Aktív témák

• atesss

addikt

Üdv !
    Most néztem utána, és sajnos konstatáltam, hogy még mindig nagyon magasak a vinyó árak...
    Apámnak (irodai használatra) raknék össze egy második gépet, ami már hardverben is erősebb a réginél (P4 S478 helyett első gen. Core 2 Duo), és sajnos nincsen fölös (jó állapotú) vinyóm, valamit meg kellene bele rakni.
    Gondoltam SSD-re is, lévén ami neki kell, az bőven elférne 60GB-ra; még akár úgy is, ha van fent egy XP és Win7 is (eddig XP-t használt, nem tudom mennyire fogja megszeretni a Win7-et...).
    De nekem jól jönne esetleg a tárhely is, pár régebbi dolgot ezen tárolni, ebben jobb lenne egy vinyó.
    Így min. 1TB-nak lenne értelme, ami meg 24-25e-től indul most.
    Használtan se hinném hogy megúsznám 20e alatt, ha nem akarok egy sok éves modellt venni (ami jócskán lassabb, esetleg hangosabb is).

De ha beáldozom a tárhelyet, és kicsit még többet rászánunk, lehetne SSD.

Nem feltétlenül a sebességre mennék, hanem az lenne a lényeg, hogy ha már befektetünk rá, amennyire lehet időtálló is legyen.
    Ehhez persze a kapacitás lenne az elsődleges, pl. 4-5 év múlva a 60GB már nem lesz egy komoly kapacitás...
    Ezért lehet akár 80 vagy 96GB is.
    Főleg hogy lehet később majd én használnám.

Egy kiegyensúlyozott modell kellene, ami megbízható, kiforrott FW-e van (még a tényleg nagy név Intelnél is volt ebből hiba, azóta nem hallottam erről, most már maradéktalanul javították ?).
    Na persze csak ezért nem akarok ilyen 1 évesnél régebbi modellt venni, és a sebesség sem utolsó.
    És olyan gépben nem lesz (valoszeg 3-4 éven belül sem), ami Sata III-at tudna.

Sőt amibe most menne még Sata II-t sem tud, ráadásul VIA chipsetes :( :
    Asus P5VD2-MX: VIA P4M890 + VIA VT8237A
    Mennyire lehet ez gond ?
    Vagy esetleg ha a PCI-E x 1-es JMicron vezérlőre kötöm? :
    JMicron JMB363 SATA controller:
    *1 x Internal Serial ATA 3 Gb/s
    *1 x External Serial ATA 3 Gb/s (SATA On-the-Go)
    *supports RAID 0, 1 & JBOD

De ha probléma lenne vele, vehetek akár hozzá apróról egy EP35-ös Gigabyte-ot, úgyis meg akartam próbálni vele egy fogyasztáscsökkentési dolgot. Mondjuk akkor apám a - szintén P35-ös - Asus P5KC-mat kapná meg inkább.

Szóval a lényeg, mit ajánlotok 60-96GB közt ?

Ja és XP alatt hogyan megy a TRIM és társai ?

A gép többi adata:
    Minőségi táp (FSP, asszem 350-60APN)
    Core 2 E6300 - húzni az alaplap miatt max. 300MHz FSB-ig tudom.
    2x1GB DDR2-667
    Integrált VGA helyett veszek majd bele egy passzív hűtéseset, olcsón, a DVI miatt.

Az irodai használatban benne van az is pl., hogy apám több 100 oldalas PDF anyagokat néz át, ami "szines-szagos" (pl. EU kiadványok), és ezért elég lassan kezeli a gép. Ez is lehet akár nem csak proci, hanem vinyó függő is akár egy ilyen gépnél ?

Aktív témák