- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mr Dini: Ebook okosítás: kijelző kalandok
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fehér_ember
addikt
Sziasztok!
Azért jöttem mert nagyon-nagyon keveset konyítok az elektronikához de ennek ellenére lenne egy kis "eszkábálni" valóm
Nemrég vettem olcsón egy lineáris tápot a külső hangkártyámhoz: így néz ki fedél nélkül, 2, 3 + a dobozon kívül lévő "belső" alu lemezre 1 db. LM350 van felfogatva. Működött, adta a ~12V-ot, de sajna úgy 5-10 perc eltelte után elkezd búgni a trafója, annyira hogy engem már zavar, így inkább nem használom.
Első gondolatom az volt hogy mindenestül kukázom és veszek egy normálisabbat az ebay-en, de később eszembe jutott hogy még mielőtt kiadok 20-30-40 ezer forintot, érdemes lenne inkább kicserélnem a meglévő trafóját pl. egy új toroidra+rögzítő készlet. Szerencsére átalakítanom sem kell mert a régi tanszformátor helyén is elférne + a régi se 14V-ot adott le (a ráírt érték ellenére), hanem 15,6-et áganként (üresjáratban).
Átgondolva a teendőket kérdések merültek fel bennem, amire nem tudom a válaszokat, ezért gondoltam megkérdezlek titeket.1: A régi transzformátor előtt 0,4 amperes biztik voltak (a nullán és a fázison is egy-egy). Nem tudom ezek miért kellettek (mindig kell biztosíték a transzformátor elé)? Azt sem tudom hogy a transzformátorhoz kell ezeket méretezni vagy a transzformátor után lévő "cucchoz". Tehát ha a régi helyett beteszem a toroidot akkor az ugyanúgy betápkábel-->bizti-->kapcsoló-->transzformátor úthoz legyen bekötve mint a régi volt és maradhatnak a 0,4 amperes biztik vagy másmilyenek kellenek; ha mások kellenek akkor hogyan számoljam ki az értéküket?
2: Láttam az ebay-en olyan toroidos lineáris tápot amelybe kis zavarszűrő lapka is be volt építve.
Nem tudom, érdemes-e valami ilyet (B; C) nekem is beszerelnem (hisz audio célra lenne használva), és ha igen akkor pontosan hová: (kapcsoló után, tehát közvetlen toroid elé) vagy esetleg (egyből a bejövő hálózati vezeték végére, biztik elé)?
3: Egy-két ebay-en kapható lineáris táp láttán az is megfordult a fejemben, hogy a későbbiekben talán tovább fogom fejleszteni a dobozom, és a táp utáni részt majd egy ilyennel váltom ki, hisz több tápegységbe is ehhez hasonlót láttam beszerelve és nagyon megtetszett. Viszont a hasonlóság ellenére persze az is feltűnt, hogy az említett-be beszerelt "board"-ról hiányoznak azok az alu bordák + az alu bordákba beszerelt alkatrészek, amik ezen még rajta vannak. Van valakinek esetleg tippje, hogy azoknak mi lehet a szerepük és hogy mi lehet annak az oka hogy a beépítetten már nincsenek rajta. Ha megvenném, akkor nekem is le kellene azokat róluk forrasztanom használatba vétel előtt vagy komplettem is jó lehet?Ha csak az első kérdésemre kapok választ, már annak is nagyon örülni fogok, mivel a másik kettő már részben "audio specifikus" kérdés is
Új hozzászólás Aktív témák
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Epson Workforce DS-530II dokumentumszkenner
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest