- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
-
LOGOUT
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
troll81
addikt
Sziasztok nad stereo erősítőkell kapcsolatban kérdeznék vagy az masik topik? Milyen minőségű készülékre szamitsak ha veszek?
-
fererencz89
őstag
válasz
fehér_ember #96542 üzenetére
Igen, valószínűleg az elhelyezéssel van problémám. A Te szobád talán ideálisabb, az enyém közelebb van a négyzet alapterülethez, aminek a közepe környéke (pont ahol a legjobb a sztereó tér) elég problémás. Ha jóval hátrébb ülök, a mélyekkel nincs gond, akkor a színpad tűnik el...
Sajnos sok lehetőségem nincs variálni, ezért próbálnék egy ide passzolóbb doboz szerezni. Ahogy írtam, látok lehetőséget a javulásra. -
fehér_ember
addikt
válasz
fererencz89 #96539 üzenetére
Értjük, de nekem pl. az elhelyezésen és a valamiért rossz dobozhangoláson kívül nincs hirtelen egyéb ötletem a problémádra.
Az akusztikai szivacsozást nem gondoltam totál komolyan, hogy túlzásba vitted; erősítő vagy dacprobléma is kevésbé esélyes (de persze nem 100%-ban kizárt).
Sajnos neked kell kiderítened, vagy hívsz egy szakembert aki mérésekből és tapasztalataiból merítve segíthet.
Amúgy én szobám pl. 5,68m *3,57m*2,59m (hossz*szélesség*magasság) és nagyjából hasonló elrendezésben vannak még most is a dobozok. A Heco 850-esek már surroundoknak feltéve egy-egy kis éjjeliszekrény szerűség tetejére, és a doboz és a szekrény közt még egy faállvány is van; potom 114cm-rel lettek megemelve)
-
törölt tag
Hifi oldalról megközelítve, hálózati lájátszás esetén a router mennyire lehet mérvadó minőség szempontjából?
Ki milyen routert használ? -
fererencz89
őstag
válasz
N.YCityBoy #96538 üzenetére
Remélem, azért értitek is, hogy miről beszélek.
Egyébként akkor nagyon szerencsés vagy, ha olyan a szobád, ahol vagányul lineáris a basszustartomány is. -
válasz
fehér_ember #96534 üzenetére
Ez szerintem is hülyeség, nekem 25m2 a nappalim és voltak itt már nálam akkora dobozok/110kg/db/ 2 db 30centis mélynyomóval ,és egyáltalán nem volt zavaró vagy sok a mély!
-
fererencz89
őstag
válasz
Nem használok elnyelőket, inkább bútorok, könyvek és diffúzorok vannak. A szoba méretei alatt nem a térfogatát értettem, hanem az arányait. Gondolom bizonyos párhuzamos faltávolságok megfelelő hullámhosszokat erősítenek. Egyébként 4,70*4,05*2,80m a nappali méretei.
-
Dorian
félisten
válasz
Sztem nincs köztünk vita
-
RetepNyaraB
veterán
Köszi az Ohmokat mindenkinek!
-
fehér_ember
addikt
válasz
Dorian #96533 üzenetére
Oké, de nehogy már olyat állítsunk hogy 20m² kevés egy [monitor audio silver 5i] hangsugárzóhoz, és azért sok a mély.
Ugyanakkora helyiségekben rengetegen használunk annál minden szempontból nagyobb dobozokat is, ilyen probléma nélkül.
Szóval elhiszem hogy több minden is okozhatja (túl sok akusztikai szivacselnyeli a magasakat, közepeket...stb.); de hogy a helyiség mérete a bűnös (mert túl kicsi) azt pl. nem.
-
Dorian
félisten
válasz
fehér_ember #96529 üzenetére
Nem csak a helyiség mérete számít, hanem hogy honnan gerjeszted és hol hallgatod.
-
válasz
RetepNyaraB #96527 üzenetére
Maximum kicsit jobban fog melegedni a vasad, de egyáltalán nem kell nagy feneket keríteni ennek😉 Persze erősítő függő is, ezért nézegesd, hogy mennyire forrósodik, ha nagyon akkor mondjuk az jónak nem nevezhető, de ez kis%-ban szokott előfordulni👍
-
fererencz89
őstag
válasz
fehér_ember #96529 üzenetére
Nincs a dobozokkal gond. Életképtelen pozicionálásnál (szinte szoba közepe) nem jön elő. Bizonyos frekikre igaz amit írtam, és másféle dobozokkal is ugyanúgy előjött (pl Tannoy 633), de pl Castle Severn-nél kevésbé (itt magasabban van a mély, ezért is az elméletem). Utóbbinak ez a "jósága" nem volt olyan mértékű, hogy váltsa az MA-t.
-
Dorian
félisten
válasz
Nincs olyan, h valahány Ohmos erősítő.
Hangfal is csak névlegesen. -
fehér_ember
addikt
válasz
fererencz89 #96526 üzenetére
Nálam is akkora helyiségben van a hifi, nincs amiatt zavaró mélytöbblet.
Magasságot sem szokták problémának jegyezni. De tedd fel próbaképp valamire és megtudod.
Inkább a dobozzal lehet valami gond. Valamiért a magasak és lehet a közepek is hallkabbak a kelleténél, ezért érzel mélytöbbletet, szerintem.
Az én heco 850-esemben ki voltak már egyszer nyírva valószínűleg a magas és közép sugárzók is és a javítás után már halkabbak lettek/maradtak (gondolom én); nem hiszem hogy gyárilag voltak annyira elhangolva az arányok (magas-közép-mély)(#96527) RetepNyaraB
Általában azért nincs belőle probléma. Szóval nem gondolnám hogy ezt nagyon figyelembe kéne venni doboz vagy erősítő választáskor. Birniuk kellene a kisebb impedenciás dobozokkal is.
Azért felelősséget nem vállalokde tényleg nem szokás ezeket kulcsfontosságú szempontként kezelni.
Volt rokonom aki egy csatornára ráaggatott több alacsony impedenciás dobozt is párhuzamosan (hármat is). Csak annyi történt hogy jobban melegedett az erősítő és nem bírta annyira feltekerni a hangerőt, mert hamarabb leoldott a védelem.
-
Panthera
őstag
válasz
Milyen erősítő? Minimum 8-as kell rá? Ha igen, akkor óvatosan bánj vele, nehogy túlhajtsd.
-
RetepNyaraB
veterán
Basszus úgy vagyok az Ohmokkal, mint a kezeimmel. Bármikor keverem őket
Tehát 8 ohmos erősítőre ciki a 4 Ohmos hangfal, vagy sem?
-
fererencz89
őstag
válasz
fehér_ember #96525 üzenetére
Az erősítő nagyon jó állapotban van.
Igazából basszus-szegény jelzővel illetik fórumokon az MA-mat. Falaktól elhúztam, próbaképpen (viszonylag) szélsőségesen is, de a nappali méretei miatt bizonyos mélyek túl erősek. Azt vettem észre, hogy olyan doboznál, ahol magasabban van a mélysugárzó, kevésbé él a leírt jelenség. Ugye az MA-mnál elég alacsonyan van. Egy még vékonyabb hangú (mint a kis Mission) doboznál már élvezhető a nagybőgő, de nagyon nincs alja.
Remélem lassan kibontakozik a problémám. -
fehér_ember
addikt
válasz
fererencz89 #96524 üzenetére
Doboza válogatja hogy elég-e vagy sem; meg persze biztos az erősítő állapota sem mindegy (ha régebbiekről van szó).
A sok nekem valahogy elkerülte a figyelmem
csaka brummogóst láttam. Azért 20m² nem kevés. Szóval ha nincs a sarkokba téve meg előre is van kissé húzva a mögötte lévő faltól, és nincs beszorítva sem, akkor nem nagyon kéne soknak lennie.
Persze lehet csak a doboz hangolásával van a baj.
Nekem pl. a heco 850-esem is mélytöbbletes volt, amíg ki nem cseréltem benne a magasakat meg a közepeket. -
fererencz89
őstag
válasz
fehér_ember #96522 üzenetére
Nekem bőven elég az az 50W 8Ohm-on (4Ohm-on meg talán 70W). Manapság ez kevés egy kis nappaliba?
Nem mondtam, hogy nem vagyok elégedett az MA hangjával, inkább néha sok a mély 20m2-en.
Azt meg továbbra sem értem, hogy miért egy sokkal nagyobb doboz oldaná meg a mély "többletet"? Az nem inkább rontana a helyzetemen? -
johnwillow
tag
válasz
liszi70 #96521 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a gondolat átformáló hozzászólását. Ezt tényleg mérlegelnem kell még. Lehet marad az 5.1, de szívem a sztereó felé húz. Most úgy gondolom inkább elviselek egy gyengébb mozis hangot, mint lejjebb adjak egy jól hangzó sztereóból. Amit szerettem volna megtudni, megtudtam. Nem mókolom a centert a sztereo hifire. Köszi mégegyszer. Azt hiszem nekifekszem átböngészni ezt a fórumot és a netet a témában. Tanulnom kell még ezt no.
Kezdésnek nem akarok túl sok kincset beletenni, de magyon tetszik amit a C97 II-ről olvastam, és az ára is elfogadható számomra... gondolom ha rászánom az időt, meg is tudom hallgatni valami szaküzletben, esetleg bejáratottan. És aztán majd látjuk... bármire nyitott vagyok, de sajna a nappalink enteriőrje miatt vannak feleségem által szabott korlátok: fehér legyen és szép!
-
fehér_ember
addikt
válasz
fererencz89 #96519 üzenetére
Te nem vagy vele megelégedve. Illetve meghallgatásra érdemeseket javasoltam. Nekem pl.bejönne az a szekrény méretű is; van ahol tök olcsók: [mythos_500] ; [mythos 500]; [mythos 700] ...stb.(sajnos nem nálunk).
A mostani keretből gondolom az első két linkelésem azért szóbajöhetne.
Nagyjából olyat jelent hogy valószínűleg rémesen visszaesne az amúgy sem nagy teljesítménye alacsony impedenciás dobozoknál.
A bal felső diagram egész jól néz ki. -
válasz
Dorian #96518 üzenetére
"Csak ezért vetetnél vele centert meg mozierősítőt?"
Vetetnék???
Vetetne vele a rosseb. Egyrészt a centere megvan, másrészt ő maga írta le, hogy 3.1-ben gondolkodik, és hogy hová kösse be a centert. Ráadásul javaslat volt, és ezt tartom is, ha egyaránt fontos a mozi és a sztereó is, egy régebbi nagyvas is egy opció. Sztereó erősítővel nem tud centerrel mozizni, de egy jó sztereójú mozivassal lehet, hogy tud számára megfelelő minőségben zenét hallgatni.
"Középre kell ülni és ennyi."
Attól függ mennyien moziznak, mindenki nem tud középen ülni.
Én felhívtam a figyelmét a center nélküli sztereó mozizás egyik hátrányára, majd ő eldönti, fontos-e neki, meg tudja-e oldani, vagy sem.
-
válasz
fehér_ember #96517 üzenetére
Azért Tannoy-ból meghallgathat mondjuk egy Mercury V4i-t, na ott van minden, mély magas közép, és ár/érték arányban verhetetlen dobozok /nincs is belőle eladó nagyon, nem véletlen/, ki merem jelenteni, hogy hangzásban simán partiban van egy MA silver RX8-al pedig az 4x annyiba került anno😜 Tudom, mert pont egyszerre volt nálam tavaly nyáron mindkettő, és tudtam hasonlítgatni őket...
-
fererencz89
őstag
válasz
fehér_ember #96517 üzenetére
Az MA Silver nem meríti ki a "jobbféle" álló doboz fogalmát, mint ahogy a Heco meg igen?
Egyébként viszonylag kicsik álló doboznak, de ugye sokallottam így is. Biztos hogy két szekrényméretűvel jobban járok?
Az mit jelent, hogy még kevesebb lenne az erősítőm?
Egyébként az az elméletem, hogy nagyobb állványos lesz a befutó, vagy egy visszafogott álló, meg hogy ha magasabban van a mélysugárzó, az is jót tenne. -
fehér_ember
addikt
válasz
fererencz89 #96516 üzenetére
Azért nem minden angol doboz angolos hangzású; volt 609-es és 636-os tannoy-om is (meg hallottam élőben 637-est), de én semmi angolost nem tapasztaltam (mondjuk rendesebb mélyeik azoknak is zéró volt
).
Én továbbra is ezeket szajkózom, mint megfülelésre érdemlegesebbeket; "viszonylag olcsóbbért":
[Arcus TM85] 47,5k
[Canton CT800] 75k
De inkább gyűjtögess még, és vegyél majd egy jobbféle álló dobozt valamikor.
Legalább egy [Heco Mythos 700-as] (130k) szintűt.
Persze valami dynaudio monitor is jó lehet [audience 42] (95k), [excite X16] (140k) ; csak hát ahhoz, lehet még "kevesebb" lenne az erősítőd. -
fererencz89
őstag
Sziasztok!
Két kedvenc dobozom van, amit lényegében felváltva használok: Mission 780SE (a régi) és Monitor Audio Silver 5i. Mindkettőt másért szeretem, de egyik néha túl sok és brummogós, a másik meg nem hozza azt az ütést, eléggé vékonyka 20m2-en.
Tudtok a kettő között ajánlani valamit? Egy tuningolt Arcam Alpha 8P-hez keresem. Csak használtat, lehet régebbi is.
Szimpatikus egy ALR Nummer 2 páros, de nem tudom meghallgatni, az angol vonal után meg lehet, hogy nem fog tetszeni... -
terra052
őstag
sziasztok, a véleményetekre lennék kíváncsi: otthoni, átlagos zenehallgatásra kerestem hálózati lejátszót, mert gyakorlatilag csak Spotify és netes rádió szól, néha valami NAS-ról.
Egy DENON Ceol után kicsit feljebb lépnék, találtam egy szimpatikus darabot, az Onkyo TX-NR474-et, keressek tovább, vagy van erre jobb megoldás ebben az árban?
(Hangfalak két régebbi Yamaha, azokkal tökéletesen meg vagyok elégedve, verték a Denon-t nekem.)
-
válasz
daninet #96513 üzenetére
MINDEN esetben igaz, hogy ha csak a fronthangfalakból, tehát sztereóban szól az 5.1, akkor a centerhangok is nyilván a frontokra kerülnek, nem is kerülhetnek máshová. Ilyenkor mindig fennáll ez az anomália, és borzasztóan zavaró, számomra szinte hallgathatatlan volt már kicsit oldalt ülve is. Pont középről hallgatva semmi probléma.
-
daninet
veterán
válasz
liszi70 #96512 üzenetére
ez csak akkor igaz ha többcsatornás a hang és downmix-et állít be a két hátsó hangszóróról az első kettőre a centert pedig meghagyja. De simán egy stereo jelből ha az erősítős csinál harmadikat nem lesz jó a végeredmény, mert frekvencia alapú szétválogatást csinál és minden más fura dolog is onnan szól majd.
Mondjuk tény, hogy már a torrentről leszedett HD filmek is mind minimum 5.1 hangot tartalmaznak, szóval nem kell gond legyen. Csak kifejezetten írta, hogy szeretne hifi irányba mozdulni.Sok filmnek egyébként legalább annyira szar a masterelése mint egy kommersz poplemeznek. 10ből 1 esetben élvezhető a térhatású hang. Mintha csak valami kötelező checkbox lenne amit a legtöbb filmstúdiónak ki kell pipálni.
-
válasz
johnwillow #96508 üzenetére
Házimozi szempontból nagyon fontos a center! Ha sztereó lesz a mozid is, akkor a center hangok csak pontosan középről lesznek élvezhetőek. Ha egy kicsit oldalt ülsz, már a hozzád közelebb eső fronthangfalból, tehát szélről fogod hallani a középső hangokat is, ami baromi zavaró.
Ha egyformán fontos a mozi és a sztereó, akkor javaslom, olyan házimozierősítőt válassz, ami sztereóban jobban teljesít az átlagtól. (Jellemzően és jó áron ezt régebbi felsőkategóriás nagy hm-vasak tudják. Pl. nézd meg fehér ember aláírását.) -
daninet
veterán
válasz
ahogy a kollégák írták, viszont hozzátenném, hogy a center megléte nem azért elvetett, mert az valami eretnek dolog (a 3 stereo nagyon is létezik), inkább arról szól, hogy minden tartalmat annyi hangsugárzón hallgass ahány csatornára lett masterelve. Ha ezt nem így teszed, az erősítőt fog egy frekvencia alapú csatorna szétválogatást végezni amiből én még jót nem hallottam pedig kifejezetten nem vagyok én sem vájtfülű, spotify-t meg youtube-ot hallgatok többnyire.
A 2.1 azért megy el, mert a subwoofer minden csatornáról frekvencia leválasztást kap a pre-out kimeneten.
Szóval zene az stereo vagy max 2.1 ha szereted a dübörgést. -
Panthera
őstag
válasz
Szia!
Ebben a topikban sztereó rendszerekkel foglalkozunk, amibe esetleg a 2.1 fér bele, de azt sem szoktuk kimondottan javasolni. Nyilván ez egyéni ízlés kérdése, arra az erősítőre tudsz sub-ot kötni, ha szeretnél (ha jól néztem akár kettőt is).
A center teljesen off itt, de az erősítő sem kezeli (a zone 2 csatlakozó multiroom funkcióra szolgálna). -
Eugene Roe
őstag
válasz
A hifi megáll 2.1-nél, vagy 2.2-nél, center árából inkább jobb párt vegyél.
-
johnwillow
tag
Üdv! Meglévő jamo 5.1 házimozi szettemet szeretném fejleszteni, pontosabban lecserélni sztereó hifi irányba mozdulva. Az audiófiltől távol vagyok, ezért egy komplex rendszert gondoltam el magamnak egy ~40 km-re nappali részbe, ami mind a mozizós, mind hifizős igényeimre esetleg pozitív hatással lehetne. ( Kérem a vájtfülű és vájtszemű tagok tekintsenek el megvetésemtől.
)
Kérdésem, hogy egy sztereó erősítő ( Mondjuk Marantz nr1200 ) beköthető-e 2 front, 1 center + 1 sub rendszerbe? ( 3.1
) Ha igen, hova kössem be a centert? Vagy annak is kötelezően kell egy külön csatorna és min. 5.1 erősítő kell hozzá? Tudtommal az említett erősítő mindenféle többcsatornás hangot le tud keverni sztereóra.
Ha esetleg valakinek van ilyen erősítője, szívesen hallanék véleményt arra, hogy milyen álló frontokkal használja. Mi az erőssége, mi a gyengéje? ... Terveim szerint jamo C95 v. C97 kerülne a vezetékek végére egy jamo sub-al és esetleg egy centerrel.
Köszi a konstruktív válászokat!
-
Zsubi
őstag
válasz
dgyuri0123 #96504 üzenetére
Az előző tulaj nagyon ritkán használta de azt mondta hogy már be van járatva elméletileg
-
Zsubi
őstag
Köszönöm dgyuri0123 a rengeteg segítséget
Végre nekem is megérkezett a Zu Audio Libtec és most már teljes az összkép. Remélem jó párost fognak alkotni a Zu Audio Mission IC-vel
A hangjáról még nem tudok nyilatkozni de ami feltűnt elsőre mintha kicsit súlyosabb, húsosabb lenne az egész hangkép de az mellett nagyon tiszta is... -
daninet
veterán
Sziasztok!
Igazából sejtem a végkimenetelt, de azért reménykedek hátha van tippetek.
Van egy H/K AVR85 erősítőm aminek minden beállítása S-Videón keresztül TV-n állítható. Ezt annó nagyon menőnek gondolták, de faternál az AVR65 minden beállítást tud TV nélkül, ez meg így 2020ban használhatatlan.
A sub preout nagyon le van halkítva (valszeg a default -10db), ezt kellene visszaállítanom nullára.
Nos nekem egy darab S-Video eszközöm sincs.
Van bármi tippetek hogy hozzam ezt össze?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Dell Precision 5560, 5550, 3561 i7, 10-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf FX 505G Gamer laptop. I7 8750H / GTX 1050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest