- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patentfogóval rá szoktam fogni a munkadarabra valami kezem ügyébe kerülő hulladékvasat és azon szoktam "bemelegíteni" az elektródát a tényleges hegesztés előtt. Párszor meghúzom rajta míg ívet gyújt aztán gyí. Én azt tapasztaltam felhevítve könnyebben fog ívet mint csak úgy hidegen. ER23-al folyton ezt kellett játszani pedig nem hiszem, hogy nedves lett volna. Légmentesen le volt zárva a doboza én bontottam ki. Lincoln Omniával nem kell így bohóckodni. Az az elektróda nekem nagyon bevált.
-
emre
veterán
A 2,5-es EV50-es elektróda például folyamatos hegesztésre való, kicsit nehezen fog ívet, de lehet neki folyamatosa tolni. Ha megakad le kell koppantani a végéről a salakot.
Mondjuk én 2-es zártszelvény nem 2,5-es pálcával hegesztenék, de még nem nagyon vagyok képben, én is rákérdezek kollégáktól mihez mi lenne a legjobb. Lehet önmagában a 2.5 vastagsággal sincs semmi gond.
-
Vladi
nagyúr
Nekem is nored eye van, jó.
Más:
Próbálok hegeszteni. 40*40*2-es zártszelvény. Szépen becsiszolom előkészítem, derékszög mánessel. oké.
2.5-es elektróda, mma hegesztés. 70-80 A. Viszont 3-ból 2 elektródát egyszerűen nem tudok begyújtani. Ennyire szar vagyok, vagy ennyire szar az elektróda? Tud olyat, hogy régi és nedves és akkor nem gyullad, csak ragad? De a 3. viszont jó, azzal szépen boldogultam. -
Otthoni barkács hegesztéshez szerintem bármilyen olcsó automata fejpajzs megteszi. Én egy filléres Iweld Nored Eye II pajzsot használok már második éve. Mondhatjuk, hogy a legolcsóbb volt amit akkoriban kapni lehetett ennek ellenére teljesen meg vagyok vele elégedve. Ha két három órát egyfolytában rajtam van akkor sem érzem kényelmetlennek vagy nehéznek. Potom tizenkétezer forintért kapni ennek a pajzsnak az egyel újabb verzióját. [link]. Nem pénz érte.
-
Tanácsot kérek. Ritkán hegesztek otthon ezt-azt. Az apukámtól örökölt régi pajzson már nem látok ki aminek az lesz a következménye, hogy a szemem bánja.
Vennék egy mai - nem is tudom - pajzsot, szemüveget. Olyan automatikusan sötétedőt gondoltam.
Melyik típust, gyártmányt ajánljátok gyakorlati tapasztalatok alapján? -
Azonnal irány a szemészet (ha azóta még nem voltál) vagy bármilyen más orvosi ügyelet addig amíg az idegen testet a szemgolyód be nem fordítja egy olyan helyre amit már nem érnek el csak úgy egy csipesszel/fogóval. Ha ez megtörténik onnantól átvált nagyon nem viccesbe a történet.
-
Kolty
aktív tag
Sziasztok.
Kicsit off, de mást is érinthet
A szemembe salak pattant, szerencsére hideg.
A szemhéjjam alatt érzem. Ötletet szeretnék kérni, h hogyan tudnám kicsalogatni.
Illetve amennyiben elmegyek vele szemészetre vajon mivel állnak neki kiszedni?
Köszönöm. -
Vladi
nagyúr
KÖszi a könyvet! Van még pár, így már szerintem elég lesz.
Közben megnéztem, ilyen hegesztőm van. Elég komoly ahogy nézem.
A kézésről szerintem lemondok egyelőre. Olyan iskolarendszerben úgysincs, ami nekem megfelelne.
Jövőre meg már lehet iskolarendszer se nagyon lesz. -
emre
veterán
Innét letölthető:hegeszteseloadas.pdf
-
Vladi
nagyúr
Kicsit kihalt a topik. Nekem is megjött a hegsztés kedvem. Csak előbb meg kell tanulni.
Próbáltam nézni valami képzést, de amit találtam alfakaposnél nettó kamu, mást meg nem tudok most vállalni.
Na majd ha rájönnek, hogy mit is akarnak az okj után.
Addig marad a garázsban gyakorlás és az autodidakta tanulás. Ehhez tudnátok valamilyen köynvet ajánlani? Ami nem gépészmérnöki szinten írja le - valami ilyen könyvem már van, 900 oldal, köszi
- de nem is primitív. Nameg viszonylag beszerezhető.
Gondolom kezdőnek jó az mma hegesztés, ehhez van már gépem is a cégben. Van némi zártszelvényem, felszabom és nekiállok.
Kellene még egy jó pajzs. Néztem ilyen automatán sötétedőt. Nem semmi, hogy hol tartanak.
-
do3om
addikt
-
Kolty
aktív tag
Ezt az anyagot lehetséges-e ívvel hegeszteni? Ha igen akkor milyen pálca kell hozzá? Köszönöm.
A mágnes fogja.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20190824v00q6zrit.jpeg
-
New Life
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék otthonra egy inverteres hegesztőt.
A HETRA Mini-t néztem ki, nagyon jó árban van, 8-9e Ft-tal olcsóbb, mint a Iweld Gorilla Pocketpower 150.Megér ennyi különbözetet a plusz 20A, illetve van olyan eset amikor nem elég a 120A?
Ha van valakinek tapasztalata ezzel a Hetra Mini-vel, kérem írjon pár sort.Köszönöm szépen!
Üdv:
NL -
do3om
addikt
válasz
SoulReaver #580 üzenetére
Nekem 190-es van. Otthoni munkákra tökéletesen megfelel. Kábele megfelelően hosszú, súlya kicsi ez a régi trafó után igen jó. Szép varratokat lehet vele készíteni, volt hogy huzamosan hegesztettem vele ugy 70cm-ert itt a kábel elégé felmelegedett, a csipeszeknél kicsit megolvadt de szerintem az ilyen használat otthon nem jellemző.
Mondjuk használok speciális pálcát amivel rendkívül könnyű szép varratot csinálni. -
SoulReaver
veterán
A porbeles egy fos... Csak kókányolásra való. A Co-t nem helyettesíti. Vagy elektróda, vagy co, de a 2 egyben nem jó
Én nagyon szemezgetek ittonra egy iweld gorilla 170-el, csak nem találok róla igazi hegesztő tapasztalatokat.
Először úgy volt, hogy egy esab buddy tig-et veszek, de végül is nem használnám itthon ki. Elektródával is bőven elboldogulok itthon.
Van esetleg ilyen valakinek? Pár tapasztalatot szívesen olvasnék!
Köszi előre is.
-
Egy ilyen Alfaweld Hobby MIG - MMA 131 ideális lenne neked.
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Láma vagyok a témában ezért fordulok hozzátok.
Szeretnék itthonra magamnak hegesztőt venni.
3-es dróttól a 40-es zártszelvényig hegesztenék nem napi szinten.Vagyis szigorúan saját otthoni 'hobby' célra
Tehát mikor éppen szükségem van rá.Mivel nem nagyon tudok hegeszteni ezért a töltőhuzalos hegesztőkre (probeles) gondoltam. Bár lehet elég lenne valami márkásabb inverter is hátha a "fejlettebb" elektronika segítene a hibáimban.
Olyan 40-50e ft rászánnák.
Tudnátok valami megbízható készüléket ajánlani? -
mekkkelek
újonc
Sziasztok,
Inverteres MIG gepet keresek, lehetoleg tudjon aluminiumot is (es esetleg TIG-et is
) mi a velemenyetek a kovetkezo kettorol:
Mastroweld MIG 180MI
https://www.zakanyszerszamhaz.hu/termek=13957_Mastroweld-MIG-180-MI-(DC-Lift)-inverteres-fogyoelektrodas-CO-hegesztogepIweld Gorilla Pocketmig 185 Aluflux
https://gepszerszam.hu/termekek/iweld-gorilla-pocketmig-185-aluflux-hegesztogep-kocsi-ajandek-p10879.htmlAmennyire en latom a Mastroweld tobbet tud, de nem ismerem egyik markat sem..
Koszi elore is!
-
ledger
tag
Sziasztok!
Gépvásárlás előtt állok, sokáig egy házi gyártmányú trafóssal, majd egy szintén trafós csak gyári géppel (Telwin moderna 150) dolgoztam itthon.
Most elhatároztam, hogy veszek egy inverteres gépet.
A kiszemelt BLM1800DTM_SMART van valakinek tapasztalata ezzel a géppel, használ valaki ilyet?
Nekem semmi tapasztalatom ezekkel a gépekkel, mindössze annyi amit itt olvasgattam.
Maximum 60ezret szánnék rá.
Ha van valakinek beváltabb vagy jobb tanácsa gépügyileg azt szívesen venném.
Nem ipari használatra kell, itthon szerelgetek a műhelybe, az átlag otthoni használóktól azért többet dolgozok vele, elektromos hálózatom az 3X16A
Amúgy milyen gyártmány ez a blm? Nem találok infót róla. -
johnahex
tag
Tegnap ki lett próbálva.
ER23 2.5 85 amperen szépen viszi.
Apám 40 éve hegeszt, megdicsérte.
"Szép varratot csinál, nem szakítja meg az ívet."
Kicsit drágálta...Nekem is tetszett, jól dolgozik. Dnipro MMA - 258 A próbáltam előtte, az nem volt ilyen jó.
Hálózati kábel jó vastag, munkakábel sem olyan rossz.
Megmarad a Jasic. -
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Van bárkinek bármilyen tapasztalata a Centroweld 130 MMA inverteres hegesztőről ? [link]
Vagy a Iweld Gorilla Pocketpower 130 -ról ?
-
Vannak apróságok amelyek nálam feléjük billentenék a mérleg nyelvét. Ha nem is számottevően de hosszabb kábellel szerelik a gépeiket mint a konkurens gyártók plusz nekem az is szimpatikus, hogy nagy méretű masszív testcsipesz van már a 120A gépükön is. A Jasic globális szereplő a hegesztőgépek piacán nekem több bizodalmam lenne bennük mint egy Iweldben, de azt sem gondolom rossz gépnek ettől függetlenül. Használati értékben ugyanazt tudják, az áruk is nagyjából azonos.
-
-
do3om
addikt
Én az utóbbit használom, igaz nem 130 hanem 190-es.
Használtan vettem, nekem bevált, nem tudom a kábel hosszban van e eltérés a 190 és 130 között. Nekem elég ami van rajta de rövidebbet nem szívesen látnék rajta.
Pajzs, az egy nagyon egyszerű ami a másikhoz van, annál ha nem akarsz költeni egy olcsóbb fejpajzs is sokkal jobb, nem kell automata, csak sokszor jó ha van szabad kezed. -
_kovi_
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék hegesztőt venni, otthonra barkács célokra, a véleményetekre lennék kiváncsi:
a) HETRA MINI
b) Iweld Gorilla Pocketpower 130
Utóbbinak állítólag rövid a kábele...
Míg az elsőhöz jár pajzs is...Nem tudom...
-
csanady97
tag
Sziasztok!
Inverteres hegesztőt szeretnék venni. Már kinéztem az Iweld Gorilla Pocketpower termékcsaládot ( 130,150,170) csak azt nem tudom, hogy melyiket bírná el itthon a hálózat.
3x16 A-es kismegszakító van a villanyóránál.
Tudnátok segíteni? -
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Korlát hegesztéséhez szeretnék venni MIG, vagy inverteres hegesztő gépet.
A kérdésem az lenne, hogy a kiszemelt gépek közül ti melyiket ajánlanátok, illetve melyik lenne jobb ilyen munkákra.
Jelenleg 17 folyóméternyi korlátot kellene hegeszteni, illetve később 2darab 4,5 méter hosszút.
Alapvetően nem ez a tervezett fő tevékenységi kör, max egy évben 2-3 ilyesmi lenne. Viszont muszáj megcsinálni, nem opció, hogy csináltassam mással. Így kénytelen vagyok beruházni saját készülékbe.
Ha lehet, nem költenék eszement összegeket rá, de muszáj, hogy szép legyen a kivitelezett munka, lehetőleg ne kelljen több száz korlátelemet órákig körbe flexelni, hogy nézzen ki valahogy.. Nem hátrány, ha nem kell fél mázsa revét kiszedegetni a füves udvar talajából, ilyen szempontból jó lenne a MIG. viszont a nagyobb térfogat, a plusz palack raktározási gond is, egy invertert kissebb helyen el lehet rakni, a következő munkáig, ami adott esetben hónapokkal később lesz..
Plusz gond, hogy a maximum amper, amit ki tudok venni a konektorból , 13 amper..
Tapasztalat hagyományos trafóval van, elég jelentős, évekkel ezelőtt egy cégnél elg sokat dolgoztam egy dinamós, fixen telepítettel, egy keveset acetilén-oxigén lánghegesztővel illetve otthon pedig egy hagyományos praktikeres trafó volt. Sem inverteressel, sem MIG-el nem dolgoztam még.
Mivel külföldön élek, sajnos a magyar boltok nem jöhetnek szóba, pedig elég barátságos kínálatuk van.
Ami szóbajöhet Nagyjából felhasználható összeg magára a gépre kb 200, illetve a kiegészítők kb plusz 50. Ha indokolt, mehet feljebb is, de az már anyagilag jobban fáj, mint szeretném...
A szóbajöhető boltok: (Helyileg ezek elérhetőek számomra..)
MachineMart
ScewfixAmit nézegettem, az a screwfixben a 149 es inverter, vagy a 249 es MIG, A machine martban kb bármi, ami a keretbe belefér..
A válaszokat nagyon szépen köszönöm előre is!Ui: a mostani munka, amihez kellene : 40x10es laposvas vízszintesen, 40es zártszelvény oszlop, 10es tömör vas kvadrát anyag a pálcák.
-
hali01
őstag
válasz
kismeno32321 #555 üzenetére
Csö!
Én mostanában vettem a Zákánytol egy ilyen 200-ast. Arra amire neked is kell. Elötte egy ezeréves HETRA-m volt. Amivel sok mindent fel épitettem. Egyenlöre csak probálgatom, de kb olyan,mintha egy trabantbol egy ferrariba ültem volna. Palackom még nincs. Porbelessen használom. De kell egy palack,mert ez a töltelékes drót igen nagy port,koszt csinál.
A beállitásokban jó lenne ha vki tudna segiteni néhány általános adattal. Amiböl ki tudnék indulni. Mert egyenlöre csak találgatok. -
kismeno32321
újonc
Sziasztok! Ztrust MIG-230 Co gépet tervezek vásárolni karosszériás munkára Az lenne a kérdésem, hogy van valakinek ilyenje? Iweldes véleméyneket hanyagoljuk, mert a korábbi gorillám
az többet volt szervízbe mint a műhelybe, ezért abból a rakás k*kiból nem kérek.
https://www.zakanyszerszamhaz.hu/termek=19475_Ztrust-MIG-230S2-fogyoelektrodas-vedogazas-inverteres-hegeszto
-
odium
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni gépvásárláshoz. Háztáji mezőgazdaságban kéne ellátnia a feladatát, az 1-es lemeztől az esetleg 10 mm vastagságú anyagok hegesztéséhez is alkalmasnak kell lennie, nem ipari jellegű használatra, de ha kell bírja az 1-2 órás folyamatos munkát. Árban 30-50 ezer közt kéne maradni. Köszi.
-
M43g
aktív tag
Sziasztok,
Van itt valaki, aki hegesztés bérbe vállal Budapesten? Egy (teljesen saccra 140 * 60 cm) fém keretre lenne szükségem 40*40 szögacélból. Nem vészes meló annak, akinek van hozzá felszerelése, de sem bérelni nincs kedvem, sem gyerek érkezés előtt foglalkozni ezzel nincs időm.
Ha valakinek "közérdekű" jellegű infója van, jöhet ide, de ha ajánlatot is adna a munkára, az jöhet privárban!
-
Kolty
aktív tag
Sziasztok.
Tudom off, de felteszem a kérdést.
Hidegen húzott vagy a melegen hengerelt köracél bírja jobban a gyűrődést? Menetet szeretnék rá vágni és meghajtani cuppántnak
A húzottat meghajtottam, de hajszálrepedés szerűek lettek rajta. Vagy ettől jelentősen nem gyengült?
Köszönöm. -
Sz.Péter
tag
válasz
farkasabel12 #547 üzenetére
Sokat dolgoztam esab gépekkel,és nagyon jók,de az árazásuk kissé erős.Ez a gép jó lesz neked.
-
farkasabel12
újonc
Sziasztok!
Új gépet vennék. Erről van véleményetek?
https://www.hegeszto.hu/esab-hegeszto-ar-webaruhaz/963-esab-buddy-arc-180-mma-hegeszto-inverter.html
-
Sz.Péter
tag
válasz
BUZZLGHTYR #544 üzenetére
Ez lehet,hogy jó lesz.De beírod,hogy pipe welding.
-
BUZZLGHTYR
senior tag
Hetfon megjott az iweld gorilla sp 200-as awigep, kedd ota gyakorlatozok elszantan, 2 3 nap mulva dobok egy kepet hogy alakulnak a dolgok, szenacel csovet hegesztek, sajnos 2 reszben meg nemnagyon megy a hegesztes, de mar nemsok kell hozza, erzodik a kezemen hogy szokja a pisztolyt! Valami oktato videot tudtok?
-
Sz.Péter
tag
válasz
BUZZLGHTYR #540 üzenetére
-
BUZZLGHTYR
senior tag
válasz
SoulReaver #539 üzenetére
Szerinted nemjo az a gep itthoni hasznalatra amit ajanlottak? Kesobb talan savallo csovet is hegesztenek de az max 2es anyagu lenne
-
BUZZLGHTYR
senior tag
válasz
SoulReaver #539 üzenetére
Es az mi?
-
SoulReaver
veterán
válasz
BUZZLGHTYR #538 üzenetére
HA nem elég a sima elektródás inverteres gép, akkor awi gépet már úgy érdemes venni, hogy tudjon AC/DC-t is...
-
Sz.Péter
tag
válasz
BUZZLGHTYR #536 üzenetére
Ez jó lesz.
-
Kolty
aktív tag
Sziasztok. Mi lehet. az optimális pálca vastagság kettes falú zártszelvényhez inverterrel?
Hogy könnyen ívet is vegyen és ki se égesse.
Köszönöm. -
kavalkád
senior tag
hello, rozsdamentes acéllemezt keresek, 150*70-es méretben, 2 darabot. vastagságra 4 mm lenne optimális, de a 2-3 is megfelel. nem akarok egy egész táblát megvenni ezért a két kis darabért. ha valaki tud ilyet vagy tudja hol tudnék venni kérem jelezze. köszi.
-
BUZZLGHTYR
senior tag
Nyilvan nem arra szamitok hogy kezdokent dolni fog a penz, de a kornyeken jelenleg nemsok esely van a palyakezdo munkalehetosegre es ezert gondoltam a minositesre. Tisztaban vagyok vele hogy a gyakorlatnak hatalmas szerepe van, de akkor keresek tovabb, hatha osszejon valami
-
SoulReaver
veterán
-
válasz
BUZZLGHTYR #527 üzenetére
Majd akkor menj rá a minősítésre ha lesz néhány év tapasztalatod és zsebre dugott fél kézzel, elfordulva is bármikor húzol egy hibátlan varratot. Nekem is megvan PB helyzetre de nem fogom megújítani ha lejár. Voltam öt cégnél próbamunkán sehol senkit sem érdekelt a minősítésem.
Az egyik helyen nálam konkrétan az volt, hogy odaállítottak egy szabad gép mellé és közölte az ember, hogy akkor most látni szeretné hogyan megy a függőzés. Na az fasza gondoltam magamban mert a tanfolyamon csak hébe-hóba próbálgattam egy vérző torkú olcsó alfaweld géppel amikor az oktatónk kiment kávézni és nem látta mit csinálok. Nem volt sem idő sem elég anyag, hogy ezt is próbálgassuk. Lesz ami lesz alapon megcsináltam és én lepődtem meg a legjobban, hogy teljesen vállalható lett minimális hibákkal. Megkérdezte az ember, hogy hányszor hegesztettem ebben a pozícióban én meg mondtam, hogy talán most harmadjára mert képzésen nem volt rá lehetőség. Erre odahívott a műhely közepén kiállított referencia darabhoz és hát nem sokkal volt rosszabb az enyém. Ennyit számít a profi gép. Nem kell beszarni a próbamunkáktól tisztában vannak egy frissen végzett ember hiányosságaival és nem állítanak senkit megoldhatatlan feladat elé.Ezt a minősítés témát meg engedd el. Majd ráérsz vele foglalkozni ha eljön az ideje. Itt nem lehet megélni? Pályakezdő vagy nulla tapasztalattal, őszintén mégis mit vársz? Hogy felvesznek és azonnal dől a lé? Úgy állj hozzá, hogy oké felvesznek egy céghez ahol fizetést kapsz, ha csak 140et akkor annyit nem ez a lényeg. Az a lényeg, hogy gyakorlatot szerzel az ő pénzükön. Az ő gépük kopik az ő gázuk fogy az ő anyaguk fogy és még fizetnek is érte NEKED! Pályakezdőként szerintem ne nagyon válogasson az ember. Hiába van egy jó bizonyítványom és minősítésem konkrétan kitörölhetem vele. Ótvar szar helyen élek én sem vagyok abban a helyzetben, hogy válogassak az ajánlatok közül.
Röhögtem nálunk is a tanfolyamon miket álmodoztak egyesek, hogy majd ennyit meg annyit fognak keresni a hegesztéssel. Francokat. Ez nem így működik. Majd. Egyszer. Úgy igen. De az egy hosszabb több éves folyamat. El kell kezdeni valahol. -
SoulReaver
veterán
válasz
BUZZLGHTYR #527 üzenetére
Nem értem, mi köze van a minősítésnek ahhoz, hogy csinálj egy próba munkát?
Akkor is azt látják, hogy nincs gyakorlatod... Most tehetsz minősítést, az egy pár hónap... begyakorolsz pár varratot, próba munkát meg elqrod, mert olyat kérnek ami az isibe nem volt...
-
válasz
BUZZLGHTYR #524 üzenetére
Ha olyan pozícióban alkalmaznának ahová elengedhetetlen a minősítés ott két dolog lehetséges. Vagy nem alkalmaznak vagy pedig a munkáltató cégen belül megszervezi az oktatást és a vizsgát is amit a munkahelyen munka mellett lerakhatsz majd, addig találnak neked más feladatot. A gyakorlat tényleg fontos de akkora a szakember hiány, hogy ha próbamunkán meglátják benned a lehetőséget azonnal felvesznek majd ha frissen végzett pályakezdő vagy minősítés nélkül akkor is. Egy stabil társalgási szintű nyelvtudás az nagyon-nagyon sokat számít!
-
SoulReaver
veterán
válasz
BUZZLGHTYR #524 üzenetére
És attól, hogy lesz minősítésed, akkor lesz gyakorlatod is?
A próba munka dönt el mindent...
-
BUZZLGHTYR
senior tag
Hali, hegeszto a szakmam, ha leraknek 1 co minositest ausztriaba vagy nemetbe tobb esellyel vennenek fel? Mindenhova gyakorlat kell.. de nem vesznek fel palyakezdoket es amiatt gondolnam a minositest!
Nyelv az megy tarsalgasi szinten. -
Btoni
újonc
siasztok!
Valaki találkozott már ezzel a géppel?
lInverter Stromo SWM 270 Co+MMA Új! hegesztő Inverteres 1 Év Garancia.[kép] -
fulton
addikt
Az sose árt igen
1.Azon gondolkodom csak hogy butaságot ne csináljak...
Mikor két vasdarabot össze akarok hegeszteni a betonon, használok munkáskesztyűt, tudjátok ez a vasutas kesztyű szövet.. és azzal hegesztés közben fogom az egyik vasat (amire csatlakoztatva van egyébként a test) megrázhat a cuccos? Természetesen ügyelek arra hogy a másik kezemmel ne fogjam meg az elektródát ne zárjam az áramkört.2.mi van ha fordítva kötöm be a + - kábelt es azzal heggesztek?
-
-
A pajzs külső és belő felére eső alkatrészek külön vannak szedve.
Bal oldal: 1 2 3 4 5 6 7
Jobb oldal: 1 2 3 4 5 6Bevont elektródás hegesztést többnyire egyenárammal, egyenes polaritással végezzük (elektróda - , testkábel +)
Az ajánlott áramerősség az elektróda dobozán fel van tüntetve. 2.5mm ø elektródánál 70-90A között célszerű adni neki a hegesztendő anyag vastagságának figyelembe vételével. Vékony anyag kisebb, vastag anyag nagyobb áramerősség. Az ajánlott áramerősségtől lefelé nem érdemes eltérni felfelé minimálisan el lehet. Egy 4mm vastagságú lemezt 2.5mm ø elektródával lehet akár 100A-al is tolni maximum kicsit fröcsköl majd. Én általában az áramerősség tartomány felső határához közelítek. 2.5mm ø elektróda esetén 80-90A között adok neki. Bár én nem igazán kedvelem a bevont elektródát. Egy őskövület trafós Hetrám van itthon és nincs hozzá sem kézügyességem sem türelmem, hogy megtanuljak vele szépen hegeszteni. Elektróda szárítóm sincs itthon pedig a megfelelő varratminőség érdekében 2.0mm ø felett szükséges lenne szárítani az elektródát használat előtt. Inkább rágyúrok egy használt felújított „CO" gépre. Ég és föld a kettő.Ha még nincs meg rendeld meg ezt a könyvet. Minden alapvető tudnivaló érthetően és lényegre törően össze van foglalva benne a hegesztésről és ami fontos felesleges sallangok nélkül. Érdemes megvenni.
-
fulton
addikt
Rendben köszönom. Az jo lesz
23as 2.5mm es(vagy hogy mondják) elektróda van Melyik oldalról kell lehegeszteni pozitív vagy negatív (hova dugjam az elekteoda kábelét)?Illetve azt szeretném kérdezni hogy milyen erősségek javasolnátok Két és feles elektróda hoz. Pontosabban úgy jó hogy ha a potméter pont közép állásban van 12 óránál.
Iweld gorilla 190 es a gep -
-
fulton
addikt
Sziasztok
Megjött a fejpajzs, de sehogysem tudom helyen összerakni.
Tudnátok segíteni egy magam fajta laikusnak?
Próbáltam netről kép alapján de ez tök más formáju müanyagokból áll.
A használati is más ábrákat mutat rájuk.Köszönöm.
-
-
fulton
addikt
Sziasztok
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Ha vásárolok egy ilyen teméket:
"Iweld hegesztő inverter Gorilla Pocketpower 190"
Amire hivatalos magyarországi garancia jár, akkor ezt a boltban vagy van valami szervizük és ott tudom érvényesíteni, valamint hogy jár a 2 év garancia rá? (úgy tudom a mostan vásárolt gépekre ennyi jár).
Köszönöm. -
vocsok111
csendes tag
Sziasztok!
Vettem otthoni barkács célra (nem vagyok szakember!
) egy FLINKE MMA350 invertert, és nem értek a kezelésén valamit.
Van egy digitális kijelzője, mellette 3 led, és a tekerőgomb. A tekerőgomb tekergetésével változtatható a kijelzőn mutatott (és persze a hozzárendelt) érték, ez rendben is van, viszont két skálát is lehet vele állítani: ha benyomom - mert egyben nyomógomb is - akkor váltani lehet a két skála között: az "A" feliratú led-hez tartozóan 20-350 közötti értékeket (gondolom, ez az áramerősség), a "force" feliratú led-hez pedig 20-100 közötti értéket lehet beállítani (gondolom, ez pedig valami százalékot jelöl), aminek jelentésével nem vagyok tisztában.
Válaszokat előre is köszönve:
Zsolt -
jobkereso
csendes tag
én egy Einhell BT-EW 150-t vettem, kifejezetten barkácscélokra, sima 230V-os hálózati csatlakozáshoz és 16A-es biztosítékkal
ez klasszikus trafós , pálcás hegesztő, az áramot a vasmag tekergetésével lehet szabályozni 40A-től 140A.ig
de én abszolút kezdő vagyok, ezzel hoztam össze az első 20 cm varratot, és azt se mutogatnám inkább senkinkek
hátha benéznek ide profik is : lakatos állások
-
Kolty
aktív tag
SZiasztok.
Olyan kérdésem lenne, hogy mennyit érhet egy ilyen pisztoly?Köszönöm.
-
válasz
SoulReaver #505 üzenetére
-
do3om
addikt
válasz
SoulReaver #505 üzenetére
Igaz.
Vagy a hátsó szándékom hogy a hegesztésem minőségét így dobjam fel -
do3om
addikt
Itthon nem sokat hegesztek, most tartósabban kipróbáltam a gépet+pajzsot. Az inverterem egy használt iweld gorilla pocketpower 190, a pajzs meg egy ESAB W.T.
Itt sima Ok meg ER pálcát használtam, a 2 ha jól tudom teljesen ugyan az csak valahol máshogy jelölik.
[link]
Valahogy nem igen tudok szép varratot csinálni vele, beleég a salak aztán tisztítás után újra át kel menni azon a részen. általában ahol befejezem ott lesz a salakkal teli lyuk.[link]
[link]
Itt áttértem egy speciálisabb pálcára (1kg kb 10e Ft), ezt jobban szeretem de ha vastag az anyag úgy vettem észre szeret elrepedni, gondolom a gyorsabb lehűlés miatt. itt gázégővel előmelegítettem a munkadarabot.
A varatt sokkal tisztább, a salak teljesen kikeményedik és egyben ledobja magát (nagy erővel szóval vigyázni kell vele).A gép nekem tetszik, jó ez a letapadáskor elveszi az áramot dolog, a régi tarfóval ez elég szar volt.
Pajzs is jól teljesített, azt is ajánlom. -
RR-13
őstag
Kis segítséget kérnék.
A test csipeszt a munkafelülettől 70cm-re raktam, de a csipesz tapadt le, illetve egy pillanat alatt beleolvadt a hegyes része a zártszelvénybe..
100A -en hegesztettem (volna) Inverter hegesztővel. 2,5-es rutilos elektródával.
Nem mertem folytatni a hegesztést, féltem, hogy az egész csipesz beleolvad
Miért tapadt oda a csipesz vége? -
Feribax2
csendes tag
Sziasztok,
Gépvásárlás előtt vagyok és ebben kérnék segítséget. Kizárólag otthoni barkácsra keresek hegesztőt, de nem tudok választani. Feladatok, amire használnám: 15*15*1,5 zártszelvények hegesztése, de néha felmennék anyagvastagságban 4mm-re is. 2 opciót találtam eddig:
-inverteres mma, max 150-160A teljesítménnyel, de nem tudom, hogy ezzel tudnék-e 1,5-es anyagot hegeszteni?
-porbeles 130A körül, viszont nem tudom ez mennyire boldogulna a 4-es vastagsággal?Előre is köszönöm a segítséget!
-
djtyto1
csendes tag
Sziasztok inverteres gép vásárlás előtt állok és nem tudom melyiket vegyem meg iweld arc 160 vagy hetra mma 180 ebben kérném a segítségeteket.
-
kunberci
senior tag
Sziasztok.
Tanácsot szeretnék kérni. Otthoni használatra kb 20-25 éve vásároltam egy Hetra 160/200 ívhegesztőt, amit azóta is használok. Azonban elgondolkoztam egy inverteres hegesztő vásárlásán.
A kérdésem az lenne, hogy egy inverteres gép milyen előrelépést jelentene?
Kérnék szépen egy gépajánlást is. Az elvárásom az lenne, hogy az áramot fokozatmentesen lehessen szabályozni, a gép jó minőségű legyen. Többnyire 2.5 pálcát használok, de nem baj , ha nagyobb pálcát is elbír.
-Még egy kérdésem lenne, mivel a régi trafóm 2 fázisról (380V)-ról is üzemel, az inverteres készüléknél van-e olyan lehetőség, hogy 380V-ról üzemeljen, és így az otthoni három fázisomat ki tudjam jobban használni. A betáplálásom 3x16A, ami azért fázisonként is jól le van terhelve. -
emre
veterán
válasz
dellfanboy #497 üzenetére
Asszem én 2,5-ös ev50-es pàlcához 80a körül adtam neki, 2-es saválló pálcát már 60-65 amperral elvitt.
Ez függ az invertertől is. De a 2,5-ös pálcával már könnyen átégett. -
dellfanboy
őstag
van vmi ökölszabály, hogy 40*20 kerítésdarab zártszelvényt hány amperrel kellene összevarni? (inverteres , pálcás géppel)
-
emre
veterán
válasz
SoulReaver #495 üzenetére
Ez inverteres és hibrid, a bevont elektródás hegesztésre is jó.
Mikor mi kell. -
emre
veterán
Köszönöm a válaszokat!
Nekem sem nem szakmám, ezért nem is vagyok képben egy csomó dologgal, de jó lenne ha már nem kellene állandóan kölcsönkérnem apóstól ha pirítani akarok valamit.
Jelenleg ez a befutó: Alfaweld Hobby MIG-MMA 131 inverteres porbeles hegesztőgép
-
-
-
do3om
addikt
Nem sokat használom majd, de hasznosabb lesz mint a kézi pajzs, mert itthon csak az volt, a műhelyt (csak saját célra van) meg mindig fejlesztgetem valamivel. Pár dolgot eladni kéne mert kezdek betelni
-
Nekem "öreg" hegesztők itt a cégnél azt tanácsolták, hogy ha mindenképp olcsó pajzsot akarok venni akkor a leg-leg-legolcsóbbat vegyem mert ugyanazt a minőséget kapom bármelyiket választom. Így vettem egy filléres Nored Eye 2-t. Bevált úgy ahogy itt írtam róla pár sort. Kipróbáltam kolléga horror drága profi Miller csodapajzsát őszintén szólva nem sok különbséget vettem észre.
-
do3om
addikt
Végül nem vettem drágán, egy használt iweld gorilla 190 pocket power lett a vége.
22e volt, így ha valamikor rászánom magam jöhet mellé egy co, sajnáltam volna drágát venni amit ha co is van nem vesz az ember soha elő.Na de csak kézi pajzsom van, így kéne egy automata.
Valami gagyinál azért jó lenne egy jobb, vagy pl a lidl-ös pajzsok milyenek voltak? Biztos lesznek még megvárhatom.
Esetleg IWELD FANTOM 4 XL már jobb? -
do3om
addikt
válasz
(baphomet) #474 üzenetére
Mégis csak mobilabb az inverter, nagyon sok pálcám van mint írtam, nem 1-2 kg, hanem sok....(igen csak minőségi). Árban is azért jó duplája mire össze van rakva.
-
Sz.Péter
tag
válasz
BUZZLGHTYR #472 üzenetére
Igen pl így elsőnek szénacél csőre.De nagyon érdemes lenne,legalább annyi időre itthon melóznod,hogy a leendő érvényes minősitésedet,gyakorlatban is tudod hozni,vagy kell egy kis gyakorlat még.Ja és ne vegyél papírt,jó eséllyel leellenőrzik,és jobbik esetben Csak hazaküldenek.
-
BUZZLGHTYR
senior tag
értem.. akkor ha leraknék egy awi minősítést, több esélyem lenne külföldön?
-
do3om
addikt
válasz
(baphomet) #470 üzenetére
Az ARC minihez is be van írva ugyan az a tudás, ami hátrány hogy csak 1 év a gari rá. Az hogy gyengébb nem számít mert 2,5-ös pálcáim vannak, minden féle, elég komoly árazású is, azzal szeretek is hegeszteni, sima, szép kék a varrat, ha jól sikerül egyben ledobja a salakot, olyan marad átunna mint a co-val lenne, semmi salak nem marad.
-
do3om
addikt
[link]
Ezek az új kiadásúak jobbak mint a régiek?
Még mindig nem vettem semmit, persze attól még van itthon egy nagy trafó, csak az közel sem hordozható.
Az ARC mini van még mindig amit ha rászánom magam befutó lehet. Drágább nem kell mert akkor már többre tartom a Co-t, meg jobban is szeretem, akkor már vennék azt de felesleges. -
-
Sz.Péter
tag
válasz
BUZZLGHTYR #466 üzenetére
Lehet,hogy érdemes.Ha nem zavar,hogy jó eséllyel nem hegeszteni fogsz akkor igen.Ha mázlid van akkor találsz egy helyet ahova(nem véletlenül nem találnak embert),és betanítanak,cserébe megismerheted a német pedagógiát.
-
BUZZLGHTYR
senior tag
manapság gyakorlat, tapasztalat nélkül, nyelvtudással érdemes kimenni külföldre? gondolok itt német, ausztria
-
Csak ez volt itt helyben raktáron és sürgős volt a dolog. Egy jobb védelmet nyújtó hátul zártabb kialakítású automata pajzsot szeretnék majd venni ehelyett. Működésére amúgy nincs panaszom csak ha fél napot fent van az ember fején egyrészt kényelmetlen másrészt féltem a szemem világát.
-
moha21
veterán
Akkor inkább már vennék egy normális Fix pajzsot. Én esab párti vagyok / vagy speedglass/ és 30k-ból már lehet használható pajzsot venni.
Az ennél olcsóbbak legtöbbje annyira rossz már mechanikai kialakításra is, hogy gyakorlatilag használhatatlanok. / nekem ez személyes tapasztalatom /. Nyeklik, nyaklik, néha nem jól sötétedik stbb.
Akkor inkább már használtam a fix pajzsot 3-4 k-ból lehet jót kapni. -
El is felejtettem a topikot, végül próbaképpen a leg-legolcsóbb 10ezer forintos iweld-ből vettem egyet. Pár napot már dolgoztam benne eddig bevált. Negatívumként a kosár kialakítását tudnám említeni és, hogy a burkolat fejtetőn nem nyújt elég védelmet. Többször előfordult, hogy beattant egy két szikra felülről. Különösebben más bajom nincs vele. Az árát megéri igaz, egy forinttal sem többet.
#459: az olcsó pajzsok többségében ugyanaz a belső van csupán az öntőforma más. Van cégnél Extol és Centroweld pajzs 1:1 ugyanezzel a belsővel. Ha olcsó pajzsban gondolkozol a legolcsóbbat vedd.
-
moha21
veterán
válasz
Sz.Péter #460 üzenetére
+1
Bár nekem inkább másodállásom a hegesztés, lakatosmunka vettem egy ilyen pajzsot és
tökéletesen elég. Könnyen cserélhető az üveg karcosodás után.
MMA/ és fogyó elektródához használtam, eddig bevált, bár 5-6mm felett nem hegesztek.
Lehet van jobb is, de itt legalább van gyártói támogatás.
Használok amúgy esab szemüvegeket, nekem beváltak ( nyaralni még din5-öst is vittem tengeren fasza ) -
Üdv. Szeretnék venni egy olcsóbb árfekvésű automata pajzsot. Ki mit ajánl, kinek mi vált be? CO-hoz kellene. Továbbá IWELD Nored Eye II és Fantom 4 XL pajzsokról vélemény? Köszi.
-
törölt tag
válasz
Trebor0522 #456 üzenetére
Hello
Ahogy jeleztem mar tobbszor nem profi vagyok, de leirom en mit szoktam csinalni, mit ajanlok.
Eloszor is a VFI az alap, mert nem irtad az autogent. Rozsdas cirka 30 eves vasnal, nem nagyon lehet megadni az aramerosseget, szerintem senki nem fogja tudni. Tudom hogy letisztitod, mert az alap, de az anyagvastagsag valtozik. Kerdes mit akarsz berakni a helyere? Sima lemezt vagy a gyarival egyenertekut?
A sima lemeznel nem fog minden hajlatot kidni, mas technika kell osszefogatni.
A gyarinal direkt ki vannak alakitva heggesztesi pontok(nem tudom milyen auto, pontheggesztve volt vagy siman), azok segitenek.
VFI eseteben 0.5-0.8 mm tokeletesen megfelel a celra, ha van argon tartalmu vedogaz az kifejezetten idealis, de a CO2 is megteszi.Amit javaslok, szerezz egy-ket darab lemezt ami kb azonos vastagsagu mint a jarmuved lemeze, es probald meg azon a beallitast, en 70A kornyekere tippelek igy elsore, azzal probald meg, ha szepen olvasztaja a lemezt akkor nagy baj nincs, az elotolast meg latni fogod, ha tolja el a pisztolyt akkor tul sok, ha tul kozel kell tenned es akkor is meg meg szakad az iv akkor tul keves, latszani fog a varraton is, a tul pupos akkor sok, ha tul keves akkor szenvedsz es az is lathato
. A probat ugy javaslom, legyen a 2 lemez kozott kb 1mm res.
Sok sikert, nekem ez valt be.
-
Trebor0522
csendes tag
Hello!
Segítséget szeretnék kérni, hogy milyen elektródával , eljárással hegeszem meg az autómban az akumlátor tartó tálcát mivel az megrohadt. 1988-as járgányról van szó nem tudom konkrétan milyen anyag van ott de körülbeül 1mm vastag valamilyen acél az eyértelmű
. Legkönyebben számomra egy olcsó BKI-s gép elérhető ha lehetséges ezzel szeretném megcsinálni ha lehetséges valahogy. Ha nem akkor van VFI is. Azt szeretném, ha azért 5 éven belül nem kezdene el ujból rohadni. Alapvetően az elektróda típusra lennék kiváncsi, ajánlott áramerősségre és az elektróda vastagságra valamint, hogy lehetséges-e BKI hegesztéssel? Ha nem akkor milyen huzalt használjak?Illetve ha tudtok valami jobb helyet ahol ennek a kérdésnek utána tudok járni azt is megköszönném. Előre is köszi a tanácsokat, tippeket.
-
törölt tag
válasz
(baphomet) #452 üzenetére
Ha lenne megosztanam
Mivel En is csak lelkes amator vagyok, igy nincs sok tapasztalatom markak teren sajnos.
Proba cseresznye, ugy vedd, hogy legyen mit csinalni vele az elso idoszakban, akkor akarmi gond van vissza lehet vinni/kuldeni. -
Srácok! Van köztetek aki okj-s képzés keretein belül szerezte meg a (MIG/MAG) hegesztő képesítését? Volna pár kérdésem privátban.
-
törölt tag
válasz
(baphomet) #450 üzenetére
Hello
A leiras alapjan nem hiszem tobb kellene otthonra neked. Sok visszajelzest nem talaltam a minoseggel kapcsolatban sajnos, igy arrol remelhetoleg a tobbiek tudnak felvilagositst adni.
-
(baphomet)
tag
-
Sz.Péter
tag
A mai nap az új kedvencem,és segítségem.Azért a régi esab pajzsomat még nem dobtam a kukába,igazi jó szolga.
-
törölt tag
válasz
Sz.Péter #442 üzenetére
Lehete felreertettel, mikent ertem a kozepet
de hidd ell lattam mar ra peldat, es nem volt mas valasztasom be kellett raknom egy extra labat kozepre a satu ala. Ezert is hoztam fel az egeszet, Nekem teljesen logikus a szelre szerelt satu.
Igen az Andras megold sokk problemat nem lehet elvitatni, de akkor a nyilas merete csokken....azt kell tudni mit akar vele a kollega, ugy lehet pontosabb hasznosabb tanacsot adni
-
Sz.Péter
tag
válasz
dellfanboy #443 üzenetére
Igen.
-
dellfanboy
őstag
autó kipuffot, pálcás ívheggesztővel lehet hegeszteni?
-
törölt tag
válasz
Sz.Péter #440 üzenetére
Nemcsak a huzas miatt, hanem ha az asztal kozepere teszed, akkor ha valamit le akarsz lazitani az egesz satupad tekeredik, ha labnal fogatod le akkor a legnagyobb az erokarod az attelenes sarokban, es a sarokban a legerosebb, es igen ha kisebb dolgokat utsz akkor is berugozik az egesz sajnos ha nem a lab felett van, Persze ez csak sajat tapasztalat.
-
Sz.Péter
tag
válasz
(baphomet) #439 üzenetére
Arra az ülőt,vagy az egyengető asztalt használják.A satuk meg öntvényből vannak,és viszonylag könnyen törnek,a kicsi egyengető részén max. kisebb szegeket stb lehet egyengetni,tehát nem kell,hogy húzása legyen.Egyébként jó lett.
-
törölt tag
válasz
(baphomet) #437 üzenetére
Jol nez ki
Egy jo tanacs, nem mindenhol lattam alkalmazni csak azert irom, a Satut a Lab fole szereld fel mindenkepp, vagy tegyel be egy labat oda ahol a satu lesz.
-
gyula91
újonc
válasz
#90088192 #433 üzenetére
Hát ahhoz képest hogy kb 10 éve próbálkoztam picit a pálcás hegesztéssel...ehhez képest egyszerű volt.
Hát elsőre nagyon nem ment 45A-en...csak fröcsögött mindenhova...
Egyébként 45A-el nehéz stabil ívet tartani, de végül kis próbálkozással sikerült viszonylag szép varratot csinálni bár elég magas volt.
90A-el már jóval egyszerűbb az élet, legalábbis az én esetemben az volt, itt se volt túl sok próbálkozás de végére sikerült szép varratot csinálni, picit lapos lett de az alakja már rendben volt.
És ez az első próba....kb kétszer fél órában -
gyula91
újonc
válasz
#90088192 #415 üzenetére
Hello!
Végre sikerült odajutni, hogy kipróbáljam a hegesztőt.
Nah hát a 45A kicsit kevés legalábbis amin próbáltam annak tűnt
De 90A-on már egész jól használható (3-4 mm vastag falú zártszelvény és lemez)
Második próbálkozásra egy nagy csavaranyát simán sikerült odarögzíteni a zártszelvényhez, úgy hogy kalapáccsal rendesen ütve meg sem moccant.
A 45A már nehezebb ügy de kis gyakorlással azzal is kivitelezhető lesz.
Igaz 90A-nál néha lecsapja sajna a biztit, de nem vészesen zavaró. -
törölt tag
válasz
SoulReaver #430 üzenetére
Miert van? Hol?
Elnezest En nem vettem eszre, AHHHHHHHHHHHHHHH most latom.... -
törölt tag
válasz
(baphomet) #427 üzenetére
Talatam egy kis videot remelem segit, egyebkent ha lehet hasznalj minnel rovidebb hoszabitot.
https://www.youtube.com/watch?v=2537L5H7NiY
https://www.youtube.com/watch?v=TeBX6cKKHWY
-
törölt tag
válasz
(baphomet) #423 üzenetére
Hello
Abban koze van a kismegszakitonak, hogy milyen a falban a vezetek. Ha tul messze vagy az oratol, es hosszabitot is hasznalsz az NEM jo, mert leesik a feszultseg es nem tud elegendo aram athaladni a heggeszton=>teljesitmeny csokkenes
Nagyon konnyu kez kell a heggeszteshez, ami azt jelenti, nem gorcsosen fogni az elektrodatartot mert akkor elkezd remegni a kezed es nem tudod tartani az idealis ivhosszot. Konnyeden meg fogod erezni, elmondani nem tudom max megmutatni. Ha teheted akkor a pajzsoddal setalj el olyan helyre ahol ivvel heggesztenek es nezd oket mit csinalnak a pajzson at! Nagyon sokat lehet tanulni.
-
moha21
veterán
válasz
Polaritásra figyelsz?
-
Sz.Péter
tag
válasz
Az elektróda ilyen,gyakorolj.A radiátor kevés,tedd be a sütöbe 1órára 300C-re.
-
(baphomet)
tag
válasz
#90088192 #422 üzenetére
Köszönöm a segítséget.
A hegesztendő felületet megcsiszoltam, az elektródát a radiátorról vettem le és továbbra is maradt a kopácsolós téma, sőt már ragadt is...
Vettem másik elektródát Böhler 2.0 ez már kicsivel jobb volt, de mégsem az igazi.
Az itthoni biztosítéknak van köze a dologhoz?
Azt hiszem 16A-os -
törölt tag
válasz
(baphomet) #421 üzenetére
Hello
Elozoekben irtam magarol a bevonat szarazsagara kell torekedni, ez az elso, a feluleteknek femtisztanak kell lenni mielott heggesztesz, a kopacsolas eleg jellemzo dolog, hiszen ez kontaktos ivgyujtas, igy nincs mas lehetoseg, persze a szoget is el kell talalni. Amit szoktam csinalni, mielott nekiallok a vegleges darabnak heggeszteni ahol szeretnem, meghuzgalom az elektroda veget az anyagon, nagy szikraeso, es felmegszik maga az elektrodai is, utanna mar gyerekjatek a kivant helyen ivethuzni. Ha egyebb jellegu problemad van akkor kerlek reszletezd. Elolvastam az adatlapot Esab eseteben 50-70A a javasolt es kb 2mm ig jo maga a palca, amit en kovetkeztettem ki a max heggesztoarambol, de ebben sok mindennek szerepe van ugyhogy merget NE vegyel ra kerlek -
(baphomet)
tag
Sziasztok!
Hobbi célra szeretnék vásárolni egy hegesztő invertert (MMA). Kölcsön kértem egy kisebb munkára egy Mastroweld inverteres hegesztőgépet és azt vettem észre, hogy itt is kell kopácsolni az elektródát (2.0 mm) az anyaghoz, mint a trafós gép esetében. Próbáltam variálni az áramerősséggel és ugyanúgy kopácsoltam, próbáltam másik elektródát is. Most OK46-16-os 2mm-es elektródát használok, esetleg váltsak másik típusra?
A segítséget előre is köszönöm.
-
törölt tag
A biztosito cserere tudok indokot mondani, tobb helyen ezzel limitaljak a halozat terheleset(NEM akarnak fejleszteni, igy ami van azt kell elosztani),de lehet az epuletben levo kabelek indokoljak. NEM tudom Nalad mi a helyzet sajnos.
Egy kis inverteressel nagyon sok boldog Orad lesz hidd el, a sercegese egy kulon vilag, es az ivgyujtas is egyszeru. A minoseg a kerdes de abban nem tudok sokat segiteni sajnos...Az a TE hazid hogy kikutassad
-
gyula91
újonc
válasz
#90088192 #415 üzenetére
Köszi!
Hát meglátjuk hogy alakul, max eladom, ahogy néztem kapósak... és akkor veszek egy inverter...
A 10A története, hogy egyszer jött az elmű és szépen minden kérdés vagy felmérés nélkül az óracserével egy időben a 16A-es biztiket cserélte 10A-esekre...holott a házban ott az ipari áram...de ha 10A-es akkor minek a 400V nem igazán lehet kihasználni egy 1,5kW-os motor már leveri a 10A.es bizit indulásnál (tapasztalat).Moha21: C karakterisztikájúak.
-
törölt tag
En válaszolok, de nem fog tetszeni:
En személy szerint kiraktam az utcara egy ilyen heggesztot mert annyira silány a minősége. NEM állítom, hogy En vagyok a heggesztes csimborasszója, de NEM tudtam értelmes varratot készíteni vele, pedig a tobbivel siman ment(MIG hagyomanyos vedobevonatos).
Pajzs teren egy jo fejpajzs segit foleg ha automata, TUDOM sokba kerul(kb 20E ft korul mozoghat ha Ausztraliaban ennyiert megkaphatom akkor ott sem lehet dragabb), de a legnagyobb baj amit irtal a kismegszakitorol. Mert nem az a baj hogy 10A-os hanem az a teny amit ved(vezetek a falba). Akkora lehet a feszultseg eses ami mar magaban limitalo tenyezo, erre jon maga a teljesitmeny hianya...Ha ilyen koromenyek kozott akarsz tanulni az nagyon kemeny es fajdalmas lesz, HIDD el.
Arra osztonoznelek probalj meg bekereckedni a volt TSZ-be(nemtom merre lakol) es ha megkered az uj tulajt hogy ez lenne a szived vagya lehet meg segit is, de lehet eleg a "karbantartokkal" beszelgetni egy kis varratkesziteshez. Egy rendes helyen ahol megvan a hatter, egy jo oreg dinamoval is olyan szepeket lehet heggeszteni akar egy kezdonek is, hogy megjon egybol a kedvEs ez a legfontosabb
A tobbi gyakorlas meg hat ahogy irtad megvan a "Hatter"Sok sikert es sok boldog Varrot km-t kivanok
-
gyula91
újonc
Sziasztok!
Nem rég vettem egy porbeles hegesztőt (einhell BT-FW 100).
Teljesen kezdő vagyok a témában, vagyis annyira nem hogy édesapám lakatos volt így elméletben van némi fogalma iletve igyekeztem a téma után olvasni is.
A választás azért esett a probelesre, mert amikor próbáltam egy jó 10 éve az MMA egy újratekercselt bébebeli hetra hegesztőn hát nem igazán ment....nem ment a páva egyszerre két irányba mozgatása. Viszont a CO gépek elég húzósok csak tanulni hát gondoltam nagy baj nem lehet...
A másik érv hogy ahol tudnám használni ott csak 10A-es kismegszakítók vannak és a régi hetra épp csak nem verte le a legkissebb fokozaton (3 fokozatú volt) és mindenhol azt olvastam illetve a jófogáson eladóktól hallottam, hogy az inverteresekhez is 16A kell.
Viszont egy eladó próbálta ezt 10A-el és a kissebb fokozaton biztosan működött...mivel egyébként is kissebb anyagokat hegesztenék jó ötletnek tűnt a dolog.
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen pajzsot ajánlotok? hol tudnék jó áron huzalhoz jutni?
Illetve van vmi trükk amivel könnyebbé tehetném a tanulási folyamatot?Köszi!
Üdv,
Gy -
törölt tag
Hello
Kezdem a vegen: A palcakat szaraz helyen kell tarolni, ha megnedvesedett akkor ki kell szaritani rendesen, a legkisebb nedvesseg a bevonatban okozhatja a galibat. Kalyha ha van rarak szepen (alufolia attol fuggoen milyen a kalyha es milyen meleg, lehet direktbe is ha olyan meleg) kiteritve.
Az aramerosseg nagyon valtozo dolog, a konyv mond valamit igen szep es jo, de ha latod mit csinalsz akkor pontosan be tudod allitani az adott feladathoz(fentebb emlitettem az "Ateget" dolgot). Probald meg a gyujtast max aramon, nezd meg mi tortenik rajzoljj vele kiskifliket, szep lassan csinald. Ha nagyon gyorsan fogy a palca(ilyenkor az egesz palca lathatoan izzik mert tul nagy az aramerosseg), vagy ategeti az anyagot nagyon konnyen(nem tudom milyen vastag a zartszelvenyed fala mert az fugg attol milyet kertel) akkor vegyel vissza az arambol.
Nagyon sok gyakorlas all elotedd, DE minden tiszeteletem a Tied mert meg akarod Tanulni!
Sok sikert es irj Batran ha valahol elakadsz, En is igy tanultam meg heggeszteni,
es nem vagyok profi, de tudok minosegi munkat csinalni, persze van meg nekem is mit tanulnom.Udv
Laci
-
Ribi
nagyúr
Mint nagyon kezdő lenne pár kérdésem. Van otthon egy hetra 100/160-as gép, igen öreg, de jól szolgál. Tegnap próbáltam először hegeszteni 2.5-ös 7014-es rutilos pálcával ami vagy 5 éves, mert ritkán van használatban és akkor vettünk egy dobozzal.
Fogtam egy zárt szelvényt és arra próbáltam "csíkot" húzni kezdésnek. De a gyújtás igen nehézkesen ment. Vagy nem gyújtott vagy odaragadt. Próbáltam ezt a gyufa gyújtós témát, de nagyon nehézkesen ment. Majd kb. 5 perc szórakozás után elkapta és ment a dolog. Utána érdekes módon szinte csak közelítettem a pálcát és újra gyújtotta és tartotta is simán. Nem igazán tudtam, hogy ez minek köszönhető. Mármint az első 5 perc szenvedés és az utána pofon egyszerű gyújtás. Maga a varrat az egyelőre lényegtelen. Öreg a pálca vagy be kellett melegedni valaminek vagy mi lehet az oka a szenvedésnek az elején? Mint írtam a pálca is igen öreg és a hegesztő sem volt használatban vagy 1 éve. Ezek lehetnek okok? Vagy csak a próbálkozás volt szerencsétlen és 5 perc múlva már úgy próbáltam ahogy kell?
Másik kérdés a maszk. Most egy kézzel tartós van, de gondolkozom egy fej tartóson, mert akkor normálisan meg tudom támasztani a kezem. Hosszú pálcával kicsit epilepszia gyanúsan viselkedekKérdés az automata sötétedős vagy fix üveges? Annyi véleményt olvastam erre ahány helyen néztem. Az olcsóbb automatákat nem javasolják, de 30-40-et nem szívesen adnék ki rá. Kicsit macerásabb a fix, de védelem szempontjából pont olyan jó. Emiatt talán inkább ennél maradnék. Van fix üvegesből valamilyen javasolt típus? Illetve milyen DIN-es védőt érdemes használni (említett 2.5-ös 7014-es pálcához)?
Harmadik az áramerősség. Én kb 80-90A-t állítottam be. Elég rosszul látszódik már rajta a beállított érték.
Ez a fent említett dolgok ismeretében sok kevés? A pálca letapadást okozhatta sok/kevés áram? -
törölt tag
válasz
gyáliSanyi #409 üzenetére
A vegszo
: ha valamit ossze akar rakni rendesen az ember azt erdemes heggeszteni. Azt meg be kell elotte gyakorolni, meg tudni kell mit csinal az ember borja
, mert az nem heggesztes hogy odataknyolunk valamit, valami feluletre azt jol nez ki
.
-
gyáliSanyi
őstag
válasz
#90088192 #408 üzenetére
Nyilván azért már egy bizonyos szinten nem árt egy kis anyagismeret is.
Amit a vaskereknél lehet kapni "fekete acélt" azt azért jó hobbi célra heggeszgetni.
Meg valóban hobbi célnál, ha "átég az anyag" és szép folyamatos varratvezetés van akkor ott már fognia is kell a hegesztésnek.
De ha valaki egyből végigszalad rajta, esetleg még egy kis rozsda is van, már nem is kell kalapács, hogy szétessen. -
törölt tag
Ebben igazad van, DE ha tudod miert heggesztesz, es azt is mit jelent 2 anyagot OSSZE heggeszteni akkor mar nyertel. A legegyszerubb ha maganak a varratnak van hely igy gyakorlatilag egy lyukat(gyokoles) kitoltjuk a varrattal ami ugye nem hidegkotest(folyadekkotest) jelent. Ezt is fel lehet ismerni sok gyakorlas utan.
En szemely szerint mindig arra megyek, hogy a leheto legnagyobb aramerosseg mellettt(persze ennek is van hatranya hiszen kieegetheti a szenet ami ridegulest okoz) dolgozzam ossze amit kell. Vagyis kiprobalom egy kulon darabon, megnezem "ategett"-e rendesen, ha igen akkor mehet a tobbi. Amitt lattam tobbszor is, hogy sietnek az emberek a varratkeszitessel, vagyis nem kozolnek elegendo hot az osszeolvasztashoz. Szepen komotosan, latni lehet ahogy gyonyoruen olvad mindket oldal, es az omledek ott "furikazik elottem", ami segit elomelegiteni a tobbit. Egy kis paraszti es is kell.....
Ram biztak egyszer a felemelet(raktar resz) meghosszabitasat, acelgerendak rovidek voltak.
Langheggeszto elo, acelgerendak felmelegit, ahol lehetett osszevartam(egymasba csuszott a ket elem, volt nem kis atfedes), es kesz. Persze ehhez tudni kell a 200 A heggesztot nem erre terveztek, de lehet nyujtani ilyen trukkel a "hatotavot"(anyagvastagsagot).En nem mondom barki aljon neki szerkezeti elemeket gyartani egy epulethez, mert az balgasag lenne, azt mondom sok gyakorlas mellet meg lehet szerezni a szukseges alapokat, amik segitenek a tovabbi fejlodeshez.
Nekem sok gepet kellet osszeraknom, olyan dolgokat is heggesztettem, amin ember epsege is mulhat. Soha semmi baj nem volt, es nem is lesz, mert inkabb tulmereteztem mindent mind alul, a leheto leghosszabb varratot keszitettem ahol csak lehet, rendesen gyokoltem, tisztitottam a feluleteket. Csak logika, meg egy kis tudas. Persze azt is meg kell tanulni, ha fontos a pozicio akkor 2-4 szemkozti atloba potty, aztan szakaszosan atellenben, hogy huzza egyforman minden iranyba. Aprosagok, de ismet tapasztalat szerzessel ezt is meg lehet tanulni.
Ha egy hosszu szakaszt kell heggeszteni az mar trukkos tud lenni, honnan hova es mennyit hogy ne "hullamosodjon".Tisztelettel egy onkepzett, de nem heggeszto szagember
-
moha21
veterán
válasz
#90088192 #403 üzenetére
Nyilván a gyakorlás a lelke a dolognak. :-)
Ellenben a többiről sem szabd megfeledkezni.
Általános példa valaki egy kerti hintát akar hegeszteni össze.
Én meg odamegyek egy nagyob kalapáccsal és szétverem .A kérdésük az, hogy miért csinálom?
A válaszom az, hogy : Ha ez rendesen meg van hegesztve , akkor nem tudom szétverni egy kalapáccsal :-)
-
törölt tag
válasz
gyáliSanyi #404 üzenetére
Nekem ilyen volt, es lesz is(valakinek jobban kellett mint nekem sajnos):
http://www.ebay.com.au/itm/NEW-ROSSI-Welder-Inverter-280-Amp-Welding-Machine-Gas-Gasless-MIG-ARC-Portable-/380698301307?_trksid=p5731.m3795
Nem egy nagy ugy akar hezagot sem berakni sima Ivvel, csak gyakorlas kerdese, es RENGETEG TURELEM
Tudom draga, de jo volt talan 3X ha hasznaltam mire elvittek...
Nemreg egy ules aljat kellet megjavitanom ami kb 0.7-0.5 kornyeki lemezbol lehetett, a trafo amit hasznaltam, csak 5 lepcsoben volt szabalyozhato az aramerosseget nezve. Persze MIG es az elotolas folyamatosan szabalyozhato. A legkissebb aramerosseg tul keves volt, az egyel nagyobb meg mar sok...Szerinted?
A nagyobbal vegigheggesztettem az egeszet, ugy hogy atfolyt a varrat a tuloldalram de NEM lukadt ki sehol. A srac akinek csinaltam, karosszerias volt, nagyon regen nem dolgozott mar benne. Na az meg nezet csak, hogy ilyet is lehet, mert neki meg csak langgal volt meg a vizsgaja kb a 80-as evekben szerezte.
Vagyis amit mondani akarok, ha 1-es lemez es alattit akarsz heggesztei, nem lehetetlen akar ivvel megcsinalni, de ODA mar igen csak ugyes kez kell, ha meg zartszelvenyt tolsz ejjel nappal akkor majdnem mindegy, a fuggoleges varratoknal vagy csak gondba meg ami fejjel lefele van. Ha ilyen nincs akkor akkor egy egyszeru inverteres sima MMA-val elvan az ember. -
gyáliSanyi
őstag
válasz
#90088192 #403 üzenetére
Helló!
Van Co, Mig gépem, csak az inkább a hobby alatti Einhell kategória. Kevés állítási lehetőséggel.
Az elektródást egyszerűbbnek tartom és könnyebben mozgatható technika terepen is, de néha jó lenne CO-val is dolgozni. Mert ott úgye ha van egy kissebb- nagyobb hézag sokkal könnyebben berakod, mint a pálcával!
Ha már nem minden vágás sikerül 100%-osra. -
törölt tag
válasz
gyáliSanyi #402 üzenetére
Hello
Csak ugy bele a nagyvilagba:
Engem ugy tanitott meg a haver heggeszteni, ahogy a nagykonyben megvan irva
adott egy csapagykerget, azt mondta rajzoljak kifliket ra a palcaval. Igy tanultam meg az alapokat. Aztan jott a tobbi, gyakorlas, de rengeteg. Amit lehetett megheggesztettem, sima legegyszerubb trafoval semmi cicoma, csak a munkakabeleket csereltem le 50mm2 KH rezkabelre.
Aztan az uj helyemen hozzamvagtak egy 200A-os vedogazos heggesztot, es azt mondtak tanulj meg vele heggeszteni. Amire belejotten, fejjel lefele, homoru varratot keszitettem vele 2 kulonbozo vastagsagu 90 fokot bezaro anyag koze. Egyszer elfogyott a vedogaz(Ar+Co2) es elovettem a regi bevonatos elektrodas sima ivheggesztot. Nem tudom magam sem megmondani a mai napig melyik varratot melyik geppel keszitettem! Vagyis aki azt mondja nem lehet ivvel szepen heggeszteni akar egyeniranyito nelkul, az nem mond igazat. Kulonben megprobaltam az autogen heggesztest is, sajnos nem volt sok idom gyakorolni, ugyhogy abban nem sokat tudok segiteni. Viszont a TIG-nek csufolt csodat kiprobaltam, semmi kulonos, egy kicsit fura az elejen, de amint latod mit csinalsz, 5 perc hogy szep varratot csinalj vele.Sok gyakorlast es par km varratot kivanok
-
gyáliSanyi
őstag
Sziasztok!
Erről a gépről [link] mi a véleményetek?
Érdemes megvenni hobby célra? Mondjuk ennél kicsit olcsóbban tudnám.
A CO - Mig része érdekelne. Bevonatosra van már más gépem, de nem baj ha ez tudja azt is. -
moha21
veterán
válasz
MascarpHone #400 üzenetére
A 120 amper az 5-ös anyagvastagsághoz sem minden esetben elég. A gép meg ezt elvileg 60%-ban tudja ami azt jelenti, hogy 10 percből 6-ot tudsz vele dolgozni, a többi pihi. A válasz tehát nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Milyen okostelefont vegyek? OFF topik
- Futás, futópályák
- Hardverbálák rakodása nélkül nincs hétvége
- Politika
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! - A világ legerősebb RTX A-s tervezőgépe (vapor chamberrel)
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteB650M R5 7500F 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB Lian Li O11 ROG Dynamic XL 650W
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Xiaomi Redmi Note 8 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest