- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
10100 - 10001
37636 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszlaci
addikt
-
laci503
tag
pfúúúú hát köszi a leírást de én ezt nem hiszem hogy meg tudom csinálni sajnos.
Viszont nem különböző hangfalakat akartam sorba kötni.
Pl. a 2 SAL-t sorba kötve kötöm 1ik kimenetre és a 2 Omnitronixot sorba kötve a másik kimenetre így gondoltam. Ezt lehet így? Azt tudom nem 1 a teljesítményük. illetve van még 1 olyan kérdésem hogy Van ez a 2 fajta hangfal. Lehet nem az a 2 atom hangfalmárka azt jól tudom. De például akárméket kötöm rá (rendesen nem sorba meg ien bekötésekkel) mind a 2 hangfal ugyan akkor kezd el recsegni. Pedig az kizárt hogy 1 legyen a teljesítményük. De pl. ha a basszust lentébb veszem lehet még hangosítani őket. Erre valami okosságot tudsz/tudtok? -
szaszlaci
addikt
Teljesítmény: a kimenetre, a hangszóró helyére kötni kell egy 8 Ohmos ellenállást, de nagy teljesítményűt! Minimum 10 Wattosat, ez néhány másodpercig, egy gyors mérés erejéig elég lesz. Ha tovább hagyod rajta, elég.
A bemenetet szinusz 50 Hz-es jellel kell meghajtani. Netről tudsz tölteni.
Az ellenállás lábain (azaz az erősítő kimenetén) multiméterrel, váltakozó feszültség (AC) állásban kell mérni.
A torzítatlan jelet nem egyszerű szkóp nélkül meghatározni. Akkora kivezérlést kell adni, ahol még totálisan klippelés mentes a hang. (Előtte hangszóróval megnézed.)
Aztán a kapott feszültségértéket elosztod 8-al, majd az eredményt megszorzod a kapott feszültségértékkel. Ez lesz a teljesítmény. Egyszerűbb módszer nincs, ez se a legpontosabb.Különböző hangfalakat nem kötünk sorba!
easy...rider: ez is egy megoldás, ebben csak egy mélyközép van.
tbs: milyen vezetéket használsz? Egyébként rögzíteni kellene, mert ha nincs szerencséd, a basszus ütemére pont zörögni fog valahol.
-
tbs
addikt
Nnnna, a következő problémám...
Kábelek a doboz belsejében csak lobogjanak, vagy hová is rögzítsem a dögöket..? Szívem szerint végig odaragacsolnám az oldalakhoz... -
easy...rider
őstag
Köszi a tippet!

Lehet hogy szeptemberre lesz valami az új hangszórókból?

Vagy esélytelen?Amúgy Center építéshez milyen hangszórokat ajánlanátok? Max olyan 8000 forintos árkategóriáig mert kettő kéne belőle, meg még egy jó hangváltó, a doboz, aztán máris költséges. Kisebb árkategória is jó nem feltétlen akarom elsőre kimeríteni a keretet
Vagy érdemesebb egy mélyközéppel megoldani egy center sugárzót?
-
laci503
tag
Úgy néz ki meg lett oldva a zúgásos problémám. Zsinor volt a ludas.
MOst kérdeznék megint az
Ibiza hangfalamról ha nem probléma. Nos ugye beépített erősítője van. Igazából elég hangos egy jó nagy házibulihoz 2.1es felállásban. Azt szeretném kérdezni hogy honnan lehetne kideríteni hány wattot ad le csatornánként és mekkora ellenállással? Szét szedés nem igazán megy mivel még majdnem 1 év garancia van rá. Illetve még lenne 1 olyan kérdésem van 2 pár hangfalam. 2 x SAL 1020CP illetve 2 x Omnitronix DX2222esem. Ezeket meg tudom oldani hogy rá kössem mind a 4 hangfalat? úgy gondoltam sorba kötöm őket 16Ohmra és akkor elvileg nincs baj. Ha jól tudom akkor csak kicsit hallkabban fog szólni a hangfal de erősítő résznek nem lenne baja. De uyge ezt nem tudom addig meg még pontosan nem tudom hány wattot tud leadni. Remélem értitek mit szeretnék.
Előre is köszönöm a segítségeteket. -
szaszlaci
addikt
Érdekes konstrukció. Szerintem egy kicsit az érzékenységen vagy a dobozméreten jó lenne javítani, ha lehet. Főleg utóbbin, nincs a kínálatban olyan, amiből tényleg kis dobozt lehetne csinálni, ami mélyben is jó. Nt. 5 liter körüli reflex, de ne csak az ablakot rezgesse.
Goose-T: ha jobbat szeretnél a H2000-nél, azért ahhoz már nagyobb összeget kell kiadni. Tizenezres mélyközepek nem igazán hozzák azt a szintet.
-
shalafi66
veterán
-
Goose-T
veterán
Egy simább átvitelű és mélyebbre lemenő HA 13-asnak én is nagyon örülnék!
A hangfalprojektemet szerintem úgysem kezdem el ősz előtt, és arra jutottam, hogy első épített hangfalnak tökéletesek lesznek a H2000-es hangszórók is. Bár nem ártana egy kis design-frissítés, főleg a magasnyomók körében.Ez a klasszikus Vidi hangdoboz milyen hangszórókkal készült egyébként? Gyártotok hozzá cserehangszórót? Arra emlékszem, hogy annak idején a kis méretük ellenére ultrajól szóltak ezek a dozozkák.
-
shalafi66
veterán
azt nem lehet tudni, a mérés biztosan más (bár ez is elég régi, 2009-es). Sokszor egyébként csak előzetes prototíp gyártások mérései kerülnek fel az adatlapokra, aztán később sorozatban más lesz természetesen. Idővel, ha szerencsénk van, korrigálják.Csak azért mutattam, hogy nem minden egyenes, ami annak látszik.
Ha ezen a nyáron lemerítik a HA13 - HA15-höz szükséges membránmennyiséget, majd megpróbálok bevezetni egy változtatást jövőre, amivel nagyjából teljesen kisimogatható az átvitele ennek a hangszórónak, és mélyben kivételes dolgokra lesz képes.

Name: 15R618N
Fs = 34,69 Hz
Qms = 2,2
Vas = 18,11 liters
Cms = 1,684 mm/N
Mms = 12,5 g
Rms = 1,238 kg/s
Xmax = 7, mm
Xmech = 12, mm
Sd = 87, sq.cm
Qes = 0,38
Re = 6,5 ohms
Z = 8, ohms
BL = 6,826 Tm
Pe = 60, watts
Qts = 0,324
2.83-V SPL = 85,88 dB -
szaszlaci
addikt
-
shalafi66
veterán
-
szaszlaci
addikt
1.3 $ ? Az szép.
CSD-re gondolsz szerintem. Az időbeni lecsengést mutatja, a Z tengely segítségével. Rezonanciák jól láthatóak vele.
LspLAB méri azt is, de lakószobában nem tudtam még elfogadható eredményt. Ugyanez a szonografikus ábrázolás, de az inkább a durva hibákra összpontosít (jobban elkülöníti), otthon könnyebb azt felvenni.
-
easy...rider
őstag
Én most úgyis elutazok 2 hónapra, aztán mind1 mikorra érkezik, mert addig nem tudok foglalkozni vele. Vaterás picit drágább, (darab árra) meg a posta is rájön még aztán inkább megrendelem ezt a kettőt innen

(Az egyiket meg meghirdetem majd)
A nagyker ára, 1,3$ amúgy de csak 1000 darabos tételben rendelhető.
Van rajta kis haszonrés ha 5$ darabáron mérik.
Láttam amúgy több fajta mérést is. Van ez a "hangnyomásos" mérés, itt tudom hogy az a jobb, minél inkább vízszintes az érték.
De láttam olyan mérést ahol 3 tengelyen ábrázolták a mért értékez, és ilyen hegyes-dombos volt : P
Tudjátok mire gondolok?
annak mi a lényege, meg hogy lehet olyat mérni? -
szaszlaci
addikt
Igen azok, de szokott lenni Vaterán is, általában pár napos szállítással.
-
Yahoo
tag
Én is keresgéltem mostanság ezt az elektret mikrofont, volt is a vaterán de mire odajutottam ,hogy megvegyem elfogyott. Az illető aki árulta, azt ígérte lesz egy hét múlva.
-
easy...rider
őstag
-
szaszlaci
addikt
De, minden mp3 rossz. Nem lesznek durva hibák, csak egyszerűen megöli a zenét, főleg, ha nem először hallgatod azt a számot. (Arról nem beszélve, hogy egy 320-as mp3-nál egy CD lossless nem túl sokkal foglal több helyet.)
shalafi66: ja, csak már nem akartam leszarozni, Monacortól az is nagy előrelépés.
-
tzsolesz
nagyúr
ez olyan érdekes. bármelyik hangszóró a három közül többet tud rontani a hallottakon, mint egy 256kbps-es MP3.
Osztom a dolgot. Pl. azokon a hangfalakon, meg erősítőkön, azokkal a kábelekkel amivel én hallgatok zenét, 320Kb/s fölött nem igazán érzékelni a LOSLESS hatást. Talán annyi, hogy kevesebb a torzítás, és kevesebb a magas hangok gerjedés szerű sisegése még kis hangerőn is.
Egyéb iránt ha van egy jó felszerelésünk, amire sokat költöttünk, vagy sok munkába telt összehozni, nem érdemes elrontani az "érzést" rossz minőségű mp3-al.
Van jó mp3 is, én úgy gondolom. Az amit eredeti CD-ről rippelünk fel 320KB/s-al, magas kódolási minőségben. Amik a neten vannak warez oldalakon, sokszor hallgathatatlanok. -
shalafi66
veterán
-
shalafi66
veterán
Az itt a baj, hogy a Peerlessnek szintén nem lehet mindent elhinni, és jelen állapotában az AudioNL felkészültsége is kérdéses. Többek között ezért:
[SDS 830656]
Ilyet vagy jobbat a lényegesen olcsóbb tannoyok között is lehet találni.A többiben igazat kell adnom, TVM megszűnőben, évek óta a szerencsén múlik, mit gyárt, Monacor ~ SAL csak jóval drágábban (a sokdB vastag diagramvonalak, nem összetartozó adatok, gyakori központosítási hibák mind errefelé mutatnak), a Visaton fölött legalább annyira eljárt az idő, mint a TVM felett, csak a neve meg az ára maradt kb... :-/ H2000 árához képest jó dolgokra képes, de negatívumok ott is vannak, ami könnyebbé teszi a felhasználást, hogy bármilyen problémád van, a gyártó maximum párszáz km-re van tőled, és nem kínában kell keresni, illetve nyitott bármilyen megoldásra..
-
szaszlaci
addikt
-
Revox66
tag
-
szaszlaci
addikt
Hát a 100 tényleg sok neki, hirtelen olyan 50-60 literes reflexbe tenném, 33-35 Hz körüli hangolással. Szobát alapul véve, kocsi más világ.
De ennek kell egy akkora cső, amibe a haverod is belefér, azzal meg akkora rezonanciák lesznek, hogy tényleg csak szubnak használható majd.De hát nem kötelességed pátyolgatni az értetleneket. Ha akar hallgat rád, ha akar megy a saját feje után

-
Revox66
tag
Sziasztok
Az egyik ismerősöm ilyen subot szeretne majd venni :
Valahogy nem hisz nekem unibox szerint 32 -35 literes láda kellene, ő azt mondja, hogy 100 liter. Nektek mi a véleményetek ? Igaz az oldalon is az áll hogy 75 - 85 l kellene neki, de a t/s paraméterek alapján ez nem stimmel...

-
jaja1981
addikt
-
szaszlaci
addikt
-
jaja1981
addikt
Arra is gondoltam, hogy lehet a kondik öregedtek el a hangváltómban.
Mivel az is vagy 6-7 éves és nem a legjobb minőségű. SAL
Ki fogom szerelni és átkondizni.Amúgy tényleg ez van, hogy szól-szól, aztán pár perc után tud hülyéskedni.
A hangváltó terhelhetősége mit jelent? Mi nem bírja a nagyobb terhelést?
-
szaszlaci
addikt
Valószínűleg az a program is használható, meg ingyenes is, csak nem ismeri senki..
Mikrofon legyen 100 %-on, hogy minél alacsonyabb hangerő is elég legyen.
Majd így csináld meg, ha lesz rendes mikrofonod. -
szaszlaci
addikt
Olyan nincs, hogy egy idő után legyen más a váltás, akkor ott érintkezési hiba van. Lukas forrasztás pl.
Sőt, a méretlen hangváltónak is egy ismert jelensége ez, az erősítőt túlterheli (alacsony impedancia, fázisgondok), ami recsegéssel válaszol. Míg le nem ég. Impedancia korrekciós tagot illik használni benne, pont ezért.Egyedileg kell megtervezni, de ez csak mérés után megy. Ha lehetne adni kapcsolási rajzot, akkor azzal kezdtem volna. Arról nem beszélve, milyen gyártási szórást produkálnak eme termékek.
Részletezve van ott minden. Külön a háromutas nincs, de az egy sávátersztő szűrővel (alul + felülátersztő) egészül ki a kétutashoz képest, azokról meg van szó. -
easy...rider
őstag
Ott még nem szereltem ki a magasat, ezért van a mélytartománynak is hangja, mert mind a 2 hangszóró szolt.
Ki van kapcsolva a mikrofonerősítés, nincs zaj alap esetben.
A mikrofon hangereje asszem 90%-on volt.
Sajna a másik mikrofon amit ajánlottál, nem találtam sehol
Úgy tűnik már nem kaphatóOK megpróbálom azt a progit is holnap, a linken amit küldtél, azt a bemérőprogit találtam : P
-
jaja1981
addikt
-
jaja1981
addikt
SAL hangszórókat.
A mély:
20cm elvileg Kevlár, az a sárga, nem új, kb 7 éves.közép:
13cm [link]Magas:
[link]Számolt reflex dobozban, 20-as pozdorjából.
Elégedett vagyok vele, de a hangváltó gáz. Szintén somogyi, de egy idő után néha össze vissza vált és berecseg a magas.
Elején jó, de idővel kb 5 perc néha téveszt.Az erősítő +-50V-os, szóval aránylag nagy feszültségű kondik kellenek.
Megnézem, amit linkeltél.
-
szaszlaci
addikt
Genius mikrofon NEM használható, mert nem ismered az átvitelét!
Az utolsó mérés a technikádat illetően akár jó is lehet. (Persze kézből sose mérünk, de az most mindegy.)A többinél is csak a magasat mérted? Azok nem jók, sokkal alacsonyabb hangnyomásnak kellene lennie határfreki alatt.
Miki vételi hangerejét maxra állítottad, illetve a plusz erősítést (+10..20..dB) kikapcsoltad?Nem akarsz LSP Labot használni? Abban legalább tudnék segíteni, ezt a progit egyszer használtam életemben. Szerintem más se nagyon mér vele.
-
easy...rider
őstag
Méricskéltem a HOLM Impulse-1.4.2.0 progival.
Erősítőm most egy kb 10 éves Panasonic hifitorony volt, mert házimozi erősítőm most még nincs. Ez lehet befolyásolta az eredményeket. Meg mikrofonnak is egy egyszerűbb Genius mikrofont használtam.Az első mérésnél egy kábellel közvetlenül kötöttem össze a hangkártya kimenetét és a hangkártya mikrofon bemenetét. Itt nekem úgy tűnik hogy egyenletes a mérés, szóval a hangkártyában nincs probléma a mérést tekintve.
KÉK vonalat figyeljétek

A következő két képen a magas benne volt a hangfalban, fix helytől szólt.
Az első képen mind a 3 tesztetnél 15cm-re volt a mikrofon a magas sugárzótól:
A második képen 3 különböző távolságra, 1,5m, 1m, 10cm

Az utolsó méréseknél kiszedtem a magassugárzót, a kezemben volt mérésnél, és itt is 3 távolságból mértem le. 1,5m 1m, 15cm

MOD: úgy látom elfelejtettem beklikkelni hogy mutassa mind a 3 eredményt, ezért szerintem 1m és 15cm mérések vannak rajtaMi a véleményed, milyen a magas sugárzó?

-
szaszlaci
addikt
Jól gondoltad, építeni kell. Nem azért, mert a bolti drága, hanem mert használhatatlan.
Első rész,
második rész.Viszont három út nem egyszerű eset. Milyen hangfal ez, milyen hangszórókat tartalmaz?
-
jaja1981
addikt
Meglepődtem, de örülök, hogy van egy ilyen topik is.
A problémám a következő.
Kellene nekem 3 utas hangváltó, olyan 200W terhelhetőséggel 8ohm hangszórókhoz.
Keresztezési frek. 1000 - 5000Hz.
A jelenlegi hangváltómnak kicsi a terhelhetősége és nagyobb hangerőn hajlamos össze vissza váltani.Tudtok segíteni?
boltban találtam, de alsó hangon 6000Ft/db így gondoltam építenék egyet.Köszönöm.
-
szaszlaci
addikt
-
villamos
őstag
-
laci503
tag
-
szaszlaci
addikt
-
laci503
tag
A falba van dugva 1 konnektor Abba van bedugva a hangfal. Abból a konnektorról megy egy új konnektor a géphez.Így vannak bedugva. Ha a földelést a konnektorokra érted mind1ik földelt konnektor. A gépembe végül is bemenet nincs dugva úgy értem hogy mikrofon vagy ienek. Most van 1 keverőpult a gép és a hangfal között de ezzel is ugyan oylan alap zúgás meg van. Én esetleg arra gondoltam hogy valami márkásabb zsinor kéne vagy nem tudom.
-
szaszlaci
addikt
-
laci503
tag
Hali.
Van nekem egy ien aktív hangfalam. Rá van dugva a számítógépemre. Ha a hangfalba bedugok 1 RCA kábelt elkezd búgni. Ha bedugom a végét a gépembe akkor enyhül a búgás de mégis megmarad. De ha nincs a hangfalba bedugva RCA kábel akkor nincs semmi hang. Azért írtam ide ezt a bajomat mert végül is egy Aktív hangfalról lenne szó. Nem idegesítő annyira a búgás ne marról van szó de ettől lehet baja? Ja és ha hangosítom a hangfalon a hangerőt akkor hangosodik a búgás is.Érdekelne hogy mit lehet ellene tenni? Több zsinorral is próbáltam meg minden.
A választ előre is köszönöm.
-
nvyktor
aktív tag
-
rEme
csendes tag
Nekem megérné.
Kötődöm ehhez az Orion toronyhoz, szép kiskori emlékem, amikor jóapám körülbelül évente 1-2 alkalommal bekapcsolta és adott rá egy kis kakaót.
Akkor nekem ez volt a "non-plus ultra" mind hangerőben, mind hangzásban. Annyira pedig nem vagyok audiofil, hogy ne lenne nekem elég, az amit ez a rendszer tud. -
szaszlaci
addikt
-
nvyktor
aktív tag
-
rEme
csendes tag
-
szaszlaci
addikt
Az teljesen mindegy, milyen univ váltó, ha nem méred, akkor mind ilyen. Amit a remek netes szkriptekkel számolsz, vagy papíron a 2pí/RC-vel. Egyébként SAL.
Vagy te hogy számolsz váltót? Gondolom Határfrekire kiszámolod az említett képlettel, azt hadd szóljon.Nem személyeskedésnek szántam, tényleg.
-
nvyktor
aktív tag
-
nvyktor
aktív tag
"Szuperhajlékony vezeték kell, direkt bevezető szálhoz való. Nem tudom, hol lehet kapni."
Kapni én sem tudom hol lehet.
De ha nincs más, akkor pl a proel professzionális gitárkábeleinek a melegere is megteszi, mert hihetetlenül hajlékony, bár az a kábel egy vagyonba kerül.Ha van fölös hangszóród, akkor tényleg azt érdemesebb szétbontani...
-
szaszlaci
addikt
-
nvyktor
aktív tag
Pont a becsapás és a pontatlanság a lényeg. Erre épül az elmélet...

Na bandpasst azt nem. Ahhoz nem volt még bátorságom. Meg szükségem se rá.
De azt tudom, hogy ha egyszer arra adom a fejem, akkor ahhoz meglévő, vagy más által készített tervet fogok használni, mert mint írtad nagyon összetett.Az a baj, hogy elképzelni sem tudod, hogy méricskélés nélkül is szólhat jól...
Váltóból csak a gyáriakat használom, ahol kell, egyszerű lustaságfaktor miatt. De nem, azt sem mérem.
Lehet, hogy hiba, de hiszek a katalógusnak. Eddig bejött.
-
szaszlaci
addikt
Nem hangzik jól. Annyit érdemes megpróbálni, hogy leveszed a porvédőt és új bevezető szálat forrasztasz. Talán ami a tekercsből ki van vezetve huzal, odáig jó.
Szuperhajlékony vezeték kell, direkt bevezető szálhoz való. Nem tudom, hol lehet kapni. Esetleg másik hangszóróból ki lehet szedni. -
nvyktor
aktív tag
Hát ha nem éri el az 1 másodpercet, akkor szerintem két eset lehetséges:
1: kontakthiba van valahol, a bevezető szálban, vagy tekercsben,
2: a membrán mozgása miatt szakítja meg a jelet...
A második csak poén, és a recsegés is arra mutat, hogy KH van valahol.
Nem tudom, mennyibe is kerül egy ilyen? Vagy már nem kapni?Lehet, hogy a szakember helyett olcsóbb újat venni, szerintem nézz utána, és csak aztán dönts.
-
szaszlaci
addikt
De ebben az egészben pont a fül az, ami a legjobban becsapható, ami a legpontatlanabb.
Kérdés: eléd rakok egy hangszórót, adok mellé hiteles T-S-t is, nem kell méricskélni.
Mekkora dobozba teszed? Reflex? Hova hangolsz, egyáltalán hogy hangolsz mérés nélkül? Ha nem jól csinálod, nem csak rosszul fog szólni, de a membrán sem lesz megfelelően csillapítva és már kis teljesítményen is kimozdul a lineáris tartományból.
Netán bandpass dobozt használnál? Azt szimuláció nélkül elképzelni sem tudom, hogy lehet méretezni, annyira összetett."Az eddig általad leírtakból következik, hogy pontosan tudod, hogy mennyi időrabló méricskélést, fejtörést, és anyázást lehet megspórolni ezzel a módszerrel... "
Igen. Meg az esélyét is meg lehet spórolni, hogy esetleg egy jó hangsugárzó legyen.+kérdés: váltó? Gondolom azt se méred, minek is.
-
rEme
csendes tag
Értem, értem. Válaszolva: a cucc teljesen néma, mármint az LA1221-es. Magában a dobozban, a HS500-ban szól a közép és a magas, ezért alapból a váltóra gyanakodtam, de láttam, hogy a szálak "olvadása" és korábbi zárlata miatt maga a mélyhangszóró sem biztos, hogy oké. Mielőtt az egész dobozt elvittem volna szakemberhez, aki igen jó pénzért néz rá egyáltalán a dologra, meg szerettem volna tudni, hogy akkor a hangszóró önmagában működőképes-e még.
Ezért próbáltam a korábban leírt elég amatőr módon rákötni az LA1221-est - a váltó megkerülésével - közvetlenül az erősítőre, meghallgatni mit csinál. Ezen a képen tudom jól elmagyarázni. A rendes csatlakozókon nem csinált semmit, viszont ha a szálhoz dugtam a kábelt (a szigszalagozott résztől beljebb), akkor néha recsegett, sőt pár pillanatra még rendesen szólt is. Ez viszont egyhuzamban az egy másodpercet sem érte el.
-
nvyktor
aktív tag
Azt, hogy másképp hallod, nem nagyon lehet vitatni. Ezért mondtam, hogy tény.
"A felvett hangot pont úgy kell visszaadni, mint ahogyan az a valóságban is megszólalt. Pont."
Ebben igazad van, de ezt soha nem fogja emberfia kihallani (néhány kivételes képességű, abszolút hallással rendelkező embert leszámítva).Vagyis: IT-biztonsággal is foglalkozó emberként a good-enough security mintájára cselekszem. Mit is jelent ez pontosan? Ha mérés által is jónak mutatott eszköz, illetve a saját (és környezetem) csökött hallása által jónak gondolt minőség között nincs észrevehető különbség, akkor az good-enough.
Az eddig általad leírtakból következik, hogy pontosan tudod, hogy mennyi időrabló méricskélést, fejtörést, és anyázást lehet megspórolni ezzel a módszerrel...

"SAL katalógus szintű dobozokat"
Ez nálam nem szint."ezért kijavítalak, amiben tudlak"
Nincs is ezzel semmi probléma.
Végre egy ember, akivel lehet értelmesen beszélni, és nem a gyári 10k HUF-os ötponteggyet tartja etalonnak 
-
szaszlaci
addikt
Háát, nem olyan rossz. Vannak neki hibái, de még talán egészen hallgatható dobozt is lehet belőle csinálni. Viszont erre csak kis bemenő teljesítményt szabad kapcsolni, mert elég hamar kitér a lineáris mozgástartományból, ha nem tévedek.
Dobozt szimuláltál már neki? Lehet, polcsugárzónak egy kicsit nagy lesz. -
szaszlaci
addikt
-
Goose-T
veterán
Szeretnék lehetőleg 10000HUF/hangszóró alatt maradni árban, ez nekem egy lélektani határ. A H2000, SAL, és TVM hangszórók 3000-4000HUF-ba kerülnek, elvileg van még egy széles ársáv 10000-ig, ahonnan választhatnék hangszórót. Mondjuk ez a Peerless jó?
-
szaszlaci
addikt
Ez nem tény, hanem egy baromság, ezért elfogadni sem szabad. Attól, hogy az ember másképp hall, a hangreprodukciós vonalnak hibátlannak kell lennie.
A felvett hangot pont úgy kell visszaadni, mint ahogyan az a valóságban is megszólalt. Pont.Tudom, hogy nem kötekszel, csak nagyon kevés még a tudásod (az enyém se nagy, mielőtt beképzeltnek tartanál), ezért kijavítalak, amiben tudlak. Próbálok tárgyilagos és pontos lenni.
Törekedni kell a lehető legjobbra, mérés nélkül SAL katalógus szintű dobozokat lehet csak összehozni, hidd el. -
nvyktor
aktív tag
Bakker az Oktogon környékén volt valami bolt, ahol a peremhez való nagyon jó minőségű ragasztót lehetett venni...
Meg felújítószetteket a Videoton, Tesla, Orion hangszórókhoz...

Kis bolt volt, bakelitet is árult, meg miegymás.
Esetleg nem ismered? Neve, vagy hogy megvan-e még?
Én kb. 10 éve voltam ott utoljára...
-
nvyktor
aktív tag
-
szaszlaci
addikt
Ha zenét adsz rá, akkor nem kell irreálisan feltekerni az erősítőt, hogy szóljon.
A mély hangoknál nem nagyon pici a mozgás, hanem kileng rendesen.Ha mindenáron szét akarod szedni, akkor a másik oldalról kellene lebontani. A porvédőt kell leszedni először. Ha papír, akkor nitrohígítóval általában lehet lágyítani a ragasztót, aztán lefeszegeted óvatosan. Onnét látnod kell, ha nagyon el lenne égve.
Tovább is lehet bontani, de azt nem javaslom, tényleg nem olyan egyszerű összerakni.
Visszaragasztani meg mondjuk pálmatexel lehet, az hangilag is oké.
Ha meg műanyag a membrán, akkor feszegesd, mert a nitro feloldja. -
nvyktor
aktív tag
Akkor először a második felére reagálok...

Valóban relatív, mivel, mint azt már kifejtettem, minden ember másképp hallja a tartományokat. Ezzel nincs mit vitatkozni, legegyszerűbb példája ennek, ha elmész fülészhez, és megnézeted az általad hallott tartományokat, ebből készítenek egy diagramot, észlelési küszöbbel, stb. Szóval nincs két egyforma hallású ember.
Ha ezt elfogadjuk tényként, akkor belátható az is, hogy ami sok ember által véleményezve is szépen, torzítás mentesen, stb. szól, akkor az jó. (az általános vélekedés szintje a "hú b+!" már ha hiszel nekem - ezt nem fogadjuk el tényként
)Vagyis az szól jól, ami a célközönségnek jó. (nekem, neked, stb.).
Na és akkor visszakanyarodva: pontosan a fenti okok miatt nem méregetek. Tudom, hogy mi az amit hallani szeretnék. Eszerint építek. A többi (hú mekkora megkövezést kapok ezért!) egyszerűen nem érdekel. Persze ehhez valóban tudni kell, hogy mit szeretnék hallani...
ui.: csak hogy értsd: nem kötekedni akarok, csak el kéne fogadnod azt, hogy vannak akik számára az építés nincs ennyi misztifikálva. Az ő kedvüket sem szabad elvenni. És ha az első doboz amit épít sz@r lesz? Kit izgat, kell építeni másikat. Az otthoni barkácsolás szerintem inkább szól a kísérletezésről és magáról a barkácsolásról, mint a high-end termékek fejlesztéséről...
-
rEme
csendes tag
-
szaszlaci
addikt
-
nvyktor
aktív tag
-
nvyktor
aktív tag
"Monacor kb SAL szint"

Árban igen...
Három szubládát építettem Monacor alapokra, egy ilyet: [link], és kettőt egy másik fajta mélysugárzóból (sajna nem találtam meg), és hibátlanul szól mindegyik.
Persze az olcsó kategória náluk is "olcsó" minőséghez vezet. De azért az összes terméküket nem kellene így leírni...
-
szaszlaci
addikt
Nem értem az indulatodat. Hogy mit veszel, azt nem én mondom meg, legfeljebb a véleményemet írom le.
Olyan nincs, hogy milyen márkát, csak milyen terméket. Meg kell nézni, hogy akinek van, tett-e fel róla mérést. Annak remélhetőleg lehet hinni. Tárgyilagosan, azt kell értelmezni.
Ezek közt kell szétnézni: H2000, mert jók, nem is tudom, mit néztél. Vifa, Seas, Peerless, SB Acoustics, Harman termékei (Infinity, JBL). Mind beszerezhető itthon és találni köztük jót.easy...rider: de nyugodtan vehetsz H2000-et, csak meg kell nézni, melyik alkalmas felhasználásra, mert ott is vannak nem jók. Na már előztek.
AudioNL kínálatában lehet nézelődni nyugodtan.
SAL-t meg még csak véletlenül se! -
dudika10
veterán
Pont az ellenkezőjét értetted.
SAL-t felejtsd el és a H2000-el foglalkozz. -
easy...rider
őstag
-
Goose-T
veterán
-
szaszlaci
addikt
-
Goose-T
veterán
Azt hiszem, megtaláltam az igazit egyelőre: Monacor SPP-110. Nagyon lineáris átvitelű, kicsi, kis doboz kell neki és nincs elszállva árban sem. Hozzá egy DT-25N, és király lesz.
-
szaszlaci
addikt
Szia!
Igen, a megegyező/hasonló hangszóró készlet jó ötlet. Viszont hogy érdemes-e foglalkozni azzal a magassal, azt nem tudom, ahhoz valóban jó lenne megmérni.
Panasonic WM-61A mérőmiki, ha nem akarsz sokat költeni. Mellé lehet csinálni egy mikrofonerősítőt, hogy míg eljut a PC-ig, ne szedjen össze zajt. Azt pedig elemről érdemes működtetni, ahhoz kell valamit keresni.Videotont inkább ne, H2000 néven fut, szerencsére nem sok köze van az elődhöz.
Tervezésben segítünk, akkor ennek neki kéne feküdni. Ez nélkülözhetetlen. Az aljáról kell kezdeni.
Ha meg már a programnál tartasz, LspLAB, az ott ajánlott profi ingyenes annyira nem ismert. -
easy...rider
őstag
Üdv mindenkinek!
Pár kérdésem lenne hangfalépítéssel kapcsolatban

Egy jó Center hangfalat szeretnék építeni, és ezért érdeklődök.Van egy Jamo S506 HCS 3 szettem, ebből a gyári szatelliteket már lecseréltem, mert gyengusak voltak, S604-re, és a Center csere még hátra van.
Mivel Jamo nem gyárt emberi árfekvésben normális Centereket, ezért úgy gondoltam építek egyet.Arra gondoltam hogy az egyik gyári magas sugárzót megtartanám vagy az eredeti szatellitekből, vagy a Centerből (attól függ melyiket nem tudom eladni
) mert ugyan az a magas van bennük mint a nagy Frontokban. És így a magastartomány hangja ugyan olyan lenne mint a Frontoké. Ez jó ötlet?Ha igen akkor gondolom be kéne mérni a magasat, hogy hogyan szól.
Ezt mivel tudom megcsinálni? Ha kapcsolási rajzot küldtök egy mikrofonhoz, az is jó mert meg tudom építeni.Az épített centerbe Videoton mélyközép hangszórókat terveznék tenni mert jókat hallottam róluk. Érdemes ezeket használni?
Ha majd oda jutok tudtok segíteni a megtervezésben?

Előre is köszönöm a válaszokat!
-
szaszlaci
addikt
-
rEme
csendes tag
Köszönöm szépen a válaszokat!
Most akad időm foglalkozni a hangszóróval, meg szeretném nézni a tekercs állapotát, de nem tudom szétszedni a hangszórót.
Gondoltam megkérdezem itt, hátha valakinek volt már szerencséje az LA 1221-hez, hogy lehet leszedni a mágnesről a borítást? Nem akarta könnyen adni magát, én pedig inkább nem feszegettem, nehogy menetes legyen és eltörjek valamit... Vagy csak a rozsda fogja oda?
Itt egy kép a dologról, amit inkább csak linkelek, ne borítsa el a falat a fórumon:
http://kepfeltoltes.hu/view/110623/dfscn_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ez pedig még az előzőről, amit itt írtam:
http://kepfeltoltes.hu/view/110623/dfscn_002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ez úgy nézett ki, mintha a két szál "ráolvadt" volna a pille szélére, és valószínű így kaphatott zárlatot. -
szaszlaci
addikt
-
tbs
addikt
-
szaszlaci
addikt
-
tbs
addikt
-
szaszlaci
addikt
-
tbs
addikt
Ja, apropó. Nincs valakinek egy összeállt "mérőállomása"..? Ha megvan a dobozka protó, akkor örülnék, ha látnék róla egy-két kanyart/görbét. Hogy tudjam merre mozgassam az erősítő karakterisztikáját... 20eFt egy mérőmiki - kihagynám most, ha lehet... (Meg 0 rutinom van a dologgal, így a tévedéseim hatványozott hibákká lesznek...
) -
szaszlaci
addikt
-
tbs
addikt
Logotech jó lesz, nem szarozunk.
Eddig 1 pár hangdoboz benne van kb. 4eFt-ba... (Olyan is lesz.
) Belefér egy kis luxus. 
szerk.: Csillapítás, sziló -> hmmm... Megfontolom a kapcsozást... A vatta első pár szála beleragad a szilóba, a többi meg előtte lesz, így okoskodtam - lehet rosszul. A hangszórós sziló-problémát értem, tök igaz. Erre nem (sem) gondoltam...

szerk2.: Jaja, van ismi. Okosügyesrendes Ember.
Bár a vagdosáson már túl vagyunk. Mondom, 7végén fényképelek egy kicsit - jó lesz ijesztgetni a többieket... 
-
szaszlaci
addikt
Hát innét lehet, de egy ilyen kis tételt annyira megdob a szállítás, hogy..
Lehet kapni SALosat is, hangszóró boltból. Végszükségben használható, de 10-20 év múlva kiszáradhat és sok munka lesz kikaparni. Ha pesti vagy, akkor a Bajcsyn van egy, Nyugatitól nem messze, kifele kell menni.Sziló csak a hangszóróhoz nem jó, mert megszárad és nem tudod kiszedni. Meg rugalmas, nem stabilizálja jól a kosarat.
Csillapítást nem egyszerűbb kapoccsal fellőni? Azt sem szabad a falra ragasztani, előtte kell lennie.
-
tbs
addikt
Ahhha... Akkor elmegyek aaaa... Fideka bolta, és veszek Fidekát..?
Egyébként pont ez volt a kérdésem lényege először. (Hol a rákba' lehet egy Fideka-bolt?!?)szerk.: nvyktor, természetesen a kosár tökéletes minőségű, a doboz pedig PLÁNE tökéletes - lézerrel metszett sorjátlan osb lap...
(Szóval dehogy. Ez a gitt szerű cucc ismerete hiányzott, köszönöm.)Amúgy miért ellenjavalt a szilós tömítés..? A csillapítást azzal rögzítem majdan. (Ez gondoltam legalább is...)
-
szaszlaci
addikt
-
nvyktor
aktív tag
Szia!
Nem, semmiképpen sem szabad belülről csavarozni...
Ahogy mondták előttem a ragasztás felejtős...
Elméletben, ha belerakod az előkészített helyére, akkor teljesen felfekszik a fára. Belecsavarod az összes csavart, ahány luk van rajta gyárilag (ha 4, akkor annyi, ha 12, akkor annyi), és ez elméletben biztosítja, hogy légrés nélkül dolgozik...
Ha számodra ez nem megbízható, akkor a sziló helyett inkább javaslom a régi Videotonok mintájára ezt a gitt szerű cuccot odarakni.
De mondom, elvben (ha jó minőségű a kosár, és a doboz is egyenletes...) nincs rá szükség.
-
szaszlaci
addikt
-
tbs
addikt
-
szaszlaci
addikt
-
szaszlaci
addikt
Neked tervezni kell, a program meg számolja!
"Mondom, terveztem programmal."
Nem azt mondtad, hogy az életkedved is elment a programtól?A papíron tervezés nálad egész pontosan mit takar? Adott doboznál végigszámolod a várható átvitelt minden frekvenciára? Mire abból doboz lesz, az napokba vagy hetekbe telik.
Pontosan hogy befolyásolja az anyagminőség a mélyátvitelt? Befolyásolja, de érdekelne, mégis miképp.
-
tbs
addikt
Kollégák, gyors kérdés.

Alapvetően faipari balfék vagyok, de a múltkori hangszórószerzésem folyományként előállt pár Mr. Móriczka által tervezett lapkupac (thx winnerbébi!), csavarozásra várva... Szóval, ahogy nézegetem a dolgot, nem igazán ötlik a szemembe bele, hogyan is tudnám légtömör módon rögzíteni a hangszórókat a lukakba. A sziloplaszton kívül nem sok minden jut eszembe...

A hangszórók elején van valami kis puhány kör, ami erre (gondolom) jó lenne, de a kosár felől csak fémlemez van... Nyugtassatok meg, hogy nem az előlap BELSEJÉBE kell ezeket a bogyókat szerelni... Vagy igen..?

-
nvyktor
aktív tag
Ha nekem kell kiszámolni, akkor minek a program?

Szerintem ugyanarról beszélünk.

Katalógusadat + gondos tervezés + számolás. Ebből a program a számolásban tud segíteni, az összes többit nekem kell beadnom neki. Mondom, terveztem programmal. Az esetleges plusz funkciói abban merülnek ki, hogy adott esetben meg is mutatja az elképzelt dobozt, illetve a kevéssé hihető karakterisztika számolás...
Ugyanakkor a program nem tud (legalábbis azok, amiket én láttam) adott méretű dobozt tervezni. Értem ezalatt, hogy Te tudod, hogy mekkora hely áll rendelkezésedre, és azt szeretnéd kitölteni. Vagy például a program megint csak nem tud "csonka" téglatest alakú dobozt tervezni.
A program nem számol az esetlegesen már rendelkezésre álló anyagminőséggel...
Stb...
A fentiek miatt írtam, hogy részemről maradok a papír-ceruzánál...
Asszem úgy is kezdtem, hogy nem akarok rossz tanácsokat osztogatni.Aki nem tudja, hogy mit miért kell úgy számolni, ahogy, azoknak tényleg nagy segítség a program...
Én sajnos majdnem az első építésnél belefutottam azokba a dolgokba, amiket a program nem tud, és akkor lehetett utánaolvasni, és megtanulni a tervezés menetét (kétszeresen csonkolt téglalap alapú hasáb...
no comment, nem az én ötletem volt...
).
Új hozzászólás Aktív témák
-
10100 - 10001
37636 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Nem annyira csodás az ASUS csodakábele
- TCL LCD és LED TV-k
- Diablo IV
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Még 2026-ban megérkezik a karcsúsított Commodore 64 Ultimate
- Filmvilág
- Autós topik
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- A Vivo X300 FE is megérkezett
- További aktív témák...
- G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 - Alza élettartam garancia
- Palit GeForce RTX 4070 Ti SUPER GamingPro OC WHITE 16GB - Alza garancia 2027.11.10 - BESZÁMÍTOK
- PowerColor Radeon RX 7900 XTX RED DEVIL OC 24GB - Garancia - BESZÁMÍTOK!
- Új, Gamer félgép - GIGABYTE B650 EAGLE AX + Ryzen 7 7800X3D + Corsair 2x16GB DDR5 6200MHz
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G5 - i7-8GEN I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo 13w Yoga 2in1 Gen 2 AMD Ryzen 3 7330U 8 GB RAM 256 GB SSD Premium garancia FHD IPS TOUCH
- Akció! Csere-Beszámítás! Asus ROG G614J! I7 13650HX / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 1TB Nvme SSD
- LENOVO ThinkPad T460,14,HD,i5-6300U,8GB RAM,256GB SSD,WIN11,DUPLA akku
- Hp ProDesk/ EliteDesk SFF/MT G4/ G5/ G6 / i5 8-9-10.gen /Win11- Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 500GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Kábelek a doboz belsejében csak lobogjanak, vagy hová is rögzítsem a dögöket..? Szívem szerint végig odaragacsolnám az oldalakhoz...

Osztom a dolgot. Pl. azokon a hangfalakon, meg erősítőkön, azokkal a kábelekkel amivel én hallgatok zenét, 320Kb/s fölött nem igazán érzékelni a LOSLESS hatást. Talán annyi, hogy kevesebb a torzítás, és kevesebb a magas hangok gerjedés szerű sisegése még kis hangerőn is.

Úgy tűnik már nem kapható

Logotech jó lesz, nem szarozunk.
) Belefér egy kis luxus.