Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Rák
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Real Racing 3 - Freemium csoda
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
szkristof05 #7248 üzenetére
Milyen router? Hogy éred el, direktben DDNSen keresztül vagy esetleg VPN? Publikus IP címed van vagy esetleg CGNAT mögé raktak?
-
szkristof05
tag
válasz
MasterMark #7246 üzenetére
Ténylegesen külső hálózatról is próbáltam és ott is ez a probléma
-
MasterMark
titán
válasz
szkristof05 #7245 üzenetére
Mindkettőt saját magadnál próbálod? Ha kintről próbálod, akkor ténylegesen egy teljesen külön külső hálóból próbáld.
Amúgy tippre valami mss clamping vagy MTU problémának tűnik.
-
szkristof05
tag
válasz
MasterMark #7243 üzenetére
Hát ha beírom a local ip-t bejön gyorsan de ha a domain-t írom be akkor lassan jön be, 5-10 percig tölti a bejelentkező képernyőt
-
válasz
szkristof05 #7242 üzenetére
Ez a letöltés. Mennyi a feltöltés? Min fut a Nextcloud? Mit jelent a "lassú"?
-
MasterMark
titán
válasz
szkristof05 #7242 üzenetére
Akkor pontosan mi is lassú?
-
szkristof05
tag
válasz
MasterMark #7241 üzenetére
Biztos hogy nem 1gbit/s telekom
-
MasterMark
titán
válasz
szkristof05 #7240 üzenetére
Lassú az interneted?
-
szkristof05
tag
Sziasztok!
Még kezdő vagyok linux szerver téren ezért azt szeretném kérdezni hogy miért lassú a nextcloudom külső hálózatról? -
kisskd
tag
válasz
freelanced #7218 üzenetére
Nem túl szofisztikált a fogyasztásmérés, egyszerű kontektorba dugható kütyü. Emos FHT 9999 van rányomva, de ezzel a névvel több kiadás is van a keresőkben, nem tudom, hogy a csak a tokozás, vagy a bele is más. Terveztem már építeni egy korrektebb dobozt, benne egy rendes, hitelesített mérővel, de idáig még nem jutottam. Annyi "gagyiságteszt" volt, hogy egymás után dugtam ezt, meg egy hasonlót, másik márkából, és nem volt durva eltérés, szóval ugyanaz a véletlenszámgenerátor fut mindkettőben
-
-
LógaGéza
veterán
válasz
noorbertt #7233 üzenetére
Amúgy van GPU a prociban.
A végső megoldás az lesz, hogy tudok jó áron szerezni HDMI-UTP extendert, és akkor +2 CAT6 kábellel meg van oldva. Proxmoxban pedigg passthrough a GPU-t a virtuális oprendszerrnek.
Csak egyszerűen nem hiszem el, hogy 2022-ben ez nem megoldható egy otthoni hálózaton, egyszerű usernek plusz masszív költségek nélkül (fizetősben ott van pl a Parsec, havi ~10USD-ért, de annak se használnám ki a plusz funkcióit...). -
noorbertt
őstag
-
LógaGéza
veterán
Használ valaki otthoni környezetben thinclient setupot?
Van itthon két rendszerem, egy átlagos használatra, a másik szerverként üzemel. Arra gondoltam, hogy az erősebbet nevezném ki szervernek, felraknám az emeletre, és napi használatként egy azon lévő virtuális Windowsra csatlakoznék egy kisebb energiaigényű klienssel - kézenfekvő lenne erre egy Pi4, de ahogy eddig próbálkoztam arra jöttem rá, hogy kb mindenre kevés a teljesítménye.
Mi lenne erre az optimális megoldás?
Nehezítésként 2 monitort használok, az egyik 4K-s, a másik 2K-s.- Néztem a Proxmoxot, ami SPICE szervert használ, és ahogy látom nem nagyon szívleli a 4K-s felbontást.
- Néztem az ESXi-t, erről nem találtam konkrét leírást, hogy működne-e...Másik irány a virtuális rendszeren futtatott szerver:
- Ingyenes VNC nem nagyon viszi a dupla monitort
- RDP nem tudom milyen sebességet és minőséget képvisel - bár talán eddig ez a nyerő, viszont ahogy nézem kliensoldalon is kell neki a kraftEsetleg valakinek van ötlete/tapasztalata mi lenne a legjobb megoldás erre?
-
MrSealRD
veterán
Van olyan thin client gép mint a T620 Plus...tehát még egy low profile kártyát képes fogadni?
-
python1
veterán
Üdv Mindenkinek!
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy HTPC-t szeretném felturbózni, és elgondolkodtam a virtualizáción, tehát lenne egy erősebb konfig ami GPU számításigényes feledatokat végezné, és egy kliens, ami a megjelenítőre csatlakozna.
Ez így megoldható lenne, hogy a kliens (végpont)- ról vezérelném az egész rendszert?
Sajnos egy gépről nehézkes megoldani, mert hangkártyák is vannak (lennének) a kliens gépen.
Válaszokat előre is köszönöm! -
noorbertt
őstag
válasz
KaqXar19 #7221 üzenetére
Nekem proxmox alatt van a OPNSense és gond nélkül megy már egy jó ideje.
Van állandó backup de egy nagyobb mokolas előtt manuálisan is nyomok neki és semmi baj.
persze ettől függetlenül jogos amit írsz.
Xpenology is fent van 7-es verzió jó dolog de csak nyilvanos megosztás és Ios backupnak használom. -
KaqXar19
tag
Megtetszett ez a virtualizálás dolog és a most futó projektem az, hogy összerakjak egy olyan gépet, amiben mindent egyesíthetek, azaz a routernek használt gépet is leváltanám egy VM-mel, persze ehhez dedikált hálókártya kell a PfSense VM-nek, így jutottam el én is az mATX vagy ATX lapokhoz.
virtualizalt router jo dolog, de ha egyszer megkotlik valami, akkor bizony nincs net sehol a hazban, zero, nuku. ha sw-os gondod van es kellene valamit turni hozza neten, az szopo tud lenni.
en meghagynam azt a 620as hp-t routernek kulon, esetleg ha nagyon piszkalja a csorod, akkor arra egy proxmox, ra a pfsense + amit meg akarsz rola hajtani. mondjuk dockerben pihole, stb, birni fogja siman.
fonok87: erre szerintem egy 150W kulso kockas eleg
-
fonok87
aktív tag
-
Patice
nagyúr
válasz
freelanced #7218 üzenetére
Teljesítményben teljesen jó most is a 4570T inkább csak a korosodás miatt váltok + racionalizálni szeretém az itthoni gépek mennyiségét gondolva a fogyasztásukra. Sok kicsi sokra megy.
XPeno virtualizálva nekem teljesen jó, nem piszkálom. Működik.
Hálókártyát tőle vettem, figyeld, vagy írj rá, hogy lesz-e valamikor Inteles kártyája.
Alaplap + Proci + RAM vásárlásnál az alapvető kompatibilitásra figyeltem csak, meg, hogy mi a cél, hány kártyahely kell az alaplapon, hány M.2 hely van, stb.
Inkább kicsit föllé lőttem minőségben, tudásban, hogy hosszabb távon kiszolgáljon. Vagy ha netán bővítenem kell, akkor a lap ne legyen korlátozó tényező.Ház esetében én az ATX/mATX méretet javaslom. Nem akkora kompromisszum, mint amekkora a jelenlegi foglalatoknál a lapok méretei.
Intel vonalon LGA1200-as foglalat esetén alig van miniITX lap, legtöbb mATX vagy ATX.
10. generáció energiahatékonyságban jobb, 11. gen meg teljesítményben.
Mákom volt, hogy Hardveraprón találtam T-s procit 11. genből. Elég ritkán tűnik föl.LGA1700 esetén nem tudom, hogy a 12. és 13. gen procik többféle magját (Performance és Efficent core) pl. Linux hogyan tudja kezelni. Lehet simán működik minden ugyanúgy, még nem volt ilyen rendszer a kezeim között.
Táp esetén szerintem az a lényeg, hogy mekkora lesz a várható fogyasztása a rendszerednek és ez a tápnak hány százalékos terhelést fog jelenteni. Nagy terhelhetőségű táp kis terheléssel nem lesz hatékony, vagy ha igen, akkor nem lesz olcsó (80+ Platinum...)
Én ezért mentem el combosabb paneltáp + külső kocka irányba. Meg más okból is, de ez már csak egyéni hülyeségem.
Ha virtualizálni akarsz, akkor érdemes gyors SSD-t rakni rendszernek + ehhez kell a sok RAM.
Én ezért választottam az M.2 NVMe SSD-t rendszernek, az adatok meg jók lesznek HDD-n. -
freelanced
addikt
Köszönöm a választ, illetve a mérést, ezek alapján mondjuk tényleg nem tűnik túl problémásnak a dolog. Mivel mérsz egyébként? Kíváncsiságból már elgondolkodtam valamilyen eszköz beszerzésén.
Patice
Köszönöm a részletes válaszod.
Teljesítményben egyébként elégnek bizonyult az 4570T-s build, vagy volt olyan amiben már kevesellted?Mennyire voltál megelégedve a Xpenology-val egyébként?
Azon gondolkodtam, hogy milyen kártyát kéne venni hozzá, mármint hálózatit, mert Intelt ajánlanak Xpenology alá, de aprón csak olyat láttam ami nem nagyon megy Win 10 alatt, bár nem tudom a Linux támogatása milyen, nekem úgy is az lesz vélhetően.
Nem hangzik rosszul az ötlet, hogy egy eszközben egyesítenél több felhasználást, utóbb ezen én is elgondolkodtam.
Alaplap és processzor vásárlásnál volt valami amire kimondottan figyeltél?
Háttértárolók közül ez a kettő SSD méretben lehet kisebb is, vagy általánosságban ezt azért ki szoktad használni?Igazából a leírt energiafogyasztási adatok korrektnek tűnnek, ez így tényleg nem olyan vészes.
A ház esetében most én is elgondolkodtam kicsit, mert eléggé kompromisszumosak az ITX, mITX házak, és olyan lényegesen nem foglalna több helyet az ATX ellenben nagyobb a választék, bővíthetőbb, alaplapok terén is több lehetőség van stb.
Általános
Nos elkezdtem apránként beszerezni az alkatrészeket, nézelődni.
Tápnak egy Be Quiet Pure Power lenne, 400W, gondolom itt akkor különbség nincs a 3 vs 400W-os modell között, fogyasztás, stb. szempontjából nem?
Ramból egyelőre 8GB kerülne bele, indokolt lenne 16GB?
Háznak Be Quiet Pure Base 500-at néztem, bár itt limitáló kicsit a hely, vagy valamilyen Fractal Design-t, R4, R6, használtan főleg, ha találok jó áron, vagy más hasonlót.
A tárhelyet illetően még nem látom egyelőre, hogy mi kell, itt kb mire számítsak? Mármint az adattároló HDD-ken kívül.
A másik kérdés amin merengek, hogy érdemes-e esetleg LGA1700-ra építeni LGA1200 helyett.
Illetve szerintetek a T és a nem T processzorok között, főleg Idle és kis terhelés esetén, van különbség a fogyasztásban lényegesen? Érdemes a T modell?
Ami szóba jöhetne az az 10100T, 10105T, 10100, vagy esetleg 12100, itt a T nem, mert nem kapni sehol T modellt ebből, viszont ezért ugrott be, hogy érdemes-e egyáltalán a T, lesz-e észrevehető különbség. A fent írtak alapján vélhetően olyan nagy különbség nem lenne. Kérdés, hogy megéri-e az újabb modell a felárat.
Alaplap terén van valami amire figyelni kell a vásárlásnál?
Ami egyelőre szóba jönne:
LGA1200: MSI-Z490-A PRO (egyelőre ezt találtam jó áron használtan)
LGA1700: ASUS Prime H610M-E D4Mi a véleményetek ezekről a lapokról, jók lehetnek? Gondolom ilyen felhasználásra annyit nem számít azért a VRM hiszen nem pörög túlzottan a processzor stb.
Processzor hűtőből egyelőre lehet, hogy az alap lenne, későbbiekben egy Be quiet! Pure Rock 2-t terveztem, bár vélhetően még ez is overkill.
Ha van bármi meglátás a többi komponenst illetően azt is megköszönöm.
-
yanpec
senior tag
A Sophos igazából csak egy hardver, Opensense van rajta. Na most természetese a hálózati eszközök fix ip-n vannak, a Plex nem indokolta ezért maradt dhcp-n. Én a Plex web felületét pl:192.168.8.56:43200/web értem el.
A TrueNas nekem 1 192.168.8.6 ip-n és a em0 LAN interfacen van.
Van még1 lan kártya a szerverben, megpróbálom azt befogni Plexre.
-
yanpec
senior tag
válasz
szpeti40 #7212 üzenetére
Sajnos nem. Maga a plex elindul, de nem regisztrálja a tűzfal az ip címet. Az a baj, hogy nem tudom, hogy kezeli a TrueNas a Plexet. Egy lankártyán keresztül csatlakozik a TrueNas a tűzfalhoz aminek a belső ipje 192.168.8.6. Ezzel nincs is baj, a szervert elérem, a tartalmakat megint kintről/bentről. A plex dhcp-n van és ált. a 192.168.8.5X-t szokta megkapni.
Mikor statikusan megadtam neki az ipt. akkor elindult, managerbe belépve a programon belül a szerver nem volt elérhető.
-
yanpec
senior tag
Sziasztok
Van egy mediaszerverem, amin TrueNas fut. Fel van telepítve rá egy Plex szerver ami eddig szépen futott, de a Home hálózat biztonságosabra tétele miatt az eszközök, beleértve a szervert is egy Sophos tűzfal mögé lett rakva. Minden beállítottunk szépen ment, de este mikor filmet akartam nézni a Plex nem volt elérhető, egyszerüen valami oknál fogva nem kap a dhcptől ip címet. A tűzfalra ha bármit rádugok akkor azonnal működik, tehát a tűzfal dhcpje jól működik.
Van valakinek ötlete hol keressem a problémát?
Köszi előre is.
-
stigma
addikt
Hi, köszi az infót, de Fő NAS-on OMV fut, más rendszert gondoltam kipróbálok.
Xpenology egyenőre igényeim kielépígi, HW cuccaim a 16GB ram kivételével kb itthon voltak, ezért marad meg egyenlőre, mert elég ,,olcsón" jutottam egy jó vashoz.
Új/használt stabil NAS-t vennék, de teljesíténybe kevesebb lenne , mint a mostani mert CPU-ban ezen árban max 2 magosat kapok vagy Realtek procisat ami szarabb.
Alszom rá pár napot, nem SoS újat kretálni, de köszi neked is a segítséget.
-
stigma
addikt
válasz
bambano #7207 üzenetére
Hi, jogos a kérdés, meg picit meg is cáfogom.
Fő NAS OMV, amit kb 5 éve kezdtem. "Expert"-nek nem mondom magam de ha SSD lehal amin a rendszer van, akkor veszek egy másik SSD-t és mindent felépítek újra, EXT4-es HDD-n az adatok megmaradnak, vagy épp akár sima Ubu szerver alatt az adatok visszenyerhetőek.
Xpenology esetén más a szitu, habár itt is találtam egy leírást, ha lehallna a loader, akkor valami uton módon Linux alatt elérem az adatok asszem.
Gondolkodtam abban is, hogy egy régebbi stabil modellre váltsak, ami elég nekem erre a célokra pl.: Synology DS220+ vagy valami normálisabb Qnap/Asustor NAS.
Jóval többe kerülve a váltás, ezért nem akartam ebbe jelenleg belemenni.
Mostanság nem sürűn frissítek, csak ha nagyon muszály, mert ami működik megtanultam, hogy cseszteteni nem kell -
stigma
addikt
válasz
MasterMark #7203 üzenetére
#7203MasterMark: Hi, még nem igazán ahsználtam VM-et csak egyszer pont a Synology NAS-on, ott meg kellett adnom épp a Home Assistant-nak a magok száma + ram-ot azért gondoltam erre, illetve a példát írtam. De Patice már leírta nála mi a szitu így érthetőbb a dolog.
#7204Patice : Köszi az infót 1-2 videot megnézek milyen is a Proxmox, mert azzal akkor valamelyest stabilabb lenne a dolog, mint most. Egy csomó leírást találtam Proxmoxra Xpenologyal , szóval ez is ,,pipa" mondhatni.
Múltkor a problémám az volt, Xpeno esetén a load-ert elcsesztem, majd 2-3 nap szívással sikerült egy másik verzióval életre keltenem a rendszert, de csak 1 admin fiókom volt, ami 2FA-val ment. Mivel 2FA-t más admin user esetében tudtam kapcsolni ezért buktam az adatokat, szerencsére 1-1ben másoltam őket a Dockeres Syncting/resilio alkalmazással így para nem volt annyira.
Köszi mindkettőtöknek.
-
MrSealRD
veterán
Jelenleg van egy Xpenology VM-em ami pluginként futtat transmission-t és egy Serviiot. Viszonylag egyszerű volt így összelőni... 1 VM-en belül mozogtam...amit letöltött a transmission azt a Serviioval DLNA-n keresztül le tudtam játszani a TV-n. És a VM rendelkezik a virutális lemezzel is.
Elindultam abba az irányba, hogy a natív telepítéseket elkezdtem dockerizálni (persze amit csak lehetséges)...
Erre most született egy új VM. Ez most egyelőre Portainer, pihole, Unifi controllereket futtat...Ide kerülne egy torrent kliens és egy média szerver konténerizálva...
1. Nem ragaszkodom sem a transmissionhöz, sem a Serviio-hoz...ha van jobb.
2. Van-e értelme és megoldható-e, hogy ez a 2 konténer egy másik VM-ben található lemezhez kapcsolódjon a hálózaton keresztül? Van értelme magát a média tárolást ilyen módon leválasztani? -
Patice
nagyúr
Szia!
Nekem is van olyan lapom, mint amit írtál, szintén 16GB RAM-mal.
Szerintem próbáld ki a Proxmox-ot rajta, van hardveres gyorsítás a virtualizációhoz, és tudja a proci a VT-d-t is.
Én is próbáltam ilyen felállásban és simán bírta virtualizálni azt a pár VM-et, amit csináltam rajta.
Az erőforrások allokálása már dinamikus a Proxmox-szal is, tudja azt amit előttem írtak, hogy szükség szerint osztja, te annyit adhatsz neki, amennyit akarsz.
A Proxmoxnak nem kell (nem is lehet) külön állítani mennyi legyen, azt intézi magának, a többit tudja a VM-ek futtatására fordítani. -
MasterMark
titán
Nem tudom milyen hipervizor van azon, de ez egy nagyon régi módszer így fixen szétosztani az erőforrásokat. Azóta már sokkal jobban működnek ezek. A vendég gép virtuális magokat lát, azt a hipervizor pedig dinamikusan tudja allokálni amennyi kell. RAM is kb. ugyanúgy. Pláne hogy most már nagyon sok hardveres gyorsítás és segítség van a virtualizáláshoz.
-
stigma
addikt
válasz
szpeti40 #7201 üzenetére
Hi, gondoltam már rá, de ilyenkor ugye az erőforrásokon(cpu) osztozni kell(?).
VM esetén a ram + cpu beállítható, tehát akkor úgy képzeljem, hogy 2 mag a proxmox,2 mag a xpenologynak + a ramokat is elfelezem mondjuk.
Ez akkor jön rosszul mikor konvertálja a fotóimat, igaz nincs napi többszáz, de akkor kisebb a teljesítménye gondolom.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gyúrósok ide!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Háztartási gépek
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Politika
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- Milyen egeret válasszak?
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Samsung Galaxy Z Flip5 5G / 8/256 GB / Gyári független / 12 hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest