Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
-
LOGOUT

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
💸Cashback objektívekre : 2026.04.01 - 2026.05.31.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
madgie
üzenetére
Hát igen. Mondjuk én leszoktam az auto ISO-ról (rosszul világosított) koncerteken, mert belevillog valami lámpa véletlen, és leveszi 800-ra, meg lő egy tök sötét képet
Mostanában azt szoktam, hogy blende legtágabbra, ISO 6400, és záridőt meg próbálom minél rövidebbre venni az éles képekhez.
Persze ez sem általános felhasználás, mondjuk egy családi összejövetel nyilván nem ilyen extrém azért
-
tozso76
aktív tag
Power bankot szertnék venni az X-T20 mellé. Xiaomi pb 3-at néztem ki. 20000mah USB-C. Kicsit elmarad az Anker specifikációban megadott teljesítményétől. Van valakinek tapasztalata ezzel vagy valami más power bankkal?
-
törölt tag
válasz
Teasüti
üzenetére
Ezért mondom mindig azt, hogy igazából teléket leszámítva tök mindegy az OIS, illetve elég korlátozottan tud segíteni. Ha embereket fotózol, akkor ilyen 1/60 alá nem tudsz menni záridőben úgyse, mert ők mozdulnak be, de inkább 1/100 vagy 1/125, ha pl buli vagy táncoló emberek, annyit meg simán ki lehet tartani kézből.
-
Matska
senior tag
válasz
Teasüti
üzenetére
A reciprok szabály szerint a bemozdulás elkerüléséhez ne fotózzunk lassabb záridővel, mint a használt gyújtótávolság reciproka. Pl 50mm-en ne menjünk 1/50 alá. Ezt Apsc-n még meg kell szorozni 1,5-tel. Ehhez még hozzá jön, hogy nagy felbontású szenzoroknál érdemes még egy kicsit rövidebb záridővel fotózni, mert a kisebb pixelek miatt még könnyebben bemozdul.
-
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Mi az a legkisebb shutter, amivel még nem mozdulnak be a képek kézből fotózva? OIS hiánya kicsit elrettent, mert alapból low light fotózáshoz kéne - mondjuk esküvőn a fogadás és a buli. Ott meg pont azon filóztam, hogy ami fényt nyernék vele a 2.8-hoz képest, azt gyorsabb záridőre kell költeni... ISO-n így nem nyernék szerintem semmit, hiába van +2 stop fényem, ha a 3 stoppos stabi nem játszik.
OIS esetén 1/125 kb ami még jó nekem, statikus témához 1/60 mondjuk. OIS nélkül még nem kísérleteztem, mert kellenek a képek.
Videóhoz meg a gimbal miatt nem kérdéses, de fotózni IS nélkül?

-
pethob
aktív tag
válasz
hemaka
üzenetére
Optikailag elhanyagolható a különbség az 1 és 2 verziójú Mitakon 35/0.95 között.
A 2. színkezelése valamivel jobb, de nekem még mindig béna ahhoz, hogy ne kizárólag Acros-ban használjam, és akkor meg tökmindegy.Az 1-es (nagyobb) kicsit jobban kézre áll a manuál fókuszhoz.
-
Laybee
őstag
Sziasztok! Hátha valaki tudja, hogy ha Japánban vásárolnék egy T30-t, akkor lenne benne magyar nyelv? Köszönöm!
-
taranis
addikt
-
Teasüti
nagyúr
Hallott már vki erről a Mitakon 35 f.95-ről? Jó?
-
madgie
titán
válasz
Teasüti
üzenetére
Nem, egylövéses módban, e-shutternél, bekapcsolt sports finder mode nincs semmire hatással.
Tehát, sports finder mode: e-shutternél mutatja az 1,25x cropot vonallal, körben a rendes, 1,0x crop is látszik. Le lesz vágva a kész kép. Minden egyéb shutterrel be engedi kapcsolni (a hülye
), de semmi hatása nincs a képre, nem is mutat semmit.E-shutter mellett akkor van 1,25x crop-od, a drive settingsben 10/20/30fps sorozatlövést választasz és áttekersz CH módra. De ilyenkor nem mutatja a teljes keresőképet kerettel, csak simán levágja azt.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Tehát érthetőbben: ilyenkor az elmentett képen rajta lesz a crop, de a képernyőn ennek semmi jelét nem látom? Ez király, akkor véletlenül se kell akaratlanul bekapcsolnom.
Úgy értelmeztem csak a keret nem látszik és a teljes előnézetnek crop-olnia kéne, mint videónál. Amit ugye nem csinál. -
Teasüti
nagyúr
válasz
DonRazzino
üzenetére
Nem értettem mire jó a crop. Úgy tűnik csak egy minimális utómunkát spórol meg. Értem. Köszi!
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
Royo85
üzenetére
Mindkettő (nagyon) jó választás, de inkább gondold végig neked mire kell.
Én pl. tök jól megvagyok a fixekkel, de én csak hobbifotózok, azt is ritkán, és kimondottan szeretek a géppel bíbelődni/komponálni (már amennyire sikerül
). Most tartok ott, hogy kíváncsiságból lehet kipróbálom majd a kitobit. Amúgy nekem is a 23-as volt az első "normális" obim.
Kb. egy fél hétig volt előtte egy XC 16-50 II, de több ok miatt is elég gyorsan megváltam tőle (beszámították a 23-asba).Egyébként mindkettő minőségi, a 23 kisebb, "időjárás álló", fényerős és gyors; a másik pedig picit olcsóbb, univerzálisabb és kitobihoz mérten még fényerős is. Ja és abban van stabi.
Egyik sem túl nagy. -
Royo85
tag
Mit ajánlanátok első natív Fuji lencsének?
Fujinon XF 23mm f/2 R WR (nagyon szeretem ezt a látószöget), vagy
Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS (sok jót hallottam erről a zoom obiról)? -
jlaudio
tag
válasz
Teasüti
üzenetére
Én gyakran szoktam használni, mert megspórolom vele az utólagos vágást, jól jön ha pl a fix 35mm obi van rajta és valamivel szűkebb látószöget szeretnék de a 10-24 nél is jól jön néha ha a 24 végén akarok szűkebb látószöget de nem akarom a 35 feltenni. Ráprogramoztam az Fn2 gombra igy nagyon gyorsan tudok váltani a sports finder módra.
-
madgie
titán
válasz
üzenetére
Úgy nem megy, hogy sport finder mode-ban mutatja a teljes képkivágást, meg keretben az 1,25x crop-ot. Kvázi mintha egy távmérős keresőben látnád a rögzítésen kívüli részeket is. A 20/30 fps-es sorozatlövésnél is ugyanekkora a crop, de eleve le is vágja a keresőképet, tehát nem látsz "körülötte".
-
törölt tag
válasz
DonRazzino
üzenetére
Mi az, hogy nem megy e-shutterrel?
Hogy van akkor szerinted a 30fps sorozat sports finder módban? Mert mechanikussal biztosan nem 
-
DonRazzino
senior tag
Kb. ugyanolyan AF sebességű obi azokon a vázakon, csak persze a "látószög miatt" gyorsabbnak érződik. Noha az egyik legkiválóbb obi, én még mindig nem vettem magamnak és nem cserélném el a dögunalom látószög 23 F1.4-et rá méghozzá a használhatóság miatt. Akárhányszor is volt nálam 16-os vagy rekeszeltem, mert azt kívánta meg a téma (akkor meg már ott a 10-24-em vagy a 16-55-öm), vagy ha legalább valamennyire kihasználtam a low light képességeit és nyitva használtam beltérben, akkor meg annyit kellett vágnom a képeken, hogy a végére tutti mindig a 23-as látószögéig jutottam.
Iszonyat jó obi, nyitva is penge nem, hogy ajánlott, hanem különösen ajánlott kategória, de szerintem nem a 23-as helyett.Teasüti: Én szoktam használni futókra, de csak meglehetősen ritkán, mivel sajna e-shutterrel nem kombinálható. Ez arról szól, hogy a bekeretezett frame-en kívül már látod, ahogy a sportoló, madárka, szaladgáló kutya mindjárt belép a képbe és akkor jobban "fel tudsz készülni" a komponálásra. Én megmondom őszintén arra használom, hogy "távolabbi" képeket készítsek az 50-140-em tele végén és így megspórolok egy kis vágást magamnak

-
Teasüti
nagyúr
Sports finder mód az mire jó és hogy kell használni?
Néha betévedek oda a gesztus vezérléssel, de még nem jöttem rá mit is csinál ebben a módban a kamera. Használati elég ködös volt ennél a résznél, mikor átfutottam vásárlás után. -
törölt tag
Kapásból ez a jelenet jutott eszembe.

-
Ébri
senior tag
Pl. a 18-55 sapkája helyett simán vannak jobb utángyártottak vagy más gyártótól származók, nekem már a 10-24 sapkája is ugrott le, pedig az vastag is meg minden.
(Bár belegondolva mostanában nem történt ilyen, lehet, megszoktam, hogy kell feltenni, ill. óvatosabban, lassabban teszem fel.)
-
dqdb
nagyúr
válasz
Matska
üzenetére
Objektívsapkákat rendeltem Kínából, amikor kibontottam a csomagot és sminkecsetek voltak benne, akkor seggre ültem
Újraküldettem, az elveszett, megrendeltem másik helyről trackinggel, az is elveszett, annak az újraküldése is elveszett, végül meguntam, itthon bementem egy boltba és röpke 10 hónap után lett végül mindegyik objektívemre az eredeti Fuji helyett utángyártott sapka. -
Matska
senior tag
válasz
hemaka
üzenetére
Még az is lehet, hogy így elküldik. Így hogy mást is vettél nem biztos, hogy feltűnik, ismerve mennyire körültekintőek

Tavaly Sirui alumínium állványt rendeltem Kínából, elküldték ugyan annak a karbon változatát. Majdnem seggreültem mikor kibontottam. Másnap küldtek e-mailt, hogy értékeljem az adásvételt. Megkapták az 5 csillagot, de megemlítettem, hogy kicsit lassan érkezett...
-
hemaka
Topikgazda
Tegnap egy kis bug eglobalon [kép] , megrendeltem igy, de gondolom majd irnak, hogy kuldjek meg egy kis ojrot. 😂
-
Szuper magic 16/1.4 hogy muzsikál (af) 2.gen vázakon?
Az a tervem, hogy lecserélem a 23-ast arra. Nem tom mennyire jó ötlet, nem vagyok oda a 23-ért de tudom, hogy beltéri használatra legjobb látószög embereket fotózni, azaz nem biztos ez a csere még... -
Még amikor Nikon gépem volt, vettem egy Yongnou YN465 vakut. Nagyon olcsó volt már akkor is, 60 euró környéke és most E-Bayen kb. 15-30 euróért lehett venni használtan vagy "újonnan".
Amikor Fujira váltottam, akkor vettem egy Nissin Di700A szettet és a Yungnout egy ilyen kioldóval párosítottam.
Ma néztem egy videót a YouTubeon és ott mondta a tag, hogy az összes Yungnou vaku használható Fujival, ami Nikon foglalatos.
Gyorsan rá is pattintottam az X-T3-ra, majd az X-T2-re az ezer éves Yungnout vakut és MŰKÖDIK
Ha ezt annó tudtam volna, akkor tuti nem vettem volna meg a Nissint, mert nagyon kevészer használok vakut. -
taranis
addikt
válasz
DonRazzino
üzenetére
Teljesen igazad van, mulasztás történt, de jó érzés tudni, hogy ilyenkor is van, aki beugorjon

-
DonRazzino
senior tag
válasz
Zilko87
üzenetére
taranis: Egy kicsit csalódott vagyok
, hogy még nem linkelted be, hogy A Kopasz már rég megmondta, hogy van egy kis akksi az alaplapon ami a beállításaidat tárolja. Ezt azért fel kell tölteni jópár óra alatt úgy, hogy feltöltött akksit éjszakáztatsz a gépedben. Ha ezt nem teszed meg, akkor mindig elfelejti majd, ahogy lemerül a "beállítás-akksi".Milyen kurva nagy szerencse, hogy ugyanebben a videóban elmondja, hogy a shutter mac. felépítéséből adódóan "lötyög" a gépben kikapcsolt állapotban. Két nemrég felmerült Zilko87 kérdést válaszol meg egy videóban. Ilyet csak Ő tud!

-
-
-
Teasüti
nagyúr
Ezt akartam kideríteni YT-on, de egyetlen egy videót nem találtam ahol UWA-ra raktak volna VND-t és tesztelték az égbolton. De legalább most már kívülről fújom miért is kell nekem ND szűrő.

Igaz te polárt kérdeztél, de állítólag a VND is sávosodik UWA-n.(#29821) madgie
Persze, oké. Ha nem akar az ember bokét, akkor úgy rendben is van.
-
Zilko87
aktív tag
Köszi, amint hazaértem kipróbálom.
Lenne még egy észrevétel, kb 15 perc nyomkodás után. Szóval ma kaptam kézhez, kibontottam, akksi be, bekapcs, szokásos nyelv óra idő állitás, minden fasza. Mivel pirosban volt az akku, gondoltam kicserélem egy fullosra, szóval akku ki-be majd megint kérte a beállitásokat. Utána szemet szúrt és próbálgattam, szóval ha kiveszem az akkut utána vissza rakom, sajna nem jegyzi meg és minden bekapcsolás után be kell lőni mindent.
Azt tudom, hogy ez igy hiba mert a t20-am is csinált ilyet kb egy évesen, akkor azt javitották, a belső elemet vagy kis akksit cserélték benne. Arra vagyok kiváncsi, hogy a belső elem is a kivehetőről tölt e fel, vagy annak már gyárilag jónak kellene lennie. Most benne hagytam egy akksit, ha hazaértem kiváncsi leszek mit csinál, csak jó lenne tudni, mert még cserélik egyből egy újra ha gond lenne vele. -
Zilko87
aktív tag
Akinek van T3 a kezében, meg tudná mondani, hogy obi és akku nélkül lötyög e benne vmi?
-
válasz
madgie
üzenetére
pont hétvégén használtam 10-24-et, fényképelésre, és gondolkodtam (mert napszemüvegben durván fasza volt a polárszűrt kép), hogy de jó lenne egy polár. Csakhát ekkora méretben lenne egy huszas, ÉS amit nem tudok, 10mm már elég széles ahhoz, hogy a széleken ne érvényesüljön... Hány miliig nem jelentkezik az UWA hatás polárszűrőnél?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Egy 72-es UV-t azért szeretnék rakni rá, amire rámegy a napellenző.
Amiket meg rétegelnék, azok az ND szűrők. Elvileg VND UWA-ra már nem való.
77 jó ötlet amúgy, elvileg az a legnagyobb méret ami kellhet nekem Fujinon-ból (16-55).
Egyébként durva, hogy videózásra mennyire más látószögek a jók mint fényképezésre...
Előbbinél a kit obit szinte kizárólag a széles végén használom és mennék lefelé. Utóbbinál meg éppen ellenkezőleg. Esküvőn voltam tegnap fényképezni és egy-egy kivételt leszámítva soha nem mentem le 18 mm-ig, sőt még rövid is az 55. -
Clemi
veterán
válasz
sonikon
üzenetére
Alkáli elem van a távkioldóban. De ha akkut teszek bele, annak nem is jelzi ki a töltöttségét.
A kérdés továbbra is az, hogy itthon miért nem tudom a hibát előhozni és ahol előjön, ott vajon mi történik, mi az ami megzavarhatja ilyen szinten a vázat. Ja és még ami érdekes, hogy ha ilyenkor a vázra egy vakut teszek, az működik rendesen, csak a távkioldóval nem.
-
madgie
titán
válasz
Teasüti
üzenetére
Aláraksz egy közgyűrűt, akkor bármelyikkel. Akár az olcsó 50-230-cal is, egész jó erre a célra is. Most csak ez van kéznél, ez ezzel a kombóval készült.
-
Teasüti
nagyúr
XF zoom lencsék közül van olyan telefotó, amelyikkel lehet makrózni?
-
sonikon
csendes tag
A "Mikor elkezd meghülyülni..." kezdetű mondatodról az jutott eszembe, hogy amíg a vakukban (TT350F, TT685F) Eneloop akkukat használok, addig az XproF vezérlőben kezdettől fogva 1.5V-os alkáli elemeket. Az akkuknak azért néhány tized volttal kisebb a feszültségük, és kettő esetén az már jelentősen kevesebb. Ha nem alkáli elemeket használsz benne, ez is okozhatja a jelenséget. Egyébként a Godox is ezt javasolja, és a jobb felső sarokban levő battery indikátor (sacográf
) is csak alkáli elemek esetén mutatja azt, ami a user manual-ban le van írva. [link] -
Clemi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Most próbáltam végig, közvetlenül a váz mellett lévő vakut is villantja és a másik szobában lévőt is.
Mikor elkezd meghülyülni, akkor a vázon lévő távkioldó teszt gombjára villan a vaku, csak az expo gombról indítva nem, illetve igen, de csak minden alkalommal egyszer, majd a távkioldó ki/be kapcsolás és megint egyet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- Milyen TV-t vegyek?
- Elektromos autók - motorok
- Építő/felújító topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Így viseli a Samsung az okosszemüveget
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el:
.
Mostanában azt szoktam, hogy blende legtágabbra, ISO 6400, és záridőt meg próbálom minél rövidebbre venni az éles képekhez.

Hogy van akkor szerinted a 30fps sorozat sports finder módban? Mert mechanikussal biztosan nem