- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- joghurt: Skype adatvesztés
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
F-ECT$
titán
No akkor a képlet, szöveggel írom le, hogy ne ugorjon ki, ha valaki nem szeretné olvasni. SPOILER innen. Tehát X = 0.5 és alatta 100% a kihalási valószínűség, felette pedig zárójel 1 per X zárójel bezárva mínusz 1. A túlélésé pedig hasonlóan X = 0.5 és alatta 0%, felette 2 mínusz zárójel 1 per X zárójel bezárva.
-
F-ECT$
titán
válasz
concret_hp #1012 üzenetére
Amikor se tojás, se élő csirke nem marad
-
F-ECT$
titán
válasz
concret_hp #1006 üzenetére
1 tojásról indulsz, és igen: az lehet, hogy egyből kipusztul.
doc: 10 írásjel alatti, és csak a 4 alapművelet(ből valamennyi), szám és X van benne.
-
F-ECT$
titán
Nem bírtam magammal, írtam egy kis progit, ami szimulálja az eseményeket 30 generációig. Lefuttattam 100x, így már látszik az eredmény. Persze ettől még nem tudom, hogy miért annyi az annyi
(Kis spoiler: érdemes elgondolkozni, hogy mi lenne X=0, X=25, X=50, X=75, és X=100 esetben, ez már sejtet valamit, de innen én még csak egy közelítő megoldást tudtam adni, amit aztán kicsit korrigált a fenti szimuláció.)
-
F-ECT$
titán
"Új" feladat:
Van egy tojás, amiből kikel egy csirke. Annak esélye, hogy a csirke felnő X. (X egy 0 és 1 közötti szám, pl 0.7, ekkor 70% at esély rá, hogy a csirke felnő, és 30% az esélye, hogy meghal.) Ha felnő, akkor lerak 2 tojást és meghal. Ezekből a tojásokból is X eséllyel lesz felnőtt csirke, sít. Mennyi az esélye, hogy ez a csirkefaj kihal? -
F-ECT$
titán
válasz
szmegma #1001 üzenetére
És mi a helyes megoldási módja ennek a feladatnak? Én kb úgy álltam neki, hogy szisztematikusan végignéztem, hogy az első kérdésre ha A-t választok, akkor mi lesz a többi válasz, és ellentmondásba futok-e, és ha igen, akkor megnéztem B-vel, és ezt addig folytattam, míg nem maradt ellenmondás.
-
F-ECT$
titán
Tényleg hosszú lett
És innen persze SPOILER!!!!!
Először is, aki nem ismeri a 2-es számrendszert, az itt ismerje meg. A lényeg:
A kettes számrendszer helyiértékes számrendszer: jobbról balra haladva minden egyes számjegy a 2 eggyel nagyobb hatványát fejezi ki (2^0=1-től kezdve). A kettes számrendszerben ábrázolt szám értékét úgy kapjuk meg, hogy összeadjuk azokat a kettő-hatványokat, amelyek helyiértékénél 1 áll.
Tehát az
1101 nem más mint 1101 = 1*2^3 + 1*2^2 + 0*2^1 + 1*2^0 = 8 + 4 + 0 + 1 = 13.A palackos példa elég bonyolult, egyszerűsítsük le: 7 palack, 3 rab, a méreg 3 nap alatt öl és 3 nap van arra, hogy kitaláljuk, hogy melyik mérgezett. Először is írjuk fel a 7 palack sorszámát 2-es számrendszerben:
1 -> 001
2 -> 010
3 -> 011
4 -> 100
5 -> 101
6 -> 110
7 -> 111A 3 rab neve legyen A, B, C. Minden rab egy helyiértéket képvisel, A legyen 2^2, B legyen 2^1 és C legyen 2^0. Minden rabnak készítenek egy koktélt, melyből azon sorszámú borokból szerepel 1-1 csepp, ahol az ő helyiértéke 1-es, azaz a koktélok ezen borokból állnak elő:
A -> 4, 5, 6, 7
B -> 2, 3, 6, 7
C -> 1, 3, 5, 7Ezután a rabok megisszák a saját koktéljukat, megvárjuk a 3 napot, és meg fog halni 1, 2 vagy mindhárom rab. Azt állítom, hogyha felírod az ABC-t úgy, hogy 1-est írsz annak a rabnak a helyére aki meghalt, 0-t annak a helyébe aki életben maradt, akkor pont annak a palacknak a 2-es számrendszerbeli sorszámát kapod, ami mérgezett. Egy példa, meghalt: A és C. Ekkor 101 -> 5-ös palack a mérgezett. Le lehet ellenőrizni, hogy az 5-ös palackból kapott a koktéljába A és C is, de B nem, és ez semelyik másik palackra nem igaz.
No most már jöhetne is a példa, amivel az a gond, hogy 9 rabod van, amivel 2^9, azaz 512 palackot lehet csak felírni 2-es számrendszerben. Szerencsére 5 napod van hátra, és 3 nap alatt öl a méreg. Éppen ezért 3 db 500-as csoportra osztod a palackokat, és mindhárom csoportban elkészíted a 9 rab számára a koktélt. Az első adag koktélt beadod rögtön (aznap reggel), a második adagot a 1 nap múlva, a harmadik adagot pedig a két nap múlva. Így ha az első 500-as csoportban volt a méreg akkor a harmadik, ha a második csoportban, akkor a negyedik, ha pedig a harmadik csoportban, akkor az ötödik nap reggel hal meg néhány rab. A fenti módszerrel kitalálható, hogy az adott 500-as csoportból pontosan melyik palack volt mérgezett, így az ötödik nap este mehet a buli
-
F-ECT$
titán
A #973-ban lévő link mutat egy pár megoldást tartalmazó oldalra (mind angol). Az érdekesség az, hogy ha a Random fej úgy működik, hogy véletlenszerűen választja meg azt, hogy úgy válaszol, mintha Igaz vagy mintha Hamis lenne, akkor a feladat "egyszerű". (Olyan kérdést kell feltenni, amire az Igaz és a Hamis is ugyanazt a választ adná.)
Ha viszont a Random "Körmönfont", azaz amikor csak tud, akkor hazudik, ha zavarba hozzák, akkor pedig véletlenszerű választ ad, akkor nincs jelenleg ismert megoldása a feladatnak. -
F-ECT$
titán
Rátaláltam egy fejtörő gyűjteményre, onnan közlök most egyet, amin én is gondolkozok.
Egy távoli országban, élt egy király ki arról volt híres, hogy hatalmas lakomákat rendezett. Az ezévi legnagyobb lakomára készült, és megrendelt 1500 palack nagyon drága bort. Pontosan 5 nappal a party előtt, egy paraszt aki gyűlölte a királyt belopózott a pincéjébe, és mérget tett az egyik palackba.Az őrök elkapták menekülés közben, de nem látták melyiket mérgezte meg és kivülről ugyanolyan a mérgezett palack mint a többi.
A király nem akarta lemondani a nagy lakomát, de nincs elég idő, hogy újrarendelje a borokat. A méreg rendkivül erős, még 10.000.000 szoros hígításban is halálos. Ráadásul nem öl azonnal, csak 3 nap múlva végez áldozatával. A király úgy dönt, rabokat használ fel arra hogy kideritse melyik a mérgezett palack. Sajnálatos módon a királynak csak 9 rab áll rendelkezésére.
Az idő sürget a lakoma 5 nap múlva itt van, hogyan találja meg a király a 9 rabja segitségével a mérgezett bort?
-
-
F-ECT$
titán
Ha az eredmény utolsó számjegye: 6, 7, 8, 9, akkor a gondolt első szám a három jegyű szám első 2 jegye a második gondolt száma pedig 1, 2, 3 ,4, míg ha az eredmény utolsó számjegye 0, 1, 2, 3, 4 akkor az első gondolt szám a három jegyű szám első 2 számjegye -1, a második szám pedig 5, 6, 7, 8, 9.
Tehát ha pl azt mondja, hogy 666, akkor: 66 és 1, ha meg azt mondja, hogy 333, akkor 32 és 8.
-
F-ECT$
titán
Folytasd a sort:
R, SZ, D, S, R, SZ, SZ, ? -
F-ECT$
titán
Aki tanult mikrot és/vagy játékelméletet, annak nem lesz újdonság, de a többieknek egy kis érdekesség.
2 bűnöző megöl és kirabol egy embert. Menekülés közben elkapják őket a lopott cuccokkal, de a holttestet nem találják meg. Bezárják őket 2 cellába, kommunikációra nincs lehetőségük. Bemegy egyikükhöz a bíró és azt mondja:
"Ami most mondok, azt elmondom a társának is. Biztos vagyok benne, hogy megölték azt a szerencsétlen embert, de bizonyítani nem tudom. Valljon a társa ellen, és amennyiben ő tagadni fog, akkor magát szabadon engedem, a társa pedig kap 15 évet. Ha Ön és a társa is vall, akkor mindketten 10 évet kapnak. Ha mindketten tagadnak mindent, akkor a rablásért 7-7 évet fognak ülni."
Kívülről az látszik, hogyha az össz büntetést nézzük, akkor a 7-7 évvel járnának a legjobban, mert ez összesen 14 év. 2 esetben 15 év(0-15 és 15-0), és 1 esetben 20 év (10-10) lenne ez a szám.A kérdés, hogy mit fognak tenni a rabok?
-
F-ECT$
titán
Kerestem egy általános képletet kör-kör metszetre. Ha jól gondolom, akkor a (14)-es sorban lévő képlet alkalmazható erre az esetre, mert a két kör és metszéspontjaik az ábrának megfelelően helyezkednek el, azzal az egyszerűsítéssel, hogy R = d.
Ezután írtam egy progit, ami kiszámolja ezt
y := r*r*acos((d*d+r*r-R*R)/(2*d*r)) + R*R*acos((d*d+R*R-r*r)/(2*d*R)) - 0.5*(sqrt((-d+r+R)*(d+r-R)*(d-r+R)*(d+r+R)));
ahol R = d = 10m, r pedig 0.01-től nő 20.00-ig. Vizsgáltam, hogy y mikor esik 156.9 és 157.1 közé, és csak a r = 11.58-ra jött ez ki.
-
F-ECT$
titán
Van 2 testvér, akik egy kör alakú legelőn osztozkodnak. Nincs pénzük elkeríteni, és így megfelezni a területet. Az egyiknek van egy kecskéje, amit a terület legszélére tudnak csak 1 kötéllel kikötni. A kérdés, hogy milyen hosszú legyen ez a kötél, hogy a kecske pont a terület felét tudja lelegelni.
-
F-ECT$
titán
Régi, könnyű, neten 3 mp megtalálni rá a választ, de UP-nak jó lesz:
Folytasd a sort!
1, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 20, ?
-
-
F-ECT$
titán
válasz
Apollo17hu #878 üzenetére
A levezetés is kell a nevezéshez?
-
F-ECT$
titán
válasz
Apollo17hu #866 üzenetére
Akkor tényleg neki kellene feküdni.
-
F-ECT$
titán
-
F-ECT$
titán
A feladat így szól:
Feleségül vettem egy özvegyasszonyt, akinek volt egy felnőtt lánya. Apám, aki gyakran meglátogatott minket, beleszeretett és elvette a nevelt lányomat. Apám tehát vejem lett, nevelt lányom pedig az anyám. Néhány hónap múltán fiam született, aki apám sógora és egyben az én nagybácsim lett. Apám feleségének is született egy fia. Ezzel egy csapásra lett egy testvérem és egy unokám. A feleségem a nagyanyám, hiszen anyám anyja.A kérdés: Ki vagyok én?
-
F-ECT$
titán
Ha valakinek tetszett az „Einstein feladvány”, akkor remélem az alábbi feladatnak is örülni fognak. Természetesen itt is az első 6-8 betűt a legnehezebb kitalálni, de mindent ki lehet következtetni, egyszer sem kell a próbálgatós módszerhez folyamodni:
Egy 5x5-ös négyzetbe az angol ABC minden egyes betűjét be kell írni a J kivételével. (Az oszlopokat balról jobbra A-tól E-ig nevezzük el, a sorokat felülről lefelé 1-től 5-ig számozzuk. Így a bal alsó cella neve A5.)
A feladat, hogy az egyes betűket beírjuk a megfelelő cellákba. Ehhez segítségül rendelkezésre állnak a következő állítások.1. Nincs magánhangzó az A és az E oszlopban, bár minden sor tartalmaz egyet, továbbá az U-t tartalmazó sor valahol az I-t tartalmazó sor felett van.
2. A B4 cellába írt betűt a rómaiak számként használták.
3. A V, amelyik egy sorban van a W-vel, rögtön az E oszlopban lévő S fölött van.
4. A D3 mező tartalma F, és ugyanebben a sorban van az L is.
5. A MAP szó átlósan lefelé olvasható valahol a nagy négyzetben.
6. A kettes számú vízszintes sor két mássalhangzóval kezdődik, amelyek közül a második az ABC első 10 betűje közül való, az első pedig 4 betűvel később következik ABC sorrendben.
7. A D átlósan szomszédos az E-vel, és a G-től valamilyen irányban (amely lehet átlós, vízszintes vagy függőleges) csak egyetlen betű választja el, a Z.
8. A HRB betűsorozat valamelyik vizszintes sort zárja le.
9. Az OAT szócskát lefelé olvasva találjuk valamelyik oszlopban.
10. Az N két hellyel jobbra van az Y-tól ugyanabban a sorban.
11. A K betű feljebb van a Q betűnél. -
F-ECT$
titán
válasz
Apollo17hu #841 üzenetére
"A vendégpárok egymás közti ismeretlenségével nem kell foglalkozni, mert a kézfogások száma mindenhol megegyezik."
Tfh hogy van 3 vendég pár. Az 1-es pár ffi tagja ismeri a 2-es pár ffi tagját. Ekkor ez a 2 ember tényleg ugyanannyiszor fog kezet, ha csak a vendégekkel történő kézfogásokat számoljuk, viszont a 3-as pár ffi tagja kézfogásainak száma más, mint ennek a 2-nek, nem?
-
F-ECT$
titán
válasz
concret_hp #838 üzenetére
HáziGazda, HáziAsszony + legyen 2 vendég házaspár: V1F V1N, V2F V2N.
HG ismeri V1F-et és V2F-et, ekkor a kézfogások:
-HG: V1N, V2N
-HA: V1N, V2N, V1F, V2FArról most nem beszélünk, hogy V1 és V2 pár ismeri-e egymást, de így is 4 db vendég esetén van olyan ember, akinek 4 kézfogása van, tehát hiba van a logikádban.
-
F-ECT$
titán
válasz
Apollo17hu #834 üzenetére
Hasonló már volt 24.
Erre: 21 = 6/(1-5/7)
-
F-ECT$
titán
válasz
Apollo17hu #833 üzenetére
Szerintem a legtöbb fejtörőnek meglett a megfejtése, bár néhány tényleg eltűnt, néhánynál pedig nem derült ki, hogy az adott megoldás jó-e, vagy nem. Annyira nem komoly ez a topik, hogy különleges moderálást igényeljen, de ha gondolod nézd végig a hozzászólásokat, gyűjtsd ki a megoldatlan feladatokat, és linkeld be őket egy hsz-be, vagy a moderátort keresek topikban kérj meg valakit, hogy tegye bele az első hsz-be.
-
F-ECT$
titán
Nos, hogy előrevigyem a közösségi gondolkodás szellemét leírom, hogy én hogyan indultam el (a végső megoldást nem ismerem):
0-ik verzió: mindenki elfelejti a biciklit, ekkor:
fiú: 300 perc
lány: 300 p
kutya 150p
Tehát itt 300 perc jön ki, ennél biztosan van jobb idő.1-es verzió: lány elteker a bicajjal 5 km-ig, utána gyalogol, a fiú pedig az utolsó 5 km-re használja a bicajt:
lány: 0-5 25 perc, 5-10 150 p = 175 p
fiú: 150p + 25p = 175 p
kutya: 150 p.
Így már 175-re csökken az össz idő.Eddig nem használtuk ki, hogy a kutya gyorsabban tud tekerni, mint a fiú és a lány, így valahogy ezt is bele kellene szőni a logikába…
-
F-ECT$
titán
Ez nem a google keresési verseny topic, szóval ha valamelyik feladatot nem tudod megoldani, akkor a) várd meg míg valaki megoldja b) keress rá a megoldásra de azt tartsd magadban.
Biztos vagyok benne, hogy a következő feladatnak is van megoldása valahol a neten, de ne rontsuk el a gondolkodni akarók örömét azzal, hogy belinkeljük a megoldást.
(Persze azt is meg lehet tenni, hogy megkeresed a megoldást a neten és leírod ide, mintha a sajátod lenne, de ez már erősen NC kategória.)Szóval:
Egy fiú, egy lány és egy kutya 10 km-es útra indulnak. A fiú és a lány 2 km/h-val haladnak, a kutya 4 km/h-val. Van azonban egy biciklijük, amit mind a hárman (a kutya is) használhatnak, de egyszerre csak az egyikük. A fiú és a lány 12 km/h-val tud biciklizni, a kutya 16 km/h-val.
Mi az a legrövidebb idő, ami alatt mindhárman célba érnek? -
F-ECT$
titán
Ja ééééértem
Akkor itt egy új:
Egy házaspár bulit rendez, ahová kizárólag házaspárokat hívnak vendégül. Minden meghívott házaspár legalább egyik tagja ismeri a meghívó házaspár legalább egyik tagját. Megérkezése után minden ember kezet fog azokkal (és csak azokkal), akiket ő még nem ismer.
(Mindenki ismeri saját magát és a partnerét.)Amikor már mindenki megérkezett és kezet fogott azokkal, akikkel kellett, a házigazda elvegyül a vendégek között, és mindenkitől megkérdi (a feleségétől is), hány emberrel fogott kezet.
Legnagyobb megleptésére mindenki mást válaszol.Hány emberrel fogott kezett a házigazda és a háziasszony?
-
F-ECT$
titán
Tessék parancsolni:
Adott egy 12m x 9m-es szoba, és két szönyegpadlódarab. Az egyik 1m x 8m-es, a másik 10m x 10m-es. A feladat leteríteni a szobát szőnyeggel úgy, hogy összesen egyetlen vágást szabad csinálni az egyik szőnyegdarabon. A vágás után a padlószőnyeg maximum két darabra eshet.
Megoldást nem tudok.
-
-
F-ECT$
titán
A számelmélet alaptétele szerint minden pozitív egész szám egyértelműen, azaz egy és csak egyféleképpen bontható fel prímszámok szorzatára. Tehát z=a*b*c*d esetén a, b, c és d is csak prímtényezők szorzata lehet.
Jelen feladatban a 7.11 nem egész szám, ahogy a, b, c, d sem feltétlenül az. Viszont azt tudjuk, hogy 100-zal megszorozva egész számokat kapunk.
Vegyünk egy p számot, melynek prímtényezős felbontása: p=p1*p2*p3. Ha eztuán megnézzük 100*p felbontását, akkor ezt kapjuk: 100*p = p1*p2*p3*2*2*5*5. (Tehát megmaradnak az eredeti prímtényezők, csak továbbiak is jönnek mellé.)
Ezt felhasználva írjuk fel, amit tudunk:
a*b*c*d = 7.11
a*100*b*100*c*100*d*100 = 7.11*10^8.Valamint:
a*100 + b*100 + c*100 + d*100 = 100*(a+b+c+d) = 711Új jelöléssel:a*100 = a', b*100 = b' stb.
a'*b'*c'*d' = 7.11*10^8
a'*b'*c'*d' = 1*2^6*3^2*5^6*79a'+b'+c'+d' = 711
Látszólag semmit sem csináltunk, mert továbbra is 4 ismeretlen 2 egyenlet, viszont: a', b', c', d' biztosan egész szám, és az értékkészletüket is jelentősen csökkentettük.
Hogy innen hogyan lehet nem próbálgatással tovább menni, azt nem tudom.
-
F-ECT$
titán
SPOILER!
Azt gondoltam, hogy a 243-as feladatnál látszólag 2 ismeretlen és 1 egyenlet van, aztán csak sikerül mégis megoldani a feladatot. (Felismereve, hogy a/b is egész.)
A 7.11-es feleadatnál látszólag 4 ismeretlen és 2 egyenlet van, kérdés, hogy van-e még olyan rejtett összefüggés, amit nem látunk.
SPOILER
Leírom a megoldást, hátha ez segít rájönni, hogy mit nem látunk:
1.2, 1.25, 1.50, 3.16.
SPOILER -
F-ECT$
titán
Kicsit más, de lehet, hogy jó lesz gyakorlásnak a boltos feladathoz:
Két egész számot összeadunk, kivonunk, összeszorzunk és elosztunk. Az eredményül kapott 4 egész számot összeadva 243-at kapunk.
Mi ez a két szám?Én még hozzátenném, hogy szerintem elég csak a pozitív egész számokat nézni, illetve, hogy a feladatnak szerintem 2 megoldása is van.
-
F-ECT$
titán
Na jó, akkor itt egy nehezebb (legalábbis szerintem):
A 7-11 bolt egy vásárlója kiválasztott magának 4 apróságot, és a fizetendő összeg iránt érdeklődött.
- 7.11 dollár - felelte a kereskedő.
- Milyen érdekes, a bolt neve is pont ez. Hogy is jött ki ez az összeg?
- Egyszerűen összeszoroztam a négy tárgy árát.
- No de én a négy ár összegét kell, hogy fizessem!
- Ez igaz, de ha az árakat összeadom, ugyanezt az eredményt kapom: $7.11-et.Mennyibe került az a négy dolog?
-
F-ECT$
titán
Találtam egy doksit néhány feladvánnyal, ezeket fogom egyesével idézni. Nem tudom, hogy helyesek-e a feladványok és azt sem, hogy mi a megoldás.
Tehát az első:
Sally és Sue elhatározzák, hogy randevúznak Sam-mel. Mindhárman ugyanabban az utcában laknak, bár Sally és Sue nem tudják, melyik házban is lakik pontosan Sam. A házak 1-től 99-ig vannak számozva.
Sally felhívja telefonon Sam-et. "A házszámod négyzetszám?" Sam válaszol neki. "És nagyobb, mint ötven?" Sam ezt is elárulja. Sally ezek után úgy gondolja, most már tudja Sam pontos címét és meglátogatja őt.
Amikor odaér, rájön, hogy rosszul gondolta, ami nem meglepő tudván azt, hogy Sam csak a második kérdésre adott igaz választ.
Sue függetlenül Sally beszélgetésétől szintén felhívja Sam-et. "A házszámod egy szám harmadik hatványa?" Sam válaszol neki. "És nagyobb, mint huszonöt?" Sam erre a kérdésre is válaszol.
Sue most már úgy gondolja, hogy tudja Sam pontos címét, és meglepi őt látogatásával. De Sallyhez hasonlóan ő is pórul jár, mert Sam ismét csak a második kérdésre válaszolt helyesen.
Még azt is elárulom, hogy Sam házszáma kisebb Sally-énél és Sue-énál, illetve a házszámok összege pont egy négyzetszám kétszerese. Ki hol lakik? -
F-ECT$
titán
Micsoda önbizalom hiányos emberek vannak itt. Természetesen ez a helyes megoldás, ez ilyen beugratós kérdés volt: annyira egyszerűnek tűnik, hogy általában próbálgatással állnak neki az emberek, és aztán ha ez sok idő után sem vezet eredményre, akkor jön elő a képletek felírása, és akkor már 2 sorból megoldható a feladat.
-
F-ECT$
titán
válasz
dudika10 #749 üzenetére
Igen, az r = R/4 már helyes.
Itt egy új (ez sem nehéz):
Ha rajzolunk egy négyzetet, és pont dupla akkora területű négyzetet szeretnénk rajzolni, akkor egyszerű dolgunk van: az eredeti négyzet átlója lesz az új négyzet oldala.
Próbáljuk most meg ugyanezt kockával. Szeretnénk egységnyi oldalhosszúságú kis kockákból 2 olyan kockát építeni, amikre igaz, hogy a nagyobbnak 2x akkora a térfogata, mint a kisebbnek. Kérdés, hogy minimum hány egységnyi oldalhosszúságú kis kockával kell rendelkeznünk, hogy ezt megtehessük. -
F-ECT$
titán
válasz
dudika10 #747 üzenetére
Az ötlet jó, de szerintem a számítás és így már az első mondat sem stimmel, azaz ha a tó sugara R, és annak a körnek a sugara, ahol Józsibá’ még szabályozni tudja a kannibál távolságát r, akkor arra biztosan nem igaz, hogy r = R/2. (A számítást nem írnám le, mert az megmutatná a megoldást is.)
-
F-ECT$
titán
A Danubius rádióban (ami lehet, hogy megszűnik) szokott lenni reggelente házi feladat megoldás (lehet, hogy a Juventuson is van). Ezt a kör alakú tavas feladatot is ott hallottam (amire még nem jött megoldás itt). Ezek az adásrészletek vajh elérhetők valahol? (A műsor többi része nem érdekel.)
-
F-ECT$
titán
Nem egy nagy fejtörő, de topic frissítésnek jó lesz:
Elmegy Józsi úszni egy kör alakú tóba. A tó szélén egyszer csak megjelenik egy kannibál. Mivel a tó nem túl meleg, ezért Józsi nem tudja megvárni, hogy a kannibál elmenjen, mert előbb hűlne ki. A kannibál nem tud úszni, viszont a parton 4x gyorsabban halad, mint Józsi a vízben. Szárazföldön egyforma a sebességük, így ha Józsi úgy ér ki a partra, hogy nincs ott a kannibál, akkor megmenekült. (A kannibál nem hülye, mindig úgy mozog, hogy a lehető legközelebb legyen Jószihoz.)
Hogyan tud Józsi megmenekülni a kannibáltól?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Mini PC, tiny PC HP ProDesk 600 G2 i5-6500T, Fujitsu Esprimo i5-7500T
- Részletfizetés elérhető -noblechairs ICON Series Real Leather Gaming Chair - Midnight Blue/Graphite
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest