- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- joghurt: Skype adatvesztés
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
Ket kulonbozo hasonlo van 1. azt is tudjuk hogy a hamis kisebb vagy nagyobb sulyu - ez viszonylag egyszeru; 2. nem tudjuk hogy melyik tipusu _es_ a tipust is meg kell adni [ami 3 erme eseten plusz lepes]. En ebbol mar irtam egy megoldast de nem vezettem le az n erme -> k lepest (programot elkepzeltem hozza de aztan utolag mar nem irtam meg).
-
-
doc
nagyúr
-
F-ECT$
titán
Nem bírtam magammal, írtam egy kis progit, ami szimulálja az eseményeket 30 generációig. Lefuttattam 100x, így már látszik az eredmény. Persze ettől még nem tudom, hogy miért annyi az annyi
(Kis spoiler: érdemes elgondolkozni, hogy mi lenne X=0, X=25, X=50, X=75, és X=100 esetben, ez már sejtet valamit, de innen én még csak egy közelítő megoldást tudtam adni, amit aztán kicsit korrigált a fenti szimuláció.)
-
szmegma
aktív tag
Megerositve, ez a helyes, official megoldasa a feladatnak, gratula megegyszer.
Teszek egy egyszerubbet:1. kérdés
Az elso kérdés száma, ahol "B" a helyes válasz:
A. 1
B. 4
C. 3
D. 22. kérdés
A negyedik kérdésre a helyes válasz:
A. D
B. A
C. B
D. C3. kérdés
Az elso kérdésre a helyes válasz:
A. D
B. C
C. B
D. A4. kérdés
Hány olyan feladat van, ahol "D" a helyes megoldás?
A. 3
B. 2
C. 1
D. 05. kérdés
Hány olyan feladat van, ahol "B" a helyes megoldás?
A. 0
B. 2
C. 3
D. 1 -
Louro
őstag
-
Louro
őstag
Uh, az első kérdés alapján, amit a link alattiból "loptam" már könnyű a rejtvény
---- SPOILER ----
1. kérdés: Erre a kérdésre hazugság lesz a válaszod?
-a. Az „Igaz” válasza: nem. (Nem fog hazudni.)
-b. A „Hamis” válasza: nem. (Mivel, ha igen lenne a válasza, akkor igazat mondana.)
-c. A „Random” a fentiek alapján szintén nem-et fog válaszolni.
--i. Konklúzió: Megvan, hogy a „Ja” vagy a „Da” a nemleges válasz. (Csak tfh, hogy a ’ja’ lesz az ’igen és ’da’ a ’nem’.)2. kérdés: A baloldaladon az ’Igaz szobor’ van?
-a. Itt egy gyors igazságtáblázattal:Sorszám - Szobrok - Válaszok
1 - ('Igaz','Hamis','Random')- (Igen,-,Igen/Nem)
2 - ('Igaz','Random','Hamis')- (-,Igen/Nem,Nem)
3 - ('Hamis','Igaz','Random')- (Nem,-,Igen/Nem)
4 - ('Hamis','Random','Igaz')- (-,Igen/Nem,Igen)
5 - ('Random','Igaz','Hamis')- (Igen/Nem,Igen,-)
6 - ('Random','Hamis','Igaz')- (Igen/Nem,Nem,-)Rövid magyarázat, amiből a 3. kérdés következik:
--i. Ha itt a kérdésre Helyeslő válasz érkezik, akkor tudjuk, hogy vagy az ’Igaz’ vagy a ’Random’ szoborral van dolgunk, ezért újra feltéve a kérdést már csak a 1., 5. és 6. sorból kell választani, ahol egyértelműen eldönthető, hogy ki kicsoda.
--ii. Ha itt a kérdésre nem kapunk választ, akkor még nem egyértelmű az első szobor, de az fix, hogy a középső a random. A következő kérdés már lehet egy egyszerű eldöntendő kérdés, aminek tudjuk a pontos válaszát.
--iii. Ha a kérdés nemleges választ kapunk, akkor vagy a ’Hamis’ vagy a ’Random’ szoborral van dolgunk és mégegyszer feltéve ugyanazt a kérdést egyértelműen eldönthető, hogy melyik szobor melyik is.Remélem sikerült követhetően leírni.
-
szmegma
aktív tag
Mondjuk gondoltam a 12-es szamra es az 2-es szamra. A muveletek elvegzese utan 177 jon ki.
Amit te irtal:
Ha az eredmény utolsó számjegye: 6, 7, 8, 9, akkor a gondolt első szám a három jegyű szám első 2 jegye a második gondolt száma pedig 1, 2, 3 ,4
Ebben az esetben szerinted az elso gondolt szam a 17, a masodik szam pedig 1, 2, 3 vagy 4.
Eszrevetelem, hogy az elso szam nem jo, mivel 12-es volt, a masodik szamot pedig mi alapjan dontod el, hogy 1, 2, 3 vagy 4, mivel ez nem igazan vilagos?Mondjuk gontoltam a 29-es szamra es az 6-os szamra. A muveletek elvegzese utan 351 jon ki.
Amit te irtal:
míg ha az eredmény utolsó számjegye 0, 1, 2, 3, 4 akkor az első gondolt szám a három jegyű szám első 2 számjegye -1, a második szám pedig 5, 6, 7, 8, 9.
Ebben az esetben szerinted az elso gondolt szam a 34, a masodik szam pedig 5, 6, 7, 8 vagy 9.
Eszrevetelem, hogy az elso szam nem jo, mivel 29-es volt, a masodik szamot pedig mi alapjan dontod el, hogy 5, 6, 7, 8 vagy 9, mivel ez nem igazan vilagos?Esetleg ha en ertettem felre a levezetesed, akkor bocsanat es legy szives magyarazd el meg egyszer.
-
Apollo17hu
őstag
Igen, úgy van, ahogy írod. De írtam a hsz.-em elején, hogy feltételeztem a vendégpárokról, hogy egymás számára teljesen ismeretlenek. Ez a megkötés ugyan nem szerepelt a feladatban, de leegyszerűsítette azt, és egy megoldás megtalálása így viszonylag könnyebb volt. A fél hetes hírek után kigondolom a bővített verziót (az eredeti feladat alapján), tehát hogy van-e még megoldása a feladatnak, ha más nem írja be addig.
-
concret_hp
addikt
ha n ember van, mindenki ismeri saját magát, meg a házastársát is + még a házigazdák közül 1et legalább. tehát n embernél a feltételek szerint max n-3 kézfogása lehet bár kinek aki vendég, esetleg a házigazdák valamelyikének lehet n-2, ha neki egy vendége sincs. ez meg azért problémás, mert így a 0... n-2 közt, ami n-1 db kell kiosztani n db különböző számot ami a kézfogásaik száma volt. szóval valami gixer van asszem
bár ez még nem probléma, mert csak n-1 embert kérdez meg, saját magát nem, tehát maximum 1 db olyan lehet, hogy 2en ugyan annyi embert ismertek korábban. tehát n emberre n-1 különböző értéket kell kiosztani a 0 és n-2 közti tartományból + 1et még egyszer.
ezzel viszont az a baj, hogy ha van olyan ember akinek 0 kézfogása volt, akkor nem lehet olyan, akinek n-2 és fordítva ugye (azaz ha a triviális (saját maga + házastárs) ismeretsége valakinek 0, akkor senkinek nem lehet n-2 és fordítva). tehát valaki elszámolta magát/hazudott -
Apollo17hu
őstag
Az eddigi gondolatmenetből kiindulva látszik, hogy csak úgy lehet időt spórolni, ha a kutya előre csak gyalogol, visszafele pedig csak teker. A fiú és a lány ugyanakkor csak előre haladnak (gyaloglás és tekerés vegyesen). Mértékegységeket az egyszerűség kedvéért sok helyen el fogom hagyni.
A kutya menetideje ekkor:
t(K) = 10/4 + x/16 + x/4,
ahol x a visszatekerés távja. Egyszerűsítés után adódik:
t(K) = 5/2 + (5/16)x.
A fiú és a lány útja ugyanakkor x/2 távon felgyorsul, azaz x/2 út megtétele gyalogosból tekerősbe vált. Ekkor menetidejük a következőképpen alakul:
t(F) = t(L) = 5/2 + 5/12 - (x/2)/2 + (x/2)/12 = 35/12 - (5/24)x.
Mivel mindhárman ugyanannyi idő alatt teszik meg a távot, ezért:
5/2 + (5/16)x = 35/12 - (5/24)x,
amiből x = 0,8 (kilométer) adódik.
Ezt visszaírva bármelyik képletbe t = 2,75, vagyis 165 perc lesz az eredmény.
(Néhány kijelentést nem támasztottam alá, aki akar, utánajár.
)
-
concret_hp
addikt
a kutya még úgy is gyorsabb a másik kettőnél ha azok fele utat biciklivel teszik meg, tehát a leggyorsabb megoldáshoz nem valószínű, hogy a kutya is biciklizik előrefele.
viszont azzal lehet gyorsítani, hogy egyik megy mondjuk 1 km-t, amikor odaér a kutya, akkor visszateker vele a másikig, aki megy mondjuk 2km-ig, lerakja, amikor odaér a kutya, akkor visszateker vele megint, stb.
-
dudika10
veterán
Azon gondolkodtam, hogy a számtani és mértani közepekkel lehetne-e valamit kezdeni.
Mindkettő pont olyan alakban van, hogy egyszerűen ki lehet hozni belőlük a mértani és a számtani közepet.mod: hülyeséget írtam... az úgy nem jó.
De ettől függetlenül vajon lehet-e valamit kezdeni a számtani és mértani közepekkel?
-
Louro
őstag
Senki nem mondta a vágásban nem lehet törés. A 10x10-es darabból levágok egy 1x9 darabot, szóval egy L-vágást csinálok és akkor simán lelehet rakni a szönyeget.
I.................................I
I.................................IRemélem érthető a rajz...nem vagyok nagy fórumrajzolós. Tehát az L vonalán vágnék
-
Louro
őstag
De nincs ott ,hogy mi a válasz, cska az, hogy igaz e vagy nem.
És mi van, ha kisebb 500nál (mondjuk első válasza igen)?
Mi van, ha nem tökéletes köb? És ha nem is tökéletes négyzet? Azért nem lehet csak úgy félvállról venni szerintem. Azt már nem is figyelem, hogy utolsó előtti 1 e. Ha ezeket nézzük és a Horváth úr azt mondja, hogy 33, akkoris téved, mert 32 is lehet a válasz, mert simán megfelel a kritériumoknak.Én itt érzem "bibisnek" a feladatot.
F-ECT$: figyelembe vettem, hogy nem tudja a részleteket, de akkor mondjon 512-öt, ha 32 a megoldás. Ezért nem érzem elég pontosnak a meghatározásokat.
Az nincs leírva, hogy a többire igazat mond e.
De ha:
512 alatti: igen (a válasz)
Négyzet: igen (a válasz)
köb: igen
1 az utolsó előtti: igenHorváth rávágja, hogy ilyen nincs. Tévedett, de akkor mondhatjuk, hogy 512. Nos?
-
Louro
őstag
Ezen a 10^8 én is gondolkodtam. Igaz én úgy lyukadtam oda ki, hogy mi lenne, ha 711-gyel számolnánk, csak akkor összegeknél oké, hogy 711, de a szorzatnál 100^4 vagyis 10^8*7,11. De az a baj, hogy ettől tovább nem jutottam. Valahogy egészekkel jobban szeretek számolgatni, ezért próbáltam a 7,11-ből 711-et csinálni. Csak így a 71100000 kicsit ijesztő méret
Az tuti, hogy jó nehéz....megöl az ideg miatta
-
Doom
aktív tag
Huh, elfelejtettem, úgyhogy találhattam ki újra
Ebből indultam:
a+b+a-b+ab+a/b = 243Majd felírtam (x ugye pozitív egész, ez a/b-ből következik):
a = xb2xb + xb2 + xb/b = 243
xb2 + 2xb + (x-243) = 0
Megoldóképlet:
(-2x + gy[4x2 - 4x(x-243)])/2x = b-1 + gy(972x)/2x = b
gy(972x)/2x = b+1
gy(972x) = 2xb + 2x
972x/4x2 = (b+1)2
243/x = (b+1)2
Itt már csak 243 osztóit kell megtalálni, amelyek négyzetszámok, ezek:
9 és 81Ebből már következik, hogy
x = 27, x = 3és hogy
b = 2, b = 8Ezekből pedig a = xb miatt könnyen belátható, hogy
a = 54, a = 24.De hogy ez hogy segít a másikban...
-
dudika10
veterán
Ezt szépen nem lehet megoldani szerintem.
4 ismeretlen van és csak 2 egyenlet. Tudomásom szerint a rendes megoldáshoz annyi egyenlet kéne, ahány ismeretlened van.A kockáshoz: én már az elején képlettel indultam, ki is jött a köbgyök kettő, de fene gondolta volna, hogy direkt ilyen a példa. Én azt hittem, hogy valamit nagyon rosszul értelmeztem.
-
Doom
aktív tag
-
Doom
aktív tag
-
Doom
aktív tag
Biztos, hogy valamit nem jól gondolok, de ha matematikai oldalról indulok neki, akkor elvileg a nagyobb kocka oldala a kisebb kocka oldalának köbgyök 2-szerese. Tehát olyan pozitív egész szám kellene nekünk, amelyet szorozva köbgyök 2-vel, szintén pozitív egész szám az eredmény, de szerintem ilyen nincsen, mert a köbgyök 2 végtelen tört...
-
dudika10
veterán
Picit szétszórt vagyok, de így sokadjára csak sikerült kiszámolnom.
Viszont ezt a feladatot nem igazán értem.
Az a feladat, hogy keressem meg azokat a kockaméreteket, ahol a nagyobbik pont a 2x-ese a kisebbiknek és egységnyi oldalú kis kockákból épül fel mindkettő?
Tehát:
1, 8, 27, 64, 125, 216, 343, 512, 729, 1000, 1331 ... darab kis kockákból építhető egy négyzet és ezek közül kellene kiválasztanom azokat amik közt 1:2 arányosság van?
Vagy nem értem. -
dudika10
veterán
Egyszer már kijött, csak akkor nem írtam ide le, és nem találom a papírt amin levezettem.
Szóval:
-a legnagyobb kör ahol a tóban szabályozni tudja J hogy hol a kannibál az az, amit ugyan annyi idő alatt tesz meg: a tó kerülete/4 a kannibál ideje és és a kis kör kerülete/1 J ideje.
(2R*3,14)/4=2r*3,14/1
2R*3,14=8r*3,14
2R=8r
r=R/4J bácsinak ekkor még hátra van 3/4R amit 1-el tesz meg, a kannibálnak pedig (2R*3,14)/2 amit 4-el tesz meg.
Akkor kijön, hogy 3/4*R<3,14/4*R, tehát J bácsi megmenekül.Na most már remélem tényleg jó.
-
dudika10
veterán
A tavasra egyszerű a megoldás.
Az a legnagyobb kör, ahol szabályozni tudja a kannibál távolságát (táhot hogy a tőle távolabbi parton legyen a kannibál úgy, hogy egy egyenesbe essen ő, a kannibál és a középpont) az a 2R(pí)/4=r(pí) képletből az r, azaz R/2.
Tehát a tó feléig gond nélkül el tud úszni úgy, hogy a kannibál tőle 3/4R távolságra legyen.
Innen neki R/4 távolságot kell még leúsznia egyenesen kifelé, a kannibálnak pedig R(pí)/4 távolságot kell megtennie, tehát Józsi bácsi megmenekül.mod: ez így nem jó, előbb kijött, valahol elrontottam.
-
F-ECT$
titán
A Danubius rádióban (ami lehet, hogy megszűnik) szokott lenni reggelente házi feladat megoldás (lehet, hogy a Juventuson is van). Ezt a kör alakú tavas feladatot is ott hallottam (amire még nem jött megoldás itt). Ezek az adásrészletek vajh elérhetők valahol? (A műsor többi része nem érdekel.)
-
dudika10
veterán
Igen, jó megfejtés.
Az a lényeg, hogy páratlan osztója legyen a cella számának, ami csak a négyzetszámokra teljesül.
mod:
-Volt egy felmérés, hogy azok az emberek, akiknek számítógép van az otthonukban és azon játszanak (pasziánsz, vagy akármi amihez egy picit is dolgoztatni kell az agyat) sokkal később amortizálódnak agyilag, mint azok akiknek nincs ilyen lehetőségük. Pont ezért lett a nagyszülőknek véve egy egyszerű számítógép és tényleg érezhető a hatása.
-Sajnos tényleg gyorsan fogynak az ilyen kérdések. -
Doom
aktív tag
-
Doom
aktív tag
Na, megspóroltam neked egy csomó felesleges számítást
De jópofa nem?
Amúgy eszembe jutott még egy feladvány (kicsit hátha felpörög a topic, én is bírom a fejtörőket):
Van egy 20m hosszú köteled. Előtted egy 30m mély szakadék, amiben 10m-enként van egy kampó, amire a kötelet lehet erősíteni (természetesen a tetején is van). A fal függőleges és tükörsima, tehát nem lehet rajta mászni. Hogyan jutsz le a szakadék aljába úgy, hogy ne törd össze magad? A kötéllel bármit csinálhatsz, el lehet vágni akárhány részbe, újra össze lehet csomózni, és az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy ettől a műveletsortól nem lesz rövidebb.
-
Foglalt név
addikt
670? Szerintem az egyiket sem sérti
Azt viszont, hogy nem tudhatják és nem kommunikálnak elég érdekes. Mert ugye vagy maguktól állnak valahova vagy irányítják őket. Irányítani nem lehet, tehát maguktól kell beállniuk, akkor viszont mivel más rendezési elv nincs, mint a kalap, ergo ki derül, mit viselnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óra topik
- Házimozi haladó szinten
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Bitcoint követelnek a svájci jegybankba
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Hatalmas hiány lesz a Nintendo Switch 2-ből, rengetegen vinnék
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat! (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- EA Sports WRC '23
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- További aktív témák...
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Suzuki Swift 1.3 2005 GC (fapad) 169e km, NEM KLÍMÁS 699.990Ft
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest