Új hozzászólás Aktív témák

• JulianSinulf

őstag

válasz And #101087 üzenetére

Az előző hsz-edet nem tudtam hova tenni.
    Ez azért most hozott némi fényt az alagútba.
    Emellett jobban bele is mélyedtem, olvastam pár fórumot is a DS1302-ről.

Alapvető gondom az, hogy állításod szerint nem lehet az alkatrészen megmérni a frekvenciát, mert a méréssel eltolódik a frekvencia, ami az én mérési eredményem alapján pont a jó értékre tolja el azt. Persze az oszcilloszkóp is hibázhat, vagyis, ha ezt is beleveszem, akkor még gyanúsabb, hogy pont a jó értéket mutatja.
    A mérésnél történik egy olyan, hogy mikor ráteszem a szkóp mérőjét a kristály lábára, akkor az óra megáll, illetve a szkóp is egy érdekes jellel indít, majd ez a jel alakul át a megfelelő színusz jellé, a megfelelő frekvenciával és ilyenkor indul tovább az óra is.

A trimmer hangoló kondenzátor egy jó ötletnek ígérkezik, tekintve, hogy ez nem csak egy óránál lehet megoldás, hanem a többi pontatlan órámnál is.
    A gondom csak az, hogy ezek szerint nem kell arra számítanom, hogy méréssel bármelyiket is be tudom állítani megfelelően, ez csak megfigyeléses úton tud működni.

A DS1302 esetén még olvastam arról is, hogy nem igényel extra kondenzátort, vagyis a két 10pF elvileg felesleges oda. Emellett érzékeny a zavarokra, de ez a panel adott, így igazán nincs beleszólásom ebbe a részébe.

A pufferelt kimenetes, nem gyors, kísérletezéses módszeres mérésnél nem tudom, hogy mire gondolsz. Erről szívesen fogadnék még infót.

Köszi, hogy segíteni próbálsz!
    Igyekszem tanulni.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés