Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Algieba: Algieba mint kreatív tornádó
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
hunspikey
őstag
Igazad van - hülye volt a szegély Claude - megtaláltam közben, 400-477V a rendszerfeszültség, csak úgy mint az i4 esetén.
Tényleg azt még megkérdezhetem, hogy mi van akkor ha véletlen tényleg nullára merül és ottmaradok valahol? Itt nem lehet kólás üvegből belöttyinteni 2 litert... Van erre spéci autómentő vagy hogy van ez?
-
hunspikey
őstag
Csak annyit találtam az akksijáról én is hogy a CATL gyártotta, de hogy melyik verzió arról néma csend van, kivéve ha megkérdeztem az AI-t (Claude)
Ő szerinte, a CATL akksija folyadékhűtéses prizma cellás nikkel mangán kobalt akksi (NMC) ami 286 volton operál és 64.7kWh kapacitással rendelkezik. Ez a CATL 811-es NMC technológiája ahol a 811 a katód összetételére utal, 8 rész nikkel és egy-egy rész a többi. A cella hűtés/ fűtés lehet teljes és részleges a cellák egyedi degradációjának elkerülése érdekében. A kocsi előkondicionál ha úgy érzi tölteni kell (naviból látja hogy töltő felé halad) - a töltésvezérlő szoftver az i7-ből érkezett ez folytonos töltőáram görbét tud lépcsős helyett.
Még hablatyolt valami pirotechnikai szeparátorokról meg ilyen-olyan védelemről - de ez senkit nem érdekel szerintem...
Ennyit mondott az AI gyökér
Ezek alapján akkor ha jól értem csak a nullára merítés és úgy hagyás öli meg?
-
hunspikey
őstag
Visszaolvastam párszáz kommentet és találtam érdekes beszélgetést a töltés hogyanjáról.
Én sajnos nem tudom milyen akksi technológia van az iX1-ben, tudnátok nekem javasolni töltés rutint?
Ha én heti 5x 110 kilométert megyek pontosan 110 kmh tempóval, akkor nagyságrendileg 20 kwh kell majd ami kb 1/3 akku kapacitás.
Ezt hogy érdemes visszatölteni? Minden nap pl 33%-66% vagy hagyjam néha jobban lemerülni / töltsem néha 80% fölé is?
Mivel lehet vigyázni az akksira?
11kw-os töltés jobb mint a 22kw?
-
hunspikey
őstag
válasz
CharlieDrop #16781 üzenetére
True
Iszonyú fantáziatlanok a típusjelzések mostanában.
-
hunspikey
őstag
válasz
mjani1172 #16790 üzenetére
Na akkor úgy tűnik hogy a BMW-s és a Nissanos értékesítőket egy helyen képzik
Gratula az új autóhoz!
Nálam még azzal is gond volt, hogy egyáltalán milyen színe lehet a kocsinak mert fogalma sem volt emberünknek, hogy bizonyos csomagok ütnek bizonyos színeket.
Bikerrel beszéltem 5 perc alatt elmondott mindent, meg is találtam a kábelt ami a befutó lesz, illetve leszűkítettük a gyárilag adott kábelt, az a publikus 3 fázisú 22kw-os type 2 - type 2 töltőkábel lesz - ezt adják a kocsihoz, a DC oszlopok meg mondtátok hogy saját kábellel mennek a brutál amper miatt.
Otthon meg szépen megyek a Biker kábellel, ami ipari 5 pólusú piros csati - type 2 verzió max 22kw teljesítmény átengedése mellett, a kocsi tud teljesítmény állítást / időzített töltést - jó lesz így.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!
-
hunspikey
őstag
válasz
Kukipapa_rr #16775 üzenetére
A kis iX1-ből egy dízel motoros verzió van kiálltva, tehát azt meg tudtam nézni, hogy beleférek-e egyáltalán
tetszett a belseje, meg szerintem kintről is jól néz ki - mondjuk természetesen ez erősen ízlés kérdése. Én a kínai/japán formavilágtól nagyon messze vagyok, nekem a bajor style fekszik.
A többi paramétere a kocsinak nem igazán érdekel - nekem csak ingázni kell a nullásra meló miatt, tehát 110 kilómétert kell tudnia megtenni, ez szerintem menni fog - egyébként egy 2014-es F31-es 318D-t vált - mert az eddig 100% hibátlan volt de volt egy rossz érzésem, hogy ez nem feltétlen tart majd örökké. Hosszabb távra utazni még mindig maradt mellette egy GT 320xd.
-
hunspikey
őstag
válasz
FIREBLADE78 #16768 üzenetére
De az első képen látható kábelt meg nem szabad paraszba rádugni az otthoni piros 5 pólusú 400V-os piros aljzatra, mert akkor lesz nagy csattanás gondolom?
Szóval ha otthon akarok tölteni, márpedig napelem miatt szeretnék, akkor a kettes képen látható kütyü kell ipari aljzat fejjel?
-
hunspikey
őstag
válasz
Doki16 #16761 üzenetére
Pontosan ugyan ezt gondolom. Ki se lehetett próbálni, nagyjából semmilyen kérdésemre nem tudtak válaszolni, csak rendelj fizess aztán kész. És még ez volt a jobb kereskedő, a másik vissza se hívott, hogy akarok-e kocsit venni... Elképesztő.
Szerintem eleve összekeverik a type szócskát a mode szócskával - mert most ránéztem a bmw.hu-ra és ott azt írják, hogy gyárilag adnak egy gyorstöltőkábelt (mód 3-as) 3 fázis, nyílvános töltéshez. Gondolom ez kell 11 vagy 22 KW töltőoszlophoz ha megyek pl Lidl vagy akármi. Ez váltóáramú töltés ugye?
Aztán lehetne kérni opcionálisan Töltőkábel (mód 2) - otthoni töltéshez nevű kábelt különféle adapterekkel - gondolom ez a töltő felőli aljzat milyenségét határozná meg, ha tudná az értékesítő, hogy van ilyen...
Aztán a harmadik képecske a 22KW fedélzeti inverter opció - ezt legalább sikerült beletenni a konfigba.
Erről van szó:
-
hunspikey
őstag
Most hívtam a BMW-t hát ezek olyan tájékozatlanok hogy arra nincs szó.
Kapok egy kocsit egy hónap múlva, de nem tudják megmondani milyen kábelt adnak gyárilag egy új autóhoz, illetve folyton azt emlegette az értékesítő, hogy type 3-as kábel és hogy azt dugom egyenáramra
. De én 3-ast sehol sem láttam, azt se tudom mi az, de cserébe azt tudom, hogy nincs otthon egyenáram...
Azzal zártuk a telefonbeszélgetést, hogy akkor jövőhéten bemegyek hozzájuk és a kellékes értékesítővel találkozom és az majd valahogy megmutatja mi van egy kocsihoz eredetileg, gondolom szétszedünk egy kiállított i4-et. - no comment lúzerség ez szerintem..
Van itt valaki netán, aki tudja mit adnak egy BMW-hez és ehhez képest mit kell otthonra kiépíteni?
-
hunspikey
őstag
válasz
CharlieDrop #16739 üzenetére
Azért a C osztályú 32 Amperes kismegszakító szerintem nem egy router +5 wattjától fog kioldani
a hűtő már jobb tipp, bár én is úgy tapasztaltam, hogy messze többet tud akár 20-30 percig is mint a névleges - vágott már le, tudom - kb 40 Ampert kergettem át rajta, igaz, tél volt.
De ténylegesen nem kalkulálok azzal, hogy 22KW-val töltöm, untig elég a 11, vagy 16 KW.
A buta kábelt elvetettem.
150 körül van ilyen komputeres kábel szerintem az jó lehet, a villanyóra meg pont ott lenne a dobozka tövében, kap saját 5 x 10-es vezetéket, arra egy piros iparit - ez a terv legalábbis.
Azt megtudjátok mondani, hogy ez a kábel kell nekem a nyilvános töltő oszlopon is (amennyiben nincs DC) - vagy az AC oszlopnak saját kábelje van - ezt csatlakoztatom?
-
hunspikey
őstag
válasz
tuzpenge #16737 üzenetére
Hmm - köszönöm a megfontoltságra ösztönzést - valóban van egy kis kavar a fejemben.
De ha veszek egy okos kábelt, ami támogat egészen 3 x 32 amperig, és ehhez tartozóan a villanszerelő kiépíti a garázs falára az ipari csatit, akkor elvileg nagy baj nem lehet, mert le tudom szabályozni, illetve tudom offos időszakra időzíteni is? Vagy?
Nálunk a ház energiafelhasználása rettenetesen alaposan programozott tehát nagyon jól azonosíthatóak azok az időszakok amikor akár ténylegesen mehetne 22KW-al a töltés, mert se bojler, se klíma, se egyéb fogyasztó nem mehet, összesen egy hűtő van ami bekapcsolhat..
Nekem ez a kis BMW második autó lesz ingázáshoz, azaz ténylegesen csak napi 110 km-ert fog menni rutinszerűen. Ezt elvileg 20-22 kwh körnéykén megoldja még légkondival is azaz a szerényebb 11kw-os töltési tempóval is pl éjféltől hajnali 2-ig szépen visszapumpálja.
Az igaz, hogy ezeket nem szabad 80% fölé tölteni csak ha hosszú útra indulnék (mondjuk egy dízel mellett minek tenném, de ki tudja?)
-
hunspikey
őstag
válasz
Kukipapa_rr #16718 üzenetére
Hmm mondjuk ez logikus - mármint az áram alatt csatlakoztatott kábel problémája.
Oké, akkor vásárolok egy jó minőségű töltőkábelt.
Megköszönném ha tudnál linkelni jó ár/érték arányút.
Ez lesz majd az a kábel egyébként ami a nyilvános váltóáramú töltéshez is kelleni fog?
-
hunspikey
őstag
Tudnátok abban segíteni hogy milyen töltőkábelre van szükségem otthonra?
Most rendeltem az első villanyautóm, előtte csak fosszilis volt ennek megfelelően semmit sem tudok a villanyautó töltésről, azon kívül hogy van egyenáramú töltés nyilvános oszlopnál, illetve van váltóáramú otthon vagy publikuson, ilyenkor az autó invertere állít elő egyenátamot magának.
Ez ugye a fedélzeti inverter teljesítményétől függően történik x kw teljesítménnyel, nálam egy BMW iX1ről van szó kértem a 22kw invertert.
3 fázison így ha minden igaz mehet akár 3 x 32Amperrel így 22 kw a maximális felvett teljesítmény.
Ha jól gondolom a kocsi magának tudja szabályozni a töltési teljesítményt így beállítható időzített töltés és teljesítmény is.
Kérdésem :
Innen fogva a használt kábelnek nem egyszerű egy sima komputer nélküli kábel ami a piros 400 voltos ipari 5 pólusú aljzatot köti össze a kocsival?
Minek az okos kábel, meg a fali töltő stb?
Hogy van ez pontosan?
Még villany szerelés előtt vagyok tehát bármit ki tudok a garázsba építeni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- Külpolitika
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Villanyszerelés
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Politika
- BestBuy topik
- Tőzsde és gazdaság
- Revolut
- Jövedelem
- További aktív témák...
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Babzsák fotel (Dr. Relax - Gamer, sötét zöld, keveset használt, hibátlan)
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Tuningold PC-det most! Szupergyors G.SKILL RAM AKCIÓ Kèszleten!
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest