Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Friczy
    senior tag

Sziasztok,

Van egy elég idegesítő és fura problémám Debian alatt. Videóhívások rendszeresen megszakadnak nagyjából fix időközönként (5-10 perc, és gyakorlatilag folyamatosan ezt csinálja) Debian alatt, zoom, google.meet, és most legutóbb az iteach.world, de csak akkor, ha a upc-men csinálom, wifin (90/10mbit) (az asztali gépek vannak kábellel bedugva a routerbe, de azokban nincs webkamera, tehát nincs fel irány). Tavaly volt még usb-s mobilnetem, ami 2/2 mbitet tudott csak, azzal nem volt ez a gond, tehát linuxon van csak gond asszimetrikus kapcsolattal (az iteach-et chrome-mal használtam, a többit firefoxszal)! A családban és az iteach-es tanárom szerint is windowsal és mac-kel nem volt ilyen gondjuk sosem upc-s hálózaton...

Két kérdésem volna:
    1. Ki tudja a megoldást erre a problémára? :)
    2. Ha az nftables-ben limit-tel lekorlátozom a bejövő forgalmat 10mbit-re, akkor abból a böngésző (vagy az iteach) mit lát? 10/10mbit-es kapcsolatot, vagy hogy a csomagok 90%-a elvész lefelé???

(A céges win10-emen teams-sel nem volt ilyen gond ugyanazon a hálón, sajnos nem tudtam kipróbálni a többi videóhívást rajta, mert nem voltam localadmin, és a céges proxy nem engedte. Ja, és DA-val mentem be a cégbe, szóval gőzöm nincs, hogy ilyenkor hol a fenében kóricálnak a csomagok.)

régi játék, és nem biztos, hogy jó erre, de hátha.
    Na a bejövő forgalmat korlátozd le, hanem a kimenőt. Még annak ideján ADSL vonalnál volt rendszeresen visszatérő probléma, hogy a kimenő sávszélesség eltömődött, ez viszont sajnos megállította a bejövő forgalomhoz való ACK csomagok kiküldését is, emiatt a bejövő forgalom is leállt. A megoldás az volt, hogy egyrészt le kellett korlátozni a kimenő sávszélességet, másrészt pedig elsőbbséget adni a nyugtázó csomagoknak. Régen volt, tehát pontos technikai részleteket nem tudok adni, de ez volt az alapelv. Hátha segít.

• bambano
    titán

Sziasztok,

Van egy elég idegesítő és fura problémám Debian alatt. Videóhívások rendszeresen megszakadnak nagyjából fix időközönként (5-10 perc, és gyakorlatilag folyamatosan ezt csinálja) Debian alatt, zoom, google.meet, és most legutóbb az iteach.world, de csak akkor, ha a upc-men csinálom, wifin (90/10mbit) (az asztali gépek vannak kábellel bedugva a routerbe, de azokban nincs webkamera, tehát nincs fel irány). Tavaly volt még usb-s mobilnetem, ami 2/2 mbitet tudott csak, azzal nem volt ez a gond, tehát linuxon van csak gond asszimetrikus kapcsolattal (az iteach-et chrome-mal használtam, a többit firefoxszal)! A családban és az iteach-es tanárom szerint is windowsal és mac-kel nem volt ilyen gondjuk sosem upc-s hálózaton...

Két kérdésem volna:
    2. Ha az nftables-ben limit-tel lekorlátozom a bejövő forgalmat 10mbit-re, akkor abból a böngésző (vagy az iteach) mit lát? 10/10mbit-es kapcsolatot, vagy hogy a csomagok 90%-a elvész lefelé???

(A céges win10-emen teams-sel nem volt ilyen gond ugyanazon a hálón, sajnos nem tudtam kipróbálni a többi videóhívást rajta, mert nem voltam localadmin, és a céges proxy nem engedte. Ja, és DA-val mentem be a cégbe, szóval gőzöm nincs, hogy ilyenkor hol a fenében kóricálnak a csomagok.)

forgalmat értelmesen korlátozni csak a kiindulási pontján lehet, végpontján nem.
    mivel a csomagokat nyugtázni kell, ezért mindig van fel irány.
    azt nézd meg, hogy mennyi időre kapod a dhcp lease-t. ha mindig pont akkor szakad, amikor dhcp-t újít meg, akkor azt kell megváltoztatni, hogy mit csinál a debianod dhcp renew-nél.
    illetve azt tudod még csinálni, hogy az iteach felé menő csomagokat priorizálod a többivel szemben.

• Sziasztok,

Két kérdésem volna:

Válts szolgáltatót szvsz... UPC-vel csak a gond, csak a baj... legalábbis én csak ezt hallom vissza.
    Próbáltad ugyanezt az OS-t/Konfigot más internet kapcsolattal? Dugd rá pl bobilnetre... lehet még azzal is jobb lessz...

Ha bobilnettel is szakadozik kérdezz rá valami értelmesebb helyen ahol esetlegesen választ is kaphatsz... SZVSZ Magyar fórumok esélytelenek, ha komolyabb problémával szembesülsz...
    a sok noob. Én is egy vagyok közűlük... :DD

libera.chat #debian chanelen esélyes h találsz valódi segítséget.

Ha lekorlátozod a kapcsit akkor nem a csomagok vesznek el értelemszerűen... Csak lassabban érnek célba...
    Nem is értem... ne korlátozz ... a csomagütemezés hatásosabb dolog ...

Új hozzászólás Aktív témák