Hirdetés

Aktív témák

• dchard

veterán

LOGOUT blog

válasz p2pp #7597 üzenetére

Hát ez hízelgő, hogy én mit tennék.

Először is nem vettem volna 5megát olyan helyen, ahol a későbbi bővítésnek esélye sincs. Ezzel válaszolok is a kérdésedre: 1800-on pillanatnyilag nincs hely, és nem is várható, hogy ezt a nagy kapacitású, igen jól kiépített sávot bármely szolgáltató is feladja. Ebből következik, hogy az 1800-as hálózat mindig is szar ROI-val fog működni. Ne fejetsük el: a BBU és az RRU ugyanannyiba kerül ha 5MHz-en használod, mint ha 20MHz-en. Áll benne a lóvé. Ráadásul 1800-on a vodával meg a telekommal kellett versenyeznie, ezért lett ilyen drága ez az 5mega duplex sáv.

Inkább lőttem volna a 2100-on lévő 15megára, amit a másik három (akkoriban) amúgy sem tudott volna megvenni. Értelmes kapacitás lett volna egy 4G only szolgáltatónak. Utána elég lett volna alacsony frekire lőni, az eszközök kihasználtsága, illetve a ROI sokkal jobb lett volna.

De ha már így alakult, akkor is: előre látható volt, hogy kell freki ami vagy 2100, vagy 2500 vagy 2600 lesz, tehát nagy butaság volt 2x2-es antennákat felrakni. 4x4-es szélessávú antennák (amik ezt a tartományt lefedik) alig valamivel drágábbak (főleg ha a munkadíjat nézem), és később nagyon hatékonyan lehet velük bővíteni, vagy legrosszabb esetben BF-re illetve Rx diversity-re elhasználni. Nekem a jövőbeni kapacitás vásárlás elsősorban itt bukik meg, az antenna rendszernél.

Röviden: igyekeznék bevárásolni 2100-ból mert ott relatíve kicsi lesz a verseny. Utána az értelmes lefedettséghez muszáj lesz alacsony frekit venni, ami nagyon nagy kérdőjel lesz. Akármit is fog venni, baromi nagy további építkezés kell majd a bevezetéshez == nem fog egyik hónapról a másikra megtörténni.

Aktív témák