Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- arden: Új robotos magazin építése – 1. rész: Miért hagytam ott a WordPresst?
- arden: Önjavító szoftver (Healing Agent) koncepció és demó
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzprox
aktív tag
szerkesztve
[Szerkesztve] -
deniro2
senior tag
Azt felejtették el hangsúlyozni akollégák, hogy megjegyzed az első egyensúlyi helyzetet...
Szerk:.
Magyarúl, hogy, ha a 3 golyóból 2-t felraksz, akkor az az a kettő, ami két különböző oldalról származik, tehát a normál golyókkal összevetve amelyiknek változik a poziciója az normál golyó.
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Hat pont ez az hogy van 3 golyod es 1 meresed, ha makod van akkor azt a ket golyot rakod a merlegre amelyik ugyanolyanok es a maradek lesz a kakukktojas... de ha olyanokat raksz ra ahol a merleg kiter, akkor nem tudod meg hogy melyik a jo a konnyebb vagy a nehezebb... szerintem :o)
Ha baromsagot mondtam most is, akkor ide tobbet nem postolok, mert... csak :o)
mod: most esett le hogy amit en mondtam kiindulasnak az azert nem jo, mert nem tudni hogy a golyo konnyebb vagy nehezebb-e...
Eleg volt ebbol a baromsagbol, masik fejtorot kerek :o)
[Szerkesztve] -
mzprox
aktív tag
Arra az esetre ha az első mérésnél egyensúly van:
5 ből kell 2 méréssel megállapítani melyik a nehezebb
ez az 5 ABCDE és vannak még N-ormál tömegű golyók (8)
2. mérés:
ABC-NNN Ha kitér egyszerű a megoldás ABC között van a hamis és látni fogjuk könnyebb-e v. nehezebb
ha nincs kitérés D-t v. E-t kell összemérni egy N-el. Ha egyensúly van nem megállapítható, hogy ahamis könnyebb v. nehezebb a többinél, minden más esetben igen. -
mzprox
aktív tag
Leírom én is a golyós feladat megoldását, tehát NE olvass tovább ,ha magad akarod megfejteni:
13 golyó esetén:
Jelöljük meg gondolatban a golyókat A-M-ig
1. mérés ABCD-EFGH
kimarad: IJKLM
Nézzük azt a verziót, hogy kilendül a mérleg, tegyük fel, hogy ABCD nehezebb (a megoldás szimetrikus tehát mindegy melyik irányba tér ki)
2. mérés a ''trükk''
IJKLM=N azaz tudjuk, hogy normál tömegűek, a hamis az első 8-ban van mert kitért a mérleg.
tudjuk még, hogy vagy ABCD között van a nehéz vagy EFGH között a könnyű
a mérés:
ABCE-DNNN
Esetek
egyensúly: A kimaradó FGH között van a hamis és a könnyűt kell keresni (tipikus hamis keresés 3-ból 1-1 a két karra a harmadik kimarad)
ABCE nehezebb: ABC között van a hamis és a nehezet kell keresni
DNNN a nehezebb : vagy D a nehéz vagy E as könnyebb. Valamelyiket egy N-el kell összemérni -
Thyb
senior tag
ezt nem lehet megtenni 3 méréssel. Mivel nem tudod könyebb vagy nehezebb az adott golyó. Mi van akkor, ha A1...A4 nem egyenlő B1...B4-el, akkor valamelyiket össze kell vetned C1...C4-el is, és akkor már elment a második mérésed is. Ebből már tudható lesz az, hogy nehezebb, vagy könyebb, de min. még két mérés kellene ahoz, hogy megállapitsd melyik a kakuktojás, mert utánna a másik kettőtől eltérő 4-est vizsgálhatod, teszem azt B1;B2 vs. B3;B4, mivel itt már tudod, hogy könnyebbet vagy nehezebbet keresel, akkor az adott párost veszed, de csak a 4-ik méréssel tudod megmondani, hogy melyik B a bukó.
-
F-ECT$
titán
Csak neked csak most, egy másik példa.
Tegyük fel, hogy A1..A4 - B1..B4 mérés eredménye egyenlő. Ekkor ugye C1..C4, azaz 4 db golyó közül kell 2 méréssel kiválasztani a kakukktojást.
A1A2A3 - C1C2C3
Ha egyenlőek, akkor C4 a kakukktojás, és az A1-C4 mérés eredménye megadja, hogy könnyebb vagy nehezebb-e.
Ha A1A2A3 könnyebb, akkor biztos, hogy C1C2C3 közül az egyik nehezebb. C1-C2 mérés, egyenlőség esetén C3 a nehezebb, ha meg nem, akkor ha balra billen a mérleg, akkor C1, egyébként C2.
Ha A1A2A3 nehezebb, akkor C1C2C3 közül az egyik könnyebb, innen ugyanaz.
Ez érthető? -
F-ECT$
titán
No. Mivel az általános algoritmus leírásához egy ''csöppet'' meg kellene gondolni a dolgokat, ezért inkább egy konkrét példán mutatnám be, hogy hogyan lehet megoldani. A dolog lényege, hogy független 3 mérés természetesen nem minden esetben ad elég információt, plussz info pl abból nyerhető, ha 1 golyó 1x már szerepelt könnyű és nehéz csoportban is. A másik trükk az, hogy a 2. mérésben 3-3 golyót kell összehasonlítani.
Legyen A1..A4, B1..B4, C1..C4 a golyók jele.
Tegyük fel, hogy A1..A4 > B1..B4 (Az ellenkező esetben semmi sem változik, mert ez még szimmetrikus, az egyenlő esetet meg rátok bízom)
2. mérés: A1A2B1 - A3A4B2
Ha A3A4B2 nehezebb, akkor az A1A2B2 hármas biztos, hogy nem kakukktojás, ugyanis mind3 egyszer a nehezebb, egyszer a könnyebb oldalon szerepelt. Innen már egyszerű a dolog:
3. mérés: A3B1 - C1C2
Ha A3B1 nehezebb, akkor A3 nehéz, ha könnyebb, akkor B1 könnyű, ha egyenlő akkor A4 nehéz.
Egyszerű, ugye? -
Pá
addikt
Erre én is gondoltam de arra jutottam hogy ez nem jó megoldás, most le is írom miért hátha közben rájövök, hogy mégsincs igazam.
Szal azért vetettem el ezt a módszert mert ez esetben nem derül ki egyértelműen az első mérésből, hogy melyik 4-es csoportban van a kakukkgolyó, csak ha abban a négyesben van, amelyik nincs a mérlegen (ezt onnan tudjuk hogy a mérleg egyenlőt mutat)
Viszont ha a mérleg nem egyenlő akkor nem derül ki hogy melyik négyes csoportban van a keresett golyó, mert hogy nem tudjuk hogy az nehezebb vagy könnyebb, mint a standard golyó, szóval kell még egy mérés amikor az egyik ''gyanúsat'' összehasonlítjuk a harmadik 4-es csoporttal. Így viszont elment két mérésünk és a maradék egyet kevésnek éreztem, hogy 4 golyó közül kitaláljam melyik a keresett.
Remélem érthető voltam. -
ActionMan
tag
Fejtörő.
[link]
Sok sikert! -
Pá
addikt
Inkább árulja el valaki a megoldást. Nem kell végigkörmölni elég csak a trükkjét.
Az eredeti 12 golyósnak. -
mzprox
aktív tag
Keresgettem kicsit a neten és találtam egy ilyen variánst:
15 egyforma kinézetû golyó közül az egyik súlya egy kicsit különbözik a többiétõl. A feladat az, hogy egy kétkarú mérleg segítségével maximum 3 mérésbõl mutassuk meg, hogy melyik ez a bizonyos másfajta golyó. Segítségképpen az egyik golyó meg van jelölve, errõl biztosan lehet tudni, hogy nem ez a keresett golyó.
az eredetiben 12 v 13 golyó-ból kell megmondani melyik a hamis, de ott nincs ''jelölt golyó''. -
-
Armahun
addikt
kicsit beleolvasva a totyikba eszembe jutott egy kérdés ha volt már bocs.
Adott egy zárt szoba nincs ablaka csak egy ajtó (kulcslyuk sincs).
van bent egy villanykörte, kint három kapcsoló. A lámpa le van kapcsolva.
Egyszer mehetsz be a szobába, hogy állapítod meg, hogy melyik kapcsoló tartozik a lámpához. -
mzprox
aktív tag
-
mzprox
aktív tag
Még annyit, hogy ez a feladvány tetszik nekem, érdemes gondolkozni rajta. Így, hogy már rájöttem mi a megoldás úgy gondolom, hogy logikusan ki lehet következtetni milyen mérésekre van szükség.
-
mzprox
aktív tag
Van rá megoldás, nem is olyan bonyolult csak van benne egy kis csavar a szimpla mérleges feladványokhoz képest. ''Segítségként'' elárulom, hogy 13 golyónál is meg lehet mondani melyik a kakukktojás, de akkor nem 100%, hogy kiderül az, hogy könnyebb v. nehezebb a többinél.
-
Thyb
senior tag
Szerintem 3 méréssel tuti nem megy. Először is, amikor csinálod az összehasonlitást, és kibukik, hogy valahol eltérés van, akkor nem tudhatod melyik az átlagtól eltérő, méga ezt egy hatos csoporton is vizsgálod. Ha rögtön kibukna -mert tudjuk, hogy könyebb-, akkor OK ebben a csapatban van a rossz, de igy ..... ahoz tul sok a golyó szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
- TCL LCD és LED TV-k
- NBA és kosárlabda topic
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Politika
- 70mai Omni 4K - körszem-őrszem
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ASUS routerek
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...