Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
hegegabi80
addikt
Ok. A 2. opciónál én is sejtettem, hogy nem az igaz, ezért is kérdeztem meg. A 18-ason még azért rugózok, mert úgy nagyobb felületen tudna beáramlani a levegő, bár akkor ennél a verziónál sok menne a tápba is.
Egyébként tegnap este nyúztam egy kicsit a gépet Tomb Raiderrel RX460 vga-val és i3-4160 cpu val. Amikor 100% on volt mindkettő a max hőmérséklet 70-72 fok volt, de inkább 65 körül volt a jellemzőbb. (elúl is van most egy 12-es.)
Remélem azért még pár fokot nyerek a TY-147A-val.
Na meg rendelek kábel harisnyát is a tápra és szépen elrendezek minden vezetéket, hogy ne legyen a légáramlat útjában.
Ha meg kell, akkor még egy slim 12-est beteszek a vga-hoz a saját csatijára. Jah még azt se néztem meg, hogy most milyen is, nem volt időm meg kedvem szétszedni.[ Szerkesztve ]
-
CyberDave
tag
Használt ventit tettem be, ami korábban problémamentes volt. 1 nappal azután, hogy áttettem a gépembe, kezdett el kerregni, ahogyan az eredeti ventillátor is tette. Tehát úgy tűnik, hogy a laptop maga teszi tönkre a ventillátort....
Létezik olyan hogy rossz a feszültséget kap a ventillátor és emiatt tönkremegy (túl van hajtva pl)?
-
flymi
addikt
Üdv urak!
Alaplap 3 pin-es csatija mekkora áramerősséget visel el összesen? Max 1A?
Azért kérdezem, mert akadnak ventijeim párosával, ha esetleg sima 2-es elosztóról működtetném őket, nehogy sok legyen a deszkának. Vannak 0.10A-estől 0.66A-es példányokig minden.[ Szerkesztve ]
/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #25051 üzenetére
Ezek a hőfokok jók,annyit biztos jelent hogy nyáron kánikulában se lesz gondod.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
válasz CyberDave #25052 üzenetére
Én továbbra is arra hajlok,hogy a csere venti is hibás,nagyon ritka hogy egy aljzattal ilyen jellegű gond van gyári venti esetén.Ha biztosra akarsz menni,akkor ki kell mérni.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
Az alaplap kézikönyvében le van írva az aljzatok terhelhetősége-általában 1A,néhány újabb lapnál lehet 2A is.
2 normál venti nem szokott gondot okozni.Milyen az a 0.66A venti?Gondolom valami szerver vagy ipari venti.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
flymi
addikt
Csak leírtam milyen tartományokban mozognak a ventik, amik itthon vannak.
Egyébként a felső határnál egy elég brutál Y.S. TECH FD121238HB tanyázik, ennek 0,66A.
70mm-es Deltáknak is már 0.40A. Persze nem ezeket raknám be házventinek.Régebbi alaplapokról van szó.
Az egyiknél valóban megtaláltam a manualban, 0.35A vagy kisebb ventilátorokat ajánl a csatihoz.
A másiknak még vadászom a kézikönyvét...[ Szerkesztve ]
/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
j_szilard
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni ház venti vásárlásba.
Ház: Chieftec CH-02B-BM-OP
Lap: GIGABYTE GA-X58-USB3
Táp: Chieftec GPS-500AB-A 500WTudom régi meg minden...de milyet javasoltok?
Amit kinéztem elsőre: Arctic F12 PWM CO és a kisebbik Arctic F9 PWM CO
Válaszokat előre is köszönöm!
-
dqdb
nagyúr
válasz j_szilard #25058 üzenetére
Az alaplapodon egyetlen PWM-es csatlakozó van, a CPU_FAN, szóval PWM-es ventilátor számodra nem opció. A maradékból is csak a SYS_FAN2 szabályozható, arra 3 pines ventilátor kell. A többi 3 pines csatlakozó (SYS_FAN1, SYS_FAN3, PWR_FAN) nem szabályozható, az ezekre kötött ventilátorok maximumon fognak pörögni.
Előre és hátra válassz a téma-összefoglalóból egy ajánlott 12 cm-es, 3 pines típust, egy Y kábellel kösd rá őket a SYS_FAN2-re, és az oldalsó 92 mm-es helyeket felejtsd el a házon.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
hegegabi80
addikt
Nos tegnap este eljutottam oda megnézzem befér e a TY-147A. Nos elég húzós lesz. Ha a műanyag és a fém váz közzé akarom berakni, akkor lehet a műanyagból faragni kell egy kicsit, vagy a hdd és power ledeket kiiktatni esetleg még az egyik usb portot. A led annyira nem is érdekes, max átaplikálom a bekapcsológomb mellé. A toldással egyenlőre nem akarok foglalkozni, mert az sok idő lenne.
Vagy akkor a házon belűlre teszem a fém vázhoz, de akkor meg lehet a vetiből kell faragni, mert kb 2mm kellene.Egyébként még azt fogom kipróbálni, hogy beteszem a váz és müanyag közzé az egyuk 12-est, utána a házon belül meg a másikat pont ugyan olyan pozícióba csak kb 6-7 cm beljebb. Így ami levegőt betol az első venti úgy továbbítja a másik.
Ja a vga csatit is kipróbáltam. Tettem rá 3 és 4 pinest is. Amikor indítom a gépet, akkor felpörögnek , de utána leáll ahogy a vga-n is. Kicsit megterheltem a vga-n lévő venti beindult, de a másik nem. Lehet kicsit tovább kell terhelni és amikor magadabb hőfokot elér a vga akkor kapcsol be. Vagy lehet kell hozzá külön progi is.
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #25060 üzenetére
Msi Afterburnerrel nézted?Hátha lát 2 ventit és tudsz profilt állítani-bár nem hiszem.
-
hegegabi80
addikt
Azzal nem néztem, annyi időm nem volt. Majd esetleg hétvégén, de most annyira nem is lényeges, lehet sose fogom használni.
És a két egymás után beállított 12-es venti-s megoldáshoz mit szólsz? Sőt lehet úgy lenne a legjobb: pl az első és hátsó venti megy a sys hubra, a cpu meg a belső venti a cpu-ra. Úgy is ha játszok akkor cpu és gpu hőmérséklete emelkedik.
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #25062 üzenetére
Szerintem nem fog működni,de majd kipróbálod és kiderül.
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #25064 üzenetére
Nem fog kijönni a dupla venti előnye szerintem-találgathatunk,de a legjobb letesztelni-a hőfokok nem hazudnak.
-
tomasekbobo
csendes tag
Üdv!
Egy ITX-házban lenne egy ARCTIC Alpine M1 Active hűtőm, melyen cserélnem kellene a ventilátort. A gondom az, hogy nem az átlagos magassággal rendelkezik, hanem kb. fele akkora magas, mint az ugyancsak 80mm-es társai. A kérdésem az lenne, hogy tudnátok-e ajánlani egy halk, alacsony 80mm-es ventit? -
Grózi
Topikgazda
válasz tomasekbobo #25066 üzenetére
Ebben a vastagságban(nem magasság,ezt hívják slim ventinek) két utad van-vagy halk vagy van légszállítása,a kettő együtt nem megy.Melyik a fontosabb?
Amúgy ez a borda ha az adatlapodon lévő I3-st hűtené,akkor arra kevés lesz-legalábbis ha a halkság a cél.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
válasz tomasekbobo #25068 üzenetére
Akasa slimfan(80*80*10,8) és Noiseblocker NB BlackSilent Pro PC-P (80*80*15).Ha elfér akkor az utóbbit javasolnám,halkabb és nagyobb fordulaton van légszállítása is azért.
-
smallmer
őstag
Sziasztok,
a következő lenne a kérdésem.
Van egy phanteks számítógépházam. Bekapcsoláskor marha hangos búgó hangot ad, mintha furnának, vagy nem is tudom leírni. Ha megmozgatom a gépet vagy megütögetem akkor elhallgat. Ez ventilátorhiba lehet ugye? -
fogtunder
nagyúr
válasz smallmer #25071 üzenetére
a távolsági vajákolás helyett kicsit egyszerűbb lenne, ha te magad néznéd meg. lehúzod a ventiket és bekapcsolod a gépet, ha nem csinálja, akkor megvan, egyenként visszaudgva megtalálod, hogy melyikkel van baj. aztán ugyanez a CPU hűtővel is. ha még mindig nincs meg, akkor a táp ventije is lehet, ha csak azt ütögetve elmúlik, akkor az. ha ezek közül egyik se, akkor valami más mozgó alaktrész lesz, de ennek a valószínűsége aránylag kicsi.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
HoaryFox
őstag
Sziasztok!
Van egy Cooler Master Silencio 352-es házam, amiben 2 darab CM XtraFlo 12 cm-es ventilátor gondoskodik a ház szellőztetéséről. Az alaplapom (Asus B85M-E) valamilyen oknál fogva csak ~600 rpm-ig engedi leszabályozni a ventiket, de nekem éjszaka még így is zavaró a szélzaj.
Megoldás: cseréljem ki halkabb ventikre a jelenlegiket vagy valamilyen más módszerrel kellene szabályozni őket?
Igazából az lenne a legjobb, ha a proci hőmérsékletéhez igazodva emelné / csökkentené a fordulatszámot, de a BIOS-ban csak annyit lehet beállítani, hogy proci hőmérséklet treshold (70 °C) alatt mennyi legyen a fordulatszám %-ban (min. 60%, jelenlegi érték), valamint treshold felett (100%, alapérték, még sosem érte el, bár nem is csodálom egy Be Quiet! Pure Rock mellett ).
Előre is köszönöm a segítséget!
"A wikipedia nem tudományos lexikon, hanem egy multiplayer módú notepad." by Pikari
-
fogtunder
nagyúr
válasz HoaryFox #25075 üzenetére
az alaplapodhoz tartozó venti szabályozó szoftvert próbáltad már? vagy a speedfant? ha ott sem tudod lejjebb vinni a ventiket, akkor ennyit tud az alaplap, az én MSI-m se viszi 650 alá a Lepa bol.Quieteket sajnos. hőmérséklet függő szabályozásra amúgy az említett két progi a legjobb.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
dqdb
nagyúr
A ventilátorokat kell cserélned halkabbra, mert az XtraFlo 120 minimális fordulatszáma 600, szóval az alaplap leviszi addig, ameddig tudja. Ennél halkabb már csak akkor lehet, ha kikapcsolná a ventilátort, nem tudom, hogy a te lapod tudja-e.
A vezérlés finomhangolásához tedd fel az AiSuite 3-at, és ha ki lehet kapcsolni a ventilátort, akkor azt ott is megtalálod.
-
Grózi
Topikgazda
Alapba nem épp a leghalkabb venti és ahogy a többiek is írták,600 rpm a minimum fordulata.És a legjobb ventivezérlésre tényleg az AiSuite 3 Winfos alól-pofonegyszerűen be tudod állítani.A helyedben kezdésként letölteném,kicsi az esélye de lehet hogy ki is tudod kapcsolni vele a ventit.
-
HoaryFox
őstag
válasz fogtunder #25076 üzenetére
és (#25077) dqdb köszönöm a segítséget, AI Suite-tal sikerült beállítanom, hogy 45 °C-ig meg sem pörrenjenek a házventik, csak a proci ventije forog ~350 rpm-et, és szépen fokozatosan adja rá a kakaót! Persze, mivel 600 rpm a minimum, ezért 0-ró egyből 600-ra ugrik a venti, de akkor biztos olyat is csinálok
És most olyan csend van PH! olvasása közben
Szóval most öröm bódottá'
[ Szerkesztve ]
"A wikipedia nem tudományos lexikon, hanem egy multiplayer módú notepad." by Pikari
-
hegegabi80
addikt
Grózi még egy uccsó kédés. A TY-147 mennyivel jobb mint egy 12-es wing boost 2 vagy swif2 120p? Mert most ezek vannak a házban. Gondom statikus nyomásbab biztos jobb, az meg nekem nem ártana a ház elejében.
De ha csak egy minimálisan jobb, akkor lehet most nem is költenék rá.
Pl a WB 2 néztem az adatlapját és az adatok szerint nagyon hasonló a 12 és 14-es venti.Ja és hová érdemes tenni elől akár a12 vagy14 ventit? Házon belülre vagy a fém váz és műanyag közzé.
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #25082 üzenetére
Lényegesen nagyobb a légszállítása(~18-20 cfm a WB2-hez képest) ugyanakkora zajszint mellett+a statikus nyomása is nagyobb,de ez ugye a méretéből is adódik.
A te házad esetén én biztos,hogy kivágnám a belső sűrű rácsot amennyire lehet és közvetlen a műanyag előlap mögé tenném a ventit.Viszont ugye a rácshoz kell rögzítened,így lehet hogy merevítésre szükség lesz,mert jelentősen meggyengül a tartása és az rezonanciához vezethet.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
hegegabi80
addikt
Akkor jól sejtettem, tehát érdemes beruházni rá. Na meg nem is lehet venni sehol, csak merlinéknél, és ki tudja meddig lesz még. Bár kell hogy legyen, mert azért van Thermalright cpu hűtő is amire kell a venti.
Nos az a helyzet, hogy ott nem hogy sűrű a rács, hanem konkrétan majdnem telibe van. Én úgy gondoltam, hogy furkálok rá inkább minél nagyobb lyukakat.
De amit mondtál az se rossz ötlet. Mert akkor ha esetleg nem fér be a venti, akkor beljebb lehetne süllyeszteni a ház felé. Csak akkor tényleg kell valami merevítés. Pl. van egy elég régi házam, aminek elég vastag és erős a merevítése, max abból vágok ki. És gondolom pl alulra és felülre kellene keresztbe a merevítés.
Íme egy kép is róla.
A második képen látható, hogy a műanyag előlapon van belül egy perem, ez kb 23mm-re van a szélétől. Ha ez nem lenne, vagy mélyebb lenne, akkor sima ügy.[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #25084 üzenetére
Legrosszabb esetben,ha nem fér el a műanyag lap peremétől(és nem lehet lecsiszolni stb.) akkor belülről rögzíted a rácsra és a venti elé eső rácsrészt kivágod.A képekről nem tudom leszűrni hogy mennyit veszít a stabilitásából a ház,az majd te érzékeled-ha szükséges,akkor merevítőt kell berakni.
-
Lacesz88
tag
Üdv mindenkinek!
1 Core v1 ház hűtését szeretném megoldani.
A mini itx lapon 2db 4 pines foglalat van, egyikre rákötöm a procihűtőt, a másikra pedig a hátsó 2db azonos 80mm-es hűtőt. Ez idáig semmi galibát nem okoz.
Így az elől lévő 200 mm-es ventilátornak már nincs helye, amit úgy gondoltam hogy akkor a tápra kötnék, de akárhogy keresem nem találok sehol sem 4pinről molexre átalakítót. (még nem tartottam a házat kézben, de úgy tudom nincs a 200 mm-es ventinek molex csatlakozója?!)
A fenti linken találtam ezt az átalakítót, de akárhogy nézem azt gondolom erre csak 3 pines ventit lehet rádugni. vagy belemegy a 4 pines venti?
Van olyan átalakító, amivel a 4 pines ventilátor csatlakozót a tápra tudom kötni? Mondjuk a fenti csatlakozó fajtának egy 4 pines változata?
Köszönöm előre is a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
hegegabi80
addikt
válasz Lacesz88 #25086 üzenetére
Nekem van olyan átalakító, arra csak 3 pines ventit lehet csatlakoztatni. De szerintem ami ebben a házban van 200mm-es venti, az 3 pines és fix 800 rpm-en forog. De majd jönnek a jobban hozzáértők és megmondják.
A 120-as Alpenföhn Wing Boost 2 ventihez alapból adnak ilyen 4pin/molex átalakítót, aszem 7V és 5V.
[ Szerkesztve ]
-
hegegabi80
addikt
Egyébként meglepően elég masszív kis házikó szerintem. Például pont a Core V1 háznak is eléggé ki van vágva gyárilag a ház eleje, és nem tűnik sokkal erősebbnek. Na de majd kiderül. Nem tudom, mikor állok akkor neki a projektek, de azért majd jelzek milyen lett.
Első körben kifurkálom, és megnézem úgy milyen, és ha kell, akkor lehet nem telibe, hanem több nagyobb ablakot vágok rá, és akkor valamelyest megmarad a merevítés is.[ Szerkesztve ]
-
Lacesz88
tag
válasz hegegabi80 #25087 üzenetére
Köszönöm szépen az észrevételt, erre nem is gondoltam, mert amit teszteket néztem és próbáltam a képekből kivenni nem látszódott, hogy milyen a csatlakozója és szövegben sem említették. Egészen addig ameddig most nem találtam meg a logout-os cikket róla amiből kiderül, hogy valóban 3 pines, így jó hozzá egy ilyen egyszerűbb átalakító is!
Még egyszer köszönöm szépen a segítséget!
-
hegegabi80
addikt
Egyébként ezért nem vetettem még el a 18-as enermax megoldást, mert az csak 20mm vastag.
Nem tudom mikor lesz annyi időm, hogy kicsit kivagdossam a házat. Majd hétvégén még egyszer átnézem, hogy mik a méretek és mi fog beférni, meg mennyire erős a váz.
Esetleg ha nagyon necces, 12-ből melyiket ajánlanád előre?
Esetleg 14-es slim venti? Bár attól a sima 12-es is jobb szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Lacesz88
tag
válasz hegegabi80 #25091 üzenetére
Én egy ilyen Akasa cuccra gondoltam pl ami 20 %-ot visszavesz:
Ez egy megbízható megoldás, vagy ennek is van hátulütője?
Illetve, ha ilyenből kettőt egymás után dugnék az további 20%-al visszavenné a venti fordulatát? vagy ez már tényleg kokány megoldás és nem érdemes ilyet csinálni? nem vagyok ezekben egy nagy guru az az igazság szóval ha nagy hülyeséget írok akkor bocs
-
Grózi
Topikgazda
válasz Lacesz88 #25092 üzenetére
Mi a lapod pontos típusa?Mert a legtöbb lapon van pwr_fan aljzat,ami ugyan nem szabályozható,de ha rákötsz egy FanMate2-t akkor még tudnád szabályozni is a ventit.
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #25090 üzenetére
Egyszer mérd meg pontosan,hogy befér-e a TY-147A kívül vagy belül(oda szerintem biztos)!Ha nem akkor nézünk mást.
-
Lacesz88
tag
Egyenlőre még nincs nálam mert a többi cuccal együtt érkezik, de egy Asus B150i pro gaming/aura a lap.
Manuálját néztem én nem láttam rajta ilyen csatlakozót. a vízhűtés pumpának van egy 4 pines aljzata, de hogy arra lehet-e kötni ventilátort arra nem találtam semmilyen információt. -
dqdb
nagyúr
válasz Lacesz88 #25096 üzenetére
Az, hogy egy csatlakozót W_PUMP néven illetnek, néha azt jelenti, hogy kicsit jobban terhelhető egy átlagos csatlakozónál (egy helyett két amper), azonban sokszor ennyi különbség sincsen, csak a korábban CPU_OPT néven emlegetett csatlakozó kapott divatosabb, új nevet.
Kösd rá a ventilátort a W_PUMP csatlakozóra (az ne zavarjon, hogy 4 pines, a ventilátor pedig 3 pines). Ezután BIOS-ban a Monitor menüben a Water Pump Control értékét állítsd át DC Mode-ra. Innentől kezdve az alaplap magától fogja neked szabályozni a ventilátort a hőfok függvényében.
a másikra pedig a hátsó 2db azonos 80mm-es hűtőt
Ha ezek 3 pines hűtők, akkor az előbb említett Monitor menüben a Chassis Fan 1 Q-Fan Control értékét szintén DC Mode-ra állítsd át, ha 4 pinesek, akkor PWM Mode-ra.Ajánlott telepíteni az AiSuite 3-at, amiben a ventilátorok vezérlés profilját tudod menetközben Windows alatt is állítani, nem kell a BIOS-ba bemászni.
[ Szerkesztve ]
-
jasonka
aktív tag
Üdv !
Vettem egy Modecom Mini Cool házikót. Szépnek és jónak látom, DE:
- a hivatalos adatai szerint mind előre, mind hátra egy-egy 12 cm-es hűtőventi szerelhető.
Csakhogy : én elől 14x12 cm-t hátul 9x12 cm-t mértem (ekkora téglalap alakra van kilyuggatva a ház...)
Tudtommal csakis négyzet alakú ventilátorok léteznek - ha pedig pl. előre kisebb méretűt (12x12 cm-est) teszek fel, akkor egy kilukasztott rácsrész nyitva marad.Valamit nem jól látok / mérek / értek, vagy mi a megoldás ?
Hja kérem ! A Belváros !...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Sweet.tv - internetes TV
- Borderlands 3
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Apple asztali gépek
- MIUI / HyperOS topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- iOS alkalmazások
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- További aktív témák...
- LianLi ST120-3B white ventillátor szett (3db.) ARGB vezérlővel FEHÉR
- Noctua NF-A14 INDUSTRIALPPC-2000
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- NZXT Hue 2 RGB Lighting Kit + NZXT Aer RGB 2 140mm + NZXT Aer RGB 2 120mm
- Minőségi ARGB ventik és modding nagy választékban most szuper akciós áron!
- Be quiet! Pure Wings 140 MM es rendszerhűtők eladók!!!
- Új 6db LIAN LI UNI FAN SL-INF 120 RGB VENTILÁTOR FEKETE (UF-SLIN120-1B)
- Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Triple Pack Black FAN + Lightning Node Core bontatlan ALZA garanciális
- Cooler Master COSMOS C700M-ből kiszerelt 0 új perces ventik 4 db
- Phanteks M25-140 PWM D-RGB White 3-pack
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest