskent, ideiglenesen. Csak aztan ez az aramlopasos ideiglenes bekotes bent felejtodott...bocs hogy remisztgetek, nehogy baj legyen, veszelyes is ha azt gondolja az ember lekapcsolt a merooranal az osszes megszakitot, erre meg aram alatt van amivel dolgozna.
Eloszor ki kene deriteni mi van, hatha nem kell bevonni ELMUt/EONt.Mas tema.
Ha mar igy szobakerultek upsek.
En azert elgondolkodtam hogy van idehaza online-kettős konverzioju upsem. Ha tenyleg rendes galvanikus levalasztas van, akkor ha az erről elmenő áramkörre kötök balkonszolart sajat fazisfigyelo inverterrel, akkor nem tudok a upsen keresztul elmu iranyba visszataplalni igaz? Tehat megvalosulhat a biztonsagos szigetuzem nem?
Az vilagos hogy jelenleg idehaza nem engedik a balkonsolart, csak elmeleti sikon erdekel. -
PROTRON
addikt
válasz
DonThomasino #87637 üzenetére
"Átalakításnál a teljes bélrendszere cserés ?"
Szomszéd boltban segédkeztem kicsit.
Anno valaki gondolta spóroljon a bolttulaj, jófejségből rábeszélte LED csövekre, de nem lettek kikötve belőle a trafók, csak a patron helyére berakta a LED-hez kapott rövid zár patront.Eredmény:
minden reggel első-második felkapcsoláskor villódzik, amíg újra le-fel nem kapcsolják, de szerintem utána is villódzik, csak gyorsabban így nem veszik észre. Szerintem amúgy csökkent is a max fényerő, valamint élettartam is kellően.
Továbbá 2x2 csöves rendszerről lévén szó, mivel sorba voltak kötve így a második LED-ek fényereje alacsonyabb volt.Szal most ki lettek kötve a trafók és párhuzamosan lett bekötve a 230 a patronokon keresztül az egyes cső foglalatokra, szigorúan 1 irányból. Fogyasztás is kevesebb hisz nincs felesleges trafó, meg fényerő is több most.
Tehát a lényeg hogy elműködött az adott armatúra típus belső átalakítás nélkül LED-ekkel is, csak optimális tartományon kívül, szal bele kellett nyúlni a LED-re átálláskor...vagy utána 6 évvel.
-
PROTRON
addikt
válasz
aujjobba #86726 üzenetére
Nem biztos hogy ugyanarra gondolok, de amikor méréseket végeztem, akkor az én 12 éves 450W-os FSP normál PC tápom alacsonyabb energia fogyasztással látta el ugyanazt a server PC-t(40-60 W-os terhelési tartományban), mint egy 150W AC-DC tégla táp + pico PSU DC-DC adapter kombóval...mármint a bemeneti 230V AC hálózaton mérve.
Ha jól emlékszem olyan 20%-os volt a különbség az FSP javára, cserébe ugye susog a ventilátor.
De a legbiztosabb ha Te is leméred, elvégre csak annak a statisztikának szabad hinni amit mi magunk hamisítunk.
Most gyors számolással az jött ki hogy 60W esetén ez a 20%-os különbség éves szinten kb 4000 huf. De ha csak 30W a max terhelés, akkor már csak 2 ezer huf 1 évre a csendesebb üzem ára ha jól mértem. -
PROTRON
addikt
Aouch.
Mindenki a saját kárán tanul.
1: hol maradt a műszeres ellenőrzés a 12V próbaizzós első (vagyis elsőnek kellett volna lennie) beállítás alkalmával?
Ha több próbaizzó van, nem csak 1 féleképen lehet bekötni műszeres ellenőrzéshez.2: "pukkanás" .....................jó értem én hogy motor de mitől gurul?
Honnan kéne látatlanban megsejteni hogy az áramköröd melyik része pukkant el (a dc konverteren belül vagy az akku vagy a csatlakozó...)?
Fotómelléklet lehet hogy segítene, de nem biztos ha a fényképezőn rajta marad a lencsevédő. : OTehát a 20V szerszám akku volt a bemeneti oldalon?
-
PROTRON
addikt
válasz
fatpingvin #86552 üzenetére
Rosszul lett specifikálva a téma felvetés.
Kiszellőztetni úgy hogy nem veszítenek 1 cseppet sem az éltető levegőből."Itt a Szaljut-6: Bajkonur, van egy problémánk..."
"Bajkonur: Mi a gond? Valami felrobbant? Valaki megsérült?"
Saljut-6: így is lehet mondani, a következő kárelhárító szállítmánnyal küldjenek fel légfrissítőket...minden más helyett!" -
PROTRON
addikt
válasz
TheProb #86522 üzenetére
Én is laikus vagyok.
Az első gondolatom hogy visszakérdezek :
milyen vastag és milyen típusú vezetéket akarsz "forrasztgatni"? Lehet ha teljesen tiszta lenne a páka még működhetne a dolog de ha túl vastag a vezeték, akkor az eltudja vinni a hőt a forrasztási ponttól.Másik téma a tisztítás, amennyire tudom másképp kell de arra mindjárt kapsz választ tapasztaltabb kollégáktól.
-
PROTRON
addikt
1: a dobozok árai valóban emelkedtek volna az előírás változások nélkül is, csak nem mind1 hogy 28% ( egyes régi dobozok árai csak ennyit emelkedtek) vagy 100%-al kell többet fizetni úgy hogy a lakásod érintésvédelme szempontjából nincs többlet műszaki tartalom, nincs valódi ár-érték hasznod a többlet kiadásért cserébe.
2: nem user hibája, félreértettél, ez csak egy hozománya a változásnak;
3: a változások miatt több vezetéket kell használni, továbbá egyéb dolgok terén is bejöttek értelmetlenségek, amik összességében a mérőhely telepítés munkaidejét is megnövelik--->felesleges pénzkidobás, mert egyébként nem válik jobbá a rendszer ezektől a dolgoktól;4: megvan oldva, 3x32A felett lehet is igényelni...csak hát amit lehet azt nem biztos hogy meg is kapod, mert szolgáltatói oldalon túl sokba kerülne;
Egyébként 3x80A felett jelenleg is folyik az adat GSM alapon a szolgáltató felé.De elvileg ezért is voltak a fent emlegetett változások, ami miatt a lakosság számára a korábbi 30cm x 30cm méretű szekrények már nem megfelelőek, mert pár év múlva elkezdik telepíteni a "smart" mérőket, amiknek az egyik hozománya a marketing bullshit szerint hogy automatán küldik az óraállást a központnak...
Valójában továbbra se tervezik ezt bevezetni, az egyetlen valódi előny hogy távolról lekapcsolhatóvá válik az adott fogyasztó célzottan ha nem fizeti a számlát és a központ érzékeli ha megpiszkálják a vezetéket. : ODe az hogy 1 db 3 fázisú mérőórával lehessen 3 db 1 fázisú tarifát mérni(pl belváros 4. emeleti lakásnál), azt nem hajlandóak még csak felemlegetni sem, kötelezik a felhasználót a 2-3 egység szélességű mérőhely telepítésére és tarifánként külön mérőórát hoznak...pff.
-
PROTRON
addikt
válasz
razorbenke92 #86317 üzenetére
Na igen, az ilyenek érdekében vátoztattak a szabványosítási előíráson, hogy az új mérőszekrények esetén az elülső plexi csak IP65 védelem a cél, meg hogy a felhasználó le tudja lakatolni a sarok csavarokat, a plombálás alatta történik, így hozzá lehet férni a fenti P1 porthoz plomba bontás nélkül.
Az hogy közben a dobozok árai dupla-triplázódtak és a kialakítási munkálatok költségei is emelkedtek a módosítások miatt, az meg el lett mismásolva, lényeg hogy hozzáférjenek a porthoz....
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #86267 üzenetére
Az jó dolog hogy lefele kerekítesz, épület fővezeték hálózaton 100A terheléshez valóban 35-ös vezetéket szoktunk használni ha falon kívül van szerelve.
Szal milyen fesz értéket akarsz átküldeni azon a 3,5 méteren? Meg 1 fázis vagy több?De szerintem nem tévedsz. Max kijavítunk.
-
PROTRON
addikt
Arra gondolt hogy ha tesztelési céllal konkrétan a kiselosztóból kihúzol egy új 3x2,5-ös kábelt 5 méterre, rádugod a zene cuccodat, meg egy porszívót ugyanerre a körre, simán hallani fogod ugyanazt a "problémát" a porszívó bekapcsolásakor, holott a porszívó sem lépi túl a betáp erejét, még is ott a gond.
Elektromos rendszerek sajátossága, nem véletlenül van külön kategóriája ennek a megoldásnak, itt a forumon más topicokban sokat beszélgettek már erről.Értjük hogy inkább a hűtőben szeretnél matatni extra áramköri elemek beépítésével a kompresszor betápjára hogy máshogyan induljon el, de nem ez a jó megoldási irány. Pláne hogy az a hűtő jelenleg biztonságosan üzemel és teszi a dolgát ahogy műszakilag annak tennie kell.
-
PROTRON
addikt
Elhiszem hogy nálatok a mérőóra mellett közvetlenül ott a kiselosztó, de nem mindenkinél van így, szóval ez a "mérő órától húzz ki új vezetéket" hamar beleszaladhat szerződés szegésbe az ember.
Ezért kell úgy írni hogy a mért kiselosztóból tudnak egy új kismegszakítóról hozni új 3x2,5-ös kábelt a végén lengő dugvillával a teszt erejéig, aztán lehet tovább menni a probléma/megoldás vonzatban, pl lehet-e falon kívül új áramkör, vagy falba süllyesztve...stb. Vagy máshol van a hiba.Mit értünk megrántás alatt?
Villódzik egyet a mennyezeti csillár?
Mert attól még hogy "ki lettek cserélve réz drótra", attól még nem biztos hogy jól is lett megcsinálva anno a belső hálózat.Amikor épp bekapcsoljátok a hűtőt, abban a pillanatban kéne mérni, de ezt a kisebb készülékek nem mindig képesek időben kijelezni, csak nagyobb időtartamot átlagolnak.
Az elosztónál is megkéne mérni hogy stabil-e a 230, ha nem, akkor lehet hívni a szolgáltató embereit.
Ha a mérőóránál a hálózat emberei is stabil 230-at mérnek amikor ki-be kapcsolgat a hűtő, akkor belső hálózati/elosztó hiba, de ha ott is szar akkor fognak a betápláló vezetéken javítani.Persze ha a mérőóránál stabil 230-at mérnek, akkor téves hibajelentésért kötbért számláz ki a szolgáltató.
-
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #86187 üzenetére
Igen, ez sajna a legolcsóbb típus abból a kategóriából ami már biztosan használható, nem akartam anno Lidl-t venni szakállvágóból, ennek meg természetesen csak aksis módja van, már az első félévben rájöttem hogy hiba volt 3 ezret spórolni az egyel jobb verzióhoz képest.
Ahogy írod, ha 1 napig töltőn hagyom akkor a fej megtisztítása után 10 percig még használható, aztán már hiába tisztítom azonnal, nem tudja meghajtani a fejet. Mondjuk az újra kenés tényleg elmaradt eddig, csak 1x zsíroztam meg azt a részt ahol a tengely belemegy a fejbe az alternáló mozgáshoz.
Sajna 1 évig úgy használtam hogy kínoztam a motort, túl kevésszer tisztítottam, szétszedni sose szedtem szét, nem zsíroztam/kentem meg a megfelelő pontokon és mivel idén már 4 éves lesz tuti hogy kikészültek az aksik mostanra.
Mondjuk nagyon bennem van az ideg mostanra hogy csak átalakítom Li-Ion-os, töltésvezérlős változatra.
-
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #86180 üzenetére
Kösz a tippeket.
Mondjuk nekem valszeg a NimH aksikat is cserélni kell már benne, több mint 3 éves, legolcsóbb széria, még csak arról sincs visszajelzés hogy feltöltött-e.#86183 rednifegnar
Ez a legolcsóbb széria volt anno és nem emlékszem hogy lett volna a dobozában, de majd lehet előkeresem hátha. -
PROTRON
addikt
válasz
Intruder2k5 #86169 üzenetére
Nem kicsit, hanem nagyon....
Amúgy a korábbi #85619 PROTRON Feszültség teszter témában végül a UT18C helyett "D" jelűt szerváltam (UNI-T webshopjában "akciósan" 22k bruttó, míg a "C" 21k), de nem éreztem kellően tutinak.
Pl mivel full LCD kijelzős, így ha csak simán a nagy piros testjét béladugtam egy konnektor fázisába, nem jelezte hogy "AC" feszültséget érzékelt(nem is sípolt), gondolom a "C" jelű ilyen téren jobb, mert led pöttyös ez a része.
Továbbá sokszor (nem mindig) nekem lassúnak tűnik a folytonosság vizsgálata. Ismerem a mögötte lévő elvet, de a 15C legalább ezen a téren tényleg gyors volt. Azt néztem tecsőn hogy ez valszeg az egész 18-as szériának gyíkfenéje.Szóval még is megkértem a főnököt hogy helyette inkább Weidmüllerem legyen, amiből az a változat ami már kiírja a szám szerűen a fesz értéket LCD kijelzővel ( VT DIGI PRO) "nagy sajnálatomra" több minden egyéb dologgal is többet tud az egyel gyengébb típusnál, pl ellenállás mérés, meg fesz mérés terén is képes elemek-aksik mérése során tized kijelzésre, nem csak pl 1-2 volt, hanem 1,4 V.
Az egyetlen ami zavarhatja átlag Józsit, hogy folytonosság ellenőrzés nem automatikus, vagy külön át kell váltani a funkciót, vagy nyomva kell tartani a teszt gombot, amit úgy alakítottak ki rajta hogy újbeggyel kényelmetlen, körömmel meg nem elegáns. -
PROTRON
addikt
A kovid 23-25-27 így-is úgy-is jönni fog, btw nem feltétlen denevért ennének, hanem a Mars kolonizálásában előznének be balról, hisz Ők már a nap felszínén is jártak, 1mrd kínai húzta fel a csúzlit.
Ha kevesebb "tartós" használati cikket kell gyártani mert kevesebb romlik el, attól még úgy is lesznek olyanok akik akkor is cserélni fognak, mert 2 év után jön egy még okosabb okoshűtő.
Persze sokan vagyunk akik csak akkor cserélünk ha elromlik, az a fél %-nyi energiamegtakarítás nem indokol olyan mértékű befektetést.
Na ebben az esetben tényleg fel fog szabadulni nagy mennyiségű munkavállaló, pláne az automatizálással karöltve.De ha egyszer idehaza amúgy is a lónak a rossz végén vannak ezek az emberek, tehát folyamatosan ott lóg a fejük felett a sarló-kalapács, akkor miért nem jó ötlet elébe menni a problémának?
Az építőiparban is van egy rakás olyan dolog ami nem robot, meg csicska munka, hanem gondolkodni kell hozzá, de nincs elég értelmes ember akikre rá lehetne bízni. A legjobb lenne ezekre a területekre fejleszteni ember-gép kapcsolaton alapuló, munkahatékonyságot növelő segédberendezéseket.
Szuper hogy van fúró-vésőkalapács, de izomzat is kell az alkalmazásához. De ha van olyan megoldás ami leadja a szükséges nyomatékot úgy hogy 12-éves piszakafa kölök is végig tud vésni több 10 méter hornyot, jóval többen tudnának vele dolgozni.
Ugyanakkor nem lehet mindent robotokra bízni, pláne amikor összevissza mennek víz-gáz-méretlen elektromos fővezetékek a falban...
Elosztó szereléseknél is ott kell lenni fejben, de kell valami megoldás a méterenként 5kg kábel behúzásához, pucolásához, behajlítgatáshoz...Omladoznak az iskolák-kórházak, a lakó ingatlanok több mint 50%-án bőven lehetne javítani, tehát nem a nem létező igényeket kéne kitalálni aztán keresletet gyártani hozzá, hanem a meglévőkre reflektálni átszervezéssel.
És még ott vannak a tönkremenő vidéki kis falvak, ahova alig költöznek új lakók, a régiek kihalnak, miközben homeoffice-t bárhonnan lehet végezni, nem csak agglomerációból.
Ha van elég lakos, akkor megéri költeni a korábbi évtizedekben kiépült közmű infrastruktúra fen tartására (persze csökkentgetések nélkül), már csak annyi kell hogy az emberek hozzáférhessenek a nekik fontos szolgáltatásokhoz is rövid utazással. -
PROTRON
addikt
válasz
fatpingvin #86160 üzenetére
Ha forog és nem szabadna neki, akkor duck tape...ha fel lehet nyitni, akkor fel is szabad.
-
PROTRON
addikt
válasz
Batman2 #86154 üzenetére
Azért a verdikt előtt megérne egy alapos vizsgálatot. Ekkora különbséget nem engedhetnek meg maguknak, lehet csak rosszul követted vissza hogy melyik egység pontosan hol van az áramkörben, aztán a végén kiderül hogy tényleg biztonsággal üzemeltethetsz róla 800-900W 230V AC berendezést, anélkül hogy túlmelegedne vagy elpattanna benne valami füst.
Az hogy kinyitottad az elvileg csak garancia vesztéssel kéne járjon, nem feltétlen ipari kémkedés elleni ügyvédhadsereggel, hisz ezutóbbi esetben jogos a kérdés:
Miért lehetett egyáltalán felnyitni? -
PROTRON
addikt
Sok helyütt olvastam már ezt a tele lennénk munkanélkülivel dolgot, aztán 2 sorral lejjebb meg azért megy a panaszkodás hogy összeszerelő üzem vagyunk, napi 9 óra robottal(ebédszünet + be-kiöltözés) amihez még oda is kell utazni, sokszor tömegközlekedéssel odavissza 2x45 perc, tehát további másfél óra...
Aztán a havi fizu is éppen arra elég hogy el legyen húzva a mézesmadzag " ha keményen dolgozol 40 év alatt visszatudod fizetni a lakáshiteled tökéjét, már csak a kamatok maradnak a gyerekeidre és LESZ EGY SAJÁT HÁZA A CSALÁDNAK".Miközben ezek az emberek egyébként értelmesek, simán más életkörülmények esetén, átképzéssel legalább 1 egységgel magasabb hozzáadott értékű munkafolyamatokat is el tudnának látni.
Ahelyett hogy mindennap ott lebeg a fejük felett, hogy +10% bér esetén jobban megéri a gyártást kivinni távol keletre csincsungnak, vagy átállni full automata robot üzemre, ami max 3 év alatt megtérül az emelkedő bérköltségek miatt. -
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #86135 üzenetére
Húúú te amikor kerestem itt a topicban hogy mivel zsírozzam meg a Braun szakállvágómat merre voltál?
Direkt nem akartam WD40-et rakni bele, mert még is csak a vizes pofázmányommal találkozik, ne igyam már meg az olajat.
Meg még 1-2 helyre kerestem ilyen háztartási zsírozás-olajozás cuccost de sehol se találtam.
Ez a zsír egész olcsó arra amire kell... -
PROTRON
addikt
Ezért írtam hogy általában, majd ha kidobtad őket a következők már nem fognak ennyit kérni.
A motornak is biztos valahol megvan a specifikációja, de nem kell kavarni, meg keveri ő magától.
Pl a forgatást rövid ideig csinálja, annyit kibír a vezetékezés, nem kezd meglágyulni a köpeny a "túlterheléstől". Amikor meg centrifugáz, akkor már nem jár a fűtőpatron.
De tény hogy nem szerencsés hogy csak 1 db 2,5-ös áramkörről vannak megtáplálva. Szódával elmegy, mert drága lenne átalakítani. -
PROTRON
addikt
válasz
hzsolee #86056 üzenetére
Látom közben megírtad hogy a bojlert "B" tarifára kötnéd, csak gondolom piszkos anyagiak...
A bojlernek, amihez most kigondoltad a kombiÁVK-t az elosztóból húznál saját új kábelt?
Én erre szavazok, hisz ha a jövőben még is úgy alakulna hogy oltárira megéri "B" tarifát csináltatni, akkor annak az elosztója valahova a lakás elosztó mellé fog kerülni és akkor csak át kell forgatni a bojler dedikált kábelét, nem kell majd akkor kiépíteni az új vezetéket.De ha most a mosógéppel azonosra kötöd, akkor a mosógép dugaljáig is nézd meg azért hogy tényleg 2,5-ös vezetékek jönnek-e, biztos ami biztos. Aztán oda mehet egy kis obo dobozban a kötés...így látványosabb mint ha csak a dugvillából fűzöd tovább, a későbbiekben is látni fogja egy szerelő.
A szimpla 6-8kg-os mosógépek általában 1,3 kW alatt igényelnek csúcs terhelésen, tehát beleférsz a 16A-ba.
Ezt azért írom így ki, mert attól még hogy nem egyszerre fürdötök a mosással simán előfordulhat hogy a bojler szerint lehűlt a víz és egy pár percre ráadja a fűtést.Meg azért nehogy már a hálózat határozza meg a felhasználói szokásokat, micsoda dolog hogy a nyúl viszi a puskát, ha egyszerre akarjátok akkor lehessen egyszerre üzemeltetni...
-
PROTRON
addikt
válasz
ecaddsell #86058 üzenetére
A dedikált fogyasztóhoz tartozó 1 szem konnektorra történő megfelelő ÁVK-val egyetértek.
Azzal hogy lakásban "cél hogy több kismegszakítós kör legyen" arra gondolsz hogy 1 ÁVK után a cél a több kismegszakítós kör?
Ez nem általános igazság, az 1 fázis esetén 12k, 3 fázis esetén 25k-ba kerülő egység esetében inkább csak a spórolás miatt szokták 1 ÁVK-ra kötni az egész lakást, valamint a fürdő helyiség esetén célszerű az 1 db központi 2 pólusú leválasztás lehetősége, hogy ha kiárad a duna akkor sehol ne legyen feszültség alatt álló vezeték (a közös nulla is feszültség alatt van) a vizes helyiségben.
De ha van pénz lóvéra akkor miért ne lehetne szobánként külön ÁVK-ra tenni még a világítást is?
Persze van egy ésszerű határ, a hűtőt mindenkinél igyekszem rábeszélni külön ÁVK-ra, hogy egy 2 hetes családi utazás alatt bedugva felejtett, egyébként hibás készülék ha levágja a fő ÁVK-t akkor még ne olvadjon ki minden kaja. Meg a klímát szeretem még saját dedikált ÁVK-ra rakni, hisz a vezetékét bármikor elfúrhatják, ugyanakkor nem szereti a kompresszor ha csak úgy elveszik az áramot egy hibás kis készülék miatt. Egyszeri 12k-s beruházás, egyetlen véletlen leolvadáskor már megtérülhet, ha tényleg a célzott jellegű a hiba.Aztán ezen felül jönnek az ízlések és pofonok, pl hogy külön ÁVK a fürdőhöz, hogy ha a lakás többi részében elmegy a világítás, akkor a fürdőben ne legyen vak sötét...
Javaslni szoktam valamilyen jellegű "főkapcsolót" rakni a betáp vezeték végére, amiből történik az ÁVK-k megtáplálása. Így ha a cél a teljes áramtalanítás 1 egységgel meg lehessen tenni. De ehhez sokszor elég egy két pólusú kismegszakító, az ELMŰ-vel azonos értékben, úgy se fogják sokszor kapcsolgatni.
De általában még ennyit se igényelnek a lakástulajok, mert pénz beszél -
PROTRON
addikt
válasz
hzsolee #86052 üzenetére
A "B" a szigorúbb, túlterhelés alkalmával hamarabb leold.
Ha biztosra akarsz menni mindig a szigorúbb felé változtatunk.
Egyébként a vezetéket akarjuk ezekkel védeni, a berendezésekhez mást illik használni (már ha a berendezést a saját túlterhelésétől akarjuk védeni), így ha 2,5-ös az elmenő kábel akkor mehet ez a C16. Legalább is feltételezem hogy a bojlered fűtőbetétje nem erősebb 1500W-nál, akkor pedig az együttes terhelésük 3kW alatt van, ami bőven belefér a 16A-be amit a 2,5-ösre hivatalosan rá szabad engedni.Ha csak 1,5 akkor biztosabb lenne egy kisebbet választani, bár "B" is matematikailag megvédheti, de 1,5-höz inkább 13,5-öst illene elhelyezni, más kérdés hogy sokakat nem érdekel.
-
PROTRON
addikt
válasz
hzsolee #86045 üzenetére
Jól gondolod.
Igen van a piacon ilyen vékonyabb gyártmány, 2-3 gyártótól pl OMU systems is gyárt ilyet picivel olcsóbban. A jelenlegi Tracon már nem a régi nagy márka Tracon megbízhatóság terén, cserébe a név miatt még mindig elkérik az árat.Az ilyen vékonyabb típusok megbízhatóságáról nincsenek nagyon mérések, tehát hogy hosszabb időtartam alatt nem megy-e tönkre, biztosan le fog-e oldani 10 év múlva is, akárhány kisebb 1kA áramtüskét is kap.
Mert ipari környezetben nem alkalmazzák otthon is csak ritkán használják, pl a hűtőgéphez dedikált 1 db dugaljhoz szokták berakni, a lakás egészét inkább bizonyított megbízhatósággal rendelkező pl Schneider ÁVK-ra szokták bízni a szerelők.
Nem véletlen 2 modulosak azok. -
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #85925 üzenetére
Nunu azért ennél európaibb látásmódot vártam ezen a forumon, elvégre a hazai motorvonatokon is vannak dugaljak laptopokhoz, hát még a német Interciciken.
De a Szolnoki, valamint Dunakeszi-i járműjavítóban igyekeznek modernizálni a régi klasszikus kocsikat is, így sok régebbi vagonban is már kezdenek európai állapotok lenni...jó kényelmetlen szar filc ülésekkel ahogy azt a franciáktól eltanultuk (sicc).
-
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #85923 üzenetére
Egy valódi munkaállomás?
Vagy éppen gamer laptop? Van olyan amelyik az RTX3xxx-es széria random 10 milisecig tartó csúcsterhelés tüskéi miatt 2 db 240W-os tápegységgel kell szimultán használni, a laposban belül persze ehhez megfelelően van összevezetékezve a 2 input csati.Tessék utánanézni, elég széles a választék a 120W feletti kategóriában, ha valaki 3D modellezéssel foglalkozik, animációt kell szerkeszteni munkából kifolyólag a 12 órás vonatút alatt, mert épp nem repülővel utazik Berlinbe...na oda nem fog egy asztali monitort vinni mini-itx konfigurációva, inkább mobil munkaállomást, amit pl a cég fizet és meg is kötik hogy nem mentheti le a céges fájlokat nem céges tabletre amikor másik céghez megy konzultációra.
Ugyanígy vannak gamerek is akik mobil battlestationnel utaznak az olasz tengerpartra, hogy a délutáni tengerparti röpimeccs után az este 10-kor kezdődő buláj előtt még nyomjon egy kis Star Wars Battlefront 2 pvp-t online...a jó levegőn.
Tehát ezek az egységek peak teljesítmény terén tényleg elkérik a 200W-ot és olyankor a felhasználó tisztában is van a korlátozott akku kapacitással. Persze amikor winfos háttér van, vagy csak böngészget a user, akkor meg monitorral együtt 20-45Wh-al fogyasztja az kapacitást...
Aztán az idő nagy részében igazából nem akkuról járatja, hanem a hangsúly azon van hogy bármikor költöztetheti a főhadiszállást. -
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #85915 üzenetére
Azért kábelgyártási minőségben is van különbség, amelyet a csatlakozó fejnél lehet tetten érni. Gondolok itt a nem alaptalanul szállóigévé vállt "Molex to Sata lose all your data" kérdés körre. Oké nem mindenkinél égett le a sata kábelfej és lett oda a több terrás adattároló, de annál az 1%-nyi usernél azért gondot okozott. [link]
Megéri nem a legolcsóbb 300 hufos kábellel használni egy random tápegységet.
De tény hogy a 10ezres az parasztvakítás lenne. -
PROTRON
addikt
válasz
ecaddsell #85789 üzenetére
Köszi az elemzést és az idődet.
Amúgy valami fogyasztó biztos van benne, mert arukeresőn írják ha bekapcsolva felejted akkor lemerül és utána nem lehet bekapcsolni.
Viszont ott írnak olyat is hogy friss vásárláskor az adott példány 1,5 A-el el volt kalibrálva...ez alapján lehet hogy még is tud tized ampert. : O -
PROTRON
addikt
válasz
ecaddsell #85787 üzenetére
Köszi a részletes írást.
Erre a kiegészítőre gondoltam elsőre: [link]
Csak hát pont az engem érdeklő kérdést szerintem nem részletezi ki, annyit ír:
1mV in the display is 1A.
Így már értem miért írtad a mV-os mérés pontosságát, csak a fenti gyártói szöveg miatt nem esett le.Tehát AC-re biztosan működik a tervezett összeállítás, már csak a DC felbontás az igazi kérdés.
A demagnetizálásra még kitalálok valamit.
Az 1% pontosságot arra értem, hogy pl DC 12,6A értékhez 1% pontosság már 0,126A érték tűrésmezős jelent. Na a 2,5-öt már kicsit soknak érzem. Az efeletti értéket, tehát hogy csak egész ampereket tudjak, az meg túl soknak tűnik még hobbi szinten is. Oké az akkupakknál egyenként ugye vagy 10 vagy 20A max kisütő áramot tudnak az olcsón beszerezhető cellák, tehát ott nem érdekes a tizedamper, abban igazad van. De aksi merítés terén már nem mind1. -
PROTRON
addikt
válasz
ecaddsell #85785 üzenetére
Köszi a válaszokat.
"sőt nem hiszem, hogy értelmes áron fogsz találni olyat ami néhány mV alatt használható"
Tartok tőle rosszul fejeztem ki magam. DC esetén 3,00-24,00V között tervezek hobbizgatni ahol érdekes a mért áramerősség.
Tehát erre a feladatra keresek olyan megoldást amivel legalább 0,1A felbontással és pl 1,0% pontossággal tudok kiértékelést végezni, az áramkör megbontása nélkül.
A mV ott került a képbe, hogy a multiméter mV állásban jelzi ki a lakatfogó kiegészítővel mért áramerősség értéket. Tehát az érdekelt hogy 12, vagy 12,6 mV értéket fog-e nekem mutatni pl az általad írt UT-61E egy ilyen mérés alkalmával, amivel jelzi hogy 12A vagy 12,6A.Természetesen nem az volt a lényeg hogy 0,65 vasgy 0,66, hanem maga az elv. Tehát a cél tudok-e legalább 0,1 felbontással és pontossággal ellenőrizni DC áramkört a fenti megoldással.
Pl adott 120W 19V DC tápegységről(tehát aminek az elméleti terhelhetősége 6,31A 19V-on) akarok 1 db 19V áramkört, meg 1db 12V áramkört járatni a megfelelő köztes berendezéseken keresztül. Nem mind1 milyen max terhelhetőséget állítok be a 12V ágon, hogy ne terhelődjön túl a 120W téglatáp, ugyanakkor ki legyen használva a lehetőség, tehát ne korlátottam le magam pl a fél teljesítményre biztonság okán.Az alapján amit írtatok a célzott feladatra maga a lakatfogó kiegészítős megoldás működik és igazából a multiméteren múlik hogy milyen felbontása van ahhoz hogy pl DYI ups esetén be tudjam állítani a kimeneti oldalon a max áramerősséget mondjuk 24.3 A-re (ahol megszakítok), hogy nehogy felgyújtsam a lítium celláimat túlterheléssel. Csak írtam egy hasraütésszerű értéket, de ha már vásárolok új eszközt szeretném minél több mindenre használni, ne kelljen 80 készüléket tartani odahaza.
AC esetben nekem is bőven elegendő az egész amperes felbontás. Ott annyira nem érdekes még a pár amperes pontatlanság sem.
Valóban USB kommunikációt írtam a fenti példában, igazából a PC-vel való kommunikáció a lényeg, jó nekem más port is. Tehát a cél hogy olyan mérés alkalmával amikor nem csak 5-10 másodperces eredményre vagyok kíváncsi, ne kelljen már másodpercenként felírogatni.
Pl áramkörök kiazonosítása alkalmával, ha a PC másodpercre pontosan feljegyzi automata módban az értékeket, akkor a másik végén csak az órámra tekintve megjegyzem mikor mit kapcsolgattam aztán a táblázatból kiolvasható amit keresek.
De szeretném majd teljesítmény monitorozáshoz is használni, de ott főként AC-n.
Tehát kimegyek egy telephelyre, megkérdezik hogy pl egy új 20kW teljesítményű gép bekötéséhez elegendő-e a telephelyen belül kikábelezni, vagy a lekötött teljesítményt is módosítani kell ELMŰ oldalon.
Egy gyors 15 perces ellenőrzés a csúcsidőben már elegendő lehet hogy a helyszínen felmerül-e a bővítés kérdése. Tehát hogy végig kell-e nyálazni 2 évre visszamenőleg az ELMŰ idősoros adatokat, vagy már rögtön megállapítható.
Van-e mondjuk 50kW szabad teljesítmény kapacitás a 20kW bekötéshez, vagy már 15 perc alatt is vannak tüskék amik átlépik az ELMŰ szerződési értéket 1-1 percre.Aztán vannak olyan helyszínek ahol se saját, se ELMŰ oldalról nem rendelkeznek idősoros adatokkal, ott pláne fontos lenne a mérés. Tudom szerezzünk rendes gépet hozzá, de szép is lenne ha adott időszakban párhuzamosan 5 helyszínen is ott tudnánk parkoltatni ilyen gépeket csak úgy szórakozásból...
Pl régi, felújítás előtt álló társasházak felmérése során jó lenne azért tiszta képet látni, mialatt végigmegyek az emeleteken egyesével ellenőrizni hogy melyik lakásnál van-e második tarifájú mérőóra, addig a műszer a főelosztónál felhelyezve felírja nekem az értékeket a PC-be.
Nézegetem a uni-t 161E egységet, még nem döntöttem.
-
PROTRON
addikt
válasz
#32277248 #85639 üzenetére
Nos valóban eredetileg a lakatfogókat azért fejlesztették ki hogy 10 A felett, vezeték megszakítása nélkül tudjál átfolyó áramot megfelelő pontossággal mérni.
De a modern, drágább lakatfogók már fel lettek turbózva mindenféle extra funkciókkal olyan szinten, hogy ugyanazokat meg tudod velük mérni, csak ugye a kisméretű kezelő felület miatt alapvetően automata üzemmódban. Pontosság terén egy drágább(pl 45k huf) lakatfogó veri az olcsóbb, 20k huf alatti multimétereket, miközben ugyanúgy le tudod vele mérni ugyanazokat a feladatokat.
1 nagy problémám van rendesen beleásva magamat az elérhető termékekbe...már pont megrendeltem volna a fenti Maxwell 25612-est br. 19k-ért, amikor beugrott hogy amikor korábban keresgéltem volt még 1 feltételem:
PC-vel kommunikálni tudjon az egység.
Na ezért adtam fel anno a keresést, mert olyan lakatfogóból ami eléggé pontos (pl 10-20A tartományban század kijelzés és +/- 2,5% pontos) ha még usb kommunikációt is akarok, már is felugrik 70k hufra a kereső...meg a vérnyomásom is.Olyan összeállítást találtam még, hogy normál pl 15-20k hufba kerülő, már kellően pontos multiméterhez(DC 10A biztosítékkal) lehet venni lakatfogó kiegészítőt szintén 10-20k hufért, 1-600A méréshatárral, DC és AC. Ilyenkor ugye mV-re kell állítani a multimétert és azt írja 1mV az 1A mért érték.
Na most a kérdésem:
aki használ ilyet, jól értelmezem hogy csak egész ampereket tudok ezzel az összeállítással mérni? Tehát ha én szeretnék egy vezetéken mondjuk DC 12.65 A értéket ellenőrizni, akkor még mindig tovább kell keresgélnem? -
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #85730 üzenetére
Szuper vagy, köszi.
Valóban nem néztem meg az adatlapot, csak manapság eléggé szkeptikus vagyok a leírt dolgokkal kapcsolatban, azoknak nyoma marad, aztán Bástya elvtársat már meg se akarják gyilkolni...
Míg a szóbeszédben ott az erő.
Eddig egyébként meggyőztél hogy nem véletlenül akadt meg rajta a szemem, de azért még várok kicsit hátha van valakinek tapasztalata a Maxvell gyártóval.Vagy 20k huf alatti kategóriában van valami best buy lakatfogó a fenti tudásával? [link]
Még az is jó lehet ha 2 külön egység, csak ne lépjem át a 20k-s határt, tehát legalább ennyire pontos multiméter + valami amivel pontosan tudok akár 200A is mérni, DC-n is.BTW első projektnél, igen, arra kell hogy a külső tápegységből érkező 19V-ot leredukálom a megfelelő töltési feszre, majd ha épp aksira vált akkor meg az aksiból a laptop felé tartó szálon visszanyomom 19V-ra, mert olyan alaplapom van hogy kereken azt szereti.
Ugyanígy a töltőáramot is, mert hogy 120W-os a külső tégla tápom, nem lenne jó ha az épp feltöltődő aksipakk meg az épp felpörgő laptop együtt folyton kiütné a túláramvédelmet.
Még a kivételi áramot is szeretném maximálni lítium elemekhez igazítva, pl hogy ha nagyon meg akarna lódulni a laptop, ne gyújthassa fel az aksipakkot.
Vékony alaplap, vékony konfig, "hordozható" munkaállomásnak építem. Kicsit dundusabb lesz mint egy bolti notebook, de több lehetőségem is lesz a terepen használni az egyedi dolgok miatt.
-
PROTRON
addikt
Tudom fárasztó vagyok az ilyen kérdéseimmel:
Több helyen látom hogy kapni "Pancontroll" márkájű műszereket, ismeri valaki a márkát?Továbbá Maxvell-ből találtam 25612 számú lakatfogót br. 20k környékén amilyet kereset, tehát hogy AC és DC áram mérés 200A felett is, hőmérséklet szondát is tud....erről a márkáról van valakinek tapasztalata? Vagy erről a konkrét lakatfogóról?
Tehát hogy multiméterként, pl DIY lítium ups-aksi pakkhoz kimeneti CC-CV rész beállításához is használhatóan pontos?Köszi ha valaki hozzáböffent.
-
PROTRON
addikt
válasz
Batman2 #85701 üzenetére
Ha biztos vagy benne hogy nem akarsz velük a közcélú hálózatra csatlakozni, akkor az a feltételed hogy "ha az egyik aksija megtelt akkor töltse a másiknak az aksiját az adott napelem" gyakorlatilag azt jelenti hogy ha a legegyszerűbben akarod megoldani, akkor az eredetileg 2 külön álló rendszeredet 1 összesített rendszerré tervezed át, ami esetén teljesen mind1 hogy melyik lakásnak mekkora az igénye.
Az 1 nagy rendszer a teljes terhelést fogja ellátni, nem pedig külön-külön.
Persze vannak berendezések annak a logikának a figyelésére hogy mikor melyik akkupakk melyik lakást lássa el, de nagyon hamar el lehet szállni a költségekkel ha nem tudod a nulláról összerakni nyákra forrasztgatástól kezdődően az egészet, már pedig ilyen rendszerek esetén, tehát amik a teljes lakást érintésvédelemmel együtt kéne hogy ellássák, ahol gyerekek is vannak, inkább valami hazai forrásból ellenőrizhetően beszerezhető, valódi EU-s CE minőség ellenőrzést kapott eszközöket használnék.Egy garázs esetén én is hobbi barkácsolnék, mert imádok spórolni, de a több százezres háztartási elektronikát ellátó tényleges elektromos hálózat már más tészta.
-
PROTRON
addikt
Ezt nézzétek mit találtam a parkside akkus forrasztó "állomás"-hoz: [link] - tehát a nyákba benne van a lehetőség a hőfokszabályzáshoz, csak ugye a 4500 forintos eredeti költségvetésbe nem fért bele...idén már 6500 ba kerül 26.-ától kapható, de csak az infláció miatt.
Ti milyen megoldással csinálnátok meg egy az oldalára kivezetendő hőfok beállíthatóságot?
Meg aztán szereztem egy kedves forumtárstól egy Fahrenheit 28011 állomáshoz való pákát, feltételezésem szerint az azért valamivel minőségibb annál amivel eredetileg ezt szerelték, jobb minőségű munkát lehet vele dolgozni, meg cserehegy terén is elláthatóbb, csak ugye annak megvan a saját csatlakozója, ami elvileg ugyanúgy 4 vezetékes.
Elegendő lehet csak simán szétszedni a csatlakozót és összehozni az állomásomban lévő 4 pines csatival?Az már csak a hab lenne a tortán ha digitális hőfok kijelzést is tudnék valahogy applikálni ugyanarra a körre.
Lehet végül a teljes extra költséggel együtt már ott fogok tartani hogy rendes forrasztó állomást is vehettem volna, de ez még mindig aksis, tehát terepre is vihetem.Aztán összeforraszthatok vele olyan tápegységet hogy az aksi helyére dugva odahaza rendesen a 230-ról tudjam üzemeltetni, terepen meg mehet aksiról.
-
PROTRON
addikt
E14-ből tudsz nekem építeni olyat amelyik a bolti, 10W 1050 lumen-nél több lument tud? Mármint papíron az Osram LEDSTICK 10W elvileg tudja az 1050 lument, de majd meglátjuk hogy tényleg így van-e, mert van egy sejtésem hogy inkább csak 800 lesz az.
Az egyik gyártó ventilátoros világításában csak 1 db E14 foglalt van, ráadásul olyan alacsony a bura, hogy csak hosszúkás körte fér oda. Persze ismerős meg konyhába álmodta bele fő világításnak, pult világításról meg is feledkezett.
Azért az ilyen világítás gyártó cég tervezőjének is eltördelném a kezét, hogy nem lehetett volna legalább 2 db foglalatot, kicsivel nagyobb burával, vagy legalább E27-et... :@Szal ide gondoltam szereznék a havernak erősebb körtét a szokásos 800 lumenesekhez képest, ami általánosan vásárolható, eddig a fenti Osram LEDSTICK tűnik papíron jónak.
-
PROTRON
addikt
válasz
#32277248 #85624 üzenetére
Most nem lakatfogoert jottem, de azt is keresek.
Csak mivel linkeltel sima multimetert, igy elohozakodtam a regi a specialis igenyemmel, hogy olyan megbizhato lakatfogos multimetert is keresgelek, hogy ne kelljen kulon multimetert is tartanom, ugyanakkor tudjak vele DC ampert is merni. Persze olcson, mert hat dragan mindenki tud csinaltatni. :P
Tudom bilibe log a kezem az arerzekenyseg miatt, mert lattam arlistakban ami anno tettszett, mostanra meg feljebb ment az ara. -
PROTRON
addikt
válasz
ecaddsell #85622 üzenetére
Köszi még1x a visszajelzést.
Az adott áramkörön csak az én műszerem jelezte ezt a furcsaságot, a drágább, minőségibb műszerek nem.
Mondhatni "túlérzékeny" volt a drága.
Rengetegszer le is lettem cseszve hogy ne ijetszgessek, dobjam el azt a sz...t a piiibe.A lakatfogós rész nem Neked szólt hanem a kollégának a multiméter ajánlással kapcsolatban.
Most egy parkside lakatfogóm van(5k hufba került), az arra jó hogy melóban amikor egy társasház főelosztónál meg kell állapítani hogy 30 vagy 60 A az aktuális terhelés(tehát hogy jó-e a 16-os, vagy nagyobb MKh vezeték kell), akkor ne valami drága műszert kockáztassak. De persze komolyabb értékeléshez nem használom.
Ennek amúgy 600A a méréshatára 230V-os mérésen és sajna DC áram mérést nem tud, nem úgy mint a komolyabbak.
Meg persze a fesz mérés része sem okés...az is csinál vaklármát nekem. -
PROTRON
addikt
válasz
ecaddsell #85615 üzenetére
Huhh köszi a tippet, ez az UT-18C ránézésre tettszik.
Mennyire érzed megbízhatónak?Mert a 15C egységemmel nem voltam egészen megelégedve, értem a villamosságot, csak eléggé zavart amikor olyan esetekben ha egy dugalj áramkörön be volt dugva csak egy kisrádió, már nem tudtam nulla-föld között folytonosságot ellenőrizni, hisz bejelzett a piros feszültség a sárga folytonosságom helyett. Pedig én magam kötöttem be és ha semmi sem volt bedugva az áramkörre akkor rendben tudtam ellenőrizni, de amikor épp nem találta a sárgát sose lehettem 100% biztos a dolgomban.
#85614 Lëvï
Köszi a tippet, de ilyenből olyat keresek ami lakatfogóként is megbízhatóan használható és 20A a mérés határa...na arra hajlandó leszek költeni én is. -
PROTRON
addikt
Az alábbi kérdés merült fel.
Megadta magát az Uni-T UT15C kétsarkú feszültségkémlelőm, legalábbis elem csere után se tudok vele folytonosságot ellenőrizni, bár a fázis-nulla között még mindig kijelzi a 230-at.Az utódjának valami pontosabb műszert szeretnék (elejétől kezdve voltak azért nézeteltéréseink), mit ajánlotok?
Tudom ez inkább villanyszerelő topic, de az kevésbé pörög.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Androidos tablet topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple MacBook
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B760M i7 13700K 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus Corsair 750W
- KIÁRUSÍTÁS - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station (akár 2x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest