Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- bitpork: Nagy dilema
Új hozzászólás Aktív témák
-
Den
veterán
-
pweisz
senior tag
Mostmár azért nagyából képben vagyok, egyébbként van fémipari alaposmeretek könyvem, aban van asszem a heggesztésről szó, de mikor tanultuk akkor kise nyitottam. Valahogy mikor tanulni kell valamit sose érdekel, csak utána, akkor persze mérges vagyok ha figyeltem volna akkor tudnám
-
Tangerine
senior tag
http://hegesztes.lap.hu
[Szerkesztve] -
Tangerine
senior tag
Na akkor tegyük rendbe a dolgokat:
Lánghegesztés (autogén)
Oxigén+éghető gáz. Az éghető gáz legtöbbször acetilén (C2H2), néha PB-gáz, ami sokkal olcsóbb, de jóval ''hidegebb'' a láng. A hegesztendő anyag függvényében lehet cserélni a pisztolyt, és a hegesztőpálcát. Akár 0,5-ös lemezt is szépen lehet vele hegeszteni.
Lehet vele keményforrasztani gázdús lánggal rézzel, vagy ezüsttel.
Lehet lángvágni is vele. Ehhez egy spéci pisztoly kell, de ez általában a pisztolykészletben benne van. Az a különbség, hogy a főfúvóka körül van 6-8 fúvóka, amiből csak oxigén jön, és egy külön csappal lehet rányitni a vágóoxigént, miután a beállított alap láng teljesen átolvasztotta a vágandó cuccost.
Nem elégeti a vasat, hanem kifújja az olvadt vasat.
A lánghegesztést a legkönnyeb (szerintem) elsajátítani, csak vigyázni kell a palackokkal, és nem túl mobilis, bár ahol nincs villany, ott nem sok választás van.
Régen kasznizáshoz használták leginkább, de manapság komolyabb kasznisok nem használják, mert kiégeti a szenet, és a túl sok hőbevitel miatt megvetemedik a hegesztett alkatrész.
Ívhegesztés (elektródás)
A legelterjedtebb (váltóáramos), ''fillérekért'' be lehet szerezni. Vékonyabb cuccokra (lemez) nem jó, inkább fémszerkezetekhez, barkácsoláshoz. Nagyon nehéz vele jó(!) varratot csinálni, nekem ritkán sikerült, el is ajándékoztam.) Sokszor salak marad a varratban, emiatt nem lesz túl erős. Csak szénacélhoz (vashoz) vagy rozsdamenteshez (saválló) jó a váltóáramú. Egyenáramúval amiben vannak diódák, vagy a komolyabbak egy forgó dinamóból nyerik a villanyt, lehet alumíniumot is hegeszteni. Az anyagvastagságtól függő vastagságú elektróda kell, és az áramot is ehhez kell választani. A 230 V-osoknak elég kicsi a max árama, a jobbak 3 fázisúak. Az elektródák különböző anyagúak, vastagságúak és bevonatúak. Mindig az adott cucchoz kell választani a megfelelőt.
Ívhegesztés (védőgázas fogyóelektródás) alias ''CO''
Hasonló az előbbihez, de sokkal modernebb, és több előnye van.
Viszonylag olcsó a gép (én 40k körül vettem a metróban) sokkal könnyebb vele hegeszteni, mint az elektródával, kissé nehezebb, mint a lánggal. Szép varratokat lehet csinálni vele, zárványt nehéz, mivel nincs salak. Lehet vele vékony lemezeket is. Az elektróda tkp. egy tekercs bevonatos drót, amit maga a gép adagol beállítástól függően. A drót szükséges vastagságát a hegesztendő cucc vastagsága határozza meg. Az én barkácsgépembe lehet 0,6-ost vagy 0,8-ast tenni, de az adagolással is sokat lehet szabályozni. Én hegesztettem vele 1-es és 4-es lemezből fűtéstartályt is, de még szőlőlugast is.
A komolyabbakkal (3 fázisú) pl. 1,5-ös huzallal is lehet hegeszteni.
Előnyei a lánghoz képest, nem égeti ki a szenet a vasból (a védőgáz miatt) és kisebb a hőbevitele is, így kevésbé vetemedik a hegesztett cucc.
A védőgáz lehet az olcsóbb CO2 (nem CO) vagy a drágább argon, vagy a kettő keveréke. Az argon jobb, nem fröcsög annyira. Kasznizásra használják sokan, de bármi barkácshoz is jó. A gép kissé drágább, mint az elektródás a palack is drágít rajta, de szerintem megéri a pluszt.
Ívhegesztés (argon védőgázos wolframelektródás) alias AWI
Hasonló az előzőhöz, de inkább iparilag alkalmazzák, a legjobb minőségű varratokat ezzel lehet csinálni.
Hallottam már, hogy kasznizni is használják. Nagyon drága a gép. A drótot kézzel kell tolni. Nem tudom, hogy könnyű-e hegeszteni vele, én csak éppenhogy kipróbáltam, de nem nagyon ment, mert reflex-szerűen belenyomtam a wolframot a munkadarabba, aztán lehetett mindig hegyezni.
Lehet vele alumíniumot is hegeszteni, míg az előzővel (asszem) nem. -
Itt olvashatsz a hegesztési eljárásokról Bővebben: link
-
vtechun
veterán
én is hegesztettem ivhegesztővel kicsit, amikor gabonatárolót építettünk a malmunkhoz, egész jó volt meg akkor érdekelt is, mint most is sokminden, de biztos megunnám, ha huzamosabb ideig kellene csinálni, bár aszongyák a jó hegesztőkre van igény és meg is fizetik őket.
De amikor sokat néztem az ívet akkor utána éjjel ki***szottul fájt a szemem, mintha homokot szórtak volna bele -
And
veterán
A Kandón is kellett (ív)hegeszteni, a kúpesztergálás mellett
. Technológia gyakorlaton le is hordták az embert, hogy milyen csúnya lett a varrat. Há vazze', első alkalommal, 5 perc ''gyakorlat'' után milyen legyen?
[off+]Úgy általában: vajon honnan a pékből jöhetett ez a 'heggesztés'[/off+]
-
Den
veterán
a védőgzas is ívhegesztés, csak ott a pálca helyett egy vékony ''drót'' van amit egy dobról adagol folyamatosan a hegesztőberendezés, és a drót körüli csőből pedig széndioxid áramlik heggesztés közben így nem tud kiégni az acél széntartalma és sokkal szilárdabb lesz a varrat plusz a fém oxidációját is gátolja
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest