Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszlaci
addikt
válasz
pc-user #7449 üzenetére
Hallgatom őket, elég jól szólnak szerintem. Jobbat csak jóval többért kapsz.
Hibájuk az alacsony (bár azért nem rossz) terhelhetőség, valamint nem lehet akármilyen váltóhoz rakni, mert nem lesz lineáris.Így nem ajánlom neked, s helyette sincs sajnos nincs tippem.
Mondanám az Akai olcsó ortodinamikus magasát, de ahhoz is problémásabb a váltó és 6-7 k-tól szól.Azért egy kis infó, mondjuk pár fénykép jól jönne a dobozról, hangszórókról, váltóról.
-
szaszlaci
addikt
válasz
pc-user #7447 üzenetére
Gondolom pont olyanra nem tudod cserélni.
Új magasnál mindenképp újra kellene tervezni a váltót.
Ha nincs rá lehetőség, és az új magas nem túl drága, úgy jobb lenne mindkettőt cserélni, hogy legalább egyforma legyen a két oldal.Ha 4 Ohmosra cseréled a magasat, akkor előtét ellenállást kell alkalmazni. Kezdetben 4 Ohm, aztán fülre kicsit lehet finomítani. Ha nagyon sokat kellene (2-6 Ohm-ra állítani), akkor l-pad.
Nincs baja kérdéseiddel, pont ide tartoznak
-
pc-user
senior tag
-
bartucc
addikt
Hali!
Monitor hangfalat szeretnék építeni, főképp zenehallgatásra. Mi ajánlanátok hangszóró terén? Hangváltó is kellene, a kettőre kb. 20 ezret szánnék. Előre is köszi!
-
pc-user
senior tag
Most vettem észre, hogy a nemrég hozzám került ITT hangfalpár egyik dobozában a magassugárzó halkabban szól, mint a másik dobozban. Nincs rajta sérülés, arra gondolok, a hangváltóban "fáradhatott meg" valamelyik alkatrész...
A hangváltójáról nincs rajzom, de lefotózom, vagy lerajzolom, ha sikerül...
A mély- és középhangszórók 4, a magassugárzó 8 ohmos(ak). -
shalafi66
veterán
válasz
szaszlaci #7436 üzenetére
A csillapítóanyag nélküli TL a nehéz, hiszen ott nem rezisztíven kell csillapítani az alap negyedhullámú fölötti felharmonikusokat, megkeresni a sebességmaximum pontjaikat csövön belül, és az adott ponton a keresztmetszet csökkentésével eltüntetni a rezonanciát.
Ha mélytartományban a rezonancia környékére soros ellenállást teszel, akkor még rosszabb lesz mint volt, mert azon a részen áramgenerátoros meghajtás felé tolódik el, és ráemel impedanciacsúcsnál, illetve látszólag tovább rontja a T-S arányt. Ha meg kisebb értékű kondenzátorral próbálkozol, talán megszűnik a kiemelés, de búcsút lehet mondani a mélytartománynak is. Szerintem ez szélessávban működő hangsugárzónál nem jó megoldás.
-
szaszlaci
addikt
Elkészítettem a Sony doboz rövid leírását.
Sajnos előlapot tartó mágnesek még nincsenek, ezt leszámítva késznek tekinthető. -
szaszlaci
addikt
válasz
shalafi66 #7435 üzenetére
Könnyű TL-t építeni? Minden fele azt olvasom, hogy nem egyszerű. Vagy ez a "normális", és nem a túlcsillapított változatra vonatkozik?
Hangosan gondolkozom: hogyha a SAL-ok úgyis f3 pontot követően emelnek ki, egy jól méretezett felül áteresztő szűrő talán pont úgy vágna, hogy hellyel-közel lineáris lenne az átvitel. Mindezt kis dobozban, relatíve magas terhelhetőséggel és nem túl nagy f3 emelkedéssel. Meg persze egy jó csomó kondenzátor árán.
-
szaszlaci
addikt
Szeretjük mi a SAL-t! Főleg, mert gumi peremmel van, ami az idők végezetéig használható marad.
Igaz, ez a darab nem így gondolta, a csavar mindenhol elhúzta, kirepesztette: -
shalafi66
veterán
válasz
szaszlaci #7425 üzenetére
"Szerencsére nem találkoztam azzal a SAL-al, de általános betegségük (többek között), hogy nagyon kiemelnek mélyben, főleg, ha túl nagy a doboz, netán reflex."
Na ugye, itt a helyes megoldás. Lassan már alig kell hozzászólnom. Azért egy apró pontosítás kell még hozzá: a nagy zárt dobozzal nem emel ki, csak nem lesz terhelhető. Ezért jó a klasszikus akusztikus mocsár-szerű TL-ekbe.
-
szaszlaci
addikt
válasz
k.istvan80 #7424 üzenetére
Beép. méretet sajnos nem tudok mondani, nem akarom azért kiszerelni. Rémlik, hogy 108 mm, ezzel csinálsz hülyeséget, marad hely a csavarnak, ha kicsi lett, úgy meg nagyobbítod.
Mélyátvitelnél olyasmikre gondoltam, hogy rossz impulzusválasz, búgó mély, könnyen túlterhelhető hangszórók.
Szerencsére nem találkoztam azzal a SAL-al, de általános betegségük (többek között), hogy nagyon kiemelnek mélyben, főleg, ha túl nagy a doboz, netán reflex.
De ha megméred, akkor meg kár mondanom, úgyis látni fogod!
Nem valódi mélyek azok, elektronikus zenéhez elmennek, de máshol elvérzik. -
k.istvan80
csendes tag
válasz
szaszlaci #7423 üzenetére
Köszönöm a felajánlást, a meghallgatás lehetőségét, de sajnos Pilisszántó nem igazán esik útba nekem mostanában (szolnoki vagyok).
A T/S paramétereket szeretném majd megmérni ha meglesznek a hangszórók, majd közzéteszem itt, hátha jól jön még valakinek.
Az az igazság, hogy csak a hangszórók+váltóalkatrészek kerülnének nekem pénzbe, a többi alapanyag adott (faanyag van otthon, + apósom jóvoltából jó kis 160-as pvc csövek a KTL-csatolóhoz
) A mélyátvitel miatt nem igazán aggódok, egy hasonló (csak kettéhajtott) konstrukciót már építettem egy ezeréves zöldperemes somogyival, az is meglepően szólt, ez meg csak jobb lehet (főleg hogy ezt rendesen ki is szeretném mérni és hangolni).
Ja, még egy kérdés/kérés... le tudnád írni hogy pontosan mekkora a beépítési mérete ennek a 103-as Sony-nak? Mert ha ezt tudom, már előre legyártom hozzá a "tartókeretet", hogy csak bele kelljen csavarozni a hangszórókat ha megérkeznek. Előre is köszönöm
-
szaszlaci
addikt
válasz
k.istvan80 #7422 üzenetére
Igazán szívesen, de ne hamarkodd el a dolgot!
Szégyenlem, de nem mértem T-S-t, Shalafi doboz javaslatát vettem alapul, nyilván nem viccből mondta.
Nyitott dobozzal mindenképp mélyebb hangok megszólaltatására alkalmas, de egyéb paramétereiben nem tudom milyen, nem is nagyon érdekelt, mert surround lesz.
Azt fel tudom ajánlani, hogy eljössz meghallgatni, ha Pilisszántó neked útba esik. -
k.istvan80
csendes tag
válasz
szaszlaci #7406 üzenetére
szaszlaci
Én is köszönöm a méréseket és a leírást a Sony-król, bíztató az eredmény
A képekre én is kívácsi leszek majd, milyenek lettek a kész dobozok.
Egyre jobban érdekel a hangjuk, úgyhogy jövő hónap elején megrendelem én is a 103-as Sony mélyközepeket. (mondjuk nálam a "dobozok" nem lesznek éppen kicsik, kíváncsi leszek meddig fognak lemenni...)
-
-
szaszlaci
addikt
Shalafi, nincs véletlen valami ötleted, hogyan tudnám a csodás SBX1620 közép átvitelét fizikailag javítani? (A korábban ajánlott 10-15 mikro meg ezek megvoltak már.)
Ilyenre gondolok, hogy valami mindenhol fellelhető festékkel bekenni a porvédőt, stb. -
szaszlaci
addikt
válasz
pc-user #7410 üzenetére
Bemásolom a kapott eredmény Subvoice lapjáról:
-3 dB, fele erősítő teljesítmény:
Soros tag: R1 = 1,17 ohm
Párhuzamos tag: R2 = 9,7 ohm-4,5 dB, talán ez kell neked:
Soros tag: R1 = 1,62 ohm
Párhuzamos tag: R2 = 5,89 ohm-6dB, fele kimenő feszültség:
Soros tag: R1 = 2 ohm
Párhuzamos tag: R2 = 4,02 ohm -
szaszlaci
addikt
válasz
pc-user #7408 üzenetére
L-padot kell használni. Egy ellenállás sorban a középpel, a váltó után. Egy másik pedig párhuzamosan a középpel.
Ehhez kellene tudni, hány ohmos a hsz, így lehet értéket mondani. Meg hogy hány dB-t akarsz csillapítani. (Erősítő a segítségedre lehet, ha kiírja dB-ben a hangerőt.) -
pc-user
senior tag
Adott egy 3 utas hangfal. Azt tapaszaltam, hogy (legalábbis nekem) sok benne a közép. Nem szeretném kiiktatni a közép-hangsugárzót, csak picit visszább vennék belőle. Hogy tudnám ezt megoldani?
(Gondolom, szükség lesz a hangváltó kapcs. rajzára...) -
szaszlaci
addikt
Összeszereltem a nem tökéletes váltóval a két Sony dobozt. Nos, én lepődtem meg a legjobban, de hála a szoba remek mély kiemelésének a hallgatási helyen, ez a két doboz jól szól! Sokkal jobban, mint amire számítottam.
Persze nem egy csoda, de szép és kellemes hangja van. (+ jól néz ki)
Sajnos az egyik magas hibás kicsit, így nem egyezik meg a felső tartományban. Majd lesz új..
Szóval merem ajánlani mindazoknak, akik nagyon olcsón dobozt szeretnének.
Összes hsz költség 3000 Ft, és még egyszer ennyi a váltó (ami talán lehet egyszerűbb, olcsóbb).
Doboz is kicsi, olcsó, kb 7 liter.
Viszont alapból kevés a mély benne, pl sarokba kell tenni.Shalafi, mint karácsonyi ajándék?
-
Tulkas
tag
Szerintem nem is foglak zavarni többet titeket, örültem, és köszönöm mindenkitől a segítséget.
A legközelebbi problémámig/hangfaltervezésemig a viszont írásra.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OLED TV topic
- Nintendo Switch 2
- Futás, futópályák
- Gumi és felni topik
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Google Pixel 9 Pro készülékek 128gb / 256 gb / 512gb - Szép állapot, garancia, akár beszámítással
- Xiaomi Poco X7 Pro 5G 12/512gb - Makulátlan, garanciális, akár beszámítással
- Xiaomi 14T Pro 12/512gb - Makulátlan, akár beszámítással
- Samsung Galaxy S25 12/256gb - Újszerű, akár beszámítással
- Eladó Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Teljes magyar Logitech Mx Keys Mini billentyűzeted lehet.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Gamer / irodai szék noblechairs ICON TX
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 15IMH05H notebook - i5 10300H 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1660Ti W10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest