Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Szólánc.
- Megérkezett a Android 15 és a HyperOS 2-! (EEA Stable ROM)
- Digitális Állampolgárság Program
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz llacee #30899 üzenetére
Hálózaton azért lassabb, mert maga a hálózat sebessége a szűk keresztmetszet, még ha gigabites LAN-ról is nyomod, annak is a maximuma 125 MB/sec-nél van, de legtöbbször még azt sem éri el, közben meg az SSD tudna többet is, csak várakozgat, meg unatkozgat az idő nagy részében. Ha nálad mégis megy 200 megát, az akkor valami nagyon profi hálózat lehet, örülni kellene neki. Nyilván SSD sebességét tesztelni a memória való, mert az van olyan gyors, hogy nem lesz a sebessége limitáló tényező, és engedi az SSD-t kifutni.
-
dugo_
veterán
válasz llacee #30895 üzenetére
Hozza a gyári értéket a spec alapján:
https://www.kingston.com/us/ssd/consumer/sv300s3_discoEnnél volt, hogy szinkron nandról stikában átálltak a lassabb aszinkronra, lehet te épp akkor vetted, a korai szériák teljesítményére alapozva:
https://www.gamersnexus.net/guides/1360-kingston-v300-asynchronous-vs-synchronous-benchmark/Page-2
[ Szerkesztve ]
-
llacee
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy 240GB/80GB(foglaltság) mellett Win10x64 Asus Z87M-Plus alaplappal nem lassú pettyet a sebesség?
Gyárilag 450/450-re emlékszem...
Kingston SV300s3 240GB -
negoro
csendes tag
-
törölt tag
-
Frawly
veterán
válasz #93794560 #30879 üzenetére
Ördögöd van, mert sikerült a rossz topikba írni. Az igaz, hogy tágabb értelemben az SSD-k közé sorolják az memóriakártyákat, pendrive-okat is, mivel nincs bennük mozgó alkatrész (mint a HDD, FDD, ODD esetén, ergo ezért nevezik solid state-nek), de ez a topik a szűkebb értelmű SSD-knek lett létrehozva. Az MMC meghajtók nem támogatják a SMART-ot. Pedig nagyon hasznos lenne, hogy ilyen tárolóknál is le lehetne kérdezni a meghajtó állapotát és elhasználódottságát. Igazából ilyen SD, MMC, stb. csodákkal nem nagyon tudsz mit csinálni, ha belassul, elkezd adatot felejteni, írásvédetté válik, nem tudod formázni, dobja a szektorhibákat, fájlrendszerhibákat, akkor csak a kukába tudod kidobni.
-
King Unique
titán
válasz RockFonok #30875 üzenetére
Ez modern Windows 10, annál SSD-k esetében a meghajtók optimalizálása ≠ a töredezettségmentesítéssel! De erről már ebben a topikban is volt szó (példa). Tehát teljesen normális, ha időként lefut SSD-nél az optimalizálás, sőt akár manuálisan is le lehet futtatni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Doky586 #30882 üzenetére
Azt tudom, mi az eMMC, csak azt gondoltam, hogy ha rendszermeghajtóként használják, valamilyen SMART értéket mér.
Ami pedig a teljesítményét illeti, nem olyan gagyi. Egy sima 5400-as HDD-t elvert a tesztben. A kép is le van mentve valahová, fejből most nem tudom az értékeket. A gèp is teljesen simán működik, nem áll meg gondolkodni. Egy SSD-vel nyilván gyorsabb lenne, de èn szándékosan vettem ilyen gépet, mert csak irodai szoftvereket futtatok rajta, és a netet használom. -
dugo_
veterán
válasz #93794560 #30879 üzenetére
A Sandisk sajátja se látja? Ha ennyire OEM, akkor a gép gyártójánál kell nézelődni, ha ő nem írt hozzá supportot, akkor ennyi, más sem fog tudni.
-
törölt tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy melyik topikba írjam a kérdésemet, ez tűnt a legközelebb állónak a kérdésemhez.
Van egy kis gépem, amiben egy Sandisk DF4064-es eMMC van rendszermeghajtóként. Mivel OEM eszköz, ezért semmilyen szoftverrel nem tudtam lekérdezni a S.M.A.R.T. értékeket. Van rá valamilyen lehetőség, vagy szoftver, hogy megtudjam, vagy ez a cucc hardveresen egyáltalán nem közli, és így reménytelen a dolog?
Előre is köszi!
Bocs, ha rossz helyre írtam!
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Win8-tól felfelé már biztosan nem töredezettségmentesíti, hanem optimalizálja a meghajtót, szerintem az egész partíción végigküldi a TRIM-et, és megtrimmeli azokat a cellákat, amelyek már törölt fájlokhoz tartoznak és még trimmeletlenek. Ezt a sebességéből is látod, mert végez vele pár másodperc alatt. Elvileg már a Win7 is így tesz, majd kipróbálom, ha lesz vele újra dolgom SSD-s gépen.
Egyébként elméletileg ha egy nagyon régi programmal sikerrel le is futtatnál hagyományos 3rd party defragot, akkor is lefutna úgy, hogy az SSD-nek nem lenne semmi baja, csak kapna egy nagy adag felesleges felületátírást az egész partíción, ami nem hozna semmilyen gyorsulást, csak elpocsékolt írás lenne, de meg se kottyanna neki.
-
nagyúr
Semmi baja nem lesz neki. Meg sem csinálja ssd-n. Nem kell ennyire parázni tőle...
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
RockFonok
tag
Sziasztok!
Hamarosan el fog romlani szerintetek az új SSD-m?
Tegnap a töredezettségmentesítésnél rá nyomtam az optimalizás-ra akkor baj lesz hamarosan? de gyorsan le állítottam.
Windows 10-t használok.
Ma ez fogadott:
[link]Előre is köszönöm a segítséget.
[ Szerkesztve ]
-
t420s
aktív tag
válasz Emperor_ #30873 üzenetére
na megvan az ok..... röhej....
a log szerint az ssd manager a device 2-ről kér állapotot és az nem ad....
mi a device 2? A device 1 az ssd maga, a dev2 pedig a most beszerelt sima mágneses hdd...
és arról kér ssd specifikus adatokat naná hogy nem kap és erre vár X ideig....de hogy nem ismeri fel hogy adott hdd még csak nem is kingston gyártmány.... és van rpm értéke pl...
pfff....[ Szerkesztve ]
-
t420s
aktív tag
Üdv!
Kingston SSD manager percek alatt jelenít csak állapotot eddig 1 mp alatt jelentett? Ez rosszat jelent az ssd állapotára nézve?
Tehát Kingston SSD és telepítve a Kingston SSD manager (amolyan HDS Sentinel féle app). Ha elindítottam eddig azonnal 1-2 mp alatt már mutatta is az állapotot (minden oké minden zöld).
Most ha elindítom, akkor scanning in progress és percek múlva jeleníti meg az állapotot.
De továbbra is minden oké minden zöld.
HD Sentinelben dettó 100/100...AKkor ez az egész jelent valami rosszat az ssd-re nézve? Miért nem ad azonnal állapotot?
-
meroly
veterán
Az lehet hogy az SSD miatt omlik össze néha a video? Inkább a HD vagy annál nagyobb, de sima is bepixelesedett már.
Mutatom mire gondolok:[kép]Előtte ilyen gondom nem volt és több féle videót néztem, azok is.
A driverek, telepítés ugyanaz minden mint sima HDD-vel.Impossible is nothing
-
zeusz55
senior tag
válasz Emperor_ #30861 üzenetére
Köszönöm a válaszodat! Így történt, az SSD a 0-ás porton van és volt is, telepítés alatt és kicsivel utána is le volt húzva a HDD táp és adatkábele. Azért nem is értem hogy alakult így, de akkor elengedem
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=
-
-
Emperor_
addikt
válasz zeusz55 #30847 üzenetére
Ezért mondjuk írjuk, hogy telepítéskor az SSD legyen a legkisebb SATA porton. Igazából egy esetben lehet gondod, ha BIOS resetelődik és boot sorrend a HDD-re ugrik át.
Ezen szerintem most nem parázz, ha legközelebb újra telepítesz az SSD legyen a legkisebb SATA porton, a HDD-t húzd le és úgy telepíts!
(#30846) meroly
Szívesen ![ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
Frawly
veterán
válasz llacee #30858 üzenetére
Nem, nem megy tönkre. A betelítés a fizikai méretre vonatkozik, nem a virtuális lemezképfájlra. A lényeg, hogy a wear levelingnek legyen mozgástere, üres helye pakolgatni az adatokat, hogy egyenletesen fáradjanak a cellák. Tehát nem baj, ha mind a három virtuális gép tele van, csak az SSD-n maradjon 10-15% szabad hely legalább.
-
llacee
őstag
Sziasztok!
SSD-vel és virtualizációval kapcsolatos kérdésem van.
Ugye az a mondás, hogy nem célszerű az élettartamot tekintve nagyon telítve használni az SSD-t.
Mi a helyzet akkor, ha virtuális gépek vmdk vagy vhdx fix méretű file-jairól beszélünk.
Mondjuk 128GB SSD-n dolgozik 3 VM 3x20GB VHDX-fileban.
Ilyenkor a 20GB fileon belül forgalmaz, tehát ilyenkor mi a helyzet? Hamarabb tönkremegy ilyen felhasználás mellett?Köszi!
-
Frawly
veterán
válasz zeusz55 #30847 üzenetére
Ez itt OFF, mert nincs köze igazából az SSD-hez. Nem is értem hol a probléma, a C: meghajtó az SSD, a D: a merevlemez (megoldottad betűjelmódosítással), bootol a cucc. Minden oké, azzal nem kell foglalkozni, hogy a lemezkezelő hányadik lemeznek jeleníti meg. Gondolom a gépedet nem lemezkezelő futtatására tartod, hanem alapvetően mást csinálsz rajta.
-
Frawly
veterán
válasz kriszitan #30855 üzenetére
Nem ég és föld a SATA-NVMe, csak akkor, ha olyan programokat használsz, amik ki tudják használni. Sima böngészés, játékok, irodai programok, filmnézés, zenehallgatás, meg egyéb olyan dolgok, amiket átlag felhasználó csinál a gépén nem ilyenek, ezeknél nem jön ki az NVMe előnye, ilyen célra pénzkidobás venni, ugyanazt nyújtja a SATA3 is sebességérzetre (értsd: nem benchmarkok, hanem tényleges felhasználói élmény, bootidő, programok betöltődési ideje), olcsóbban nyújt ugyanakkora tárterületet vagy ugyanazért az árért kapsz belőle nagyobbat. Főleg, ha a lap sem bootol róla, vagy nem tudja kihajtani, mert akkor még a felesleges pénzkidobás mellé felesleges önszopatás is. De aki videót vág, masszív virtuálgépezés megy nála, stb., annak megéri NVMe-set venni, fog tudni profitálni az extra sebességből, sávszélből. Minden attól függ, hogy mennyiért veszed, milyen gépbe lesz, milyen felhasználásra.
-
kriszitan
csendes tag
válasz Frawly #30852 üzenetére
Azért a PM961 meg a samsung 960pro között bőven van árkülönbség. Tudásban durván 5% eltérés van a kettő között. Firmware-t már adtak ki az OEM Samsugokra is, ha keresgélsz megtalálod, hogy van univerzális driver set az OEM-ekhez is. Ha sebességben kb 5% különbség van, minden másban viszont ugyanazt tudja, akkor nem tudom mi értelme van 20 ezerrel drágábbat venni. Az 5% fel se fog tűnni.
Nagyobb gond, hogy nem a firmware fog baszakodni, hanem a bios mindenkinél.
De már létezik több megoldás is rá, clover nélküli is pl : Hyper-V ( bár én ezt nem tudtam rendesen beállítani, sose használtam még. ) -
Frawly
veterán
válasz kriszitan #30849 üzenetére
Akkor meg a gen2 az oka. Teljesen mindegy, a lényeg, hogy a gen3-as x4-es SSD-t nem tudja kihajtani, mert az menne szekvenciális olvasás/írásban ~3/1,5 GB/s-et is simán.
A bootolást viszont szépen megoldottad, ez nem jutott volna eszembe, hogy egy másik meghajtóra teszed a rendszerbetöltőt, az bootol, utána adja át a lantot az M.2 SSD-n lévő rendszernek. Ezt ajánlani is fogjuk a következő olyan embernek, akinek ilyen problémája lesz, mert lesznek még bőven ilyenek ebben a topikban, rendszeresen visszatérő téma.
OEM SSD-ket meg azért nem ajánljuk a Milyen SSD-t topikban, mert nem szokott hozzájuk terméktámogatás, új firmware lenni. Ráadásul más sem szól mellettük, mivel olcsóbbak sem szoktak lenni, mint a nem OEM modellek.
[ Szerkesztve ]
-
kriszitan
csendes tag
válasz Emperor_ #30816 üzenetére
Asus N751JK , tudtommal a legfrisebb BIOS van rajta, PM961hez mivel OEM aligha van spec firmware. Noti gyártó supportját elérni nem a legegyszerűbb, és semmi kedvem nem volt 2 hétig levelezgetni velük, aminek a fele az értetlenkedésükről szól. De azért majd megkérdezem, hátha tudnak valami újat mondani. Egyébként a hardverapros srác akitől a notit vettem telefonon azt mondta, hogy elvileg létezik ASUS N751JK-ra NVMe-hez modolt BIOS, de én neten sehol se találtam, 2 hét múlva kapok tőle elvileg.
De mint már leírtam, megoldottam a dolgot, CLOVER-rel. Minden rendben működik hiba mentesen, azt bootolok be amit akarok, akár automatikusan is. -
kriszitan
csendes tag
válasz Frawly #30808 üzenetére
Szóval, a gép M2 PCIe gen 2 x4 -et tartalmaz, hogy világosítsak rajta.
a 800as limit valószínűleg a pcie gen 2 miatt van, nem az x4 miatt ( mert nem x1 hanem x4 van ) mondjuk 800on felül vagyok sebességbe, csak hát még ez mindig nem annyi , amennyi kb papíron kellene hogy legyen. Mindenesetre a sata III-tól 2x gyorsabb ( EVO 840-em van SATA III-ban )
Egyébként alapvetően a gép felismeri az nvme ssd-t , a windows telepítő szintén, rá is megy a wind 10, de mivel a bios alapvetően annak ellenére hogy van UEFI támogatása, nem támogatja natívan az NVMe technológiát, ezért nem látja a windows telepítés után, mint bootolható meghajtó.
Kiküszöbölhető a dolog egy mod-olt biossal, vagy CLOVER-rel és van még vagy 2 féle megoldás.
Jelenleg PM961 nvme-ről bootolok, minden arról megy, mellette 840 EVO megy SATA III-ról + egy 1TB HDD ( ezen van a Clover külön partíción ), így nem kell usb stick a bootoláshoz, default bootloaderként auotomatikus a clover jön be és 1s -után bebootolja a pm961-es win 10-et.Aki gyorsabb SSD-t akar, mint a SATAIII-asok, vagy esetleg van M2. a gépében, és kellene még valami + ami gyorsabb is , akkor tudm ajánlani az NVMe SSD-ket, ugyanis CLOVER-rel UEFI és LEGACY bios is megcsinálható!
És az eredmény annak ellenére hogy pcie gen 2. mégis sokkal gyorsabb minden. -
Doky586
nagyúr
válasz meroly #30846 üzenetére
Ha a hybernálás engedélyezve van (mert használod a hybrid alvást és nincs UPS-ed) akkor a winben érdemes kikapcsolni a fastboot-ot. (most telefonról nem tudom az útvonalat, és nincs köze ssd-hez)
Illetve ha valahais csatlakoztatsz HDD-t is a géphez akkor kapcsold vissza a defagmentáló futását..
-
zeusz55
senior tag
Sziasztok!
Bocsi az Offért hirtelen nem tudtam ez hova tartozna... újraraktam a winemet, W7 prof... van egy 60 GBs SSDm, és egy 750 es WD HDDm... Értelem szerűen, az egyiken a rendszer, a másikon az adat. Telepités előtt lehúztam a HDD-t hogy ne legyen útba, pendriveról fel is ment a telepítés az SSDre, minden rendben, de mikor visszadugtam a HDDt, E nek ismerte fel az DVD olvasó után, (ezt már átállítottam betűjel módosítással) de még mindig a HDD-t látja első meghajtónak a lemezkezelőben! Ezzel tudok / kell valamit csinálni, lehet e ez probléma bárhol?? Köszönöm szépen!
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=
-
meroly
veterán
Köszi srácok, elovlastam őket, nagyon érdekes olvasmány volt mindegyik, ezket már tegnap megtettem.
A blog amit klinkeltem úgy vettem észre (az első pár pont) röviden tömören leírja a lényeget.
Most hogy átfutottam a Win7/8/10 alatt SSD hogyan írást újra, lényegében azt hiszem minden fontosat megcsináltam.
A hibernálást nem használom, de az alvó állapotot igen, úgyhogy azt engedélyezem és akkor szerintem nincs több teendő.
Még egyszer köszönöm a segítséget.Impossible is nothing
-
Frawly
veterán
válasz meroly #30842 üzenetére
Az indexelést kár volt kikapcsolni, azt kapcsold vissza, hasznos lehet. A hibernálást is visszakapcsolhatod, ha tényleg kell, használd, nem fogja az SSD-t tönkretenni. Csak azért szoktuk írni, hogy tiltsák le, mert sok ember nem használja, mégis alapból engedélyezve van, és a sok gigás hiberfil.sys ott foglalja az SSD-n a helyet feleslegesen. Ugyanez a helyzet a rendszer-visszaállítással, feleslegesen foglalja a helyet, de ha úgy érzed, hogy hasznát vennéd, maradjon.
Töredezettségmentesítésnek eleve ki kellett volna lennie kapcsolva, szóval az nem változtatott elvileg semmin.
A 7-13. pontokat amúgy se hajtsd végre, feleslegesek. Több mint 7 éves blogposzt. Mint már írtam, az ilyen régi cikkek nem mérvadóak. Régen sem voltak azok, csak akkor még sokan hitték az ellenkezőjét hosszútávú tapasztalat hiányában. Ennyi év múltán könnyen vagyunk okosabbak, az idő bizonyította a tényeket, nem kell találgatni.
-
meroly
veterán
válasz Frawly #30841 üzenetére
Hát nincs is más választás, mert most csak az SSD van
De már most mondom hogy nagyon megérte az árát, eszméletlen gyors a gép tőle.Ezeket csináltam végig de csak az első 6 ponton: [link]
Trim ellenőrzése, partíció igazítás ellenőrzése, töredezettségmentesítés kikapcsolása, indexelés kikapcsolása, hibernáció letiltása, rendszervisszaállítás leállítása.Akkor ezek szerint nem olyan szigorúak dolgok mint mikor a blog íródott? Az alvás funkciót visszakapcsolnám, mert mégiscsak jó az.
Impossible is nothing
-
Frawly
veterán
válasz meroly #30837 üzenetére
Minden mehet az SSD-re, fusson arról minden. Torrent is. Mit állítottál amúgy?
A 14 mp-es bootidő kicsit gyenge, elvileg az SU800-zal is lehetséges 10 alá bemenni, de lehet a Win7 miatt ennyi nálad. Win10-zel lehet gyorsabb lenne. Minimállinuxszal le lehet menni 3-4 mp környékére egy gyengébb TLC-s SATA3 SSD-vel is (illetve még az alá is be lehetne szerintem menni, mondjuk NVMe-s SSD-vel, de ez azért nem játszik, mert Linuxnál van egy alsó limit, amit kitesz az, amíg a kernel detektálja az eszközöket, ezen nem lehet tovább gyorsítani). Szóval függ az OS-től, de attól is, hogy milyen erős gépben van. Ha ugyanis gyengécske a gép, nem tudja kihajtani azt a sebességet, amit az SSD tudna menni, hiszen az SSD fog a lassabb hardverekre várni. Ez nem a szekvenciális értékeket érinti, hanem a random értékeket inkább. Nem véletlenül van a kérdőívben a Milyen SSD-t topikban az a kérdés, hogy milyen gépbe lesz. Ez ugyanis nem csak azért fontos adat, hogy milyen csatolójúnak kell lennie, hanem a kihajtás miatt is.
Abban igazad van, hogy pár másodperc alatt bootoló SSD-nél nincs értelme már sem az alvásnak, sem a hibernálásnak, hiszen olyan gyorsan bootol a rendszer, hogy feláll kb. annyi időből, mint amennyiből a gép feléledne a másik kettővel, és legalább az ember tiszta lappal kezd, nincs az, hogy valami beragadt, vagy frissítésnek hiányzott az újraindítás.
Néhányan a hibernációhoz azért ragaszkodnak, mert nem kell megnyitogatniuk az általuk használt programokat, és azokban a fájlokat, amikkel dolgoznak, de pl. a linuxos grafikus felületek tudnak friss boot után is mentett sessiont visszaállítani, így ez is max. Windowson lehet indok (esetleg még Mac-en, de ebben nem vagyok biztos).
(#30839) Mankó: negatívum nincs, bajt nem csinálsz vele, az SSD élettartamát nem érinti. Nyugodtan kapcsold be, ha van elég RAM-od, de gyaníthatóan nem fog semmi érezhető pluszt adni, inkább csak memóriapocsékolásnak jó.
[ Szerkesztve ]
-
Mankó
veterán
Samsung ssd-knél használja valaki a rapid módot? Lehet ennek valami negatívuma? Vagy hosszútávon?
-
meroly
veterán
válasz Frawly #30833 üzenetére
Értem, azért pár dolgot megnéztem, beállítottam.
Tehát Google Sync simán felmehet, nem lesz gondja az SSD-nek ha szinkronizál elég gyakran?
Torrent pl mehet szintén?Ja beüzemelve, windows kb negyed óra alatt felment és a boot idő 14s, el se hiszem, innentől nincs alvó mód a laptopon, mert felesleges (bár asszem ezt is ki kellett kapcsolni amúgy). Erről vélemény?
[ Szerkesztve ]
Impossible is nothing
-
Emperor_
addikt
válasz Silentfrog #30831 üzenetére
Adata SU 800 a legolcsóbb, ajánlott SSD. Fentebb írtam pld a Kingston A400-ról.
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
Frawly
veterán
Nem érezni különbséget a gyakorlatban átlag felhasználásnál. A Kingston csak a megbízhatósága miatt nem ajánlott, voltak belőle gyorsan hullós szériák, meg nagy átlagban ár/érték arányban nem számított jónak. 120 gigások futnak ki, sok új modell (főleg a 3D TLC-sek, pl. 860 EVO, MX300, MX500) már csak 250 GB-tól indul, viszont ez nyomja le a 120 gigások árát. 850 EVO-ből létezik 120 gigás, kérdés lehet-e kapni. Esetleg sok Adatából is van az ajánlottak között olyan, amiből van 120 gigás.
Ez a tendencia folytatódni fog, ahogy majd bejön a TLC-sek helyett a QLC-s meghajtók addigra már nem nagyon fognak új modellt kihozni 512-1024 GB-os méret alatt a legalsó árszegmensben sem.
-
Frawly
veterán
válasz meroly #30830 üzenetére
Amiket olvastál, azok régi cikkek, némelyik majdnem 10 éves. Akkor még nagyon újak voltak az SSD-k, senki nem tudta mit bírnak, ezért félelemből mindenki kímélte, hogy ne kapjon sok írást, és nagyon komplikált beállításokat találtak ki. Azóta az idő bebizonyította, hogy szinte mind felesleges. Plusz akkoriban egy csomóan még XP-t használtak.
Nem kényes szerkezetek egyáltalán. A cellák elhasználódása valóban 15-20 évre is kijöhet simán, persze ennyit nem élnek az SSD-k, mert a vezérlő hamarabb elfárad, mint a cellák. Napi 5 GB adatírás az semmi, azzal nem hogy 5 évet, de 50-100 évet is kibírnak a cellák, a windowsos felhasználó írásátlag napi 20-30 GB körül van, és ezzel is kibírnak ilyen 10 éveket a cellák. Szerintem te nem is napi 5 GB írást olvastál, hanem napi 5 SSD teleírást, az 5 év arra tűnik reálisabbnak.
Adatmentésnél neked kell tudni, hogy mekkora időközönként kell mentened, mennyi új adatod keletkezik, mennyire fontosak azok az adatok, mennyire fájna az elvesztésük. Valóban, a külső HDD sem garancia semmire, de biztos módszer nincs adatmentésben, ezért kell több lábra állítani, a Google Drive is egy teljesen jó megoldás. Azért egy külső HDD-s mentés önmagában is százszor jobb megoldás, mintha nem lenne mentésed egyáltalán. Itt egyáltalán nem OFF téma az adatmentés, érinti az SSD-k használatát is.
[ Szerkesztve ]
-
varmi2
nagyúr
Érzetre nincs különbség, még a leggyorsabb nvme ssd-nél sem.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
Silentfrog
veterán
Ha valaki csak op. rendszert futtat ssd-ről akkor gyorsaságban érzetre van e különbség a legolcsóbb Kingstonok és mondjuk egy Sansung 850 evo között. Elég lenne egy 120Gb-os de Samsunkba már nincs újonnan és 12 ezertől már van Kingston.
-
meroly
veterán
válasz Frawly #30829 üzenetére
Csak azokat olvastam amit itt írtatok blogokat, az oldalsókat, igen mégis ijesztő kicsit. Igyekszem azért a lényeges dolgokra figyelni majd, bár fene se gondolta volna hogy ilyen kényes szerkezetek, bár volt cikk ahol kiszámolták és az elhasználódás 15-20 évre jött ki legrosszabb esetben is. Volt olyan ahol a gyártó napi 5GB mozgással 5 évet írt.
Adatmentés kicsit off, de igazatok van. Ami nagyon nagyon fontos abból van másolat google drive-ban, képeket pl alapból oda mentem el, de fontosabb doksik is fent vannak, kérdés ez mennyire biztonságos. Arra az embernek nincs ideje, hogy különféle meghajókon x időnként másolatot készítsen és ráadásul ennek csak úgy van értelme, ha más helyen is tárolod nem egy lakásban, de én már jártam pórul külső vinyóval is sajnos.
Impossible is nothing
-
Frawly
veterán
válasz meroly #30821 üzenetére
Megnyugodhatsz, nem űrtechnika. Ugyanúgy kell használni egy SSD-t is, mint egy HDD-t. Semmilyen speciális driver vagy varázslás nem kell hozzá. Egy dolgot érdemes megnézni, azokkal a programokkal, amit írtak, hogy a TRIM megy-e. Alapból mennie kéne annak is, de nem árt róla meggyőződni.
A másik a partícióeltolás, hogy a partíciók 4096-tal osztható szektorkcsoportokon kezdődjenek, de erről a modern particionáló progik, telepítők automatikusan gondoskodnak, ráadásul ez megint nem az SSD-k specialitása, már jó pár éve a HDD-k is ilyen particionálást igényelnek.
Nem kell rettegni az adatvesztéstől sem, de azért az adataidról legyen biztonsági mentés. Ha HDD-t használnál, akkor is ajánlott lenne. Az az adat, ami csak egy helyen van meg, mindenféle mentés nélkül, azt lehet úgy tekinteni, hogy számodra nem fontos és már elveszett. Ez alapelv. Ráadásul adatvesztés nem csak hardveres hiba miatt lehet, hanem szoftverhiba, malware is okozhat. Erre mindig fel kell készülni, mindegy milyen megbízható meghajtót veszel, meg hány év garancia van rá.
-
-
meroly
veterán
Koszi az maradni fog boven mindket meghajton, rendszeren es adaton is.
Nyugtassatok meg hogy nem egy urtechnika ez az egesz ssd dolog mert minél többet olvasok rola annal jobban felek tole.
Itt is van tobb cikk is, biosban allitas, ne toredezettsegmentesits (ezt utoljara win98on csináltam) aztan kulonfele segedprogramok meg trim stb.[ Szerkesztve ]
Impossible is nothing
-
meroly
veterán
Sziasztok!
Egy gyors kerdes, hogy SSD-t is lehet/szabad particionalni?
Nem olvastam vissza, ezert elnezest.
Koszi[ Szerkesztve ]
Impossible is nothing
-
-
tag
válasz Emperor_ #30811 üzenetére
A testdisk latja a nevet, tipusat, meretet is live linux alatt (bootlogban meg firmware verzio is van), de csak ennyi, minden sectorra hibat ir kb. alapbol IO error, ami eleg gaz
Igen, a regi laptopomban is probaltam, es az eredeti alaplappal is hotswap-kent, de semmi elorelepes. Holnap vagy a parom gepebol kikolcsonzom, vagy szerzek egy kulso USD-s hazat (a WD MyPassport-ra ra van forrasztva az USB3 foglalat...)
Btw szerintem ez off lesz holnap, latatlanban nincs mas otletem, viszont ha megbontom akkor nem tudom gariztatni.
-
Frawly
veterán
válasz kriszitan #30806 üzenetére
Nem az, hogy kötözködni akarok, vagy nem hinnék neked. Persze, van esélye, hogy a 750-ben is x4 van kivezetve az M.2 foglalathoz, de ebben nem lehetsz biztos, mert a 751-esnek nem viccből más a számozása. Ha ugyanaz a gép lenne, a számozásuk is egyforma lenne. Ahogy írták előtted, néha ugyanazon a szérián belül is vannak különbségek, aszerint, hogy melyik régióba szánták, mondjuk az amerikai modellekben lehet van, míg a Közép-Kelet Európába szánt modelleknél meg nincs. Mondom, főleg az gyanús, hogy 800MB/sec körüli értékeket kapsz, ami tipikusan az x1 limitációja.
Sikeres Win10 telepítés után az SSD-ről bootolás milyen boottal megy? Lehet csak annyi a baj, hogy EUFI módban települ a Win10, te meg MBR BIOS legacy boottal próbálsz róla bootolni. Vagy fordítva, MBR-rel települt, és UEFI only boottal próbálkozol. A BIOS-ban a bootnál UEFI+Legacy/Both opció legyen bekapcsolva, úgy a BIOS mindkettő bootolási módot megpróbálja.
-
tag
válasz kriszitan #30797 üzenetére
Bocs, nem igazan ertem ez hogy relevans nekem. Rola van szo, kb. masfel-ket eve hasznaltam gond nelkul, HDSentinel es Samsung Magician folyamatosan ment, TRIM be volt kapcsolva, Rapid Mode nemm a HDS egyszer 98 majd par hete 97%-ra ertekelte az allapotat, mar nem emlekszem miert. 8TB korul volt az adatforgalmam rajta.
-
kriszitan
csendes tag
válasz kriszitan #30804 üzenetére
Vagy csak balfasz vagyok es nem tudom rendesen beallitani az uefi bootot.
Akkor leirom ugy hogy erthetobb legyen.
Rufussal csinaltam win 10 telepito usbt, 2-t is. Egyik MBR masik GPT-hez lett keszitve. Mindkettot fat32re formaztam le, hogy az uefinel ne legyen gond. A bios alapjaraton telepites elott nem latja az nvme ssdt, beboottolok usbrol, a windows telepito latja, altalaban valami ugyse tetszik neki a telepitesnel, vagy a gptvel baszakodik vagy mbrel vagy a controllerrel. Dispart-al megcsinalom az esetleges problemat, formazas -primer particio-aktivalas elsodlegeskent vagy telepitovel torlom a lemezt es megoldja magatol. Ezutan a windows hiba nelkul feltelepul az nvme-re. Restartol a telepites utan a gep, majd nem bootol ( insert bootable disk or device fekete hatterrel ) . Vagy itt kellene a windows telepites utan a biosban allitani valamit, vagy a bios szar. Biosban AHCI modban vsgyok, CSM disabled , secure boot enabled, uefit fel is hozza mint valaszthato opcio a boot resznel. Szoval windows feltelepites utan mit kene allitanom biosban, es milyen legyen a bootolasi sorrend? Tavolitsam el a pendriveot vagy sem? (Bar nemtudom hogy van e barmi ertelme ) mbr es gpt-s telepites is ugyanugy felmegy miutan dispartal formazom az ssd-t. A gep 100% hogy tamogatja az m2 pcie x4-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Kuponkunyeráló
- Windows 10
- TCL LCD és LED TV-k
- Android játékok topikja
- További aktív témák...
- MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Western Digital 3.5" My Book 16TB - Új, Bontatlan - Eladó! 89.000.-
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Bontatlan - 7000-6500 MBs - Eladó!
- AKCIÓ! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest