Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bobalazs: Microsoft Copilot és hasonló hülyeségek egyszerű kigyomlálása /örök megoldás/
- Chosen: Intel Arc B580 játék kompatibilitás (2026. 01.)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Lalikiraly: A nagy ő! Stohl...
Új hozzászólás Aktív témák
-
Louro
őstag
Szerintem el lett írva a feladat, mert ha:
minden válasz igen, akkor 216 a megoldás,
az utolsó nem és a többi igen, akkor 27,125 és 343 is jó,
az utolsó előtti nem, a többi igen: iszonyat sok [13,500]közti szám van, ami nem tökéletes köb és 1 az utolsó előtti számjegye,
a 2. feltétel nem: 64
az első feltevés nem: 729
ha mindre nemleges a válasz: nincs megoldás (mert nincs olyan ]501,1300] között nincs olyan tökéletes köb, ami négyzet is és utolsó előtti számjegye 1 lenne),
és még nem vizsgáltam meg minden lehetőséget.Szóval szerintem hiányos a példa, mert az adott feltételek mellett nem lehet megoldani.
-
-
Doom
aktív tag
válasz
runner 125
üzenetére
Találtam, ott nem volt megfejtés, én fejtettem meg, és nekem nem ez jött ki.
Várjunk még valakit, hogy másnak mi jön ki. -
Doom
aktív tag
válasz
runner 125
üzenetére
Szerintem ez nem jó.

-
Doom
aktív tag
No engedelmetekkel bedobnék egy másik házszámosat is, a boltosra pedig várjuk a lelkes megfejtőket

Kovács úr Seholsincs utcában lakik egy házban, amelynek száma 13 és 1300 közötti szám. Horvát úr kíváncsi Kovács úr házának számára, ezért kérdezgetni kezdi:
Horvát: "Nagyobb, mint 500?"
Kovács: válaszol, de hazudik (Horvát ezt nem tudja).
Horvát: "Tökéletes négyzet?"
Kovács: válaszol, de hazudik (Horvát ezt nem tudja).
Horvát: "Tökéletes köb?"
Kovács: válaszol és igazat mond.
Horvát: "Ha most megmondod, hogy a szám utolsó előtti számjegye az 1 vagy nem, meg tudom mondani, hogy hol laksz."
Kovács: válaszol.
Horvát: megmondja a számot, amit kitalált.
Kovács: "TÉVEDTÉL!"Mi Kovács úr házának száma?
A feladványra csak EGY lehetséges megoldás létezik. (A tévedések és félreértések elkerülése végett: tökéletes négyzet olyan számot jelent, amely egy egész szám második hatványa; ugyanígy a tökéletes köb egy egész szám harmadik hatványát jelenti.)
-
F-ECT$
titán
A számelmélet alaptétele szerint minden pozitív egész szám egyértelműen, azaz egy és csak egyféleképpen bontható fel prímszámok szorzatára. Tehát z=a*b*c*d esetén a, b, c és d is csak prímtényezők szorzata lehet.
Jelen feladatban a 7.11 nem egész szám, ahogy a, b, c, d sem feltétlenül az. Viszont azt tudjuk, hogy 100-zal megszorozva egész számokat kapunk.
Vegyünk egy p számot, melynek prímtényezős felbontása: p=p1*p2*p3. Ha eztuán megnézzük 100*p felbontását, akkor ezt kapjuk: 100*p = p1*p2*p3*2*2*5*5. (Tehát megmaradnak az eredeti prímtényezők, csak továbbiak is jönnek mellé.)
Ezt felhasználva írjuk fel, amit tudunk:
a*b*c*d = 7.11
a*100*b*100*c*100*d*100 = 7.11*10^8.Valamint:
a*100 + b*100 + c*100 + d*100 = 100*(a+b+c+d) = 711Új jelöléssel:a*100 = a', b*100 = b' stb.
a'*b'*c'*d' = 7.11*10^8
a'*b'*c'*d' = 1*2^6*3^2*5^6*79a'+b'+c'+d' = 711
Látszólag semmit sem csináltunk, mert továbbra is 4 ismeretlen 2 egyenlet, viszont: a', b', c', d' biztosan egész szám, és az értékkészletüket is jelentősen csökkentettük.
Hogy innen hogyan lehet nem próbálgatással tovább menni, azt nem tudom.
-
dudika10
veterán
Ugyan azzal a logikával ahogy Louro írja. Egészekkel könnyebb számolni.
Utána megtalálod azokat a prímszámokat amiket összeszorozva az adott eredményt (7,11*10**8) kapod. Ezeket kell utána 4 "blokkba" rakni, amik összege 711. Szerintem el elég logikus.
Az összeset fel kell használni, hogy a szorzat stimmeljen, az összeadás egy-egy tagja pedig a prímtényezők valami alapján kiválasztott elemeinek a szorzata.
Csak arra nem jöttem még rá, hogy mi alapján kéne ezeket összeválogatni, mert az, hogy legyen az összegük 711 az nem szűkíti túlságosan a próbálkozások számát.mod: Na ezt elég hülyén sikerült leírnom, de azért remélem valamennyire érthető.

-
Louro
őstag
Ezen a 10^8 én is gondolkodtam. Igaz én úgy lyukadtam oda ki, hogy mi lenne, ha 711-gyel számolnánk, csak akkor összegeknél oké, hogy 711, de a szorzatnál 100^4 vagyis 10^8*7,11. De az a baj, hogy ettől tovább nem jutottam. Valahogy egészekkel jobban szeretek számolgatni, ezért próbáltam a 7,11-ből 711-et csinálni. Csak így a 71100000 kicsit ijesztő méret

Az tuti, hogy jó nehéz....megöl az ideg miatta
-
dudika10
veterán
A boltos feladattal addig jutottam, hogy a szorzatot bővítem 10**8 -al, aztán a 7,11*10**8-t felbontva prímtényezőkre az jön ki, hogy 1 * 2**6 * 3**2 * 5**6 * 79 ha jól emlékszem.
Ezeket kell úgy kombinálni, hogy a szorzataik összege 711 legyen. Arra még nem jöttem rá, hogy ezt hogyan kéne megcsinálni. -
F-ECT$
titán
SPOILER!
Azt gondoltam, hogy a 243-as feladatnál látszólag 2 ismeretlen és 1 egyenlet van, aztán csak sikerül mégis megoldani a feladatot. (Felismereve, hogy a/b is egész.)
A 7.11-es feleadatnál látszólag 4 ismeretlen és 2 egyenlet van, kérdés, hogy van-e még olyan rejtett összefüggés, amit nem látunk.
SPOILER
Leírom a megoldást, hátha ez segít rájönni, hogy mit nem látunk:
1.2, 1.25, 1.50, 3.16.
SPOILER -
Doom
aktív tag
Huh, elfelejtettem, úgyhogy találhattam ki újra

Ebből indultam:
a+b+a-b+ab+a/b = 243Majd felírtam (x ugye pozitív egész, ez a/b-ből következik):
a = xb2xb + xb2 + xb/b = 243
xb2 + 2xb + (x-243) = 0
Megoldóképlet:
(-2x + gy[4x2 - 4x(x-243)])/2x = b-1 + gy(972x)/2x = b
gy(972x)/2x = b+1
gy(972x) = 2xb + 2x
972x/4x2 = (b+1)2
243/x = (b+1)2
Itt már csak 243 osztóit kell megtalálni, amelyek négyzetszámok, ezek:
9 és 81Ebből már következik, hogy
x = 27, x = 3és hogy
b = 2, b = 8Ezekből pedig a = xb miatt könnyen belátható, hogy
a = 54, a = 24.De hogy ez hogy segít a másikban...
-
F-ECT$
titán
Kicsit más, de lehet, hogy jó lesz gyakorlásnak a boltos feladathoz:
Két egész számot összeadunk, kivonunk, összeszorzunk és elosztunk. Az eredményül kapott 4 egész számot összeadva 243-at kapunk.
Mi ez a két szám?Én még hozzátenném, hogy szerintem elég csak a pozitív egész számokat nézni, illetve, hogy a feladatnak szerintem 2 megoldása is van.
-
dudika10
veterán
Ezt szépen nem lehet megoldani szerintem.
4 ismeretlen van és csak 2 egyenlet. Tudomásom szerint a rendes megoldáshoz annyi egyenlet kéne, ahány ismeretlened van.A kockáshoz: én már az elején képlettel indultam, ki is jött a köbgyök kettő, de fene gondolta volna, hogy direkt ilyen a példa. Én azt hittem, hogy valamit nagyon rosszul értelmeztem.

-
Doom
aktív tag
-
F-ECT$
titán
Na jó, akkor itt egy nehezebb (legalábbis szerintem):
A 7-11 bolt egy vásárlója kiválasztott magának 4 apróságot, és a fizetendő összeg iránt érdeklődött.
- 7.11 dollár - felelte a kereskedő.
- Milyen érdekes, a bolt neve is pont ez. Hogy is jött ki ez az összeg?
- Egyszerűen összeszoroztam a négy tárgy árát.
- No de én a négy ár összegét kell, hogy fizessem!
- Ez igaz, de ha az árakat összeadom, ugyanezt az eredményt kapom: $7.11-et.Mennyibe került az a négy dolog?
-
Doom
aktív tag
-
F-ECT$
titán
Találtam egy doksit néhány feladvánnyal, ezeket fogom egyesével idézni. Nem tudom, hogy helyesek-e a feladványok és azt sem, hogy mi a megoldás.
Tehát az első:
Sally és Sue elhatározzák, hogy randevúznak Sam-mel. Mindhárman ugyanabban az utcában laknak, bár Sally és Sue nem tudják, melyik házban is lakik pontosan Sam. A házak 1-től 99-ig vannak számozva.
Sally felhívja telefonon Sam-et. "A házszámod négyzetszám?" Sam válaszol neki. "És nagyobb, mint ötven?" Sam ezt is elárulja. Sally ezek után úgy gondolja, most már tudja Sam pontos címét és meglátogatja őt.
Amikor odaér, rájön, hogy rosszul gondolta, ami nem meglepő tudván azt, hogy Sam csak a második kérdésre adott igaz választ.
Sue függetlenül Sally beszélgetésétől szintén felhívja Sam-et. "A házszámod egy szám harmadik hatványa?" Sam válaszol neki. "És nagyobb, mint huszonöt?" Sam erre a kérdésre is válaszol.
Sue most már úgy gondolja, hogy tudja Sam pontos címét, és meglepi őt látogatásával. De Sallyhez hasonlóan ő is pórul jár, mert Sam ismét csak a második kérdésre válaszolt helyesen.
Még azt is elárulom, hogy Sam házszáma kisebb Sally-énél és Sue-énál, illetve a házszámok összege pont egy négyzetszám kétszerese. Ki hol lakik? -
F-ECT$
titán
Micsoda önbizalom hiányos emberek vannak itt. Természetesen ez a helyes megoldás, ez ilyen beugratós kérdés volt: annyira egyszerűnek tűnik, hogy általában próbálgatással állnak neki az emberek, és aztán ha ez sok idő után sem vezet eredményre, akkor jön elő a képletek felírása, és akkor már 2 sorból megoldható a feladat.
-
Doom
aktív tag
Biztos, hogy valamit nem jól gondolok, de ha matematikai oldalról indulok neki, akkor elvileg a nagyobb kocka oldala a kisebb kocka oldalának köbgyök 2-szerese. Tehát olyan pozitív egész szám kellene nekünk, amelyet szorozva köbgyök 2-vel, szintén pozitív egész szám az eredmény, de szerintem ilyen nincsen, mert a köbgyök 2 végtelen tört...
-
dudika10
veterán
Picit szétszórt vagyok, de így sokadjára csak sikerült kiszámolnom.

Viszont ezt a feladatot nem igazán értem.
Az a feladat, hogy keressem meg azokat a kockaméreteket, ahol a nagyobbik pont a 2x-ese a kisebbiknek és egységnyi oldalú kis kockákból épül fel mindkettő?
Tehát:
1, 8, 27, 64, 125, 216, 343, 512, 729, 1000, 1331 ... darab kis kockákból építhető egy négyzet és ezek közül kellene kiválasztanom azokat amik közt 1:2 arányosság van?
Vagy nem értem.
-
F-ECT$
titán
válasz
dudika10
üzenetére
Igen, az r = R/4 már helyes.
Itt egy új (ez sem nehéz):
Ha rajzolunk egy négyzetet, és pont dupla akkora területű négyzetet szeretnénk rajzolni, akkor egyszerű dolgunk van: az eredeti négyzet átlója lesz az új négyzet oldala.
Próbáljuk most meg ugyanezt kockával. Szeretnénk egységnyi oldalhosszúságú kis kockákból 2 olyan kockát építeni, amikre igaz, hogy a nagyobbnak 2x akkora a térfogata, mint a kisebbnek. Kérdés, hogy minimum hány egységnyi oldalhosszúságú kis kockával kell rendelkeznünk, hogy ezt megtehessük. -
dudika10
veterán
Egyszer már kijött, csak akkor nem írtam ide le, és nem találom a papírt amin levezettem.

Szóval:
-a legnagyobb kör ahol a tóban szabályozni tudja J hogy hol a kannibál az az, amit ugyan annyi idő alatt tesz meg: a tó kerülete/4 a kannibál ideje és és a kis kör kerülete/1 J ideje.
(2R*3,14)/4=2r*3,14/1
2R*3,14=8r*3,14
2R=8r
r=R/4J bácsinak ekkor még hátra van 3/4R amit 1-el tesz meg, a kannibálnak pedig (2R*3,14)/2 amit 4-el tesz meg.
Akkor kijön, hogy 3/4*R<3,14/4*R, tehát J bácsi megmenekül.Na most már remélem tényleg jó.

-
F-ECT$
titán
válasz
dudika10
üzenetére
Az ötlet jó, de szerintem a számítás és így már az első mondat sem stimmel, azaz ha a tó sugara R, és annak a körnek a sugara, ahol Józsibá’ még szabályozni tudja a kannibál távolságát r, akkor arra biztosan nem igaz, hogy r = R/2. (A számítást nem írnám le, mert az megmutatná a megoldást is.)
-
dudika10
veterán
válasz
dudika10
üzenetére
Utolsó mondat nem stimmel.
R/2 távot kell még úsznia és a kannibálnak pedig R(pí)/4-et. (jó, picit hülyén néz ez most ki, de remélem érthető, hogy a 4 az azért kell, mert 4x olyan gyorsan megy, így viszont az nem távolság, na mind1
)
Ha mondjuk R=10 akkor 5<7,85; tehát Józsibá megmenekül.Na mostmár talán jó.

-
dudika10
veterán
A tavasra egyszerű a megoldás.
Az a legnagyobb kör, ahol szabályozni tudja a kannibál távolságát (táhot hogy a tőle távolabbi parton legyen a kannibál úgy, hogy egy egyenesbe essen ő, a kannibál és a középpont) az a 2R(pí)/4=r(pí) képletből az r, azaz R/2.
Tehát a tó feléig gond nélkül el tud úszni úgy, hogy a kannibál tőle 3/4R távolságra legyen.
Innen neki R/4 távolságot kell még leúsznia egyenesen kifelé, a kannibálnak pedig R(pí)/4 távolságot kell megtennie, tehát Józsi bácsi megmenekül.mod: ez így nem jó, előbb kijött, valahol elrontottam.

-
F-ECT$
titán
A Danubius rádióban (ami lehet, hogy megszűnik) szokott lenni reggelente házi feladat megoldás (lehet, hogy a Juventuson is van). Ezt a kör alakú tavas feladatot is ott hallottam (amire még nem jött megoldás itt). Ezek az adásrészletek vajh elérhetők valahol? (A műsor többi része nem érdekel.)
-
F-ECT$
titán
Nem egy nagy fejtörő, de topic frissítésnek jó lesz:
Elmegy Józsi úszni egy kör alakú tóba. A tó szélén egyszer csak megjelenik egy kannibál. Mivel a tó nem túl meleg, ezért Józsi nem tudja megvárni, hogy a kannibál elmenjen, mert előbb hűlne ki. A kannibál nem tud úszni, viszont a parton 4x gyorsabban halad, mint Józsi a vízben. Szárazföldön egyforma a sebességük, így ha Józsi úgy ér ki a partra, hogy nincs ott a kannibál, akkor megmenekült. (A kannibál nem hülye, mindig úgy mozog, hogy a lehető legközelebb legyen Jószihoz.)
Hogyan tud Józsi megmenekülni a kannibáltól? -
Tényleg

-
D@ve89
tag
Úgy látom megérkeztek a helyes megfejtések.

-
dudika10
veterán
Az azért kell, hogy ne legyen olyan megoldás, hogy "2x félbehajtom, és meggyújtom az egyik végét, mire elér az első kanyarig addigra pont letelt a negyed óra" és hasonlók.
D@ve89: nekem ebben a történetben nincs hiba. Akárhányszor elolvasom, mindig hibátlan.

mod:megvan, az sántít benne, hogy azt olvasta, hogy a nagyapám nagyanyja és a nagyapám nagyapja..., pedig akkor még biztos nem volt az én nagyapám a nagyapám, nem írhatta ezt a naplójába. Erre gondoltál?
-
D@ve89
tag
Igazából egy felesleges kitétel, amitől csupán bonyolultabbnak tűnik a feladat. Mint például az alábbi feladvány, amiben ugyancsak rengeteg felesleges információ van:
A nagyapám mesélte, hogy az ő francia nagyanyja naplójában olvasta, hogy a nagyapám nagyanyja meg a nagyapám nagyapja egyszer színházban voltak, és mivel nagyon unalmas volt a darab, a nagyapám nagyapja elaludt. Éppen a francia forradalomról álmodott, és már a feje ott volt a guillotine alatt, amikor véget ért a darab, és a nagyapám nagyanyja, hogy felébressze, megbökte a nyakát, mire a nagyapám nagyapja szívrohamot kapott, és szörnyethalt.
Hol sántít a történet? -
Doom
aktív tag
-
dudika10
veterán
-
D@ve89
tag
válasz
dudika10
üzenetére
Egyszerre meggyújtom mindkét kötelet, de egyiket csak az egyik végén, míg a másikat mindkét végén. Az utóbbi fél óra alatt elég, a másikban ekkor még "van félóra", meggyújtom a másik felét. Innentől számolva, amikor elég a második kötél, akkor telt le egy negyed óra.
Jól gondoltam? -
dudika10
veterán
Na még egy, remélem ez se volt még.
Van két köteled és valami amivel meg tudod gyújtani őket (gyufa, öngyújtó stb.)
Mindkét kötél pontosan 1 óra alatt ég le, viszont neked egy negyed órás intervallumot kell meghatározni segítségükkel pontosan.
A kötelek viszont nem biztos, hogy egyformán égnek, tehát fél óra alatt lehet, hogy csak a negyedükig égnek és a maradék 3/4 részük a következő fél órában ég le.
Hogyan tudsz meghatározni, egy negyed órás intervallumot? -
dudika10
veterán
Igen, jó megfejtés.

Az a lényeg, hogy páratlan osztója legyen a cella számának, ami csak a négyzetszámokra teljesül.

mod:
-Volt egy felmérés, hogy azok az emberek, akiknek számítógép van az otthonukban és azon játszanak (pasziánsz, vagy akármi amihez egy picit is dolgoztatni kell az agyat) sokkal később amortizálódnak agyilag, mint azok akiknek nincs ilyen lehetőségük. Pont ezért lett a nagyszülőknek véve egy egyszerű számítógép és tényleg érezhető a hatása.
-Sajnos tényleg gyorsan fogynak az ilyen kérdések.
-
F-ECT$
titán
válasz
dudika10
üzenetére
Ja, több dolog miatt is jó ez a topic:
-új megoldási módokat láthat az ember
-társaságban fel lehet innen adni feladatokat (persze csak ha olyan a banda & a hangulat)
-volt, hogy állásinterjún akartak megfogni egy olyan feladattal, amit itt már láttam, nem sikerült nekik
-olyan részeit is dolgoztatom az agyamnak, amit meló közben nem kell, így talán később hülyülök meg teljesen
-jókat lehet brainstormingolni 1-1 nehezebb feladatonViszont kár, hogy az ilyen feladatok száma eléggé véges, és nagyon sok szerepelt már itt, szóval nehéz újat mutatni

-
F-ECT$
titán
válasz
dudika10
üzenetére
Jól gondolom, hogy 10 esetén ez lenne a megoldás?
Ajtó - Melyik fordít rajta -> Nyitva/Zárva
001 - 1 -> NY
002 - 1, 2 -> Z
003 - 1, 3 -> Z
004 - 1, 2, 4 -> NY
005 - 1, 5 -> Z
006 - 1, 2, 3, 6 -> Z
007 - 1, 7 -> -> Z
008 - 1, 2, 4, 8 -> Z
009 - 1, 3, 9 -> NY
010 - 1, 2, 5, 10 -> ZTehát 10-ből 3 szabadulna ki.
-
dudika10
veterán
Nem olvastam végig a topikot, remélem még nem volt.
Van egy király és a börtönében 400 rab. Mindegyik külön cellában. Mindegyik cella ajtaján egy két állású kilincs van. Az egyik állásban zárva van a cella, a másikban nyitva. Alap esetben mindegyik zárva van.
A királynak jó kedve támad és azt mondja egy szolgájának: "Menj végig és fordíts egyet az összes kilincsen".
Majd úgy gondolja, hogy túl sok rab szabadulna ki, és azt mondja a másodiknak: "Menj végig és fordíts minden második kilincsen"
A 3. szolgát is elküldi, hogy fordítson minden 3. kilincsen. Majd a 4. minden 4. kilincsen, egészen 400. szolgáik, aki már csak az utolsó kilincsen fordít.
Kérdés: Hány rab fog kiszabadulni a végére?
Ha megvan a logikája akkor már azt is könnyű megmondani, hogy kik lesznek ezek a rabok.
Ha sokan ismerik vagy már volt akkor elnézést kérek.
A feladatot régebben hallottam, remélem nem írtam rosszul, egyébként nem túl nehéz.
-
Doom
aktív tag
Az üzenetet beleteszi a dobozba, bezárja a saját lakatjával, elküldi a másik királynak, aki szintén lezárja a ládát a saját lakatjával, visszaküldi, az első király kinyitja a lakatját, majd elküldi a másik királynak, aki kinyitja a lakatját, és máris hozzájut az üzenethez.
Már ha jól értem a rejtvényt... -
dudika10
veterán
Nem értem egészen a kérdést...

Például egy lehetséges megoldás, hogy ír egy levelet a másik királynak, hogy küldje el a lakatját kinyitva, aztán ő lezárja vele a ládát és visszaküldi.
Tegyél még pár megkötést, hogy mit lehet és mit nem, mert így nem teljesen egyértelmű, hogy mire gondolsz.

-
D@ve89
tag
Tegyük fel, hogy van két király, akiknek van egy-egy speciális lakatjuk. Csak egy kulcs van a lakatokhoz, és az mindig a lakat tulajdonosánál van. Egyik király egy ládában egy titkos üzenetet szeretne eljuttatni a másikhoz, ezt a speciális lakatot használva, hogy ne tudják kinyitni útközben. Viszont a lakathoz a kulcsot semmiképpen sem adja ki a kezei közül. Hogyan juthat el mégis az üzenet a másik királyhoz? (A láda felépítéséről feltételezhetünk bármit, kivéve, hogy könnyen összetörhető...
) -
D@ve89
tag
válasz
Borify Péter
üzenetére
Igen.

-
-
D@ve89
tag
Sziasztok!
Most akadtam rá a topicra, le is írnék egy inkább vicces, mint nagyon fejtörő feladványt, íme:Az anya 21 évvel idősebb a fiánál. 6 év múlva 5-ször annyi idős lesz, mint a fia. Mit csinál most az apa?
/A feladat így, ahogy van, tökéletes, és pontos válasz adható rá.
/ -
Doom
aktív tag
-
Doom
aktív tag
Na, megspóroltam neked egy csomó felesleges számítást
De jópofa nem?Amúgy eszembe jutott még egy feladvány (kicsit hátha felpörög a topic, én is bírom a fejtörőket):
Van egy 20m hosszú köteled. Előtted egy 30m mély szakadék, amiben 10m-enként van egy kampó, amire a kötelet lehet erősíteni (természetesen a tetején is van). A fal függőleges és tükörsima, tehát nem lehet rajta mászni. Hogyan jutsz le a szakadék aljába úgy, hogy ne törd össze magad? A kötéllel bármit csinálhatsz, el lehet vágni akárhány részbe, újra össze lehet csomózni, és az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy ettől a műveletsortól nem lesz rövidebb.
-
F-ECT$
titán
Ha nem írtad volna ezt le, akkor este nekiálltam volna szép kis x, y, z, zs, stb ismeretlenekkel egyenletrendszert felállítani a problémára

Kicsit emlékeztet ez a remetés feladat arra, hogy Józsi A-ból B-be 60 km/h-val megy, majd visszafelé 80 km/h-val, hogy az átlagsebessége 70 km/h legyen. Jól döntött-e? (Természetsen nem.)
-
Doom
aktív tag
Na jó, mindegy, nem húzom tovább, mert Bibby-nek tulajdonképpen igaza van.
Nem gondoltam semmi konkrét matematikai számításra, csak mikor mesélték, nekem nagyon bejött ez a bizonyítási mód.
Szóval eléggé egyszerű, hogy belássuk, hogy mindig van ilyen pont, mégpedig úgy, hogy elképzeljük, hogy két remeténk van, és egyszerre indulnak az út két végéből, valahol mindenképpen találkoznak.
De látom, kicsit félresikerült a fejtörő, meg ilyenformán nem is volt túl nehéz, tán ha nem adtam volna meg a távot, egy fokkal nehezebb lett volna...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Kell-e a korlátlan mobilnet, vagy luxusból égetjük a pénzt?
- Fujifilm X
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Battlefield 6
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- sziku69: Szólánc.
- iPhone-t használók OFF topikja
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4121
- LG UltraGear Gaming Monitorok : FRISS -30%
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 128GB Gold-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4441, 100% Akksi
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3133, 95% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4390, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Erre nem is gondoltam, én feltételeztem, hogy igaz, mert nem volt odaírva, hogy nem. De az elsőnél az én számításaim szerint mindegy, hogy igazat mond-e.

ű
)