Hirdetés
- weiss: Autó költségek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
Új hozzászólás Aktív témák
-
kbalage2
aktív tag
8-10 éve én épp hogy elkezdtem az egész LEGO videó sztorit, azt se tudtam hogy alternatív brandek vannak a világon, de szerintem Magyarországon nagyon más sem

Egy ideig a Lepin és társai jelentették a kínai "konkurenciát", de mivel copy-paste módszerrel készültek a szettek ezért ezekről elvből sem csináltam volna semmi tartalmat. Nem volt tabu, de a leplezetlen lopást biztos hogy nem akartam támogatni, ahogy ma sem teszem.
Megnéztem a kedvedért, az első CaDA videóm 2020-as, ez a topic meg 2024-es, szóval itt jóval később omlottak le azok a bizonyos falak
Akkoriban azért még volt baj náluk a minőséggel, ez gyorsan javult a későbbiekben. Az alternatív gyártós videóim többsége egyébként ide került fel, és nem volt mögötte semmi különös alusapkás indok, egyszerűen a LEGO fanok elég merev ellenállással fogadták az alternatív tartalom megjelenését a csatornán, én meg jobban szeretem a békességet. Amikor releváns valamilyen összehasonlítási szempontból, akkor szokott a fő csatornára kerülni alternatív kockás tartalom. -
-
sb
veterán
Azért nem ugyanaz amit írtam.

Mert a két termék nem ugyanaz. Lásd még az "összelegózni" szó eredetét. Az egyik terméket tök másra tervezik mint a másikat. A TV cserélhető, senki nem akarja javítgatni. De írhatnám a mobiltelót is. A másikat meg azzal adják el 50 éve... hogy pótolható, átépíthető, kiegészíthető, kompatibilis. Stb.
Írtam példaként, hogy ilyen alapon a kompatibilitást is elhagyhatnák, mert már hogy lenne reális elvárás, hogy passzoljon a 40 éves kockához az új.? Tényleg irreális lenne minden más terméknél egy ilyen elvárás. A Lego meg saját maga mondja ezt és meg is csinálja, hogy működjön.(És akkor még egy köztes példát is bedobhatnék... ha már mobiltelefon. Ott is arra ment a piac, hogy ne legyen javítható. Veszel újat, régit kidobod... és 90%-nak ez meg is fele mert elavul mire odáig ér, hogy felmerül a dilemma a csere és javítás között. Mégis van aki tök más miatt, pl. környezettudatosságból javítható és cserélhető alkatrészekkel gyárt ilyet. Ott is megoldják mert ott ez lesz a cél a másik 90% gyártóval szemben. Szóval itt terméken belül is látszik, hogy nem áll a termék=termék megállapítás. Ugyanaz a termék és mégis teljesem más a cél és így a support kezelése is.)
Micron se rossz példa: Benne volt a közleményükben, hogy a supportot tartani fogják a consumer eladások beszüntetése után is. Szóval visszamehetsz a gariddal vagy mással, nincs beszántva ez a részleg.
szerk.: És még egyszer: Én nem azért írok Lego elégedtlenségekről mert ezt tartom csak elfogadhatónak. Nem lóg bilibe a kezem, nem várok teljesen ingyenes és élethosszig tartó supportot se náluk se másnál. Pont ezt próbáltam megfogalmazni, hogy más gyártónál (is) jóval kisebbek az elvárásaim. Csak ez nem egy abszolút skála, más az elvárás is más terméknél, szegmensben. Itt ők többet ígérnek mint amit nyújtanak sok esetben. Pont azzal is kapcsolatban van a dolog amire mások is panaszkodtak: az átalakult és nagyon dinamikus termékportfóliójuk. Dögivel jönnek az új készletek, flood van, arra mennek, hogy szériából is elég ha megvesz vki egy-egy készletet, nem gyűjt. Egyedi és nem afol/gyűjtő vásárlásokra kanyarodtak rá, sok új készlet, gyors kifutás: jóval gyorsabban fognak elemek is kifutni mint 10-20 éve. Egyre inkább egyedi/cserés/egyszerépítős termék lesz(van), évtizedes pótolható/csereszabatos/újraépítős felfogás helyett.
-
sb
veterán
Értem amit írsz, de sztem a Lego ennél több kéne legye - és úgy érzem ezt nem csak én vetítem rájuk hanem ők is többek szeretnének lenni.
Amit leírtál a pl. a Samsung. gyárt TV-t. Megveszed, használod, garis: javítják. 5 év múlva elromlik: van alkatrész, javítják pénzért. 10 év múlva elromlik: elhajtanak, hogy vegyél újat, nincs már alkatrész. Pénzért sem.
De ez egy ilyen terméknél sztem normális. Senki nem is ragaszkodik sztem a 10 éves TV-jéhez. Magától is azt gondolja ha nem javítható, hogy sokkal jobban jár egy újjal. Jobb, modernebb, stb...De a Lego szerintem több ennél: újrahasználhatók a készletek - ez volt valaha a Lego lényege. Maga az elem kompatibilitás is olyan amit ők maguk hangoztatnak. Ez a no1 feature, hogy ma veszel egy szettek és hozzáépítheted a nagypapád készletéhez, menni fog. De ehhez kell a folytonosság, a csatlakozásokban/szabványban is, de ilyen szempontból nem árt az sem, ha nem tűnnek el sűrűn elemek 20-30 évre. Lehet, hogy tudod helyettesíteni de lehet, hogy már tök más létezik csak rá 20 év múlva.
Amit írsz eltérésről, ki-hogy legózik abban van igazság, hogy aki egyszer épít szettet annál ez kevésbé releváns. ha nem esik szét és nem porszívózol fel belőle valamit. De a valóság meg ilyesmi... ettől Lego. Meg attól, hogy mégiscsak sokan - a gyerekek 99%-a és sztem az eladások bőven nagyobb részét még ők teszik ki tippre - nem így legózik, hanem a fenti módon: szétszed-összerak.
A másik amit írtál az sztem nem releváns, mármint kifutott készletek vétele. Én alig vettem kifutottat, szinte mint bolti volt... de ahogy telik az idő mind kifutott lesz, így bukta lehet a pótlás, ill. nem csak az, hanem a bővítés is. A pneumatika, motorok pedig még ebben is külön dimenziót jelentenek... ez ökoszisztéma. Abból senkinek nem kell "rendszer" ami nem stabil. Egyszer csak eltűnik, vagy random, vagy rövid időn belül.
Erre meg pl. egy modellvasút hasonlít. Felépítenek masszív pénzből emberek terepasztalokat. Vajon hogy nézne ki ez a közösség ha egyszer csak az 1db gyártó beszünteti a gyártást. Nem sokan mennének neki még egyszer.
-
Vistaboy
veterán
Én sem hittem volna. Eddig minden rendben volt velük, rendesen megküldtek mindent, az árak is elfogadhatóak, bár amióta megszüntették a kuponokat, drágultak a cuccok. De még mindig nem válaszoltak azóta sem, pedig már kétszer is írtam nekik.
#1294 flashpointer: Ja, azt kellene.
#1295 Neurotoxin: Engem is furdal a lelkiismeret, de hirtelen nem jutott más eszembe, mert Karácsonyra mindenképp kellett az alkatrész. Tudom, ez nem szolgál a mentégemre, és biztosíthatlak, ez volt az első, hogy ilyesmit csináltam, most is csak azért, mert a Barweer azóta sem írt, és az email, amit kaptam, még mindig azt írja, úton van a küldemény. A legutóbbi frissítés szerint már itt van Pesten, és azóta már eltelt 7 nap. Oké, az ünnepek miatt lehet, hogy késik a feldolgozás, de azért furcsa, hogy ha valóban ők küldtek nekem a tartalék alkatrészt, akkor miért nem válaszolnak legalább annyit az üzenetemre, hogy ők már feladták, a többi nem rajtuk múlik...
Szóval nem tudom, mi történt. December 8-án adták fel, vagyis 5 nappal azután, hogy megtettem a bejelentést (December 3-án jeleztem feléjük, hogy hiányzik az alkatrész). Ha nyolcadikától számoljuk, akkor még valóban nem telt el 15 nap a feladás óta (22-én, hétfőn jár le ez a határidő). Viszont ők azt vállalták, hogy a bejelentéstől számítva 15 napon belül megérkezik. Emiatt nem értem ezt az egészet.
#1293 Throme: Érdekes, én úgy tudtam, csak Pesten van LEGO Store. Akkor kérlek, írdd már meg nekem, hol és melyik üzlet az, ahol Nógrádban, Bátony közelében LEGO alkatrészt lehet venni? Komolyan érdekel, mert akkor ott valószínűleg készleteket is árulnak. Jó lenne, ha lenne ilyesmi a környéken. Köszi.
-
sb
veterán
Igen. De onnan indultunk, hogy a Legót dicsérted, hogy ott mennyire jó a support és minden van. Épp nincs, ott inkább számolhatsz azzal, hogy nem lesz csere/pót cucc amikor majd kéne pár év múlva. Nem ingyenes, nem azt várom, hogy 10 év múlva is küldjék ingyen a vackokat, hanem venni sem tudsz. Míg az alternatívok valahogy fixebben tartják a portfóliót és az elemgyártást.
Igazából ennyit akartam csak hozzátenni, hogy én fordítva látom. Amíg van, addig talán küld a Lego ezt-azt (kivéve amikor így is tök hülyék, mint oly' sok szervezési dologban és azt sem tudják mijük van), de ez a drágább, tehát minőség+support, megbízhatóság és hosszú távú bizalom van... ezt valahogy nem látom beléjük.
Fura, mert a maga suta módján a Lego ezzel foglalkozik, az alternatívoknál meg szerintem ez csak egy adottság, de valahogy mégis ott működik.
PU és spec dolgokon túl ez normál elemekre is pont ennyire igaz. Most 3-4 év szünet után megint rendeltem pár elemet ali-ról, plexik, régi cuccok. Nem kerestem őket, de szembe jöttek és nem tudtam kikerülni, nekem értékesnek tűntek használati szempontból, vélhetően pont azért mert Legóból nem találkozom velük, 10-20 éve nem gyártják őket.
@Neurotoxin
Mindenkinek megvan a saját drive-ja mitől, mire, miért ugrik. Van akit azért lehet hülyének nézni amit írtál
... téged lehet, hogy a dobozok miatt néz más annak.
Sztem mindenkinek van egyéni preferenciája ami a skálán a becsípődéstől a racionális okig tarthat (tök igaz amit a dobozra írsz, ha szét van b*szva mást is feltételez - nem kell agyatlan dobozmágusnak lenni ahhoz, hogy érdekelje az embert)
A kulcs talán az, hogy ezt tudja-e a helyén kezelni az ember. Ha úgy van fixációja, hogy tud róla és az ok/okozat is ismert akkor nem gáz szerintem. Illetve ha ez megvan akkor könnyebb is racionálisan kezelni a skálát. Pl. engem van, hogy érdekel a doboz, van, hogy nem. Cél, termék, stb...-függő. És ha a sajátot ismeri és érti az ember akkor másokét is fogja. Így gyorsan érthető és elfogadható tök más nézet is ha van magyarázata.
(A ki mit mikor ír, foglalkozik vele téma elég off: én pl. kb. mindenre reflektálok ha van időm rá... a fentiek alapján egyrészt azért mert sztem témafüggetlenül mindennek lehet értelme. Doboz, akció, bármi... vagy tök f*szság is lehet. Tehát beszélni róla van értelme mindig.
A b. okom pedig, hogy általában vmi problémáról van szó... az meg az én saját egyéni fixációm, hogy itthon rohadtul utálom a komplett jóvanazúgy társadalmunkat. Úgyhogy inkább beleszólok bármibe ha van értelme róla beszélni - és a fentiek alapján van szvsz
, minthogy maradjanak a megszokott árkok. -
Neurotoxin
őstag
Tudod, hogy nekem is van KO szettem, de továbbra is úgy gondolom, hogy nem fér bele a topik szellemiségébe, hogy itt "reklámozzuk". (Engem is bosszant a Lego árképzése, de erre nem az a válasz, hogy illegál/félillegál termékeket osszunk meg itt.) Nincs leírása a topiknak és nekem sem tisztem, hogy eljátsszam a moderátort, de úgy gondolom, hogy a 'CADA, Polymobil, és más építőkockák' megnevezésben foglaltakhoz tartsuk leginkább magunkat, minden egyéb alternatív gyártó terméke megfér itt (az most szintén lényegtelen, hogy a termék MOC-e vagy sem). Célzottan azért jöttünk itt össze, hogy a Lego melletti alternatívaként, megosszuk véleményeinket és tapasztalatainkat a tárgyalt szettekkel kapcsolatban, ezzel segítve egymást
Mindazonáltal úgy gondolom, hogy nem egy sub-Reddit topik vagyunk....sosem lehet tudni, hogy ki áll(na) belénk a KO szettek kapcsán, nem kell a baj. Nem mellesleg, így lesz egy 'clean' arculata a topiknak. -
sb
veterán
Akcióban szinte mind behúzható 6.5-7.5 között. Persze nem 500Ft-on múlik a boldogság, csak azt akartam jelezni, hogy még mindig vannak olcsóbban.
Plusz, hát végül is százalékosan az is számít. A régi 5k körüli árakról már a 7.5k is 1.5x szorzó. Ne végezzük el a számítást az itthon megtalálható 20-25-30db (100-150e) SC-re.
Más:
Fentebb szó volt a Lego ügyfélszolgálatról meg úgy az egész infrastruktúráról...
Ha jól értettem akkor Vistaboynak a Barweer rendelt szó nélkül a PaB-ról eredeti Lego elemet pótlásként. Szóval itt is van "szolgáltatás".Legonál meg nekem nincs pozitív érzetem: Most rendeltem újra L motort a vásárlás után kb. 2 hónappal tönkrement Technic Audi-hoz. Tudod mikor vettük... 2 éve! Persze nem hajtottam a témát, írtam nekik 5-6x, vagy jött válasz, vagy az se, csak auto stornó, hogy nem elérhető a cucc. Egy időben a pótlási felületről is lekerült, a pénzért dobozban vásárolható is eltűnt/kivezetettnek írták. MÁSFÉL éven keresztül.
Most válaszolt egy élő ember, hogy küldjek számlát és megnézi van-e... Írni akartam neki, hogy mi lenne ha előbb megnézné van-e... mert 1.5-2 éve soha nem volt és már N-szer kértem. Aztán rákerestem és elérhető a vásárolható motor is! Így 2 év után. (Meg a most megjelent karácsonyi kisvonathoz a motorizálási szettek is elérhetőek újra. Azok kb. fél évig nem voltak...)
És ott a többi, minden készletnél összevissza mi elérhető. Hogy fizetsz a BDP-ért, miért 1 hónap múlva írják jóvá a dupla pontot, miért nem megy most a BF kódjuk. PaB-ról rendeltem, utólag töröltek elemet (kifutó HP vonathoz a spec 3 kerekes szettet) mert mégsincs, hiába tettem kosárba. Árakról ne beszéljünk, elemeknél folyamatosan változtatják az elem ID-kat, máshol találod meg, más áron, vagy két áron.
Szóval az élő ügyfélszolgálat akivel lehet beszélni biztos kedves, de eleve egy káosz miatt van rájuk szükségük sok esetben. És akkor is csak annyit tudnak tenni amit meg tudnak oldani. A többi a "sajnos" megy a levesbe...
Azért is rendeltem cuccokat, mert most megint kifutottak alkatrészek. Pl. pneumatika sem lesz gyártásban újra. Egy tartalék pumpát még tudtam rendelni, a munkahenger már elfogyott... és akkor itt kanyarodok vissza az alternatívokhoz. Ha innentől a méregdrágán megvett korábbi készleteiddel lesz gond, semmit nem fog tudni pótolni a Lego. Kedvesen azt mondja az ügyfélszolgálat, hogy nincs ilyen elem. Ha most 5-6-8 évig nincs pneumatika akkor a Lego oldaláról nincs megoldásod, marad az ali-s pneumatika rendelés.
Szóval a Lego szolgáltatást/supportot ez beárnyékolja szerintem, és elrugaszkodva a készletektől, elem szinten nézve ezeknél nálam már megfordul lassan a nézőpont, hogy ki a megbízhatóbb oldal akihez fordulhatok.
(Pedig minőségben még ilyeneknél jobban bízom a Legoban, nem véletlen, hogy ott kezdtem a rendelést. De itt ha akarok is a konkurenciához kényszerülök.) -
draco31
veterán
Igen, ott árban nagyon kezdenek elmenni.
pl. nekem már az új, és az idei árazásos SP szettek is drágák, vagyis nekem már nem ér annyit a dolog, hogy ennyit adjak értük.
Igen, nem nagy összeg, de amikor még 7000-ért vettem a 8 széles szetteket, most meg majdnem dupla ár, azért na.
-
Gubu0101
veterán
Multhonapban vettem meg kozel 200 ert a Lego Liebherr darut
Neha belefer egy kis felrekacsintas
Kb semmi kulombseg nem lesz a kinai es az eredeti kozt,nekem vegyesen vannak itthon.Tehat amire tenyleg sokallom abol biztos nem az eredetit fogom megvenni,.Szerintem az eltoltott ora es a vegeredmeny szamit es az a kis elvezet.Aki meg tul akar addni rajta aztuti eredetit fog venni.
Osszefoglaloban meg nincs semmi,tehat kb barmi tema mehetne barmilyen epitokockarol
-
mancer7151
aktív tag
Erre hadd írjak annyit, hogy hosszú tárolásnál alá kell stuccolni az alvázat / futóművet hogy ne a gumi illetve rugóstag kapja a terhelést hanem a szerkezet. Ez alap dolog. Ha csak fenyőléc darabokkal több helyen alápakolsz semmi baja nem lesz.
Másik ha egy rugó hosszú ideig nyomva van, ki kell venni, akár szétszedni a rugóstagot magát és vissza fog nyúlni idővel. -
sb
veterán
Nekem bejöttek ezek a funkciók.
Az eredeti autóban is ütősen néz ki de ott nyilván úgy tekintek rájuk mint marketing hülyeségre*... még ha nagyon jól is néz ki.
Itt építve viszont nekem csak pozitív érzésem van ezekkel kapcsolatban. Azt látom, hogy k* menő, hogy ezt szettben is sikerült így megcsinálni. Aki kiállítja - és néha megmutatja másoknak - sztem az is sokkal többet kap mint egy felnire ült Bugattival.

Aki építi és a műszaki része érdekli az is jóval többet kap.
Annyi motoros sz*r van itthon, hogy nem igazán villanyoz már fel semmi, de ezek az építési képek nálam pont így sültek el. Csak ámulok a modellen.*Persze van érdemi oldala is, az állítható felfüggesztést pl. nem csak táncikálással demózták a valós autón, hanem azzal is, hogy hogy nem száll el a francba egy nagysebességű durrdefektnél és egyensúlyozza ki magát 3 keréken egy pillanat alatt.
Meg asszem van aktív rész, tehát az úthibákat figyelve tud előfeszíteni, stb...
Szóval önmagában brutál technika ez az egész. -
flashpointer
őstag
-
sb
veterán
Kivéve ha nem küldenek 1.5 év alatt se semmit. Lásd PU L motor ami azóta kb. nincs EU régióban Legóéknál.
@mancer7151
Vannak YT-on összehasonlító videók. Nem rosszak, pl. a buggy motor hasonlóan erős mint a régi Lego... és ugye az sok éve nem gyártott. Sztem ilyesmiből érdemes klónt venni. Tiltás nem mindegyikben van, ezért érdemes megnézni melyik mit tud. Ill. volt gyengébb modell is. Hub-ból passz... nem tudom ilyen minőségűek. Az biztos, hogy a PF infránál a 2.4GHz-esek pl. távolságra sokkal jobbak. Sztem kraftra sincs gond 1-2 megoldással.Ami miatt én nem néztem hub-okat, hogy nálunk programozás van, szóval a szoftver része lenne a döntő, meg az integráció Legóval, de az bukta. Sima távként viszont szerintem jók lehetnek.
Ill. még egy tipp, bár ehhez is kell némi elektronikai/programozós véna: Vannak Lego házba zárt motorok/szervók, de full független vezérléssel: azt neked kell hozzátenni egy esp32, arduino, stb... formájában.
Viszont a motorok erősek és így motorvezérlőben is szabad a pálya mit teszel alá.
Geekservo motorokra keress rá. -
-
Vistaboy
veterán
Nem csűrni-csavarni akartam, pusztán rávilágítottam, hogy nem maga a doboz, ami sokba kerül, pusztán a nagyobb méret miatt sokkal több lesz a postaköltség. De amúgy igazad van, ha megveszed, úgyis ki kell fizetned a felárat, mindegy, mi miatt...

#1205 Neurotoxin: Nézegetem én is bőszen, direkt figyelem az olyan oldalakat, ahol ezeknek az alternatív készleteknek a beszerzését taglalják. Jelenleg a CaDA Mercedes-AMG GT3 nálunk legolcsóbban 95.000 forint környékén szerezhető be, de ehhez szerencsésnek kell lenni. Nagy valószínűséggel Karácsony előtt már csak a jóval drágább légi szállítással lehetne rendelni, ami nagyon megdobná az árát...
Szerintem idénre engedjük el ezt a GT3-as Mercit, jobban járunk, ha várunk kicsit.
Más téma: Egyik hazai bemutató csatornának sikerült hozzájutnia a CaDA 2026-os katalógusához. Laponként pakolja fel a képeket róla, én most beteszek ide párat, ami szerintem megmozgatja majd a fantáziátokat:

Kezdjük a legérdekesebbel. Ugyebár, a CaDA Mercedes AMG ONE kapcsán nagyon sokan csalódottak voltak, hogy kizárólag motorizált változatban éthető el. Nos, jövőre a CaDA ki fogja adni a Mercedes AMG ONE statikus változatát is!!!
Ezúttal egy érdekes, vörös-fekete színű megjelenést kapott, és egy másik tervező is részt vett ennek a megalkotásában. Egyelőre a készlet még "Pending Approval", szóval jóváhagyásra vár, de több, mint valószínű, hogy ezzel sok Technic-rajongó kívánságát váltják valóra, ha kiadják. Már csak az a kérdés, mennyivel lesz olcsóbb motor nélkül az eredetinél. 

A másik újdonság a Forma-1 autók szerelmeseinek kedvez, ugyanis a Kick Sauber után érkezik a BWT Alpine versenyautója, szintén 1:8 arányban. Ez a készlet is jóváhagyásra vár, de valószínűleg hasonló felépítéssel fog érkezni, mint a Sauber. Nyilván más lesz a kialakítása, de az építési élmény hasonló lesz ahhoz. És nem is lesz olyan drága, mint az AMG ONE. Mondjuk, részemről a Forma-1 kapcsán jövőre a LEGO Icons sorozat új tagját várom, ami állítólag Michael Schumacher és a Ferrari lesz.

Az 1:8-as méretarányú Technic készleteknél a fentebb említett kettőn kívül más újdonság nincs, a régebbi szettjeik ugyanúgy gyártásban maradnak 2026. folyamán is. Részemről ezek közül kettő, ami érdekel. Ugyebár, legjobban a Mercedes-AMG GT3-ra fáj a fogam, viszont mellette gondolkodom még a Lotus Exige Cup 430 készlet beszerzésén is, amennyiben olcsón hozzá tudok jutni.

Jelenleg 50K körül tudnám elhozni, ami még elfogadható lenne, de idén már nem akarok új készletet rendelni. Megígértem asszonynak, hogy kirándulni megyünk Karácsonykor, és szeretném betartani ezt az ígéretemet.
Jövőre majd ezt is behúzzuk a Mercivel együtt, kell akkorra is hagyni valami építeni valót. 
-
Neurotoxin
őstag
+1.Igen, én is így gondolom, nem kell sietni a vásárlással
Az AMG ONE esetében is így volt, amint leült a hype, mérséklődött az ára. Idén Karácsonyra nem leptem meg magamat semmivel, de nincs ezzel semmi baj. Ahogy a Lego topikban mondtam volt, "Nem kell mindent megvenni". Ez a Mercedes nagyon vagány lett, el lett kapva a forma, a Lego elbújhat mögötte a P1-el. -
sb
veterán
-
Vistaboy
veterán
"Szóval a Cada doboz 20k huf..."
Nem, a dobozos változat mindössze 8 dollárral kerül többe (171.63 USD vs. 163.63 USD), ami durván 2.500 - 3.000 forint. Ennyit még meg is érne a kicsomagolási élmény, még akkor is, ha a doboz utána csak a port gyűjti a polcon. Ha csak ennyivel lenne drágább eredeti dobozzal, szerintem simán vártam volna még pár napot, és azzal hozatom el...

Nem a doboz, hanem a szállítási költség az, ami miatt ennyivel többe kerül, ha úgy hozatod. Lőttem egy képet, amin a CaDA Mercedes AMG ONE és a Reobrix Maserati GranTurismo doboza mellé odatettem azt a kartondobozt, amiben a BYD Yangwang U9-et küldték. A Maserati doboza picit nagyobb, mivel abban több, mint 5.000 darab elem volt, a Merciben pedig csak 3.200 körül.

Ennyit számít a postaköltség csökkentésénél, hogy belepréselik kisebb dobozba az elemeket. Eredeti dobozban 126.12 USD a postaköltség, míg kartondobozban "mindössze" 74.41 USD. Az 51.71 dollár különbség! (16.500 - 17.000 HUF). És ebben a kisebb dobozban is el tudták küldeni úgy, hogy nem sérültek meg az elemek.
A LEGO esetén legjobb példa a doboz feleslegesen nagy méretére a Titanic készlet. Ez a szett óriási méretű dobozban érkezik, aminek a postaköltsége tuti nem alacsony. Kicsomagoláskor pedig látszik, hogy a doboznak csak a fele van telepakolva alkatrésszel. Magyarul, ennél is bőven elég lett volna kisebb doboz. Csak hát a körítés, ugyebár...

-
Neurotoxin
őstag
+1. Mintha én írtam volna a hozzászólást, egyetértek az elhangzottakkal.
A Reddit/Revulot/Temu ‘turbóliberális’ generációval az a baj, hogy úgy gondolkodnak, hogy nekik senki se mondja meg a tutit, mert “tudják”. Egy barátom a fintech világban dolgozik, de nála is azt látom időnként, mintha mosnák az agyát. Közel a negyvenhez úgy látom, hogy nagyon rossz az irány….De, ON: Az AMG Mercire készítem már én is magamat lelkiekben, igaz, én se tudom majd hova tenni (menni kell majd vitrinért az IKEA-ba
), de csak megvárom még Vistaboy beszámolóját 
-
sb
veterán
Ha úgy érted, hogy nagy extra nincs akkor igen. Amúgy volt most is jó vétel - persze a szokásos kalkulációval: dupla pont, gwp-k (elég bénák) eladása... úgy valahol 50 alatt jött volna ki a két modular amit néztem. Na abból - vagy az oroszlános kastély - az gyorsan fogyott. Így kicsit sajnálom... de másfelől meg 50k-s sincs darabonként modular városra ha azt nézem. És ebben még nincs benne az, hogy úgysem lesz, hiszen 3/4-e a szériának már kifutott, ott eleve esélytelen a Lego vásárlás. Bontatlanul 150k egy Fishing Store. Bontva 100? BL-ről lehet, hogy össze lehet pár készletet okoskodni 70-80-ból (de nem mindet). Ali-n meg 18k.

Szóval ha nem 1-1 készletről van szó akkor nem perspektíva még egy-egy ilyen Lego árakhoz képest kifejezetten jónak tűnő deal sem.
Fent ezért se marad, de amúgy sem.
A kastély azért így elég szürke ügy, régebben te sem ezt mondtad volna.
De a rengeteg Legóból nem létező cucc és a kifutottakra mindig mondtam, hogy reális alternatíva lehet. (Meg hát a szürkének is vannak árnyalatai, van, hogy a Lego tényleg úgy áll hozzá, hogy az kevésbé elfogadható.) -
sb
veterán
Nemhogy BF-re éven belül, hanem évek tapasztalata alapján sem változtatnak ezek szerint.
Keveset rendelek tőlük de minden évben olvasom a BF-en megrendelt és januárban - kari után - megérkezett ajándékos eMAG sztorikat.Hát nem akarok messzire vezető és főleg off vitát, de itthon lassan mindenben ez van.
-
sb
veterán
Jól néz ki, grat!
@Vistaboy
Ez level 100.
Én szeretem a motorizált cuccokat de itt még én is csak fogtam a fejem mikor láttam mozgásban.
Viszont a túltolt(?) motoroknak itt mégis látom értelmét. Azért a helyben forgás és a "tánc" eléggé ütős szerintem egy sima remote autókázáshoz képest. Le a kalappal a modell előtt. -
-
Igazándiból 157,5 fok. (Lehet, hogy a kínai lehagyta a tizedest...)
Azért, mert ahogy a kört osztjuk kettővel: 360-180-90-45-22,5 Ez a kör tizenhatoda.
Na és ennél az elemcsaládnál, ami különböző fokokban áll, ezzel a 22,5 fokos lépcsővel lépked az egyenes és a derékszögű közt: 90-112,5-135-157,5-180

-
sb
veterán
A fokot érezni kell, ránézel és tudod. Épp ez az elem jött elő a másik topicban is.

Az extra elemekhez szerencsém még nem volt, de láttam már őket. előtte is ill. draco31 bemutatóiban. Egyfelől fura, másfelől viszont elég jó megoldásnak tűnnek snot építésre. Igazából a Legonak is egy fél marék ilyesmi cucca van szinte évente. Most idén annyi új cucc kijött, hogy azokat sem tudom már követni. Úgy meg nehéz gondolkodni/tervezni valamilyen lehetőséggel ha azt sem tudom mik a lehetőségek.
A motor nagyon jól néz ki, hangulatos. Grat hozzá!
-
-
draco31
veterán
Az SP méretű szettekben amiket vettem eddig, ilyen elemek vannak, már fel sem tűnnek igazán. (kellene már venni valamit, mert rég vettem )
A motor tetszik, jól ki van dolgozva a blokk is szerintem.
Az oldalkocsi kicsit olyan, mint ha összecsapták volna, nagyon hiányzik a szememnek rá a sárvédő.
A fog a csatlakozóknál vicces.
Vagy nincsenek is számozva? -
Vistaboy
veterán
"Az A oszlopban mintha lenne egy kis törés. Rugalmas szálra van felfűzve az a sok cső darab, vagy hogy?"
Igen, van két szilárd elem elől, illetve a végén is, közötte csak egy rugalmas szál, és arra vannak felfűzve a darabok, ahogy írod. Ezt a részt megoldhatták volna jobban, az autó 95%-a masszív, ez a része meg szétesik, ha nem bánsz vele óvatosan.Ami a pótalkatrészeket illeti, az is tökéletesen igaz, amit írsz. Nekem is volt olyan, hogy megmaradt 1-2 alkatrész, de mivel tudtam, hogy ez nem lehet, így visszalapoztam, és meglett, honnan hiányzik. Emiatt nagyon jó, hogy sok kis lépésre van osztva az építés, nem kell sokat visszaszedni, ha elrontasz, vagy kimarad valami...
Viszont simán megtehetnék, hogy egy extra zacsiban adnak a készletek mellé pár apró alkatrészt. Nem nagy darabokra gondolok, hanem ilyen rögzítő pinekre, kis apróságokra, amikből mindig marad a legtöbb Technic készletnél. Ha most nekem nem lett volna pár tartalék ezekből, nem tudtam volna befejezni a szettet. Sok kellemetlenségtől kímélné meg a vásárlókat, ha nem kellene pár pin miatt napokat várni az építéssel...
-
sb
veterán
Azért is írtam, hogy azzal nem értek egyet mikor olyan fikázás jön, hogy motor v. világítás nélkül mit képzelnek? Vagy ugyanez a véleményem a színben elütő Technic pinekről is. Kérni lehet, habzó szájjal úgy beállítani, hogy minden más szar... az nyilván nem oké.
Szóval azt megértem, hogy szegmentálnak. Volt itt szó a Cada motorizált 1:8-ról. Arra is írtuk, hogy érthető ha nem mindenki akar ilyet, mert egyszerű soha nem lesz pl. a vezetékezés. Simán elfogadható, hogy vki nem ezt preferálja... és akkor a gyártó sem, mert nem akar ezzel sz*pni. Mondjuk lenne 10x annyi problémázó telefon/mail rögtön...
Viszont lehetne kompromisszum. Ahogy itt is varázsütésre megoldották a modularitást vezetékek nélkül pl. Vagy a vezeték elvezetést falban. Stb... és az látszik, hogy a Lego is sokszor próbálkozik mással. PU, majd jön az okoskocka, a vonat 100 éve motoros és az is marad... csak nem mindig sikerül normálisan megoldaniuk.
Az univerzális kockák és moc-olás is régi legenda. Már alig van divatban, max gyerekek tolják így, nekik meg jó tizedannyi elemből is. Sőt, még könnyebb és kreatívabb is. A mostani Legok is tele vannak speciális elemekkel. Max nagyon kreatívan tök másra is használják. Lásd balta visszapillantó és társai...
Persze ha oda haladunk (szerintem igen), hogy nem egy, hanem sok gyártó lesz akkor normális, hogy specializálódnak is. Nem kell mindenkinek mindent gyártania. De aki valamibe belemegy az csinálja már rendesen!

-
sb
veterán
Az a vicc, hogy a Legonál a kicsi és olcsó készletekben folyamatosan öntik a friss és egyedi elemeket. Akár printről, akár tök új elemről van szó. Rengeteg színes fig, állat, stb... a City, Friends, Ninjago és egyéb gyerektémákban. Gyakorlatilag ott erős eladási tényező, hogy bekerül egy rakás új elem vagy figura amit szeretne a gyerek megkapni.
És a legtöbb ilyen elem 1-2 szett és akár fél év után eltűnik a süllyesztőben. Tehát azt sem lehet mondani, hogy tartós lenne.
Anno én is így gondoltam,hogy nem elvárható tök egyedi, szettszintű cuccok kiadása, de innen nézve teljesen érthetetlen, mert máshol megcsinálják 10x annyi alkatrésszel és jóval olcsóbb szetteknél. 5-10k-s szettekről van szó sok esetben, nem a 18+ 60-80k-tól indulunk felfelé szettekről...Más:
Szerintem elég informatív. Ritkán nézek kockásembert, főleg ilyen hosszan, de ez lekötött és hiánypótlónak éreztem egy ilyen összefoglalót. Eleve a töredékét sem ismertem és azokban is elveszek, ki mit gyárt, mennyire egyedi, kinél ugyanaz a háttérgyártó, stb. Szerintem jó összefoglaló, tudattágító.
Avagy mit vegyél! - Kínai kocka gyártók feat. Zoli - Pénteki Chat
-
Vistaboy
veterán
Lesz, tutira.
De majd csak október elején. Azon a héten itthon leszek, és szépen, nyugodtan, ahogy a Mercit is, össze fogom építeni. Maga a szett amúgy elsőre megtetszett, főleg miután láttam CleverPig videóját. Közben megnéztem néhány másik bemutatót is erről a készletről. Sajnos főleg német nyelvűt találtam, amiből egy kukkot sem értek, viszont egy negatívumot bemutattak, hogy az amúgy igen masszív szerkezet ellenére (Az 5480 elem jó része állítólag rögzítő pin.) a tető/szélvédő rész elég gyengére sikerült, könnyen szétjön, deformálódik, stb. Nos, mivel vitrinben lesz, így sokszor biztos nem fogom emelgetni, és amúgy sem a tetejénél fogva szoktam felvenni ezeket az 1:8-as kocsikat, de ez a része picit aggaszt. Tényleg csak egy picit. 
Eleinte haboztam, mielőtt leadtam a rendelést, ugyanis a Reobrix márkát másodosztályúként említik a legtöbb webshopban/bemutatóban, stb. A CaDA-val tényleg semmi gond nem volt alkatrészek szintjén, remélem, itt sem lesz probléma. De bízom CleverPig értékelésében, szerinte jó minőségűek a darabok, neki tetszik, ezért végül rászántam magam.

Viszont érdekes adalékként annyit hadd említsek meg az árral kapcsolatban, hogy eleinte kicsit soknak tűnt ugyanannyit fizetni egy motor és világítás nélküli szettért, mint a Merci AMG ONE-ért (Ok, azon eleve volt 25% akció, az eredeti ára 300 USD korül van), de ahogy néztem, nem sok helyen van ennél olcsóbban, de ott is csak úgy, ha nem kell az eredeti doboz. Pl.: YWOBB oldal, 101 USD + 76 USD szállítás, az 177 USD, viszont doboz nélkül, nem tudom, nekem azt a 15 dollárt megéri, hogy eredeti dobozban jöjjön.
-
Neurotoxin
őstag
Körülbelül ilyen jellegű beszámolóra számítottam
Eddig kettő kínai szettet építettem össze, már kezdem azt gondolni, hogy mindegyikben, kötelező jelleggel szükséges improvizálni.A képekről is átjön, hogy a kábelezés egy rémálom! Itt is gondolom átfutott az agyadon, hogy bedobod a sarokba és ha lesz türelmed hozzá, nekiállsz megint.
Én is így voltam pl. a Jeddha szett Csillagrombolóját építve. Végül belátja az ember, hogy a sok szenvedés megérte
Biztosan fenomenális lesz a végeredmény! Ezt a 'világítás, csak működő motornál' dolgot emlékeim szerint Thomas Panke is megemlítette a review videójában. @Throme: Ahogyan a Porschénál és Lamborghini Revuelto-nál megoldotta a világítást a Lego, működhet a jövőben is. Kell egy minimális központi HUB (a motoros funkciókat tiszta szívvel kilehetne hagyni) és hozzá világító optikai/üvegszál, egyszerű, de nagyszerű, nem is értem, hogy miért vártak vele eddig.
-
Vistaboy
veterán
Annyira azért nem fogok belemerülni, mivel még így is, hogy jóval olcsóbb a LEGO-nál, sajnos nincs annyi felesleges pénzem, hogy minden hónapban vegyek egy nagyobb CaDA - vagy más - készletet. A helyről nem is beszélve, hamar megtelnek a polcok ezekkel a nagy építményekkel. Nyilván, ha az anyagi oldalát nézzük, bőven sok már így is két évente 100-150K+ összeget kiadni egy 1:8-as LEGO Technic szuperautóért. Viszont én azt szeretném, ha többször tudnék amolyan igazi legózós hetet tartani, mikor veszek egy-két nagyobb szettet, majd szép nyugodtan, egy hétre beosztva felépítem őket. Ez persze nyilván több okból sem lehetséges (pénz, hely, idő, stb.), de azért én igyekszem, hogy minél közelebb kerüljek ehhez az állapothoz.
Ezért vagyok most egy kicsit izgatott a CaDA és egyéb szettek miatt, mivel több esélyem van valóra váltani ezt az álmot, mint LEGO-val. A LEGO olyan drága lett, hogy lassan már másodkézből sem tudod őket emészthető áron beszerezni. Pedig pár éve, 2022-ben, mikor újra elkezdtem legózni (gyerekként nagyon szerettem építeni), akkor még egész jó áron el lehetett hozni őket másodkézből. A legjobb évem 2023-ban volt, akkor kezdtem el gyűjteni az 1:8-as autókat, és olyan szerencsés voltam, hogy egyszerre tudtam jó áron beszerezni a Ferrarit és a Lamborghinit, majd pár hónapra rá a Bugattit is. Azt a pár hónapot sosem feledem el, szerintem ilyen nem lesz még egyszer, hogy fél éven belül három ekkora szettet is össze tudok építeni. Remélem, nem baj, hogy beteszek ide egy-két képet, bár ez nem LEGO topik, de ez tényleg jó élmény volt.

Az eddigi - és valószínűleg az utolsó - kimondottan drága LEGO készlet, amit megvettem, az a Titanic, 210K-ért hozták el nekem az év végén. Ünnepekkor terveztem összeépíteni, afféle megkoronázásaként a 2023-as évnek. Ez kurva sok pénz, viszont akkor üzletben 280K alatt már sehol nem lehetett kapni, úgyhogy a legdrágább LEGO szettem volt nekem a legjobb üzlet is egyben, ezt tényleg megérte ennyiért megvenni bontatlanul, patika állapotban. Persze nyilván ez más kategória a 9090 darabjával, viszont itt azt is el kell mondanom, hogy mivel nem Technic szett, ezért nem is tartott addig összeépíteni, mint egy 1:8-as autót. Emlékszem, jól beleéltem magam, hogy majd karácsonykor ezzel elleszek legalább egy hétig, azután úgy kellett visszafogni magam, hogy ne fejezzem be három nap alatt ezt a behemót hajót...

Nekem az a 100-110K körüli maximum ár még elfogadható egy szép 1:8-as szettért, ha az tényleg jó építési élményt nyúlt és szépen mutat a polcon. A Bugatti Chiron, Lamborghini Sián és a Ferrari is ilyen árban volt, és tényleg szépen néznek ki. A Porsche 911 GT3 nincs meg egyedül az 1:8-as LEGO autók közül, de az már kurva drága bontatlanul, és nem is tetszik annyira, hogy megérje beszereznem. De például tavaly, a McLaren-nél is eléggé szívtam már a fogam, mikor üzletben 180K körül nyitott, és még másodkézből sem tudtam 150K alatt elhozni. Ok, 30K is 30K, de azért ez már nem volt olyan jó üzlet, főleg annak fényében, hogy később 140K körül már üzletből is be lehetett szerezni. Úgyhogy ezzel nem jártam jól.
Az a baj, hogy a kisebb, olcsóbb készletekkel nagyon hamar végzek. Én úgy szeretek legózni, hogy veszek egy jó nagy készletet, mellé valami kisebbet bemelegítésként, és pár nap - mondjuk egy hosszú hétvége alatt szépen, nyugodtan összeépítem. A LEGO 1:8-as kocsiknál is így volt, ott a Lamborghini Siánnal kezdtem, azt majdnem egy hétig tartott összeépíteni. Az volt az első nagyobb Technic készletem, nagyon izgultam, hogy simán menjen minden, és nem kapkodtam el. Az az egy hét nagyon jó volt, király lenne, ha annyi helyem és pénzem volna, mellé annyi új 1:8-as kocsi, vagy más nagyobb szett, hogy ezt két-három havonta meg tudjam ismételni.

De hát ez nyilván nem fog összejönni, viszont ha a CaDA és egyéb alternatív készletek mostanra tényleg annyit fejlődtek, hogy jóval kevesebbért közel ugyanazt az élményt tudják nyúltani összeépítéskor, mint a LEGO, akkor újra reménykedhetek abban, hogy évente nem csak 1-2 olyan szett lesz, ami tetszik is, és mellette nem kerül olyan sokba, hogy erősen elgondolkodjak a beszerzésén.
Egyelőre három szettet tervezek beszerezni, az első lesz a Mercedes AMG ONE, ez már úton van, remélhetőleg jövő héten megjön, mivel augusztus 15. és 24. között fogom kivenni a tervezett éves szabadságomat, és a nyaralás mellé be akarom zsúfolni annak az összeépítését is.

Annak fényében, hogy a Mercinél mit tapasztalok, még két autó van, amit szeretnék elhozni, egyik a Reobrix 11010 Maserati GranTurismo 1:8 Technic, abból is a kék, motorizáció nélküli verzió, ezt már szintén elő lehet rendelni a Barweer oldalán, európai raktárról, vámmentesen, 157 USD nyitóáron, plusz 61 USD a postaköltség, szóval összesen 218 USD körül lesz az ára szállítással (Az durván 72K HUF, de a PayPal is rak rá valamennyit, szerintem úgy 80K környékén kell számolni vele).

A másik az előző hsz-emben linkelt CaDA 1:8 YangWang U9 Supercar C64011W, de az még egyelőre a Barweer oldalán nincs fent, a CaDA hivatalos oldalán pedig 310 USD-be (~106K) kerül, de erre még más költség is jön, szóval ez egyelőre még jóval több, mint amennyiért el szeretném hozni. Meg hát, sok motorizált szettet nem is akarnék venni, mivel nekem kiállításra kell, nem játszani vele...
Bocsánat a sok szövegért, remélem, nem untattalak titeket.

-
sb
veterán
Persze, óriásiak az 1:8-asok. Próbaképp majd egyet abból is szerzek egyszer (akár Lego, akár más), de amikor élőben látom még én is mindig legyintek a többi építésre váró készlet mellett, hogy ráér még.
A motorok meg nyilván kisebb helyen elférnek. Csak vicces volt a helyre panaszkodni 1.5 tucat motor mellett. 
A Creator autók: Lambo+Viperre emlékszem vagy szereztél azóta mást is?
-
draco31
veterán
KTM 1290 akarna lenni, így az első lámpák stimmelnek.
Kár a néha széteső részekért, de ez nagyon a névtelen kategória, majd szereznek be jobb öntőformákat. De mivel ez is polcos "szobor" kategória, így még talán elmegy pár csepp ragasztó.
Az összerakási bosszúságok szintén a nagyon névtelenség miatt lehetnek. Rebrickable-n nem látom ezt a változatot, szóval saját kialakításuk.Tetszik, nézegettem már sokszor motorokat, de az SP méretű kocsikból több elfér ugyan annyi helyen.
Ami már teljesen elfogyott, szóval lassan kell újabb polcot a falra varázsolni.Igen, a matrica az olyan sokszor, hogy a végén mindent, de ha nem jól hozzáférhető, akkor közben is kell. Az hogy takarnak teljesen, én szeretem, nem üt el az elem alatta, de általában a matrica színe stimmel az elemmel. A hátrány, hogy emiatt precízebben kell felrakni, de szerintem a végeredmény utána kárpótol.
Itt egy példám a LEGO bömbi, és a legutóbbi SEMBO.
Mennyivel jobban néz ki a matricázása a Porsche-nál, hogy szinte egybe érnek, nem pedig 2-3mm van kettő között, oldalt hátul meg a teljesen más színű elemekre teljesen más matrica, na az viszont nagyon ronda. Oké, hogy gyerekeknek játszós szettek, de akkor is.
-
draco31
veterán
-
sb
veterán
City, Friends is tele van velük folyamatosan.
De ha eleve azt nézed, hogy pl. minifig sorozatokban MINDIG új jön, évente többször, ezerötér' megéri újat nyomni, printelni...PaB lista is arulkodó, stonewars.de-n szokott összefoglaló lenni, hogy hány új elem került fel PaB-ra, hosszú a lista. Sok új színben, de tök új elemekből is nagyon sok van folyamatosan.
Szerintem csak az arányok rosszak. Ami egyedi, nem újraépítős dizájn szett, és még drága is, tehát férne az árba, ott hanyagolják ezeket. A kis, olcsó szettekbe meg bekerül.
Persze tudom, hogy a gyerekeket is ezzel fogják meg és biztos, hogy az olcsó játékszettekből jön még a pénz nagy része.... tehát lehet, hogy tévedek és ide éri meg. Látom/tudjuk a gyerekeken hogy működnek ezek a dolgok: egy új elem, új kilövő, kisállat, stb... és már meg is van miért kell egy huszadik rendőrautót/akármit venni ami amúgy egyforma lenne ezek nélkül.
-
Neurotoxin
őstag
Nem biztos, hogy rossz a Mattel iránya, sőt. "Most modellezünk, vagy építünk?" - Lényegében sokaknál az építés végén a polcra kerül az adott járgány, mint egy 'modell' vagy szobor. Már több vita volt arról, hogy, amit a Lego vagy a "dark side" gyárt, nem modellek, de számomra részben azok, mert önmagában hiába a funkcionalitás, ha maga az építmény bűnronda..Ha nem tetszik valami képen, nem fogok vágyni rá, összeépíteni pedig végképp nem akarom. A Mattel most 21-re lapot húzott, kihozta ezt a sorozatot, ami ötvözi az építés élményét egy polcra helyezhető, gyűjthető modell jellegével. Hobbinak/gyűjthető tárgynak kiváló, ha elfogadható ár társul(na) hozzá. Nyilvánvalóan a sok egyedi alkatrész miatt, nem sokan fognak nekiállni az RB-n, MOC-ot faragni belőlük.
Egyébként a licensz kérdéshez visszatérve, rengeteg egyedi járgányt hozhatna ki a Lego is, de így többet tudnak eladni 1-1 készletből. A tavalyi, új Space termékek állítólag jól mentek, nem is nyomták meg az árukat a licensz költségek.
-
Corleone33
senior tag
Én egy jó ideig szinte csak "official" legót vettem, de egyre inkàbb kezdek áttérni altbrick irányba, nemcsak az ár miatt hanem mert pl minifigek/ szettek terén is vannak egész érdekes opciók, de az L-árak törekééért😅
Egyedüli kivételek ezalól a nagyon komplex technic/mechanizmus alapú szettek, persze tudom, hogy altbrickeknél egy-egy KO /MOC szettből is lehet kismillió varáció, de pl a Pac-Man Arcade szett KO verziójánál olvastam pár "horrorsztorit" lepin subredditen, hogy a szett technic mechanizmusa mennyire törékeny (vagy lsd pl egyes Rivendell/ Lion Knights Castle KO szetteknél), de abban viszont igazad van, hogy (szerencsére) ők is kezdenek minőségben felzárkózni🙂
Sajnos a helyhiány eléggé akadályoz a gyűjteményem bővítésében viszont/ rengeteg ömlesztett szett van, amit ki kéne már szortíroznom
-
sb
veterán
Én eddig maradtam a Lego figeknél... kivéve lovak.

Azokat még akkor rendeltem aliról amikor PaB-on nem volt elérhető egyáltalán semmilyen ló. De azt árban sem venném onnan. Minden más meg kb. már van.
Múltkor elkezdtem körbenézni, brutális mennyiségű figura van. Ahhoz képest, hogy az elején még lamentáltam a topicban, hogy minek minifigeket venni, főleg a sorozatokból... azóta meg jött ez, hogy minden témára legyen pár fajta... aztán a különlegesekből 1-1 darab... és most össze se tudom számolni.
Ha most ezt kinyitom az ali felé, ott valóban még több extra van ami Lego oldalon nem is létezik, katonákból is szétnéztem anno, brutál választék. Az megint egy durva kör lenne. Nekem.

-
sb
veterán
Ez már egyéni szint kérdése. Amúgy nyilván nekem is a díszes, aranyozott, festett ablakos részek tetszenek és ezek kellenek is, hiszen ez egy ilyen jellegű épület. A vörös betétekkel együtt.
Szóval ami igazán tetszik és szvsz nagyon minőségi is lett - egyenként nézve szinte minden részlet wow-faktoros - valahogy egyben tűnik kicsit soknak. De csak kicsit.
Azért még mindig inkább leesik az állam ha látom.A figurákat viszont őszintén szólva nem is figyeltem, nem szoktam, nem is használnám.
Hiába vagyok teljesen kibékülve az alternatív gyártókkal, valahogy ezt figurában nem tudom megtenni. Ott csak a Lego dizájn jön be. -
draco31
veterán
Van digitálisam is, amit úgy küldtek. Illetve van egy Drive linkem, amit szintén úgy akartak küldeni, van rajta vagy 200-250 összerakási, úgy gondolták majd megkeresem ami nekem kell.
Pl. a LEGO összerakásik csak az a 4-5db van meg, aminek nem dobtam el a dobozát.
Az a baj a polccal, hogy mindig össze felé megy, nem értem miért
Neurotoxin
Köszi!
-
-
-
sb
veterán
Erre elmaradt a válasz. Szóval tudom mennyi volt, de az ma már irreleváns sajnos. A többi hasonló (meg őmaga is) már ennyibe kerülnek ma. Ehhez képest érdemes nézni az újdonságokat.
@draco31, #894
Konkrétan ilyenünk nincs, de fiam már végignézte. Ill. maga a vezérlő és a szimpla perifériák megvannak. Ezek 2-300Ft-os kis cuccok
itt Legoba csomagolva "kissé" drágább... de nyilván nem is a hw kerül ennyibe, hanem a kialakított sw körítés amiben van munkájuk rendesen gondolom. Ilyesmi lenne a terv nálunk is, vezérlőből is van 2-3 féle, átfedésben azzal, hogy milyen eszköz kapcsolódik rá és milyen sw hajtja. Mindegyik kapcsolódik valahol de nem átjárhatóak. Ezt szép lenne megoldani, mert amúgy lehetségesnek néz ki... van Lego/nemLego hub, eszköz/motor, sw. És bőven vannak átfedések, Lego hub más sw-vel. Más hub lego eszközzel, más hub más eszközzel... és nem Lego sw-vel, de hasonlóval. 
Elméletben biztos, hogy össze lehetne integrálni kb. mindent mindennel.
szerk: Hát ez megint k* jó szerintem.
-
sb
veterán
Én is ilyen szellemben írtam,nem úgy, hogy várom nyitott pénztárcával.

Először is eleve nem mindegy milyen lesz, mostanában azért nem sok Technic cucc jött ki ami megfogott, annál több van ami futottak még kategória.Ez most érdekel, hogy milyen lesz. Ill. még árban is lehet normális, Technicre mindig nagy a diszkont, 60-65% körül el lehet csípni, az meg már 35-40k. És persze c. verzióként ott van, hogy megjelenhet alternatívként is majd 15-ért.

De az alap, hogy kiderüljön mi lesz egyáltalán, lehet, hogy kuka az egész.
A Porschét el is hiszem, hogy várod, komolynak tűnik.@Neurotoxin
Kétesélyes, a GT elég olcsón jött, lehet, hogy próbamodell volt, ill. akkor még fél-áremelésnél jártunk, lehet, hogy csak úgy maradt... (410-420 között váltottak, a GT mai ára is csak 380-nál van. Fura mert a régi készleteket is megemelték szó nélkül...). Látszik az ár/darab arányokból, hogy valahol kilóg a lóláb. Ez alapján lehetne helyretett 1:12 is, de szerintem az 1:10-be is beleférne így 60k körül... és ahogy írtad, oda lenne logikus kihozniuk a Charger után. (vagy fordított logika és lesz egy 1:10 Charger és egy kicsi Supra után egy 1:12 Skyline?
Minden méretbe egy járgány...)
Darab alapján lehetne 1:10 a Chargerhez képest. De van egy leakelt Lambo ami erősen megkérdőjelezi sajnos.
GT 1468 db 120 EUR
Charger 1077 db 120 EUR
Sykline 1410 db 140 EUR
Lambo 1135 db 180 EUR
RSR 1580 db 200 EUR
F1 1434-1643 db 200-220-230 EUR
Defender 2573 db 200 EUR
G500 2891 db 250 EURA két terepjáró más kategória darabszámban is.
Az F1-esek k* drágák darabra, méretre vannak árazva 1:8. (szerk: ill. 1:10-hez annyira nem is)
Felette az 1:10 RSR és a várható Lambo darabszámokra adná, hogy 1:10. Mondjuk a "lyukas" RSR után nem tudom hogy jönne ki 1100db-ból 1:10, érdekes lesz.
És sajnos a Chargerhez képest sem látszik arányosnak a Skyline 1:10-re...
Ilyen alapon a Charger se volt rosszul árazva. Hátha megmarad jóáras 1:10-nek a Skyline is, reménykedni lehet. (csak felesleges
) -
Warton
őstag
Kb. ugyanolyan szarok mint a lego motorok. Viszont a Cada elemtartó az valami csoda.
1. Kompatibilis a LEGO PF motorokkal.
2. Bele van építve a vevő egység,
3. ráadásul rádiós 2,4GHz-es. Ergo nem kell a vevő egységekkel külön szarakodni, meg, hogy az IR vevő fekete huplis rész szabadon legyen hagyva, bátran el lehet burkolni az egészet.
4. Ráadásul egy elemtartóra négy motort tudsz tenni, amik külön irányíthatóak.Horst Fuchs: ... és ez még mind semmi! Mert USB-n keresztül tudod tölteni!
Nem kell csavarhúzózni, meg elemeket venned, töltögetni, csak bedugod USB-re azt csá.Amúgy mostanában vettem két kínai kopi buggy motort. Eddig a tesztek nem igazán voltak pozitívak, sajnos le kell fogaskerekeznem, mert túl kevés a nyomaték 1:1-ben egy 1:12-es jármű alváz megmozgatásához, ami azt vetíti előre, hogy eléggé harmatos a teljesítményük.
-
spiky03
veterán
Ez lenne az amúgy
2024 New 1077PCS -
draco31
veterán
Ha lenne Cada alkatrész vásárlás, azon biztosan nem gondolkoznék, 3 kis szettem van, kb gondolkozás nélkül bele is keverném a LEGO alkatrészekbe, annyira egy minőségi szinten vannak nekem.
Van pár minifigem, bár csak állnak a kis hozzá vett tartóban fél éve lassan, az előbb megmozgattam őket, nincs bajuk. Hamarosan érkezik majd újabb 4-5db hozzá, a gyártó elvileg ugyan az, majd kiderül.
-
sb
veterán
Igen a Firas féle lambo és viper Allegro-ról kb 32k hufból megvolt (kettő együtt 32k és a 4000 ft-os kupont is beleszámolva)....
Jaja, csak nem akartam a kupont beleszámolni, az már nagyon nem lett volna fair.
Ez a Cybertruck még ingyen se kéne

Nekem se.
Csak érdekesség. A modell, illetve, hogy Mega. Harmadrészt meg a plexin röhögtem egy jót.
-
sb
veterán
Azért ezekből kevés az 1:8.
És a nagy részük nem licenszelt. Az 1:8+licensz+igényes spéci alkatrészek azért szerintem továbbra is a 70-80k sáv legalább. Legóban meg 110-120 akcióban. De ez mindkettőben eddig az alja amit láttunk, így összevethető.Ideas méret más, a Countach se licenszelt nyilván, de a motoros 33k amit linkeltél, amúgy 20-ból kijön... az már bőven az a töredékár amit mondasz. Még akkor is ha a "régiszépidők" 35-40k-ért megvehető Lego Porschéjét és Mustangját nézem, nem a 70k-s Lambót... de még akár ha 50k-nél köt ki az ár, ahol látjuk, akkor is messze vak a 15-20k-s áraktól. Ebben igazad van, ezektől minden formában sokkal jobb. De ez is csak félig "fehér" aminek van árhatása.
Ha már autó, nemrég ez jött szembe: Mega Cybertruck
Spéci üveggel.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

-
Gubbba
tag
Azért a Mould King nekem kissé szürke-zónásnak tűnik. A dobozon én sem a Pagani, sem a McLaren, sem a Lamborghini szavakat nem látom, csak azt, hogy "No. ZondaR", "No. S720" és "No. Lambo-Coutach" (így, n betű nélkül). Nem vagyok jogász, lehet ez egy kiskapu, hogy ne kelljen licenszdíjat fizetni a gyártónak. A Countach pedig, ahogy írtad konkrétan Firas egyik rebrickable modellje, ami a Lego Porsche 911 alkatrészeit használja. Lehet kapott valamennyit ezért Firas a Mould King-től, de azért érzed te is, hogy mennyivel egyszerűbb így alacsonyan tartani az árakat, mint a hivatalos úton, amikor a tervezők a te alkalmazottaid és a licensszel sem trükközhetsz. A 35k-s Porsche (pontosabban Ruf) nem a távirányítós változat. Van belőle olyan is, de ez a sima. Ott a CaDa-tól az AMG One, vagy a nagy Alfa Romeo F1-es. Szerintem inkább azokkal érdemes hasonlítgatni, máris nem olyan egetrengető a különbség. Azt meg megértem, hogy vásárlóként téged csak az ár érdekel, én csak próbálom árnyalni a helyzetet.
-
Gubbba
tag
Azért ami licenszelt, minőségi és saját fejlesztésű, az nem mondanám, hogy rőhelyesen olcsóbb, mint a Lego. Igen a Lego esetében megfizeted a brand-et, az értékállóságot, az elérhetőséget, és talán némileg a "megveszik ennyiért is, miért adnánk olcsóbban"-t is. A termékeik árában visszaköszön a marketing költség, a rengeteg foglalkoztatott alkalmazott, az infrastruktúra, a logisztika, a fejlesztés, ami mögötte van. Szerintem ha akarnának sem feltétlenül tudnának versenyezni egy olyan céggel, aki jó esetben leszerződik egy MOC készítővel és elkezdi gyártani a készletet, zömében olyan elemekből, amiket a Lego fejlesztett ki évtizedek alatt, szinte semmit nem költ marketingre és jóval kisebb portfólióval, kevesebb alkalmazottal és kisebb gyártási kapacitással rendelkeznek. Mondom, tök jó, hogy van ilyen lehetőség és nem akarom minden alól felmenteni a Lego-t, de nem fair az összehasonlítás, vagy legalábbis nem annyira fekete-fehér, mint azt sokan gondolják.
-
sb
veterán
Csak a Mercire gondoltam. Nem is tudom, hogy mik vannak még ilyen neves gyártó+neves autó+licensz vonalon. Nekem ez az egy minőségi darab volt meg fejben a tök noname-eken, nomeg az 1-2db ugyanilyen komolyságú F1-esen felül... Na jó, van még ez a múltkori belebotlásom, az Aston Valour is ott van, de az meg tényleg tök ismeretlen gyártó volt nekem, azt meg azért nem akartam belevenni, mert ki tudja milyen minőség.
Hely és árügyben egyetértek.
Nekem az egész kifutós-befektetős dolog mindig büdös volt. Nem azt mondom, hogy 1-1 készlet ha ott marad akkor nem futhat bele az ember. Nekem is van itt olyan készlet, saját célra vett, nem 10db... ami annyira drága lett, hogy meggondolom kibontsam-e.... (ki fogom
), de ipari mennyiségben úgy venni, hogy gyk. arra alapozol, hogy nem lesz. A "befektetés" szó használata már irritál engem, az vmi szakértelmet sejtet de itt semmi más nincs mögötte, mint a nemleszmártöbbbelőle... ha akad egy madár aki nem tudja elengedni, majd megveszi. (Plusz engem már azért is irritál, mert a normál "befektetési" piacon is ez megy 15 év. Ott is sok okos lett, de csak annyi volt mögötte, hogy minden ára ment fel, közgazdasági törvényszerűségek miatt. Közben minden második ember a sarokról "befektető". Ha nem lesz rá zsé - mert pénznyomtatás ment 15 évig - akkor majd hirtelen lesz ami szart se ér. A Lego ugyanez. Amíg van rá annyi kereslet, hogy 2-3x áron is megvegyék addig oké. Amint másra kell, csak egy darab műanyag, ahogy te is mondani szoktad.) -
Gubbba
tag
"Ha nagy áruházakba is beszabadul a cada és társai (akik nem lopott dizájnú legót árulnak) durván le fog csökkeni az eladás...."
És valószínűleg ez lenne az a pont, ahol a CaDa és társai is elkezdenék az árakat emelni. Nem vagyok ugyan közgazdász, de szerintem ha több emberhez akarod eljuttatni a termékeidet, az bizony pénzbe kerül. Ez pedig idővel beépül a termék árába, mert egyik cég sem jótékonysági intézmény. Lehet szidni a Lego-t hogy drága, tényleg az. De egy feltörekvő cég, aki alig költ marketingre és terjesztésre azért könnyebben tartja alacsonyan az árat. Egy példa a Xiaomi márka. Anno mikor tizen egynéhány éve megvettem az első Xiaomi telefonom egyszerűen verhetetlenek voltak ár-érték arányban. Röhelyesen olcsók voltak és alig kellett kompromisszumot kötni. Ahogy egyre ismertebbek lettek, nyitottak Európa felé, márkaboltokat keztek nyitni, költöttek marketingre, az áraik is egyre feljebb mentek. Manapság bár még mindig jó az ár-érték arányuk, már korántsem annyira kiugró, mint 10 éve. Az emberek nagyrésze még mindig úgy vásárol játékot a gyereknek, hogy bemegy egy játékboltba és leemeli a polcról. Jó esetben utánanéz árukeresőn és megrendeli olcsóbban, amit kinézett. A legtöbb helyen alig találsz Lego-szerű játékot, Lego-t viszont szinte mindenhol. Ez azért nem volt ingyen a Lego-nak sem. Csinálja utánuk valaki és tartsa továbbra is alacsonyan az árait. Jó, hogy vannak alternatív gyártók (az olyanok mint mi, el tudjuk dönteni, hogy mekkora kompromisszumot vállalunk, mennyivel olcsóbb termékért cserébe), de nem vagyok benne biztos, hogy ha valamelyikük akkorára nőne, mint a Lego, akkor sokkal olcsóbb is tudna lenni náluk.
-
Neurotoxin
őstag
Persze, nem modellautókat gyárt, OK. A fő topikban pont a héten írtam le a véleményemet ezzel kapcsolatban. Ha aránytalan/nem tetszik úgysem veszem meg, ha pedig szemet tudok hunyni valami hiányossága felett, tetszik a review videókban, fotókon is (jó ránézni), akkor pedig bekerül a "kell" kategóriába.
@Warton: Ha egy 1:8, 1:10 vagy Icons "modell" nem egy kisebb vagyon lenne, akkor kevésbé menne a vergődés. Ha már kiad érte (ennyi) pénzt az ember, akkor tetszedjen és tudjon örülni neki. Végső soron ez egy hobby, szórakozás, ellehet b.....dni vele
-
Warton
őstag
Amikor egy drágább modell kinézetén vergődnek még elmegy, de amikor a 12kás pullback fordmustang kinézetén megy a vergődés a youtube-on az azért elég vicces. Ami tényleg arra van, hogy a gyerek jól felhúzza a motort és az egész autó nekipattan a falnak és jóeséllyel nem sok minden esik le róla, mert úgy lett megtervezve.
-
Neurotoxin
őstag
Hát…nekem az RSR már nem a szőnyegpadlón gurítós kategória, de persze, ez is szempont. Ez így, ekkora rugóúttal, a 2023-as 911 Porsche Dakar kiadásának Lego változatánál nézett volna ki jól. Az Icons/Creator már inkább a szobor kategória, ott mindennek bele kellene férnie, de nekem az teljesen olyan sorozat, amit nem tudok értelmezni (szemre mindegyik aránytalan nekem).
@flashpointer:Nagyon jóó! Nekem erről a Red Alert hasonó MOC terepasztala ugrott be. Ott azért mondtam le róla, mert a shopok nagy részénél, 70-75%-át tudtam volna az alkatrészeknek (egy vagyonért hozzáteszem) megrendelni, a maradékot összeszedni és leltározni, pedig felemésztette volna a szabadidőm jelentős részét. [link]
-
Neurotoxin
őstag
Nekem az RSR nagyon “ralisport” a hasmagassága miatt (ettől igen, a 488-as Ferrari is szenved), de rengeteg mod van, ami javít rajta: Icons-os lámpákkal, ültetve és a hátsó szélvédő újragondolásával. [link] Az fehér Creator-os nekem a lámpái miatt kissé rajzfilm-szerűnek hat.
@flashpointer: Nem piskóta, de ehhez már kisszoba kell és kezitcsókolomot kell neki köszönni
-
sb
veterán

Majd jönnek szép sorban.Gondolkodtam mi lehet konkrétabban amire nekem hasonlít a fenti. Talán 964? Persze lehet, hogy csak belelátom, mert ilyen kicsiben nehéz a részleteket visszaadni és igazából minden Porsche egyforma 90%-ban.
De talán a böszmébb szárny, rácsos felső rész és a kicsit szögletesebb vonalak...
-
Neurotoxin
őstag
Nagyon tetszik, szinte biztos, hogy ez is MOC, remélem a tervezőjének csurran-cseppen pénzecske. Megérdemelné, nagyon jók az arányai. Az eleje kicsit furcsa, de végre nem néznek ki bután az első lámpák, mint pl az Icons-os 10295 esetében. Ha lenne fiam, biztosan gyűjtenénk ezeket az SC-ket. Ha már Porsche, én még mindig reménykedem, hogy folytatja a Lego a Ford GT-vel megkezdett 1:12-es sorozatot, egy 928 vagy 911 nálam instantbuy lenne. Nem értem, hogy miért hagyják utóbbi méretarányt pamlagon..
-
Neurotoxin
őstag
Alapvetően stabil a "palacsinta" és maga a sziklarész is, két oldalról óvatosan alányúlva, mozgatható, nem esik szét, masszív. Először szépen, félig lecsúsztattam az üvegasztalról, mert van súlya.. Eleinte egy reggeliző alátétet használtam, azzal könnyebben csúszott és tudtam forgatni is. Utóbbira azért is volt szükség, mert a palacsinta belseje üreges, mint egy barlang, viszont 3 db masszív oszlopot is meg kell építeni, hogy alá legyen dúcolva, viszont ha ezekre ráült az építmény, onnan már megtapad és nehézkes elindítani valamelyik irányba. Nagy műsor volt feljátszani a szekrény tetejére, főleg, hogy a létrán állva, 1-1 lépcsőfokot lépve egyensúlyoztam vele.
Már említettem korábban, hogy a szett 1:1-ben a Rebrickable egyik felhasználójának, onecase-nek a MOC alkotása. [link] Eredeti, passzentosan illeszkedő, eredeti Lego elemekből valószínűleg a hajó is jobban egyben van, de ha megnézed az ő képeit, nála is vannak illeszkedési anomáliák. A kapcsok nem ekkora súly megtartására lettek kitalálva (ezért is lóg mindkét oldalon a hasrész), ráadásul annyira szorulnak, hogy én teljesen más sorrendben építettem össze a körülötte lévő elemeket. Volt, ahol át is terveztem a kapcsolódási pontokat. Sajnos, ebben a formában nem szabadott volna kiadni ezt a terméket. Rengeteg helyen át kellene tervezni és meg kellene erősíteni a hajótestet, még ha ez plusz elemek felhasználását is megkövetelné. Egyébként az ~5.200 db-os elemszámhoz képest, csak 2 db alkatrész hiányom volt, de azokat is tudtam pótolni, a megmaradt alkatrészekből. Az útmutató követhető (talán 3 hibát találtam benne összesen), de sok esetben nem látod az ellenkező oldalon illeszkedő elemeket, olykor improvizálni kell, de emiatt van az építésben kihívás. Persze utóbbit, a Lego útmutatókhoz szokott felhasználó szívatásnak fogja érezni, amit meg is értek. Nem az szett, amit egy hosszú hétvégén, 3 nap alatt megépítesz. Vélhetően kapcsolatban áll onecase a Mould King-el, viszont ahogyan hallottam, ezeket a Star Wars témájú szettek bannolni akarta a Disney és kivonásra kerültek. Ebayen, Temu-n, stb még lehet találkozni velük, de valószínűleg lassan elfogynak. Jelen szettet láttam már "márka" megjelölés nélkül is, teljesen más színárnyalatokban, valószínűleg a minőségük fluktuál. Mindenesetre nem bántam meg, mert az építés hosszát tekintve, eléggé kiadósra sikerült a végeredmény. Ezekután mindenki eldöntheti, hogy bevállalja-e, egy ideig én még biztosan megtartom és nézegetem, utána valószínűleg bekerülési áron vagy egy jelképes összegért továbbadok rajta.
A PC árakat ne is mondd....Otthon már letettem róla, csak a XSX-et használom. A cégnél bővítettem a 4 éves asztali gépünket tavaly..Videokártyára, monitorra, perifériákra el is tapsoltunk közel 400-500e Ft-ot.
-
Neurotoxin
őstag
Az összkép tetszik, az első villa miatt nekem kissé CP77 beütése van
Továbbá az is plusz pont, hogy ezeket a lassan már retrónak számító dugattyúkat, tárcsákat és fogaskerekeket használták fel. Van még hova fejlődniük összeszerelést, útmutatót tekintve, nem tudom, hogy miért van szinte mindegyik ilyen szett valami olyan lépés, ami nem adja ki.
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Autós topik
- Horgász topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Honda topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Portfolio Performance - befektetések nyomonkövetése
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! iMac Pro Intel Xeon W2150B 64GB 1TB VEGA 64 16GB!!! 1 év garancia!
- Samsung Galaxy A52s 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Apple iPhone 14 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Akkoriban azért még volt baj náluk a minőséggel, ez gyorsan javult a későbbiekben. Az alternatív gyártós videóim többsége egyébként

... téged lehet, hogy a dobozok miatt néz más annak.
(Pedig minőségben még ilyeneknél jobban bízom a Legoban, nem véletlen, hogy ott kezdtem a rendelést. De itt ha akarok is a konkurenciához kényszerülök.)

Ezúttal egy érdekes, vörös-fekete színű megjelenést kapott, és egy másik tervező is részt vett ennek a megalkotásában. Egyelőre a készlet még "Pending Approval", szóval jóváhagyásra vár, de több, mint valószínű, hogy ezzel sok Technic-rajongó kívánságát váltják valóra, ha kiadják. Már csak az a kérdés, mennyivel lesz olcsóbb motor nélkül az eredetinél. 

De a rengeteg Legóból nem létező cucc és a kifutottakra mindig mondtam, hogy reális alternatíva lehet. (Meg hát a szürkének is vannak árnyalatai, van, hogy a Lego tényleg úgy áll hozzá, hogy az kevésbé elfogadható.)

Én is így voltam pl. a Jeddha szett Csillagrombolóját építve. Végül belátja az ember, hogy a sok szenvedés megérte