-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz CsengődiGeri #56687 üzenetére
Szerintem érdemesebb visszarakni a gépbe, mint fiókban pihentetni, az az írásmennyiség meg nokedli, a 175TBW sem azt jelenti, hogy addig lehet rá írni, igaz régen voltak ilyen MLC-k, Intelnél biztosan, de még ha így lenne is, 3x annyit tudsz még írni rá, mint eddig. (igaz nem tudom, mit is jelentene pontosan a TEMP drive-ként való használat)
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz Vigneau #56685 üzenetére
Pedig a félvezető piac igen jövedelmező üzletág.
Nyomulnak is rendesen a nagy semicunductor gyártók és fejlesztenek ezerrel, persze a fő irány itt is az AI, például az nVidia AI termékeibe a HBM3E memóriachip fő szállítója az SK Hynix lett. Az oem és ipari SSD-ket fejlesztik/gyártják ezerrel, nyilván a consumer termékekkel is foglalkoznak, de ez elég marginális szereplő náluk.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
félisten
-
félisten
válasz Vigneau #56674 üzenetére
Nem feszültségkeltés, hanem valami idióta csinált egy oldalt, ahol baromságokat beszél. Már az első pontban bizonyítja, hogy fogalma sincs, mi micsoda, a 2TB-nak írt méret az valóban 1,81TiB, mert ugye a számítástechnika az tebibytes-ban látja a méretét(legalább beírhatta volna googleba, hogy '2tb to tib'). Ez kb minden egyes 2TB méretűnek eladott SSD-nél így van. Néztem még pár képkockát, de az, hogy a PCIe 4.0 NVMe SSD hot, azaz melegszik, hát az se nagy meglepetés. Az meg, hogy a gyári szintetikus teszten elért szekvenciális sebesség mekkora, az sok feltételen múlik, de főleg a hardverösszetevőkön...Kb eddig bírtam nézni, mert nem tudtam, sírjak vagy nevessek!
Sajna a YT-on bármilyen idióta bármiről csinálhat review-t.
A Platinum P41 az qrvajó SSD és ugyanígy a PC801 is!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Vigneau #56670 üzenetére
Hacsak valamilyen okból kifolyólag el nem lágyulok mégis...
Nem szabad ellágyulósan SSD-t venni! Én is legutóbbi két SSD-met úgy vettem, hogy annyit beszéltünk itt róla meg annyit olvasgattam mindenféle review-eket, hogy a végén már muszáj voltam venni! Nemrég a nemolcsó használtüzleti notimat simán odaadtam, de az SK Hynix SSD-hez ragaszkodtam, inkább úgy adtam oda, hogy két másik szintén jó NVMe-t raktam bele.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
Ez kényelmi kérdés, ha árban megéri, akkor miért ne lehetne megvenni? Az imént linkelt t72killer fórumtárs is nagyon jó áron vette eBay-en. Egy rendesen belakott és sensitíve adatokkal teli SSD-t sokan nem adnának be egy webshopba, ha megnyekken, én soha nem tenném, inkább megbízható tipusokat veszek, még ha drágábbak is, emiatt jó ideje csak az apróról veszek SSD-ket. WD-nek jó az RMA intézése, de a postaköltség annyira drága, hogy emiatt se biztos, hogy megérné a dolog. Egy megbízható márkánál/tipusnál könnyű bekalkulálni a meghibásodási esélyt és ezzel együtt dönthetsz a webshoptól kedvezőbb ár alapján. Azt most meg se említem, hogy vajon mit csinál egy webshop, ha x hibával beküldöd?
Egyszóval ha körüljárod, megbízhatónak minősíthető-e az adott SSD és van-e az aprón jó áron megbízható eladótól, akkor simán megveheted szerintem.
-
félisten
Érdekes, hogy az SN770-et is feldobja, pedig az melegedős. Vagy az a fekete "izé" rajta, az a gyártó szerint hűtőborda?
Tesztek alapján és pár napos itteni infók alapján nem melegedős az SN770, nincs is hűtőbordás kiadása egyébként. Ami jellemzően melegedős, azt kiadják bordás verzióban is.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
félisten
válasz Vigneau #56650 üzenetére
Akkor nézzek pl. Fanxiang-ot?
A vicc az, hogy az ezernyi kínai dzsunkamárkájú SSD pont annyira jó, mint bármelyik, kivéve pár gyártó termékeit, akik saját fejlesztésű/gyártású komponensekből dolgoznak. Kevés egyszerűbb IT komponens van, mint az SSD, legyártatnak egyszerű NYÁK-ot, valami műanyag házat, vesznek megmaradt NAND-ot meg controllert pár raklappal és pikkpakk összeforrasztgatják.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz t72killer #56646 üzenetére
SSD az egyik olyan alkatrésze a gépnek, amit tényleg érdemes használtpiacról megvenni. Ráadásul ennél a garancia is olyan, amit sokan elengednek, mert ha bekrepál az eszköz, nem fogják a sensitív adatokkal teleírt meghajtót beadni valahová...
-
félisten
válasz Vigneau #56647 üzenetére
Érdekelnek az egzotikus SSD-k is.
Akkor Graphics fórumtárs nyomdokaiba lépve irány az echte kínai SSD lelőhelyek, Ali meg a többi...Ez az említett Verbatim is azon a szinten lehet kb, de 24 hó garanciával simán ír duplaannyi TBW-t, mint mondjuk a Samsungoknál van. TLC NAND-ot írnak, de a PCIe 4.0 sebesség nem pont ilyen egy TLC-nél, érdemes megnézni a comparisont róluk. Szóval elég egzotikus ez is, veheted!
-
félisten
válasz t72killer #56634 üzenetére
Ha a terhelési csúcson felmegy 75 celsiusig, az se gond NVMe-nél. Külső házaknál meg egyik program felismeri/kezeli normálisan, másik nem annyira, ez a külső ház chipjétől függ jórészt. A lényeg, hogy ami kezeli, azzal egész jó a másolási érték, szerintem megérte ezt eBayről megvenni bőven.
-
félisten
válasz Vigneau #56641 üzenetére
Ha a topikban mindent elolvastál róla, akkor igen jó árban kell lennie, ha mégis ilyet veszel! Mondjuk azon kívül, hogy rohadtul melegszik meg nagyon zsákbamacska, milyen komponensekből áll éppen, más baja nem nagyon szokott lenni.
-
félisten
válasz t72killer #56624 üzenetére
Hűha, téged jól átvertek azzal, ha valóban 1863MB a mérete! Legközelebb olyat vegyél, ami legalább 1863GiB-et mutat!
Nem HDD, nem pusztítjuk lassú formázással, mert minek, ja és ha ez a terhelés csak 58 celsiusig tolja a hőfokot, akkor az inkább hűvösnek számít NVMe-k között! De ha tesztelés közben nyomkorászol rá dolgokat, akkor tényleg hamar kampeca lesz!
-
félisten
válasz tasiadam #56620 üzenetére
Bizony nem maga a technológia rossz, minap linkeltem épp az Intel/Solidigm példát, no ezek nem nokedli QLC SSD-k az tuti.
Amúgy lehet azért csúszik a PLC, mert időközben a HDD-k fejlesztése sem állt le, nehéz lesz ezeket kiszorítani az ipari szektorból. Mondjuk a streaming az tényleg olyan szegmens, ahol pont jó a QLC, valóban.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Raymond #56617 üzenetére
Szerencsére nem szálltak el az igények a 2-4TB méret fölé. Nem is hiányzik a PLC senkinek, csak néha eszembe jut, egyáltalán foglalkoznak-e vele vagy a lapkák kapacitását próbálják bővíteni inkább, a PLC bejelentése mégiscsak bő 5 éve volt.
-
félisten
Igazán nincs mit! Szerintem nem kell még kidobni, de tény, hogy ezek az újabb belépő szintűek nem az igaziak már! Nekem is volt talán Adata SP920 vagy mi volt a neve, az nagyon jó volt sokáig, de ma már nem vennék Adata-t semmi pénzért.
-
félisten
Igazán nincs mit! Okosan tetted, hogy rákérdeztél a dologra, ha valaki nem olvasgat ezekről napi szinten, hobbiból akár, az piszokul el tud veszni a rengeteg releváns infó között! (főleg, hogy rengeteg irreleváns infó is kering ezek mellett)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Vigneau #56605 üzenetére
...a jövőbeni projekthez (adattároló 4TB-s NVMe) jó lehet egy DRAM-less QLC is akár?
Persze, adatárrolónak tökéletes a QLC NAND, ha DRAMless, akkor is max az van, hogy nagy állományok másolásánál belassul, függően attól, mennyire belépő szintű maga az SSD.
Itt egy példa arra, hogy a QLC-s sem ördögtől valók!
-
félisten
válasz Vigneau #56601 üzenetére
Az a legjobb, ha nincs friss fw, de egyébként sem egyszerű a dolg, épp a nemrég említettek miatt, mondjuk kiad a Dell egy firmware-t, az tuti nem jó ötlet feltenni mondjuk egy Lenovo által kiadott SSD-re. Az SSD manager appok nem is fogják mutatni a nem alkalmazható firmware-t szerencsére, de manuálisan biztosan fel lehet erőltetni, max komoly kockázata van.
Egyébként nekem eddig minden SSD-m jól működött Linuxon, soha nem frissítettem még rajtuk fw-t. Sokan nem is látják, ha egyáltalán megadja a gyártó az infót, hogy egyáltalán mit is javítana az új fw...
-
félisten
A szintetikus tesztekben néhény érték valóban jobb a 980 Pro-nál, de azért nagyobb részben a 990 Pro a gyorsabb, de hangsúlyozottan a szintetikus tesztekben!
Mint az itteni igen sok teszt is mutatja:
Samsung SSD 990 Pro Review: Super-Fast Storage For Gamers
Használat során ezeket soha nem fogod tapasztalni, az árazás meg jellemzően így alakul, ha a kifutó modell kezd kifogyni a nagykerekből.
Szóval teljesen mindegy, melyiket veszed, de mindkettőnél első dolgod legyen, hogy csekkolod a firmware-t és ha kell, frissíted! Ez mindkettőnél fontos!
-
félisten
válasz HATÁRVIDÉK #56587 üzenetére
Csak tippelni tudok, de mivel szekvenciális írás fut végig az egész lemezen, ha jól értelmezem, így hiába van SLC cache és DRAM cache is, egyszerűen elérte a telítődöttséget és a továbbiakban periodikusan üríti ugyan a cache-t, de a folyamatos teszt/írás miatt újra és újra megtelik és belassul. Szerintem itt erről van szó, nincs baja az SSD-nek.
-
félisten
válasz Vigneau #56589 üzenetére
Egyedül a fw frissítés a kérdéses az OEM vonalon.
Igen, ez eléggé eltérő a consumer vonalhoz képest és nagyon változó gyártókként is de itt nem is várható el más, mert nincs egységes fw egy adott SSD tipushoz sem. Kb egyszerre vettük itteni fórumtárssal ugyanattól az eladótól az SK Hynix PC801-et és totál más fw volt rajtuk, de rákeresve találtam minimum féltucat friss fw-t. Ennél a tipusnál a gyári manager app nem is nagyon kéne, hogy feldobjon új fw-t, de még az sem zárható ki egyébként. De alapból az OEM-re az eszközt beszerelő gyártó készíti a fw-t. (ezt nem tudom lecsekkolni, mivel Win kéne hozzá)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Vigneau #56584 üzenetére
Az OEM SSD-k kevésbé melegszenek alapból, de az XG8 különösen jól teljesít ebben is! 80 celsiusnál kezdi levenni a teljesítményt egy teszt szerint, bár a gyártó adatlapja szerint 95 celsiusig még OK az operatív használat közbeni hőtűrése. Sok gondod nem lesz vele szerintem még nyáron se.
-
félisten
válasz Vigneau #56579 üzenetére
Ó hát nem tűnik rossznak ez az XG8-as sem! Igazán nincs mit a tippért, legalább ez is kicsit előtérbe került. Köszi a screenshotot róla.
Azzal az adattárolóval még húzhatod az időt, mert ez a Micron 5100 ECO 3.84TB is egy igen strapabíró darab, hasonlóan a Samsung PM883-hoz. És jól látod, adattárolásra tök felesleges a PCIe 4.0, persze kerülhet még az is olyan gépbe, ami kihasználja a pluszt.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz t72killer #56574 üzenetére
Az Axagon EEM2-UG2, amit linkeltem korábban, az írja:
Insert the M.2 SSD disk into this box and you can easily form a fast and compact external disk. The Box can be used with both computers and laptops, so with mobile phones and tablets with the OTG supporting function.
De az amazonos linkeden ha nem is írja, de az ott lévő képek között ezt találtam, szóval esélyes, hogy az is OTG supportos lesz!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz Silent77 #56573 üzenetére
Örülünk, ha most már Te is így vagy ezzel! Én folyamatosan így vagyok ezzel, jelenlegi SK Hynix PC801 1TB SSD-met is itt ismertem meg gyakorlatilag, nem is bírtam sokáig ellenállni neki, pár hónapja vettem is egyet a Latitude 5520-ba, bár a gépet már odaadtam, az SSD-t azt átmentettem a jelenlegi notimba!
-
félisten
válasz t72killer #56565 üzenetére
SN770 is teljesen jó lesz arra a célra, amire szánod, de középmezőnyben van, ha hamisítanak is WD-t, az tuti nem ez lesz.
Nem használok Windowst, de talán WD SSD Dashboard a saját managelő programja, azzal le tudsz csekkolni mindent. Asszem itt találod:
https://support-en.wd.com/app/products/downloads/softwaredownloads
-
félisten
válasz t72killer #56563 üzenetére
Sajna a külső SSD-nél még azt a kevés paramétert sem kapja meg a user, amit a belsőknél, de mivel már sok megbízható régi SSD gyártó is QLC NAND-ot rak a 2TB és afölötti méretű eszközeibe, esélyes hogy QLC lesz már a linkelt SanDiskben is.
Igen, ahogy írod is, a külön külső házas megoldás rugalmasabb felhasználást biztosít, plusz tudni fogod, mi van belül.
https://www.axagon.eu/hu/produkty/eem2-ug2
Nekem is egy ilyen ház van, ebben cserélgetem az NVMe SSD-ket, ha épp kiveszem valamelyiket a notikból.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz t72killer #56556 üzenetére
Sajna neked hiába javasolnám az aprót, de érdemes szétnézni NVMe SSD-k között is plusz egy aluházas Axagon külső ház, bár igazán nem lesz úgy sem olcsóbb, hacsak nem vársz valami jó Amazonos akciót, én anno onnan vettem az egyik Samsung 980-at 10eft-vel olcsóbban, mint amit itthon vettem előtte pár nappal az Alzáról. Elég korrekt az a Sandisk külső SSD, amit linkletél, nagyon nem kapsz olcsóbbat ekkora kapacitással. Ami meg jóval olcsóbb lenne, azt kerüld el erősen.
-
félisten
válasz Silent77 #56560 üzenetére
Igazán nincs mit! Most már tudod, hogy érdemes ezekre vadászni, legközelebb ilyet veszel rendszer alá is, nekem már minden családi használatú notiban is OEM NVMe SSD-k vannak, de Sata-k közül is olyanokat lehet kifogni az aprón, hogy csak pislog az ember, ugyanez NVMe téren is.
Az összes jel szerint tényleg hibás lehet az a BX500, sajna belépő szintűeknél előfordul ilyen. Laikusabb koromban én is belefutottam egy ilyenbe, no azóta nem is azt néztem, hogy jó áron legyen, de nem is volt rossz döntés, például az 1TB Samsung 860 EVO-t 4 évesen jobb áron tudtam eladni, mint a még felbontatlan NVMe 1TB Samsung 980-at.
-
félisten
válasz Silent77 #56555 üzenetére
Super! Nincs jelentősége ennek a screenshoton látható mérésnek, teljesen jó ez, amúgy is rengeteg tényezőtől függhet egy ilyen tesztelés. Amit linkeltem neked, az a mérés jóval hasznosabb, mivel ott látható egy folyamatosan végighaladó változatlan sebességérték, ami nálam eddig csak a Samsung SSD-inél volt meg. Ott is jóval alacsonyabb volt a write érték a gyári megadotthoz képest, de a terminalos parancssoros mérésnél teljesen rendben volt minden sebessége a PM883-nak.
Érdekességképpen nézd meg az ebben lévő képeket egy WD Blue 3D-ről...
Jó lesz ez, használd egészséggel jó sokáig.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz pluto1969 #56505 üzenetére
Ezek a visszajelzések fontosak valóban, amúgy nem feltétlenül romlik/változik minden tipus, de nem csak a belépő szinten voltak már érdekes változtatások, főleg az újabb, nagyobb kapacitású verzióknál. Sokszor az is számít, mikor és hol gyártották, én 2023 májusában vettem két darab Samsung 980 1TB SSD-t, egyik amazon.de, a másik itthoni Alzás vétel volt, más volt a gyártási hely és a firmware is, a NAND is újabb volt egyikben, de ez nem biztos... Itt nem számított sokat, mert épp a Samsung 980-nál nem volt fw gond se, DRAM cache alapból nincs benne. De a lényeg, hogy folyamatosan változhatnak a belső paraméterek.
Egyébként a MX500 2TB-nál is ott a megjegyzés, emiatt írtam, hogy ma már minden zsákbamacska:
Note: This product is available with different configurations - regarding memory modules and controllers. [link]
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz krypton #56497 üzenetére
A modellek változnak, de az ebben is felsorolt gyártók SSD-i jelennek meg az aprón és amit Vigneau fórumtárs is említ a hsz-ében éppen. Jellemzően a kis kapacitású SSD-k vannak inkább, de vannak azért 1-2 terás SSD-k is. Ha találsz valamit, de nem vagy biztos, hogy az jó vétel, kérdezz rá inkább itt.
-
félisten
válasz Silent77 #56494 üzenetére
Igazán nincs mit! Kb fényévek vannak e között meg a BX500 között, de tényleg. Anno én is minimális írással vettem, mondjuk ennél sokat nem számít, mennyi írás van rajta, 2,7PB a TBW-je, de ez se számít.
Igen, ez az pontosan! MZ7LH1T9HMLT, PM883 1,92TB
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Silent77 #56492 üzenetére
Esetleg? Ha ilyen most van, akkor az jelenleg is tuti vétel! Ilyenem volt pontosan, majd két évig, a Samsung 860 EVO szerveres nagytesója! A 860 EVO volt talán a legjobb Sata consumer SSD eddig a PM883 még ezen is túltesz, mivel server kiadás. Azért adtam el az enyémet, mert notebookot cseréltem és abba már nem volt berakható. Szerintem vedd meg ezt a PM883 1,92TB-ot! Van benne DRAM cache és power lost protection is, itt van a stabil futásáról teszt is.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz krypton #56489 üzenetére
Milyen teszteket érdemes futtatni milyen elvárásokkal?
Erre inkább Windowst használók válaszát várd meg, kivéve, ha Linux terminalos megoldások is jók.
Talán az SN770-et láttam ami jó ár/érték arányban.
Ezt pár napja is láttam itt javaslatként épp az ár/érték arány miatt. Tesóm is pont ilyet nézett ki, de őt lebeszéltem, a WD SN850X-et javasoltam helyette vagy a Samsung 980 Pro és társait, de mondjuk ő már PCIe 5.0 SSD-ket kérdezett tőlem. No arról is sikerült lebeszélnem. Szóvan az SN770 az teljesen jó PCIe 3.0, veheted nyugodtan.
(vagy az apróról veszel valami tuti OEM-et, én SK Hynix PC801-et raktam nemrég Dell Latitude 5520-ba, az kb a géppel együtt lesz leselejtezve)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Silent77 #56488 üzenetére
Szerintem itt az aprón érdemes nézned OEM/server Sata SSD-ket! Egyre többen veszik ezeket, Samsung, Micron, Intel/Solidigm, Kioxia, SK Hynix... mind jók és megbízhatóak. Plusz olcsóbbak is annyival a nem belépő szintű consumerektől, ami kompenzálja a garancia hiányát. Viszont ezek szinte soha nem mennek tönkre.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Silent77 #56485 üzenetére
Sajnos ha sokkal több időt szánsz rá, akkor is zsákbamacska marad a belépő szintű consumer SSD ma már. Lassan nem csak a belépő szintre igaz ez, ami azért már tényleg gáz!
MX500 van itthon 1TB, azzal nincs is gond.
Főleg ha régebbi gyártás, a maiaknál már szintén lehet zsákbamacska effektus!
Pár órát ment a gép, persze közben használtam, de nem azt a meghajtót. Ez is elég, nem?
Ezt nem lehet tudni sajna, mivel semmi infó nincs a TLC cache méretéről sem, azt is csak kitapasztalni lehet, mennyi idő múlva tér magához x méretű eszköz y méretű írás után DRAMless QLC NAND esetén. Plusz bejön még az xy ismeretlen tényező, ami az egyéb hardverek összetételéből ered... Ilyen belépő szintű QLC-t max olyan eszközbe tennék, mint a NAS, ami folyamatosan megy. (igaz NAS-ba is apróról vennék server SSD-t, ami kb nyugger koromig elketyegne, Samsung PM883, SM883 például)
Csak érdekességképpen a SM883 1,92TB értéke, ami server SSD-nél jóval megalapozottab érték, mint a consumereknél:
10.51PB (conforms TBW of 5475TB per TB capacity)
3D-NAND MLC, Samsung, 64 Layer (V-NAND v4)Consumer Sata SSD-k legnagyobb baja mostanában annyi, hogy nem frizbi alakúak!
[ Szerkesztve ]
-
-
félisten
válasz zizidor #56482 üzenetére
Igazad van, mostanában mindenféle értékeket írnak a marketingesek, de ugye pont a TBW az, amivel felesleges foglalkozni.
Ami a nagyobb gond, hogy gyakorlatilag alig írnak a gyártók releváns infókat a consumer SSD-kről.
Épp most néztem ezt, itt meg 250TBW/TB értéket adnak meg...egyre viccesebb:
https://skinflint.co.uk/western-digital-wd-blue-3d-nand-sata-ssd-2tb-wds200t2b0a-a1661239.html
De sajna ezt is írják:
This model is available with different controller and memory modules
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz ubyegon2 #56480 üzenetére
https://www.crucial.com/ssd/bx500/CT2000BX500SSD1
Sok esetben a gyártó sem írja le a NAND tipusát, ilyenkor tuti, hogy QLC-s lesz, de azért utal rá mégis, mert 2TB-ra vetített TBW értékre 720TB-ot ír, ami egyértelműen QLC NAND-ra utal, a TLC NAND consumer termékek esetén 600TBW/TB szokott lenni. QLC NAND meg 360TBW/TB. Ezen infók ismerete átlag usernek nincs meg... Viszont az SSD-s topikokban tudjuk ezeket!
no offense
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Silent77 #56479 üzenetére
Dehogy értem félre, azért is raktam smilét a sor végére és láttam az általad biggyesztett smilét is! Tudom, hogy azt hitted, TLC-s, mivel régebben a kisebb kapacitásúak azok voltak. Szóval mindenki tisztában van vele, hogy ebbe belecsúsztál sajna.
Nem akarok vele kínlódni = nem szeretném visszaküldeni, ha nem muszáj.
Ezt is értettem pontosan, de mégis azt írtam, ha nem akarsz az SSD-vel kinlódni, akkor elállsz. No offense vagyok, nem bactatni akarlak, vagy meg is hagyhatod, ha nem túl sok és nagy állományokat töltesz le és hagyod szépen nyugodtan dolgozni. Sajnos ilyenek a QLC-k DRAM cache nélkül. Náluk ez a normális működés.
Konkrétan szinte mindenhol TLC-t írnak a boltok.
Sajnos ők sem követik túlzottan a változásokat, de elég sokat látogattad már a vásárlás témájú topikokat ahhoz, hogy tudd, technikai eszköz, IT holmi vásárlásánál sosem hagyatkozunk a webshop leírására.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Silent77 #56476 üzenetére
Crucial BX500 2TB
3D-NAND QLC, Micron, 96 Layer (Generation 3)
Silicon Motion SM2259XT, 4 channelsNem vásárlás előtt kérdezel, ha itt írnak valamit, azt nem hiszed el... Kegyetlen egy SSD user vagy!
Ezt írtad: Nem akarok vele kínlódni.
Akkor egyet tehetsz, határozottan döntést hozol az elállás mellett. Ez sajna benne van a pakliban, ha nem vásárlás előtt kérdezünk.
-
félisten
válasz rasotamas #56463 üzenetére
A legtöbb külön vásárolható bordát magára az SSD-re tudod rögzíteni, így aztán tényleg csak a helyhiány lehet gond, de ez is főleg notikban.
Itt elég sok megoldást láthatsz.
Egyébként kipróbálhatod hűtőborda nélkül is, ha nem kell nagy teljesítményen járnia, lehet jó lesz a hőértéke borda nélkül is. Egy próbát mindenképpen megérhet.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz rasotamas #56460 üzenetére
Meleg!? Hát a HDS merevlemezek hőmérésére beállított opcióit tényleg nem érdemes nézni.
Samsung 970 Evo Plus esetén a képen lévő hőfokok inkább hűvösnek számítanak, ennél még a 80 celsius közeli hőfok is normálisnak mondható, nyilván nem tartósan, de terhelésre felmegy odáig is. Szóval nyugodtan használd ezekkel az értékekkel.
Javasolt a hűtóborda erre a tipusra, de akár rugalmas hőlapkával is megoldható a hűtés, ha nem szerelhető helyszűke miatt a hűtőborda.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Vigneau #56459 üzenetére
TB-onként 1GB DRAM a megszokott cache, ezért is furcsálltam a 8gigát a 2TB-os SSD-nél, amúgy teljesen elég is annyi DRAM cache mindenre.
Sajna igen ritka, hogy a termék adatlapján használható infók vannak, ezért is bosszantó, ha egy Sata és egy PCIe NVMe hőtűrési értékei ugyanazok!
Bizony, a Micron industrial SSD-k is agyonvághatatlanok, akárcsak a Samsung PM sorozat, de főleg az SM sorozat, ami még MLC-s is ráadásul! Nekem csak PM-ek voltak eddig, de azok is tökéletes igáslovak.
-
félisten
válasz Vigneau #56457 üzenetére
Igazán nincs mit! Ez a DRAM mennyiség szokatlan a WD-ben, ha viszont ebben is van, akkor ez se rossz vétel, kb ugyanazon Toshiba NAND van mindkettőben. Szóval amelyiket jobb kondíciókkal tudod megvenni, azt vedd.
Nekem eddig Toshiba néven volt XG sorozatból OEM SSD Dell notikban és kapott rendesen 3 év alatt üzleti gépként. OEM SSD-k egyébként mind jók, amiket ismertebb notebook gyártók használnak, még a majd 10 éves Dell Precision Samsung OEM Sata SSD-je is jól ketyeg, pedig az is kapott rendesen 3D rendergép korában.
-
félisten
-
félisten
válasz ricsip #56434 üzenetére
Erre nem tudok mit reagálni, mert abszolute semmi köze a témához
Biztosan igazad lehet, csak idióta laikusok gondolják, hogy egy nyílt forráskódú rendszerre írt terminalos monitorozó programot célszerűbb egy nyílt OS-en futtatni live-ból. No de mindenki azzal szívatja magát, amivel szereti.
-
félisten
válasz Bikkrom #56428 üzenetére
Magához a smart ellenőrzéshez nem feltétlenül kell másik gép, mivel pendrive-ról RAM-ba fut a live OS, de nyilván, ha azon a hardveren van valami hibás dolog, akkor az később is pofozni fogja az SSD-t! Tölts le egy Linux iso-t, írd ki Rufus-szal pendrive-ra és bootolj róla, live-ban tudsz netet adni a rendszernek és letölthetők a segédprogramok, amik kellenek, de van a live rendszeren is a Disks/Lemezek GUI-s alkalmazás, azzal is lehet teljesítménytesztet csinálni, az is visszaadja, ha az SSD a hibás!
Nem sok a 22TB 3 év alatt, de ha ennyit elfutott az SSD és nem halálozott el, akkor az azt is jelentheti, hogy nem azzal van a gond. Persze kizárni semmit nem lehet...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz ricsip #56424 üzenetére
smartctl-t nyilván nem futó Win alatt célszerű használni, hanem Linuxon, ott is egy live iso-t futtatva pendrive-ról.
Nyílt forráskódú megoldások nem Windowsra lettek kitalálva elsősorban.
Amúgy 3 év alatt 22TB írás ráment a kolléga SSD-jére és olyan retteneteset most se látni a smart-ban, CRC hibák oka nem csak az SSD lehet. Kéne annak egy teljes törlés és egy teljes tiszta smart ellenőrzés.
-
félisten
válasz pluto1969 #56357 üzenetére
Bizony, power lost protection van ebben is! Ez tényleg fényévekre van a konzumer SSD-től tartósságban, de spéci szerver webshopokban látni is az árán, mikor kapni lehet. Szóval gratula hozzá, ezzel tuti jó vásárt csináltál, kb ez a Sata SSD nonplusultra.
-
félisten
válasz pluto1969 #56353 üzenetére
Igen, 2022 novemberben adték ki a javító firmware-t ill onnantól már azzal lett kiadva. Sokaknak előjött ezidő előtt a badsectorosodás, de igazából magának az eszköznek nem volt baja. A többi modellnél jóval hamarabb előjött az új firmware, a Samsung 980-nal nem volt ilyen gond, hátha a 990 EVO-nál se lesz...
vettem Samsung SM883 MZ-7KH9600 ssd-t, ami brutális 5256 petabájtos TBW rendelkezik
Atyaég, az nagyon jó SSD, nekem a PM883 volt, az is agyonüthetetlen, de az SM883 viszont szinte tök ugyanaz, csak éppen MLC NAND-os! Ezt már bele kell írnia a usernek a végrendeletébe!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz wukodlak #56354 üzenetére
Vagy mivel nem oprendszernek lesz, lehet egyből telepíteni rá?
Először formázni/particionálni kell, majd cimkézni a meghajtót/particiót. Azt hiszem Windows alatt betűjelet kell neki adni, de ezek mikéntjét a Windowst használók leírják, 10 éve nem használok ilyen nevű OS-t.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz wukodlak #56351 üzenetére
A DRAM cache mindíg előny, igaz a HMB se rossz a Samsungnál, de mégiscsak fizikai DRAM cache a tuti. A maxközeli PCIe 4.0 mindig képes melegedésre, így ha dektopba lesz, mindenképpen célszerűbb a hűtőbordás verziót venned! Nyilván csak saját elméleti preferenciáimat tudom írni, szóval ha játszanék desktopon, így csinálnám.
Tudom sokat kérdezek, csak, ha már ennyi pénzt rászánok akkor valami tutit szeretnék.
Ne viccelj, ezért van a topik! Pont így kell ezt, még a vásárlás előtt mindent megkérdezni, sajna elég sokan gyorsan megvesznek valamit és utána jönnek ide... Szóval nyugodtan kérdezz bármit SSD ügyben.
Ja, majdnem kimaradt, a melegedés nem függ össze a DRAM cache-sel, az a gyorsaság/teljesítmény miatt van és főleg a controller tud melegedni!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz wukodlak #56349 üzenetére
A WD Black-ben van DRAM cache, Samsungban nincs, mivel ez a Samsung 980 utódja lenne quasi és visszafogottabb, részben a hűvösség miatt, gondolom. De tényleg mindkettő teljesen jó, itt össze tudod hasonlítani a részleteket is. Ahogy látom a 990 EVO is lassan egy éves kiadású, szóval ott is kijöttek vona már a gondok, ha vannak!
Nekem desktopban volt Samsung 860 EVO és Samsung 980 egymás mellett és nem éreztem különbséget OS és appok futtatásakor, game nem ment egyiken se. Igaz Windows se, így azzal nincs tapasztalatom...
-
félisten
válasz wukodlak #56346 üzenetére
Játéknál nincs jelentősége a WD Black nagyobb szekvenciális sebességének, de mivel ez régebbi kiadású, mint a 990 EVO, nincs vele gond, így elsőként a WD-t venném, utána a Samsungot. De amúgy amit jobb kondíciókkal árulnak, azt vedd a kettő közül szerintem is!
-
-
félisten
válasz azbest #56323 üzenetére
nem hiszem, hogy a protokolhoz van köz
Ahhoz nincs, de kb 10x sebességű PCIe 4.0 Sata-hoz viszonyítva azért feltételez teljesítmény különbséget is és a hőtermelés a teljesítménnyel függ össze. Gondolom mindenki látott már szakoldalakon olyan reviwe-eket, amiben hőkép is volt és bizony a jobb teljesítményű PCIe NVME SSD hőtartománya bővel 70 celsius fölött volt és nem 70-nél throttingolt.
Azt se gondolhatjuk, hogy a fw-ben 70 celsiusra programozzák a max hőtartományt.
-
félisten
- Operating : 0°C to 70°C hőfoktartomány viccet elfelejthetnétek már! Az a Sata hőtartománya, igaz majd az összes gyártó úgy hagyta NVMe PCIe 3.0-nál és még 4.0-nál is. Józan paraszti ésszel is gyanús kéne, hogy legyen.
Minap legalább már láttunk egy gyártót, aki odafigyel az idiótaságokra az adalapján, a KIOXIA XG8
Csak az alábbi részt idézem a hsz-ekből, nem mintha lenne értelme ezredjérre is leírni...
Jól látom, a vezérlő operatív hőtartománya 0 ℃ to 95 ℃ ?
Nem 70 celsius, mint a Sata SSD-knél, hanem 95! capisci?
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz pluto1969 #56275 üzenetére
Itt van példának a minap említett SK Hynix SC311, minden komponens saját fejlesztésű és saját gyártású. Ha ezekből szerelik össze és a saját controller firmware-ét ők programozzák és így tesztelik a működését, az szerinted jobb lesz, mint ha egy gyártó innen is onnan is veszi a komponenseket, összerakja és kiadja az eszközt?
SK Hynix SC311 512GB komponensei:
NAND Components: SK hynix 48-layer V3 3D TLC NAND
NAND Controller: SK hynix SH87820BB
Cache: SK hynix H9T0NNN4GOALmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
NVMe SSD - Linux mankó - smart management (align, TRIM, heat...) firmware update
Linuxos mankót se olvasgattuk még ezek szerint.
Legalább két hasznos link van pedig benne...
Open Source NVMe® SSD Management Utility – NVMe Command Line Interface (NVMe-CLI)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Armagedown #56239 üzenetére
Igazán nincs mit, mint láthatod Graphics ft képein is, valóban minőségi SSD! Plusz most már tudjuk, hogy valóban van benne DRAM cache is.
-
félisten
válasz Armagedown #56233 üzenetére
SK Hynix SC311 még ha refurb is, mégiscsak egy minőségi SSD, megjelenésekor minimum az akkori Samsung 860 EVO és a még eredeti beltartalmú WD Blue 3D szintje. Saját fejlesztésű, gyártású NAND és controller és jó eséllyel DRAM cache is van benne (512GB-tól biztosan van bennük). Ha saját gépembe kéne Sata és lehetne ezt kapni, inkább ezt választanám egy szatyornyi noname SSD helyett.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Bocs, valahogy elkallódott a hsz-be szúrt kérdésed, most látom csak! A félterás a PCIe 3.0
Drives:
Local Storage: total: 1.4 TiB used: 67.03 GiB (4.7%)
ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Toshiba model: KXG50ZNV512G NVMe 512GB
size: 476.94 GiB speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: 681B70GKKAWP
fw-rev: AADA4105 temp: 29.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/nvme1n1 vendor: SK Hynix model: HFS001TEJ9X101N
size: 953.87 GiB speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 tech: SSD
serial: AMCAN00501070AQ4R fw-rev: 51000A20 temp: 34.9 C scheme: GPTmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz Crvsh3R #56046 üzenetére
Jól gondolod, gyárilag van lefoglalva overprovisioning az 1024GB-ból. Ez már közel van a minimum ajánlott 7%-hoz, de az EXT4 fájlrendszer is tartalékol a rendszernek 2,5-5%-ot*, szóval a minimum már megvan.
*ez úgy látom, már nincs ennyi, még a régi kis kapacitású SSD-knél volt így
Külön nincs is mit beállítani, az overprovisioning egy kisvakond, nem érdekli a fájlrendszer sem, particiók sem, ahol szabad hely van, ott ő ás. A rendszerpartición is hagy azért bőven szabad helyet az ember, azt is használja. Ha nagyon biztosra mennél, hagyhatsz a meghajtón 5% particionálatlan területet.
-
félisten
válasz UberMutant #56045 üzenetére
Az volt a kivétel akkor! Amúgy tényleg nem nagyon hullottak a régi konzumer Intelek, az Intel 520 is még MLC NAND-os volt. Az industrial kategória meg agyonvághatatlan.
-
félisten
válasz Crvsh3R #56038 üzenetére
Ha nem tudnám, hogy Intelt rendeltél, akkor is ráismertem volna a ház alsó része alapján!
Ez ilyen az Intelnél ezer éve, a 10 éve vett dobozos Intel 520 alja is tiszta öntvény volt nem túl szépen lesorjázva. A lényeg az, ami belül van.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
Néha nem tudom én sem, hogy kinek higgyek a fórumon hardver témában.
Senkinek nem érdemes hinni, kivéve persze, ha már ismered jól a munkásságát! Viszont jó ajánlások, tippek vannak, amik alapján kicsit utánaolvasva azért egész jól kialakítja a user az álláspontját.
Plusz vannak sokan, akik márkához ragaszkodnak, nyilván ők így fognak javasolni is eszközöket. Tény, hogy mindig a PH topikokból indulva vettem jó hardvereket ezidáig.
-
-
félisten
válasz Crvsh3R #56007 üzenetére
Konkrétan azt nem tudom (mivel sosem volt még szerver SSD-m), hogy a titkosítás az egy opcionális dolog vagy kötelezően, kikapcsolhatatlanul működik
Értelek már így! Semmi titkosítási dologgal nem kell foglalkoznod, a beszereléstől kezdve telepítésig és használatig minden ugyanaz, mint egy normál konzumer SSD-nél, Samsung Datacenter PM883 1,92TB SSD-t használtam sokáig HP Elitebookba, minden ugyanaz, mint az előtte benne lévő Samsung 860 EVO-val. Amúgy a 860 EVO is ugyanúgy alkalmas AES 256 titkosításra. Szóval vedd úgy, mintha ez nem is lenne!
Örülök, ha segíthettünk! Nem fogsz csalódni a Solidigm/Intel SSD-ben, használd egészséggel!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Azért az megvan, hogy rendszer futtatásnál a szekvenciális másolási sebesség nem számít sokat, az access time annál inkább!
Amúgy amikor a Dell Latitude 5520-ban a PCIe 3.0 SSD-n lévő Linux Mint fut a PCIe 4.0 SK Hynix helyett, semmi különbséget nem érzek a kettő között.
Ha drága a Samsung, akkor maradj a WD SN580-nál.
-
félisten
És erről futna oprendszer is, meg adat is ezen lenne.
OS alá inkább TLC NAND-os SSD-t vennék. Az említett Samsung 980-ból anno vettem kettőt is, az mindenesnek tökéletes és nem melegedős, a rendszernek jó a HMB a DRAM cache helyett. Vagy vadászol az aprón SK Hynix PC801-et. Nemrég egy ilyet csíptem meg 24eft-ért notebookba, még DRAM cache is van benne. De bármelyik SK Hynix OEM NVMe jó.
-
félisten
Micron 176 Layer QLC NAND van benne, ennek emiatt kevés a TBW-je (220TB per TB capacity), mint általában a konzumer QLC NAND-oknak. De amúgy jó ez, tárolásra tökéletes. A P3 Plusban is ugyanez a NAND van, csak az PCIe 4.0.
Amúgy ne a TBW-t nézd egy SSD-nél. Általános használatra én se a QLC-sek közül választanák. Mondjuk Samsung 980 kicsit drágább...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
félisten
válasz Crvsh3R #55981 üzenetére
Itthoni Lenovo ThinkCentre M720q Tiny kiszolgálómba keresek 2,5"-os SATA3-as meghajtót Plex transcode cache és letöltések tárolására.
Ez nagyon nem az a helyzet, amikor egy AES 256 hardveres titkosítás felmerülhet. Plusz amíg a usernek kínai a téma, addig nagyon nem kéne próbálgatni, itt rontani egyetlen alkalommal tudsz, ráadásul felesleges hardverterhelés. A CPU is ismeri az opciót, így egy bonyolúltabb BIOS/EFI beállításánál ha nem látod magabiztosan, mi fog történni...
Az említett szerverSSD-k kérdése meg nem is kérdés, egyiket se emlegetném együtt egy konzumer SSD-vel, az Aprón pár bejáratott megbízható eladónál kaphatók ezek, nyugodtan vehetők, ezek meghibásodása csodaszámba megy. Micron, Samsung, SK Hynix, Intel/Solidigm industrial/server osztályú SSD-ket bármikor vennék...(igazából jó ideje csak ilyeneket ill OEM SSD-ket használok) Vannak, akiknek az a valódi garancia, ha ezen gyártók industrial termékeiről van szó.
TBW értéknek sincs sok jelentősége, de ha számítana, nem véletlenül 5520,8TB / TB capacity a Solidigm D3-S4520 960GB, míg a WD RED 600TB / TB capacity.
-
félisten
Persze, hogy nem, de nem is erre utaltam én se a kérdésemmel!
Azt hittem próbáltad a programmal, de az nem hozott fel újabb fw-t és emiatt folyamodtál ehhez az igazán egyszerű barkácsolós módszerhez.
Annak örülök, ha vannak alternatív módszerek a fw frissítésre Linux alatt is.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz ricsip #55907 üzenetére
Biztos valami ilyesmi van a hátterében, de igazad lehet, a F/C keveredés van itt is...nálam eleve kevesebb sor van felül, simán lehet fordítási anomália, mivel ez a Disks program is átvett program a Linux Mint-nél, amit kolléga használ. NVMe-nél legalább nem akarja kiírni a hőfokokat...
De ezeknél a régebbi Sata modelleknél tényleg felesleges hőfokot nézni, anno az Intel 520-nak nem is volt hődiódája, pedig első SSD-m volt, nagyon meg akartam nézni, mennyire melegszik.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Petya XT #55905 üzenetére
Hát ez tényleg érdekes, de a 87 celsius nyilván nem érvényes érték. A másik részen lév 25 inkább meg az élettartam alatti max 54 celsius. Hőértékkel nem is érdemes foglalkoznod, a
231 SSD_Life_Left
itt is 87% használtságot ír 75,5TB írással. Nincs ezzel semmi gond, semmi új nem derült ki, jól bírja a strapát.Használd külsőként, amíg nem csinál fura dolgokat.
-
félisten
-
félisten
válasz Petya XT #55887 üzenetére
Helló!
87 celsius? Az azért Sata-nál elég durva hőfok, lehet nem is baj, hogy nyugdíjaztad. Külső meghajtóként el lehet még jó ideig, nem kap folyamatos terhelést, de ebben a korban már lehet pont az nem fog tetszeni neki. Gyakorlatilag ez már tényleg megszolgálta, amit meg lehetett. Ha csinálsz smartctl kimenetet, mindenképp oszd meg itt velünk, már nem sok mindenkinek van ilyen kis kapacitású TBW túlfutott SSD-je. Azért ez szép teljesítmény tőle! Jó biztosan nem volt neki TRIM nélkül, fene tudja a régieknél mennyire hatékony volt a garbage collector...de ettől is max belassulhat nagyon, más baja nem lett volna.
smartctl nem tuti, hogy működni fog külső házban.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Petya XT #55881 üzenetére
Ha ez egy SUV400S37/120G SSD, akkor a benne lévő NAND TBW of 416.7TB per TB capacity-val rendelkezik, azaz 50TBW értéket adott meg a gyártó, a HDS is számol valamit nyilván, de mivel nem SSD-re optimalizált szoftver, így téve. Azt már bőven túl is írtad, szóval jól bírja. Ezek a Marvell 88SS1074 se rosszak annyira, mint amik a Kingston A400-ban vannak, de lehet jó régi gyártásból van a tiéd, ezért bírja ennyire.
Viszont ilyenkor már benne van a pakliban az is, hogy egyszer megunja...
Nyilván Linux alatt kéne megnézned, hogy a smartctl mit ír.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Bikkrom #55866 üzenetére
# SSD bad sector
Különösebben nem érdemes aggódni, olvasd el ezt a hsz-t és a benne lévő írást, hogy mik okozhatnak SSD-n bad sectort.Ilyen visszajelzések vannak fw frissítés után.
...179 nap működési idő körüli SSD-n a (mostmár) 9 badsector, 95% kondíció normális vagy nagyon gáz?
Tök mindegy a működési idő, a ráírt adattól függ ez az adat, az meg nálad arányosnak tűnik szóval az is teljesen normális.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz Pityu. #55800 üzenetére
Igen, ezek az üzemi hőfoktartományok, nyilván a controller az, ami igazán melegszik, ennek ezért is magasabb a használat közbeni hőfoktartománya, max 95 celsius. A NAND-nál ez max 85 celsius. Ezek már hihető, korrekt meghatározások.
Már régóta hiányolom, hogy normálisan adják meg ezeket a hőértékeket, mert anno megadtak a Sata SSD-nek egy 0 ℃ to 70 ℃ tartományt, de anno még ezek nem is nagyon melegedtek! Első SSD-m Intel 520 120GB volt, azon még hőérzékelők sem voltak. De azóta jöttek az NVMe SSD-k, amik teljesítménye már jóval több, mint 10x-e volt a régi Sata-nak, de a gyártók termékadatlapján még mindig ott díszeleg a 0 ℃ to 70 ℃ operatív hőtartomány! Enyhén nevetséges ez így, ennek ellenére alig látok gyártót, aki már értelmesebb hőtartományokat ad meg.
Ebben a hsz-ben is látszik, hogy itt sem 70 celsius a küszöbérték a
smartctl
szerint. Ez a nem melegedős Samsung 980 egyébként, de szerintem a gyártó itt is max 70 celsiust adott meg. (lehet %-ot kapnak ezek a gyártók a hűtőbordagyártóktól)[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Media Player Classic és Home Cinema (MPC-HC)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi belépő szinten
- Delta Force (2024)
- Redmi Note 11 és 11S - biztos alapra jobb építeni
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux Mint
- Kutya topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest