Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Celtis

veterán

válasz sb #24555 üzenetére

Engedd meg, hogy kijavítsalak.

Nekem vannak/voltak AMD-s lapjaim, ahol nem ment az USB-s billes ébresztés sem. Nyilván ott nem megy ki az 5V.

Összemosol két dolgot.
    1. Van-e 5V az USB kimeneten az USB-re dugott kütyü meghajtásához
    2. Képes-e bekapcsolni az alaplap, ha az USB-re kötött egér vagy billentyűzet valamt küld.

Ahogy említettem nekem mindkét AMD-s alaplapom kiadja az 5V-ot az USB csatlakozókon, de egyiket sem lehet USB-ről bekapcsolni normál billentyűzettel vagy egérrel.
    Azt külön kihangsúlyoznám, hogy a PC kikapcsolt (S5) állapotáról van szó, és nem az alvó vagy standby (S3)-ról. Utóbbi esetben ugyanis simán megy az USB-ről történő ébresztés.

Asrock-on van külön ilyen tüske, amin kimegy az 5V mindig:

Ennek a tüskesornak nem (csak) az a lényege, hogy rajta van az 5V.
    Ha megnézed a középső két szál nem USB adatvezeték hanem az infra adatátvitelt szolgál. Nem az USB vezérlőre megy, hanem egy infra dekóder IC-re.
    Ha erre a tüskesorra dugod a csatlakozót az előlapi USB port már nem USB. Oda csakis és kizárólag az infra vevő modul dugható. Legalábbis más nem fog működni.
    Ezzel nem azért lehet éleszteni a gépet kikapcsolt állásból mert ott az 5V (persze az is kell), hanem azért mert az infra dekóder működik, és a kimenete képes az alaplap bekapcsolására.

Mivel az is változó, hogy egy alaplap ad-e 5V-ot az USB portjain, illetve az is, hogy bekapcsolható-e az USB porton (én még ilyet nem láttam), nem véletlen az imon megoldása, ahol az 5V-ot közvetlenül a tápcsatlakozóról veszik, a bekapcsolást pedig a bekapcsoló nyomógomb rövidrezárásával végzik. Ez a tuti.

Új hozzászólás Aktív témák