- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 6 – Néhány egyszerű tésztaétel
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- urandom0: Új kedvenc asztali környezetem, az LXQt
- sh4d0w: Tele a hócipőm
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
sz.j
nagyúr
válasz
jano_77 #41605 üzenetére
Nem tudom, hogy miért ajánljátok a "boot során" való leolvasást, mikor az ingyenes CPU-Z progival minden lényeges infót (lap, proci, memó, vga, stb) meg lehet tudni.
Például a fennlévő biost a "Mainboard" fülre kattintva......De ha az jobb nektek, hogy a bootnál "sasoltok", ám legyen .....
-
Pancsermeste
őstag
válasz
jano_77 #41577 üzenetére
Nem tudom sajnos, én még nem is hallottam ilyenről... de létező probléma, mert a NET tele van ezzel a problémával.
Microsoft fórumon se adtak semmi konkrét választ. -
Pancsermeste
őstag
válasz
jano_77 #41566 üzenetére
Hát, az nagy szívás lenne, ha az elektromos hálózattal lenne gond....
Ilyenről még nem hallottam, ám lehetséges. A táp gyanúsabb lenne, ha nem FSP-ről lenne szó... bár ezeknél is előfordulhat gyengébb minőségű alkatrész..Munkahelyen is próbáltad áramtalanítás után indítani? Mert az még kihívás szokott lenni a P35-ös lapoknak.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
jano_77 #41562 üzenetére
Igen, Save CMOS to BIOS azaz az F11 gombbal...
Picit magas a hőmérséklet, de sztem 80 fokig nem lehet gond ilyen melegben és ilyen terhelés alatt elfogadható.
Mondjuk nekem 60 fokra van beállítva a BIOS-ban a CPU hőmérséklet riasztás, és nem szólal meg normál használat (pl. játék) közben.A 3400MHz még nagyon lightos tuning... csak nem elégszel meg ennyivel!??
-
Pancsermeste
őstag
válasz
jano_77 #41555 üzenetére
Azért még ne örülj túl korán!
Újraindítva is indul a gép??Igen, a System Memory Multiplier (SPD) állításával tudod belőni a memória frekijét.
Azért írtam, hogy állítsd 2x-re, mert ezzel kizárható, hogy esetleg a magas memória órajel miatt indul újra a gép.
Az FSB-nek is azért javasoltam kezdetnek csak 220 MHz-et, hogy ez se legyen oka az újraindulásnak, mert ez egy teljesen biztos érték (ekkor a CPU órajel 220x15 lesz, azaz 3300MHz)
Ha így stabil, akkor jöhet az FSB további emelése. Sztem a 250-et is bírnia kell (250x15=3750MHz)
Ha megvan a stabil FSB, akkor ehhez kell kiválasztani a memória szorzót úgy, hogy kijöjjön a ~800MHz. Pl. 220 FSB-nél a 2X szorzó csak 440MHz-et jelent. A 4x szorzó viszont már sok lehet (880MHz) bár szerintem ezt még bírnia kell, de sokat kell vele kísérletezgetni, tesztelgetni.
A lényeg, hogy először a proci/FSB tuningot kísérletezd ki, és ha az már stabil, csak akkor tuningold a memoriát. Ez utóbbinak úgy sincs nagy jelentősége, hasznosabb a proci tuning. -
-
belaazallat
addikt
válasz
jano_77 #41545 üzenetére
Hali!
Próbáld meg ugyanazokat beállítani az alábbi módosításokkal, a PCI-E frekvenciát auton hagyod.
Valamint az MCH-nak a lehető legkisebb + feszt adni.
Ha ez sem hoz stabilitást, akkor még a lehető legkisebb feszt adni az FSB over voltage-nek.Ha van időd, türelmed, akkor egyesével próbáld ki. Mindig csak egy valamit változtass!
Sajnos ez egy türelem játék lesz.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
jano_77 #41537 üzenetére
Ha nem stabil a tuning, akkor könnyen előfordulhat, hogy újraindításkor (főleg áramtalanítás után) alap értékeken indul újra.
Szerintem vidd be megint a srácnak, de ezúttal teszteljétek is, hogy stabil-e. Ha igen, akkor pedig el kell menteni BIOS profilban a beállításokat, így legközelebb csak vissza kell tölteni. -
Pancsermeste
őstag
válasz
jano_77 #41510 üzenetére
Win7-ed van?
Sztem az természetes, ha leválasztásnál megjelennek a tárolók, lásd nálam is így van.A boot sorrendnél csak egyszer kell megadni a HDD-t.
A legelső sorban (hard disk boot priority) kell kiválasztani, hogy a HDD-k közül melyik legyen az első. -
Pancsermeste
őstag
válasz
jano_77 #41497 üzenetére
Hát ha rajta van a jumper úgy biztos nem lesz jó.
Az általad leírt beállítások mellett szintén nem lesz jó, nem csoda, ha újra indul!
Itt van egy szerintem biztosan működő beállítás:CPU Clock ratio: 15x
Fine CPU Clock ratio: +0.0
CPU Frequency: 3.00 GHz (200x15)
CPU host clock ctrl: Enabled
CPU host frequency: 220
PCI express frequency (MHz): 100
C.I.A.2: Disabled
Performance enhance: Standard
System memory multiplier (SPD): Manual
Memory frequency (MHz): 2X
DRAM timing selectable (SPD): Auto
System voltage control: Auto -
Pancsermeste
őstag
válasz
jano_77 #41497 üzenetére
Remek!
De most ugye levetted a jumpert?
Azért előbb nyomjál egy load optimized defaultot!Nos, a tuninggal kapcsolatban rossz hírem van!
Az E5800 a kategóriájának legerősebb (legmagasabb órajelű darabja 3200 MHz), amin már nem sokat lehet tovább húzni. Egy E5200-at 2500 MHz-ről lazán fel lehet húzni 3500 MHz-re. A Te procid se biztos, hogy sokkal többet tud ennél. 15-ös szorzó mellett a beállított 266 MHz FSB már közel 4GHz-et jelent! - lehet, hogy tudja ezt, de lehet csak plusz feszültséggel. Kezdetnek tehát kisebb FSB-t állíts be, mondjuk 220 MHz-et (15x220=3300MHz)
A másik gond, hogy a System memory multiplier (SPD): Auto -n van! Így a memóriák (266FSB mellett) 1064 MHz-en mennének, amit már nem bírnak.
Kezdetnek válaszd ki a legkisebb szorzót, és úgy próbáld!
Először mindig a legmagasabb FSB-t kell megkeresni amit még bír a processzor az adott szorzó mellett. Ha megvan ez az FSB érték, akkor ehhez kell választani a memória szorzót, hogy kijöjjön a ~800MHz. -
Pancsermeste
őstag
válasz
jano_77 #41490 üzenetére
Nos, hát az elképzelhető, hogy szerelned kell! De hát a számítástechnika már csak ilyen!
A lényeg, hogy legyen áramtalanítva. A jumper ott van az elem mellett. Ha hozzáférsz, akkor jó, de lehet, hogy a VGA-t ki kell szedjed.
Elem ki, majd a mellette lévő CLR_CMOS tüskékre rádugsz egy jumpert (ha nincs kéznél akkor a vinyóról is leveheted ideiglenesen, esetleg egy csavarhúzóval, vagy fém csipesszel rövidrezárod a két tüskét). Elvileg elég pár másodpercig, de ilyen szivatós hiba esetén én biztosan rajtahagynám vagy 1-5 percig. -
Pancsermeste
őstag
-
Pancsermeste
őstag
válasz
jano_77 #41480 üzenetére
Elméletben nem kellene hogy problémás legyen a két RAM együtt, de a gyakorlatban mégis sokszor okoz gondot.
Pl. nekem is volt a 2x2GB Kingston mellett 2x1GB kingmax, és látszólag minden OK volt, de időnként (kb. hetente egyszer) kifagyott a gép.
Gondolj csak arra, hogy vannak memóriák, amiket egy-egy adott alaplaphoz egyáltalán nem is ajánlanak. Nem csak azért, mert nem működik, nem indul el vele, hanem lehet hogy csak ilyen apró bosszantó fagyásokat okoz.
Természetesen lehet, hogy különböző RAM-ok tökéletesen működnek együtt, ezért is ajánlottam a memtest futtatását. Ha az nem dob hibát, akkor még lehet memória kezelési probléma, de ha hibázik, akkor tuti a RAM-okkal van gáz. -
Pancsermeste
őstag
válasz
jano_77 #41461 üzenetére
Fagyást leginkább fizikai memória probléma okoz. (persze VGA és bármi más is lehet)
Futtassál memtest-et.
Jól értem, hogy a BIOS-ban minden default-on van?
A RAM-ok hány MHz-en mennek? Crucial Ballistix-nek nem ártana beállítani a 2,0V-ot. -
sz.j
nagyúr
válasz
jano_77 #41386 üzenetére
Tulajdonképpen nincs jelentősége annak ha engedélyezve van (azaz nem kell "beletörődnöd"), mivel, mint azt már írtam, terheléskor 3,2GHz-en fog futni, és szvsz ez a lényeg.
Persze Te tudod, hogy neked mi a jó ....Amúgy próbáld ki, kapcsolj be valamit ami terheli a gépet (pl. prime) és akkor meg is győződhetsz róla.
-
sz.j
nagyúr
válasz
jano_77 #41381 üzenetére
"...Nem értem miért 2.2GHz-en indult el, mikor elvileg az 5800 alapból 3.2GHz-en kellene, hogy menjen!?"
Ha az energiatakarékosság be van kapcsolva (EIST, C1E), akkor ez terhelés nélkül természetes, mert visszaveszi a szorzót. Viszont ha leterheled a gépet, akkor már a valós értékeken fog futni a gép.
-
pmheros
őstag
válasz
jano_77 #41378 üzenetére
hővezető paszta a neve. Nem feltétlen kell Zalmann, vannak 100-200Ft -os megoldások is. Bármelyik pc szaküzletben lehet kapni ezeket. Minden esetben kell használni
Magát a csereműveletet a korábban linkelt videó jól bemutatja(nem kell hozzá angol), jobban nem tudnám én sem elmondani.
-
hülyegyerek
addikt
-
hülyegyerek
addikt
válasz
jano_77 #41376 üzenetére
Miért nem lehet önállóan cselekedni néha ???
Modern világban élünk, az internet tele van hasznos információkkal az élet minden területéről. Kis kezeddel csak be kell írni gugliba, jutúbba amit szeretnél, és lőn világosság...ugyanúgy mint mondjuk hogy "melyik a jobb cpu" Például. -
Mankó
veterán
válasz
jano_77 #41343 üzenetére
P35-DS3P-s alaplapom volt és kezdetben nem volt fent csak a Win 7 AHCI drivere és azzal is ment gond nélkül. Aztán próbálgattam, hogy melyik driverrel a jobb és arra jutottam, hogy az IRST driverrel volt a leggyorsabb tesztek alatt és a mindennapi használat során is. Az eltérés viszont minimális, szóval nyugodtan maradhat akár a Win 7-esé is.
-
válasz
jano_77 #41343 üzenetére
Ha nem lenne valami legalább alapszintű driver a Windowsban, akkor egyszerűen nem is látta volna az SSD-t a telepítő. A Windows7 szerencsére jóval több SATA vezérlőt ismer, mint az XP anno
Hogy ad-e valamit esetleg valami hivatalos driver hozzá, nem tudom (lévén nem vagyok Gigabyte tulaj), de ha van ilyen, akkor a gyártó honlapján ott szokott figyelni; lefuttatod, újraindítod a gépet, és jó eséllyel kész.
-
pmheros
őstag
-
válasz
jano_77 #41325 üzenetére
Privátban már elküldtem, de bedobom hátha valaki másnak is hasznos: rövid válaszaim a felsorolt opciókról.
-
ruti
Közösségépítő
válasz
jano_77 #41291 üzenetére
először is ollie mester cikkét ajánlom a memóriacímzés megértéséhez
másodszor: ha fentiek alapján rászántad magad a 64 bites rendszerre váltásra, és megvan a 4 GB ram,
akkor vannak lehetőségeid ezekkel jól gazdálkodni - attól függően, milyen programokat használsz (netezés-játék-vegyes-videóvágás-stb...)a konfigod (nem tudom, aktuális?) alapján nem játszol nagy gépigényes játékokkal,
ezért a 4 gigából lecsíphetsz nyugodtan:kicsi a belső háttértárad, amin a rendszer van, nincs SSD-t, tehát a memória egyes területét kellene felhasználnod virtuális szupergyors drive-ként, aminek az elérési sebessége (írás-olvasási műveletek) sokszorosa (!) a merevlemezed elérésének!
egy (alapfunkciókra) ingyenes program (pl. Dataram Ramdisk) feltelepítésével a RAM általad meghatározott méretű területét elkülönítheted, minden bootolás után egy külön meghajtóként fogod látni, amire igény szerint kihelyezhetsz gyakran elérendő adatokat, amiket amúgy csak a HDD szorgos kerregése árán tudsz elérni
pl. böngésződ ideiglenes fájljait - azaz a böngésző cache-t (jelentősen gyorsul a böngészés)
TEMP könytárat - ideiglenes fájlokkal végzett műveletek begyorsulnak, pl. prg telepítések isvirtuális memória (swap file = pagefile) is ide rakható, de erre van nálad más módszer:
mivel nincs igényed virtuális memóriára, a windowsban ezt ki lehet kapcsolnod, vagy minimalizálnod kell, és a win nem fogja létrehozni a felesleges swap file-t a vinyódon!
(ezzel 4 GB tárhelyet megspórolsz, és az oprdsz-t rákényszeríted, hogy a fizikai memóriával dolgozzon! - ha már ennyi van belőle...)na ez hosszú lett, eddigiek érthetők?
-
ruti
Közösségépítő
válasz
jano_77 #41287 üzenetére
win7x64: igen, érdemes felrakni, nem különbözik a mindennapi használata az x86-tól (32 bitestől), kezelné mind a 4 giga ramot, már ezért megéri...
ha úgy ítéled meg, hogy a memória, amit a VGA-dra elbuknál a 32 bites rendszernél (pl. 1 GB), nem fog hiányozni, akkor is tegyél fel 64 bitest, legfeljebb csinálj az újonnan megnyert részéből (nem az egészből!) ramdisk-et, és dobd ki rá pl. a böngésző cache-t vagy a TEMP-et
és máris gyorsulni fogsz -
pmheros
őstag
válasz
jano_77 #41285 üzenetére
-ahogy korábban is írták, nincs érzékelhető különbség a 800 és az 1066 -os ramok között, így a 800 -asok mellé felesleges 1066 -osokat venni.
-4gb -os DDR2 ram az a nagyon ritka kategória, vagy ha találsz is méregdrága lesz. Általában 2x2 -es kittet nézik árlistában 4gb -osnak
-javasolt 4db tök egyforma 2GB 800 -as modul vásárlása, és akkor nem fog érni semmilyen meglepetés
-4GB rendszermemória felett indokolt a 64bites oprendszer. Egyrészt mert 32 bites rendszernél az össz címezhető memória lesz 4GB (tehát a vga -d 1 gigás akkor már annyival kevesebb a használható mem.mennyiség. Vagyis már csak 3) , valamint 1 alkalmazáshoz max 2GB -ot tud rendelni 32 bites rendszer.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
jano_77 #41282 üzenetére
Nincs tapasztalatom E2200 procival, de azt hiszem nem FSB bajnok, ezért is relative magas a szorzója. Úgy saccolom, hogy talán a 300MHz FSB mehet neki, pl. 9-es szorzóval. Talán 10-es szorzót is bírhatja, vagyis 3GHz-et, de ezt a proci topikjában biztosan meg tudják mondani. Minden esetre nem a lap fog FSB limitet okozni.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
jano_77 #41279 üzenetére
Úgy van, ahogy Jorus kolléga mondja!
Gyárilag magasabb órajelű RAM-ok irreálisan drágák, így én 1066MHz-es RAM-ot ajánlanék.
Kingmax vagy Kingston bőven megfelel. 8GB-nál amúgy se nagyon tudnád húzni, de nincs is sok jelentősége a mindennapos használat során nem veszel észre különbséget (pl. 1000 vagy 1100MHz között).
Először úgyis a proci órajelet kell belőni, és az adott FSB-hez a megfelelő memória szorzót kiválasztani. Én pl. 500MHz FSB-t használok, ahhoz pedig csak a 2x memória szorzót tudom választani, így az 1066MHz-es memóriáim csak 1000MHz-en mennek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- G.SKILL Ripjaws V 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GVKB
- GIGABYTE Z390 AORUS MASTER WiFi Alaplap
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) Patriot Viper Steel 4400MHz DDR4 garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Crosshair VIII Extreme alaplap garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3049, 94% Akkumulátor
- LG 34WQ500-B - 34" IPS LED - 2560x1080 Wide FHD - 100Hz 5ms - AMD FreeSync - HDR10
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- Apple iPhone 15 128GB,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest