Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- sziku69: Szólánc.
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
dunkel
üzenetére
Az szép. De nem sok értelmét látom. Majd ha tényleg 4K forrásból lesz lebutítva, akkor lesz igazán (VÉGRE) kihasználva a FullHD tudása.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Kíváncsi leszek, hogy sorozatrészek mekkorák lesznek SD-re butítva HEVC + 8bit enkóddal. 80-100 Mega?
(Lehet újra rippelni a DVD-ket is...)(#47234) PuMbA:
"Viszont jó hír, hogy a 8 bites HEVC FullHD-kat még egy krumpli is elviszi
Szüleim gépén egy 2 magos Pentium G4400 20% CPU használattal pörög alatta."Na pont erről írtam. Jó lesz ez még. Akik jelenleg FullHD-ban vetítenek, azoknak nem biztos, hogy kell majd új vetítő, mert végre lesz majd elég jó minőségű FullHD anyag a natív 4K-ból lekonvertálva lejátszáskor.

-
A HEVC enkódolás nemrég lett hardveresen is támogatva asztali procikban és ezzel párhuzamosan a h.265 kódolási profilok is egyre jobban optimalizáltak lesznek.
Ha megtörténik az, amire nagyon sokan várnak (UHD Blu-ray védelem feltörése, a lemez rippelhetősége), akkor fogja majd elönteni a virágboltokat a h.265-ös változatok tömkelege.
Én azt tartom valószínűnek, hogy a helytakarékosság miatt (h.265 jobban tömörít), a FullHD Blu-rayekből is lesz 8bites HEVC változat.
Most vagyunk abban a korszakban, amikor a felbontás növekedés miatt új technológia kell. Kb. mint amikor a DVD és avi korszak után beköszöntött a Blu-ray és az mkv.
Emlékszem, hogy a BD-rip avik milyen jó képet adtak a DVD-hez képest. Na most ugyan ezt fogják megcsinálni, csak az UHD anyagból fognak h.265-tel FullHD-t kiadni kompatiblitás miatt. -
válasz
Polllen
üzenetére
Köszönöm a kiegészítést!

Más:
Talán te írtad, vagy másik topikban olvastam, hogy a Kodi alá nem lehet az UPnP-s eléréssel felvenni médiatárba semmit.
Épp zeneügyileg reszelem a kockám konfigját és keresgélés közben újra elolvastam a Voyage MuBox oldalát, ahol írnak a djmount nevű megoldásról. Ez egy külön telepíthető csomag, ami csak annyit csinál, hogy felcsatolja a publikusan elérhető UPnP Média szervert és így már betallózható akár Kodiban is.

-
válasz
Dorian
üzenetére
Köszi!
Akkor most már Win10-en van minden. Kifutó lapként érte meg ugyan azt a Braswell, mint anno a Bay Trail.
Már várom az Apollo Lake utódja után megjelenő integrált lapot. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(#47213) Aladaar:
Ahogy előttem MasterMark is írta az overscan-t be kell állítanod.
+
A Yatse azért nem megy lejátszás közben, mert - leírásod alapján következtetve - úgy csináltad meg, hogy a Kodi meghívja külső lejátszóként az MPC-HC-t, hogy a MadVR-t ki tudd használni lejátszáskor.
Ilyenkor a Kodi csak a háttérben fut, a lejátszást az MPC-HC végzi külső renderelővel, ezért nem hat rá a Yatse, mivel az a Kodit tudja csak irányítani.A kockásodás pedig arra utal, hogy nem jól van belőve a MadVR, túl magas a renderidő, így egy idő után már nem tudja tartani a kép-hang szinkront, így elkezd droppolni, kompenzálni, ekkor kockásodik.
Visszább kell venned az egyes renderelők beállításaiból.
Ctrl + J-vel ellenőrizheted mennyi a render idő. ~ 40 ms alatt kell maradnod bőven, hogy egy film alatt ne legyen drop.
-
válasz
Dorian
üzenetére
Királyság!

Ezek szerint Win10 + Kodi + Braswell lap esetén most már van HD hang?
Mert eddig Win alatt driveres limitáció volt.BD problémára lehet az a megoldás, ha .iso-ban van. (Ha jól rémlik akkor DVD Decrypter tud BD mappából iso-t gyártani. Vagy hasonlóan ehhez MakeMKV tud BD mappából is .mkv-t csinálni, csak kell hozzá a beta kód.)
És amúgy milyen a hangja?
-
válasz
stigma
üzenetére
"Lehetett hogy képfrissítési problémám volt?"

Ezért:
"Adjust display refresh rate: On start / stop (itt nekem alapban ki volt kapcsolva)"
+ Esetleg még az is bekavarhat, hogy a GUI az - ha jól tudom - nem hardveresen renderelt, azaz szoftveresen (procierőből) kell a vasnak kiszámolnia a GUI réteget, ha lejátszás közben hívod elő.
Gyengébb gépeknél (pl. Raspberry, Cubox-i, Odroid, Amlogic S905, S912, stb.) a GUI frissítési gyakoriságát lehet limitálni is, pont ezért, hogy a gyenge proci is ki tudja számolni.
Nem tudom, hogy te min futtatod, ha az adatlapodon lévő cuccon megy, akkor ez nálad nem játszik.
-
válasz
Dorian
üzenetére
Ez beállítás probléma: a sync playback to display, azaz a képernyő frekvenciájához való szinkronizálás. Ez bekapcsolt állapotban lehetetlenné teszi a hang továbbküldését, mert a Kodi így a hangot is a kép frekvenciájához igazítja, azaz újramintavételezi.
Kodiban:
Beállítások (Settings) --> Player Settings --> Videos alatt
Adjust display refresh rate: On start / stop
Sync playback to display: OFF
Blu-ray probléma:
Player Settings --> DiscsBlu-ray playback mode:
- Show simplified menu
- Show blu-ray menu
- Play Main movieMelyiken van/volt most nálad?
System Settings --> Audio alatt:
Audio output device: WASAPI HDMI (ha az AVR is be van kapcsolva, akkor az a HDMI, amelyiken felismeri)
A Passtrough eszköz az AVR legyen HDMI-n és pöttyözd be azokat a formátumokat, amit támogat.

-
válasz
alfiboy
üzenetére
Herélés: igen. Ajánlom figyelmedbe ezt a fórumot, de ne az első pár hsz. alapján kezd! később találsz benne Win10 Setup Guide-ot is. De csak ésszel csináld!
Win10 + privacy beállítások (OLVASD EL A LEÍRÁST!!!): BlackBird.
Amúgy miért cserélnéd a 2. gépedet? Ebben max. VGA-t kellene csak cserélni. Fogyasztás miatt?
-
Szerintem az a szokásos front panel csatikról kapja. Ugye abban a "korbácsban" van külön két pin a bekapcsológombnak, két pin a lednek, egy pár a resetnek, meg egy a HDD-nek. Ha csak a bekapcsoló gombét kötöd be, akkor nem fog világítani elől semmi.
(#47065) djpundro:
Alakul.
Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz. -
válasz
djpundro
üzenetére
Saját vélemény:
A gyári médialejátszók - szerintem - egy átlag (értsd: gyári PC-s alkatrészekből összerakott) HTPC-től akkor tudnak jobb képet, ha valamilyen képjavító áramkör/algoritmus van bennük.
J3455 + EGL Kodi (Win10 nem!) szerintem tudja azt a képminőséget, amit a felsorolt médialejátszók, bár konkrét tapasztalatom A500Pro-val és korábbról Dune HD-TV301-gyel van. A500Pro annyival tudott többet az N3150-es HTPC-mnél, hogy vitte a 4K-t rendesen.
Személy szerint én azért vágtam bele a HTPC-zésbe, mert nem voltam megelégedve a médialejátszók formátumtámogatásával és sebességével. No meg a könnyebb frissíthetőség (pl. alaplapcsere) is efelé döntötte NÁLAM a mérleg nyelvét.
Amennyiért az új médialejátszókat árulni kezdték, annyiért egy affinitással rendelkező ember simán összerak magának legalább ugyan olyat, vagy használhatóságban jobbat, olcsóbban.
A 4K korszak és a HEVC kicsit felbolygatta az állóvizet. Most már az átmeneti időszak második évébe léptünk, amikor még továbbra is azt látom a MP gyártóknál, hogy nagy a fejetlenség szoftveresen, a Kodi térnyerése és fejlesztése feladta nekik a leckét rendesen.
Én most úgy látom, hogy szép lassan fog majd terjedni a 4K képesség és még mindig várja mindenki, hogy sikerüljön feltörni az UHD Blu-ray-ek másolásvédelmét, mert emiatt nincs még elérhető tartalom sehol. Ez az iparág erre épül és ilyen formán az összes gyári készülék számomra lutri. Ezért ignorálom őket.
Nekem is van S905-ös lejátszóm. Azért az árért (7,5K), amennyiért vettem egy 1/8 GB-os cuccot, annyiért bárkinek megéri és LibreELEC-kel ugyan úgy viszi a 4K-s anyagokat, mint az A500Pro. Lehet, hogy másnak az a minimális mókolás is sok, amit csinálni kell az LE felrakásával, de én a saját igényeim alapján vettem meg, mert tudtam, hogy ez sima ügy számomra.
Az előzmények után szerintem nem nehéz kitalálni, hogy a J3455-öt venném. A NUC jó, de túl kötött formátum az egyszerű frissítéshez.
A J3455 még nem az az IGP-t tartalmazza, amit várok az Inteltől ezen az atomos vonalon. Csak idő (sacc 2-3 év max.) mire ebben a legalsó kategóriában is alap lesz a 4K/10bit/hevc/HDR hardveres dekódolása, amikorra várható kb. az UHD elterjedése, ha egyáltalán el fog. Mert a 8K-t már most elkezdték megszellőztetni.
Szóval nekem nem jelentenek alternatívát a gyári lejátszók. Az S905-ös gép a konyhában teljesít szolgálatot egy 32 colos ratyi paneles LCD tévé elé kötve. Nem azért, mert szar a képe, ellenkezőleg, meglepően jó volt Samu plazmán is, hanem mert oda is kellett valami, amin mehetnek a sorozatok, vagy a mesék, stb. És pont kapóra jött a Gearbest-es akció.

Hangban még nem volt alkalmam összevetni a HTPC-vel, mert max. HDMI-n tud kiküldeni bármit és elég ritka még a HDMI bemenetes sztereó DAC, de pl. Primare SPA23 házimozi erősítővel volt alkalmam kipróbálni pár perc erejéig és a HD audio passtrough szépen ment LE-vel, ahogy a kadencia helyes lejátszás is 4K tartalommal. Ismét csak egy szög a gyári médialejátszók koporsójába.
Ami még érdekel médialejátszó vonalon, az a DVB-C tuneres gépek (eddig kb. kettőről tudok) szintén Amlogic procival.
-
Jól látom, hogy az F7C szélesebb, az F1C-nél? Mert ha igen, akkor az F7C-ben elférne oldalt egy 25mm vastag venti, mondjuk egy Noctua, amivel lazán át tudod fújatni a házat és az pont elég lenne az N3150-nek.
(#47019) djpundro:
EGL-es Kodival (Linux alapokon) szerintem olyan szintű képed lesz, mint egy S905-ös boxszal, a J3455 IGP-je és a Lanzos3 a FullHD alatti felbontású anyagok esetében fog jól jönni. No meg úgy általános sebességben lesz érezhetően gyorsabb. Ez a proci és az IGP-je tényleg alkalmatlan MadVR futtatásához.
MiniITX lap + asztali Intel Proci IGP-ben erősebb lesz, de csak minimális MadVR algókat fog elbírni, ami nem biztos, hogy megéri a felárat.
Amúgy a TV-d nem tudja a FullHD-t felkonvertálni 4K-ra?
J3455, amúgy simán kitolja magából a 4K-t is, ha a forrás is az. Ha meg FullHD, akkor meg a TV felskálázza.
Majd ha olan általános lesz az UHD tartalom elérhetősége, mint jelenleg az 1080p, addigra úgy is lesznek sokkal jobb vasak a lejátszáshoz.

-
válasz
djpundro
üzenetére
A NUC-ra tudsz külső BD-olvasót rakni, még kezelni is fogja tudni. A probléma ott kezdődik, amikor eredeti lemezt akarsz vele lejátszani tartalomvédelemmel. Ezt csak megfelelő programmal fogod tudni, én jelenleg csak egyről tudok: PowerDVD. A Kodi csak a védelem nélküli lemezeket fogja tudni lejátszani.
1. Ha van már Win10-ed lemezen, akkor van hozzá kódod. Win10 telepítő pendrive-ot legegyszerűbb a Microsoft MediaCreation Tool-lal a legegyszerűbb. Ezt elindítod, letölti a legfrissebb telepítőt és egy legalább 8GB-os pendrivra (formázza!) elkészíti a pendrive-ot a telepítéshez. Utána már csak adott gépet kell USB-ről bootoltatni és a többi innentől kezdve ugyan az, mintha lemezről raknád fel, csak utána nem fog annyi frissítést leszedni, emrt már ezek benne lesznek az elsőre felpakolt adagban. Amikor meg kéri a kódot, akkor beírod a meglévőt (hacsak ez nem egy OEM kulcs volt.)
2. Ezt a verziót nem ajánlom, mert ha jól tudom ebben forrasztott a RAM és az "SSD" (eMMC) is, azaz nem tudod bővíteni később. Nekem megérne annyi felárat a későbbi bővíthetőség lehetősége.
-
válasz
icecube23
üzenetére
Az eredeti kérdésedre is válaszolva:
A HTPC-d már jelenleg is alkalmas 4k videók lejátszására és most szerintem felesleges fejlesztésen gondolkodnod. Intel SkyLake procid IGP-je már elég sokféle videóval megbirkózik, az utódja (Kaby Lake) is ebbe a foglalatba (1151) illik és nagy valószínűséggel a következő generáció (Coffee Lake) is még ilyen lesz, csak az alaplap UEFI-jét kell majd frissíteni, hogy kezelni tudja majd ezeket.
HDR driveres támogatás Kaby Lake-től van Win10 OP rendszeren, VGA-n nem tudom hogy megy ez.
(#46980) djpundro:
1. Nem tudom megmondani, hogy a két gép milyen képet ad, csak találgatni tudnánk - szóval lutri. Egy biztos: Win10 vagy Linux alapokon korrekt képet kaphatsz ezzel a NUC-kal. A lemezkezelés tud dönteni abban, hogy szükséged van-e z UHD BD lejátszóra, vagy sem.
2. A linkelt teszt alapján akár elég egy 4 GB 1866 MHz RAM is. Itt elérhető választék és ár alapján döntenék, hogy mennyi fér bele a keretbe.
3. Szerintem bőven elég a 120-as SanDisk is. A limitáló tényező ez esetben úgy is inkább a proci lesz induláskor, nem az SSD sebessége. Működés közben meg nem igazán lesz gondod a gyors mappanavigálásnál sem, mert elég gyorsan be fogja tudni tölteni a borítóképeket erről is.

Sőt, ha csak HTPC lesz, és nem kell fájlt tárolni, akkor akár kisebb SSD is elég. Így több maradhat RAM-ra. -
válasz
robi222
üzenetére
DSplayer-es Kodi-n kívül asszem csak a MadVR-t rakod föl és kész. Nem tudom próbáltad-e már így.
Egy CCleaner-t lehet lefuttatnék minden leszedése után, aztán reinstall.

(#46973) Tamoo:
Hát, pendrive-ra is rakhatod az LE-t.
Vagy próbálkozhatsz az EGL-s Kodival, netán multiboot-tal. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Miért nem csak LE-t raktál erre a gépre is?
Amúgy frissen felrakott Win10? Intel driver friss?
Mi a Win10 alapértelmezett hangeszköze?
(#46965) robi222:
Én úgy próbálnám, hogy a feliratok kezelését csak a Kodira hagynám.
(#46966) djpundro:
Intel 6-os NUC nem rossz, de Mo-on ezek sajnos drágábbak és akkor még csak az alap gépről beszélünk. Kell még bele memória + SSD minimum, akkor már kb. a kerete kétszeresénél járunk. Nem hiszem, hogy szeretne ennyit költeni.
Vagy ha már barebone cucc, akkor Asrock DeskMini. Ha már kicsit akar.

-
válasz
djnice
üzenetére
Nekem ez az alap rendszer, ha HTPC-ről van szó.
De miért is hozná ugyan azt a képminőséget, mint a MadVR?
Ezt arra találták ki, hogy minél kevesebb belenyúlás legyen a forrás képébe.By the way: N3150-es gépemet most befogtam asztali/netezős/általános konfignak Win10-zel és az asztali konfigot (Giga B85N Phoenix + Core i5 4460T = HD4600 IGP) átraktam a TV-hez és elkedztem egy nagy SSD-re pakolni több rendszert játszani. Egyik Win10 marad "érintetlen"/optimalizálatlan, másikat elkezdem csontozni hogy próbálgatni tudjam a képi, de leginkább hangi különbségeket. HD4600 szerinted mennyire bírja/bírná az NGU Low-t? (Tudom, próbáljam ki, csak érdeklődöm, míg nem jutok odáig.)
(#46934) nagyatt:
Köszi, ez jó hír!
Akkor ezek szerint ugyan az történt, mint a Bay Trail-nél, hogy idővel feloldotta az Intel a szoftveres limitációt.(#46931) Dorian:
Nem sikerült még kipróbálni? Kodi beállításokkal hogy állsz?
-
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Amit Petinél hallgattunk az a Primare BD játékosa volt DLNA-n... Ott a kábelek nem passzoltak az akkori felállásba.
Előtte zenélt a kocka a Hegel-lel, de ott is Nordostok voltak bekötve, más kábellel szerintem jobb lett volna.
"Nagyon..." ezt arra érted, hogy nagyon PC-s hang volt?
(#46921) bajnokpityu:
A két PC-s felállás nekem sem tetszik, viszont az olcsóbb streamereket, meg befogja hangban a kocka.
Mondjuk definiálhatnánk azt, hogy ebben a kontextusban mit jelent az "olcsóbb".
-
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Lumin alatt is van élet.

Amúgy egy SBC (mint pl. Raspberry Pi, Banana Pi, Cubox-i, stb.) a te koordináta rendszeredben szintén PC?

-
válasz
szuszinho
üzenetére
Hát, az EGL-es Kodira nem tudom mennyire lesz jó böngészőt rakni az Openbox miatt. Sosem próbáltam.
Ez dedikált HTPC-re van kitalálva.Ha kellenek egyéb funkciók, akkor vagy Kodibuntu vagy Desktop Ubuntu és ezek alá felrakhatod azokat a repókat, amik az EGL-es változatban vannak. Csak így elesel a képkimenet teljes irányítása alól, ami pont a lényegét adja nagy részben.
-
válasz
hétalvó
üzenetére
Analóg tápok táplálják az alaplapot és a különböző perifériákat, mivel egy PC-ben több különböző feszültségérték kell (pl. 12V, 5V, 3,3V) és ugyan azon feszültség értékhez több kör + trafó is tartozhat, hogy egymás tápellátását ne befolyásolják.
Pl. a proci 12V-ja is külön, meg ha van a rendszerben 3,5 HDD, akkor azoknak is, meg külön 5V az SSD-nek, meg külön 5V egy dedikált, tuningolt orajeles USB kártyának, pl. Paul Pang-féle USB kártyák, de csinál már ilyet a Bodor Audio, MZperX, és még páran - ha jól emlékszem NEC chipes USB3.0 kártyára alapozva.
De ha még gyáribb megoldás felé megyünk, akkor ott van a SOtM, vagy Elfidelity, stb.
A ventijei emiatt pörögnek tovább kikapcsolás után is.
Szerk.:
(#46900) szuszinho:
Tegyél fel az Ubi Server mellé egy másik Linuxot, vagy mindenképpen ugyan azon a rendszeren akarsz böngészést?
-
válasz
asanotadanob
üzenetére
Azért a J3160-nak is vannak korlátai Win10 alatt, pl. HD hangok hiánya (driveres limitáció), Linuxon van HD hang, de nincs 3D. Kinek melyik a fontos.
És mostanában elég drágák lettek ezek a lapok. Én az N3150-es lapomat 26k alatt vettem 2015 Augusztusában.
-
válasz
asanotadanob
üzenetére
Eredetileg Intel-re volt fejlesztve a VAAPI, de Wiki szerint 2009 óta AMD zárt driver is támogatott. Hogy most mi a helyzet, arról nincs infóm sajnos.
Próbáld ki mindkettőt. SD és 720p tartalmakkal.
-
Szerintem is itt nagy adag beállítási hibáról, ill. nem megfelelő lejátszó programokról van szó.
VLC szerintem alkalmatlan ilyen környezetben a helyes lejátszásra, használj MPC-HC-t (Media Player Classic - Home Cinema), amiben részletesen állítható, hogy lejátszáskor melyik kijelző legyen a teljes képernyős és melyik hangkimenetre küldje a sokcsatornás hangot. Ezzel szerintem optikán is sikerült volna összehoznod az 5.1-et, vagyis inkább a kiküldését.
A másik "probléma" valójában nem probléma, hanem ez ilyen. A Win tudtommal csak egy képfrissítési frekvenciával képes kezelni több kijelzőt, ezért villan be az AVR bekapcsolásakor, mert frekvenciát vált és aktiválja a másik képkimenetet.
A megoldás a kiterjesztett asztal, ezt kell jól konfigurálnod + összehangolnod az MPC-HC-val, hogy a képet és a hangot oda küldje ki.
Ettől több/jobb konfig ilyen felállásra szerintem nem nagyon lesz.
Nem hiába használunk sokan dedikált PC-t filmezésre, mert akkor ezen problémák nagy része nincs.
-
-
Újabb HM vasak HDMI része Stand By állapotban is aktív (több AVR-ben külön tápjuk van, hogy ne az erősítő rész nagy trafója menjen), amivel a gyártók azt az igényt szolgálták ki, hogy az AVR Standy By állapotában is átengedje a képet és a hangot a TV-re, amikor a tulaj nem akar "nagy hangot", csak TV-t néz és elég annak a recsegője.
Ezért marad nálad az AVR aktív hangkimenet.
-
válasz
robi222
üzenetére
Asus Maximus Gene VII alaplap.
(#46829) devil-k:
Ahogy cinemazealot előttem is írta, a Server csak az alapokat tartalmazza, míg a desktop egy komplett asztali rendszer előtelepített programokkal (pl. böngésző), alkalmazásokkal (pl. LibreOffice, stb.), ami HTPC felhasználás esetén felesleges.
Fogalmazhatok úgy is, hogy a Linux jobban támogatja azt, ha a "másik oldalról" akarjuk megközelíteni a HTPC optimalizálását, azaz nem egy teljes telepítés után kell kiirtani, letiltani a felesleges folyamatokat (pl. Win10), hanem fel sem kerülnek egy Server installkor. Kb. mintha Win Server-t raknál fel.
Az már a következő "kérdés"/szint, hogy utána melyiket egyszerűbb használható állapotba hozni.
UI.: Ubuntu Server 16.04 azért felrak pár felesleges dolgot, szóval még egy Server installból is lehetne gyomlálni és Linuxon is lehet játszani a prioritásokkal, mint pl. Winen a Process Lasso-val.

-
válasz
Nerazim
üzenetére
Ha nem kér jelszót, akkor azzal a felhasználóval, amivel belépsz (és aminek a nevét az "Üdvözöljük!" felirat felett látod), nem fogsz tudni szabályos Samba megosztást létrehozni.
Megoldási lehetőségek:
1. Megadsz jelszót a jelenlegi felhasználódhoz.
2. Létrehozol egy felhasználót jelszóval és ezzel bejelentkezve kell a megosztást létrehoznod. Később ezt a felhasználónév + jelszó párost adod meg. -
válasz
szuszinho
üzenetére
Igen, Win10. A HD filmek lejátszása, vagy a HTPC mélyvíz topikban olvashatsz a beállításokról.
-
(#46780) stigma:
Kis kiegészítés: Bay Trail (Q1900) és Braswell (N3150) között proci erőben kicsit visszalépés (100% vs. kb. 90%) viszont TDP-ben (10W vs. 6W) és IGP-ben (Gen7 vs. Gen8) előrelépés.
Az, hogy melyik erősebb IGP, azt nem tudom, a Gen8 inkább több újabb formátumot tud hardveresen dekódolni/gyorsítani, így nem szoftveresen kell (procival).(#46776) szuszinho:
A többiekkel egyet értek. Ubi Server-re könnyű utólag GUI-t rakni, bár nem tudom ez mennyire kavarhat be az EGL-es konfignak. Én a békesség kedvéért nem szórakoznék GUI-val, csak headless cuccokat érdemes rá még felrakni (pl. torrent, samba, NFS megosztás, ftp, DLNA szerver, stb.)
(#46785) devil-k:
Ha általánosságban kérdezed, akkor van HD hang mindkét OP rendszer alatt, csak az alá rakott vastól és a hozzá tartozó drivertől függ, hogy valójában lesz-e.
Ha a szóban forgó Bay-Trail, vagy Braswell platformok érdekelnek, akkor olvasataim szerint előbbin van Win alatt is HD hang (mert az életciklusa végén "megengedték" a driverében), Braswell-re eddig nem volt olyan driver, amivel már menne, de nemrég adtak ki pár frissítést, lehet hogy már van. Még nem sikerült kipróbálnom.
Intel + Win10 esetén Core i3-as procitól fölfelé vannak engedve a HD hangok a driverben.

AMD esetében én úgy tudom, hogy szinte mindegyik platformon van HD hang, de nekem már régóta nincs ilyen lapom+procim. A tulajok majd megírják, hogy hogy van most pontosan.
Szerk.:
(#46789) drdr:
-
-
Mini-ITX topikban linkelték ezeket a tápokat. Lesz ellenfele a HD-Plex-nek???

Azért vannak később komoly példányok, pl. kilowattos paneltáp (ATX táp helyére csavarozható lapon).

Vagy hasonló finomság: 500W-os SFX hátlap méretű táp-panel.
-
válasz
Tody56
üzenetére
Braswell, Skylake, Kaby Lake procik már tudják hardveresen a HEVC dekódolást. Ez az Intel vonal.
AMD oldalon a nemsokára megjelenő Ryzen (Raven Ridge) APU-k fogják ezt tudni integrált VGA-val.A HDMI 2.0 kimenet már fogósabb kérdés, ha jól rémlik még a Kaby Lake alá kiadott lapokon is nagyítóval kell keresni.
-
válasz
Tody56
üzenetére
Ha az erősítőn átvezeted a jelet HDMI-vel, akkor nem bukod a HD hangokat, mivel az erősítő képes ezeket dekódolni. Az optikával Dolby Digital, DTS max. ami átmenne.
Mellesleg a HD hangsávok sztereóra lekonvertálva is jobban tudnak szólni.

Viszont erre a feladatra egy integrált procis lap is elég, amin van HDMI. Jelenlegi lapoknál még van egy-két gyenge pont, de 1-2 év és a 4K hardveres dekódolása alap szolgáltatás lesz minden prociban szinte.
VGA-t csak MadVR-hez ajánlanék, de ahhoz is inkább AMD-t.Harmadrészt: ha tudod, hogy csak sztereóban fogod hallgatni, akkor miért nem sztereó erősítőben gondolkodsz? Ezekből is van ma már sok modell, amiken van optika, koax, vagy USB digitális bemenet, így szerintem jobb hangot kapnál, mint egy mozierősítővel.
-
válasz
Celtis
üzenetére
Netán próbáltad ezeket?
Amúgy tényleg létezik NAS elé lineáris táp. Audiofilek gyakran használnak rezgésmentesítő lapokat is dedikált audio NAS alá, amibe persze HDD helyett SSD-t raknak. 
Vagy a másik trükk, hogy a lánc elé beraknak egy switch-et és azt táplálják lineárisan, és ott helyben tartják a NAS-t is, hogy az audiofil kábelből elég legyen 1-1 méter.

Ha a NAS-ban maradnak a forgó lemezek, akkor bizony hasznos lehet tüskére tenni, nem a NAS miatt, hanem a lejátszó eszköz miatt, már ha egy állványon vannak, pl. az előbbi okból.
(#46711) Ispy:
Az az elosztót inkább erősítők elé ajánlanám.
(#46712) cinemazealot:
Ő szerintem arra a felállásra kíváncsi, amikor a NAS csak adattár és innen megy az adat a lejátszóba, azaz a forrásba.
-
Egy kis plusz infó:
CNX-en olvastam a Voyo V1 + Libreelec bemutatójában, hogy a HDMI2.0 HD audio driveres probléma megoldásába bevonták az Intelt is, így remélhetőleg lesz idővel hozzá frissítés, ami megoldja ezt.A gond ugye a DP --> HDMI2.0 átalakító chip. Úgy látszik nem csak az Asrock implementálta így.

(#46703) megema:
A HQ skálázó hány százalékon van? Szomszédos topikokban előjött hasonló probléma/kérdés. Ha 0%-on van, akkor minden anyagot (még a FullHD-t is!) felskálázza arra a felbontásra, ami a kimenetnél be lett állítva. 20%-nál kb. csak a 720p-t fogja felskálázni.
(#46704) devil-k:
Ha ennyire megy a proci, akkor transzkódol a Plex. Ha a kliens oldalon minden OK a lejátszással és nem akad, akkor én proci hőmérséklet függvényében foglalkoznék csak vele.
(#46705) Tomas86:
Két boltban listázzák (1, 2), nem tudom velük mi a helyzet, vagy kontaktáltad már őket.
Amúgy nem hiszem, hogy kifutó modellek lennének. Az utódokra még várni kell kb. 1 évet (vagy ki tudja).

Lehet az OEM piac (~ Kína) szívta el a készleteket. Egyre több masinát látok ezzel a procival.
-
1. Erre a kérdésre magadnak kell megadnod a választ: mi az ami miatt szükségesnek érzed a váltást? Valami akadozik, nem megy jól, vagy csak a 17-es új felülete miatt? Ebben esetleg segíthet az is, hogy most milyen vas van a Kodi alatt.
Amúgy én lehet várnék még pár hetet, hogy kijöjjön végleges 17.0, ha sok újdonságra vágysz.
2. A kodiból exportálható az adatbázis és a beállítások is. Arra nem tudom a választ, hogy a 15.2 alatt készített mentés kompatibilis lesz-e az újjal. Nagy valószínűséggel igen.
A frissítést amúgy Uninstall, majd az új telepítésével végezném, nem csak egyszerűen "rátelepítéssel".
-
válasz
Victoryus
üzenetére
Némi felelősséget érzek a korábbi ajánlásom miatt, bíztam benne, hogy menni fog az EGL-es Kodi telepítése, de úgy látszik tényleg kell csinálnom már egy magyarított leírást.

Ha ennyire nehezen mennek ezek a dolgok, akkor lehet neked jobb lenne egy Kodibuntu, ami tulajdonképpen (ha jól emlékszem) egy Lubuntu, csak automatikusan a Kodi felületével indít.
Indulás után ki lehet lépni a Kodi-ból és akkor át lehet jelentkezni a desktop felületre, ahol kapásból van böngésző és a grafikus felületen szerintem egyszerűbb dolgod lenne a kívánt programok feltelepítésénél. Amit kell belőnéd, hogy automatikusan menjen a háttérben és utána csak egy restart és Kodi felületen vagy a többi meg megy a háttérben.
A linkelt kodi oldalon egy elég régi release van fent, de a Wikijén fent van minden utasítás, hogy hogy kell frissíteni, akár az alatta lévő Ubuntut is.
(#46558) funkmester:
A CAD script egy általános "takarítást" csinál Win8.1-en, itt a fórumon hívjuk még ezt csontozásnak, belezésnek is, szofisztikáltabban optimalizálásnak.
Film- és zenelejátszáshoz szükségtelen folyamatokat lehet vele letiltani, permanensen leállítani, hogy minél több proci időhöz jusson a lejátszó szoftver, ami a jobb hangot eredményezi. Kép esetén nem tudom, nem tapasztaltam, hogy milyen hatása van, mert anno csak zenéléshez próbáltam ki.
Win10 már más tészta, CAD script ehhez már nincs. Ami jó hozzá: Fidelizer (ingyenes, vagy fizetős), Audiophile Optimizer (csak fizetős), Process Lasso (ingyenes, vagy fizetős 'Audiophile Edisön').
Vagy ha bátor és kísérletező kedvű vagy nagyon sok idővel, akkor ajánlom figyelmedbe EZT a Computer Audiophile fórumot.

(#46559) PuMbA:
De. Fontos Win10-nél is az optimalizálás, meg már Win Server 2016-ra is.

-
válasz
Victoryus
üzenetére
EGL-es Kodit pattintsd fel rá. Keress ráitt a fórumban, többször linkeltem. Abban van Intel driver. Ubuntu server alapú, telepítés közben lehet választani manuális partícionálást, amivel esélyes, hogy át tudod méretezni a hdd-n lévő partíciót, hogy csinálj helyet az OP rendszernek. Vagy előtte egy Gparted live rendszerrel ezt megcsinálod előre.
-
válasz
dave118
üzenetére
A HD audio hangsávokhoz HDMI-re van szükséged, azaz a TV lejátszója felejtős. Újabb AVR-ek max. csak zenét képesek lejátszani, filmet nem így mindenképpen egy új kütyü kell a TV-hez, ami képes hálózati lejátszásra.
A zenékkel való előrelépés - nem akarom az ördögöt festeni a falra, de - külön kütyüvel járna.
Alternatíva lehet, hogy egy Raspberry-vel multiboot SD kártyát csinálsz és akkor mondjuk egy LibreELEC, vagy OSMC mellett lehet egy zenei disztró (Volumio, Rune Audio, MoOde, stb.)
-
Mindenes HTPC esetleg jó irány lehet vezeték nélküli bill+ egérrel. Egy kis gépházba bele tudsz pakolni mindent és akkor kb. a laptopok feleslegesek --> eladható. Tablet nem tudom mennyire szükséglet telefon mellett, ezt inkább a telefon képességei szabják meg. Ha elég erős, gyors, nagy képernyős a teló, akkor szvsz. felesleges a tablet.
Ha az egybe HTPC megvalósítása nehéz, akkor egy olcsóbb NAS (pl. Zyxel NSA326) és TV-re egy Raspberry 2/3 akár elég is lehet ugyan ezekre a feladatokra.
-
válasz
robi222
üzenetére
Köszi a tapasztalatokat!

Még nem próbáltam a JRivert, pedig tetszik, a bakancslistámon van.
Én az EGL-es Kodi hangjával is elégedett vagyok. A telepítési leírásban van egy sor, ahol Linux alatt lehet magasabb prioritást adni az audio vonalnak. Szoktam is.

Akár még zenére is jó lehet így a Kodi hangja, ha pl. UPnP-n küldöm rá a zenét a szerverről. Már csak a HTPC-m tápellátását kell rendbe raknom. A ház saját paneltáp + külső kocka kombóval sem rossz, de azért érzem, hogy fedett, és hogy jobb is tudna lenni jobb táplálással.
By the way: tegnap láttam, hogy a HD Plex HiFi paneltápja frissült, most már 250W helyett 300W-ot tud és az ára változatlan!

Ugyan így a nagy lineáris tápjuk is 300W --> 400W frissítésen esett át (és már Németben készleten is van).

(#46293) obga:
Igen, gyanús, hogy a frissítés kefélt el valamit a rendszeredben. Ha úgy is hardveres változások jönnek, akkor javaslom az újrarakást 16.04 LTS-sel.
-
válasz
Attila432
üzenetére
Erre a feladatra szerintem elég az N3450-es is, ha belátható időn belül nincs képben 4K@60Hz lejátszási igény, N4200-as prociban valamivel erősebb, de jóval drágább is szokott lenni.
Kínai rendelés: a rizikó mindig benne van, de szerintem manapság már ott is elég korrekt a pénz visszafizetési rendszer, ha valami nem jól menne.
Ezeknek a PC-knek a limitációja a Single-slot RAM és a Win10 Home OP rendszer. Nem tudom mennyire lehet cserélni másra, vagy visszarakva a Win10-et marad-e aktivált valóban a cucc.
A korábbi egybe PC-khez képest (ahol frorrasztva volt 2GB RAM meg 32GB eMMC memória) azért előny, hogy cserélhető a RAM, meg M.2 SSD megy bele. Ez azért sokat dobhat a rendszer sebességén.
Én egyből ráeresztenék pár kör optimalizálást a Win10-re és kigyomlálnám a felesleges folyamatokat, ha csak HTPC-nek fogod használni.
-
válasz
radi8tor
üzenetére
TV-ken még nem igazán láttam DP-ot... Pedig tök jó lenne.

(#46271) _Smooth:
Én olvastam olyanról is, hogy a közös Kodi adatbázist egy szerveren futó, headless Kodi frissítette, mivel az mindig fut és ahogy bekerül egy új elem a médiatárba, egyből tud frissülni központilag, így a klienseken már nem is kell futtatni sosem a frissítést, csak az adatbázis elérési útját kapják meg.
PlexKodiConnect esetleg még jó lehet a közös adatbázishoz. Azt nem tudom, hogy a nézettséget rögzíti-e...
-
válasz
_Smooth
üzenetére
És mit szeretnél jobban összehangolni?
Mert nekem úgy jött le az írásod alapján, hogy minden a legnagyobb rendben és igazán csak az újabb felület(?) miatt frissítenél.
Amúgy igen, a 17-es Kodi miatt újra kellene építeni az adatbázist és a nézettségi státusz is nullázódna.
Szerintem ne piszkáld a meglévő, jól működő rendszeredet. Nincs mit megjavítani rajta.
-
válasz
hunmyke
üzenetére
Ha még működik a Brazos CPU része, akkor én használnám még fájlszervernek, NAS-nak, de ha váltani,frissíteni akarsz, akkor neked is az előző hsz.-emben említett lapokat tudom ajánlani. Ezeken van 4 SATA port, amit én kiegészítenék egy PCIe mSATA kártyával, amivel lenne még egy SATA portod és a rendszer is lehetne SSD-n (én így tettem).
6. gen i3 nem rossz gondolat, ha egybe akarod megcsinálni a HTPC-t, fájlszervert. Nem írtad milyen házad van hozzá, de mATX lapokon sok SATA csatit lehet kifogni, így nem kellene plusz kártya sem és az alaplapi HDMI is jól jön.
Fogyasztás ügyileg csak a saját vasamról tudok nyilatkozni. Ez még Haswell procis, SkyLake talán már jobb energiahatékonyság terén, mert már egy lépéssel kisebb csíkszélességen készült. A pentium, amit én használok közel van szerintem ahhoz, amit egy i3 kér.
Integrált procis lapokkal lejjebb tudsz menni fogyasztásban, de ahhoz már PicoPSU és külső kocka adapter szükséges, ami drágább megoldás lesz. Mérlegelni kell, hogy amit az alacsonyabb fogyasztásás révjén nyersz, azt a drágább táp vámján mennyire veszted el.
-
válasz
stickermajom
üzenetére
Debian a NAS-on:
Helyes.
MySQL helyett én kipróbálnám az újabb "tartalomszolgáltató" plugineket, pl. nemrég olvastam a PlexKodiConnect-ről, amivel a szerveren futtatott Plex adatbázisát tudja használni a Kodi a kliens gépen. Vagy ott van még az Emby.De ahogy a többiek írják, a Kodi saját módszere sem rossz.
Hardver ügyileg én mostanában Intel használok, így csak erről tdoknyilatkozni. Nekem nagyon bejött az Asrock N3150-es lapja (ezzel a szoftverrel), aminek az utódja a J3160, és mostanában jelent meg a legfrissebb változat a J4205 és J3455 jelzésű (4K kompatibilisek). Ezek - szvsz. - kiváló HTPC alaplapok Linuxszal - mások szerint nem (ők lehet Win 8.1/10 alapján mondanakvéleményt, Win-nel szerintem sem az igazi, bár lehet pont mostanában lettek feloldva a szoftveres korlátok).
WiFi meg megoldható akár egy USB-s adapterrel is, amíg nem jön egy kis felújítás, vagy festés, amikor esetleg tudsz fúrni.

-
válasz
stickermajom
üzenetére
Kodi + közös adatbázis esetén arra kell figyelni, hogy azonos Kodi verzió legyen mindkét gépen, különben nem lesz jó.
Alternatív megoldás, ha külön adatbázis kezelő van a NAS-on.Vagy nem próbáltam még a MediaPortalt, lehet jobb ebből a szempontból erre.
A vasat illetően jó lehet a Kabini, de én már nem vennék ilyen régi vasat, hacsak nem használtan. És persze a wifi jó kérdés. Milyen routered van hozzá, N-es, vagy már AC-s? Utóbbival nagyobb az esély az akadásmentes streamelésre.
Ehhez persze a második gépbe kell egy wifi kártya. Lehet bele rakni?
-
A nagy Intel proci azért kell - olvasataim szerint - mert sok benne az L3 cache, amivel csökken a késleltetés.
Pl. Win Server alá gyakran használnak 4 magos Xenon procikat, mert azokban még több az L3 cache.Mozi esetén tényleg az IGP dolgozik, akkor szimplán azért jobb a zenére optimalizált rendszer, mert kevesebb "zavaró" folyamat van jelen és pl. a hangot lehet az IGP mellett a proci számolja --> ugyan az igaz, mint előbb. OK, jöhet a kérdés, hogy mi van passtrough esetén? Elméletben, szerintem: alacsonyabb késleltetés a nagyobb cache miatt --> kisebb jitter a továbbított jelfolyamban is. Szerintem ez sokcsatornás hangra is igaz.
Az i7 zenén akkor jön jól, ha valaki pl. HQ Playert használ és mindenféle szűrőt rak a zenei átalakítás folyamatába, amivel akár CD felbontásból DSD256 vagy DSD512 számolható és így etetik a natív DSD képes DAC-ot.
Azok után, hogy írtátok, hogy a FullHD MadVR-rel 4K-re konvertálva és utána vissza FullHD-ra jobb képet ad, mint a FullHD + MadVR, innentől kezdve nem csodálkoznék, hogy ez a tapasztalat igaz erre a folyamatra is.
Azaz ha "emberi léptékű" lineáris tápot akar valaki egy audio/video PC-be, akkor elég egy i5 vagy i7 és nem kell dedikált VGA. Ezeket még meg lehet táplálni lineárisan (~100W alatti teljesítmény kell).
Azt sem tartanám kizártnak, hogy egy-két elvetemült tag nagy Broadwell CPU-t kért a HTPC-jébe, mert abban elég erős az IGP közepes MadVR-hez és mindehhez csak 65W TDP társul. Cserébe k.drága a proci.
-
válasz
SunMount3r
üzenetére
Hasonló Asus lapot nehezen fogsz találni, max. Braswellel. Szvsz. manapság már mindegyik alaplapgyártó egykutya. Mindegyikből van jobb, rosszabb. Asus pl. Apollo Lake-re egyáltalán nem cuppant rá annyire, mint az Asrock.
És hogy mitől olyan nagy szám ez a lap? Attól, hogy megfelelő szoftverrel tökéletes HTPC-t lehet belőle csinálni 4K-hoz is! És akinek nem kell a gyári MP-ek viszonylagos korlátozottsága, és nem akar MadVR-ezni, annak ajánlott vétel.
-
Asrock J3455 test: úgy látszik a Cerkának sem okoz gondot a 10bit HEVC és akár a VP9 sem.

-
válasz
robi222
üzenetére
Atomos lapokon (N3150, J3160, "Braswell" lapokon...) Win alatt driveres limitáció miatt nem volt eddig HD hang, míg Linuxon igen. Most úgy látszik már "engedi" az Intel, mivel van olyasmi, amit most a Braswell nem tud, de az újabb, drágább lap (pl. J4205 - Apollo Lake) igen (10bit HEVC).
(#45956) nagyatt:
Köszönjük az infót, hamarosan lesz lehetőségem nekem is kipróbálni.

(#45955) djnice:
Itt még nem volt (mélyvízben igen), köszönjük!

Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- PayPal
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Direct One (műholdas és online TV)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elektromos cigaretta 🔞
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Router gondok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szüleim gépén egy 2 magos Pentium G4400 20% CPU használattal pörög alatta."

Ezt arra találták ki, hogy minél kevesebb belenyúlás legyen a forrás képébe.