Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
-
LOGOUT

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link] 
⭐️ Fujifilm GFX / X Cashback promóció fut jelenleg.⭐️
Részletekért nyisd le az összefoglalót. 👇
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
"nem tudom valójában mennyi, csak tipp"
Szerintem ez tartja életben az X100VI használt piacot. Én sem voltam képben, mert feladtam.
De pár hete voltam a Fotoplusban analóg filmet venni, pont nyekeregtem egy sort, hogy még mindig ~700 ezerért pakolják fel a használt X100VI-osokat az kufárok és igazán gyárthatnának már eleget belőle. Erre eltűnt az eladó egy percre és kihozott raktárról egy feketét és egy ezüstöt 725 ezerért, megkérdezte melyiket kérem. AZONNAL átvehetők.

Leírhatatlanul dühös vagyok, hogyan történhet meg, hogy még mindig van piaca a használt példányoknak gyakorlatilag új árban. Főleg mert ez agybeteg mértékben magasan tartja a korábbi modellek árait, meg mindent, ami távolról X100-nak néz ki. Lassan az X-E2 is drágább lesz egy X-T3-nál, az X-E3 pedig már simán az.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Kb. amit leírtál, azokat látnám én is szívesen az új X-E-ben.
Esetleg még hogy kicsit az ergonómián is javítsanak, mert az X-E4 fogása pocsék külső grip nélkül. -
Nagyon negatív a hozzáállásom azt elismerem, de szerintem ezzel a géppel kár volt kijönni. Nem azért, mert képek alapján ronda, hanem azért, mert egy észrevehetetlen piaci jelenléte lesz, cserébe elveszi a gyártókapacitást azoktól a gépektől, amiket tényleg megvennének. Akkor majd egy X100 vázra másfél-két hónap helyett* 4-et kell majd várni?
*nem tudom valójában mennyi, csak tipp.
-
Milyen stádiumban van ez a gép, kint van tesztelésen béta/mérnöki minta? Várható ára? Tisztára olyan kérdéseket teszek fel, mint aki venni akar egyet.
-
hemaka
Topikgazda
Kf-en az iso 3200 olyan, hogy eszre sem veszed, hogy annyin keszult a foto. 😂
Csak nagyjabol neztem meg, de t5 es 50s, 40megapixelre kicsinyitve, ha nem pixelezel, akkor kf iso 6400 es apsc iso 400 kozott -azonos jpeg beallitasokkal - kb 0 a kulonbseg. De ha ranezel a dp tesztfotora ott is latszik, sot meg megkockaztatom ott a t5 400on meg rosszabb is. -
Ébri
senior tag
X100 túlárazott, de van hasonló (-filmszim) tudású kompakt más gyártóktól?
-
Stauffenberg
nagyúr
Vlogger kamerának már ott az X-M5, nagyon remélem az X-E5 nem akarja ezeket az igényeket is kiszolgálni majd. Az X-E4 az egyik legpofásabb street fotós/utazós gép, csak túl rövid ideig gyártották. Kapja meg az X-M5 belét, menjen mellé egy IBIS, kapja vissza a második vezérlőtárcsát és a kijelző ne oldalra hajoljon és akkor jóban is lehetünk akár.
-
válasz
kovsol
üzenetére
APSC-n pedig, ezek szerint 18.4 mm fókuszhossz. Hmm, hát érdekes választás kétségtelenül. Mondjuk ha optikailag kis torzítással összehozzák (már hogy raw-ban is kicsivel) akkor tájképezni fasza lenne, ahová még nagyobb látószög kell, 2-3 összefűzésével giga felbontású képeket lehet készíteni.
Azért még egészalakos portré esetén se lenne mindegy hová állítod az embert...
OFF: Nézegettem a Hassi X2D-t (mert mért ne nézegessem) 100 mpix, 16bit, 15FÉ dinamika, abból azért lehet dolgozni. Felteszem iso3200-on kissé más képe lehet mint egy x-trans fujinak
-
madgie
titán
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Látom-látom, de Fuji-szerető emberkeként sem látom azt a helyzetet, ahol ennyire vágynék erre a gépre, mondjuk egy Leica Q3 ellenében. Tudom, ez utóbbi drágább egy kicsit, de eltartott ujjú hipszterkedésre csak jobban illik a piros pöttyével
(és objektíven nézve is f1.7 fullframe-en, a GFX-f4 ellenében) -
Elektrosokk
veterán

Jobban tetszik mint hittem.
-
Érdekes alakú lett a GFX100RF
-
Next X-E will be for users who love rangefinder style, but don’t have a specific shooting subject in mind. For those who love daily life photography and use an X-E as snap camera. And they love style and design
Ugye nem basszák el és raknak rá flip screent tilt screen helyett?
-
XF 23mm pancake obi?
https://www.fujirumors.com/breaking-your-most-wanted-fujinon-lens-is-coming-in-2025/ -
Még nincs meg elég rég ahhoz, hogy megalapozott véleményt mondjak róla, de valóban többet vártam. Elsősorban képélesség tekintetében keveslem, nyitva elég halovány teljesítményt nyújt. Méretre ~akkora (1-2 mm-rel nagyobb, vastagabb) mint az 55-200, súlyra könnyebb szal eleve határeset, de ha jobban karcolna, meghagynám, egyelőre tesztelem még.
Kamera zajszűréssel is szórakozok, mert ott is érhető el javulás, csak találjak elfogadhatót...
Lehet veszek egy 16-55-öt, aztán valamelyiket majd eladom.
Az a legnagyobb méretű APSC 2.8 zoom a piacon, remélem rászolgál. Ja az 1st gen, arra van lóvé csak. -
madgie
titán
válasz
Atomizer
üzenetére
Nekem akkor fura korszakom volt, tele lett a hócipőm a 12 kilós szett-táskával, AF problémákkal, meg mittoménmi... besokalltam, eladtam az egész hóbelevancot és abba akartam hagyni a fotózást.
Aztán pár hét múlva vettem egy Pana G1-et meg valami manuális fixet és elkezdtem újra ugyanarra menni, csak picit más úton. -
Pimpa
tag
Mégsem jött be a Tamron? Én amikor próbáltam, akkor olyasminek éreztem vagy inkább jobbnak képélességben mint a Fuji 16-80-t. Csak annyi pénzt amennyibe kerül, annyit nem adtam volna érte (A Fuji is csak 165 ezer volt használtan). Szóval nekem 300 ezerért nem kellett. De 150-ért elgondolkoznék rajta, mert fényerősebb és jól jön az sokszor.
-
Varoz
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Napilényegeskomment volt tudom, csak zavart az oda nem illő kifejezés egy ilyen összeszedett hozzászólásban.
-
Elektrosokk
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Imádtam az A900 színeit. Nagyon szerettem..
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én az A700-at próbáltam, de az nem jött be, akkor az Olympus E-1 után a Canon EOS 40D-re váltottam... utána nemsokára jött a tengernyi Micro 4/3 gép (a Pana G1-nél váltottam MILC-re, szinte az elején), majd kisebb kitekintésekkel a Fuji.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Ismertem egy koncert fotóst, aki szintén azzal nyomult, aztán a következő gépe egy Sony A900 lett, ami az első full frame DSLR volt A-bajonetten és új életre kelt a teljes Minolta objektív sora, amit analóg AF vázakhoz gyűjtött össze.

Nagy respektem van a Sony felé, hogy mennyire megtartotta a Minoltás nomenklatúrát a mai napig, eleve az Alpha magától értetődik, ez volt a Maxxum/Dynax japán belpiacos megfelelője, de a számozásban is nagyjából követi a hagyományt.
Kezdő számjegyek szerint:
3 = Abszolút belépő szint (Sony A3000, NEX-3, mára kihalt)
5 = Hobbista gép, pár haladóbb funkcióval (A5000, NEX-5, mára kihalt)
7 = Haladó amatőr és/vagy belépő a profi (A700, NEX-7, mára az A7 család)
9 = Abszolút felső liga (A900 vagy mára az A9 család)Kakukktojásnak érződhet a mából nézve a 6-os szám, mint az APS-C 6xxx gépek elnevezése, de néhány piacon az egyébként 7-essel kezdődő gépeket 6-os számmal jelezték és ezek főleg azok voltak, amik már rendelkeztek minden funkcióval, de azért nem voltak igazán profi gépek, inkább azok olcsósítottabb változatai.
Na befejeztem az offolást.

---
#40253 Varoz: Igen.

-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Sajnos csak valami ősrégi DVD-n vannak meg azok a képek, de eskü', a második DSLR-em pont az említett Konica Minolta Dynax 7D volt
(Maxxum 7D az amerikai neve volt, felénk Dynax 7D néven futott) -
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nem tudom melyik modell volt, a Dynax-re emlékszek mint típusnévre. Nem találom a youtube-on a reklámot, viszont jó kis reklám volt. Ez is egy ötletes minolta reklám régről (érdekes, régen tök jó reklámokat csináltak). [link]
-
Varoz
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"A Maxxum 7000 lényegében nem csak az A-bajonett első fecskéje volt, de a mai Sony A7 család egyenes ági leszármazottja"
Mármint felmenője.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Atomizer
üzenetére
Igen az IBIS is Minolta találmány és a Maxxum 7D-ben jelent meg. Két évvel később a Sony megvette a Konica Minolta fotós divízióját és az első Alpha gépek még teljesen ugyanúgy néztek ki, mint a korabeli Minolták csak Sony logóval. Én is ekkoriban kezdtem DSLR-el fotózni, de én a Pentax K200D-vel nyitottam, abban is volt már IBIS. Csodálatos, hogy a Canon és Nikon mennyi ideig el tudta húzni, hogy ezt megússza, pedig már az egészen korai DSLR-ek is tudták, egyáltalán nem ennyire késői találmány.

-
Atomizer
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én akkor kezdtem a Minoltáról olvasni, mikor az első DSLR gépemet megvettem egy Sony A200 formájában. A mount-ján ott volt a fókusz motor, és e-bayen lehetett venni hozzá a Minolta objektíveket (pl. ezt), amik egy APS-C digit vázon közel sem muzsikáltak úgy, mint FF filmen, de tanulni kiválóak voltak.
Ami meglepett, hogy már ennél a váznál volt IBIS....
Illetve a vaku vezérlés (Wireless off camera flash), ami a váz beépített vakujával fény impulzuson keresztül tudott off camera rendszervakut vezérelni (erejét állítani, TTL-ként akár). Úgy tudom ezek a Minolta innovációi voltak. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Csak '89-ben születtem, szóval a reklámjára nem emlékszem.

Viszont a Maxxum és Dynax elnevezések eléggé zavarosak, mert vannak modellek amiknél ugyanazt a gépet takarja, meg mások amiknél nem. A Maxxum 7000i és a Dynax 7000i ugyanaz a gép, de a Maxxum 7000 ("i" nélkül, nekem is ez van) nem, abból sosem készült Dynax elnevezésű változat (USA-ban Maxxum 7000, Európában AF 7000, Japánban Alpha (α) 7000 volt a neve), csak később jött be a Dynax elnevezés.
Sokan tévesen Dynax 7-ként hivatkoznak rá, de az szintén egy másik gép.
Fun fact: A Minolta Japánban mindvégig megtartotta az Alpha (α) elnevezést és amikor a Sony a felvásárlásukkal belépett a fotós piacra, akkor ők ezt kiterjesztették az egész világra. A Maxxum 7000 lényegében nem csak az A-bajonett első fecskéje volt, de a mai Sony A7 család egyenes ági leszármazottja (míg a Minolta 9000-es meg az A9-nek, de abban még nem volt beépített motoros filmtovábbítás, mert a riportereknek kellett a redundancia, csak külső motorral tudott 5 fps-t, amúgy kézi húzós). Lehet a Logoutra írok egyszer egy tesztet a 7000-esről, mert elképesztően érdekes történelmi darab és szerintem baromi mókás használni.

-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Az nem az amelyik itthon Dynax 7000-ként ment? Annak emlékszek még akkoriból a tv-reklámjára, egy motorcsónak volt a reklámban vele fényképezve, csak néztem a tv előtt, hogy mik vannak.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Igen, ez lesz kb. a 30. vagy 40. vagy valahanyadik obim és kb. hármat vettem boltból. Ha az állapota jó, valóban vehető, mint írtam, vadi újjal is vígan meg lehet szívni.
Amúgy a három boltból vettel egyikkel sem voltam elégedett, sőt! Kettő tragikus volt, egy meg nem valami jó (ez volt az utóbb vett 17-70). Szal innen nézve a statisztika a használt mellett szól erősen!
-
Stauffenberg
nagyúr
Ha az objektív lencséi szép tiszták, mechanikailag finoman jár, rekesz nem ragad, csatlakozók nem korrodáltak, nincs abuzlásának nyoma (pl: szoruló szűrő menet, kotyogó bajonett), teljesen mindegy hány éves.
Én sem tudom a használtan vásárolt cuccaimról, hogy hány évesek.
Persze előny, ha ismered a típust. Van egy Minolta Maxxum 7000-es gépem, pontosabban kettő. A másodikat lényegében egy Minolta AF 50mm f/1.7 objektív vásárlásakor kaptam grátiszba, gyönyörű esztétikai állapotban van (sokkal szebb a már meglévőnél), de az AF egy kissé bizonytalan és szeret sokat huntolni. A régebb óta meglévő vázam sokkal feszesebb, pontosabb és gyorsabb, ha ezt nem tudom, csak legyintek rá, hogy ez volt a világ első belső AF motoros fényképezőgépe és 1985 messze volt, hát nyilván ennyit tudott akkor a technika, miközben nem, csak valami baja van (koszos is a mattüveg, majd szétkapom egy takarításra).
-
válasz
makosp
üzenetére
...meg hogy mennyit állt a polcon kihasználatlanul. Ez mind szép, de nem kideríthető.
Azért nem biztos hogy 10 éves cuccot rohanok megvenni, vagy legalábbis lesz alapom az alkura.
De persze egy vadiúj bolti vétel sem garancia arra, hogy majd jót kapsz. Vettem már boltban hulladék szar obit (valszeg alapból is gyenge optikai teljesítmény mellé esélyes hogy decenteres volt, f10-en volt használható). Ki volt nyalva a hátsóm, kávéztattak, stb. a Leitz-nél anno én meg persze hogy örültem... Csak amikor a képeket megláttam, akkor nem örültem. -
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Én is ezeket találtam, de tuti ami fix megkérdeztem a Fujifim Magyarországot. Kíváncsi vagyok. A hirdetett cucc S/N alapján 10 éves, a kommunikációban pedig "~kb 3 éves, de az első tulaj alig használta és az eladó se sokat".
Kiderül, hogy ez-e a nyugdíjas orvos garázsban tartott fényezgetett mercije amivel évente 2000 km-t megy, vagy bontószökevény.
-
Mr.Csizmás
titán
1st digit = Year: 1 = 2011, 2 = 2012, etc.
2nd digit/letter = Quarter:
I quarter = 1, 5, A, S, E, J, N
II quarter = 2, 6, B, T, F, K, P
III quarter = 3, 7, C, U, G, L, Q
IV quarter = 4, 8, D, W, H, M, R
Examples of determining the year and quarter of production:
Serial number 1Txxxxxx – the first position of the number – the number “1” means 2011, the second position of the number – “T” – means the 2nd quarter, accordingly the product was produced from April to June 2011.
Serial number 03xxxxxx – the first position of the number – the number “0” means 2010, the second position of the number – “3” – means the 3rd quarter, accordingly the product was produced from July to September 2010.
The production date itself is taken as the last day of the production quarter. Ie, if the camera is produced in the third quarter, the warranty period will be counted from September 30.
Also as I mentioned, if you use a good EXIF reader that shows it (such as EXIF Tool), you can find the exact date of production for a body as part of the internal serial number. It's a long number, with parts separated by spaces, but the build date is included in the form of year:month:day, e.g. 2017:04:27 (April 27, 2017).
Fujifilm Lens and Body serial number lookup by year and quarter of manufacture | FujiX-Forum -
hemaka
Topikgazda
Ha három éves, akkor elméletileg az SN 2-vel kell kezdődjön.
X100Vi amit eladtunk, mindkettő 4-el kezdődött, tehát 2024-es gyártás.
50S: [kép] 2020. 3. negyedév
100/f2: [kép] 2024, 2. negyedévElméletileg ez a metódusa, ami valid lehet:
1st digit = Year: 1 = 2011, 2 = 2012, etc.2nd digit/letter = Quarter:I quarter = 1, 5, A, S, E, J, NII quarter = 2, 6, B, T, F, K, PIII quarter = 3, 7, C, U, G, L, QIV quarter = 4, 8, D, W, H, M, R -
S/N alapján ki lehet deríteni egy ojjektív kb.gyártási évét? Lehet vennék egyet használtan, de nincs meg a számla, csak bemondásra 3 éves. Vissza lehet ezt valahol keresni?
-
Oldmobil
aktív tag
Szia, az EF-S több hátralógást enged az obin, mert az APS-C formátum miatt kisebb mögötte a tükör, így elvileg nem mindegy, hogy az adaptert az EF vagy az EF-S szabvány szerint tervezték. Mondom ezt úgy, hogy nem volt még a kezembe ilyen adapter, de EF és EF-S obi már igen.
-
hito
nagyúr
Villámkérdés: hogy a manóba lehet az, hogy Viltrox EF-FX2 adapterre nem mennek fel az EF-S obik, míg Viltrox EF-NEX IV adapterre meg igen

A fogadó oldalnak ugyanannak kéne lennie (EF).
-
Atomizer
tag
Néhány obival szeretnek össze vissza fókuszálni amikor végtelenre kellene. Nekem is csinálta a 23-as. Itt az illető másikkal teszteli, de ha a focus scale-t bekapcsolod, akkor látod amikor 3m-re fókuszál végtelen helyett. Jellemzően jó fényviszonyok között jött nekem elő, mintha rekeszelve keresné a fókuszt is, ahogy az élőképhez is behúzza. De ez csak tipp.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Életemben sem használtam még AF-C-t (oké, kipróbáltam), csak -S-t, szóval valahol máshol van a kutya elásva.
-
Stauffenberg
nagyúr
A teljes képes életlenséget okozhatja az AF is, legalábbis statikus témán néha enyhén félrefókuszál az AF-C, de az AF-S-re váltás megoldja. Az X-S10-ről most meg nem mondom, hogy az X-T3 vagy az X-T4 fókuszrendszerét örökölte-e, de X-T3-on biztosan megvan még ez a sajátosság (én mindig a témától függően kapcsolgatok AF-S és AF-C módok között).
Ez még egy régebbi AF-C algoritmus, ami igyekszik túlkompenzálni és a legkisebb kézmozdulattól is megpróbál elindulni valamerre, hogy rajta tartsa a mozgó célon a fókuszt, de visszakompenzál amint érzékeli, hogy a téma nem ment sehova. Ez az izgágaság néha enyhén életlen fotót eredményez. Hátha nálad is ez volt.
-
Egész konkrétan a relatív új 17-70-nel kéne lődözni vele, pont azzal amit nemrég vettem. El akarom dönteni, hogy maradhat-e vagy váltok 16-55-re.
2 választ is keresek: eladtam a 23/f1.4-et, mert néha teljes képes életlenséget produkált az X-S10-en. Na most hasonlóan jártam a 17-70-nel is, amivel kapcsolatban további kérdéseim is lennének.
Feltevéseim: a váz bassza el, konkrétan a stabival van adott esetben valami gebasz. Ezt kéne megerősíteni/cáfolni. Illetve azért nem vagyok hanyatt esve a 17-70 élességétől, lehet, hogy menni fog (?). És persze emiatt lehet, hogy nem is az üveget hanem a vázat kell leváltanom. Remélem nem mindkettőt... -
-
Kéne valami mini topik tali. Vagy ha valaki akinek van 40 mpix gépe pár tesztkép erejéig kisegíthetne.
-
hito
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Végigpróbáltam az összeset (MPCHC, VLC, BS, MPV, stb.), helyzet változatlan. Annyi előrelépés van viszont, hogy a beállítások babrálása után a 4k HQ 30fps videókat már szépen lejátsza. 60fps akadozik, 4k fölötti felbontasok esélytelenek. Z1 Extreme proci 780M-mel ugyanez, i7-12700h + RTX 3050Ti megold mindent, csak a 8k szaggat. Még próbálkozom, de nagy dráma már nincs, mert leginkább a 4k HQ-ban forgatok, azt meg már megoldja szerencsére.
benedekco: viszonylag friss verziókat használok, beállításokkal mindent végigpróbáltam.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem lehet, hogy a médialejátszó app a ludas?
Igaz másik platform, de nekem MacOS-en az IINA (és a vele közös motorra épülő forkok) teljesen kifekszenek a Panasonic 8-bit H264 anyagaimtól (6-7 perc alatt izzásig viszik a CPU-t), de az elvileg nehezebben meghajtható Fujifilm 10-bit H265 meg semmiféle gondot nem okoz neki. A problémás Pana anyagokat amúgy a QuickTime simán viszi gond nélkül és érti a fene.
Ha az egy Windows tablet, próbálj meg valami videovágó szoftvert (pl: Resolve) felrakni és abban lejátszani, ha ott oké, akkor nem a hardver nem tudja, hanem a szoftverrel lesz valami galiba.
-
hito
nagyúr
válasz
taranis
üzenetére
Nem szerkesztőprogramban lévő lejátszásra gondoltam, hanem mezei playbackre. MPCHC ami még leginkább elboldogul vele. A normál notim lejátsza (nekem is i7-12700H + RTX 3050Ti), most az Intel Arc tablet szenved alatta, pedig gyártói chipset specifikáció alapján lazán hoznia kéne.
-
hito
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Igen, biztos az a ludas, de nehéz megemészteni, hogy specifikációban szerepel és mégsem megy. Ezért váltsak 4:2:0-ra? Mondjuk az is igaz, hogy elvileg nem ad hozzá semmit a 4:2:2 Fujinál, úgyhogy akár válthatnék is 4:2:0-ra. Most annyit sikerült valahogy elérnem, hogy a 4K HQ 10-bit 4:2:2 mégis megy, viszont 4K 4:2:2 már akad, 8K playback meg kb. 4fps-sel dönget.
-
hito
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ehhez kapcsolódóan egy kérdés: ha az Intel oldalán ez szerepel, akkor miért diavetítés megint a HEVC 10-bit 4:2:2? Agyérgörcsöt kapok már a videók lejátszásától
Ott van feketén-fehéren, hogy decode/encode. Intel Ultra 7 155H CPU, Intel Arc 8-Cores iGPU-val
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
OK, akkor 10 sec fixre belövöm aztán kicsi játék belefér vagy zárok rekeszen vagy iso1600. 4 éjszaka lesz lehetőség, persze nem biztos hogy mindegyiken ki is megyünk. Remélem csillagfényes lesz felhő nélkül.
-
Stauffenberg
nagyúr
Sarki fénynek nem kell extrém záridő, inkább neked kell szerencse, hogy lásd és kellően intenzív legyen. A +/- 0 EV expo korrekció éjszakára nem ideális, túl akar majd kompenzálni. Szerintem menj full manuál módon.
Egy gyorsan mozgó, fényes aurorára elég 5-10 másodperc záridő, kevésbé intenzívekre meg 15-25 másodperc körül (ez nagyjából amúgy is annak a felső határa, amivel 13mm-en még csíkozás nélkül tudsz csillagot is fotózni).
-
Na, most leleplezem magam. Mivel kb. 10 éve csináltam ilyet utoljára, nem mondhatnám, hogy gyakorlott vagyok, ezért kérek tanácsot.
Éjszakai égbolt fotózás a téma.
X-S10 / viltrox 13/f1.4 állványon. Nem fűzök össze képeket, stb. sarki fényre lövök, azaz kicsi startrail még beleférhet.
Tippek:
A-mód, f1.4 expo korrekció 0, azt hadd szóljon?
S-mód, rekesz nyitva és próbálkozok hogy milyen záridő adja ki? Bulb nincs, de 15 percig be lehet állítani záridőt.
ISO-t max. 3200. Manuálfókusz előtte belövöm.
Van jobb tipp? -
Mr.Csizmás
titán
válasz
Flashback
üzenetére
[282€ eredeti formában], szóval ~20k hufot megér a másik brand
35 mm mellé kiegészítésnek venném - amikor volt a viltrox 23+56, nagyon fájt a 35 hiánya.
-
Teljesen véletlenül botlottam bele:
Tokina ATX-m 23mm F1,4 Limited Fuji X, TO1-ATXMII23F új 232€, Amazon a szállító tehát biztos nem átverés. Ennyiért jónak tünik...
Fuji 35/F2 megéri lecserélni erre? -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Zimerion
üzenetére
Az X-M5 frissebb gép és videóban is fejlettebb (már szinte overkill az árkategóriában), de őszintén szólva fotóra sokkal szívesebben venném az X-T30 II vázat és az sem fog neked ronda videót csinálni.
Ha lenne benne IBIS, már rég megvettem volna az X-M5-öt, de főleg videóra. Fotóban engem zavarna a teljesen értelmetlen filmszimulációs tárcsa (az X-T30 II-n hasznosabb tárcsa van ezen a helyen) és az oldalra kihajtható kijelző, meg amúgy hasznos az EVF is.
Ha használt is játszik, akkor már egy X-T4 is beleférhet a keretbe, na az egy igazán fincsi műszer mind fotóra, mind videóra, van már IBIS és a kezelőszervei is nagyon rendben vannak, de az EVF is tök oké. Cserébe nagyobb, nem annyira kompakt.
(Amúgy egyikkel sem fogsz mellélőni, mindegyik fantasztikus fotókat köp ki).
-
evo87
őstag
A legkardinálisabb különbség az elektronikus kereső. Ha azt sokat használod/használnád, akkor nyilván egyértelmű... de napsütésben, adott fényviszonyok között talán fotós fronton kikerülhetetlennek is mondható a kereső... persze sokan vígan élnek nélküle.
Szerintem az egyéb dolgokban nincs kulcsfontosságú differencia, hacsak nem a méret ami sorsdöntő. De az X-M5 minden tekintetben frissebb, szoftveresen is támogatás szempontjából is többre számíthat...
Ezeket kell mérlegre tenni első körben.
-
Zimerion
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnek belepni kezdokent a Fujiverzumba. Megneztem, hogy a jelenlegi keretembe melyik gepek fernenek bele es az X-M5, illetve az X-T30 II kozott filozom. Neztem roluk teszteket es osszehasonlito videokat is, de nem tudok donteni. Ti melyiket ajanlanatok jobban? Sokat szoktam utazni es szeretnek fotozgatni, szoval kulonleges igenyeim nincsenek, de lehet neha 1-1 videot is keszitenek.
Koszonom szepen elore is a segitsegeteket! -
válasz
benedekco
üzenetére
OOC-t sok esetben nem tudom úgy hangolni hogy tessen. Téma és alkalomfüggő, de ha nincs jó fény és iso1000 fölé megy, kezd nagyon nem tetszeni. Valszeg user error is lehet még benne, pedig már 10 éve van Fujim.
Ahhoz már lusta vagyok, hogy egyesével szórakozzak camera raw-ban, de sokszor megteszem mert rákényszerülök. Csak ugye a CR-ben raw-ból indulva meg nem hozom azokat a tónusokat/színeket meg úgy összességében ami az ooc jpeg-ben tud.
Új hozzászólás Aktív témák
⭐Cashback promóció.⭐
Részletekért nyisd le az összefoglalót.
A promóció időtartama:
2025. Nov. 13. - 2026. Jan. 14.
- PlayStation 5
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Tesla topik
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával hibátlan működéssel
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- Eladó ÚJ Hoco HD Wi-Fi SIM Android A10 10.1"tablet / 24 hó jótállás
- 153 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i5-13450HX, RTX 4060
- Eredeti Lenovo 90W szögleges laptop táp + kerek átalakító egyben eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el: 

(gyakran DR200-on vagyok).

.

kb biztosra vettelek, de velem van a baj, elég messze dolgozom onnan (Zsámbék).