Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
k.istvan80
csendes tag
válasz shalafi66 #7152 üzenetére
Üdv!
Shalafi, nemrég volt szó erről a Sony hangszóróról, hogy példásan egyenes átvitelű. Az ára eléggé baráti, és gondolom a somogyis cuccoknál lényegesen jobb. Sajnos T/S paramétereket nem találtam hozzá sehol a neten. Forduló nélküli KTL-t szeretnék építeni, szerinted jó lehet hozzá, megérne egy próbát?
(egyébként a H2000, AudioDIY, Terminál fórumokon "k-sonix" néven voltam fent, talán még emlékszel )
[ Szerkesztve ]
Op3n Dott P4502, WayteQ xTAB-70dci, AMD Athlon II X3
-
k.istvan80
csendes tag
válasz szaszlaci #7283 üzenetére
szaszlaci: Köszönöm a tippet, megtaláltam az "Arta" leírását és a bekötési rajzot is.
Impedanciamenetet és átvitelt is szeretnék majd mérni (szükség lesz rá a zavaró rezonanciák megkereséséhez és csillapításához). Meg önmagában a hangszóró átvitelére+T/S paramétereire is kíváncsi vagyok, hogy legyen kiindulási alap.
-
k.istvan80
csendes tag
válasz szaszlaci #7406 üzenetére
szaszlaci
Én is köszönöm a méréseket és a leírást a Sony-król, bíztató az eredmény
A képekre én is kívácsi leszek majd, milyenek lettek a kész dobozok.
Egyre jobban érdekel a hangjuk, úgyhogy jövő hónap elején megrendelem én is a 103-as Sony mélyközepeket. (mondjuk nálam a "dobozok" nem lesznek éppen kicsik , kíváncsi leszek meddig fognak lemenni...)[ Szerkesztve ]
-
k.istvan80
csendes tag
válasz szaszlaci #7423 üzenetére
Köszönöm a felajánlást, a meghallgatás lehetőségét, de sajnos Pilisszántó nem igazán esik útba nekem mostanában (szolnoki vagyok).
A T/S paramétereket szeretném majd megmérni ha meglesznek a hangszórók, majd közzéteszem itt, hátha jól jön még valakinek .Az az igazság, hogy csak a hangszórók+váltóalkatrészek kerülnének nekem pénzbe, a többi alapanyag adott (faanyag van otthon, + apósom jóvoltából jó kis 160-as pvc csövek a KTL-csatolóhoz ) A mélyátvitel miatt nem igazán aggódok, egy hasonló (csak kettéhajtott) konstrukciót már építettem egy ezeréves zöldperemes somogyival, az is meglepően szólt, ez meg csak jobb lehet (főleg hogy ezt rendesen ki is szeretném mérni és hangolni).
Ja, még egy kérdés/kérés... le tudnád írni hogy pontosan mekkora a beépítési mérete ennek a 103-as Sony-nak? Mert ha ezt tudom, már előre legyártom hozzá a "tartókeretet", hogy csak bele kelljen csavarozni a hangszórókat ha megérkeznek. Előre is köszönöm
-
k.istvan80
csendes tag
válasz szaszlaci #14504 üzenetére
Üdv Szaszlaci!
Látom TL dobozt építesz, bővebb infót lehet tudni róla, milyen kialakítású lesz a doboz? Saját tervezés, vagy gyári terv szerint készül? Felharmonikus rezonanciák csillapítását hogy oldottad meg? Mérésekre is kíváncsi lennék, ha elkészül!
Jómagam is építek egy TL-t, mivel nemrég hozzájutottam a képen látható hangszórókhoz (tudom ránézésre nem nagy szám, de mikor próbaképpen - doboz nélkül - bekötöttem, széles vigyorral hallgattam a produkcióját, látok benne fantáziát... bár 10k fölött egy szupertweeter valószínűleg e mellé is kelleni fog).Nagy nehezen csak összejött a kép linkek beszúrása
[ Szerkesztve ]
-
k.istvan80
csendes tag
válasz szaszlaci #14516 üzenetére
Üdv!
Szép az az átvitel! Ez az AKAI ortodinamikus magassal készült?
Semmi gond, ha nem publikus a dobozterv, a leírt újszerű megoldások miatt érthető
Az én TL-emről sem árulok el egyelőre sokat, csak annyit, hogy egyenes (nem szűkülő és nem táguló) lesz, hajlítás, elszívókamra és vatelin nélkül
Ha már épül (előreláthatólag jövő hónapban kezdem) lesznek képek, adatok, illetve ha nem gond, kérdezni is fogok impedanciamenet méréssel kapcsolatbanOp3n Dott P4502, WayteQ xTAB-70dci, AMD Athlon II X3
-
k.istvan80
csendes tag
válasz szaszlaci #14521 üzenetére
A linkelt fórumot ismerem (tag vagyok ott is ). A TL-ek lelkivilágába még anno a Terminal-os fórum TL topicjában mélyedtem bele. Pár dobozon már túl vagyok (volt köztük szűkülő, ML-TQWT, "sima" kettéhajtott és ennek próbából KTL-é alakított változata is).
A mostani doboz könnyen alakítható lesz, mivel az előlapját egy-az-egyben leszerelhetőre csinálom, így a "belvilágához" is könnyen hozzá lehet majd férniOp3n Dott P4502, WayteQ xTAB-70dci, AMD Athlon II X3
-
k.istvan80
csendes tag
válasz shalafi66 #14575 üzenetére
Shalafi!
Tudnál ajánlani a 10 cm-es szélessávú VT-k, vagy esetleg az általad módosított hangszórók közül olyat, ami használható lenne valódi szélessávúként (szupertweeter nélkül is)? "KTL-oszlop" épülne belőle, és kimodottan 10 cm-es hsz. érdekelne, mivel jelenleg kevés helyem van, és a belső kereszmetszetet max. 3,5*Sd-re méretezném (maximum 15*20 cm alapterületű lenne a "doboz" anyagvastagsággal együtt, magasságban pedig 140-150 centiig tudok menni, a kb. 15 cm magas lábakat is beleszámolva - mivel alul lesz a kilépőnyílás)!
A "kísérleti" verziót a fentebb linkel Mac szélessávúakkal akarom megépíteni, de a végső cél egy igazi szélessávúval szerelt változat lenne.Op3n Dott P4502, WayteQ xTAB-70dci, AMD Athlon II X3
-
k.istvan80
csendes tag
válasz szaszlaci #14582 üzenetére
Ha magashiányos lesz, úgyis teszek mellé kiegészítést. Jelen esetben (fülre) a kis Mac is szebb hangú a közép- és magastartományban, mint a "hárombetűs" dómok. A kész doboznál, hosszabb távú hallgatózásnál ez még változhat persze. Illetve ha majd lemérem az átvitelét, kiderülnek a gyengeségei...
Vagy a közép és magas frekvenciák Doppler-torzítására gondolsz?
-
k.istvan80
csendes tag
válasz Revox66 #14590 üzenetére
nari1982!
Ezt a "Classic TL"-t én nem igazán ajánlanám. A fordulók teljesen kidolgozatlanok, a valóságban nem azon a frekvencián fog működni a cső amire elvileg méretezve van. Nem lehet megfelelően csillapítani, esetleg ha "akusztikus mocsarat" csinálsz belőle, az pedig a hatásfok rovására megy.
-
k.istvan80
csendes tag
válasz szaszlaci #14620 üzenetére
Egy fordulókkal megvalósított TL-nél azért nem ilyen egyszerű a dolog...
[Talán már ismered, de érdemes áttanulmányozni]Op3n Dott P4502, WayteQ xTAB-70dci, AMD Athlon II X3
-
k.istvan80
csendes tag
válasz szaszlaci #14626 üzenetére
Karlson - egyenes TL hibrid. Fdsa kísérletezett hasonlóval ( ), de kettéhajtott csővel. Alacsony frekis rezonanciát kihasználó, és valamennyire széles sávban is működő rendszer. Hogy mennyire válik be, az majd ki fog derülni, ha kész lesz...
-
k.istvan80
csendes tag
válasz szaszlaci #14628 üzenetére
Fdsa több verziót is kipróbált, a "véglegesnél" a hsz. úgy tudom a csőbe sugárzott a doboz hátoldalára szerelve, így állítólag 7kHz-ig működik. Én két variációt szeretnék kipróbálni: egyszer úgy, hogy a hangszóró direktben is sugároz, és a hátul van terhelve a KTL csővel (erre írtad, hogy problémás lehet, a hallgatózás ill. mérés erre majd fényt derít). A másik verzióban a hangszóró befelé szól a csőbe, ebben az esetben az egyutas megoldás biztosan felejtős, mivel így nem tud igazán szélessávban működni (a az alkalmazott csillapítás miatt vágja a közép és magasabb frekvenciákat), de két útban jó lehet.
-
k.istvan80
csendes tag
válasz szaszlaci #14631 üzenetére
Ha lenne elég helyem és pénzem, illetve ki lenne használva, akkor elgondolkoznék egy ilyesmi összeállításon. De jelen esetben (panellakás) még a 10 centis hangszóró által produkált hangerőt se mindig használom ki. Hely se igazán lenne egy nagyobb rendszernek, csak kis alapterületű, vertikálisan elnyújtott doboz jöhet szóba. Ebbe a kategóriába meg pont passzol egy egyenes TL, kis hangszóróval
Most valószínűleg többen megkérdeznék, hogy akkor miért nem egy pár kicsi zárt dobozt + kompakt szubot építek? A válasz: mert a kíváncsiság hajt, mit lehet kihozni egy ilyen "egzotikusabb" konstrukcióból . Meg persze a DIY öröme, hogy mindezt megépítem magamnakOp3n Dott P4502, WayteQ xTAB-70dci, AMD Athlon II X3
-
k.istvan80
csendes tag
válasz Revox66 #14637 üzenetére
Ez az Fs/Qts úgy emlékszem még a Klinger-könyv féle megközelítés. Nem igazán érdemes foglalkozni vele, a TL hozzáalakítható olyan hangszóróhoz is, ami ilyen kategorizálás alapján rossznak tűnne. A lehető legnagyobb hatásfok eléréséhez Martin J. King táblázata szerint a Qts-hez kell helyesen megválasztani a TL cső keresztmetszetét, ami jelen esetben, egyenes csőre számolva kb. Sd*2,9, tehát szép nagy doboz lenne belőle
-
k.istvan80
csendes tag
válasz Revox66 #14640 üzenetére
Ha van időd, ezt a topicot érdemes átolvasni, vannak benne érdekes dolgok, tapasztalatok, mérések mindenféle TL-el kapcsolatban. Itt megtalálható a Martin J. King féle táblázat is, magyar fordításban.
[ Szerkesztve ]
-
k.istvan80
csendes tag
válasz shalafi66 #14975 üzenetére
A jó öreg Autóbox
Volt nekünk is, még az 1010-es (HG-1,9-es dómmal szerelt változat). Igen szépen szólt, csak a sok év alatt a mélyközép pereme megadta magát sajnos
Egy TL-ben szívesen hallgatnám ezt a hangszórókészletet, szobába normál zenehallgatásra szerintem tökéletes lenne.
Ja, ha már HG-1,9! Shalafi, a most gyártott 1,9-esekről mi a véleményed? A 90-es években, mikor haverommal elkezdtünk hangfalakat építgetni, volt ilyenünk. Akkor szinte etalonnak számított a hangja számunkra.[ Szerkesztve ]
-
-
k.istvan80
csendes tag
válasz shalafi66 #15516 üzenetére
A TL-ek helyes méretezését sajnos nem igazán ismerik a hangfalépítők, ezer éves megoldásokkal égtek bele a köztudatba, ezekkel lehet találkozni általában a neten (a google pl. ezeket dobja a "transmission line speaker"-re rákeresve). A legtöbb ezek közül sokkanyaros, kidolgozatlan fordulós doboz, pl. a neves "high-end" gyártók termékei között is. Ami meg ránézésre jó (pl forduló nélküli), arra azt írják hogy ki kell tömni lágy csillapítóanyagokkal, meg hogy 1/3-ra elhelyezni a hangszórót... Ezért van ez a sok tévhit a TL-ekkel kapcsolatban.
Az egyedi 100 mm-es szélessávúról, amiről korábban szó volt, lehet tudni valamit?
-
k.istvan80
csendes tag
válasz Turbina33 #15519 üzenetére
Semmi gond, megpróbálok segíteni. Tehát a kis Sony esetében a membránfelület-cső keresztmetszet aránya 3,2 lesz. Ami nem teljesen ideális, de szerintem nem is annyira vészes, szóval egy próbát megérhet. A cső hossza kb. 107 Hz-re hangol, ami a magas Qts-t nézve szintén nem gond. Nem írtad, hogy a "doboz" végei zártak vagy nyitottak-e. Ha nyitott, a felső végét zárd le, és a fedlaphoz közel, az előlapra helyezd el a hangszórót. Az alja legyen nyitott, és az egészet állítsd 10-15 cm magas lábakra. Ha ez kész, mérj egy impedanciamenetet, és a felharmonikus rezonanciák helyét kiszámolva, helyileg csillapítsd őket egy-egy kis lappal, a doboz középvonalában. Vatta és egyéb csillapítóanyag nem kell bele.
-
k.istvan80
csendes tag
válasz blattida #15521 üzenetére
Nem feltétlen lesz nagyobb, csak magasabb (toronyszerű). Ha hajtogatva van, az már nem oda hangol, ahova gondolnánk hossz alapján. Ha mélyebbre kell hangolni azonos csőhossz mellett, akkor megoldás lehet egy ML-TL.[ Szerkesztve ]
-
-
k.istvan80
csendes tag
-
k.istvan80
csendes tag
válasz Turbina33 #16708 üzenetére
Kis nosztalgia...
Nekem is volt anno 1 pár bulidobozom ilyenekkel
Oldalanként volt 2 db ilyen, meg 1-1 nagy tölcséres piezó. Visszagondolva borzalmasan szóltak, bár mivel TL-ládába tettem őket, viszonylag mélyre le tudtak menni. Kinyírni nem sikerült egyiket se, pedig voltak hajtva elég durván. Ja, kb. 50 kg volt a belőlük készült dobozok darabja, felért egy jobb fajta súlyzózással a mozgatásuk, ha valahova vittükEgyformaságukról annyit, hogy még a kosarak is különböztek, 2 db 6 csavarhelyes volt, a másik 2 meg 8 csavarhelyes (pedig egyszerre vettem mind a 4-et, egy helyről).
-
k.istvan80
csendes tag
válasz tzsolesz #16716 üzenetére
Ebben a Törökszentmiklósi Chip Elektronic-ban "nemrég" (1-2 éve ) még láttam az üvegvitrinben HG-1,9-est, meg talán valamilyen HA-10-es is volt. Ha legközelebb arra járok megnézem (talán rendelésre hoznak, vagy hoztak anno H2000 cuccokat).
-
k.istvan80
csendes tag
válasz Goose-T #17928 üzenetére
Hali!
Goose-T:
AB 1010-et (az 1011-es elődmodelljét) szedtem már szét, abban egy komplett 6 dB/okt váltó volt (1 kondi a magas előtt + 1 tekercs a mély előtt). Az alkatrészek pontos értékeire sajnos már nem emlékszem.ozzy711:
A maga kategóriájában nem olyan rossz kis doboz ez az AB1010 - 1011 ! Házimozi szatelitekhez több mint elég, magasan veri a legtöbb gyári "tejfölösdobozt" , főleg ha a hangszórókészlete bekerül egy normális fa dobozba.Op3n Dott P4502, WayteQ xTAB-70dci, AMD Athlon II X3
-
k.istvan80
csendes tag
válasz Goose-T #17932 üzenetére
Itt megtalálható az AB1011-es doboz leírása. A gyári doboz 1,6 literes, kb. ekkora effektív űrtartalmú fadobozt kell méretezni hozzá.
A hangszórókészlet:
Mélyközép
Dóm magas AB1010-hez
Papírmembrános magas AB1011-hezSzerk.:
Visszaolvasva láttam, hogy 8 Ohmos hangszórókat használnál, azok szintén megtalálhatók a H2000 kínálatában.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Akciókamerák
- Milyen TV-t vegyek?
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Mini PC
- Milyen processzort vegyek?
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Házimozi belépő szinten